Patrik Engellau: Nazism och högerextremism

Patrik Engellau

Nästan allt man säger, framför allt om samhällena och de historiska förloppen, är förenklingar eftersom det inte existerar någon slutgiltig och stabil sanning (annat än i diktaturer som fastställer sin sanning med våld om det behövs). Men eftersom människan måste orientera sig i tillvaron måste hon bestämma sig för något slags provisorisk sanning i frågor som angår henne.

En fråga som angår mig liksom den angår alla andra tevetittare och tidningsläsare är det här med nazism och högerextremism. Jag tror att det finns två saker att oroa sig för i sammanhanget. Den första är att det kan bli fler dåd av ensamma, självrekryterade förövare som Anders Breiviks i Norge och Patrick Crusius i El Paso. Den andra farhågan är att det bildas en stark politisk rörelse som på något vis lyckas överta makten i Sverige ungefär som på 30-talet i Tyskland.

Jag läste Crusius manifest som han publicerade strax före massmorden för att förklara sina motiv och avsikter. Om man bortser från de förskräckliga omständigheterna och bara läser texten – och hoppar över författarens ingående beskrivning av vilka vapen han tänker använda – så redogörs för tre ganska alldagliga missnöjesanledningar.

För det första gillar inte Crusius spansktalande invandrare – Hispanics – eftersom de tar jobben från infödda amerikaner. Automationen slår ut en massa jobb och så ökar invandringen konkurrensen om de jobb som finns kvar. För att få jobb måste man ha en dyr universitetsutbildning som många inte har råd med. Dessutom tycker han inte att man ska blanda raser.

För det andra menar Crusius att den kraft som driver på migrationen är näringslivet. Invandrarna blir en marknad för företagens produkter vilket företagen gillar. Företagen vill dessutom ha konkurrens om jobben så att lönerna sjunker.

För det tredje skadar företagen miljön vilket bara blir värre när befolkningen ökar. ”Vår konsumtionsstil skapar tusentals ton onödigt plastavfall och elektronikskräp och den återvinning vi skulle behöva finns praktiskt taget inte.” Amerikanerna bryr sig inte tillräckligt om miljön, menar Crusius, ”så nästa logiska steg är att minska det antal människor som brukar resurserna. Om vi kan bli av med tillräckligt många människor blir vår livsstil mer hållbar”.

Folk som bekymrar sig över jobben, miljön och överbefolkningen finns överallt. Jag har svårt att förstå att en sådan som Crusius anses för höger och vad han skulle ha för samband med nazistiska hitlerister (bortsett från att båda ogillar rasblandning). I den mån man ska använda begreppsparet höger/vänster – vilket jag egentligen tycker illa om eftersom det, som detta exempel visar, förvirrar snarare än klargör – så verkar Crusius närmast en vänsterman. ”Jag vet att media kommer att kalla mig för vitmaktanhängare och skylla på Trumps retorik. Media är ökänt för sina fake news. Deras reaktion på den här attacken kommer troligen bara att bekräfta det.”

Har Säpo begripit detta? Om jag har rätt borde polisen sluta förleda sig själv med missvisande beteckningar och snarare leta efter möjliga massmördare hos folk som ogillar företag och värnar om miljön än i närheten av Nordiska Motståndsrörelsen.

Det som är extremt hos Crusius verkar dock inte vara några märkvärdiga politiska åsikter utan att han var beredd att mörda sina medmänniskor för att göra en politisk gest (som knappt gått fram). En galning, helt enkelt. Galenskap är förenlig med alla slags politiska idéer.

De organiserade nazisterna måste man, tror jag, analysera på ett helt annorlunda sätt. De vill inte ta livet av sig själva och några dussin oskyldiga människor utan deras ambition är att komma till makten. Om man ska dra några lärdomar av Hitlertyskland så är det nog att nazister bara har chans att nå makten om den rådande makthavaren tappar kontrollen. I Tyskland kraschade ekonomin. En socialistisk revolution hotade. Regeringen bara tittade på. Tyskarna, framför allt medelklassen, förlorade sin trygghet och säkerhet och välkomnade nazisterna eftersom Hitler och hans gelikar hade ett avsevärt våldskapital som de till skillnad från regeringen inte tvekade att bruka. Ordningen återställdes och medelklassen kunde andas ut. Ett tag.

Slutsatsen är att nazisterna inte har en chans om politikerna gör sitt jobb. Ska jag säga det tydligare kanske? Min dystra föraning är att svenska folket, som en gång det tyska, kommer att välkomna nazisterna, eller någon liknande våldsrörelse, till makten om de nuvarande makthavarna fortsätter att stoppa huvudena i sanden.

PS Jag hade planerat att läsa några andra terroristers manifest men det gick inte så bra. Jag hittade Anders Breiviks manifest men orkade inte läsa det eftersom det är på 1 515 sidor. Jag bläddrade lite och kom fram till att denne massmördare verkar vara en mer regelrätt högerextremist. Till exempel ogillar han såväl Marx- som PK-ism. Christchurch-mördaren Brenton Harrison Tarrants manifest kunde jag inte hitta. Kanske har det plockats bort från nätet.

103 reaktioner på ”Patrik Engellau: Nazism och högerextremism

 1. Tritonen skriver:

  Crusius har rätt på en punkt. Den pågående, enorma globala befolkningstillväxten är en grundläggande, underliggande faktor bakom samtidens och framtidens problem. Den stressar alla system, såväl ekologiska som politiska och är en viktig faktor bakom t ex migration. Självklart kan man inte ”skjuta av” överskottet, men frågan får inte den uppmärksamhet som är nödvändig. Kinas ettbarnspolitik må vara drastisk, men är så vitt jag vet det enda riktigt framgångsrika exemplet på befolkningskontroll.

  Gillad av 5 personer

  • Humvee29 skriver:

   Ja flera skriver så här. Jag undviker kraftord men anser att om man tycker det så kräver ärlighet och anständighet att man blir konkret.

   När man pekar på att människor som sådana är ett problem så krävs att man blir konkret, annars är man en feg hycklande stackare som istället för att skriva insändare skulle kunna gräva där man står och börja med sig själv.

   Fast det är alla andra som är problemet, jag vet.

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Vilset! – Vad menar du med konkret?

    När det bara finns ståplats kvar, skall det då inte vara tillåtet att lufta tanken att vi kanske har blivit för många, – eller om det skall vara tillåtet då, varför inte nu?

    Utan att man därför skall uppmanas att begå självmord.

    Gillad av 1 person

   • Mv skriver:

    Bo är vilsen. Bli konkret. Vad skall göras? Atombomber (jag vet lite om sånt) över Asien eller Afrika? Vad skall göras? 1-barns politik i Sverige?

    De som oroar dig för detta är mycket lika de som oroar sig för klimatet, om man köper premissen att det är ett problem, jaha, vad skall man göra åt det?

    Själv så tycker jag att det största problemet vi har är att solen slutar som en supernova och att universum expanderar så till sist så är allt långt från allt.

    Gilla

   • Mv skriver:

    Haha Hej Tina! Du lever och har hälsan ser jag! Det är bara kineserna som är för många då alltså. Jag känner flera kineser som jobbar med deras kärnvapenprogram så det verkar lite förmätet att tro att vi skall utrota dem. Det blir kanske tvärtom, du Tina, och alla du känner är ju miljöförstörande så det ryker om det. Varför inte gräva där du står?

    Gillad av 1 person

  • karlgunnareriksson skriver:

   Kapitalismen skapar överskott , så vad är problemet med befolkning och produkter ???
   Däremot gillar jag inte överskottsproduktion av krigsvapen. Omvandla krigiska vapen till plogbilar så löser sig konsumtionsbalansen .

   Gilla

 2. A skriver:

  Man skulle kunna se socialismerna som den råa instinkten att sätta sig själv överst i näringskedjan. Och under de milda fjantomständigheter som just nu råder så gäller tillfälligtvis pk-ism/feminism. Det mes-etablissemang som nu styr kommer garanterat sopas undan vid någon punkt. Och efter som landet tycks sakna kompass pga avkristningen så lär ett sista halmstrå bli nån ny socialism av våldsammare karaktär om inte [censur] ska ta över. Så visst, detta är förmodligen redan intecknat P.E.

