Patrik Engellau: Åtgärder mot kriminalitet

Patrik Engellau

Partiernas diskussioner om åtgärderna mot gängkriminaliteten har tillfälligt avbrutits för att partierna inte lyckas samtala. Av de morgontidningar jag läser – Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet – har jag inte kunnat förstå varför samtalen slagit fel. En liberal förhandlare ska ha sagt att ”samtalen inte höll tillräckligt hög nivå” och att ”en del var blaskigt”.

I de två tidningarnas faktarutor förekommer en identisk uppräkning av 27 punkter som man kanske kan anta utgjort diskussionernas grund. Dessa punkter handlar om strängare straff, fler kameror, avlastning av polisen, kronvittnen, slopande av straffrabatter, mer socialtjänst och ytterligare sådant som man känner igen från tidigare diskussioner i ärendet.

När jag läser förslagen och anar de inblandade politikernas käbbel – en diskussionsdeltagare är stött för att ”inte ens hälften” av partiets synpunkter tagits upp – börjar jag undra om vi inte som vanligt här står inför ett systemfel som politikerna inte kan lyfta sig nog högt för att varsebli.

Gängkriminaliteten är (liksom den övriga kriminaliteten) förbjuden. Gängen bryr sig inte om förbuden eftersom de inte respekterar vare sig lagparagraferna eller den auktoritet som regelverket representerar. Men vad är det med det? Att strunta i regler och negligera auktoriteter är ju vardagsmat i Sverige. Ibland ägnar sig myndigheter åt att förvärra det hela genom att undergräva auktoriteter och att uppmuntra till förseelser.

I samma nummer av Dagens Nyheter klagar Lärarförbundets ordförande så här:

I dagens lagstiftning har eleven i praktiken getts en absolut rätt att aldrig bli kränkt, oavsett elevens eget agerande och hur det påverkar den övriga elevgruppen.

Fyra av tio lärare vet inte vilka befogenheter de har, säger ordföranden, när det gäller att avvisa stökiga elever från klassrummet. Ofta gör de ingenting av rädsla för att bli anmälda till myndigheterna av eleven och dennes föräldrar. På det viset, säger jag och inte ordföranden, bidrar Skolinspektionens Barn- och elevombud till att lära eleverna, inte bara de stökiga utan allihop, att lärarens auktoritet fritt kan åsidosättas. Gissa om det bäddar för bättre eller sämre disciplin i framtiden.

Min tes är att gängkriminaliteten inte bör betraktas som sui generis, alltså något ensamt i sitt slag, utan som ett lite häftigare utbrott av ett virus som finns i hela samhällskroppen. Det handlar inte bara om skolungdom och skjutglada ungdomsgäng i utanförskapsområden. Det behöver man bara studera trafiken i Stockholms innerstad för att begripa. Cyklister far fram hur som helst och under de senaste månaderna har de fått sällskap av elsparkcyklar. Nu kör alltså motorfordon på trottoarer och mot enkelriktat utan polisiära ingripanden annat än undantagsvis. Detta stimuleras exempelvis av trafikborgarrådet Daniel Helldén i Stockholm som satt upp skyltar om att cyklister får köra mot enkelriktat. Då gör elsparkarna och mopederna likadant.

Myndigheternas bidrag till auktoriteternas försvagning ligger dock inte i första hand i att de, som Skolinspektionen och Helldén, aktivt underminerar ett gammalt inövat regelverk – som just att elever ska lyda lärare och att enkelriktningar ska efterlevas – utan framför allt i att rättsmaskineriet inte visar sig och än mindre griper in. Den medborgare som får cykeln stulen eller inbrott i hemmet räknar inte en gång med annat än att ärendet ska få vila några veckor hos polisen för att sedan avskrivas. Detta måste lära gängkriminella och alla andra potentiella brottslingar att Sverige inte menar allvar med sina regler. Lagar är något man förhandlar om ungefär som när afghanerna demonstrerade på Medborgarplatsen och Norra Bantorget och med tiden fick en variant av sina önskemål tillgodosedda genom gymnasielagen. Framför allt nysvenskar måste ha svårt att förstå vad Sverige menar med lagar och regler och dessas demokratiska tillkomstprocess när tillämpningen är lite hipp som happ.

Det skadar nog inte om politikerna inrättar nya regler mot gängbrottsligheten. Det kan säkert vara bra med visitationszoner och sänkta gränser för obligatorisk häktning. Men jag tror inte att det kommer att hjälpa så mycket med särskilda insatser riktade mot en del av den brottsliga populationen när likgiltigheten för regelverket är så allmänt spridd. Varför ska politikerna ge sig på andra generationens vanartiga invandrare i utanförskapsområdena när normalinkomsttagare i innerstaden regelmässigt cyklar mot rött ljus? Det är samma sjukdom som bara uppträder med olika virulens.

Jag tror att den välkända och framgångsrika kriminologiska teorin om ”Broken Windows” handlar om just detta. För att få stopp på de besvärliga och tunga brotten så måste rättssamhället också – och kanske först – bekämpa de små förseelserna. Så här förklarar Wikipedia:

Tanken inom teorin är att förargelseväckande beteende föder dåligt beteende och det gäller att förebygga oordning innan det trappas upp. Ifall det oönskade beteendet inte åtgärdas kommer det leda till sammanbrott i den lokala kontrollen. Samhället skall reagera snabbt och hårt för att stävja en händelseutveckling i sin linda; att reparera det krossade fönstret så nära inpå krossandet som det går.

Så min rekommendation till politikerna och rikspolischefen är att bötfälla fler cyklister som trotsar förbudet att cykla i Humlegården och i motsvarande parker i andra städer för att visa att ni menar allvar med att lagar ska åtlydas och att kravet riktas mot alla, inte bara mot utanförskaparna.

124 reaktioner på ”Patrik Engellau: Åtgärder mot kriminalitet

 1. perbblog skriver:

  Herregud Patrik, du har rätt i att ett sönderslaget fönster ska repareras så fort som möjligt. Det stora felet som begåtts är att stenkastarna tilläts vinna över polisen. Där sattes inga gränser och det kom inte fram några gummikulor – tänk om vi bara hade hörde jag en polis säga. Om man förlorar våldsmonopolet bär det bara utför. Att ta tillbaks det nu kräver mycket mer våld än någon kommer att våga sätta in.

  Gillad av 9 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Ja, laga fönstret så fort som möjligt. För då kan det ju krossas igen. ‘Broken window theory’ passar som hand i handske med ‘Broken window fallacy’: föreställningen att BNP går upp när rutor krossas.

   Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Precis, vilket jag har för mig Tino Sanandaji förklarade; pengar för konsumtion (laga det krossade fönstret) ger inte den avkastning som pengarnas investering istället kunde ha allokerats för. Eller skattebetalarnas frihet, som beskärs av fönsterkrossandets kostnader.

    Gillad av 2 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Det är den tanken som leder till att resurserna inte räcker till att utreda överfallsvåldtäkter för att man har fullt upp med att sätta dit folk för struntsaker.

  Det går inte att vinna respekt för en sådan rättsordning.

  Gillad av 5 personer

 3. villervalle03 skriver:

  Att bötfälla Herr Nilsson som går mot rödgubbe, men inte ta fast Hassan som knivhugger och våldtar tror jag inte föder annat än förakt mot polisväsendet. Vilket i stort redan gäller. Trafikbrott där folk inte har säkerhetsbältet på, prioriteras mer i samtalen man mot man, än allvarliga brott mot människor och egendom. Om resurserna inte räcker till, borde trafikpoliser överföras till ordningspolisen, till dess att resultat visar sig. Vi har hastighetsövervakning på otaliga ställen, men man kan övervaka trafiken överlag med kamera, t.ex. alla hårt trafikerade vägar. Om och när resurser finns, då borde en brottsbekämpning ske på båda områden, små som stora brott. För att upprätthålla respekten för lag. Men den verklighet som vi lever i är långt ifrån det som fanns för 40-50 år sedan, då förfallet startade. Alla resurser på brott riktad mot allmänheten, människor, bör vara rådande, övriga prio två.

  Gillad av 5 personer

  • villervalle03 skriver:

   Ett annat exempel på vansinniga prioriteringar, är når insatsstyrkor, tungt beväpnad polis angriper familjer i deras hem, för att fadern är misstänkt för skjutande av en varg. För ett antal år sedan fick man belöning för att ta livet av vargar och med kunglig förordande, var man tvungen att inställa sig till vargdrev. Idag är man jämförbar med en terrorist som mördar människor. Det säger en del om Sverige av idag, vem som sätter normer.

