Richard Sörman: Kvantitet blir tyvärr kvalitet

Richard Sörman

Vad är det för mening att diskutera immigration och integration så länge man utesluter faktorn kvantitet? Att integrera tio tusen människor är en sak. Att integrera en miljon är en annan. Inga vackra sagor om integration, assimilation och nya gemensamhetsskapande berättelser för nya och gamla svenskar räddar oss från matematikens verklighet.

Jag läser en artikel i Kvartal (i serien om den nya nödvändiga berättelsen om Sverige som jag nyligen diskuterade här på Det Goda Samhället) av Dan Korn där författaren talar om en ”öppen nationalism” som möjlig väg mot en ny svensk gemenskap. Korn distanserar sig från det han kallar den ”etniska nationalismen” vilken skulle bygga på ”en rasistisk dröm om en ren folkstam”.

Ursprung spelar mindre roll, menar Korn, så länge människor på samma plats uppbär någon form av gemensam identitet. En sådan identitet tar säkert tid att skapa och kulturkrockar är inte lätta att hantera, medger Korn. Men en nationalism behövs: En öppen nationalism som skapar hemmahörighet och gemenskap.

Korn verkar sympatisera mer med ”någonstansarna” än med ”varsomhelstarna” och menar att de flesta människor har ett behov av att känna sig hemma någonstans. Detta någonstans är nationen och kulturen, men rent konkret är det också den geografiska hemvisten. Oberoende av ursprung kan man nämligen identifiera sig med den plats där man bor och skapa en naturlig gemenskap med de andra som också bor där.

Kopplingen mellan geografisk hemvist och kulturell identitet exemplifieras med hjälp av våra folkdräkter. Svenska folkdräkter har nämligen alltid signalerat geografisk tillhörighet på så vis att de visade vilken socken människor kom ifrån. Bytte man socken fick man skaffa en ny folkdräkt. Korn föreställer sig inte, skriver han, att vägen till integration går via folkdräkten, men den är ett bra exempel på kopplingen mellan geografi och identitet. De som bor på en specifik plats signalerar alla sin tillhörighet till platsen.

Men den verkliga poängen är naturligtvis att ursprunget därmed inte behöver ha så mycket med identitet och samhörigheten att göra. Man visar inte med sin folkdräkt var man är född, bara var man bor. Korn berättar:

”Sommaren 2018 var jag inbjuden att tala på invigningen av en ny kyrkbåt i Vikarbyn i Rättvik. Så gott som alla deltagare hade folkdräkt, också en några år tidigare invandrad flicka från Syrien. Det lokala dräktskicket spelade här roll för integrationen på ett påtagligt sätt.”

En flicka med ursprung i Syrien hade alltså tagit på sig en sockenmarkerande folkdräkt från Dalarna. Hon bodde i Rättvik lika mycket som de flickor vars föräldrar var födda där och den gemensamma klädedräkten fungerade som ett tecken på gemenskap och tillhörighet.

Det här låter fantastiskt. En potentiell främling, en ”utböling” tas upp i gemenskapen och accepterar sin tillhörighet genom att ta på sig den gemensamma folkdräkten. En mörk flicka bland alla ljusa! Alla är de Rättviksbor. Underbart! (Jag är inte ironisk.) Det finns emellertid ett litet problem här som Dan Korn inte nämner i sin text. Det är nämligen oftast idag inte en enskild flicka från Syrien som ska ta plats bland alla svenska barn på skolfoton och vid flaggviftande parader. Det är många fler.

Man beräknar att cirka 25 procent av Sveriges folkbokförda befolkning nu har utländskt ursprung. (”Utländskt ursprung” betyder att man är född utomlands eller har två utrikes födda föräldrar.) Och då talar vi bara om den folkbokförda befolkningen. Om vi jämför med hur situationen sett ut historiskt i Sverige och den ser ut i våra grannländer kan 25 procent med rätta karaktäriseras som mycket. Dessutom bor många invandrare i områden där andelen barn med utländskt ursprung utgör en majoritet i skolorna vilket gör att bilden av den ensamma flickan från Syrien bland de infödda små dalkullorna blir än mer bedräglig.

Men det finns ytterligare ett problem som Korn inte nämner i sin text. Det är nämligen sant att många invandrarkvinnor klär sig i vad som faktiskt är traditionella och högst identitetsmarkerande kläder. Detta sker inte bara i Dalarna utan i hela Sverige. Jag bor själv i Uppsala och jag ser dessa identitets- och samhörighetsmarkerande kvinnor överallt. Tyvärr är det dock inga färgglada folkdräkter från Dalarna eller Uppland vi talar nu utan om burka och hijab. Kvinnor på Sveriges gator markerar ursprung, identitet, religion och samhörighet med hjälp av svarta skynken.

Sanningen är nog den att mötet med det sekulära och frigjorda Sverige triggar stora invandrargrupper att bejaka sina egna traditioner istället för att överge dem. Kommer man från en traditionalistisk kultur kan det bli viktigare att markera avstånd från allt som är svenskt snarare än att signalera tillhörighet. Visst kan vi tänka oss att muslimska kvinnor i framtiden kommer kunna kombinera svensk folkdräkt med hijab, eller till och med med burka (ansikte och ögon är täckta). Men jag vet inte om det är något jag själv ser fram emot med glädje.