  Mvh A

  Gillad av 5 personer

 3. Tomas skriver:

  Jag tror rädslan för nazistiskt maktövertagande i Sverige enbart tjänar vänsterns och islams syfte att hålla sävliga delen av svenska befolkningen i schack. Personlighetstypen som krävs för att upprepa 30 talets galenskaper eller ISIS vedervärdigheter är tryggheten i aggressiva grupper, gapighet och låg tankeförmåga, vilket är honnörsord inom vänstern och islamistmiljöerna. Jag har inte personligen sett eller utsatts för något nazistvåld under min livstid men däremot hotats av vänsterfolk och attackerats av nysvenskar.

  Gillad av 11 personer

   • karlgunnareriksson skriver:

    Fel av Tomas : Nazismen är en extrem höger i all sin rasismen och sitt vurmande för imperialismen. Nazismen är en hydrid av imperialismen i all dess ambition att underkuva andra nationer och i all dess rastänk. Nutidens vänster eller socialistisk tänk har ingen skuld i dåtidens tänk. Det är alltid nutidens nazitänk som som har fobier vad gäller hudens färg och dess följdtanks om att underkuva andra folkslag. Nazismen är imperialismen i all dess ideologi.

    Gilla

  • Aha skriver:

   Medhålles. Att kunna varna för att vargen, nazisterna, kommer har betytt mycket för att kunna svärta ned SD. Utan smutskastningen av SD hade de SD kunnat vara dubbelt så stora.
   Å andra sidan hade de andra partierna då tvingats att ändra sin politik….

   Gillad av 3 personer

 4. Gerhard Miksche skriver:

  Historieskrivningen om hur Hitler kom till makten har allvarliga brister. Det var under de första åren efter andra världskrigets slut som en kommunistisk revolution hotade. Den klarades av genom konservativa krafter inom armen. Även den därpå följande inflationen klarades av. Visserligen fortsatte kommunister och nazister att bekämpa sig på gatorna, men i det stora hela utvecklades Weimarrepubliken positivt. Det var börskraschen 1929 som gav nazisterna på nytt luft under vingarna. Makten erövrade Hitler varken genom våld eller val. Utom genom oansvarigt agerande av presidenten Hindenburg och ett antal borgerliga politiker. Men när Hitler väl satt i högsätet såg han till att snabbt befästa sin ställning genom odemokratiska medel. Han hade ju skaffat sig tillträde till statsmakten. Se exempelvis: https://www.gd.se/artikel/sa-kom-hitler-till-makten

  Gillad av 14 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Nazisterna fick 44 % av rösterna och blev största parti. 1933. Hindenburg tillsatte Hitler som kansler då han kanske inte anade vad som kunde komma. Hindenburg var gammal och trött och på väg ut och hade suttit sin maximerade tid om 7 år. Övriga var splittrade och handlingsförlamade. Kommunisterna såg ingen skillnad mellan den konservative kapitalistrepresentanten Hindenburg och Hitler, och ville inte samarbeta med socialdemokraterna, utan ställde upp med en egen kandidat vilket splittrade oppositionen mot nazismen.
   Hitler hade redan en välorganiserad arme av brunskjortor, som hade vapen, som det fanns gott om. Många motståndare till Hitler skrämdes nog av brunskjortornas organiserade våld från att agera.runskjortorna slogs mot kommunister på gatorna. Kommunisterna var också våldsamma och skrämde folk. Man kan säga att det var kommunisternas existens som drev tyskarna i armarna på Hitler. Om det inte hade funnits något kommunisthot hade Hitler inte vunnit.

   Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, varför tillåter vi att vänsterns lögner alltid tillmäts ett visst värde? Är det samma objektivitetstänkande som ligger bakom Public Service som ligger bakom? Konvenansen kräver att vi förhåller oss till ett medelvärde mellan sanningen och vänsters sjuka feberfantasier. Här är ett exempel ur Patriks text:

   ”En socialistisk revolution hotade.” — Detta är visserligen på sätt och vis sant, men det är också förljuget, för det var två socialistiska revolutioner som hotade, en förment internationalistisk-socialistisk och en förment nationalistisk-socialistisk, och ur vars och ens av de revolutionära grupperingarnas synvinkel var det förstås fel socialistiska revolution som hotade. Precis som nu, fastän hotet från något slag national-socialism idag är påhittat! Som du (Gerhard) påpekar genomförde national-socialisterna direkt efter maktövertagandet en socialistisk revolution och ändrade många grundlagar, bröt mot andra, eliminierade oppositionen, ruben-och-hilda-iserade rättsväsendet, funktionsocialiserade näringslivet och så vidare.

   Gillad av 10 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    F. Östman: ..medelvärde mellan sanningen och vänsters sjuka feberfantasier.”

    Helt rätt. Man ska inte acceptera någon sorts medelvärde mellan en lögn och sanningen.
    Sanningen är sanning och lögnen är lögn. Man kan inte rösta om två plus två är något annat än fyra. Vad en hel armé av idioter än säger så är det fyra.

    Gillad av 1 person

 5. V för Vendetta skriver:

  Nazism och högerextremism är utmärkta ord för att förminska de åsikter som man inte vill ha i ansiktet om t e x invandring. För bara några år sedan var en smetning med dessa det samma som att debatten dog tvärt, ingen ville ens nämnas i samma mening som de här orden. Numera är oden urvattnade, de betyder inte längre så mycket. Varför kan man fråga? Ett svar skulle kunna vara att alternativet är värre. Vi ser på film vad Islams våldsideologi kan ställa till med, vi ser det i vårt egna samhälle. Vi ser också vad den sk mångkulturen (ett begrepp som torde vara i behov av att redas ut) kan åstadkomma i städer, parker och på vägar. I det avseendet är det lätt att bli kallad det ena eller andra för till skillnad mot det som sker i samhället finns det knappast någon högerextremism.

  Gillad av 5 personer

 6. Therese skriver:

  Nja, det är mycket möjligt att fler och fler i den svenska befolkningen kommer anse att väpnat uppror är deras enda chans för att få behålla en högre välfärd. Men det beror i så fall inte på att” makthavarna stoppat huvudet i sanden” utan att makthavarna genom olika typer av förbud och begränsningar av demokratin gjort att det väpnade upproret är den enda chans de har är till slut för att förbättra deras leverne.Men först måste medelklassen få det oerhört mycket sämre rent materiellt samtidigt som de utsätts för en nedmontering av deras demokratiska rättigheter i form av censur och annat förtryck från makthavarna.
  Dessutom måst det ha uppstått ett parti som har stöd från stora delar av befolkningen och kan leda detta uppror.
  Enskilda terrorister är totalt oviktiga,de kommer aldrig att utlösa något bredare uppror,de är endast till skada för kampen mot makthavarna genom sina terrorhandlingar,de splittrar mer än de enar.
  Lika med nazistgrupper som de vi har nu i Sverige,de kommer aldrig få något bredare stöd,deras ideologi och praktik är död sen Hitlers härjningar,minnet från det finns kvar hos befolkningen.
  Möjligen skulle SD kunna vara det parti som leder upproret,men tveksamt. SD är inget parti som har kompetensen för detta även om deras politik i mycket är korrekt. Men handen på hjärtat,vilka även bland SD sympatisörer tror att SD är lämpliga att leda Sveriges ekonomi eller utrikespolitik ?
  Björn Söder som utrikesminister…….
  Jimmie Åkesson som statsminister……..
  XXXX som finansminister…………
  Känns det som rätt utväg för Sverige?

  Gillad av 5 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Jag är rätt så säker på att det finns kompetent folk som sympatiserar med SD. Många har inte folk i allmänhet kännedom om. Många har inte offentligt kommit ut som SDare ännu. Jimmie Åkesson skulle bli en utmärkt statsminister. Är du mer imponerad av Löfven? Eller Kristersson? Eller, gud förbjude Annie Lööf?

