Jan-Olof Sandgren: Rött är det nya Gröna

Jan-Olof Sandgren

Tapani Juntunen är invandrare, assimilerad svensk och boende i en mångkulturell förort. Dessutom är han homosexuell, gift med en muslim och kommunpolitiker för Sverigedemokraterna. Han borde alltså vara sällsynt väl skickad att svara på frågan vart Sverige är på väg. I ett FB-inlägg nyligen påpekar han att vi nog kan glömma det där med mångkulturen. Istället närmar vi oss en situation där två ”majoritetskulturer” står mot varandra.

Invandrare har i praktiken två alternativ att välja mellan. Antingen underordna sig en förortskultur där islam sätter spelreglerna, eller klämma in sig i den svenska majoritetskulturen. För den senare kategorin kommer SD att bli ett allt intressantare alternativ i framtiden, medan islamvänliga grupper av tradition röstat vänster men nu börjar hitta egna plattformar. Det nybildade partiet Nyans är ett tecken i tiden, liksom ”klanröstning” och valkampanjer på somaliska.

Det betyder att det utpräglat ”multikulturella” Vänsterpartiet snart inte kommer att behövas. Uteslutningen av Amineh Kakabaveh kan ses som ett sista desperat försök att hålla islamistlobbyn på gott humör, samtidigt som man retade upp en hel del feminister med invandrarbakgrund. Redan idag röstar fler invandrarkvinnor på SD än på V.

När jag lyssnade på Jonas Sjöstedts sommartal från Umeå spetsade jag öronen efter tecken på nyorientering. Under hela det halvtimmeslånga talet nämndes faktiskt ingenting om invandring, mångkultur eller patriarkatet. Ordet ”rasism” användes bara två gånger, vilket torde vara rekord för en svensk vänsterpolitiker. Istället möts åhörarna av följande inledningsfras:

”När du möter ett träd på din vandring. Tänk gärna att det trädet möter Dig på sin vandring…”

Plötsligt känner man sig förflyttad till 1980-tal och talkören: ”Vi är ett träd med djupa, djupa rötter…”. Samma generation miljöaktivister som den gången lyfte Mp in i riksdagen, kanske idag har anledning att känna sig besvikna. Mp blev inte riktigt det folkliga gräsrotsparti man hade hoppats. Vi brukar tala om ”andra generationens invandrare” för att förklara radikaliseringen inom islam. Kanske borde vi tala om ”andra generationens miljöpartister” för att finna förklaringen till varför så många barn skolstrejkar och tycker att demokratin spelat ut sin roll. Resten av talet bekräftar bilden av ett Vänsterparti som vill distansera sig från det mångkulturella, och omfamna miljöfundamentalismen.

Jonas börjar med att berätta hur han tågluffat genom Europa tillsammans med barnen och med egna sinnen upplevt den rekordvarma sommaren 2019. Inte bara Europa dignar under hettan, öknarna breder ut sig, stormar och översvämningar blir vanligare. Isarna smälter i rekordfart. För att lägga kraft bakom orden nämner han hur cyniska kapitalister utnyttjar situationen genom att buteljera smältvatten från Arktis och sälja för dryga hundralappen.

Enligt Jonas Sjöstedt måste vi i rekordfart bygga snabbjärnvägar genom Sverige. Pengar är inget problem, för i nuvarande klimatnödläge är det faktiskt ansvarsfullt att låna. Europa måste också stå upp mot Bolsonaro som håller på att förstöra världens lungor (Amazonas). När han slutligen kommer in på Greta Thunberg gör han en konstpaus – och för att publiken riktigt ska fatta galoppen föreslår han en spontan applåd. Det är uppenbart att Fridays For Future och Greta Thunberg är den lampa som lyser i mörkret, om inte för världen så i alla fall för Vänsterpartiet. Han avrundar med vad som skulle kunna bli en programförklaring: ”Rött är det nya Gröna!”

Det är inte första gången Vänsterpartiet byter avantgarde. Redan på 60-talet dumpade man arbetarklassen till förmån för medelklassen. När inte heller medelklassen ville göra revolution dumpade man männen till förmån för kvinnorna. När inte ens kvinnorna förmådde dyrka upp låset till maktens portar, vände man sig till invandrarkulturerna. Nu när invandrarna sviker ser man sig om efter nya stödtrupper och klimatalarmisterna verkar ha allt man kan önska. De är unga, de är många, de är arga (i varje fall panikslagna), de vägrar kompromissa och är inte främmande för att bryta mot lagen (några kan till och med tänka sig att använda våld). De har heller inte mycket till övers för demokratin och leds av en flicka som hela världen älskar. Lyckas Vänsterpartiet ställa sig i spetsen för denna skara kommer alla tidigare misstag att förlåtas.