   Gillad av 16 personer

   • Elisabeth skriver:

    Håller inte med dig i ditt sista inlägg, Villervalle, att skjuta en varg är i mina ögon ett allvarligt brott. Hur man ingrep i det här fallet kan jag inte yttra mig om, vet inget om omständigheterna. Men jag, och väldigt många andra, reagerar mycket starkt på brott mot djur. Har på senaste tiden läst om ungdomar som sparkar ihjäl igelkottar och änder. Obegripligt och avskyvärt. Det får mig att se rött. Den som förgår sig mot försvarslösa varelser går ofta vidare till annan brottslighet av liknande slag. Man har ett fegt och sadistiskt sinnelag och är helt enkelt en usel människa.

    Gillad av 1 person

   • villervalle03 skriver:

    Elisabeth, jag anser det är en avsevärt skillnad om man sparkar ihjäl djur för nöjesskull än skjuter ihjäl en annat djur som håller på att äta upp min hund, typ. Ena fallet är sadistiskt det andra att värna om sin kamrat, som hundar är. Hur det ligger till i det fallet jag hänvisat till vet jag inte, men mörda människor och ta livet vilda rovdjur, borde vara en himmlavid skillnad, vid polisinsatser.

    Gillad av 4 personer

   • MartinA skriver:

    Jag är motståndare mot varg i Stockholmsområdet. Eftersom jag bor i Stockholmsområdet. Huruvida vargjakt skall vara tillåten i övriga delar av landet har jag ingen rätt att bestämma om. Eftersom det inte är jag som kommer behöva leva med de vargarna. Men här i Stockholm vill jag inte ha dem.

    Gillad av 3 personer

   • Arthur skriver:

    När varg dyker upp hos oss skyddsjagas de i rödaste rappet! Vad skulle vi säga om lantisarna kommer hit och räddar våra råttor?

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Martin, – att de högproduktiva flyttat ihop i vissa centra i landet, betyder inte att de släppt ifrån sig rätten att besluta om huruvida naturen skall utraderas eller finnas kvar.

    Gilla

  • Liam skriver:

   För tio år sedan betalade justitiekanslern ut knappt 45 miljoner kronor i 1 400 ärenden (eller häktade personer där åtalet ogillats). Sedan började antalet ärenden och beloppen stiga markant. Förra året betalade justitiekanslern ut nästan 83 miljoner kronor i upp emot 1 750 ärenden.

   Allt det här vet de gängkriminella. De vet att de riskerar att bli gripna och få tillbringa viss tid i häkte. I deras värld är det meriterande. Bara de härdar ut och håller tyst under som mest några månader kommer de sannolikt att frikännas. Och därför kan skjutningarna fortsätta.
   Thomas Ahlstrand, åklagare

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Mer troligt är det för att ni jurister vill ha det så här. Vi har sett under decennier hur ni daltar alltmer med somliga samtidigt som ni allt hätskare förföljer oss Svenskar oavsett vad vi gör.

    Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   I senaste numret av Motorföraren (s 14, #6, 2019) står det om det på senare år tyvärr kraftigt minskade antalet nykterhetskontroller genom trafikpolisen. Det står att sådana kontroller faktiskt bidrar till att avslöja även annan brottslighet än rattonykterhet (t ex stölder mm).

   Det är dock efterblivet att svensk polis inte utan särskild misstanke får drogtesta trafikanter. I Norge och Danmark kan de analysera detta vid vägkanten. Vilket är rimligt, med tanke på att ungefär hälften av de rattonyktra har narkotika i sig. Sverige är efterblivet också i möjligheten till att skylla på s k eftersupning vid trafikincidenter. Så icke i Norge eller Danmark.

   Gilla

   • Anders L. skriver:

    Så Motormännen har blivit Motorföraren. Motor förresten, nej den kan ju gå på bensin. Bättre upp: Elmotorhennen.

    Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  ”Fyra av tio lärare vet inte vilka befogenheter de har, säger ordföranden, när det gäller att avvisa stökiga elever från klassrummet.”

  Detta problem och en massa andra upplöses om skattemedel för ändamålet undervisning utbetalas till de studerande i takt med att de kan dokumentera införskaffat kunnande, varigenom de får makt och medel att skaffa sig detta på en fri marknad.

  På dessa tre rader finns receptet för lösningen av skolans problem. – Men det är väl inte det ni är intresserade av utan att vältra er i problemen som hundar i skit.

  Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Lärarnas rättigheter att försvara sig eller värna läromiljön är inte lika rätt som elevernas rättigheter att leva rövare och tillerkännas systemets och entouragets allians mot läraren. Vad skulle hända om lärarens eventuella rättigheter skiftades till ingripandeplikt istället?

   Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Alla bekymmer med hur undervisning bör bedrivas, lyfts från väljares och valdas axlar, om man släpper ut undervisandet i marknadsekonomin och jag beskrev metoden.

    Planekonomi är idioti.

    Gilla

 5. Christer L skriver:

  Avgå, nyval! Allt detta andra är bara nonsens och spel som tjänar vissa intressen av internationell karaktär som har utsett vissa svenska politiker att driva en viss strategi som går ut på folkutbyte. Det finns inget att resonera om. Avgå!

  Misslyckandet är totalt om man ser det hela ur svenskt intresse. Inte heller är politikens konsekvens i de fåtaliga faktiskt och reellt asylbehövande invandrarnas intresse, och inte heller i arbetskraftsinvandrarnas intresse. De politiker som agerar för imamers politiska intressen måste bort, de som förhandlar med klanledare och förbrytare måste bort. De domstolsjurister och lekmän som dömer efter etnicitet i yttersta underkant och inte ens detta måste ställas till svars inför domstol. Polisledning som löser problemen genom att avskriva måste ställas till svars. Detta är vad opposition i en demokrati innebär. Men oppositionen får och vill ju inte vara med överhuvudtaget. I ”samtalen om gängkriminaliteten”.

  De ansvariga – vad kan de nu vidta för åtgärder? Det kan det inte, det har de bevisat. Det enda som finns att säga dem är att de ska avgå. De måste bort. Först och främst. De ansvariga ska ta sitt ansvar genom att inte, alltså inte, vidta några åtgärder. Åtgärder ska vidtas, men av andra, som kan ta ansvar.

  Gillad av 5 personer

 6. JL skriver:

  När Duterte tillträdde på Filippinerna hade allmänt kända langare, och till viss del även användare, TVÅ alternativ.

  Anmäl er frivilligt till polisen och sluta omedelbart, ELLER räkna med att bli hittad skjuten någonstans.

  Collateral damage uppstod tveklöst, men denna är nog en piss i rymden jämfört med skadan som orsakades innan av våld, missbruk och korruption.

  Fortfarande lång väg att vandra men förvånansvärt effektivt har det visat sig vara, oavsett hur mycket resten av världen tävlar om att fördöma metoden.

  Att DU30 konstant åtnjutit 70%-90% approval bland landets invånare verkar media i väst glömma att nämna från sina höga ”moral superiority”-hästar.

  Man släcker inte en skogsbrand med en vattenpistol. När dyker det upp svenska medborgargarden som rensar upp? Finns de redan kanske?

  Gillad av 11 personer

  • Matte skriver:

   En svensk Duterte kommer bli efterfrågad när nuvarande maktetablissemang har kört ner Sverige tillräckligt långt. (Man kan undra hur han kommer behandla de ansvariga, de som berövade folket sitt land.)

   På samma sätt som vi har röstberättigade som förvånat inser att de blivit SD, något som var otänkbart för en tid sedan, kommer många förvåna sig med att önska en svensk Duterte. Bara tiderna blir tillräckligt hårda. Och det kommer med naiva förvuxna barn som kräver makt utan ansvar.

   Gillad av 6 personer

 7. Humvee45 skriver:

  Rättssamhälle hit och rättssamhälle dit, det är värre än så. På toppen så vill de ha det så här, det kan ju i rimlighetens namn inte undgå någon att de gängkriminella inte heter Olle eller Kalle, således är gängkriminaliteten skapad av exakt den politik som ALLA partierna som nu skulle samtal fört under decennier, i mer än 30 år. Redan för 30år sedan så visste man att det inte var Kalle och Olle och Gunnar och Bengt och Nils och Sture och Erik som i grupp slog ner Knut och sparkade honom i huvudet och skrattade. Jag såg det själv, Knut låg avsvimmad, de andra hade inte svenska namn. Samma sak med gängen, till och med Jan G skrev att 75% av de intagna är ”svartskallar” det var väl på 90-talet?