Dan Korns text klassificeras i Kvartal som en ”essä”. Essän är en genre som ligger mitt emellan den rationella utläggningen och den stilistiskt medvetna litteraturen; man blandar ett sakligt resonerande med en strävan till elegans och litteraritet. Det är alltid trevligt med snille och smak. Det är behagligt att läsa om öppen nationalism och hemmahörighet och folkdräkter, men till slut blir det en ganska fadd behaglighet. Det sanna är skönare än det tillrättalagda. Och ibland är det sanna ren matematik. Det spelar roll hur många människor som kommer till Sverige. Kvantitet blir kvalitet. Det som går att hantera i måttliga mängder blir ohanterligt när mängderna blir för stora. Och när många av de som kommer till och med identifierar sig mot vår kultur snarare än med blir alla tankar på någon gemensamhetsskapande berättelse ännu en naiv saga att berätta på kultursidor och vid fina seminarier.

Ska vi inte bara låta bli att vara naiva en gång till?

57 reaktioner på ”Richard Sörman: Kvantitet blir tyvärr kvalitet

 1. Kalle skriver:

  Den storskaliga kompromisslösningen är självklart att alla kvinnor i Sverige bär folkdräkt o c h hijab. Det är dags för en modifierad sverigedräkt med slöja. För männen kan obligatoriskt hipsterskägg bli det nya integrerande gemensamma. Integration handlar ju om att ge och ta.

  Gillad av 2 personer

 2. FreDrik ÖSTMAN skriver:

  Men Korns idioti kan generaliseras. Sådana fel som Richard här pekar ut har en allmängiltig förklaring. Korn för sitt resonemang i dissocierade abstraktioner. Han säger ”invandrare” och ”integration” men ser inte de människor som har invandrat eller de mekanismer, numera genom liberalistisk lagstiftning förbjudna, som leder till integration. Antalet och mängden är bara ett exempel.

  Den största fräckheten är när massinvandringsaktivister som Dan Korn tager den integration, som kräver det han i samma artikel nämner rasism och avfärdar, till intäkt för påståenden om integrationens möjlighet. Vi kan på ren svenska kalla det att inte veta vad man talar om.

  Gillad av 5 personer

 3. Silversand inte för långt denna version skriver:

  1494 tecken

  Varför bryr vi oss om vad de skriver i Kvartal? Det bekräftar min teori om att Kvartal och nykritiska ledarskribenter är det yttersta skalet på indoktrineringens lök. Man kan inte lura alla med Greta osv, vissa försöker tänka själv, då gäller det att verka som man står på samma sida, att man ser samma problem. DGS är ju också ibland det yttre skalet, för när jag skriver som det är så blir jag censurerad, igår senast. Sörmans artikel är också ett skal för de helt grundläggande villfarelserna tas för givna och döljs under en barnsligt självklar diskussion om att antalet människor spelar roll. Antalet spelar roll, men Sörman låter påskina att det finns en svenskhet som kan integreras in i vem som helst, vilken kultur som helst, och har därmed förlorat. Istället så handlar detta självklart om VILKA KULTURER som kommer och HUR INTELLIGENTA de är som kommer. Så hade vi tagit emot 2.5miljon kineser så hade vi säkerligen haft Chinatowns i de stora städerna där brottsligheten var lägre än medel och vår ekonomi hade blomstrat. Kineserna om de var så många hade säkert också försökt att ta över, men det är överkurs. Sörman och Korn undviker ju båda samma sak, de låtsas samma sak, Korn låtsas att man kan få 1 miljon från kultur x att bli ”tillräckligt” svenska och Sörman låtsas att det är ett något lägre antal, hur många? 500,000? 10,000? I själva verket så är det ju själva skälet till att kultur x har så många anhängare att de inte anpassar sig, en enda är för mycket.

  Gillad av 12 personer

   • Ich skriver:

    https://samnytt.se/94-av-asylinvandrarna-fran-2015-lever-pa-bidrag/
    Skall vi ha kåkstäder och ghetton i ena sidan av stan och välmående områden i den andra? …Eller skall de få produktiva svenskar som finns kvar genom skatter försöka lyfta upp muslimerna till väst-nivå? Och går det verkligen, även om man vill det rent politiskt? Vad händer när svenskarna emigrerar och när 100% skattetryck inte räcker?

    -Och vad händer när fattigdomen följer etnicitet och religion? ..För så kommer det ju att bli. På ena sidan muslimer på samhällets botten. På andra sidan svenskar i skyddade enklaver. Kommer muslimerna att förstå och acceptera att anledningen till deras fattigdom är deras egen dysfunktionella kultur? Att allt är deras eget fel? Eller kommer de bli vansinniga över upplevda ”orättvisor”? ..Ännu mer än idag.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Nej, det handlar om antal i första hand. Av den enkla anledningen att den frågan är så mycket lättare att hantera och motivera.
    Man kan inte förbjuda invandring från vissa länder, däremot kan man med olika medel förhindra utövandet av islam, eller kultur x som du kallar det. Förbud mot vissa länder innebär att man förhindrar dissidenter och andra som söker efter en annan kultur.
    Antalet är vad saken gäller.

    Gilla

   • Mangansand skriver:

    @olle

    Det kan man visst. Man kan både förbjuda folk från vissa länder att komma samt förbjuda vissa religioner. Att man inte vill är en annan sak. Jag vill det, och fler kommer det att bli.,

    Gilla

  • Anna af Trampe skriver:

   Kineser må vara intelligenta och arbetsamma, men jag tvivlar på att så många kineser som en miljon skulle berikas med empati för djur när de väl kommit till Sverige. Kolla vad som tilldrar sig under den årliga hundkött-festivalen i Yulin…

   Gillad av 2 personer

 4. Bo Svensson skriver:

  Flocksolidariteten omfattar ju ofta helt obesläktade och man bekymrar sig mer om sin hunds välbefinnande än om sina grannars.

  Men solidaritet i ett land eller för ett folk förutsätter att man använder allt man har av det som skapar sammanhållning och fienderna till denna solidaritet har länge satsat hårt på att splittra och skapa motsättningar där inga fanns förut.

