Patrik Engellau: Ett starkare samhälle

Patrik Engellau

Om du inte läst om Bitte Assarmos farmors mor Emma Persdotter så gör det. Emma Persdotter var en utfattig ensamstående flerbarnsmor som genom skötsamhet och goda värderingar med fortsatt självrespekt lyckades hålla igång familjen trots utsatthet i form exempelvis av stampat jordgolv och femton kvadratmeters boyta. 

Det är möjligt att jag romantiserar men jag tror att Emma Persdotters mentalitet och beteende var typiska för den svenska 1800-talsmänniskan. Jag tror att svenskarna var strävsamma, ödmjuka, plikttrogna och tåliga och att det var på grund av den sinnesförfattningen som Sverige, när marknadsekonomin och entreprenörskapet släpptes loss, kunde förvandlas från ett av Europas fattigaste länder till det kanske rikaste.  

Jag vet att den förklaringen till Sveriges framgångar inte är den gängse. Samhällets dominerande ideologi är den härskande klassens ideologi sa Karl Marx. Den härskande klassen i Sverige är de ledande politikerna. De uppskattar inte en historieskrivning som går på tvärs emot deras egen världsbild och deras egna intressen. De gillar inte att höra att det goda som inträffat i vårt land inte kommer från överheten och dess visa beslut utan vuxit fram ur något som de inte kontrollerar, nämligen folkets sinnelag. När de – och alla de ekonomer och andra auktoriteter som tänker som överheten gör – ska förklara utvecklingen så pekar de därför på statliga beslut såsom exempelvis införandet av skolplikt och upphävandet av skråväsendet.  

Jag säger inte att de institutionella nydaningarna var betydelselösa men jag säger att statens olika beslut inte var den drivande kraften. Varför tjatar jag om det, kanske du undrar, är det här någon sorts ekonomihistoriskt seminarium? Alls icke, detta har med dagspolitiken att göra. Politikerna lever fortfarande, kanske mer än någonsin, i villfarelsen att deras beslut styr nationens öden.  

Detta framgår med parodisk tydlighet av en artikel som finansministrarna Magdalena Andersson och Per Bolund presenterat i Dagens Nyheter. De ska satsa på Kunskapslyftet med 93 000 utbildningsplatser för att ”fler ska komma i arbete”. De ska satsa på mer svenskundervisning och Etableringsjobb för att ”nyanländas etablering i det svenska samhället ska gå snabbare”. De ska inrätta en Välfärdskommission och korta vårdköerna med en ”förbättrad kömiljard”. ”Läraryrket stärks med ett professionsprogram och en halv miljard kronor för fler lärarassistenter.” Grundtryggheten i den allmänna pensionen ska ”stärkas”. Slutklämmen lyder: 

Sverige ska vara ett samhälle som är hållbart över tid. Med januariavtalet som grund skapar vi förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter oavsett vem man är. Så bygger vi ett starkare samhälle. 

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta och tar mig därför i stället för pannan. Tror finansministrarna att det är så ett starkare samhälle skapas? Om de hade skrivit att så skapas en starkare stat så hade jag nog hållit med. Men ett starkare samhälle kan bara skapas av medborgare som tänker och uppför sig ungefär som Bitte Assarmos farmors mamma Emma Persdotter. Sveriges problem beror på att en minskande andel av befolkningen gör det. 

81 reaktioner på ”Patrik Engellau: Ett starkare samhälle

 1. Bo Svensson skriver:

  Visst kan centralmakten styra utvecklingen. – Genom reglerna för ekonomin och samvaron, d v s rättsordningen.

  Den kan vara redig och då går utvecklingen mot det bättre och den kan vara galen och pervers och då pekar utvecklingen mot avgrunden.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Och under en global rättsordning som inte är galen och pervers är det i kraft av sina förtjänster och inte i kraft av sina tillkortakommanden man har rätt att vinna terräng på andras bekostnad.

   Gilla

  • Axel skriver:

   Kolla in Galenskaparnas Trögfattarföreningen, den ligger på You Tube. Den visar hur även regeringen fungerar. Vi har ju beviset med nedmonteringen av hela välfärdssektorn, främst inom kommunerna. Men vi får skylla oss själva. Dom är ju framröstade, så gnälla duger inte. Gör något åt det istället.

   Gilla

   • Vax skriver:

    Regeringen har beslutat att 7 100 nyanlända ska anvisas till kommunerna enligt bosättningslagen under 2020.

    Beslutet innebär också att fördelningen på länsnivå av antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommuner för 2020 fastställs i enlighet med det förslag som Migrationsverket tagit fram på uppdrag av regeringen.

    – Ett bra mottagande för den som beviljats uppehållstillstånd i Sverige lägger grunden för en snabbare etablering i samhälls- och arbetslivet. Därför är det viktigt att alla kommuner är med och tar ansvar för mottagandet, säger Åsa Lindhagen,

    ”Snabbare etablering i arbetslivet” hur var rapporten häromdagen redovisade?
    94% av de asylanter som anlände till landet 2015 lever på bidrag.

    Socialbidragstagare anländer i en strid ström och svenskarna knegar på under skatteoket.
    Hur stor anhöriginvandrare eller lågutbildads arbetskraftinvandring är talar man tyst om.