Nu tror jag inte detta kommer att hända. Antingen blir klimatrörelsen en flopp, eller så utvecklas den till en maktfaktor och då har man lika lite som islamisterna någon nytta av Vänsterpartiet. Det troliga är att V även i framtiden måste söka efter ett avantgarde. Vilket färgbyte det blir nästa gång kan man ju bara spekulera i. Som de kameleonter man är kanske man väljer Nationalismen(!), drar på sig uniformen och försöker knycka röster från Nordiska Motståndsrörelsen.

35 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Rött är det nya Gröna

 1. miketheviking skriver:

  Bra analys av V:s golgatavandring.
  Miljöpsykoter och AFA-iter i en salig våldsam blandning.
  Undrar hur tokfeministerna passar in där sen.

  Inledningen med ett uppdelat Sverige får du gärna skriva mer om. Om 80% av Rosengårds ärade medborgare röstar rött och det ser liknande ut i andra särskilt berikade områden så har jag svårt att förstå att de skulle svänga över till just SD.

  Verkar mer som klanerna infiltrerar de rosa drömmarnas parti; centern och libéralerna.
  Moderater har ju haft somaliska företrädare som menade att fruarna behövde smisk med dammsugarslangen och min erfarenhet är att Moderaterna under Reinfeldt kantrade över fullständigt.

  Tyvärr tror jag att vi istället närmar oss ett inbördeskrig. När våra exotiska vänner märker att det är riskfritt att våldta börjar de använda automatvapen. När även det verkar riskfritt så kastar man handgranater. När stiltjen hos Polisen fortsätter kommer bomberna.
  Det vi ser nu är ren och skär terrorism men allt Morgan gör är att ta fram regler som ska skydda journalisterna som eggade fram dagens samhälle…

  Gillad av 19 personer

  • Palle9 skriver:

   Miketheviking: Bra kommentar. Angående slutklämmen om våldseskalationen och Morgan Johanssons passivitet när det gäller verkligt verksamma åtgärder: i gårdagens SR P1 Ekots lördagsintervju var det Mikael Damberg, som intervjuades. Genomgående var att journalisten (Monika Saarinen) uttryckte stor oro för om samtalen mellan sjuklöverpartierna skulle kunna resultera i strängare straff för våldsbrott. Där gällde det att försöka rada upp alla tänkbara argument mot sådana eventuella åtgärder. Någon oro för brottsoffrens väl och ve förekom dock inte från journalistens sida.

   Gillad av 7 personer

   • miketheviking skriver:

    Och så undrar de varför folk uttrycker förakt för vissa journalisters framfart i media.
    Har länge undrat hur många veckor Ivar Arpi får stanna på SvD.
    Per Gudmundsson ser man inte mycket av nu för tiden. Janne Josefsson skriver i DN av alla tidningar. Ungefär som om Bonhoeffer skrivit kritiskt i Der Sturmer på 40-talet. Med pistolen mot huvudet möjligen.

    Det är bara att inse att de enda ”faktaresistenta” och inlåsta i ”filterbubblan” är journalisterna själva.

    Gilla

   • Tritonen skriver:

    Det påstås att hårdare straff inte har någon verkan. Hur vet man det? Jo, man brukar peka på USA, som anses ha hårda straff. Men det finns ju inte ett alternativt USA med mildare straff att jämföra med!?

    Gilla

 2. Benjamin Dhover skriver:

  Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) är ju uttalade Nationalsocialister. Varför skulle det vara så svårt för Socialister att sälla sig till Nationalsocialister? Det hoppet är ju mycket mindre än de andra grupperna, trots att vänstermuppar idag försöker låtsas som att Hitler och Stalin inte alls gick i armkrok under gott humör fram tills gamle Adolf fick storhetsvansinne och anföll även Sovjet.

  Gillad av 7 personer

 3. Elisabeth G skriver:

  ”Som de kameleonter man är kanske man väljer Nationalismen(!), drar på sig uniformen och försöker knycka röster från Nordiska Motståndsrörelsen.”