  Gillad av 1 person

 5. miketheviking skriver:

  Bra dissekrering av Kvartalstexten.
  Att komma dragandes med Dalarna och folkdräkter är ett passerat stadium i ”integrationspolitiken”.

  Men jag trodde också att vi passerat förklaringsmodellen ”naivitet” vad gäller den aktiva och ihärdiga folkutbytespolitiken som förts mot landets inhemska befolkning.
  Den har varit allt annat än naiv.

  Gillad av 8 personer

  • olle reimers skriver:

   Jag läste alldeles nyss en lista på alla de åtgärder som svenska politiker vidtagit för att invandringen har kunnat nå dessa nivåer.

   Det är vid åsynen av den politiska hanteringen som det står fullständigt klart att den politiska klassen med avsikt håller på med att genomföra ett folkutbyte i Sverige.

   Jag skrev en kommentar här på DGS för snart fem år sedan, i anledning av Fredrik Reinfeldts ”Öppna Hjärtan” att Sverige på Bilderbergskonferenser utsetts att vara försöksland för globaliseringsexperimentet. Att man också genomfört experimentet genom salamimetoden visar klart och tydligt vad avsikten har varit.

   Nu när inrikesministern börjar tala om förändringar i politiken är det bara ett ytterligare ett tecken på att experimentet – åtminstone i dess första fas – är i gång men med ett taktiskt tillfällighetsstopp till dess nästa fas ska ta vid.

   Ska vi våga gissa att nästa fas är att ta itu med alla kritiska skribenter på DGS?

   Gillad av 1 person

   • miketheviking skriver:

    Jo, att vara regimkritiker och dissident i Sverige kommer bara bli farligare och farligare. Om vi inte blir fler och och inte låter oss skrämmas. Kämpa på!

    Gilla

 6. Silversand skriver:

  Jag skrev att antalet spelar roll till alla ledarskribenter för 12år sedan, alla vet detta men skammen får oss att inte nämna det. Fortfarande. Teodorescu, Rayman, Dahlberg. Arpi, Helmerson, Gudmundsson och allt vad de heter fick alla mejl, som de undlät att svara på för de VISSTE redan vad sanningen var och de visste redan att det jag skrev var sant men förbjudet. Andra hade säkert skrivit samma sak till dem för 22år sedan.

  Sörman agerar på samma sätt ovan, det alla vet skriver han inte, det är så tydligt, alla svenskar vet EXAKT var vallhunden befinner sig i varje ögonblick.

  Gillad av 6 personer

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  Dan Korn upprepar med- eller omedvetet den gamla lögn som invasionspolitiken vilat på sedan Bildt och Westerberg öppnade dammluckorna.

  Första ledet i lögnen: att den som kommer till Sverige vill bli svensk, och därför kan det.
  Andra ledet: att värderingar, tänkande och agerande inte hänger samman med etnicitet och ras utan är helt frikopplat och valbart.
  Tredje ledet: därför måste den som kommer till Sverige ges stöd och möjlighet att integrera sig.
  Fjärde ledet: för när somaliern bytt till svenska värderingar är ju somaliern svensk.

  Man kan sedan blanda dessa felslut i olika kombinationer tills man får ett hamsterhjul av självbekräftande lögner.

  En ros är en ros är en ros, som Gertrude Stein mycket riktigt skrev. För den som är obekant med frasen: i slutändan är, hur man än ser på saken, en sak ändå vad den är.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 15 personer

  • ..,,..Falsk Flagg skriver:

   @ Rikard,

   Strålande sammanfattning!

   Det verkar som att vi har landat i en väldigt likartad syn på världen och givet detta är det möjligt att den inte var dig utan en halmgubbe som jag debatterade mot på Fristad för några dagar sen. Om så var fallet, ber jag om ursäkt.

   Utlandssvensk

   Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   Rickard: tredje ledet, var finns det myndighetsskrivna om detta? Jag vet bara att hjälpen de inkommande utlänningarna är berättigad till är att BEVARA sina egna kulturer för att ej integrera sig! Detta framgår tydligt i SOU 1975:26, då sossarna med stöd av dåvarande ”oppositionspartier” mejslade ut hur mångkulturen skulle införas i Sverige! Nu är vi där, förrädarna nådde sitt mål och fortsätter sin verksamhet att trycka ned oss etniska svenskar så långt det går!
   Att det fortsätter på detta sätt är ju klarlagt nyligen i samband med bidragen till islamföreningar kopplade till Muslimska Brödraskapet! De får statsbidrag, från våra skattepengar, att stärka den muslimska kulturen. Och de stöds av topparna i vår kristna kyrka!
   Det ska bytas folk, de vill ha det så! Vilka? De som makten haver, sjupartierna!
   Hur det kan bli för oss visade SVTs program på kunskapskanalen i går kväll: det handlade om Lakota- eller Sioxindianerna i Nordamerika som än idag kämpar för sin överlevnad! Indiankrigen är ej över, utsiktslöst kan tyckas!
   Det som tydligast visades var att indiankulturerna inte står ut i den vita påtvingade kulturen! Dessas värsta fiende är alkoholen, indianer blir alkoholister oerhört fort! Ett mycket effektivt förtryckarverktyg, så spriten finns i myckenhet i närhet till indianreservaten!
   Kommer vi svenskar att stå ut i den kommande islamska kulturen?
   Titta på programmet!

   Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Det blir missriktat och ohistoriskt, om invandrarutredningen och propositionen från 1975 stämplas som ett medvetet och avsiktligt införande av mångkultur. Kultur införs inte av politiker, utan alstras och vidmakthålls – eller överges – av folkgrupper. De tre centrala slagorden var jämlikhet, valfrihet och samverkan. Man skrev uttryckligen att syftet var att underlätta såväl anpassning till samhället som återvandring till hemlandet (bl a tack vare vidmakthållna språkkunskaper. Så tänkte man allmänt och för finnarnas del fungerade det ganska bra. Återvandring pågick i decennier, pågår än i dag och ökar troligen igen, när läget i Sverige förvärras).

    Kardinalfelet var i stället att man utgick ifrån att alla folkgrupper i stort sett är funtade lika och fungerar likadant. Det var alltså likhets- och jämlikhetsaxiomet eller -dogmen, som vred hela utvecklingen bortom allt förnuft (+ öppnandet av gränserna, speciellt från 1991, men detta gjordes alltså av en borgerlig regering. Likhets- / allas lika värde-axiomet ifrågasattes inte av borgarna, för det hade hunnit verka i det allmänna medvetandet sedan 50-talet).

    Man utgick från de positiva erfarenheterna av den nordiska och europeiska arbetsinvandringen och tidigare nationella minoriteter. Likhetsaxiomet (+ svensk hybris) vägde så tungt att man vägrade se att t ex zigenarna fungerade annorlunda som folkgrupp än nordbor. Om det hade erkänts skulle man ha förstått att stoppa massinflödet av icke-kompatibla folk med inkompatibla kulturer.

    Gillad av 4 personer

  • Klas Göran skriver:

   Varför dra in genetik i det hela?

   En person född av somaliska föräldrar men som därefter uppfostras av pursvenska adoptivföräldrar i ett svenskt kulturellt sammanhang i Dorotea kommer inte att känna en större dragning till islam, kameler och stamfejder än övrig svenskättad glesbygdsungdom.

   En individ kan integreras in i en ny grupp och dess barn kan assimileras till gruppen som individer. Det är dock ett felslut att tro att grupper kan integreras in i ett nytt samhälle som grupper. Det man får är i stället paralellsamhällen och i bästa fall något slags millet-system som i osmanska riket.

   Gillad av 2 personer

 8. Bo Svensson skriver:

  Folkblandningspolitiken vilar på olikhet inför lagen och ekonomiskt gynnande av migranterna på svenskarnas bekostnad. – Hade migranterna bara bjudits på det samma som man skulle få som infödd, arbetslös, oanställningsbar, inkompetent, hemlös glesbygdsbo, hade ingen kommit.

  Det var ett par sådana som tältade i skogen med en unge. – Han cyklade en mil till jobbet som diskare varje dag och den hjälp de fick var att man tog barnet från dem.

  Gillad av 7 personer

 9. Erik skriver:

  Hela tiden upprepas mantrat att integrationen är livsnödvändig för att Sverige ska klara av de nyanlända.
  Men om de nyanlända inte vill integreras i det svenska samhället vad händer då? Om många,många nyanlända är helt nöjda med ett liv på bidrag i stället för att behöva jobba i lågavlönade och trista arbeten.
  Jo,då blir det som det blivit i Sverige,ett delat land. Både fysiskt i form av segrerade bostadsområden,olika mötesplatser för olika religioner,olika skolor p.g.a. Olika språk,olika klädesval p.g.a. olika religioner,olika syn på myndigheter p.g.a. olika traditioners syn på myndigheter o lagar,olika syn på kvinnans ställning i samhället p.g,a. olika traditioner och uppfattningar,m.m.,m.m.,m.m.
  Och hur ska detta lösas?
  En väg tycks vara att ge de nyanlända bidrag så de inte behöver integreras(skaffa språkkunskaper-utbildning-jobb),att understödja att de ska tala annat språk med hjälp av hemspråksundervisning och gratis tolkhjälp,att ge statliga bidrag till religiösa friskolor som uppmuntrar andra språk och kulturer,att ge statliga och andra bidrag till organisationer som förespråkar andra kulturer och traditioner och andra språk,att aktivt stödja minoriteters rätt att stå utanför samhället genom att statsTV sänder mängder av programtimnar varje vecka på annat språk än svenska,m.m.,m.m.,m.m.
  Hur det gått kan vi alla se nu,möjligtsvis med undantag av Annie Lööw ,några fanatiska sossar samt dårfinkarna inom MP och V.
  Vad göra?
  Svar: vet ej eftersom enda lösningen nog är att tvinga kanske över en miljon människor att helt ändra attityder eller lämna Sverige.
  Och vem tror att de frivilligt går med på det?

  Gillad av 4 personer

  • Tomas skriver:

   Lösningen idag är att tvinga immigranter att försörja sig själva utan bidrag från år 2 efter ankomst och att lagstifta om att utlandsfödda samt deras barn individuellt skall utvisas vid varje dom som innebär fängelsetid. Självklart skall dessutom alla med beslut om avvisning inklusive de som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd förvaras i enkla läger till de själva medverkat till sin utvisning. Dessa förslag kommer goda svenskar och nysvenskar kalla rasism men med tanke på att det finns folk i världen som svälter ihjäl och kan räddas med mindre pengar på plats, så är det de som är korrumperade rasister.

