Patrik Engellau: Reklamteve

Patrik Engellau

I den här krönikan framförs ingenting som du inte redan vet. Men ibland är det välgörande att få bekräftelse på att världen ser ut som man trodde. Kyrkan har överlevt i tvåtusen år genom att ständigt upprepa samma sak hela tiden, Fader vår, till exempel. Upprepning är lärdomens moder.

Du har kanske uppmärksammat statstelevisionens aktion Folkbettet? Aktionen ”är en del av TV-programmet ’Svenska Nyheter’” står det på tevebolagets hemsida. Statstelevisionens ansvar för aktionen är således erkänt och otvetydigt.

Bakgrunden till aktionen är att den svenska sjukvården behandlar tandvården och den övriga kroppsvården på olika sätt. Tandvården får patienten på det hela taget betala med egna pengar medan den övriga kroppsvården betalas med skatter och därför är praktiskt taget kostnadsfri för patienten.

Aktionen går ut på att tandvård och övrig kroppsvård ska likställas. På aktionens hemsida ställs den retoriska frågan ”Tycker du att tänderna är den del av kroppen?” underförstått att samma ekonomiska ordning bör gälla för båda. Om du trodde att statstelevisionen i efterföljd av sitt högtidliga regelverk skulle förhålla sig ”opartisk” och ”ha ett neutralt förhållningssätt till något utan att blanda in vinklade åsikter” så hade du fel. Det handlar inte om en politiskt neutral diskussion om huruvida tandvården ska hanteras som den övriga kroppsvården eller kanske tvärtom att staten delvis skulle dra sig tillbaka från den övriga kroppsvården. Statstelevisionen har redan tagit ställning för den ena lösningen, nämligen att det välfärdsindustriella komplexet ska expandera och lägga under sig tandvården.

Om du därför klickar nej på den retoriska frågan eftersom du har en annan uppfattning än statstevebolaget i den verkliga frågan – du svarar alltså att tänderna inte är en del av kroppen eftersom du kanske inte vill att tandvården helt ska övertas av staten, du kanske rentav själv är privattandläkare och anar ugglor i mossen – då möts du av följande kommentar: ”Okej, då är systemet bra som det är. Det tycker Moderaterna och Centerpartiet också”.

Det är skickligt men lömskt av statstelevisionen. Man känner sig som en idiot när man behöver säga att tänderna inte är en del av kroppen. Då får man reda på att moderater och centerpartister också är idioter. Som privatperson kan jag visserligen ha den uppfattningen, kanske har jag den också, men det är mot alla regler och all resonlighet att statens tevebolag ska framföra en sådan åsikt.

Den som i stället klickar Ja på frågan får fylla i namn, bostadsort och valdistrikt varpå statstelevisionen skickar ett mail till samtliga berörda riksdagsledamöter där det bland annat står ”Jag tycker att tandvården borde ingå i den vanliga, offentligt finansierade sjukvården”.

Vi vet att Sverige härskas av ett politikervälde som stödjer sig på ett välfärdsindustriellt komplex med en massa klienter. Som alla andra anslagsfinansierade organisationer strävar det välfärdsindustriella komplexet efter att maximera omsättningen, det vill säga ständigt öka sin årliga budget. För att övertyga politikerna och resten av världen om att det är befogat med en intäktshöjning strävar komplexet därför alltid efter att lägga under sig nya verksamhetsområden. Det kan vara nästan vad som helst ty komplexet är allätare. Det kan vara nya psykiska diagnoser som kräver nya program, nya professorer och ny forskning och fler kurser för anställda på vårdcentralerna. Det kan vara integrationsprojekt för IS-terrorister. Varhelst det finns eller kan uppfinnas ett olöst problem öppnas expansionsutrymme för det välfärdsindustriella komplexet. I det här fallet handlar det om att ta ett starkare grepp om tandvården.

Det går en järnaxel mellan politikerväldet och det välfärdsindustriella komplexet. De utgör en mäktig, intimt samarbetande allians. En dag ringde Komplexet till sin polare Politikerväldet och sa att ”Du Politikervälde har ju en egen Statstelevision. Kan du inte be dem att göra ett reklamprogram åt mig så att jag får lite mer svängrum och kan be dig om lite mer pengar”. ”Jag har inte mer pengar”, svarade Politikerväldet, ”och för övrigt finns regler om opartiskhet för mitt tevebolag”. ”Äsch”, sa Komplexet, ”regelverket behöver vi väl inte bry oss om. Det är ju bara vår egen granskningsnämnd som granskar. För övrigt är det inte du som betalar utan Medelklassen och han orkar inte protestera mot skattehöjningar om dina tevegubbar lyckas mjuka upp hans hjärna med bra propaganda. Till exempel kan tevegubbarna fråga Medelklassen om han anser att tänderna tillhör kroppen. Om han svarar ja på det så är han fast och då kan du höja skatten direkt. Bra va?”