    Gillad av 1 person

   • V Nilsson skriver:

    Vax
    inte nog med det.Efter 15 år, har endast 34% arbete och oftast bidragsarbete.
    Löfven har dock inga tankar på att slå till bromsen på invandringen. Han låtsas fortfarande tro att de ska vara ett tillskott på arbetsmarknaden.
    Tror inte kommunerna delar hans uppfattning

    Gillad av 1 person

   • Stx skriver:

    Arbetskraftinvandrare behöver bara visa 13.000 före skatt i tänkt månadslön sedan kan de ta hit hela familjen (släkten?) utan något försörjningskrav. Dessa kan alltså komma rakt in i välfärdssystemen då de anhöriga har uppehållstillstånd.

    Risken är naturligtvis att fejkjobb ordnas och sedan blir alla släktingar försörjda av skattebetalarna.

    Politiker talarnas om asylsökande som är den lilla skaran.
    De de övriga 130 000 vill man inte tala om.
    Ännu mindre att ekonomin och många samhällsfunktioner håller på att krackelera.

    Gillad av 1 person

 2. A skriver:

  Bra P.E. Jag känner en person som bestämmt sig för att han ska ha tillbaka vartenda öre han någonsin betalat in i skatt, och det är inte lite.. SOM LÄGET ÄR, tror jag det är ett utmärkt förhållningssätt. Ge staten vad den vill ha! Låt den betala på alla upptänkliga vis, det är det den vill. Ge tillbaks den moral den lär ut som den högsta. Om du inte vet hur, så fråga de nya streetsmarta, de vet.

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Välfärdsstaten är ett bedrägeri. Som ett försäkringsbolag som inget hellre vill än att betala ut pengarna till de som INTE betalat premien och istället göra dem till delägare. Ett bluffbolag alltså. Byt bolag, betala premien någon annanstans! Kontakta lämplig ambassad!

    Mvh A

    Gillad av 4 personer

 3. V för Vendetta skriver:

  Att emma Persdotter kunde lotsa din familj genom livet trots svåra förhållanden tror jag till stor del kan tillskrivas den homogenitet som fanns i samhället. Hon mötte människor med värderingar hon kände till, hon viste vad som förväntades av henne. Vem vet det idag och vem vet vilken värdering den du möter har? Man kan skapa vilka skatter och vilka regler man så önskar från regeringshåll men på något sätt är det ändå medborgarna som bygger landet och ett land byggs bäst med homogenitet.

  Gillad av 12 personer

 4. Tomas skriver:

  Jag såg på en debatt inför bl.a. riksdagsledamöter gällande fortbildning för folk redan i arbete vilket framkallade ett antal suckar. Välfärdskomplexets parasiter talade med lysande ögon om hur ännu fler skulle anställas i utbildningsenheter för att förverkliga denna fantastiska idé. Efter att varit ute i verkligheten i några decennier kommer här kritiska punkter.
  1. Det finns inte lärare till denna verksamhet dvs de måste vara personer som har spetskompetens och jobbar i företagsverksamhet.
  2. Lärare som inte arbetar fortlöpande i företag har inte en susning om vad som krävs i form av vidareutbildning. Tro mig att klyschan från högskolan fortfarande stämmer: Nu har du examen det är dags att lära sig ett arbete.
  3. Debattörerna ville att anställda skall få utbildning för att kunna byta jobb. Företagarna gör vågen för att ge ledigt till anställda så de kan lämna deras skitföretag?
  4. Det som skulle kunna fungera är ifall företag medgavs skatteavdrag för internutbildningar, men det är nog för okomplicerat.
  Debattörerna var kvinnliga chefer hos bl.a. Saco och TCO, förmodligen sparkade snett uppåt för att de inte kan utföra ett hederligt arbete.

  Gillad av 10 personer

 5. FreDrik ÖSTMAN skriver:

  Ja, herregud. Den här retoriken om det starka samhället med betydelsen totalitär stat är ju gammal som gatan. Den kunde vi ha bemött på sextiotalet, senast. Vad vill du uppnå genom att dissekera den nu?

  Gilla

 6. Observatör skriver:

  Det är väl, och har väl alltid varit, si och så med den svenska arbetsmoralen, men det har åtminstone inte varit skambelagt att lönearbeta. Bland många folk är lönearbete skambelagt och att jämställa med slaveri eller prostitution. Det är bättre att tigga än att sälja sig. Många medlemmar av dessa folkslag har blivit vad man brukar kalla ”våra nya svenskar” fast de är inte mer svenskar än vad jag är arab.

  Gillad av 5 personer

  • Underdog skriver:

   Nej det har inte varit si och så med svensk arbetsmoral. En undersökning vid Yale visar att immigranter från nordeuropa i allmänhet och från Sverige i synnerhet hade mer framgång i USA efter immigrationen än snittet. För svenskarna låg index på 150 (med alltså snitt 100). På migrantmuseet i GBG finns ett citat från en amerikansk järnvägsmagnat. Fritt ur minnet: ”Ge mig svenskar, snus och brännvin och jag ska bygga en järnväg till Stilla havet innan årets slut”. Nedvärdera inte mitt folk är du snäll.

   Gillad av 6 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    -UNDERDOG
    -Stämmer. Har jag också hört många gånger. Svenskar var kända för att vara mycket bra arbetskraft. Några söp dock ihjäl sig. Enda chansen i USA var att jobba och slita. Det fanns inga socialbidrag i skogarna i Minnesota eller på byggena i Chicago. Ingen tolkhjälp heller.