  Så det är absurda samtal, och självklart kan inte SD vara med för de säger ju med lite andra ord: ni ville ju ha de så här. Genom att ha med SD så dras skulden ut i ljuset, någon är skyldig och orsaken måste diskuteras och hellre än att göra något åt detta så blir kvinnor avrättade. Nästa gång är det kanske någon som inte är gift med en rånare.

  Så jag tror att det är skammen som måste vara redskapet, etablissemangets rättmätiga skuld för allt måste ut i ljuset.

  Gillad av 13 personer

  • Matte skriver:

   ”Så jag tror att det är skammen som måste vara redskapet, etablissemangets rättmätiga skuld för allt måste ut i ljuset.”

   Ja, de ska skämmas. Skämmas. Skämmas.

   Jag har funderat på att börja bära ett #tafsainte-armband. Som en påminnelse till omgivningen om vilka löjliga ledare vi har.

   Jag vet dock inte hur jag kan få tag på ett sådant. I värsta fall får jag väl ta fram en replika (med risk att den inte har samma verkningsgrad, haha.)

   Gillad av 1 person

 8. Humvee45 skriver:

  Så jag återvänder till skulden och skammen. Swebbtv blev nerstängt tror jag just för att Lars Bern och Michael Wilgert får etablissemanget att se ut som idioter. Bern får genom sina lugna resonemang en stor grupp människor i Stockholms innerstad att se ut som vilseförda barnungar, de har börjat skämmas, jag tror helt enkelt att den välutbildade överklassen i Stockholm har börjat känna skam, stimmet vet inte var det skall simma när Bern agerar HC Andersensk pojke och pekar på den bara röven. Etablissemanget bytte sen taktik och försökte diskreditera Bern på SVT, en uppenbar koordinerad attack för Bern och Wilgert projicerar skam och skuld. Detta måste vara vägen fram, pk-isterna måste fås att bära sin skuld för den usla skolan, gängen, våldtäkter och allt annat. Det måste ut i ljuset, jag vänder mig därför kraftfullt mot att låta folk komma undan, alla som köpt lögnerna måste be om ursäkt. Det GÅR INTE, som många tycks tro, att bara låtsas att ens agerande inte varit med till att orsaka detta, skulden måste stå klar och DE SKYLDIGA pekas ut, och alla som röstat 7-klövern MÅSTE BE OM URSÄKT. Det är omöjligt att säga jaja, vi råkade orsaka tiotusentals våldtäkter men nu tar vi nya tag tillsammans. En gräns måste dras och vissa kan förlåtas men självklart inte etablissemanget, det måste ske omfattande utrensningar över lång tid.

  Gillad av 18 personer

  • Elof H skriver:

   Generella straffet för alla ansvariga bör vara skadestånd som uppgår till alla deras tillgångar, indragning av alla pensionsförmåner samt förbud mot att arbeta inom all offentlig verksamhet. Detta straff är aktuellt för tiotusentals människor i Sverige.

   De allvarliga fallen skall självklart dömas hårdare.

   Gillad av 8 personer

   • Mv skriver:

    Exakt så. Detta är vad jag söker, jag tycker Bern och Wilgert börjar bli varma i kläderna. Man dock inte ge en lillfinger, inte detta antingen eller som så ofta dyker upp i artiklar på DGS.

    Jag behärskar inte konsten men de som gör måste träda fram och håna etablissemanget.

    Gillad av 1 person

 9. Fre. Östman skriver:

  Ett välmenande och väl motiverat råd, Patrik! Men likväl missriktat.

  Du resonerar som om Sverige var ett i grunden hederligt, kristet land, där politikens, lagens, uppgift var begränsad till det som traditionellt har stått i lagen och står i lagen. Då är det rimligt att helt enkelt öka rättsstatens insatser för att hävda sitt — i grunden begränsade — revir. Allt det som lagen inte reglerar kan rättsstaten lämna därhän. Skulle en konflikt i detta yttre, laglydiga civilsamhälle uppstå, kunde denna tagas inför tinget och avgöras inom civilrättens och sedvanans ramar.

  Men Sverige är ett totalitärt land. Det har varit det ganska länge redan, men ju längre tiden har lidit, desto tydligare och renlärigare har totalitarismen blivit i Sverige. Det betyder att rättsstaten inte längre är en rättsstat, utan en rättsapparat, har en oändligt uppgiftsområde. Den är sista, och ibland första, instansen för precis allting, inklusive dina andetag och dina kroppsrörelser, dina tankar och dina pronomina och dina antaganden om dina medmänniskors genderidentifikation. Polisen har i lika hög grad ansvar för att kasta grova brottslingar i Kumla som den har att upprätta jämställdhetsplaner, gå i Prideparader och servera fläskfri varmkorv och muslimskt välsignade kanelbullar — och för den delen slänga dig i fängelse om du så mycket som knystar om dina kulturella och nationella intressen.

  Gillad av 15 personer

  • akelaslair skriver:

   Vi har VARIT ett i grunden hederligt, kristet land. Mycket länge till och med men vi är det inte längre. Tyvärr, och det har inte vare sig våra politiker och de flesta av oss som röstar på dem förstått. Några förstår och dem hittar vi bland annat här men är ännu på tok för få till antalet.

   Gilla

 10. Fre. Östman skriver:

  Inom det totalitära paradigmet är det inte rimligt att utöka polisens arbetsmängd genom att bötfälla dumma cyklister så att hr Engellau kan promenera ostört genom sitt överklassreservat. Det leder inte till en mättnad där hela polisens arbetsområde täcks in och kriminaliteten hålls nere. Det kan på sin höjd leda till att någon annan sorts förtryck av bonus pater familias i samma grad minskar. Det är ett nollsummespel av den enkla orsaken att 10’000 polismannadagverken precis som 100’000 polismannadagverken båda är exakt 0% av oändligheten. Vi kallar detta resultat av totalitarismen anarkotyranni. De som har makten kan välja efter eget skön vilka uppgifter rättsapparaten skall ha. Eftersom mängden uppgifter är oändlig kan ingen prioritetsordning upprättas. Allt är lika viktigt. Det som blir kvar, det som tager över, som styrande princip är den styrandes egenintresse. Försvaret av hans maktställning. Så här ser det ut i alla totalitära samhällen. Socialismen kräver, som Winston Churchill konstaterade, sitt Gestapo.

  (Vad är då innehållet i begreppet postmodernism när all totalitarism har samma egenskaper, ett naket hävdande av makt? Det är en beskrivning av situationen där liberalerna — vi kan kalla dem garderobstotalitärer eller som Stalin nyttiga idioter — understödjer totalitarismen inifrån systemet och inte utifrån, från andra sidan gränsen.)

  Gillad av 11 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Allt är lika viktigt.”

   Bär det syn för sägen? Har detta empiriskt stöd? Är inte svenska pensionärer i skottgluggen för åtal för HMF-brott, när vederbörande fäller ett icke-korrekt omdöme i ‘sociala medier’ när gängvåldtäktsmän inte utvisas tillbaka till Långtbortistan? Staten vet att prioritera.

   Mina damer och herrar, jag ger er inte bara den kriminologiska utan holistiska doktrinen: ‘Broken societal contract theory’!

   Gilla

   • Fre. Östman skriver:

    Du måste tänka på olika nivåer samtidigt. Ingen operativ prioritering görs, utan endast en strategisk. Lagrummet är inte en stor och tydlig svart fläck med lite lösa kanter, utan ett brus över hela ytan med svarta fläckar just där dissidenterna, eller andra som angriper nomenklaturans medlemmar, för tillfället befinner sig.

    Tesen att allting är lika viktigt — ”vi får inte ställa grupp mot grupp” — används bara som ett skynke för att dölja att endast maktetablissemangets egenintresse styr prioriteringen. De vill ha det så här. De vill ha anarkotyranni. De vill ha tummen i dissidentens öga.

    Gillad av 5 personer

 11. Elof H skriver:

  Vi har allvarliga brister i hela rättsväsendets kedja. För få poliser, för få åklagare, långsamma domstolar, för få fängelseplatser och nästan inga resurser för att hantera utvisningar. Stärk upp en länk så gör det ingen skillnad då de andra brister.

  Det som krävs är nya lagar och regler som gör alla länkars arbete lättare. Inrikta alla förändringar på ökad effektivitet och ta bort allt som slänger grus i maskineriet (absurda rättigheter, eviga överklaganden, undantag och straffrabatter). Säkra sedan upp med fängelseplatser utomlands och betala ett tredje land för att ta emot de som inte kan utvisas.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Utvisning behöver inte kosta något utan kan bestå i fastställda konsekvenser på rätt nivå av att påträffas på förbjuden mark.