  Tja, varför inte? De är ju samma andas barn. Samma ruttna ideologi.

  Gillad av 9 personer

 4. Therese skriver:

  Ett problem för V (och kanske många andra kommunistpartier runt om i Europa) är att deras politiska idéer uttryckta i deras partiprogram inte överensstämmer med deras aktiva medlemskader,deras ledande partifunktionärer.
  I programmet talar man om arbetarklassen och de fattigare i samhället,det är dessa som ska stöttas och hjälpas till ett bättre leverne.
  Men de aktiva partifunktionärer som ska genomföra programmets idéer kommer huvudsakligen från medelklassen och intellektuella,företrädesvis också storstadsfolk(Sthlm).
  Så var det redan när jag var ung på 60-talet,det var studenter som ledde upproren,inte arbetare huvudsakligen.
  Däri ligger V problem och i förlängningen existensberättigande. Nu har man i princip lämnat våldsromantiken och satsar framför allt på reformer som ofta gynnar både lågavlönade/lågutbildade men också medelklassen och högskolestuderande.
  Finns det någon framtid för den typen av parti?
  Vi får se hur det islamistiska partiet Nyans utvecklas,kommer det bli ett parti som muslimer i allmänhet kan känna samhörighet med? I så fall har de nog framtid i Sverige och svensk politik.
  Blir de ett allt för radikalt parti så blir det nog svårare att få ett större stöd från majoriteten av muslimerna i Sverige,för de är kanske inte alls intresserade av de idéerna och ett elitens parti.
  Jag vet inte vad som kommer att ske och det oroar mig!
  För även ett litet stöd på kanske en procent till ett extremt radikalt islamistiskt parti vore avskräckande,det innebär ju i siffror ett stöd på över 50 000 vuxna röstberättigade .
  Bäva månde Sverige och svenskarna !!

  Gillad av 2 personer

 5. Östrahult skriver:

  Intressant och som vanligt kul skrivet, och det ligger mycket i budskapet. En reflektion är väl att den här sortens friska debatt saknas i våra trötta MSM. En annan tanke som slår en är vilken förskräcklig variation av mänsklig galenskap som är en del av den mänskliga naturen. Det vi läst i historia och trott var så dumt eller vidrigt att det just tillhör historien ser vi idag i full blom, som tok-greta, Annie Lööf, Morgan Johansson, Wolodarski, Lövin m fl.
  Ett talande exempel är den absoluta tystnad som råder bland MSM om IPCCs klimatalarmist och ”forskare” som blivit fälld i domstol för vetenskapsbedrägeri.

  Gillad av 4 personer

 6. Humvee28 skriver:

  Den personen är för mig ett exempel på varför jag inte röstar SD. Sandgren tillhör de som tror på samexistens så vems sida står han på egentligen?

  Så många intar denna position, bekväm för man tror sig inta både det intellektuella högsätet och det goda, ”alla är ju inte sådana”, ”vi kan ju inte slänga ut alla”. Man gillar inte gängvåldtäkter och folk som blir nerslagna men vill inte vara repressiv eller våldsam mot de kulturer som härbärgerar sådana uttryck. Jag tar kanske fel men jag har aldrig sett Sandberg uttrycka sin position om detta.

  Vänsterpartiet är förstås den värsta ondska och skall bekämpas men det är ju förbi självklart, men förstår Sandgren att många aldrig kommer att acceptera kultur x eller människor från denna region? Att det finns två sidor i detta?

  Jag vet inte på vems sida Sandgren och många andra skulle stå vid skarpt läge. Under alla argument så ligger russinprincipen, ”om bara” så kan vi plocka russinen ur kakan.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Humvee28

   En stilla undran: Finns det, i din privata åsiktskorridor, utrymme för debattörer som inte uttrycker rent hat mot andra som inte helt och hållet delar din syn på saker?

   Det må vara att V-partiet förtjänar förakt men man borde ändå kunna diskutera sakligt vad detta parti påstår sig stå för. Känn din fiende…

   Sedan finns det även en skiljelinje mellan de som ännu tror att landets kris ska kunna åtgärdas inom ramen för demokratin, och andra som hävdar att våldet är den enda vägen numera.

   Du verkar höra till de sistnämnda. Det är din sak.