44 reaktioner på ”Patrik Engellau: Reklamteve

 1. Bo Svensson skriver:

  ”Du har kanske uppmärksammat — ”

  Nej jag har inte sett på pravda-kanalerna på något decennium nu. – Men sjukvårdens finansiering är ett knepigt problem. – Alternativen jag hittar är

  1: Alla betalar när de behöver vård eller blir utan, om de inte har pengar så att det räcker.

  2: Alla får obegränsat med gratis vård som betalas av andra som man tvingar av pengarna med hot om våld. (Skatt heter det).

  3: Alla förväntas skaffa en sjukvårdsförsäkring och hur dyr den blir, kan man påverka med sin livsstil.

  4: Skattebetalare med makt att fördela sina pengar över skattefinansierade ändamål kanaliserar kanske medel ägnade åt andras sjukvård, om de känner för det och till aktörer som verkar vara resurseffektiva.

  Gillad av 4 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Den andel av bruttolönen som kallas arbetsgivaravgifter och motiverades av behovet av kostnadstäckning för arbetskraftens pensioner och ledighetsförsörjning, kunde utan problem istället få fylla på löntagarnas individuella trygghetskonton att knapra på vid alla sorters frånvaro från jobbet. – Genom bortfall då av det mesta av behovet av kontroll av ens motiv för arbetsfrånvaro och av om man verkligen är tillräckligt ömklig för att vara berättigad till ersättning, skulle pengarna då också räcka till arbetskraftens sjukvård och det kvarstående problemet blev då bara de resurssvagas sjukvårdskostnader.

   Detta problem kunde säkert lösas utan att hela sjukvårdssektorn skulle styras planekonomiskt. – Att det finns en massa som inte kan betala sin egen bostad eller ens sin egen mat motiverar ju inte planekonomi för livsmedelssektorn eller byggindustrin.

   Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Sedan finns det en massa sjukvårdskostnader som bör täckas via försäkringar som de som orsakas i trafiken, arbetslivet och som jag starkt rekommenderar, våldsbrottsligheten.

   Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Sedan problemet med vården av alla med genetiska egenheter som gör dem vårdberoende, – det har ju en sorts lösning i att man regelmässigt köper en försäkring tidigt under graviditeten där garanten svarar för de eventuella vårdkostnaderna för dem som inte klarar sig själv. – I rollen som garant skulle man då säkert kräva tester och aborterna kunde inriktas på foster med dåliga framtidsutsikter.

   Gillad av 1 person

 2. Martin skriver:

  Ja som sagt vi vet att MEDIA är fyllda med AKTIVISTER…och vi vet att de är AKTIVA…däremot hade jag personligen missat denna aktivistaktion…(kanske beroende på 14 dagar i Frankrike?) ….fräckare än vanligt. Tack för tipset Patrick.!!

  Gillad av 1 person

  • Axel skriver:

   Denna dimridå med att tänderna tillhör kroppen är ett verk av strategerna för att flytta focus från våld och elände. Samtidigt blir en välmående sosse pamp misshandlad , rånad och behöver sjukhusvård. Sossestrateger, erkänn att SD har bästa politken. Ni är losers!!!

   Gilla

 3. T.R. skriver:

  Ja, P.E.
  Som vanligt har du en poäng. Just nu för mej är den aktuell. Jag är 72. Jag åt Cornflakes. Kände inte först smaken av amalgam utan tog en tupplur.
  Kände inte först att det var vajsing i käften förräns dottern ringde.
  – Pappa, du låter så konstig. Mår du inte bra?
  – Jorå, ööhh jag bara har käkat kornfleks och nåt hårt.
  – Skoja inte.
  – Nej, det var bara en bit emalj. Det går över snart.
  – Pappa, du är väl ok? Jag måste gå nu.
  – Ja, det är ok. Spring du.
  Det gjorde inte jag. Jag ringde till Käftis på Fridhemsplan. Folktandvården .Sköterskan sa:
  -Är det akut? Har du värk?
  – Njaej, inte så, men jag vill gärna komma idag.
  – Ja, det går nog nästan inte idag. Eller det går inte alls idag. Men du kan få bedövning klockan 15.15.
  Sedan kommer doktorn nästan alltid imorrn.
  – Aj, nu börjar det värka rejält.
  – Ja, jag förstår, kom då.
  Det gjorde jag. Fick Moffe 17.15.
  Jag var lycklig. Käftis kom och gick. Det var inte den gamla Bergsprängaren. Nääe. Den nya hette Bolzoc Bedövonen, snabbinkallad polack via Helsinki. Där hade han kommit över en plattång och en slägga. Min tandvärk gick över snabbare en blixten.
  Ja, alla förstår min kritik mot tandvården idag. Tappa en arm är nästan gratis, men inte en tand.
  Tack P E. Detta måste komma mer i fokus