   Gilla

 12. Henric Ankarcrona skriver:

  Varför denna rädsla för auktoritet och regler?
  Ett annat exempel är hanteringen av landets nationella symbol: den svenska flaggan. Tidigare gällde: hissa kl. 08.00 och hala vid solens nedgång men senast kl. 21.00.
  Nu finns inga regler om tid. Flaggor hänger dygnet runt och respekten har minskat.
  I vems intresse gjordes förändringen?

  Gillad av 6 personer

 13. Erik skriver:

  Håller i princip med Patrik,lagar måste följas och de som bryter mot lagarna måste också straffas. Annars är lagarna bara till för oss som är hederliga och lyder,inte de egoister som bryter mot lagarna för egen vinnings skull.
  Självklart kommer de riktigt grövre kriminella snabbt lära sig att bryta mot lagen innebär negativa konsekvenser för dem om de straffas. Därför är det viktigaste att straffen döms ut.
  Det måste finnas tillräckligt med poliser och domstolar och fängelser för att de kriminella ska kunna både gripas och straffas. Sannolikt kommer brottsligheten också minska ytterligare om straffen skärps på olika sätt som borttagande av ungdomsrabatten,allmän straffskärpning,tuffare förhållanden i fängelserna,m.m. Även utvisning för de invandrande kriminella som begår grova brott och/eller upprepade brott.
  Men vi måste också ta itu med annan typ av brottslighet där man medvetet och konsekvent bryter mot lagarna såsom;
  Bidragsbrott,skattebrott,trafikbrott.
  All brottslighet ska bekämpas och bestraffas. Annars kommer den att öka och öka och öka. Så är människan funtad,går det så går det,var och en är sig själv närmast………..
  Ett trafikfyllo som kör ihjäl en person orsakar lika mycket sorg och ilska hos de efterlevande som en kriminell tonåring som skjuter ihjäl någon.
  En bidragsfuskare eller skattefuskande egenföretagare orsakar båda att vi andra får betala mer för välfärden.
  Men hur ska politikerna kunna ta tag i denna fråga när de inte ens vill samtala med andra politiker om dessa problem.
  För det vill ju inte S,MP,V,C, göra med Sveriges tredje största parti. För dem är det viktigare att bedriva partipolitik än att låta SD lägga fram sina förslag hur problemen ska lösas i gemensamma samtal.

  Gillad av 2 personer

 14. Hans Högqvist skriver:

  Förfallet av av Sverige började med att skolan förändrades i och med att realskolan och lärlings systemet avskaffades. ”Alla ska med” blev devisen vilket ledde till att kraven för godkänt sänktes radikalt, nu har det nått universiteten i landet och tankeförmågan hos befolkningen ( konsekvensanalys – vad är det? ) har sänkts radikalt.
  Återuppbyggnaden lär ta minst 50 år!

  Gillad av 7 personer

  • Erik P skriver:

   Det kommer att bli värre.

   Enligt säkra källor förbereder nu Lööf, V och MP en universitetsamnesti som uppföljning på gymnasieamnestin.

   Särskilda platser kommer att inrättas på läkarlinjen, juristlinjen och även på KTH och intagningskravet kommer att vara likadana som till gymnasiet, att gossarna avser att bedriva studier.

   Gilla

  • pllay skriver:

   Rivningen har hittills pågått i 60 år och den är inte klar än, det är lång väg att gå innan vi nått Venezuelas läge och folket reser sig mot den socialistiska fascismen.
   Först därefter börjar återuppbyggnaden av landet, något som kommer ta flera generationer om det ens är möjligt med en så splittrad befolkning och sådan blandning av kulturer.
   Mer troligt att vi går Libanons väg.

   Gillad av 3 personer

   • pllay skriver:

    Bägge dessa länder hade en homogen befolkning med stark egen kultur, bägge kunde byggas upp med gemensamma ansträngningar i harmoni, länder där folk, land, ledning och kultur är ett.
    Sverige under och efter sammanbrottet kommer inte ha något något som ens liknar detta, tvärtom, splittrad befolkning politiskt, geografiskt, kulturellt, religiöst och med helt skilda bakgrunder och förväntningar.

    Gillad av 1 person

 15. akelaslair skriver:

  Tycker att det hela har fel fokus. Polisen kan bunta hur mycket bus som helst och med vilka nya och gamla hjälpmedel som helst men det hjälper inte när åklageriet genast släpper ut buset igen. Felet ligger till stor del hos rättsväsendet. Lagar finns men de används inte fullt ut. Jag kan förstå det ”goda” i att hellre fria än fälla men nu tillämpas det in absurdum. Rättsväsende och polismakt skall användas för att skydda befolkningen mot buset, inte tvärtom.

  Gillad av 3 personer

 16. Palle9 skriver:

  Patrik: Angelägna ämnen, som du tar upp. Jag tror att du har helt rätt: visst behövs det vissa ändringar i lagstiftningen – den vansinniga straffrabatten måste t.ex. bort. Överhuvud taget måste lagstiftningen anpassas till att allt yngre personer begår allt grövre brott. Men det viktigaste handlar om att beivra överträdelser på ett klart och tydligt sätt.
  Som du skriver med exemplet ”broken window”: Samhället skall reagera snabbt och hårt för att stävja en händelseutveckling i sin linda; att reparera det krossade fönstret så nära inpå krossandet som det går.
  Leif GW Persson är inne på samma linje i en krönika:
  https://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/hog-tid-att-politikerna-slutar-prata-strunt-om-gangvaldet/
  Exemplet från senaste Uppdrag Granskning med en ung brottsling (med mer än 200 misstänkta brott) är övertydligt: reaktionen på brott (mindre och grövre) är helt inadekvat och sänder helt fel signaler. Problemet är inte enbart otillräckliga polisresurser, det handlar om hela kedjan och inte minst om domstolar, som alltför ofta lägger sig i lägre delen av straffskalan och alltför sällan underlåter att tillämpa utvisning som tilläggspåföljd.

  Gillad av 4 personer

  • Elwin skriver:

   http://www.fristad.eu/2019/09/skurkrabatt-och-gangsamtal/
   En ung person som begått många brott har nämligen tre fördelar när domstolen ska titta på påföljd. Först räknas halva straffvärdet av tack vare mängdrabatten. Därefter kapar den beryktade straffrabatten för låg ålder straffet till en tiondel av det totala straffvärdet.
   Slutligen innebär tvåtredjedelsprincipen, som gäller för alla som döms till fängelse eller liknande påföljd, att ytterligare en tredjedel räknas bort. Av 31,5 månader för 13 brott återstår slutligen endast 2 månader. Den totala rabatten hamnar på hisnande 93,7 procent.
   Ingen människa vid sunda vätskor kan påstå att detta är i närheten av rimligt. Att en person som har begått brott till ett straffvärde av ungefär två och ett halvt år endast måste sitta av två månader visar att det svenska rättssystemet är en parodi.

   Gillad av 7 personer

   • Palle9 skriver:

    Elwin: Tydligare kan inte vansinnet illustreras – tack för redogörelsen. Ska bli intressant att se om regeringen/riksdagen kan samla sig till att reducera dessa rabatter, det sker i så fall med maximalt motstånd (kicking and screaming som engelsmännen uttrycker sådant).

    Gilla

 17. A skriver:

  Visst P.E, normkritik tex är en uppmaning att överge alla regler. Och man får det. Alltså man FÅR upplösningen av normer, man får det man söker, och verkligheten svarar med att saker slutar fungera. Enkelt. Den här världen erbjuder att man får det man önskar, den som söker ska finna står det skrivet, och det stämmer. Tricket är istället att vad förstå denna önskan är, den sanna önskan. Hade önskan istället varit att saker i verkligheten SKA FUNGERA så hade de gjort det. Man hade fått det, men i varje valsituation som hela tiden uppstår så väljer de själva normupplösningen, och att saker slutar fungera är alltid underordnat, man väljer hellre stöld, blod, lidande, våldtäkt, mördande av oskyldiga än att överge den högt älskade normupplösningen. Men vad allt egentligen handlar om är väl om normupplösningen i själva verket är en rationalisering, av blod och lidande. Att det är målet, att drivkraften är hat mot sina medmänniskor och att man vill se dem lida. Den förbjudna frågan, vars svar folk är livrädda för.