    Nu är det polackerna som jobbar som svenskar gjorde för 100 år sedan. Polackerna har också haft det hårt och motigt efter 1939 vilket väl härdat dem. De har gjort beundransvärda återuppbyggnadsinsatser i bl.a Warszawa och nu i hela Sverige och Norge. Polacker bara jobbar och sliter och röker.

    Gillad av 2 personer

   • thomasdentredje skriver:

    Vi i norr lever i en natur som 6 månader om året försöker döda oss. Det har format oss psykologiskt, socialt och kulturellt. Planering, veden skördas på vintern, jorden sås, kött ska torkas rökas och saltas, intensivast arbete var på sköna på sommaren, allt skulle skördas så att man inte svalt ihjäl på vinterhalvåret. Samarbete,, livet var kärvt, alla skulle göra rätt för sig. Innovation, ständigt utveckla ting och metoder för att klara den kärva tillvaron. Inte konstigt att vi i norr dominerar världen. Dominerade.

    Gillad av 1 person

 7. karlgunnareriksson skriver:

  Marknadsekonomi i all ära. Men marknadsekonomin är beroende av kommuners , landstings och statens investeringar. Dessutom underhåll av järnvägar och bilvägar . Men ni marknadsliberaler vill avskaffa alla skatter och därmed går ett X antal privata företag i konkurs. Är det så himla svårt att se det goda med skatter ??? Att skatter gynnar privata företag . Hur marknadsliberaler fortfarande kan leva i en tes om den självreglerande kapitalismen ( utan skatter ) är för mig en gåta.

  Gilla

  • Magnus Ström skriver:

   Eller kanske det är så att privata företag gör skatteuttag möjliga? Vilken kom först, hönan eller ägget. Svaret på den frågan är uppenbar.

   DDR, Sovjet, Nordkorea, Venezuela, Kuba. Sverige?

   Gilla

  • FredriK Östman skriver:

   Hur tänker du nu? Vägarna och järnvägarna anlades på privat initiativ och förstatligades sedermera. Det är staten som är beroende av civilsamhället och inte tvärtom.

   Staten kan inte lösa våra problem. Staten är vårt problem.

   Marknadsekonomi är ingenting man kan välja, det är ingen politik. Det är en samling naturlagar. Det finns ingen meningsfull parallell mellan ekonomi och det trams som socialister bedriver och som vi kallar kommandoplaneekonomi, och som fullkomligt förlorade varje positiv schattering redan 1989. Var har du varit i trettio år!?

   Gillad av 6 personer

   • Christer E skriver:

    Staten kan inte lösa våra problem. Nej, men vi är alla beroende av en någorlunda stark (se vad som kan hända i svaga stater, t.ex. Afghanistan). En stark stat indoktrinerar människorna så att de kan tjäna staten med t.ex. att försvara landets gränser, alternativt utöka dem. Indoktrineringen börjar först genom skolan (redan dagis, kanske) och fortsätter sedan genom press och andra massmedia (barnen lärde sig ju läsa i skolan).
    Om sedan allt detta gör staten till vårt problem eller inte är ju en helt egen fråga.

    Vägarna byggdes i huvudsak av staten, t.ex. vägarna som genomkorsade det romerska riket. Vattenvägarna (kanalerna) var också i huvudsak en statlig angelägenhet, även om de till del bekostades av s.k. privata medel. Djurgårdskanalen (som gjorde Djurgården till en ö) grävdes till största delen av ryska krigsfångar, dvs ett statligt projekt.

    Håller med om att marknadsekonomi inte är något man kan välja eller välja bort. Kanske inte en naturlag, men ett koncept som följt Homo Sapiens från allra första början.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du håller med många ord med om att staten är ett problem som vi måste lösa och inte lösningen på våra problem.

    Vilken var den relativa nyttan av å ena sidan den privata Göta Kanal och å andra sidan Karlbergs- och Djurgårdskanalen? Avledande manöver är staten bra på.

    Gilla

   • Christer E skriver:

    Nu skrev jag ju inte att staten INTE ÄR problemet, utan att ditt (och Reagans) postulat består av två separata delar. Det ena att staten inte är till för människorna (där är vi överens och behöver inte orda mer) och det andra att staten ÄR problemet.
    Jag menar att de två postulaten inte hör ihop utan bör behandlas separat.

    Staten är åtminstone en (stor) del av problemet, men trots detta så är vi till syvende og sisdt beroende av någon sorts stat.
    Den svenska staten har mutat in ett alltför stort revir och vill t.ex. nu bygga sitt stora monument, sin enorma katedral, höghastighetståg mellan Sveriges storstäder (som egentligen bara är stora småstäder). Makten över medborgarna upprätthålls inte bara genom lagar och förordningar, utan främst genom ett högt skattetryck och ett komplicerat bidragssystem.

    Med denna stora makt centrerad till en maktfullkomlig regering och med en till stor del mycket följsam ämbetsmannakår, följer att överföring av mer makt till EU skulle kunna vara medicinen mot den alltför starka svenska staten. Jag menar också att denna medicin på inget sätt är en Döbelns-medicin.
    Men nu har vi kanske lämnat ämnet alltför mycket.