  Gillad av 4 personer

 4. Skarprättarn skriver:

  Kyrkan har överlevt i tvåtusen år genom att ständigt upprepa samma sak hela tiden.

  Detta är nog inte riktigt med sanningen överensstämmande, ty i tider av nedgång och kris har körka tvingats anpassa sig. Först när germanerna tog till sig den fallna romerska statens religion, och i modern tid när sekularism och islam konkurrerar om själarnas gunst.

  Det är ju därför svenskarnas andliga ledare numera hävdar att allah är större samt deltar i sexuella frihetsjippon som nog inte har riktigt det stöd i bibelen som man vill hävda.

  Gillad av 3 personer

 5. Elisabeth G skriver:

  Det SvT gör är helt otillständigt. För det första har de inte med saken att göra. För det andra – om de hade haft det – skulle de ju ha skickat mail till riksdagsmännen även om man svarat nej. Nu kommer det att framstå som om alla vill ha in tandvården i sjukvården. Vi som tycker att det är bra som det är får inte höras. Tvångsteve ägnar sig åt propaganda som i en diktatur.

  Frågan är dessutom mycket försåtligt formulerad. Klart att tänderna är en del av kroppen MEN det betyder inte att man ska ändra systemet. Jag vill verkligen inte behöva köa för att få tandvård. Kanske dags för parollen ”rör inte min tandläkare”.

  Gillad av 4 personer

 6. miketheviking skriver:

  SKANDAL!!!
  Vad gör ödlan Lööf och mähet Krispersson åt detta?

  Detta är resultatet av att TV-avgiften blev en skatt.
  Nu gör SVT ännu mer som de vill.
  Är det direktkontakt med Drygeman och Lövinarna hela dagarna månntro?

  Gillad av 4 personer

 7. Stefan Sewall skriver:

  SVT uppfyller väl villkoren att alltid var absolut partisk och alltid i varje nyhetsinslag och varje debatt eller diskussionsprogram eller varje underhållningsprogram och varje pausbild ständigt tydligt ta ställning åt vänster. Man försitter ingen möjlighet att vara kritisk eller svartmålande mot allt som finns till höger om mitten.
  Man utandas ständigt stöd för socialism och vänstersamhälle med höga skatter, stark stat, mer inskränkt ekonomisk och andlig frihet, evigt upprepad uppfostran och inpiskning i vänsterfårorna. Barnprogrammen är säkert hiskeligt indoktrinerande, men sådana har jag inte sett sedan tidigt 60-tal men hört talas om att de redan 1970 var totalt vänsterlikriktade.
  Enilgt SVT får det inte finnas annat än socialism och vänstertänkande i varje huvud. SD ska man bara inte tala om. SD är en sådan styggelse att man snart är beredd att starta omskolningsläger i Sverige för att betvinga dess anhängare med våld och tvång och straff tills de glömt sina irrläror. Man kunde stödja Nordvietnam så intensivt, så då vill man väl införa samma typ av omskolningsläger här som de hade.

  Gillad av 4 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Stefan, jag instämmer helt i din syn på SVT. Men varje gång du och andra här på DGS förtjänstfullt dissekerar socialismens metafysik och praktik verkar den givna slutsatsen bli att nästan allt nu är socialism eller vänstertänkande. Om indoktrineringen har varit så framgångsrik, exakt var hittar vi då ”icke-socialismen” i dagens politiska situation?

   Vilken etikett ska sättas på de borgerliga? Läs Fria Tider (18/10): ”Reinfeldt: Fel att sätta sitt eget land först”. Talet hölls på moderatstämman i Västerås. Är Fredrik Reinfeldt socialist? ”Nej”, gissar jag att de flesta av oss svarar: ”Han är psykopat och/eller globalistmaffians lakej”. Men är de applåderande moderaterna socialister? Om inte, så vad är de? Om svaret är jakande, så vad gör de i detta parti? Är partiet socialistiskt? Är eventuella icke-applåderande moderater icke-socialister? Om så är fallet, vad har de att göra i samma parti som dessa FR-hyllande xSx-ister? Kort och gott: Var finns de politiskt aktiva icke-socialisterna? Eller är de bara en hägring och avlastande besvärjelse?