   Gillad av 4 personer

   • Christer E skriver:

    Bra påpekande att diskussion och argumentation är centrala för att någonsin kunna få en förändring. V må sedan ha tagit bort beteckningen ”kommunism” från sitt program, men det är trots det hos V man hittar kommunistiska väljare.
    Att sedan slå ihop V med alla andra partier, utom SD, leder ingenvart, möjligen till ett fåfängt försöka att ytterligare polarisera befolkningen, de som sett sanningen (SD) och de som lever i en livslögn (alla övriga). Ser någon här en likhet med religion (godtyckligt vilken)?

    Gilla

   • Humvee28 skriver:

    Inte alls, folk får så klart tycka vad de vill, jag argumenterar för vad jag anser vara riktigt, gör inte du det?

    Jag tror inte våld är vägen fram men det är mer än praktisk betraktelse, jag kan inte se ett modernt Dackeuppror, kanske jag tar fel och det eskalerande invandrade våldet till sist triggar kravaller men det verkar avlägset. Svensken flyr nog istället för att bli martyr för det hade man blivit, polisen hade skjutit svenskar det är jag säker på.

    Nej hela min poäng är att det som sker är värt hat och att detta hat är rättfärdigt och borde leda till ett RÄTTFÄRDIGT demoniserande av alla ledande pk-ister. Den skuld de projicerat i alla år skall vändas mot dem själva. Du har missat att jag försökt få fram detta en vecka minst nu?

    Många missförstånd.

    Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   En sant beskriven utopi.
   Bygget krävde totalitär terror för att under en tid hållas samman, därefter blev de nationalistiska strömningarna i landet för starka för att underkuvas.
   Våra svenska socialistiska och nyliberala globalister försöker något liknande Titos bygge, men med lite annorlunda taktik och medel.
   Först bekämpas nationalkänsla och kultur hos det egna folket, därefter inbjuds och hyllas en mängd olika folk och kulturer i en multikulturell socialistisk utopi tvångsmatad folket med indoktrinering mha media, dagis och skola.
   När bygget visar sig ohållbart införs censur, repressiv lagstiftning, angiveri, bildande av våldsgrupper och förtryck av oliktänkande, staten har nu blivit folkets fiende.
   Den enda vägen framåt för statsmakten är ökat förtryck och våld, ett alltmer odemokratisk totalitärt styre. Någon väg ut finns inte för makten, de har stängt det alternativ till revolt demokratin utgör.
   På samma sätt som Titos bygge rasade kommer också Sveriges olika kulturer frigöra sig från statens tvångströja.
   Så länge staten kan muta Sveriges främmande kulturer med bidrag, bostäder och stöd för deras religioner kommer dessa kulturer stödja statens utopiska drömmar.
   När vi går in i en ekonomisk recession och staten inte längre förmår hålla nysvenskarna borta från verkligheten vänds även de mot staten, ett öppet krig om de resurser som finns blir resultatet och därefter delas Sverige in i områden utefter kulturella dominans.
   Vi blir nästa bevis för att blod är tjockare än vatten, kulturell identitet starkare än ideologiska utopier, socialismens inneboende ondska, från homogen framgångsrik nation till Libanon.

   Gillad av 9 personer

 7. pllay skriver:

  Det är bra att skiljelinjerna blir tydliga, det gör att låtgåmentaliteten utmanas.
  Kanske vi når en punkt där grodan spritter till och undrar vad som pågår i landet.
  Kanske Fredriks sovande folk vaknar.

  Gillad av 1 person

 8. Borjön skriver:

  ”Som de kameleonter man är kanske man väljer Nationalismen(!), drar på sig uniformen och försöker knycka röster från Nordiska Motståndsrörelsen.”