   Gillad av 11 personer

   • Therese skriver:

    Självklart finns det kompetent folk som sympatiserar med SDs åsikter (jag själv ex.vis) men det var inte dessa jag menar utan de som nu är aktiva och i ledningen för SD både på riksplanet och lokalplanet. Det är hos dessa jag ifrågasätter kompetensen att verkligen kunna leda ett Sverige med allt vad det innebär när det gäller ekonomin,utrikespolitiken,försvaret,infrastrukturen m.m.
    Och snälla,bara för att man har synpunkter och kritik på hur SD fungerar som parti och den brist på kompetens som verkar finnas i ledningen hos SD så behöver du inte fråga om man(jag) är mera imponerad av Löfven och Kristersson.
    Jag avskyr hjärtligt både Löfven och Kristersson för vad de och deras partier ställt till med i Sverige ex.vis när det gäller massinvandringen. Men det är i första hand deras politik jag avskyr,precis som jag huvudsakligen sympatiserar med SDs politik.
    Men kompetens är något annat,det är hur man i praktiken genomför sin politik,hur ett parti agerar i praktiken.
    Och där är tyvärr både S och M tämligen överlägsna SD,det är därför de har makten,de är skickligare på att få igenom sin politik,de är bättre(mer kompetenta) på det än SDs ledning.
    Så katastrofalt illa det är nu i Sverige så borde SD kunnat ha ett betydligt större stöd hos befolkningen.
    Jag menar att en väsentlig anledning till att SD inte har detta större stöd hos befolkningen till stor det beror på inkompetens,de är dåliga taktiker,de är dåliga strateger. Visst är massmedias agerande en viktig del till att endast ca 18-20% stödjer SD, men det räcker inte med att gnälla över det. Man måste agera så att SD ändå för ett större stöd.
    Men det är där jag tycker kompetensen saknas hos ledningen i SD.
    Och det är det som gör mig tveksam till att SDs ledning då skulle ha kompetens att sköta Sverige.
    Tyvärr!!

    Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Men Therese. Du skriver att S och M är bättre på att få igenom sin politik än SD. Vad beror det på tror du? Antagligen för att S just nu har makten, M har haft den men SD har inte haft makten i Sverige. Men SD sitter vid makten i några kommuner i Sverige. Titta på dem. Dessutom, senaste väljarundersökningen visar på att S har 25 %, SD 20 % och M strax under 20 % väljarstöd. Inget parti dominerar alltså. Vad kommer att hända framöver. Låt oss se.

    Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Therese
   Håller med om en del — men inte detta:
   ”vilka även bland SD sympatisörer tror att SD är lämpliga att leda Sveriges ekonomi eller utrikespolitik ?”…

   Du vill alltså hellre låta sådana stolpskott som Löfven och hans anhang fortsätta styra? Eller centerledaren Löööf…?

   Det stora felet med såna som Löfven, förutom att han är helt inkompetent, är att hans politik hela tiden saboterar Sveriges befolknings legitima intressen. Alltså går stick i stäv mot den politik som han genom sitt ämbete förbundit sig att värna om!

   Regimens politik utgår ifrån mentaliteten hos några hatiska vänsterextremister ur 68-vänstern, en vänster som hatade och hatar västerlandet, och vill rasera dess dominans i världen.
   Den mentaliteten har extremisterna framgångsrikt lyckats manipulera igenom, tack vare att de tagit sig in i massmedias kanaler inklusive SVT, samt planterat sina politruker i den akademiska världen.
   Deras åsikter är ett förvirrat sammelsurium, men huvudriktningen är konsekvent att Sverige ska förstöras. Det hela liknar mera en religiös sekt än en politisk riktning, och det viktigaste vapnet är asylinvandringen.

   Tycker du ännu inte att Åkesson kunde vara ett bättre val för Sverige än Löfven? Det anser jag däremot.

   Gillad av 6 personer

   • Therese skriver:

    Jag skrev ett långt och utförligt svar som tydligen försvunnit. Har tyvärr inte tid en gång till. Men vad det handlar om i korthet är att det är inte SDs politik jag vill diskutera utan hur denna politik förs ut. Det är där jag anser att kompetensen hos SDs ledning inte är tillfredställande,det är hur partiarbetet bedrivs.
    Har inget till övers för Löfvens eller Lööws politik och vill absolut inte att de ska ha makten i Sverige. De har fört Sverige till avgrunden genom sin
    massinvandringspolitik.
    Jag har tusen ggr hellre Jimmie Åkesson som statsminister än Stefan Löfven.
    Men jag tror tyvärr inte att varken Jimmie eller SD har den kompetens som det trots allt krävs för att rent praktiskt styra landet ekonomiskt i övrigt. Det tycker jag deras taktiska och strategiska arbete i opposition visar. Med tanke på hur illa det faktiskt är i Sverige inom det mesta så borde SD ha ett betydligt större stöd än de ca 17-20% man har nu.
    Och detta tror jag beror på bristande kompetens i det politiska arbetet.
    En bristande kompetens som skulle följa med om SD skulle få regeringsmakten.
    Så låt oss diskutera detta,men då måste vi förstå skillnaden mellan politisk teori och praktisk arbete.

    Gillad av 1 person

   • Christer E skriver:

    Therese har en bra poäng med att SD inte besitter den kompetens som krävs för att vara ett regeringsparti, ensamt eller i någon sorts koalition. Trots en del försök måste SD ses som ett enfrågeparti (liksom MP). Löfven är mest en förvaltare, inte visionär (bakgrund som fackföreningsledare) och på inget sätt mitt val som statsminister. Trots alla brister ser jag hellre Löfven som statsminister än Åkesson.

    Löfven är nu satt att till del driva borgerlig politik (C+L), vilket med tanke på det politiska läget i parlamentet är bra för Sverige och Sveriges folk.
    Invandringen till Sverige är ett problem som försvåras av oförmågan till integration och det är till största delen de styrande politikernas fel (invandrare som inte vill integreras borde skickas ut, men svårt att göra avvägningen mellan de som vill och de som inte vill; dömda för brott är en säkrare parameter).

    Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Jag ifrågasätter en naiv förhoppning att bara vi får rätt man eller kvinna på plats så löser sig problemen. Skulle Åkesson bli statsminister kommer han antagligen att bli vår Trump – för att klara skinnet. Tendenserna till anpassning är ju uppenbara ju mer makt partiet får.
    OM våra marknadskrafter vore så kapitalstarka att vi skulle kunna påverka skeenden – eventuellt – men svensk statsledning sitter i knäet på Europas och omvärldens händelseutveckling.
    I princip har vi ännu Weimarrepublikens politiska referensram – inga naturligt givna ramar som stoppar majoritetsdiktatur.
    Den stora skillnaden är om våra unga eventuellt skulle få en annan skolgång/utbildning, d.v.s. de skulle börja läsa mer än de förväntas. Så länge farmor och farfar jagar bekvämligheter, finanser och inte bryr sig – så långe kommer inget att ske.

    Gilla

 7. Eva Danielsson skriver:

  Förhoppningsvis leder läget varken till ett socialistislamistisk totalitärt skräckvälde eller till någon spegelvänd nazistvariant. Extremideologier är ju av samma skrot och korn vad de än kallar sig. Ofrihet och våld.
  Vi skulle behöva en konstitution med en orubbligt liten stat och tydlig maktfördelning, ett bättre system för att undvika både majoritetens terror liksom minoriteters terror och som skyddar den enskilde mot staten. I dagsläget har vi ingenting av detta.
  När ledare har lagom stark makt som används för allas bästa, så ger det trygghet. När ledare har för stor makt som inte utövas för gruppens bästa, så ger det vanmakt och hat. Svag ledning ger hopplöshet men även informella ledare, bra eller dåliga.
  Sverige har inga starka ledare, men vi har politiker med för stor makt, vilket ger politikerförakt och också direkt hat. Välförtjänt vad gäller många av dem. Hat och vanmakt skulle helst kanaliseras till energiska debatter och levande demokrati. Som kunde leda till att avsätta de politiker som skaffar sig för stor makt och som inte utgår från folkets vilja eller vill folkets bästa. Förvirrade och psykiskt sjuka män som bara ser terrordåd som enda vägen, hindras inte av ett bättre demokratisk system. Men vanligt folk skulle ha fördel av det. Landet skulle må bättre av det.

  Gillad av 9 personer

  • thojak skriver:

   Nä, man kan ju alltid hoppas… Även om alla, åtminstone de allra flesta, tecknen/trenderna pekar åt någon form av ‘styre’ som ingen, tror jag, kan ana sig till hur det de Facto ser ut o/e fungerar.
   Jag tror, att det s.k. ‘politiska systemet’ – gällande inte endast det svenska, men mest akut – har passerat sitt ‘bäst-före-datum’. Ergo; något ‘nytt’ måste till. Den enormt stora frågan är då vem/vilka ska anförtros skapa detta ‘nya’? Rent/rakt ur ‘hatten’ kan man ta hjälp av vunna erfarenheter från andra håll – Schweiz t.ex. – o/e göra som man gjorde innan de mer/mindre oändligt stora hårddiskarna fanns och datorn blev seg, att då ‘nolla’ hårddisken, spara undan fungerande stuff innan, och återinstallera OP + det fungerande. Detta innebär då, att ca 80% av alla pappersvändande politokrater medsamt sina omgivningar (=organisationer) skippas respektive läggs ner, strikt personliga tjänstemannaansvar liksom författningsdomstol införs (a.s.a.p.). This to start with…
   Mvh/TJ

   Gillad av 1 person

 8. Treb skriver:

  Tittar man på vilka som jobbar tillsammans idag så är nog 1930-talet tbx,i min bok…
  Är NationalSOCIALISM verkligen högerextremt??taget namnet.
  Kriget i MENA känns mest som en religiös historia typ Armageddon(WW III).