   Gillad av 1 person

  • Therese skriver:

   Vi kan ju se på oss själva,hur västerlänningar agerar när de flyttar till andra kulturer. Under kolonialtiden hade västerlänningarna sina plantager och fabriker där de härskade med sina regler. Västerlänningarna bodde i sina hus och hade sina mötesplatser och kyrkor/skolor.
   Lokalbefolkningen tvingades till underkastelse,ofta kontrollerades även statsapparaten av västerlänningarna. Få västerlänningar i ledande ställning gifte sig med någon från lokalbefolkningen,möjligtsvis dig de som älskarinnor/horor. Självklart var västerlänningarnas språk det som användes även om en del säkert lärde sig en del lokala språk.
   Än i dag uppför sig många västerlänningar som arbetar utomlands likadant fast i en modernare tappning,man är tvungen att acceptera att kolonialtiden faktiskt är över,
   Något att tänka på i dag i Europa. Varför tror så många av oss att vi västerlänningar och vårt samhälle är ett föredöme för folk från Asien och Afrika?
   Kanske är det så attde har ogillat oss sen hundratals år och ger igen när de kan.
   Och vi låter dem göra det,i våra egna länder dessutom.

   Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Therese: skrev: ”Kanske är det så att de har ogillat oss sen hundratals år och ger igen när de kan.”

    -Men det är inte samma folk från samma områden. De som kommer hit från arabländerna har inte fått sina länder koloniserade med vita bosättningar. Arabiska halvön och Irak, Syrien och Jordanien och Palestina och Egypten och Libyen och Tunisien blev inte koloniserade av England eller Frankrike eller Spanien eller Portugal som övriga Afrika blev.
    Bara Algeriet blev koloniserat med bosättningar av fransmän i stor mängd. Fransmännen lämnade 1962 efter algeriernas nationalistkrig, och fick flytta hem.
    De som kommer från arabländer har inte så mycket att hämnas för. Den militära närvaron av britterna var en del av stormaktsspelet och förtryckte inte folket lokalt. Churchill måste stoppa Hitler och höll hela mellanöstern med trupper men inte många engelsmän bodde där.
    De folk som blev plågsamt koloniserade fanns i Amerika och Australien och Sydafrika och i mindre grad i Rhodesia. Engelsmännen kontrollerade mellanöstern militärt från WW1. Dessförinnan var det Ottomanska väldet med turkar som hade militär kontroll av mellanöstern från 1400-talet ung. till slutet av 1800-talet.
    Araber och perser har inte drabbats av europeiska bosättningar i nämnvärd grad och inte blivit utsatta för apartheid. De som drabbats mest är Amerikas indianer och Australiens urbefolkning, och Sydafrikas svarta. Men det är inte de som nu kommer hit och inför islam.
    Araberna hatar USA och oss i väst, med existensen av Israel som svepskäl och bränsle för hatet. De gillade Hitler och nazisterna under WW2 pga gemensamt hat mot judarna och även nu. Mein Kampf säljer bra i mellanöstern.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Nilgard skriver:

    @THERESE
    Då skall jag beskriva lite skillnader:
    1) Västerlänningarna levde/lever inte på bidrag när de kom/kommer till en ny kultur
    2) Västerlänningarna bodde i sina egna hus, som de byggde själva, för det var sannolikt de hus som fanns.
    3) Statsapparaten inte bara kontrollerades, den skapades av västerlänningarna
    4) Det behövdes sannolikt ett språk som var tillräckligt ordrikt för att vara tillräckligt specifikt när samhällsbygget kom igång med hjälp av västerlänningarna och då blev det västerlänningarna språk

    Varför tror så många av oss…vårt samhälle är ett föredöme….Den är kanon Therese. Ser du inte svaret själv? Varför vill MENA i ett antal som vi inte ens kan ana komma till Europa?
    För att det är så oerhört mycket bättre!!!!
    Inser du inte att ”Västerlandet” tillsammans med vissa asiatiska kulturer, men definitivt inga MENA kulturer, är en succé som helt saknar motstycke i världshistorien???

    Gillad av 4 personer

  • Palle9 skriver:

   Erik: Du skriver ” Om många,många nyanlända är helt nöjda med ett liv på bidrag i stället för att behöva jobba i lågavlönade och trista arbeten.” En detalj, som jag reagerade på i Uppdrag Granskning-programmet om Filipstad och problemen där, gällde den kommunpolitiker, som rest runt i delar av Sverige och jämfört sin kommuns situation med andras. I Helsingborg hade han bl.a. erfarit att ett stort antal invandrare i närbelägna Råå inte kunde tänka sig att färdas till Helsingborg för att arbeta (ca 20 minuters resväg), då föredrog de bidrag.
   Hela vårt bidragssystem är ju uppbyggt på ett sätt som är diametralt motsatt till den s.k. arbetslinjen. För en lågavlönad person (till hög andel kvinnor), som har ett helt yrkesliv bakom sig blir pensionen endast marginellt högre än vad en invandrad person erhåller i pension trots att den sistnämnde inte bidragit med en enda skattekrona.
   Lägg till detta att antalet lågkvalificerade yrken minskar – senast idag rapporterades i nyheterna om en stadig minskning av antalet anställda, som arbetar som kassapersonal i handeln. Bl.a. ökar självscanning – i stället ökar då behovet av IT-servicepersonal – lycka till med att utbilda analfabeter från Somalia till det sistnämnda …

   Gilla

   • Erik skriver:

    Stämmer bra Palle9. Varför slita hela dagarna på ett lågavlönat jobb när bidragen gör att nettosumman blir lika stor varje månad. Gäller när man jobbar och gäller efter pensioneringen.
    För den som inte jobbar behöver inte betala resekostnaden varje dag t.o.r till jobbet.
    Behöver inte heller lika mycket kläder om man går hemma i stället för på ett jobb.
    Behöver inte heller köpa lunch ute utan äter billigare hemma.
    Behöver inte betala för barnpassning när man gör det själv.
    Kan utnyttja rabatter i butiker eftersom man hinner gå runt i olika butiker.
    Kan laga middagar hemma som tar lite tid men också är betydligt billigare än köpmat.
    Kan tjäna extra på att jobba svart.
    Kan tjäna extra på samla returflaskor/burkar,ta hand om kundvagnar,plocka bär och svamp,m.m.
    Kan tyvärr bedriva kriminell verksamhet.
    Och så vidare,endast fantasin sätter gränsen.
    Om den nyanlände sen får hjälp med lagen,vilken den får!,så tickar det in ca 10 000:- extra netto varje månad för en fembarnsfamilj om de formellt skiljer sig. Pappan lär nämligen inte kunna betala underhåll vilket då staten( vi andra skattebetalare) gör genom förskottsbidrag(tror jag det heter). Pappan får sannolikt en egen liten bostad i närheten av mamman och barnen,den betalar vi andra också hyran för.