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   KARLGUNNARERIKSSON skrev: ”…marknadsekonomin är beroende av kommuners , landstings och statens investeringar”
   ”…Men ni marknadsliberaler vill avskaffa alla skatter…”

   -Nä nä nä nå nä. -Inte alls rätt på något sätt.
   I Sverige är skatterna extrema och slukar 80 % av mina intäkter som jag försökt skriva tidigare med 32% arbetsgivaravgift och 50-55-60% inkomstskatt (kommunal + statlig) Sedan 25 % moms på allt man köper. Sedan fastighetsskatt som även hyresgäster betalar indirekt på hyran. Sedan elskatter som är mer än hälften av elräkningen för alla. Sedan drivmedelsskatt som är mer än halva priset av bensin och diesel som även bussåkare betalar. Sedan alla miljöavgifter etc etc. Lagfartsavgifter. Byglovsavgifter etc etc. Det tar aldrig slut. -Bara skatter och dessutom momspåslag på skatterna.

   Den polemiker (lögnare) som påstår att alla kritiker av dessa extremt höga totala skatteuttag vill avskaffa alla skatter ljuger metvetet. Alla som kritiserar extremhöga skatter vill för den skull inte nödvändigtvis avskaffa ALL beskattning. Detta är nonsensprat av SVT-klass.
   Om man är moderat vill man kanske ha skatter på max runt 35% t.ex. -Inte 80% eller 100%.

   Marknaden klarar sig utan staten. Marknaden är naturlagen. Skatter har införts i strid mot naturens gång för att de svaga inte ska duka under. Även vi som traditionellt är antisocialister och t.ex. varit moderater, vill så klart att det ska finnas ett samhälle med trygghet och omsorg. Skatterna måste inte vara 0% och inte heller 80-100% utan ligga på rimlig nivå.

   Privatkapital byggde f.ö. järnvägen i alla länder och vägarna för övrigt också. Motorvägar och stora broar byggs privat och finansieras med tullar. Stat och kommun måste inte bygga infrastruktur.

   Gillad av 3 personer

  • Tomas skriver:

   Det gäller att skilja på avgifter för att investera i dels större gemensamma projekt för medborgarna, typ huvudvägar, polis, försvar och basal sjukvård, dels en konfiskation för att försnilla pengar på meningslösheter. Inom Sverige, som har bland världens högsta skatteuttag, har sedan länge huvudparten av skatterna gått till meningslösheter och försörjning av större delen av socialisternas väljarunderlag. Nu är det dags att grundlagstifta om både ett högsta skatteuttag och vilka verksamheter som får skattefinansieras så klåparna i politiken får rätta mun efter matsäcken.

   Gillad av 3 personer

  • A skriver:

   Men KarlGu är det inte uppenbart att landet är totalt genomkorrumperat av just dessa älskade skatter, även företagen. Du tycks önsketänka och ha svårt att prioritera vad som är viktigast. 🙂

   Mvh A

   Gillad av 1 person

 8. Maria C skriver:

  Jag tror nog att Emma Persdotters tillvaro vilade på djupt kristen, grund, inpräntad av både prästerskap och äldre generationer. ”Den som inte vill arbeta, ska heller inte äta.”

  En arabisk vän förundrade sig, i nutid, över sina svenska arbetskamraters strävsamhet, plikttrogenhet och tålighet. ”Ni gnäller och klagar inte och ni jobbar fast ni är sjuka. Ni orkar så mycket.”
  Och, det är viktigt, min vän är själv ”svensk” enligt ovanstående kriterier – strävsam, plikttrogen och tålig, samt därtill ödmjuk.

  Gillad av 3 personer

 9. Aha skriver:

  ”Med januariavtalet som grund skapar vi förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter oavsett vem man är. Så bygger vi ett starkare samhälle.”

  Det blir tvärtom. Sammanhållningen kommer att utsättas för än mer spänningar alltefter som Islamanhängarna växer sig starkare. Realpolitiken med SD-väljare i spetsen kommer att opponera sig allt hårdare mot utvecklingen. Tryggheten är under attack i form av välfärdsköer inte minst för äldre vars antal växer kraftigt framöver. Den grova brottsligheten kommer fortsatt att vara hög och hota samhällets trygghet – endast långa straff som håller de livsstilskriminella borta från gatorna hjälper. Det kommer man att hålla sig för god att göra. Människors frihet kommer att minska – yttrandefriheten är under attack från staten och etablissemanget. Möjligheterna för de lågutbildade invandrarna kommer inte att utvecklas. De är hänvisade till att ta enkla jobb som inte finns. Samhället kommer inte att bli starkare, mångkulturer bestående av väsensskilda kulturer som i Sverige blir inte starka samhällen.

  Vilket dravel.

  Gillad av 3 personer

 10. Svante Jonsson skriver:

  Förutom ingressen, 35 ord innan högerspöket hoppade fram ur garderoben. Det kanske är inbillning, men är det inte som att Andersson får ett färdigskrivet manus i handen och ordern: Skriv under den här texten? Jag har svårt att tro att hon inte fattar hur knäppa de här debattartiklarna är. Läser hon dem överhuvudtaget? Dock är det bra att att hon som representant för regeringen klart och tydligt klargör att högerextrema folkhemsungar skall hållas kort och tystas. Hade de skriftlärde skrivit ömkansvärda lågpannade nazister på landsbygden med snopp i stället för högerextremismen hade korthuset till text havererat totalt. Det är i verkligheten slaget står och det innebär att ”Vårt land” bekämpar mitt fosterland där min familj och jag lever och Emma Persdotter levde. Persdotters mentalitet försvinner inte så lätt ur folkdjupet. Frågan om nationens vara eller icke vara måste upp på bordet. De liberala vänsterspökena är livrädda för den. Sverige vid avgrunden år 1808 och vid en självförvållad avgrund hösten år 2019. Historien är ingen text. Separatismen är ett faktum. Massinvandringen fortsätter. Återvandring önsketänkande. Motståndet hårdnar. Detta är historien.