  Mvh A

  Gillad av 6 personer

  • A skriver:

   För att tjata vidare, så kan man ju undra varför den förbjudna frågan är så förbjuden??
   Kan det vara för att den kommer farligt nära en själv, och för människor som inte är ärliga mot sig själva så är det lättare att se mellan fingrarna med andras ondska än att det skulle kunna finnas någon skärv av den inom det egna huvudet? Det som obönhörligt bakbinder ondska är sanning, att saker fungerar. Ondska kopierar ut sig i verkligheten genom LÖGNER. Förklädnaden. Tvingar man fram att saker fungerar så blir ondska blockerad, det finns inget sätt att gå runt det. Att skylla på saker för att något inte fungerar är att försöka invertera verkligheten, sluta acceptera det. Saker SKA fungera punkt slut. Det finns inget annat. Sluta hjälpa etablissemanget att få det exakt SÅ HÄR. Sluta säg att de inte är kompetenta, inte vet, är okunniga, DET ÄR BARA TRAMS. Sluta önsketänk NU. 🙂

   Mvh A

   Gillad av 6 personer

   • Linden skriver:

    Så sant.
    Men så länge folkflertalet inte vågar t i SD med tång ens får vi följa med över stupet.
    Sjuklövern verkar vara fullständigt bindgalna hela bunten.
    Där finns ingen hjälp att vänta.

    Gillad av 1 person

   • Fre. Östman skriver:

    Det är ångesten som styr. Det är insikten att det onda bor i ens eget bröst som stör och leder till att man ansluter sig till ideologierna, som lovar en ett rent samvete och total absolution i utbyte mot att man placerar hela sin egen synd på någon annan.

    Gilla

 18. Jan Schütt skriver:

  68- vänsterns upplösning av normer och regelverk som aktivt har främjat avauktoriseringen av föräldrarollen, polisen och lärarrollen har skapat situationen som vi har idag. När polisen kommer till en stökig plats med ungdomar tror dessa att det uppstått en förhandlingssituation. Tror verkligen politikerna att ytterligare en uppsättning urvattnade regelverk ska rädda situationen. Den enda målsättningen som dominerar samtalen är att regering och opposition kan sitta kvar utan att behöva beröra den stora elefanten.

  Gillad av 4 personer

 19. Lars Bernhoff skriver:

  Patrik är inne på det jag också tror är rätt spår. Sverige har så många inbyggda kontraproduktiva regler som lärarnas underminerade auktoritet etc. Regler och lagstiftning har inte ett genomtänkt helhetsperspektiv och då undergrävs polisers möjligheter att genomföra effektiva åtgärder när tex återfallsförbrytare blir utsläppta nästan omedelbart om de är unga. Är de proffsbrottslingar före 18 så kan de inte inkapaciteras utan en svagt utvecklad socialvård får ett ärende ytterligare med otillräckliga medel att hantera på ett realistiskt sätt. Vår tycka synd om filosofi är inte tillämplig på svåra fall. Vi har skapat brottslingar genom eftergivenhet och svagsint agerande.

  Regeringen har inbjudit alldeles för sent till ett försök till en snabbfix av ett fundamentalt samhällsproblem i avsikt att man kan få en nationell samling genom att utesluta SD och låta MP agera bromskloss med sin naiva ogenomtänkta snällhet. Att börja prata om Broken Window principer eller Rudy Giulianis nolltolerans i New York skulle innebära totalt ändrat arbetssätt vilket inte fixas på några dagars samtal. Alltså blir besluten endast mindre förbättringar i en situation som kräver större grepp för att lyckas så svenska folket kan bli nöjda.
  Avhoppande partier kommer säkert rösta på mjukisarnas förslag men jag tycker det är rätt att kräva mer genomgripande förslag än vad som blir regeringens förslag. Att C inte driver hårdare förslag bekräftar deras upplösning som alliansparti och underavdelning till S.

  Gillad av 2 personer

 20. Fritt fall skriver:

  Tyvärr ligger ett antal psykologiska hinder i vägen. ”Småbrott” överstiger alltid de grövre med en faktor 10 000. Jagar polisen ”den vanlige medborgaren” – medan våldtäktsutredningar läggs på hög – blir det ett 200 decibel högt ramaskri. Få yngre lär då söka sig till polisyrket. Den praktiska lösningen ligger då i anonym automatik. Via ansiktsigenkänning. Redan idag har vi fartkameror och infartskameror kopplats till identitet. Och bot och avgifter har automatiserats. Den praktiska lösningen på mängdbrotten blir lagföring via automatisk ansiktsigenkänning. En viss administration kan då lämpligen förläggas till Kiruna. Och vi får då skippa försvaret av personlig integritet. Välja samma väg som Google och Facebook gjort, fast utifrån kommersiella motiv. Som nu gradvis glidit över till en jakt på oliktänkande. Det här aktualiserar genast ett burkaförbud. Ingen får naturligtvis dölja ansiktet i denna typ av samhälle. Men problem uppstår ändå. För böter fungerar dåligt på de som lever på bidrag, eller bortom lagen. Därför måste andra sanktioner till. Då hamnar vi genast bland känsliga grupperingar. Och vissa heliga kor och värdegrunder måste gå på slakt. Vad ovan beskrivs är att ”point of no return” redan har passerats. Samhället kör nu utan bromsolja. Dagen arbetande generationer har alla utsatts för en ”fri fostran”. Och insupit tusentals barnprogram med vänsterprofil. Den sådden har gjort dem både fartblinda med satt skygglappar på dem. Det som karaktäriserar en PK-syn. Fritt fall i skolor och på trottoarer. Tack för den 68-svängen, i vars effekter vi lever.

  Gillad av 4 personer

  • akelaslair skriver:

   ”Dagen arbetande generationer har alla utsatts för en ”fri fostran”. Och insupit tusentals barnprogram med vänsterprofil. Den sådden har gjort dem både fartblinda med satt skygglappar på dem. Det som karaktäriserar en PK-syn. Fritt fall i skolor och på trottoarer. Tack för den 68-svängen, i vars effekter vi lever.”
   Där slog du huvudet på spiken. Tack!

   Gillad av 3 personer

 21. Janne skriver:

  Det enda syftet med att bjuda in till partipolitiska diskussioner kring gängkriminaliteten var att flytta fokus från regeringens tillkortakommanden till att vinna tid och återta initiativet genom att göra partipolitik av ett problem som annars riskerade att kleta av sig på Socialdemokraterna än mer. Nu är deras mål uppnått.

  Gillad av 2 personer

 22. Aha skriver:

  Sju partier möts för att diskutera gängkriminalitet som om det vore krigstider. Media står på tå. Det handlar om 1 000 – 5 000 onda och elaka gängkriminella.

  Lås in dem för de brott de begår och problemet är löst.

  Gilla

  • pllay skriver:

   Då mister tiotusentals människor inom rättssystemet och det sociala sina arbetsuppgifter, något de kommer förhindra på alla de sätt de kan.
   Gängen, rättssystemet och det sociala lever i symbios, de är alla beroende av varandra för sitt arbete och försörjning.

   Gillad av 2 personer

 23. Elisabeth skriver:

  Så här säger Mikael Damberg utan att rodna : ”Jag beklagar sammanbrottet, svenska folket förväntar sig att de politiska parterna ska kunna samarbeta”…….Skäms, skäms, hela detta ”samarbete” är ju en uppvisning i konsten att inte samarbeta när man utesluter ett av de största ( kanske det största idag…) riksdagspartierna. Hur tror man att väljarna uppfattar detta ? Förresten , detta hastigt sammankallade ”samarbete” känns bara som ett försök att lugna ner allmänheten, man låtsas göra något, man saknar egentligen både vilja och förmåga. Bra att det kraschade, allmänheten ska inte ha några villfarelser om vår usla överhet. För övrigt anser jag att den katastrofala omorganisationen av polisen är en starkt bidragande orsak till oredan. Man centraliserade när en väsentlig del av polisiär verksamhet bör vara lokal. Man bör ha en lokal sheriff med stor pondus som sedan får utse sina deputies. Ja, snegla över Atlanten hur man sköter det. Polisbilar är synliga överallt när man rör sig i det landet . I Sverige verkar man tro att polisiär verksamhet är en papperssyssla, ett skrivbordsjobb. Och att sådana som Kapten Klänning duger som chefer….

  Gillad av 8 personer

 24. Ulf skriver:

  Nu blev det riktigt fel här. Vad Sverige behöver göra är att rensa ordentligt i riktigt onödiga lagar. I dessa meningslösa lagar märks bl a de löjliga promille gränserna på sjön, allmän lag mot att köra mot rött på cykel, parkeringböter där det får alldeles utmärkt att parkera, etc etc.
  Alla lagar som riktar sig mot meningslösa ”brott” som inte skadar någon annan ska bort!!!