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    Erik skrev: ”…Kan tjäna extra på att jobba svart….”

    -Kan tjäna extra bra på att sälja khat och annat starkare smått och gott, som nu görs i stor skala.
    Varför jobba om man kan vara lokal småpåve i ett drogdistrikt. Många grabbar med pretentioner i MENA kretsar siktar högre än enkelt skitjobb. De vill bära Rolex och köra ny stor Merca. Inte gå upp tidigt varje dag och cykla i ösregn i november till ett skitjobb med lön som räcker till Timex och gammal cykel, som många av oss svennar från förr blivit Luther-uppfostrade till att nöja oss med.
    Pretentionerna hos de unga från MENA och Afrika som fått höra att Sverige är stenrikt som Beverly Hills, är ett av de största problemen för anpassning till den magra verkligheten för folk utan höga examina och strålande CV. Det finns ingen anspråkslöshet på förortstorget, utan motsatsen.
    Medan många svenska barn med vettiga föräldrar får lära sig hushålla med veckopengen.

    När jag var 13 kunde jag vara överlycklig över att jag var så priviligierad att jag kunde få cykla hem från brädgården med en skiva rockwool-isolering svept runt kroppen för att stoppa in som dämpning i min egenhopknåpade bashögtalarlåda av spånskivor, för bra ljud från bredbands-högtalarelementet från ClasOhlsson för 37:50, som jag sparat ihop till. Basreflexhögtalaren gjorde mig stolt och gav rikedomskänsla. Det blev stort ljud, om dock mono. Rockwoolfibrer fanns rikligt i kläderna och huden och kliade i flera veckor, men det var ett skönt hemgjort ljud som räckte för att känna sig lycklig trots klådan. Ingen biltransport fanns då att räkna med för sådana stenulls-frakt-ändamål. -Fick man fixa själv med pedalkraft. Greta skulle gjort tummen upp.
    Dagens lyxfälle-grabbar skulle inte nöjt sig med så lite. Men jag var gladare än någon knarkkung i sin 500 SLR.

    Gillad av 4 personer

 10. Sagt med för många ord? skriver:

  Det står var och en fritt att sitta på sin kammare och tänka de större tankarna. Det gör jag med. Om man är rätt ute i tankekraft är inte alltid så lätt att veta. Så min egen radar är alltid inställd på exempel från den större världen, den som ligger bortom Solna och Lorry.

  Det har nyligen gått fem intressanta teveprogram där Levison Wood, en engelsman, vandrat i ett par hundra mil i bergstrakterna mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Han gjorde det med följeslagare som väl kände till förhållandena i trakten. Levison tvingas då och då byta guide när vissa gränser passerades.

  Vad som blottades var ett oerhört splittrat område. Geografiskt och kulturellt. Där otaliga stammar och klaner upprätthöll sina lokala traditioner, som de energiskt bevakade. Det var inte bara att klampa in på någon annans revir lite hur som helst.

  Det som slår en är att här har inre mänskliga behov, genom årtusenden av kaos och påtagliga förändringar, likväl landat i ett större antal oresonliga mänskliga grupperingar. Och inte alls i en slags gemensam väl uppblandad kompott. Var och en har hållit på sitt. Ofta med geväret över axeln. De var ofta mycket vänliga mot främlingar, men de släppte inte in vem som helst inom klanen eller den egna kulturen. Tillhörigheten upprätthölls.

  Med den typen av glasögon på nästippen kan man även sia om kulturell gemenskap i Södertälje. Vem som släpper in vem till vem? Och vilka som släpps in i en Romsk kultur? Eller för den delen – vem bär inte sitt judiska arv med stolthet – buret genom åtskilliga årtusenden.

  Ensam i sina tankar vid ett köksbord är en sak. Att vrida på mänskliga kranar i andra trakter och tider något helt annat. Det är sånt som får mig att värdera vad andra människor skriver och säger. Om det mest består av hoppfulla fria fantasier – eller har någon typ av verklighetskontakt.

  Gillad av 7 personer

 11. larslindblog skriver:

  Något som känns mycket förödmjukande är utlänningarnas inställning till oss svenskar , deras son eller dotter kan aldrig gifta sig med en svensk. Svenska flickor anses ” orena ” och svenska pojkar är inte ” riktiga män ”.
  Vi ser också hur svenska barn förnedras och misshandlas över hela landet , TV- programmet Efterlyst berättade om fenomenet ; svenska barn slås till marken, rånas på allt av värde , och tvingas kyssa förövarnas skor medan förövarna filmar och skrattar .
  När offret tror att det är över startar i stället en bestialisk misshandel där samtliga förövarna slår och sparkar det ensamma försvarslösa offret.
  Enligt polisen är syftet att markera överlägsenhet och dominans över svenskarna.
  Detta pågår överallt ,över hela landet..små orter som Kil , Filipstad , Hudik , osv…
  Vi har en regim som tillåter detta !! I ett normalt land hade förövarna ( som är kända via sina egna filmer ) skickats hem tillsammans med sin familj & klan !