  Gillad av 1 person

  • Leif Nilsson skriver:

   Återvandring framställs idag som önsketänkande, men återvandring är i själva verket den enda realistiska möjligheten, om ”Sverige ska vara ett samhälle som är hållbart över tid”.

   Med återvandring ”som grund skapar vi förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter oavsett vem man är. Så bygger vi ett starkare samhälle.”

   Alternativet till återvandring är en starkare stat med mer kontroll, mer övervakning och mindre frihet och välfärd.

   Gillad av 4 personer

   • Svante Jonsson skriver:

    Återvandring kräver precis det du inte vill, en starkare stat. Tror du någon miljon eller två lämnar landet med några tusen på fickan och en klapp på axeln? Eller ska du ge några miljoner till var och en av dem av de svenska medborgarnas inbetalade skatter? För att välfärdssystem byggda för en 7-8 miljoner invånare ska fungera och som är hållbara över tid. En fallskärm från oss som stannar (brottsoffren inkluderade)? Det finns en gräns för ynkedomen. Jag har inga svar, men vet att vi allihop sitter fast i ett dilemma som måste lösas.

    Gilla

   • Leif Nilsson skriver:

    PS. Fredrik, med ”starkare” menade jag snarare en alltmer totalitär stat.

    Svante, efter andra världskriget blev uppskattningsvis 12 miljoner tyskar flyttade eller fördrivna från sina hem i tidigare tyska och tysktalande områden. För Sveriges del rör det sig om betydligt färre, som måste förpassas till sina egna hemländer.

    Gilla

 11. Erik2 skriver:

  Jag instämmer i observationen. Så här kan man se på saker. Men jag är inte riktigt lika säker på att det nödvändigtvis var så himla många ens för 100 år sedan som verkligen var så här strävsamma. Om jag tittar bakåt i släkter jag känner till så hittar jag några Emma Persdöttrar. Men jag hittar också alkoholister och diverse slashasar utöver alla som bara levde sina dagar ur hand i mund. Vilket var den stora majoriteten. Saken är väl den att EParna tilläts vara samhällsbyggarna. Man orkade hålla ihop sina familjer. Ibland med hjälp av kristendomen som stöd i utmattningen, ibland av ärlig och riktig empati som kom sig av egna upplevelser under barndom och uppväxt. Man orkade också driva upp folkrörelser och det är ju så vi i modern tid jobbat. Vi har byggt vårt samhälle på frivilliga insatser inom diverse organisationers tam. Det vi en gång hade, under Gustav V, var verkligen ett starkt samhälle. Men det har monterats ned och ersatts av en stark stat som numera bara är till för sig själv. Idag så stöds alkoholister och slashasar och dessa får pengar från det offentliga som det offentliga tagit från alla som bara lever sina liv och dessa stöds via diverse bidrag. Direkta och massor indirekt till föreningar osv. På så sätt ser det fortfarande ut som om vi har ett starkt samhälle, men det har vi inte. Vi har ett totalitärt samhälle där staten finns i alla detaljer, inklusive långt inne i sängkammaren och i köket. Vi kan ju och får ju inte ens äta eller älska såsom vi är byggda att göra och som våra förfäder i alla tider gjort. Än mindre säga vad vi vill. Kan det bli mer totalitärt? Emma Persdotter av idag är en marginaliserad tönt som förmodligen lider av psykiska problem eftersom i hela sitt liv försökt göra saker för andra och sig själv och bara blivit socialt marginaliserad och förbisprungen i ekorrhjulet. Hon är en ensam figur i en liten lägenhet någonstans i en förort som blir allt våldsammare. Hon har lärt sig att man röra sig ute på förmiddagarna, men efter det börjar det bli obehagligt. Hennes släkt tisslar och tasslar om henne och tycker hon är familjens misslyckade kuf. Tack kommunister och socialister. Tack vänstern.

  Gillad av 3 personer

  • John von Neumann skriver:

   Exakt! De driftiga tilläts vara samhällsbyggarna, inte parasiter och slashasar. Det är en falsk myt som propageras. Skillnaden i välstånd länder emellan är om de driftiga tillåts vara driftiga eller inte, en person åstadkommer mer än 100, 1000 eller 1 miljon andra i vissa fall.

   Gillad av 2 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Erik2 skrev ”.. Men jag hittar också alkoholister och diverse slashasar”
   Ja det klart. Du har rätt. Alkoholen spelade förstås stor roll på 1800 talet och väl även innan.
   Hembränningen nådde oanade höjder och prästerna och lärarna märkte nog att jätttemånga söp alldeles för mycket i bygderna, till arbetsoförmåga och vanvård, och därför förbjöds ju hembränning. Så blev det att: ”…så kom länsman tog det käraste jag ägde, tog den gamla apparaten med sig hem” ”Nu står alla glasen tomma upp på bordet och han bränner han själv den gamle djävulen…” som det heter i snapsvisan. Enormt många män blev alkoholiserade och kom att missköta sin försörjningsplikt mot sina familjer. Många stackars kvinnor fick slita desto mer för att ordna mat och kläder till sina barn. Fogelström skrev om det i Minns du den stad och Barn av sin stad, vill jag minnas. Famlijefäder söp och förskingrade på sprit, de fåtaliga slantar som fanns, så att det inte fanns mat till barnen. Det såg präster och myndigheter, och man försökte få stopp på superiet med apparatförbud och systembolag och motbok.