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Varför tror vi att Crusius skrev detta manifest alldeles på egen hand? Kanske han fick en hjälpande hand av någon som ville höja hans ego med några snäpp? Språk och begrepp är alltför tillrättalagda för att ha tillverkats av en ensam galning.

   Men det ska vara den ensamma galningen förstås. Bogeymannen som vi alla ska vara rädda för. Det kan drabba oss alla. När som helst och var som helst. Om inte staten skyddar oss, förstås!

   Gillad av 1 person

 9. K. Ulvert skriver:

  Angående SÄPO undrar man hur infiltrerad/sammanslagen organisationen är av/med EXPO?
  Man hör numera mycket litet talas om den senare, medan SÄPO tycks tagit till sig dess åsikter om vilka som ska övervakas.
  Vilket också kan vara på order uppifrån, högsta chef är numera statsministern.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Vänsterterroristen som ”hackade” kommentarssystemet Disqus åt Bonniers 2012-13 var under tiden för hackningen avlönad av SÄPO, har det kommit fram senare. Så det är ju inte utan att man tror att det var SÄPO med deras enorma resurser och befogenheter som tillhandahöll hacket.

   Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Alltså, historien om disqus hacket är ännu mycket mer grotesk och otäck. Involverade var extremvänstern som frontade hacket, etablissemangmultimiljonärer som Aschberg och hans Bisnode kreditupplysningsföretag, SÄPO som avlönade hackaren och gissningsvis bidrog med själva dataintrånget, etablissemangsmedia och Bonnierskoncernen. Samt etablissemangspolitiker från de stora partierna som stoppade ärekränkningsprocessen i ett hemligt domskäl och därmed, utan att motivera varför, dömde Docent Olsson till att betala Bonniers och sina egna rättegångskostnader.
    Och sen själva det hemska i att de mediekoncernerna kommer hem med TV-team oanmälda för att skämma ut folk som anonymt tyckt fel på internet, på sajter som media inte äger själva. Samt mediaetablissemanget som delar ut Guldspaden efteråt för de här enormiteterna.

    Gilla

 10. Den utspädda ansvarslösheten skriver:

  1499 tecken?

  I vår herres hage finns otaligt med människotyper. Från förnuftiga och sansade till mer vilda och tokiga. Även om ingen samfälld syn råder om dessa tillstånd så oroar jag mig över en allt hårdare retorik, som leder till en reducering av människor. Gör man människorna enklare och simplare, än de faktiskt är, så riskerar man att öka på vålds- och handlingsutrymmet. Både som aktion och reaktion.

  Brunråtta är ett ord som tar bort allt det mänskliga. Och för tillvaron närmare ett faktiskt utrotande. Med ett starkt förenklat och reducerat språkbruk riskerar vi att våldet blir vår närmaste granne. För skalan av negativa epitetet är alltid avsedd att förringa enskilda människor. Som i sig stakar ut en bredare väg mot ett illa behandlande av det mänskliga.

  Om sedan verkligen börjar hårdna, som vi ser allt fler tecken på, har vi bäddat riktigt, riktigt illa. Vad händer exempelvis i en sådan värld om ett politiskt attentat sker? Vad blev följden av skotten i Sarajevo? I vad mån just de skotten kom att utlöste första världskriget kan alltid diskuteras. Men ett högt uppskruvat tonläge, av mer känslosamt sort, kan i sig vara mycket farligt.

  Jag ser inte att politiker, eller folk inom media, är speciellt villiga i att bära det fulla ansvaret för den typen av utveckling, fast de tillhör ordens estradörer och behärskare. Förenklingens retorik och språkbruk riskerar att fungera som en katalysator för en mer våldsam framtid och händelseutveckling. Vi bör alla vara medvetna om att marginalens människor finns mitt ibland oss. Och att dessa plötslig kan ställa allas vår tillvaro på huvudet.

  Gillad av 3 personer

 11. miketheviking skriver:

  Mycket bra varning Patrik.
  Det är just när politikerna inte gör sitt jobb som de bäddar för extremism. T.ex inte kunna skydda sina medborgare eller diskriminera inhemsk befolkning till förmån för utländsk.
  Det är när politiker släpper in extremism som annan extremism föds. T.ex låta Daniel Hellden styra i Stockholm.
  Det är när företag, finansmarknad och andra aktörer uppvisar ohejdad girighet som missnöjet kan ledas till extrema aktiviteter. T.ex. när 1-procentarna tar mer och mer av jordens rikedomar och slösar det på ett iögonfallande sätt.

  Gillad av 4 personer

 12. MartinA skriver:

  Min tanke när jag hörde om innehållet i Crusius manifest var att han ville komma på ursäkter för att döda andra människor. Ungefär som när man var liten och inte hade lärt sig ljuga bra och skulle förklara varför man inte kommit till skolan. Jag var förkyld. Och så hade jag ont i magen. Som min fröken förklarade så ska man välja en ursäkt och hålla sig till den, när man lägger till fler så blir man inte trovärdigare utan tvärtom mindre trovärdig.

  Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   Han på NZ verkar också rätt fokuserad på att det finns för många av vissa, så även där finns en ursäkt för att få döda.

   ”If there is one thing I want you to remember from these writings, its that
   the birthrates must change. Even if we were to deport all Non-Europeans
   from our lands tomorrow, the European people would still be spiraling
   into decay and eventual death.
   Every day we become fewer in number, we grow older,we grow weaker.”

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Jag har inteläst något om honom. Men det du beskriver här är någonting helt annat än vad jag kommenterade. Det du beskriver är en grundläggande biologisk gruppintresse analys, en grupp tävlar antingen med födslotal eller med våld. Eftersom staten vägrar använda våld för att försvara gränsen tänker somliga att privata initiativ måste producera våldet istället. Det är logiskt. Men min övertygelse är att det ej är en framgångsrik strategi givet hur vi är.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Men vad jag läste från artikeln så har den här terroristen i USA hittat på många olika anledningar till hans terrordåd. Och då är den gemensamma nämnaren just att döda andra människor, inte någon särskild av hans anledningar. DET var vad jag kommenterade. Det du ansluter med är irriterande eftersom det var, så långt du skrev, väsenskillt från den poäng jag ville göra.

    Gilla

 13. Thomas Ek skriver:

  Uppkäftighet är effektivt
  Om uppmärksamhet önskas, då är uppkäftighet effektivt.
  Den här bitvis lite kortfattade och stöddigare tonen från Engellau tilltalar mig.

  Ska jag säga det tydligare kanske?
  Min dystra föraning är att svenska folket, som en gång det tyska, kommer att välkomna nazisterna, eller någon liknande våldsrörelse, till makten om de nuvarande makthavarna fortsätter att stoppa huvudena i sanden.

  Det där är en välformulerad sanning vårt Public Service och med det svenska folket, inte kan hantera.

  Gillad av 4 personer

 14. Humvee27 skriver:

  Ja var det kanske någon av dessa tre som bombade oljefälten i Saudiarabien, eller kanske ungdomar med vattenkammat hår från Danderyd?

  Precis som med klimatet så är ju hotet från nazism, dvs vänsterextremism med rashat mot andra än vita, våldsamt överdrivet för att vi inte skall se det uppenbara: hotet från kultur x och så klart klassisk oikofobisk vänster. Detta hot är av helt annan art för det finns ingen naziströrelse som räknar 1.6 miljarder anhängare, inga ”moderata” nazister som fokuserar på de fredliga delarna av Mein Kampf och fredligt hyllar Hitler, nej det finns helt enkelt bara nazister. Ingen besvärar sig om att hitta på ord som nazismfobi, nazlimism eller pratar om våldsbejakande nazister.

  Nazister är nazister.

  Gillad av 5 personer

 15. Dan skriver:

  Nästa problem?