  Sedan ska nolltolerans införas. Tre cykelstölder och du är ute eller snarare inne i fängelse typ 3 år.

  Sveriges straffsystem ska sträva efter att bli känt för att jaga kriminella inte vanliga medborgare som bryter mot idiotförbud satta av klåfingriga politiker. Så nej moralupplösningen beror på att rättsväsendet inte gitter jaga kriminella utan det är bekvämare att jaga Svensson med blåslampa för saker som inte borde vara förbjudna.

  Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Etablissemangets mål är en disciplinerad, kuvad kader av lojala skattebetalare som betalar byggandet av det nya Änglamark där människor av alla färger, religioner och vägar i livet lyckliga dansar fram hand i hand.
   Jag tror man tagit drömmen direkt från bibeln där fåren och lejonen ligger sida vid sida på ängen.
   En broderad tavla de såg i sin barndom och nu skall förverkliga.
   Invandrarna är bara offer för brist på information om den vackra framtiden vi bygger, svenskar däremot försöker obstruera bygget, de är inte lojala med etablissemanget och kräver en ordentlig örfil för att ordna in sig i leden.
   SD ska vi inte tala om de är direkta förrädare av den goda saken, om bilden av det lyckliga landet inte skulle skadas så illa skulle etablissemanget bygga läger för SD och oss dissidenter.
   Nu, peka på en enda skillnad mellan AHs tyska drömrike och det svenska förutom att hans skulle härbärgera tyskar och det svenska alla samt hans våldsdyrkan och den svenska klimatdyrkan.
   Därefter kommer likheterna, utopin, övertygelsen att social ingenjörskonst fungerar, hängivenheten i uppdraget, viljan att låta folket betala vilket pris som helst för att uppnå målet,
   kompromisslösheten, vägran att se verkligheten och föreställningen att målet är slutmålet, då det är nått har vi byggt det ideala samhället som kommer bestå i tusen år.
   Se också likheterna med Islams lära.

   Gillad av 2 personer

 25. Rikard skriver:

  Hej.

  Följdfråga till PE: och vad gör jag när eleven vägrar lämna klassrummet?

  Du förstår, jag vet vilka befogenheter jag har. Jag vet också att majoriteten av alla som krafsat ihop den kattlåda av regler som reglerar skolan inte är lärare, utan apparatchiks, politruker och andra som ingår i den mänskliga tusenfoting som kallas myndigheter.

  De behöver inte stå öga mot öga med en knivbeväpnad tioåring, eller 120 kilo anaboltuggande arab i tjugofemårsåldern i en gymnasieklass, eller en zigenare som hotar med sina kusiner, eller en svensk snorgärs som med kastratstämma hundvissleaktigt piper fram ”Jaska annmela dej, min pappa tjänneren adekvat!”.

  Så deras råd gör jag med som Svejk och hans vänner gjorde med de patriotiska pamfletter de gavs istället för mat. Och de som anser att jag som lärare skall fostra deras yngel och äspingar säger jag som Götz von Berlichingen till de belägrande styrkornas kapten i dramat.

  Men visst vi är alla överens om att jag avgör om en elev stör, och jag avgör om eleven skall lämna salen, ja?

  Då vill jag höra hur jag gör för att få den elev som vägrar att lämna salen.

  I det svaret hittar du också ditt svar på hur lösningen på brottsligheten ser ut.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 14 personer

  • Redaktionen skriver:

   Jag vet inte om det finns en lösning där och då. Det handlar om årtiondens underlåtenhet att värna om exempelvis lärarnas auktoritet och av sådana värderingar som får samhället att fungera. Jag har svårt att komma på någon annan ”lösning” än en lång och mödosam marsch mot upprättandet av ett gott samhälle med det sunda förnuftet som ledstjärna.

   Hade du någon quick fix?

   Patrik

   Gillad av 3 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Återupprättande av auktoritet och hej och hå, allt det där kan du glömma. Det finns helt enkelt inte socialt material eller kapital på nationell nivå för att det skall gå.

    Min fråga var hur jag får ut en elev ur salen, om eleven vägrar. Den tycker jag du skall fundera på, riktigt ordentligt.

    Tänk noga – hur skall jag få en elev som vägrar att lämna salen?

    Svar i stil med ”sätta sig i respekt” eller ”eleven måste vara fostrad att” eller ”det måste finnas sanktioner” eller ”fritt skolval” är som att skrika ”Lär dig simma!” till en drunknande. Förvisso sant, men det hjälper inte där och då.

    Så hur gör jag för att få ut en elev ur klassrummet? Du har ju varit med och skapat skolpolitik, så det borde vara en baggis.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 3 personer

   • Redaktionen skriver:

    Noterar jag en nedlåtande ton? Du behöver inte läsa mina texter. Jag lägger ned tid och pengar på att göra denna blogg. En del kommentarer får mig att vilja lägga av. De fyller mig med obehag. Det händer allt oftare. Kanske är censuren här inte tillräckligt hård. Människor gömmer sig bakom pseudonymer och förolämpar mig och andra skribenter för att inte nämna de obehagliga angreppen på andra kommentatorer. Jättekaxiga i sina krav på dem som anstränger sig och uppträder öppet medan de själva ligger och krypskjuter bakom sin anonymitet.

    Jag har redan sagt att jag inte vet vad man gör som lärare i en sådan situation. Men om du har ett svar så kan du framföra det.

    Patrik

    Gillad av 2 personer

   • pllay skriver:

    Det finns ingen kvick fix, vad som tagit generationer att bryta ner tar också generationer att reparera.
    Utan multikulturen skulle det troligen kunna ordnas på 1-2 generationer, men nu måste kulturerna först ensas och ur resultatet forma ett nytt Sverige, alternativet är en delning av landet.
    Lagen är den kodifierade minsta gemensamma nämnaren inom en kultur, med flera kulturer kommer lagen endast gälla för dem som frivilligt underordnar sig den.
    Brottsligheten är relativ, vad som är brottsligt i en kultur är fullt accepterat i en annan, utan att vi enas om gemensamma värden kan vi inte förvänta oss respekt för svensk lag och polis.

    Gillad av 1 person

   • Palle9 skriver:

    Angående Rikards (motiverade) fråga: dvs vad göra i den omedelbara situationen, skulle jag vilja komma med ett förslag till lösning. På TV 5 visas ibland ett program kallat Tunnelbanan där man kan bevittna vaktpersonalens öden och äventyr när de ska ingripa i olika situationer. De äger rätt att gripa personer, även förse dessa med handfängsel vid våldsamt motstånd, och kan när så erfordras tillkalla polis.
    Varför inte ha tillgång till vakter för respektive skola – de behöver inte nödvändigtvis vara närvarande på skolan hela tiden (även om det kan vara fallet för särskilt stökiga skolor), utan ska kunna infinna sig på kort varsel.
    Lägg till detta utökade befogenheter för lärare att själva fysiskt kunna hantera stökiga elever, idag är det som Rikard angivit tidigare busungarna som kan räkna med att kunna hota med stämning o dyl gentemot läraren. Men för de lärare, som fysiskt sett är underlägsna den bråkiga eleven ska tillkallande av vakt vara ett förstahandsalternativ.
    Problemet är faktiskt akut – häromdagen redovisades alarmerande siffror på hur hög andel lärare, som känner stor osäkerhet angående hur de kan/förväntas/får agera i sådana situationer. Det är ingen djärv gissning att för många av de lärare, som lämnar yrket kan just denna fråga ha stor betydelse.
    Slutligen: mycket beklagligt om Patrik känner nedlåtande ton i kommentarer – denna blogg är så bra att grundaren förtjänar bättre. Vill dock tillägga att jag inte läser in något sådant i Rikards kommentarer i denna fråga – min tolkning är att i det läge vi befinner oss behövs regler för att hantera det akuta förutom det mer långsiktiga arbetet, han uttrycker sig ofta litet drastiskt, men är alltid läsvärd enligt min mening.

    Gillad av 2 personer

   • Richard skriver:

    ”mycket beklagligt om Patrik känner nedlåtande ton i kommentarer – denna blogg är så bra att grundaren förtjänar bättre.”

    Håller verkligen med! Jag kan förstå Patrik (oavsett vad som gäller just i detta fall). Samtidigt är ofta de kommentatorer som är mest oförskämda intressantast. Jag skulle önska mig en mer civiliserad ton samtidigt som de behöll det intressanta de har att säga.