   Gilla

 12. De mer breda penseldragen skriver:

  Snart blir det dags att omdefiniera svenskheten. Tills nyligen vilade Sverige ut i kulturell samsyn och endräkt. Där återfanns fattiga och rika. Och andra typer av entiteter. Möjliga att placera ut på en vertikal socioekonomisk axel, under en gemensam tro, samma lagar och inom samma geografi. Funktionellt uttryckt som en delad kultur, även om bilden kan göras mer komplicerad än så. Etnisk och kulturell särart tillför helt nya dimensioner. Det tillkommer då en horisontell axel. På den axeln placeras olika trossystem, gudar, klanförsvar, lagar, syn på män och kvinnor, barn, rätt och fel ut. Listan kan utvecklas till en bred antropologisk exposé. Krafter som drar isär på ett annorlunda sätt än vad den vertikala socioekonomiska axeln förmår tillförs. Men också den nya bredden har sina vertikala axlar, av annorlunda natur. Där kan klanledare placeras ut, och kvinnor och mäns över- och underordning, och synen på djur och barn. Och andra kulturer. Enhetligheten inom ett land spränger då isär och upphör som samlad kraft. Istället uppstår mer av splittring och upplösning. Delvis manifesterad i geografisk uppdelning, där etnicitet, prisad religion och klan utgör ett kitt, vänt inåt mot den egna gruppen. Och i försvar av den. Samtidigt försvagas det svenska. Den här situationen är inte uthållig. Nationen Sverige håller på att spricka sönder – inifrån. Wikipedia definierar Genocide så här; ”Genocide is intentional action to destroy a people (usually defined as an ethnic, national, racial, or religious group) in whole or in part”. Dags att lyfta fram de underliggande krafterna som fick länder som Libanon och forna Jugoslavien att dyka ned i mänskligt elände.

  Gillad av 4 personer

 13. Stefan Sewall skriver:

  PE har helt rätt enligt min mening. Mentaliteten hos folk på 1800-talet och bakåt var säkert mest påverkad av livets hårda villkor med slit och släp och naturlagarna med hårda vintrar och skördar som ibland slog fel och knapra förhållanden i allmänhet. 90 % av befolkningen var småbönder. Man levde på landet, långt från huvudstaden. Ingen media fanns som kunde föra ut överhetens budskap. Endast prästen i kyrkan malde på om plikter och synd och informerade kanske om något krig. Fogdar kom och inkasserade och under krigstid tvingades unga män till värvning. Kung och regering hade inga kanaler att styra folks tänkande.
  Man påverkades nog mest av grannarna och de man närmast kom i fysisk kontakt med förutom bibeln som man läste i för att få tröst när det var svårt. Alla hade samma erfarenhet av slit och knog och knapphet. Alla visste att den som inte jobbade i sitt anletes svett inte kunde räkna med att överleva en hård kall vinter. Man måste salta in sill och konservera vad man kunde och mata grisen osv. för att det skulle finnas mat i januari. De mest primära behoven skapade nog mentaliteten. Troligen läste inte många någon tidning på landet 1850. Det fanns det inte pengar till eller transporter för. I Sthlm satt väl Strindberg och några till och läste och filosoferade men 95 % av befolkningen levde på ett mer jordnära plan.
  Det viktigaste var nog att det inte fanns någon media som kunde påverka folk dagligen.
  Min mormor levde så som barn 1910. Hon föddes 1900. Hennes far föddes 1860. Alla hans syskon dog av svält 1868. De hade annat att tänka på än kungens och ministrarnas idéer.

  Gillad av 5 personer

 14. Niels Bohr skriver:

  DGS börjar bli lite som en besvärjelse för att mana fram den gamla svenskheten. Man hoppas att det finns tillräckligt gott gry i svenskarna så att detta kan vändas genom positiv uppmuntran. Jag tror detta är fåfängt av flera skäl, ett är att man ignorerar invandrarna. Det andra skälet är att vi fullständigt kontrolleras av förrädare utan moral.

  Mitt huvudskäl är dock att jag anser det strida mot fysikens lagar. Allt är nämligen en vågrörelse och energin i en våg kan inte bara försvinna, så efter en dal så kommer en topp. Så allt ont som gjorts svenskarna kommer inte att försvinna. Jag börjar mer och mer se klokskapen i hur man levde förr, exempelvis så offrade man för att få ut energin ur samhällskroppen, man hade också syndabockar. Våra gäster lever ut sin negativa energi på oss, och detta gör vänstern och de styrande pk-isterna också, de har ingen skam, ingen alls, pensionärer skall äta skulor och försvara sig mot stenkastare, vi lever i ett avskyvärt samhälle och styrs av den värsta sortens människor, detta måste vi erkänna. Denna energin i vågen försvinner inte, det är, uppfattar jag, det underliggande felet hos DGS, det är ofysikaliskt att tro att så många kan utsättas för så mycket negativt utan att vågen måste resa sig. De skyldiga måste pekas ut och straffas, och de måste straffas med precis lika mycket energi som lagts på att skada oss, våldtäkter, mord och rån och våld och förakt, all denna energi går inte bort.