   Gillad av 6 personer

   • Rune skriver:

    Moderaterna ingår väl i Sveriges Socialistiska Enhetsparti? Som i DDR där det styrande Tyska Socialistiska Enhetspartiet var sammansatt av Kommunisterna, Socialdemokraterna, CDU mm. mm.

    Gillad av 2 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    SIXTEN JOHANSSON skrev:…att nästan allt nu är socialism eller vänstertänkande.”
    -Nej det menar jag inte. SVT/SR och AB och DN och en stor majoritet av alla journalister är råvänster, men jag menar inte att ex.v. alla M-politiker kan kallas det, och troligen inte heller alla L-politiker och definitivt inte KD-politikerna och inte SD-politikerna. Det finns nog många i dessa partier aktiva, som inte förtjänar vänster-stämpel, men de möter ingen sympati i media och kommer inte mycket till tals i SVT. Många i M är nog mycket mer konservativa och mer Sverige- och värdekonservativa än den hyperanpassade Kristersson och de kommer kanske också att ta över. Det är typiskt skumt att de röstade för att skattefinansiera SVT. Dock finns nog många M-väljare och M-politiker som inte ville det. En förändring kanske kommer.

    Det är media som jag främst menar är vänster, inte alla partier. M har dock lurat mig länge då de visat sig vara väldigt PK och invandrings och mångkulturbejakande utan att för den skull vilja ha planekonomi. Delar av M har i stället en nyliberal ekonomisk syn där import av u-länningar ska ge tillgång på billig arbetskraft som är ganska hänsynslös mot vanliga LO-arbetare, vilket jag inte gillar. M med Reinfeldt och hans finansminister har velat släppa in kreti och pleti med resultat att dumpa löner enligt marknadskrafterna. Det är inte socialism men PK och medlöperi med multikulti-nedbrytningen av Sveriges nationsidentitet och sammanhållning.
    Här på DGS blir 7 partier ihopklumpade som 7-klövern. Det är rätt missvisande. Det är enorm skillnad på V och KD och M. V vill ha 100 % skatt eller mer (för mig) och ingen frihet. M däremot vill ha fri marknad med hittagna trashankar på botten som dumpar arbetarlönerna medan globalistkapitalistdirektörer flyger affärsjet vart de vill, och inte behöver bo och bli rånade i Rånsved, förlåt Rågsved. Jag vill varken eller utan vill ha ett lagom borgerligt stabilt Schweiz.2

    Gilla

   • Linden skriver:

    Reinfeldt talade inför entusiastiska m ledamöter.
    Man förstår att han fortfarande håller i tömmarna.
    https://samnytt.se/reinfeldt-gjorde-bejublat-framtradande-pa-m-stamma/

    I talet avfärdade den tidigare M-ledaren kategoriskt tanken som ”usel” att det finns något som kan kallas för ett folk och som kan uppleva gemenskap i en nationell identitet.

    ”En ledare som sätter sitt eget land och folk främst menade Reinfeldt är ”extrem och farlig”.

    -Sug på den kommentaren, MENA kulturen suger ur vår ekonomi medan kulor och bomber gör vår tillvaro osäker.-

    ”Den får oss att tro att vi tillhör ett folk som är något sorts väsen där vi genom kollektiv tillhörighet får ett värde, berättade Reinfeldt.”

    -Vi förstår vad han menar, vårt värde numera är att vara skattehjon, åt vår nya
    adel. Sjuklöverpolitiker och asylanter.-

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Stefan 18:37; även de som hatar socialism bör ju inse och medge att framför allt moderaterna och folkpartiet har haft en mycket aktiv drivande roll för massmigrationen sedan 1991. De har inte varit passiva medlöpare eller bara indoktrinerade. Likaså har näringslivet i stort drivit samma utveckling på många plan, fast det inte har synts på den politiska och mediala arenan. Sett till ideologin och basväljarnas intressen borde vänstern i stället ha spjärnat emot, men de valde fortsatt makt och svek allt annat.

   Rent taktiskt kan man kanske försöka driva M och KD i konservativ riktning genom att anklaga dem för att ha blivit socialister. Men vad som är så hemskt med den stämpeln förstår inte majoriteten av svenska folket. De mer insatta inom vänstern kan säga att alla tvärtom har anammat den borgerliga nyliberalismen och kan peka på vilka kategorier som faktiskt har gjort vinster på massmigrationen.