  Patrik, intressant frågeställning som du snuddar vid men inte skriver ut.
  Åt vilket håll ska vi rikta vår kikare för att förstå var nästa anti-demokratiska och kanske totalitära rörelse som hotar vårt samhäller kommer att komma från?
  Patrik tycks peka på att en sjuklig övertygelse kan förvandla alldaglig kritik till något explosivt för individer.
  Men detta kommer nog aldrig att nå en kritisk massa då samhällets normala mekanismer för att
  hanterar dessa alldagliga problem förmodligen accepteras av alla. dvs demokratiska val samt politik.

  Risken som vi letar efter är mera den typ av risk där ideologin vill ändra spelreglerna eller sätta dom ur spel.
  dvs kommunism i vår tid samt i vissa områden religion.

  andra osannolika alternativ skulle vara
  högerdiktatur
  företagsdiktatur
  nationalism/apartheid?
  militärdiktatur

  osannolika skulle jag säga för att huvudsakligen har vi upplevt dom och vet vad varningssignalerna är.

  Den rörelse som jag är mest orolig för nu mera är dock en annan där anhängarna tycks mer och mer tala om att dagens system inte tillåter dem att ta de ”beslut” som de anser vara nödvändiga.
  De är vidare ideologiskt övertygade och ganska döva för rationella argument och de har en stöd av en tyst massa samt en majoritet som tycks ”acceptera” att kanske måste något göras.

  Miljörörelsen.
  om jag skulle gissa på nästa diktatur så skulle jag gissa på ett samhälle omstöpt till en totalitär styre pga av miljön, en miljödiktatur. Förmodligen med en stor dos av vänsterpolitik, t.ex. plansamhälle/planhushållning, kraftigt fördelnings politk,

  Gillad av 3 personer

  • karlgunnareriksson skriver:

   Märkligt att högern har bekymmer för antalet människor på jorden och kopplar samman det med CO 2 ( koldioxid i atmosfären. ) . Ju fler människor på jorden dessto mer utsläpp av koldioxid pga konsumtion, enligt extremhögern. Jaha , och vadå . För det första är koldioxid en produktiv gas i och med att växter andas in denna gas i sina klyvöppningar och därmed klarar de sig bättre i torrare områden.
   Ökad koldioxid i luften ökar växtligheten och därmed mättar det alla människor på hela jordklotet. Människans påverkan i produktion och i privat konsumtion ( typ bilkörning ) har en positiv påverkan på växtligheten. // Visserligen är viss vänster konsumtionsfientlig i all sin indoktrinerade gudstro till F N och klimatpanel IPCC. Trogenheten är precis som Jehovas Vittnen bibelstudier en sannhet. Precis som jag i min ungdom svore socialismen som det enda rätta. // Med åren blir man klokare och ser ekonomiska nyanser i tillvaron och ser även positiva egenskaper med privata företag. Livet är inte svart och vitt vad gäller kapitalismen och socialismen . . Men när extremhögern kopplar in jordens nuvarande befolkningsantal som en problematik till koldioxid i atmosfären , blir det ovetenskapligt sjukligt. Nuvarande kvot av CO2 gynnar växtlighet och därmed gynnar det alla människor. Minskad CO2 i atmosfären innebär mindre skördar och ökad svält.

   Gilla

 16. Elisabeth G skriver:

  ”Slutsatsen är att nazisterna inte har en chans om politikerna gör sitt jobb. Ska jag säga det tydligare kanske? Min dystra föraning är att svenska folket, som en gång det tyska, kommer att välkomna nazisterna, eller någon liknande våldsrörelse, till makten om de nuvarande makthavarna fortsätter att stoppa huvudena i sanden.”

  Regeringen och kanske framför allt Morgan Johansson är nazisternas bästa valarbetare. Hoppas att skutan kan vändas innan vi hamnar i det helvetet. Ibland känns det dock som om majoriteten av folket är utan vett och sans.

  Gillad av 3 personer

 17. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Den ursprungliga betydelsen av höger/vänster var ju hur ledamöterna satt i den franska Nationalförsamlingen! Det var ett mått på graden av konservatism som motsats till mer eller mindre radikala ideer om att omstörta samhället! Då ”bekostnad” av (inhemska!) priviligierade befolkningsskikt! Vid franska revolutionen var det i huvudsak adeln och i viss mån kyrkan

  Numera är ”vänster” fortfarande ett entydigt begrepp men ett helt annat! Det är att hylla ett begränsat antal ”PK-dogmer” som idisslas som en trosbekännelse! ”Alla människor är precis lika och hela jordens befolkning har lika rätt till den rikedom som våra förfäder har byggt upp”. ”Homosexualitet är lika bra och naturligt som heterosexualitet eftersom sexualitet ändå inte har något med (den oönskade!) fortplantning att göra. Låt invandrare ta över!”. ”Det finns inga genetiska (hormonella) olikheter mellan könen heller, de olikheter som kan observeras beror uteslutande på uppfostran och skall med all makt bekämpas”. Etc!

  Höger / högerextrema / nationalsozialistiska krafter definieras som alla de som förnekar dessa PK-dogmer! Alltså de ”otrogna” som förnekar rörelsens trossatser!

  Gillad av 1 person

 18. Anders Lundin skriver:

  Paradoxen är vår fascism är dagens Pkism.
  Tyskarna på 30-talet hade solklart mindre information – om precis allting – jämfört med dagens medborgare. I Tyskland var helt enkelt en nazist fullt översättningsbar till dagens Pkist: båda lydde/lyder blint rådande regim.
  En majoritet av folket idag förstår inte att de blir lurade utan går på floskler som att ”vi måste stoppa högerextremismen”, när en minoritet protesterar mot folkutbytet som sker i väst, framförallt i Sverige, med ett enormt mänskligt lidande SAMTIDIGT som de verkliga flyktingarna lider brist på resurser.

  Att Hitler var en stor beundrare av islam (många gemensamma beröringspunkter!) och hade förband bestående av muslimer, gör dagens Pkister – om möjligt – än mer tragikomiska.
  Samtidigt är det uppenbart för mig att den historiska pendeln har gått från den tyska nazismen till den ”humanitära” vänster-liberala sörjan med den totalitära tanken Alla människors lika värde, vilket betyder i praktiken att ingen människa har något värde alls.

  M a o: människans naivitet och rena dumhet är oändlig och upprepas gång på gång. Gud måste gråta i himlen, om en sådan mot förmodan finns!

  Gillad av 5 personer

 19. Niklas R skriver:

  Det största misstaget som många i Sverige gör är att de har köpt den kommunistiska idén om att nationalsocialism skulle vara något annat än socialism.
  Nationalsocialismen var lika socialistiskt som socialdemokratin, skillnaden var att den vände sig till medelklassen och övre arbetarklassen istället för den lägre arbetarklassen. Detta är allmän kunskap för alla som studerar modern historia och politik. Skillnaderna mellan nazism och kommunism kan ses i hur de prioriterade mellan de olika fundamentala pelarna inom socialismen.

  Så ja, Crusius är nationalsocialist i den bemärkelsen. Men vi lär ju få reda på mer under hans rättegång.

  Gillad av 4 personer

   • karlgunnareriksson skriver:

    Fredrik Östman tycks helt ha tappat greppet om historien. Det var kapitalisterna som med ekonomiska medel dvs pengar stöttade fascisterna. Kapitalismen har att välja två egenskaper . Antingen den kapitalistiska demokratin eller den kapitalistiska fascismen . När inte demokratin är hjälpligt att supporta kapitalismen , så väljer kapitalismen fascismen.. Fascismens egenskap är att undervisa och underkuva alla socialister. Kapitalismen är rovdrift av människor , men kan uppvisa social förmåga om demokrati existerar.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Hitler var tysk patriot först och främst, och revanschist, vilket varken är höger eller vänster.
    Han avskydde kommunismen och socialdemokratiska partiet i Tyskland, men han byggde själv ett tyskt folkhem med stora likheter med svenska socialdemokraters idéer.
    ALLA tyskar skulle ha råd med en Folkvagn och en folkradio t.ex.. Han gav fabrikörerna order om att tillverka billiga produkter som alla skulle ha råd med. Det är inte vanlig kapitalism. Han gav fabrikörerna order om vapentillverkning. Staten tog makten över kapitalisterna som dock fick fortsätta tjäna pengar men som inte vågade kritisera Hitler eller motsätta sig hans order.
    Det är inte alls som i ett fritt kapitalistland, som det gamla USA, där kapitalet gjorde vad de ville och struntade i regering och folk, och bara blev rika medan folk svalt.
    Hitler värnade om hela det urtyska folkets väl. Men han dödade andra folk och etniska grupper.
    Hitler var enkel, från enkel familj, och fattig i ungdomsåren och absolut ingen aristokrat. Han var i grunden en sosseföregångare, folkhemsbyggare och samtidigt tysk ärkepatriot och hänsynslös tysk imperialist och samvetslös mördare.