    I brist på goda chanser att det ska hända önskar jag mig det näst bästa; att Patrik lyckas fortsätta att ha tålamod med detta. En av de stora kvaliteterna med DGS är att det är så högt i tak.

    Gillad av 3 personer

 26. HL skriver:

  Krister Telin skriver ibland på Twitter att det inte behövs några nya lagar egentligen, utan det gäller för polisen (ledningen) att använda sig av de som redan finns.
  F ö det förslag som PE framför att beivra småbrottslighet, alltså nolltolerans mot ALLA lagbrott är väl den metod man använt sig av i NY med stor framgång.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ” nolltolerans mot ALLA lagbrott är väl den metod man använt sig av i NY med stor framgång.”

   Ibland framför synpunkten, att en stor del av framgången skulle ligga i att man lyckats med barnbegränsningen hos ensamstående mödrar av framför allt en etnisk minoritet. 😉

   Gillad av 2 personer

  • akelaslair skriver:

   Polisen använder sig nog av de lagar som finns för att styra deras arbete. Problemet är att åklagare och rättens nämndemän inte använder dem annat än till största möjliga förmån för brottslingen. Där behövs ett nytt fokus men då måste vi också bli av med alla aktivister inom rättsväsendet och det är lättare sagt än gjort.

   Gillad av 1 person

 27. Göran Nilgard skriver:

  Så länge politikerna håller på med sin NAIVA listor om vad som skall ”BLI BÄTTRE” kommer ingenting att hända.
  Dom måste istället arbeta mot mätbara (vilket gör att målen måste formuleras konkret), tidssatta (ett icke tidsbegränsat mål kan vem som helst utlova när leveransen finns i fjärran: vi arbetar på det…) mål som beskriver vad åtgärderna skall LEVERERA.
  I näringslivet hade alla projekt blivit som den Flygande Holländaren i organisationerna med politikernas typ av bli ”bli bättre målformuleringar”. Dvs alla tror att han finns, men ingen har sett något resultat av hans härjningar.
  Och så 27 punkter (eller 73…)……..också det är rent trams.
  ”Kan polisen fokusera 27 saker samtidigt?”
  ”Nej, men vi måste ju sätta in sociala åtgärder också bla bla bla.”
  Precis och där gick projektet i putten.
  Politiker som är så glada för att resa. Kan de inte resa till New York i någon segelbåt (så skönt och tyst det blivit i ett par veckor…eller längre men det är väl lite väl elakt att tänka så…) men då lite större än en Flying Dutchman? Och där på plats se hur det går till i verkligheten.

  Gillad av 1 person

 28. uppstigersolen skriver:

  Apropå brott och straff. Jag läser idag att en rumänsk åklagare, Laura Kövesi, har gjort sig otroligt impopulär i sitt hemland Rumänien. Bland politiker alltså. Hon har sett till att mängder av ministrar, t.o.m en socialistisk Premiärminister har hamnat i finkan. Ministrarnas brott? De har på socialisters vis gynnat sig själva och sina socialistkompisar. Hittepåjobb till socialister, för skattebetalarnas pengar. De rumänska socialisterna vill givetvis bli av med denna kvinna. Nu kommer hon med all sannolikhet bli chef för en av EU nyinstiftad åklagarmyndighet, EPPO. Hon är i Rumänien fråntagen sitt pass och sitter i landsarrest. Vi får se hur detta slutar. Kommer hon ut ur Rumänien och blir chef så är väl det första hon bör ta tag i de svenska socialisterna. De gör ju exakt på samma sätt som i Rumänien. Hittepåmyndigheter som befolkas av ”de egna”. Med bra löner. Som du och jag betalar. Spännande framtid.

  Gillad av 5 personer

 29. pllay skriver:

  Nej, ett gott och säkert samhälle kommer inifrån människorna själva, det är kulturen som vägleder oss, inte lagar och förordningar.
  Lagar är bara det fundament av gemensamma värderingar som går att kodifiera i text. Kulturen är de oskrivna regler som formar våra liv och vårt samhälle.
  Sverige hade en kultur som gav individen säkerhet till person men snäva ramar för avvikande personligheter, Jantelagen var en realitet, något som både hämmade och skyddade individen.
  10 Guds bud, på samma sätt, ett ramverk som både gav trygghet för individen och ett verktyg för kontroll och förtryck.
  Vi har med socialisternas hjälp ersatt vår kultur med skrivna lagar och regler vilka omtolkas och efterlevs godtyckligt beroende på individ och grupp, en kulturkorruption.
  Vi har gått från den bigotta frikyrkans förtryck, vilken gav trygghet, till totalitära statens förtryck, en -hela havet stormar kultur- där etablissemangets anarki och, av MSM dirigerade, godtyckliga styre lämnat oss otrygga, förlamade och rädda.
  Från ordning till kaos, från tråkigt och stelt till farligt och osäkert.
  Vägen till det goda samhället är inte fler och strängare lagar det är återupprättandet av nationell identitet och kultur samt stoltheten över vår kultur, och den som inte trivs i den miljön får flytta.
  Så har det varit sedan människans födelse, sådan är vår natur.
  Multikulti och den socialistiska avundsjukan är vad som förstört vårt land.

  Gillad av 1 person

 30. Jörgen Renström skriver:

  Finland och Schweitz har europas effektivaste poliser som klarar upp stor andel brott. Finland har även en av världens bästa grundskolor. Vi kanske kan lära av Finland. Har läraren större makt att tillrättavisa och uppfostra sina elever i Finland? Behöver inte Finska Polisen vara rädd att bli anmäld för minsta överträdelse? Är det mer nolltolerans när det gäller trafikförseelser i Finland?

  Gillad av 3 personer

  • Ulf Claesson skriver:

   Någon svensk byråkrat eller politiker, eller helyllesvensk över huvud taget, skulle aldrig sänka sig så lågt som att låta sig lära något av Finland.
   Jämte allmän missunnsamhet (f ö det omskrutna ”Folkhemmets” grundbult) är den sedan Erlander & Palme framavlade dumdrygheten de uslaste dragen i det svenska folkkynnet, vilket förvisso även uppvisar många försonande drag.

   Gillad av 4 personer

   • Jörgen Renström skriver:

    En skillnad mellan Finland och Sverige är att dom inte har friskolor. Lärarna behöver inte fjäska för korkade föräldrar.

    Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Den Humanitära Stormakten Absurdistan har inget att lära av andra. Däremot har alla andra mycket att lära av oss. Sådan är självbilden. Du förstår att ‘we have a system’…

   Gillad av 6 personer

 31. miketheviking skriver:

  Bra Patrik!
  Men rekommendationen är inte tillräcklig.

  Vi har lagar och förordningar som täcker i princip allt. Det är inte fler lagar eller explicita lgar som behövs – det är myndigheter som upprätthåller dem. Samt att vi gör oss av med Helldenarna.

  Från Högsta domstolen ner till Tingsrätterna sitter det idag folk som aktivt motarbetar lagen, som med flit tolkar till brottslingens fördel och uppfinner rekivisit som bara fantasin kan sätta gränser för. Vem trodde att sovande våldtäktsmän skulle gå fria, eller såna som trodde att barnvåldtäkt är tillåtet i Sverige? Eller att de tonvis med bevis mot finansiella gangsters kan viftas bort med att utredningen av åklagaren ”är alldeleles för komplex”?

  Vi har ett Åklagarväsende som går på knäna, oavsett om det feminiserats eller inte, så finns det ett tryck på att låta s.k. vardagsbrott glida in i runda arkivet. Vilket en vanmaktig poliskår ser varje dag – vilket resulterar i ignorans och återhållsamhet att ens föra fram brott till åklagarna.
  Om det nu inte är så att de sitter upptagna med föreläsningar om könsöverskridande, genus, mångfald och inkluderande.

  Att se pajasarna från sosseriet stå i TV-sändning rabblandes floskler som man hört i decennier leder inte till minskad brottslighet.

  Det enda som gäller nu är att medborgarna skapar trycket underifrån. Skrik till cyklister som schwishar förbi ditt barn i i 30 knyck på en trottoar. Fräs ifrån när de exotiska barnen droppar plastskräp på gräsmattan. Gör dig besvärlig när du anmäler cykeln stulen, inbrottet, den sönderslagna bilrutan. Ställ lokalpolitikern till svars när han försvarar klottret, förlåt, konstskatten, på din husfasad.

  Och DU som jobbar i myndighet – ta din ryggrad och sträck på den lite – betänk ditt ansvar och tala om för din inkludernade kvinnliga chef – att du minsann arbetar för folket – ingen annan.