  Gillad av 5 personer

  • Niels Bohr skriver:

   Kortare så anser jag att vi mera tydligt och högljutt måste anklaga alla makthavare och pk-ister för detta förräderi och denna svindel vi utsatts för. Det kan inte bli någon försoning, så länge alla pk-ister tror att, ”jaja i värsta fall så svänger jag kappan i sista stund” och de ser att dekan gör det utan konsekvenser, utan att erkänna sin skuld och utan att riskera repressalier, ja så länge så låter de bli att svänga kappan. Det är endast en rädsla som kan få dem att svänga och lämna stimmet. De måste tro att det finns än större hajar. Så de som välkomnar varenda kappvändare in i värmen anser jag försenar räddningen. Vad som är rätt och bör göras måste definieras utan dessa.

   Gillad av 3 personer

 15. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  ”Kunskapslyftet med 93 000 utbildningsplatser för att ”fler ska komma i arbete”. ”

  Jag läste på en amerkansk blogg att ”Antifa” och ”Social Justice Warriors” huvudsakligen består av ungdomar som bedrivit universitetsstudier och därefter har betydande skulder men inte kan finna någon anställning! Studierna bestod kanske av sociologi eller så kallad ”kritisk analys” (Se till exempel Lindsey Shepherd’s många Youtube videos). Men också behovet av ungdomar med jurist-utbildning är begränsat! Amerikansk ”Law Firms” rekryterar kanske några av de ”bästa” vad gäller betyg och personliga potential, de andra står där tomhända! Och ”gud ske lov” att vi inte har ännu fler advokater som livnär sig på oproduktiva rättsprocessar och parasiterar på den produktivt arbetande befolkningen! En tekniskt utbildning är nog en fördel för den som skall bli innovatör/konstruktör men den egna personligheten (intelligens, ambition, dedikation, energi/iver) är långt viktigare. Saknas den är den tekniska utbildningen till ringa nytta! Och behovet av geniala innovatörer är också begränsat! Antalet utvecklare av fantastisk elektronik och genial programvara är ju litet i förhållande till milliarderna av användare!
  Sysselsättningsmöjligheter där ”fler kan komma i arbete”, finns inom restaurangnäringen (åtminston här i Tyskland har restaurangerna svårt att få arbetskraft). Och också hantverket har svårt att hitta ungdomar att utbilda, där finns goda möjligheter att ”komma i arbete”. Sedan kan man ju studera historia, sociologi, botanik, filosofi, literatur, konst etc som hobby vid sidan om! Livnära sig på detta kan man inte såvida man inte lyckas få en av professurerna i ämnet!

  Gilla

 16. stigrydmark skriver:

  94% av invandrarna 2015 är tydligen arbetslösa. Vi har också ett 30% arbetskraftsöverskott. Att utbilda 93.000 kan möjligen innebära att de kommer att förstå varför de är arbetslösa.

  Gillad av 2 personer

 17. olle holmqvist skriver:

  (parentesen först: NSPD tog makten 1933. Freiburgs universitets rektor sossen och medicinaren Möhlendorf föreställde sig som många andra. Jaha nu blir det skit med en knåppgök i Berlin ett tag. Det går snart över, men måste överlevas.Så skonsamt som möjligt Han vände sig till filosofen Heidegger och frågade om denne ville ta vid. Han accepterade. Fick reda på att då måste han bli partimedlem. Blev det. Men sade snart upp sig som rektor. Men hade inte modet – det som alla hans sentida kritiker skulle ha haft – att gå ur partiet. Utsikt då tukthus)

  Heidegger har levererat ett begrepp som för mig och andra sagt BANG i omvärldsförståelsen;
  Gestelle, betyder ställning, t ex torkställning för kläder. Men här kraftfullare. Sammanstääld-hey – samtvång. Tanken är som alla goda tankar enkel. Teknikensutveckling ledes av ingenjörernas föreställningar om ännu icke förverkligade möjligheter. Potential ! ! precis som elektricitet !
  Ex om både engelska och franska ingenjörer fattat att man kan gräva Suez eller Panama-kanalen, Gräv ! om inte vi gör det så gräver de andra.

  Hela Västerlandets fantastiska industriella expansion, med denUnika kombination
  nationalistisk imperialism, moderlandet håller med poliser militär i kolonierna och skyddar mot Labour Unrest. Världsabra bok: Empire of Cotton, Sven Beckert:

  Alltså när Möjligheten blir Kollektivt medvetande – allmänt insedd – fungerar den som en
  verklig andemakt, stående över materiell kraft, ett gudomligt väsen: Gestelle. på svenska rättast: Samtvång. Det som drivit Västerlandet – Gestelle…

  Gilla

 18. Sixten Johansson skriver:

  Skissat med breda penseldrag tror jag att spänningarna pga demografi, kassabrist och kriminalitet kommer att spränga samhället. Ändå är utvecklingen mot allt starkare stat kuslig. Många socialpsykologiska mekanismer kan bidra till att ett stort, resursstarkt kollektiv börjar likna ett levande väsen, likt en mobb eller folkmassa i panik. Tänk bort paniken och retardera hela processen. Vi ser då att staten har utvecklats till ett omättligt vidunder utan hjärna och styrning. Det är inte bara socialdemokratins fel, även om socialister älskar att frammana en närsynt hydra eller Molok, som de tror sig kunna sadla och tygla.