    Gilla

   • Niklas R skriver:

    @Stefan
    Hitler var socialist och nationalsocialisterna var socialister. Men precis som i andra sekter så hatade de inbördes varandra nästan mer än vad de hatade icke-socialisterna.
    Enligt ditt resonemang är t.ex. sunni inte muslimer för att de hatar shiiter.

    Dessutom, även om nationalsocialisterna tillät privat ägande så betydde inte det att socialisterna inte tog över produktionen. Efter hur professor Heinkel, iirc, behandlades av partiet så föll övriga industriägare in i ledet ganska omgående.
    Hitler gjorde det som sossarna i Sverige drömde om att få göra.
    Men som du bekräftar, nationalsocialisterna är socialism för medelklassen.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Enligt min uppfattning — inget resonemang — är sunni och shia båda muselmaner precis som alla former av socialism — inklusive national-socialism och fascism — är socialism och dessutom vänster. Till yttermera visso var detta den enda kända uppfattningen så länge herrarna H och M levde. Därför var de aldrig annat än vänster, helt oavsett om vi idag placerar vissa socialismer i ”högerextemismen”.

    Gillad av 1 person

   • Christer E skriver:

    Debatten låter mest som striden om påvens skägg, om nazisterna var höger eller vänster (Öst är Öst och Väst är Väst, men i det här fallet ser det ut som att höger och vänster till slut möts).

    Hitler var imperialist och han såg tyskarna som herrefolket som skulle betjänas av övriga folk, främst då de underlägsna slaverna. Klart höger.

    Han byggde ut infrastrukturen (Autobahn, VW) och fixade jobb i statlig regi. Klart vänster.

    Att han sedan satte Europa i brand är något som aldrig får glömmas bort. Här har vi EU att tacka för den långa tid av fred vi haft i Europa (bortsett från balkankrigen på 90-talet).

    Gilla

 20. Jari Norvanto skriver:

  ”Christchurch-mördaren Brenton Harrison Tarrants manifest kunde jag inte hitta. Kanske har det plockats bort från nätet.”

  Det är bara att söka på ‘brenton tarrant manifesto’ eller ‘the great replacement manifesto’ så finns det flera träffar med pdf-filer.

  Gillad av 2 personer

 21. Leif Stern skriver:

  De politiska begreppen höger vänster har tappat sin betydelse.
  Den verkliga riktningsskillnad som ses tydligt är att vänster egentligen betyder uppe bland molnen och höger med fötterna i verkligheten på jorden.

  Gillad av 2 personer

 22. Lars-Olof Svensson skriver:

  Att det ska vara så svårt att förstå: 1918 tågade mellan 4 och 5 miljoner tyska soldater hem från västfronten. De var vana att gå i uniform och lyda order. De var krigsskadade och erbjöd en perfekt grogrund för den revanschism som Ludendorff förutsåg när han den 29 sept 1918 erbjöd tyska socialdemokratin parlamentarism. Sedan kom då Versaillesfreden. Tyskland skalades av. Ingen armé, Saarlandet ockuperades och viktiga transportmedel konfiskerades av de allerade (som tåg). Stora delar av den tyska befolkningen blev polacker och tjecker. Krigskadeståndet bäddade för hyperinflationen och 29 var det dags för nästa smäll. Efter Wall street-kraschen sjönk världshandeln med 70% och arbetslösheten i Tyskland steg till 50 %. En annan sak som också påverkade händelseutvecklingen var revolutionen, som enligt Lenin måste sprida sig västerut och leda till inbördeskrig om den skulle överleva. Det hade också skett 1920-21 med det polsk-ryska kriget, vilket skrämde Tyskland. De hade fått nog av revolutionerna i Berlin, Hamburg och Kiel. – Man kan inte tänka sig två mera olika tider eller länder, Tyskland 1933 och Sverige 2019. Enda likheten är att judar börjar känna sig obekväma här och att de hemvändande IS-krigarna bär på en revanschism. Men det är ju inte precis dessa likheter de som felaktigt varnar för ett nytt trettiotal brukar ha i åtanke.

  Gillad av 3 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Lars Olof Svensson, du har helt rätt. Bra sammanfattning.
   De hemvändande soldaterna från kriget 1918 blev väl också den första väljarbasen för Hitler. SA, brunskjortorna värvades väl också från dem vad jag kan förstå. Något motsvarande finns absolut inte i Sverige, som inte har några desillusionerade, av krig psykiskt påverkade arbetslösa krigsveteraner, som skulle kunna bilda en brunskjorts-milis. Vi kunde inte vara längre ifrån den situationen.
   Dessutom måste man vara Tysk och Tysk patriot med Stortyska drömmar för att vara nazist eftersom nazismens hela innehåll är att göra endast Tyskland stort, starkt och bra för Tyskar via krig och stöld av land österut och förslavande av befolkningarna i Polen och Ukraina. Nazism är en inhemsk tysk-befrämjande ideologi för att skapa ett stort folkhem för tyskar med stora inslag av socialdemokratiskt tänkande. En folkvagn till varje tysk familj. Semesterresor för alla tyskar. En folkradio i varje vardagsrum. Hitler var folklig och inte aristokratisk. Men han fanns strax till höger om kommunisterna och sossarna som han hatade.

   Gillad av 3 personer

   • Lars-Olof Svensson skriver:

    Brunskjortorna ja, varifrån kom de. Jo, det var de tyska polistruppernas uniform i tyska sydvästafrika, eller Namibia som det heter idag. Herman Görings pappa var kommissarie där. När de forna tyska kolonierna ställdes under NF:s mandat flyttade man hem och tog med sig sina bruna skjortor.

    Gilla

 23. Sixten Johansson skriver:

  Det allt överskuggande hotet kommer från islam och småskaliga etniska konflikter. Naziinspirerad extremism förblir marginell. Men miljöterror, antikapitalistisk och ”antireaktionär” terror torde öka och få stöd från partipolitisk vänster och aktivistgrupper.

  Crusius har rätt i att den (starkaste) kraft som driver migrationen är näringslivet (jämte massmedia och andra som formar det kollektiva medvetandet). Vänsterns och den ”opolitiska högerns” tänkande och -praktik har konvergerat och flätats ihop. Därför är hegemonin så stark och härskarklassen växte fram så snabbt.

  Trots att de flesta på DGS erkänner sjuklöverns skuld vill många se borgerligheten och näringslivet som anpasslingar och följare till vänsterpolitik. Bilden av näringslivet färgas av forna uppfinnare, entreprenörer och brukspatroner, som ofta drevs av idealism och socialt ansvar. Trots de kända felstegen vill många se moderaterna som traditionsbärare i motvind. Kan då näringslivet, m och KD byta kläder och bli en stabil konservativ motkraft förankrad i det förflutna?

  Dessvärre är den ism som driver migrationen förklädd narcissistisk egoism över hela det politiska och kommersiella fältet. Hegemonisk makt grundad på exploaterbar individualism, ångest, okunnighet, likgiltighet, kommersialism och mobbkollektivism. Varken familj, traditioner, nation och folk, moral eller heder betyder längre något vare sig för Wallenbergare, adel, intellektuella eller vanliga svenssöner, till vilka livet har lånat ett pund att förvalta.

  Gillad av 1 person

 24. ERROL skriver:

  Crusius tänkande är uppenbarligen starkt influerat av ekofascistiska tankegods och ligger därmed synnerligen nära den finländske miljöradikale yngling som utförde en skolskjutning i Finland i Jokela 2007. Den yngling som utförde masskjutningen i Finland hade politiskt aktiva föräldrar inom miljörörelsen och var direkt influerad av den finlänske ”miljöfilosofen” och ekofascisten Pentti Linkola.