  Gillad av 7 personer

  • Redaktionen skriver:

   Jag tror också att det är bra om det civila samhället – alltså vi vanliga människor – hjälper till att ta ansvar och värna om ordningen. Vi är en väldig kraft om vi bara mobiliseras för en nyttig utveckling.

   Patrik

   Gillad av 4 personer

 32. Göran Holmström skriver:

  Ja Patrik bötfäll cyklisterna.
  Men än mer viktigt, är att göra polisen och rättsväsendet opolitiskt igen!
  För lika inför lagen är vi inte någonstans,
  Att jaga en jägare för ett påstått jaktbrort,
  och psykiskt misshandla honom under häktningstiden. Eller som med mig sätta mig på Novalistan för lite tjyveri och umgänge med fel personer. Tjugo år av stop and go, pistol i nyllet av fega poliser, hot om våld och genomsökningar av bilarna..
  Men inte lägger polisen samma energi på rintiga bovar! Nej ni (polisen), kör endast med spel för galleriet, ni har insatsstyrkan ni har militär utrustning, både vapen och fordon(galten) exempelvis.
  Men några klantar med kassa smuggel vapen bryr ni er inte i.
  0,5 promille och jävlas med vanliga medborgare där läggs krutet.
  Intervjun på Swebbtv med polisen Conny bekräftade det fullständigt.
  Jag föraktar det svenska rättsväsendet
  Ni har medborgares blod på era händer,
  ni är mer ute efter att driva in pengar från vanliga människor, än att skydda oss och straffa riktiga brottslingar!

  Gillad av 6 personer

 33. Björn skriver:

  Sverige är försatt i total upplösning, och jag ser ingen ljusning nånstans! När MSM:s ”huvudrubriker” i detta extrema katastrofläge är; ”Greta gör si, Greta gör så, Kändisparty i Israel”, tappar man allt hopp….

  Gillad av 4 personer

   • Björn skriver:

    …..tappar man allt hopp om att DEN STORA MASSAN nånsin ska förstå vilka politiska beslut som ligger bakom dagens kaos! De flesta verkar ju, rakt av och utan minsta eftertanke, köpa de ”färdigförpackade” åsikter som MSM:s s.k ledarskribenter och självutnämnda ”experter” tillhandahåller!

    Gilla

   • Jari Norvanto skriver:

    Det stämmer väl delvis, men det finns också en del motstridiga tecken. Som på Swebbtv med Wilgert och Bern denna veckan, som konstaterade att svenskarna är mindre oroade för de s k klimatförändringarna än i princip något annat folk. Men MSM:s och politikernas upptagenhet av denna agenda är desto större i Sverige…

    Gilla

 34. Lars-Olof Svensson skriver:

  Minns för ett tiotal år sedan en tv-sänd intervju med lärarfackets dåvarande ordförande. Mobiler i klassrummen och lektionstid hade börjat bli ett problem och frågan var: ska lärarna tillåtas plocka av elever mobilerna. Men nej, det tyckte inte lärarfackets ordförande. De var inte lärarna sak.
  En annan sak som hänt mig själv. Min sons vän blev misshandlad med ett järnrör i ryggen och fick bl. a en hjärnskakning. Genom intervjuer med vittnen och målsägande fick jag fram namn, adresser, telefoner och bevis så det räckte och blev över. Jag gjorde en anmälan mot en misstänkt men inget hände. Då och då frågade jag mina uppgiftslämnare om de kallats till förhör, men nej. Tiden gick och åtta månader senare hörde jag på radion om en pojke som blivit ihjälsparkad av ett gäng på Kungsholmen. Tänk om tänkte jag, tänk om det var samma juveler? Och det var det. Det var exakt dem jag hade anmält med nummer och namn, adresser och vittnesuppgifter. Men inget hade hänt. Jag är säker på att detta inte är en solitär utan en kultur, man skiter i att utreda. Därför tror jag mer på Leif GWs förslag i Expressen idag. – Till den del polisens tröghet beror på underbemanning faller ansvaret på Reinfelt. Det var under hans vakt befolkningen ökade men inte polisen.

  Gillad av 5 personer

 35. thojak skriver:

  Snacka om ett land/samhälle på ilfart mot anarki och än värre… 😦
  VAD fungerar idag i detta land? Hittar själv inget, förutom då korruption, nepotism, inkompetens på alla plan & inom alla samhälleliga organ.
  Apropos ‘framgångsrik’ hjernevask tjänar denna videosnutt bra:

  Arma Land ! 😦

  Gillad av 1 person

  • Björn K skriver:

   Vad skall man säga, ingen vet något men man har ju i alla fall rätt åsikter….
   Att samhället håller ihop känns ibland som en gåta. Det beror väl på att det finns människor som i tysthet tänker och på något sätt lyckas hålla stollarna under armarna.

   Gillad av 2 personer

 36. MartinA skriver:

  PEs förslag kommer leda till att polisen kontrollerar sig på att jaga Svenska cyklister. Eftersom det är tryggt och bekvämt. Ungefär som att staten reagerar på skjutningarna genom att ge sig på laglydiga Svenska jägare. Eller att staten reagerar på rasistmordet på Svenskar på Ikea med att öka sina angrepp på den Svenska etniciteten och sätta beväpnade vakter för att skydda flyktingförläggningar. xSanningen är ju att Staten Sverige endast har makt över Svenskarna. Därför har två olika tillämpningar av lagen växt fram. Till exempel finns en helt annan standard för barnaga för våra nya landsmän och för Svenskar.
  PE nämner pliktskyldigast att invandringen kanske kan ha litet med det hela att göra. Men utgår i stort ifrån sjuttiotalets demografi i analysen.

  Gillad av 4 personer

  • Mv skriver:

   Precis, i jämförelse så jagade Japans polis svenska cyklister också, nämligen mig. Anekdotiskt så läste jag att polisen hade olika instruktioner för olika folkslag, vid gripande av pakistanier så förbereddes ingripande polisman på att de luktar mycket starkt. Vår pk-sjuka är mycket djup.

   Japans polis är där för att skydda laglydiga japaner.

   Gillad av 1 person

 37. Eskilstuna skriver:

  Av alla bra kommentarer tar denna priset: ”Det enda syftet med att bjuda in till partipolitiska diskussioner kring gängkriminaliteten var att flytta fokus från regeringens tillkortakommande…..”

  Efter over 50 ar av naiv social/kriminalpolitik, ledd av (S) och en unison press, ar resultatet uppenbart. Da bjuder man in ovriga partier for att smeta ut ansvaret. M/KD gor ratt som inte gar i fallan.

  Eskilstuna

  Gillad av 2 personer

 38. lookslikeanangel skriver:

  Nya fransar på mattan

  Är det någon idé om mattan är dålig?

  Men, såklart om det är en strategi för att
  återta gatan, stadsrummet, området.
  Ja, allting egentligen.

  Gilla

 39. Björn K skriver:

  Politik är bara att visa upp sig, det har ingenting att göra med analyser och kalkyler av verkliga förhållanden, Det primära att få sitta kvar så att man behåller sina förmåner, man kan ju inget annat. Då gäller det att pladdra, pladder,pladder och åter pladder….

  Gilla

 40. T. R. skriver:

  Bra, Patrik att du allt mer blivit publicerad på Google News. Så att fler i Sverige får upp ögonen för vad som händer i Sverige. För än så länge har väl inte din blogg så många läsare. Men jag hoppas det ökar snabbare nu. Dina synpunkter är angelägna. Alltifrån Sveriges utarmning kulturellt till dina kunskaper om andra kulturer. Jag är 72 år ung och har således upplevt en del förändringar. På 50-talet var jag skåning. Alla där var svenskar. Utom några danskar. Jag tyckte om dom, fast jag inte alltid förstod vad dom sa, men dom var bra i fotboll o handboll. Särskilt Peder Kristiansen. Hans föräldrar bodde i samma port som oss. Dom pratade oxå konstigt, men log alltid och bjöd mig och min brorsa Janne på gräddebullar. Vi blev nog lite runda, ungefär som bollarna vi spelade med. På gatan gick långa personer, blåa var dom, ganska bistra. Mamma sa att dom var poliser. Dom ska du inte vara rädd för, sa hon. Dom är snälla.
  Så är det fortfarande. Sveriges poliser är snälla och passar in i vår kultur. Dom är mest där för att hjälpa. Därför måste vi alla snälla medborgare hjälpa polisen och andra myndigheter som vill att Sverige ska kännas bra och tryggt. Ge poliserna därför högre löner, mer respekt och gärna fler duktiga hundar som är så fina. Voff!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.