  Redan en byråkratisk eller militär apparat börjar växa ohämmat om den får en massa resurser. Besluten blir allt mer opersonliga, individerna blir låsta av systemet, men dess storlek och konsensus befriar dem från ansvar. De hittar egna nischer och parasiterar utan dåligt samvete, för de är bara fästingar på en gigantisk elefant, som de mest inbilska fästingarna låtsas styra.

  En vittförgrenad konsensusstat inkorporerar alla skrån, tränger in överallt i medborgarnas liv, kan tolka allt som brott mot staten eller det statslojala tänkandet. Den åtlyds som ett allsmäktigt och allseende väsen. Hets mot statens nya gunstlingar eller senaste könsdirektiv betyder hets mot staten. Brott mot medborgare är struntsaker så länge inte det centrala våldsmonopolet ifrågasätts: statens monopol och kapacitet att använda våld mot medborgare som kan hota elefant- och fästingkomplexet.

  Gillad av 1 person

 19. Stampat jordgolv skriver:

  Stampat jordgolv skall inte föraktas eller underskattas i betydelse. Under hela människoblivandets historia har våra förfäder levt på stampat jordgolv. Rörligheten har varit viktigare än att bygga bastanta bostäder. Man har tvingats följa naturens dynamik. Förflyttning har varit A och O. Man har följt djurens årstidsvandringar, grävt efter rötter och plockat frukter, allt efter säsong. Satt ut fällor. Jagat. Följt fiskars vandringar i floder. Sökt bins bon i höga träd och under klipputsprång. Och om återväxten varit mager tvingats till längre vandringar. Att i nämnvärd omfattning bluffa resurser har i stort sett utgjort en omöjlighet. Packningen har varit lätt, och rörligheten stor. Tillryggalagda avstånd kunnat räknas i mil, per dag. Detta under hetta, kyla och fukt, och allehanda faror. Därför har det alltid varit intressant att studera människor som fortsatt lever, eller nyligen levde, bortom jordbruket – de vi brukar kalla för jägar-och samlarfolk. Det har fungerat som mindre titthål ned i vår egen tillkomsthistoria. Jordgolv skall därför inte förringas eller degraderas. Snarare tvärtom. Det damm som rördes upp inandades och försåg immunsystemet med träning, via bakterier. Som stärkte immunförsvaret och anpassade försvaret efter den lokala miljön. De ökade allergier, som blivit så vanlig i modern tid, har samband med bristen på just jordgolv. En helt renlig miljö är inget att yvas över. Jägarfolk som slutat föra ett nomadiskt liv brukar snabbt dra på sig olika vällevnadssjukdomar. Varav sockersjuka räknas till en utav dem. En följd av ett mer passivt leverne. Kanske dags att återupprätta jordgolvets anseende. I varje fall inte se jordgolven över axeln, fast koppling till sentida fattigdom naturligtvis föreligger. Vem vet, kanske svensken inom en snar framtid återigen tvingas leva på ett stampat jordgolv…

  Gillad av 1 person

  • karlgunnareriksson skriver:

   Ja , allting var bättre förr med exempelvis stampat jordgolv och utan teknisk utveckling . Återgå till vedförbränning och hästskjuts !

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Javisst, den socialistiska staten har vi att tacka för kylskåpen, tvättmaskinerna, varmvattenberedarna, elektriciteten, glödlamporna. Åtminstone om man får tro Mao-tse Tung.

    Gilla

 20. christer jacobsson skriver:

  ”Salig är den som har rena kläder” tyckte nog Emma persdotter.Vår framgång bygger mycket på kristna värderingar men det verkar ändras med islamiseringen av sverige.Arbetsmoralen i det gamla sverige var hög,det vat viktigt att alla drog sitt strå till stacken annars ansågs man vara lat och det var detsamma som en dödssynd.Idag anses man närmast smart om man kan leva på bidrag och slippa arbeta.
  Kristendomen har ersatts med kommunism,det enda beständiga värdet bland politikerna är att vara lojala med partilinjen.Det skadar inte om man är en floskelmaskin och kan upprepa snömos vid utfrågningar,senaste exemplet Ylva johansson vid utfrågningen i bryssel.Om nu politiker berömer sig för sveriges framgångar så får dem ta ansvar för att sverige nedmonteras bit för bit.

  Gillad av 2 personer

 21. Mikael Lejdeby skriver:

  En kvinna i Stockholm under mitten av 1800-talet köpte och sålde textil och kläder för att försörja sig själv och sina utomäktenskapliga barn. Barnen sattes tidigt i arbete i hennes företag. När de äldsta sönerna var myndiga tog de över företaget och utvecklade det till ett av Stockholms största grossister inom teko. Det gick så bra att äldsta sonen gifte sig med en adelsdam.

  Gilla

 22. Leif vogel skriver:

  Stig Malm fick en gång frågan :
  Men Stig den skatt ni nu vill ha kommer ju att drabba kollektivet
  Stig Malm :
  Här handlar det inte om kronor och åren , här handlar det om att varje procent vi höjer skatten så ökar vår makt.
  Och där är vi nu när vår sk statsminister tycker sig ha full rätt att åka runt i världen och skänka bort våra pengar samtidigt som vi har 380 000 fattigpensionärer samtidigt som hela välfärden tappar sin kraft .

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.