  Pentti Linkola som utgör en integrerad om än extrem del av den finländska miljörörelsen är ett fenomen som överhuvudtaget inte uppmärksammas i Sverige. Den ”miljömedvetne” yngling som sköt ihjäl Pim Fortuyn hade en liknande bakgrund. Det är en meningslös vulgärförenkling att tala om högerextremism i många fall av dessa gärningsmäns vansinnesaktioner. Vad som dock synes uppenbart givet klimathysterin är att vi kommer att få se fler extremister och terrorister som likt Unabombaren och Linkola kommer rättfärdiga sina illdåd genom ekofascistiskt tankegods, ett tankegods som utöver att anknyta till miljörörelsen dessutom delar stora delar av avgrundsvänsterns förenklade syn på kapitalism och marknadsekonomi.

  Gillad av 1 person

   • ERROL skriver:

    Det säger jag naturligtvis inte, och det inser vem som helst som är läskunnig och intellektuellt hederlig.

    Vad jag däremot säger är att höger- och vänsterextremister delar stora delar av samma tankegods och att en allt större inspirationskälla för terrorism och vansinnesdåd, givet dagens klimatalarmism är ekofascistiskt tankegods. Givetvis så finns det uttalat högerextrema missdådare som likt Breivik till huvudsaklig del motiveras av rasistiska irrläror.

    Det är intressant att du, om nu ditt inlägg överhuvudtaget förtjänar att tas på allvar, med nödvändighet således inräknar ekofascismen i vänsterns fatabur. Ekofascismen tillhör inte självklart den traditionella vänsterextremistiska idétraditionen manifesterad av exempelvis RAF med flera. Den traditionella vänsterextremismen innehåll förvisso stora mått av konsumtionskritik men dess våldsanvändning motiverades inte av föreställningar om att decimera befolkningen för klimatets fromma.

    För övrigt så är det stor skillnad mellan att jämföra grupper och organisationer som medvetet inskriver sig i en politisk tanketradition med enskilda individer som ibland isolerade från politiska rörelser kokar ihop egna manifest, mer eller mindre osammanhängande, och som drivs av motivkomplex. Se där, ytterligare ett perspektiv som du uppenbarligen är oförmögen till i din inbilska enfald.

    Gilla

 25. educaremm skriver:

  Det verkar som om en s.k. höger respektive en s,k vänster vill byta plats med varandra alltmer? Eller i alla fall alltmer visar tendenser att vilja beblanda sig med varandra? Allt svårare att verkligen kunna separera sidorna.

  Samhällen och hela nationer som drabbas av kollektiv paranoia, eller kanske renta kollektiva paranoida tillstånd av scitzofreni, vanvett och krig, är de hjälplöst förlorade och dömda till undergång, till självförstörelse och självupplösning i ett ofrånkomliga inbördeskrig om de inte kan identifiera en yttre fiende att gemensamt och på ett förenande sätt bekämpa, eller inte?

  Men, var, hur och på vilket sätt skulle samhällen kunna försvara sig själva, beskydda sig själva och värna sig själva mot dramatiska massmördande och förödande tillstånd som inbördeskrig, om de inte kan peka ut några yttre fiender?

  Om det Inte finns några YTTRE makter eller fiender, som går att se och peka ut, samt då inte går att gemensamt och på ett förenande vis för nationer kunna bekriga, vad återstår då för nationer för att kunna motverka inbördeskrig inom sig själva?

  Samtidigt så är det en verklighet att en folkstam, en nation, ett rike, en kultur, kanske även en ism, en religion, en ideologi, eller även då ett parti, som vill försöka att motverka inbördes sönderfallande krigande och stridigheter, och därmed riskera att gå under, behöver alltid påminna sina medlemmar om att det överallt och ständigt finns närvarande, farliga och hotfulla – yttre fientliga fiender – ?
  Detta då för att det är endast därmed som den kan odla eller frammana viljor hos medlemmarna att bli villiga och motiverade till att vidta självbevarande självförsvarsåtgärder och också då självbeskyddande aktiviteter av olika slag, olika sorter, former och varianter?

  (Läs mer SAMHÄLLELIGT EPIDEMISKT MISSTROENDE, HUR UNDGÅR SAMHÄLLEN ATT SMITTAS AV SÅDANT? https://educaremm.wordpress.com/ )

  Gilla

 26. Lars-Olof Svensson skriver:

  En sak till. Vad nazism praktiskt sett är får man en god illustration till på Gustav Klimt-museet i Wien och de ögonvittnesskildringar från maktövertagandet, som finns nedtecknade och utställda där. Vad handlade det om? Jo. Man bara gick och stal det man ville ha i judiska hem. Det var riskfritt. Mao, vanlig avundsjuka.

  Gillad av 1 person

 27. Hajo skriver:

  Jag kan rekommendera Unabombarens manifest.
  Karln har 168 i IQ.
  Han förutspådde träffsäkert dagens samhälle för över 30 år sedan.

  Ang Hitler och Nazisterna, så kan jag rekommendera Greatest story never told.
  Det brukar att gå att se alla avsnitt på youtube

  Gilla

 28. Samuel af Ugglas skriver:

  Tragiskt att inte Patrik gör bättre åtskillnad mellan nazism, nationalsocialism och gängse SOCIALISM, eftersom han vill göra det till ett höger/vänsterfenomen.
  Låt oss få upplyst om vad en riktig svensk är för något i stället, innan begreppet faller i evig glömska!!!

  Gilla

 29. karlgunnareriksson skriver:

  Provisoriska sanningar , säger Engellau ? Alltid dessa abstraktioner ( hittepå ) , vilket triggar igång ytterligare abstraktioner om vänstern. Jag är vänster ( marxist) och är inte företagsfientlig . Att försöka koppla samman vänstern med en fascistiskt tänk typ misantropisk är ett sätt att ytterligare förstärka bilden av att vänstern är precis som högerextremismen. Nazismen eller högerextremismen tillhör släktet Misantropen. Vänstern är utan skuld i detta ämne . Engellau vill distansera sig från att ha kopplingar till vänstern , då det i kommentarsfältet givits honom mycken kritik från den extrema högern . Han har kritiserats för att gå mittenpolitikens ärenden .

  Gilla

 30. Bullstomper skriver:

  Som vanligt skriver Patrik om en viktig tema. Tack för en bra text.

  Jag skulle nog vilja säga dock följande : Patrik har rätt, men oroar sig för någonting som har mycket små chanser att faktiskt hända, nämligen höger extremismens återkomst i europeisk politik, under ”baneret” national socialism/nazism.

  Anledning till detta skall förstås bäst i (tror jag) kommunismens övervägande acceptans inom europas politiska och samhälleliga arenor där nazismen, som jag nämnde tidigare, har mer eller mindre totalt utrotats som fungerande politisk ideologi med förmåga att mobilisera massorna efter andra världskriget.

  Vi ser i de allra flesta europeiska samhällen idag klara och alltför tydliga ideologiska trosuppfattningar inom det civila och politiska samhällen där människor idag fortfarande tillåter sig att anamma det budskap av förtryck, våld, och förstörelse som kommunismen innebär. Ett perfekt exempel på detta är förstås identitets politik.

  Det som är det största faran för europa är nog inte högern och nynazismen som idag endast klarar av att samla några enstaka tokstollar som marscherar upp o nerför en gata eller två ett par gånger om året, eller en enstaka vetvilling som är tillräckligt tokig nog för att gå ut och döda människor i en kyrka, stad m.m.

  Istället tror jag att det största faran för europa idag är det kommunistiska mainstream acceptans inom samhällen och politiska arenor där det kan bli mycket enkelt för de med makt och viljan att återigen införa förtryck, koncentrationsläger, mass avrättningar m.m.

  Detta eftersom vi som nation och union har aldrig velat eller orkat med att behandla kommunismen såsom vi har gjort med nazismen, nämligen en politisk ideologi som förkastar demokratiska och mänskliga värden och som därför inte bör accepteras som sådan av ett civiliserat samhälle.

  Däri ligger europas tragedi.

  Gillad av 1 person

 31. karlgunnareriksson skriver:

  För övrigt är jag också starkt irriterad på den vänster som är klimatalarmistisk och som är globalistisk. Jag fjärmar mig från den lättlurade vänstern som inte tar nationellt självbestämmande på allvar . Jag fjärmar mig från den vänster som inte tar klimatsansen ( http://www.klimatsans.com ) på allvar , utan endast betraktar det ovetenskapligt . Vänstern i dess olika skepnader är lättlurade . Men jag har också förmåga att se den seriösa högern i vissa ämnen när de rätt i sina analyser .