   Alla partier är kluvna i två eller tre falanger. Därmed blir de handlingsförlamade och det finns inget icke-socialistiskt / idékonservativt alternativ att stödja och välja. Att moderaterna bjöd in Fredrik Reinfeldt att tala är synnerligen märkligt och borde vara ett varningstecken även för SD. Ulf Kristerssons tal (länk: se Fria Tider) kunde styckvis i princip ha hämtats från SD:s eller Katerina Janouchs sverigebeskrivningar, men när han på slutet säger att det är dags att på finskt vis snacka mindre och göra mer kan man bara hånskratta åt hela detta babbelistiska jönseri och hönseri.

   Gillad av 1 person

 8. Lars Bernhoff skriver:

  Det är detta med avslöjande av inkonsekvenser som gör att det välfärdsindustriella komplexet ständigt kommer att utökas. Svaret är ja på frågan, dvs att tänderna är en del av kroppen. Däremot så kommer alla diskussioner av denna typ att leda till att S med vänner vill utöka förmånerna i ”rättvisans” namn.
  Det som är för billigt överkonsumeras är en annan sanning som inte diskuteras tillräckligt.
  Nästa fråga blir hur ska vi finansiera det? Exempel värnskatten kom till av ett tillfälligt skäl som sedan behölls i 25 år för att det var de rika som betalar. Inte ens M bedömde att de var starka nog att avveckla den skatten. Nu lyckades L köpslå om den och avveckla den från 2020.

  För att slippa den typen av politiska diskussioner borde man bli överens om att marginalstskatten aldrig kan överstiga 50% (borde vara ännu lägre) så får politikerna prioritera hårdare istället för drömma om skattehöjningar. Under 2019 är marginalskatten,inkl värnskatten på 5%, totalt 60% vid genomsnittlig kommunalskatt på 30%. Klart att man måste sätta ett tak. Politikerna klarar annars inte frestelsen att höja för de sk rika. Prioritering är deras jobb! Då kan SVT och andra oansvariga lugna ner sig med skattehöjande förslag.

  Gillad av 1 person

 9. Rutger skriver:

  Ambitionerna från staten handlar inte bara om pengar, utan också om innehåll. Igår fm lyssnade jag på P1 under bilfärd. Skolverket, eller liknande har nu hittat på att små barn på dagis behöver ”kompetensutvecklas digitalt ” . Allt betydande de ska börja hålla på med ipads och sånt. Ett helt område med utvecklade direktiv och en kontrollapparat för dess genomförande på förskolor.

  Ingen frågar vad föräldrarna tycker, utan de tycks bara vara ett bihang, som en blindtarm. Ingen frågar med vilken rätt staten låter myndigheter påtvinga förskolorna sådant fokus. Ingen frågar varför barnen ska vara ett redskap i myndigheters påhitt.

  Motivet från myndigheten är att det är nyttigt för barnen. Vad vi observerar är ett utslag av statens förslavning av folket – de anställda på förskolorna, föräldrarna och i slutändan barnen – som vi själva betalar för. Ett tydligt exempel på den motsättning som DGS ständigt skriver om.

  Bort med alla dessa dyngmyndigheter, eller i alla fall så snöp av deras rättigheter att påtvinga omgivningen sina idéer. Men grundproblemet sitter i poltikerväldet vars affärsidé just är statens inblandning. Har man löss på kroppen så hjälper det inte bara med att tvätta kläderna för snart börjar det klia igen….

  Gillad av 3 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Javisst, Rutger, men än så länge finns ingen förskoleplikt, även om detta har föreslagits då och då för olika kategorier och från olika åldrar. Om föräldrar vill låta sig och sina barn förslavas, hjärntvättas och misshandlas psykiskt på andra vis i dagismiljöerna, så har de full frihet att göra det – och t o m betala för det! Men annars har föräldrar fortfarande laglig möjlighet och möjligen också i sitt mentala förråd slumrande förståndsgåvor nog för att efter bästa förmåga sköta, fostra, värna och själva ordna tillsynen av de barn som de i vuxen ålder har valt att föda. Det klarar miljarder människor av i hela världen. Vad man värderar högre än sina barn avgör vad man väljer och hur man lever. Men bortskämda, pryldyrkande, biologiskt vuxna, men infantiliserade, fjollor och fjantar hittar alltid miljoner ursäkter för att inte behöva se sig i spegeln och inte behöva se sina barn i ögonen. De värderar alltså allt möjligt annat högre.