  Gillad av 12 personer

  • Tomas skriver:

   Håller med. Tråkigt att polisen infiltrerats av aktivister som mera bevakar ifall etniska svenskar ingriper till försvar vid dessa barbariska överfall än att med kraft stävja ynkryggarna. Lustigt nog verkar det som om flickor och pojkar med utländskt påbrå ofta väljer en svensk då klanen så tillåter. Det kanske beror på att kloka personer medvetet eller omedvetet anpassat sig till evolutionen ”survival of the fittest”. Vi får anta Den Store Ledarens utmaning att överleva RU till nästa val. Fanns tillstymmelse till realism hos M och KD skulle man idogt arbeta för ett extraval, och för guds skull klargöra att samarbete med Lööf är för alltid uteslutet.

   Gillad av 2 personer

 12. Aha skriver:

  Mångkultur är en farlig brygd. Världen visar upp mängder med bevis för detta. Om det inte blir bråk, t.o.m. Inbördeskrig, blir det ojämnliika samhällen där kulturerna skiktar sig i olika framgångsstadier. Se bara på USA som har 40 miljoner fattiga mestadels svarta och latinos. Alltså måste man satsa på assimilering. En självklarhet som inte någonstans, i väst måste det sägas, får vara en självklarhet.

  PK-ismen är full av abnormiteter, avsaknaden av assimilation är en sådan abnormitet. Man tigger helt enkelt om stryk.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Endast 12 % av USA:s befolkning är svart. I media och i vulgärdebatter annorstädes får man lätt uppfattningen att de är i majoritet, så mycket som det fokuseras på dem och så militanta som vissa svarta rapporteras vara.
   Jag minns att jag lade märke till att USA:s befolkning till 11% bestod av svarta 1965 då jag som barn såg reportage om kravaller i New York mm. Svarta plundrade butiker vid ett strömavbrott bl.a. Det visades filmreportage från eländet. Jag trodde först som barn att det fanns mycket stora mängder svarta, men blev förvånad att siffran bara var 11%. De kunde alltså inte hota att ta över helt, till skillnad mot i Sydafrika, där de svarta var 25 miljoner och de vita 3 miljoner någon gång då jag kollade. I Sydafrika har de vita inget att säga till om vid majoritetsval.

   Gillad av 3 personer

   • Anders skriver:

    ”Endast 12 % av USA:s befolkning är svart”. Men utgör 37% av fängelsepopulationen. Liknande ses ju i svenska fängelser. Hade vi inte haft invandringen, hade våldsbrottsligheten varit minimal. Återvandring nu!

    Gillad av 5 personer

 13. Kocken skriver:

  Det är väl bra att fler inser de enkla samband som formar människan. Det är dock mer än lite tröttsamt att det skall ta årtionden för till synes intelligenta och välutbildade att förstå till och med de enklaste av logika samband. Allt, ALLT, handlar om volymer. Har ni gjort en Bearnaisesås någon gång så vet ni att det viktigaste är att ingredienserna har ungefär samma temperatur och att smöret skall tillsättas lååångsamt. Resultatet blir världens godaste sås. Om du är naiv och för ivrig så spricker den och blir en klumpig sörja.

  Gillad av 1 person

 14. Maria C skriver:

  Jag drömde i natt och drömmen var en så remarkabel metafor, att jag riskerar att beskyllas för lögn…
  Min dröm: Av någon akut anledning tog vi emot en invandrad familj i vårt hem. (Jag har, i verklighet och vaket tillstånd, haft några av barnen som elever. Pappan har gått, åtminstone högstadiet, i svensk skola och är eventuellt inte helt hederlig. Familjen har, flera gånger raskt avflyttat p.g.a. skyddad identitet.)
  Vi låter alltså, i min dröm, denna flerbarnsfamilj sova över i vårt hem och stanna för en dag eller två.
  Så kommer jag hem, efter en dag på jobbet, och upptäcker att pappan, med enorma skruvar, satt upp en stor, grön anslagstavla ovanför kökssoffan. Den bleka, bladmönstrade tapeten är för evigt förstörd. Anslagstavlan är av den gammaldags, gröna sorten, med träram, men den gröna ytan är här mörkgrönt, blankt sammetstyg.
  Några semesterbilder och familjefoton har mina gäster redan satt upp. Jag blir rasande!
  I drömmar kan allt hända, så köket är plötsligt oändligt och bakom mig står en stor, förtjust folkmassa.
  Den gästande pappan flinar belåtet (igenkänningsfaktor från utvecklingssamtal m.m.) och vet(!) vad jag tvunget måste säga. Kreativiteten, entreprenörskapet, i att ta min köksvägg i besittning begapas av en hord kända och okända människor och det positiva sorlet gör mig förvirrad, rent av rädd.
  Tills jag besinnar mig och blir rättmätigt f-d… och vaknar mitt i min utskällning av pappan.

  Gillad av 4 personer

 15. Anna skriver:

  ’En öppen nationalism som skapar hemmahörighet och gemenskap.’ Spontant nej, därför att det är att se folkvandringar bara från ett håll. Enligt den devisen bör värdlandet vara öppet och inkluderande. Visst, men det finns gränser för ett mottagarland, vilket etablissemanget och alla ”anywheres” inte vill erkänna. Dan Korn vill förorda både-och, att vara ”somewheres” och samtidigt ”anywheres”. Det är en elit förunnat att fritt kunna välja, knappast för stora mängden av immigranter. För många gäller motsatsen att behålla sin kultur som har med identitet, hemmahörighet och gemenskap att göra. Integrationen uteblir alltså när viljan till att lära sig det nya språket inte ens gäller. Så låt oss inte vara naiva.