  Gilla

 32. karlgunnareriksson skriver:

  Nazismen införde slavarbete i det att gynna kapitalister eller statskapitalismen . När slavarna var förbrukade i produktion var det gaskamrar som var slutstation. // Sovjetkommunismen införde ARBETSLÄGER vilket också benämns som GULAG. I dessa läger var strafftiden alltifrån 6 månader till 10 år beroende på brottets karaktär.
  När strafftiden var slut var fångarna fria. I arbetslägren fanns arbetsuppgifter att utföra för de straffade. Varje utförd arbetstimme gav lön för mödan . Varje fånge fick alltså lön för sin arbetsinsats. // Det är skillnad på misantropernas slavarbete och kommunisternas arbetsläger. Tycker mig finna att kommunister är mer humanistiska vad gäller relationen brott och straff. // Men den historiska jämförelsen kanske man inte får yttra sig om i Det Goda Samhället .

  Gilla

  • A skriver:

   Ja Karl Gunnar eller vad du nu heter, de var verkligen milda och rättskaffens dessa sovjetkommunister… Och inte mördade de folk heller.. Vad är det för fel med dig??
   Skulle du komma i närheten av nåt som jag har inflytande över så skulle du inte hinna fatta vad som hände innan du var ute i kylan, du skulle aldrig komma nånstans.

   Mvh A

   Gilla

  • bejji skriver:

   Den mycket sovjetkritiska, polsk-amerikanska historikern Anne Applebaum gör också den distinktionen i sin bok om Gulag – dessa sovjetiska arbetsläger kan inte jämföras med de nazistiska förintelselägren. I de senare var målet att avliva fångarna, i Gulaglägren att utnyttja fångarna i arbete till maximum, med resultat att många gick under pga köld, dålig mat och sjukdomar samt dålig behandling generellt men de flesta fångarna överlevde. Det hände också ofta att cheferna för lägren i Gulag friserade upp siffrorna för produktionen i resp. läger för att komma i bättre dager hos den sovjetiska centralmakten.

   Gilla

 33. Stefan Sewall skriver:

  KARLGUNNARERIKSSON påstår om Gulag: När strafftiden var slut var fångarna fria.

  – Nej. När strafftiden var slut var fångarna döda.

  Stalin dödade 40 miljoner (stod i ryska läroböcker efter 1989, (eller möjligen bortåt 60 milj) av sina egna i Sovjet.
  Mao Tse Tung dödade många miljoner på olika sätt (kanske 100 men är osäker.) Det förekom även kannibalistiska mordriter på oliktänkande.

  Det skulle alltså vara humanistiskt med kommunism. Kom in i den verkliga världen. Läs Robert Conquest eller Anne Applebaum eller Killing Fields. Ta reda på hur det var i stället för att önskedrömma om proletär-utopia.
  I Venezuela dödas nu oppositionella av mordpatruller på motorcyklar. I Nordkorea mördas nu människor bestialiskt i läger med satanisk tortyr och medicinska experiment till döds. Även familjen och närmsta grannarna hämtas dit om någon misstänks vara regimkritisk. Det är kommunism som alltid. PolPot mördade 1/4 av befolkningen i kommunismens namn. Man kan berätta i timmar om kommunismens ondska. Ofattbart att någon kan ha missat det.

  Gillad av 4 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   90 % av de tyska krigsfångarna som röda armen tog i slutet av kriget, som fick gå till fots till Sibirien och där dväljas i läger kom aldrig tillbaka. 90 % dog.
   I min ingifta familj från Polen försvann de två män som sändes till Gulag av ryssarna efter kriget. Farfar och farbror i familjen som anklagades för något efter att de hade varit på en handelsresa till Tyskland. Hördes aldrig mer av. De dog i läger förstås. I lägren frös man ihjäl i den stränga kylan med usla kläder, eller dog av sjukdom och undernäring pga usel mat och total avsaknad av sjukvård och medicinering eller dog man av skador av hårt farligt straffarbete eller skador av hugg och slag av grymma fångvaktare. Eller så blev man skjuten i nacken om man hade tur.
   -Inte bättre än nazisternas fånghantering. Solzjenitsyn skrev om hur det var när han satt där. Enligt Solzjenitsyn dog 1% av lägerfångarna varje dag. Han fick nobelpris.

   Gilla

  • bejji skriver:

   Är Du verkligen säker på siffran omkring 60 miljoner invånare, dödade av Stalin? Det skulle i så fall motsvara omkring 35 % av befolkningen i Sovjetunionen under 1920/930-talen, alltså var 3:e invånare skulle ha dödats.

   Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Det blev över 1500 tecken. Försöker igen, kortare:
    -Jag är inte säker på siffrorna. Det är ingen som är. 40 miljoner är en allmänt förekommande siffra. (60 miljoner är trol. överdrivet och är nog fel). Om det så bara vore 25 miljoner skulle det vara hemskt nog. Nästan alla tyska krigsfångar dog i Sibirien. Miljoner? Stalin byggde en kanal. Hundratals tusen slavarbetare dog och liken slängdes i schaktmassorna. Obeväpnade kanonmatssoldater med 0 värde tvingades gå mot tyskarna i minfälten. -Hitlerekvivalent.
    Sovjets befolkning har varit någonstans över 220-230 miljoner och blev mycket lägre, under 200 miljoner (170 miljoner har jag för mig) efter kriget. 25 miljoner dog i kriget. Detta är siffror jag läst i olika artiklar och böcker och hört på dokumentärer men som jag inte minns exakt på rak arm.
    Jag har bl.a. en bok av Staffan Skott om Sovjet och även andra om Sovjet med diverse sifferangivelser. Minns inte detaljer nu. Ska kolla upp. Conquest har angivit dylika siffror efter omfattande forskning som viktigaste referens. I ryska läroböcker stod 40 miljoner under Jeltsin.
    Jag återger det som har uppgivits i böcker och BBC-dokumentärer.
    I Ukraina togs maten i från småbönderna (alla kallades kulaker) som odlat den så att ett antal miljoner (2-4?) dog av konstgjord svält 1933-34 för att kväsa nationaliströrelsen. Jag har inspelade BBC-dokumentärer om detta på VHS med urgamla vittnen som berättar.

    Gilla

 34. Gulag-läger 13 skriver:

  Då det gäller Crusius vars riktiga efternamn var Cruz är det viktigt att notera hans etnicitet som förefaller vara sephardisk.Ett faktum som ur ett historiskt perspektiv kan förklara hans hat mot sk latinos.Observanta analytiker har också påtalat det ovedersägliga faktum att Crusius just i samband med det ohyggliga skottdådet helt redigerade om sin personliga websida på ”MyLife”-en omredigering från den ursprungliga versionen ,där han karatäriserade sig själv som medlem i det demokratiska partiet till uppgifterna att han var republikan och medlem i NRA samt av vit europeisk etnicitet-denna sistnämnda etnicitetsuppgift var ursprungligen:”etnicitet-okänd”.Vidare -vilket är anmärkningsvärt i sammanhanget-bör påtalas Crusius eller Cruz´ familjebakgrund, där det tydligt framkommer att han kommer från en akademikerfamilj som uppenbarligen kan knytas till avancerad psykologisk forskning inom ramen för väl vad som kan betecknas som organisationer löst knutna till den amerikanska försvarsmakten.Allt detta blir meningsfullt om skottdåden ses i ett vidare politiskt perspektiv ,där frågor kring demokraternas ständigt pågående kampanjer mot Trump blir väsentliga.Svensk debatt är ofta en skendebatt där debattens huvudsakliga syfte inte är att lyfta fram okända ,men viktiga fakta utan att skapa ett opinionsklimat där det egentligen bara får finnas en åsikt.Etablissemangets åsikt.”Jag håller fullständigt med” istället för ”Objection!Your honor!”,som i sextiotalsserien ”Perry Mason-show”. Svensk debatt=En ”vi håller med om”-debatt som egentligen inte är en debatt alls utan en slags körövning med försångare och allt det där.Trist-eller hur?

  Gilla

 35. Chadwick skriver:

  ”(…) välkomna nazismen eller någon annan våldsrörelse (…)”.Nu skämtar Patrick igen.Att svenskarna verkligen skulle göra detta är en bisarr slutsats och tyder på bristande verklighetsanknytning.Bisarrt.Groteskt.Tala om att slå in öppna dörrar.Finns det något som absolut ej kan hända i Sverige är det just detta som Patrick säger sig frukta.Det intressanta dock är varför Patrick tillåter sig att måla upp ett helt otänkbart utvecklingsperspektiv?Varför i hela friden gör han det?Har han det tråkigt?Är han på skämthumör?Ja.Vem vet?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.