   Gillad av 3 personer

   • Rutger skriver:

    Bäste Sixten,
    kan inte riktigt se hur det du skriver legitimerar statens klåfingrighet, tex är det ju inte heller obligatoriskt att titta på SVTs kanaler, men det förminskar väl inte tyngden i argumentationen mot dem

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Nej, Rutger (13:35), det legitimerar inte statens klåfingrighet, men varken småbarnsföräldrar eller TV-tittare är mähän, om de inte själva gör sig till sådana. Det finns ingen anledning att vare sig direkt eller indirekt se dem som offer utan valmöjligheter. Varken staten eller SVT skulle ha kunnat svälla upp och bli dessa avskyvärda indoktrineringsanstalter, om fler hade försökt bära vuxenhetens ansvar och verkligen utnyttjat alla de valmöjligheter och den handlingskraft som livet har gett dem. Egoismen och ryggradslösheten finns inte bara hos politikerna, journalisterna, akademikerna, kulturisterna och företagarna, utan även hos alltför många vanliga föräldrar.

    Gillad av 2 personer

  • Ga Ort skriver:

   Bra fråga, är det verkligen ‘nyttigt’ för barnen med att glo på en iPad med ett träd, jämfört med att gå på promenad ut i skogen och glo på ett träd?
   Jag tror att det handlar om att Makten vill fostra barnen till Konsumenter och Beroende så tidigt som möjligt. Vi ska vara lydiga välfärdskonsumenter.

   Gilla

  • Emund skriver:

   Satte på P1. En kvinnlig hallåa presenterar ett program där en kvinna intervjuar en kvinna som berättar om kvinnor som gör saker själva, utan män. Stängde av.

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Ambitionerna från politikernas sida är enbart pengarna. Innehållet är bara till för att underlätta plundringen.

   Rensa träsket!

   Gilla

 10. Rikard skriver:

  Hej.

  Till fängelse dömda brottslingar har gratis tandvård.
  Illegala invandrare och så kallade flyktingar har gratis tandvård.
  Den som har långvarigt socialbidrag får gratis tandvård.
  Den som kvalificerar för grönt/blått kort (F-kassan) har gratis tandvård.

  Vissa avgifter måste betalas av en del av ovanstående. Själva kostnaden för tandvård täcks av socialförsäkringssystemen. Tanken är att oförmåga till betalning inte skall tvinga någon att leva med ruttnande tänder och med dålig tandhälsa påföljande kroppslig sådan – dåliga tänder bidrar till andra sjukdomstillstånd och dessas förvärrande.

  Vidare: det rör sig om enklaste möjliga och billigast möjliga åtgärder. Du får inte kronor eller bryggor gratis, utan förstörda tänder dras istället ut. Flera utvecklingsstörningar medför t ex dålig tandhälsa, oklart varför men det rör sig inte enbart om leverne/kost/oförmåga utan är i hög grad medfött. Man drar då ut tänder om detta är billigast. Numera frågar man den handikappade vad den själv vill – det gjorde man inte förr…

  Av grupperna ovan är det endast två jag anser inte skall komma ifråga för gratis/kraftigt subventionerad tandvård: brottslingar och utlänningar (oavsett om de senare kallar sig flyktingar eller ej). Den som fötts handikappad/utvecklingsstörd har föga chans att arbeta ihop pengar som täcker ens lägsta kostnadsnivån på reparation av tänder istället för utdragning; de flesta handikappade är arbetslösa eller sitter fast i lågavlönade (under normala kollektivavtal) ‘åtgärder’, eller är förtidspensionärer med lägsta ersättningsnivån. (I nuläget betalar dessa fortfarande mer än illegala invandrare…)

  @T.R. ovan: senaste kontakten med Folktandvården slutade med skilsmässa. Jag ville ha en trasig, död, tidigare rotfylld tandstump bortplockad. Statens tandläkare ville bygga nytt med guldkrona s:a 28 000:- +. Privat bonnatandläkare på Österlen drog stumpen för 500:- + 350:- för bedövning, röntgen och extra allt.

  Man börjar se ut som ett f.d. staket i munnen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

 11. aragorn skriver:

  Jag beundrar er som orkar gå till källan för vansinnet. Jag undviker systemmedia helt för min mentala hälsa och harmonis skull, att läsa SvD eller GP är som att dra en krita på svarta tavlan, jag tyar inte mer. Jag nämner inte ens ren fiendemedia som public service som Aftonbladet och DN. Det som jag tycker nästan är mest plågsamt är att jag nästan aldrig förstår perspektiven eller vinklarna eller fokuset på tidningar som SvD, så jag har gett upp. Svenska journalister utanför alternativmedia kan idag delas upp i två grupper, aktivisterna som är folkfiender, men det är de andra, de förvirrade på SvD, GP och liknande som är så plågsamma, de är som orkestern på Titanic. Aktivisterna har seglat skeppet på grund för det fanns inga isberg pga global uppvärmning och sedan stjäl de skeppskassan och slänger barnen i vattnet så att de alla får plats i livbåtarna.