  Gillad av 1 person

 16. sva990 skriver:

  Så här 45 år efter det famösa beslutet i Sveriges riksdag att Sverige hädanefter skulle vara en mångkultur utan assimileringskrav är att det lätt att tro att det ligger mer för två av världens kulturer/religioner än för andra att motsätta sig anpassning i någon högre grad till svensk kultur och samhälle. Utdrag från svenska YLEs i Finland, ”Så blev Sverige mångkulturellt”: ”Den svenska mångkulturens fader, David Schwarz, konstaterade att en assimilation inte var möjlig för judarna i Sverige. Man kunde inte låta Hitler vinna, assimilering skulle vara att ge nazisterna segern postumt, säger Wickström som i sin forskning undersökt bl.a. Schwarz tankar och gärningar.” Dan Korn verkar stödja denna föreställning som ju faktiskt är grundorsaken till ”det svenska tillståndet”. Oroande. Till och med Schwartz förstod senare att han hade varit medskyldig till att skapa en fruktansvärd hydra men, han dog innan skiten verkligen träffade fläkten. Det gjorde inte jag.

  Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   I själva verket har judarna assimilerat sig i hela världen. Detta i motsats till kineserna som skapat sina egna Chinatowns. Det kan dock vara värt att observera att de sistnämnda enbart finns i länder som bygger helt på invandrade folkgrupper, som USA och Canada.

   I övriga delar av världen, där det sedan århundraden finns en etablerad majoritetskultur har ingen mångkultur existerat. Det visar att mångkultur är ett poltiskt påhitt med en avsikt. Jag kan för min del inte inse annat än att avsikten har varit att avskaffa nationalstaterna och ersätta dem med en världsregering.

   Olof Palme, som hade varit ute och rest i världen och framför allt tagit intryck av de svartas ställning i USA, är säkerligen en av de viktigaste nyttiga idioterna för elitens globaliseringsdröm.

   Gilla

 17. Vaknauppnu skriver:

  Upptaget i den svenska gemenskapen skall ta långt tid , med bevisande av duglighet och delande av svenska folkets kultur, rättsmedvetande, arbetsmoral,värderingar och avståndstagande av kultur X m.m. Hur skall vi annars någonsin kunna lita på att vi delar och står på samma grund?

  Gillad av 1 person

 18. Thomas skriver:

  Dan Korn var intressant när han åkte runt och dokumenterade gamla original på den västgötska landsbygden. Men med stigande ålder och en del felbeslut har DK tyvärr helt tappat det.
  D Korn hade sundare åsikter som yngre, de flesta går motsatt väg. Mognar.
  Det är en av avarterna med dagens samhällsutveckling. Att allt tolkas negativt och unket som andas etnisk nationalism. Det är sorgligt. Det enda som håller i längden är ett homogent land.
  Inte en påhittad utopi om en ”rätt värdegrund” som är lika bräcklig som ett korthus.
  Vem är lyckligast ?
  ” En syrier som visar upp sig i folkdräkt på skansen eller pk folket som jublar på sociala medier att det är så fint att se hur integrerade invandrare anpassar sig”

  Gilla

 19. Nyfiken gul skriver:

  Vad hande med de 8000 Afghaner som Loof slappte in sa att de kunde studera?
  Hur manga (devalverade) betyg har de tagit?
  Hur manga har straffats for brott?
  Hur manga har heltidsjobb?

  Nyfiken gul

  Gillad av 1 person

 20. MartinA skriver:

  Låt mig uttrycka mina tvivel på Korn själv har någon Svensk identitet eller självbild. Och att hans bidrag till diskussionen om hur andra skall definiera sig själva därmed blir synnerligen sunkig.

  Gillad av 4 personer

 21. Göran Holmström skriver:

  Kvantitet eller kvalitet det är frågan, ursäkta mitt vissna Hamlet citat.
  På mitt eländiga arbete har vi en Somalier som är lärling, måste erkänna att jag gillar honom massor.
  Vilken attityd och självförtroende, inte mesig som dom flesta svenskar.
  Men nackdelarna då? Ja att bry sig i andra är inte hans grej, allt handlar om att få ut något av allt,
  han 21 år ung säger åt mig Göran vi ska inte hjälpa kunderna utan en arbetsorder även om jobbet tar en minut bara.
  Han ”lånar” bilen jag ska använda för att serva mina gubbar med utan att fråga eller ens fatta att flera blir lidande av hans val.
  Ungdomligt oförstånd eller kulturella krockar fan vet, men måste erkänna att dom negativa sidorna
  gör mig irriterad, just att ena stunden bråka för att få förmåner, men vid mothugg krypa och lisma.
  Ja jag gillar inte ögontjänare för fem öre, hellre någon som vill boxas för sin sak.
  Det kan jag respektera eller agera mot, kanske är jag bara en fet vit rasist?
  Eller så kräver jag bara att man ska bli behandlad som man själv vill bli bemött..

  Gilla

 22. Jaxel skriver:

  I min barndoms hembygd, en förort till Stockholm på 1960-talet, fanns en handfull grabbar, i min ålder plus/minus, som inte hade etnisk svensk bakgrund.

  De smälte in helt naturligt. Ingen brydde sig. Tror det bekräftar krönikans konstaterande att kvantitet spelar roll.

  Gilla

 23. Jari Norvanto skriver:

  Kravet på ”öppen nationalism” kommer alltid från etniska minoriteter som vill öka sin relativa styrka eller ‘liberaler’ som inte bryr sig om vad som håller ihop ett samhälle. ”öppen nationalism” är en fantasiprodukt; omsatt i verkligheten blir den kortlivad. En idémässig skvader. Ett ständigt enkelriktat kravmaskineri. Nationer är etniska, annars är de inte nationer.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.