  Patrik, vi vet nu detta, aktivistklassen är vår fiende, jag hade önskat att DGS lägger i nästa växel och utöver att beskriva det tilltagande vansinnet istället eller också formulerar en motattack.

  Gillad av 6 personer

 12. Aha skriver:

  Jag har inte uppmärksammat SVTs aktivistiska kampanj Folkbettet. Däremot har jag (off topic) observerat en liten reklamsnutt mellan programmen där de lovprisar sin egna saklighet. Det lär också finnas en liten film om dem själva och deras förträfflighet när det gäller deras åtagande om saklighet och opartiskhet.

  Public services sjukdomsinsikt är noll avseende deras vänstervridning som varat i ett halvsekel och som gör att endast 2/3 av borgerliga väljare har förtroende för dem. Bland SD:are är förtroende bottenlåga 19%.
  Det borde naturligtvis vara högsta prioritet att återfå förtroendet. Projekten borde stå som spön i backen, utfästelser har kommunicerats ut hur förtroendetappet ska åtgärdas, borgerliga journalister rekryteras, Granskningsnämnden ges nya direktiv, man slutar använda negativa epitet om sådant man inte gillar såsom högerpopulister etc. Icke sa Nicke.

  Kampanjen Folkbettet och skrytfilmen visar på fortsatt stor arrogans hos ansvariga. Man fortsätter med att vänsterekrytera, vänstervrida och vänsterframställa.

  Gilla

 13. Therese skriver:

  Det är inte ”praktiskt taget kostnadsfritt” att gå till en läkare för behandling.
  Förutom de många,många tusen som jag betalat in må ad efter månad år efter år i skatt för att kunna gå till läkare så kostar det dessutom 350:- av mina återstående nettoinkomster för ett besök. Sedan tillkommer medicinkostnaderna. Kan röra sig om ytterligare en tusenlapp.
  Så varför påstå att det är i princip gratis?
  När det gäller försäkringar som ska täcka sjukvårdskostnader så är det säkert alldeles utmärkt för friska yngre människor som helst har en anställning där företaget med hjälp av avdragsgilla gruppförsäkringar kan bekosta premierna.
  Men för alla andra då? Hur ska sjuka,arbetslösa,äldre ,egenföretagare kunna få dessa försäkringar utan att behöva betala enorma premier,om de överhuvudtaget blir accepterade av försäkringsbolagen.
  Men det ärklart,vill man som nyliberaler ha ett A-lag och ett B-lag i samhället så förespråkar man statens nedmonterande när det gäller sjukvården.
  Men dåska också den privata sjukvården vara privat,inte subventionerad på en massa olika sätt av oss andra som för vara med och betsla den privata sjukvården eller skolan utan att få del av den,

  Gilla

  • Jaxei skriver:

   Jag ansökte för några år sedan om en privat sjukvårdsförsäkring. Fick nobben eftersom jag inte är/var fullt frisk

   Föreslog att vi skulle undanta allt som är relaterat till min befintliga sjukdom.

   Fick fortfarande nobben. Fick veta att jag utgjorde en för stor risk.

   Gilla

 14. Fredrik ÖSt MaN skriver:

  Ett led i analysen fattas. Varför agerar aktivister på Statsteve, som redan har sitt på det torra, för att tillskapa täljeguld för tandläkare och dessas assistenter och administratörer? Det förklaras inte av modellen med det bidragsindustriella komplexet som sådant. Men modellen med en aktivistklass kan förklara denna förment altruistiska eller komplexsolidariska aktivitet.

  När man är utopist och ser historien baklänges, så kommer resultatet först och åtgärderna sedan. Det kan se ut som och verka som strategi. Eftersom jag är god, så måste jag förstöra allt som är ont, och det som jag kan förstöra är ont (solidarisk lönepolitik), eftrsom jag som förstör är god. Detta är aktivistklassens överordnade incitamentsstruktur. Den måste vi bryta.

  Gillad av 5 personer

  • Jaxei skriver:

   Kommentar till Fredrik Ö:

   Jag skulle inte formulera mig på samma sätt som du. Fast jag tror som du att vad gäller drivkrafter för ”pk-aktivism” så måste vi leta efter andra själsliga mekanismer än det materiella egenintresset.

   Gillad av 2 personer

 15. p kohlin skriver:

  Denna ständiga jakt-efter-mer-makt och skattehöjningar. Hjärnan är ju hos merparten av befolkningen redan socialiserad/pk-iserad och som granne till tänderna så tar VIK med dom oxå, självklart! Om Göbbels levde skulle han sagt att det här har ni gjort hyfsat bra.

  Gillad av 2 personer

 16. MartinA skriver:

  Etablissemanget kommer klämma ur den sista skattekronan. De kommer fortsätta höja skatten tills det resulterar i lägre skatteintäkter. De kommer hårdbeskatta allt som inte är löstagbart eller möjligt att gömma, då främst fastigheter. Samtidigt kommer de angripa pengarna själva. Kontanterna kommer avvecklas och allting kommer finansieliseras ännu mer. Bankerna kommer vara insolventa men ej kunna gå omkull eftersom det inte finns någon annanstans pengarna kan fly och allt värde kommer urholkas ur allt. Och de här enorma resurserna kommer de använda varje extrakrona till att sprida deras svenskhatande kulturförstörande nihilistiska livsfientliga ideologi. Fast ärligt talat så kommer de inte ha mycket över, det mesta kommer de behöva använda för att dölja forna illgärningar och för att försöka balansera den krutdurkstrave de byggt sin makt på.
  I det sammanhanget så ser jag inget fel i att litet av skattepengarna avleds av någon slemmig propagandakampanj. Dels ger det deras propagandatrupper litet pedagogiskt pyssel att sysselsätta sig med. Och dels så skulle pengarna ändå använt för ondska. Att de ej kommer driva skatteinsamlingen rätt in i kaklet är helt enkelt inte ett alternativ. Detta system är oreformerbart och kommer fortsätta tills det sågat av den gren det sitter på. Sen kommer det kravla sig upp och börja såga på trädstammen. De hatar allt som lever och allt som står upp.

  Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Kan rekommendera ThemTubekanalen Realvisionfinance interview med investeraren David Fergusson, de gjorde den 2017 tror jag men publicerade den nu. ”India’s Demonetization & Global Effects and the Role of Gold”. För den som är intresserad av finanssystemet. Bland det mest tänkvärda på det ämnet jag hört (handlar inte supermycket om Indien, mer om hur konstigt finanssystemet blivit och ”financial repression”, alltså den centralbanksstyrda lågräntepolitiken.

    Gilla

 17. ERROL skriver:

  Det patetiska med SVENSKA NYHETERs tilltag är att denna kampanj drivs inom ramen för ett politiskt satirprogram.

  Sveriges Television är uppenbarligen så inbilskt självrättfärdiga och inskränkta att de tror sig ha hittat en inkonsekvens inom välfärdssystemet som objektivt sätt är så absurd att det överhuvudtaget inte är fråga om att vara partisk att bedriva kampanj för att ”tänderna är en del av kroppen”.

  Denna kampanj som vilar på en löjeväckande självgod beskäftighet är symptomatisk för Sveriges Televisions totala inkompetens och brist på perspektiv.
  På samma sätt som Faktiskt.se snabbt lyckades göra parodi på sig själva med infantila och helt horribelt naiva besked om vad som var sant eller falskt avseende politiska intresseavvägningar; frågor för vilka det inte finns ett absolut rätt svar, så har nu SvT:s humoravdelning visat hur pottklipt humorlösa och infantilt rättrådiga de är, då de tror sig funnit den absoluta sanningen om hur finansieringen av tandvården skall utformas!
  I Sverige är politisk satir omöjlig, vilket Aron Flam konstaterat.

  Svt lyckas dock satirisera sin egen beskäftiga inskränkthet i ett föregivet politiskt satirprogram,
  alltid något. För vad kan vara mer löjeväckande och typiskt Svt än ett politiskt satirprogram som systemkonformt ser som sin uppgift att reformera tandvårdsavgiften.

  Gilla

 18. christer jacobsson skriver:

  Svts affärside betala för din egen indoktrinering.Vill du klaga på vänster vinklingen gör det men vi bryr oss inte.

  Gilla

 19. Göran Holmström skriver:

  En spännande dag, riksförkyld med paj handled. Så var vi iväg och handlade.
  Vart påringd av en ny polare, HD-snubbe
  Hälsade på i hans villa. Wow snubben kan måla bygga mc och bilar.
  Ännu mer impad då han umgåtts med dom riktig tunga namnen inom rod och bikers kretsar.
  Jadå ratfink o Sonny Barger dom har han lekt med, nu så bygger han roddar o mc för fulla muggar.
  Är både stolt o glad att få vara kompis med en som byggt historia.
  Wow, sådant gör mig ödmjuk, talang på hög nivå!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.