  Ja, vem vet vad framtiden har i sin linda? I de östtyska delstaterna så är det i alla fall främst ”Linke” väljare som är villiga att tänka sig ett samarbete med AfD.

  https://www.n-tv.de/politik/Im-Osten-Mehrheit-fuer-Kooperation-mit-AfD-article21272051.html

  Gillad av 1 person

 9. Östrahult skriver:

  Apropå två kulturer som står mot varandra: Synen på affärsetik varierar kraftigt. Det går absolut inte att dra alla över en kam och det finns som bekant en hel del etniska svenskar som är skurkar. Dock har den omfattande invandringen medfört ett inflöde av personer med en för oss främmande affärsetik. Ett bra exempel finns i dagens Expressen, se https://www.expressen.se/dinapengar/qs/har-bor-nyanlanda-i-misar-kan-inte-tro-att-det-ar-amal-2019/. Det handlar om slumbostäder som ägs av personer med bakgrund i mellanöstern, en av dem heter Mohammad i förnamn.
  Det handlar om en oerhörd fräckhet och hänslynslöshet som kolliderar med fredsskadade, bortklemade och konflikträdda svenskar. Det man kan fundera över är:

  • Vad händer när de bortklemade blir förbannade, förr eller senare blir de det
  • Vad händer med de invandrare som bor i eländet när de blir förbannade, förr eller senare blir de det

  Gillad av 7 personer

 10. annikanestius skriver:

  .”Pengar är inget problem, för i nuvarande klimatnödläge är det faktiskt ansvarsfullt att låna.”
  Fråga gärna miljöpartister vem de ska låna ifrån. Kina? Som har pengar att låna ut för de inte gör några klimatåtgärder och för att där inte finns social vård för befolkingen.
  F

  Gillad av 2 personer

 11. Linden skriver:

  Invandringen i Malmö har nu spårat ur så mycket att befolkningen snart beväpnar sig i den alltmer dysfunktionella staden. Det menar i varje fall Moderaterna, rapporterar Kvällsposten i en artikel på lördagen.
  M hycklarna som låtsas värna om oss svenskar.
  Som ena dagen med brösttoner ska minska på invandringen,
  Och nästa dag undertecknar Global compact avtalet. Alla sjuka har ett givet uppehållstillstånd.
  Välkomnar anhöriginvandring. Motsvarande 100000tusental invandrare ytterligare
  För att inte tala om bluffandet med arbetskraftsinvandringen av analfabeter.

  Det är bara korkade alt dåligt pålästa som kan ge lilluffe sin röst.
  Hycklare den sämsta sortens politiker.

  Gillad av 3 personer

  • Vax skriver:

   ovus undersökning har tagit fram hur trygga väljarna känner sig med det politiska ledarskapet.

   Novus ställde frågan: ”I vilken omfattning känner du dig trygg med det politiska ledarskapet i Sverige idag?”.

   Endast fyra procent av de tillfrågade anser sig mycket trygga med landets ledarskap. Hela 55 procent uppger att de är mycket eller ganska otrygga. 37 procent anser sig ganska trygga medan 4 procent inte vet hur de känner.

   Synd att inte dessa känslor avspeglar sig i valresultaten

   Gilla

 12. Leif Nilsson skriver:

  Apropå Vänsterpartiets kameleontpolitik och Jonas Sjöstedts påstående att ”Rött är det nya Gröna”, rekommenderar jag Nikodemus Unghs artikel ”Gretakulten och nyvänsterns religiösa kommunism”, där han bl.a. skriver:

  ”Där den klassiska kommunismen motiverade överstatlighet, tvång och förtryck i namnet av Marx och dennes rousseanska utopiska dröm om det jämlika och klasslösa paradiset, motiverar klimatkommunisterna samma slags överstatlighet, tvång och förtryck i namnet av miljön och naturen.”

  Läs gärna artikeln här: https://www.mises.se/2019/09/15/gretakulten-och-nyvansterns-religiosa-kommunism/

  Gilla

 13. Magnus Rosensparr skriver:

  Ja, J-O. S. förutsägelse är inte så utopisk som man kan tro. Att V skulle kunna bli blågult är inte konstigare än att det gamla stalinistiska maskulina SKP/VPK hux flux blev det fittmössefärgade flumpartiet V. Dessutom finns det ju många ideologiska beröringspunkter mellan rött och brunt.

  Gilla

 14. Fundersam skriver:

  Artikel idag i Expressen om hur nyanlända lever i slumbostäder betalda av kommunen. Fastigheterna ägs av andra invandrare. Man får även se hur de utnyttjar svenska systemet genom bolagskonstruktioner där man alltid kan peka på någon annan. Vi har sett det inom många affärsområden där invandrare skor sig på nyanlända och samtidigt plundrar svenska skattebetalare. Vårat samhälle byggde på tillit och respekt för andra människor och djur vilket numera sedan länge utnyttjas.

  Gillad av 2 personer

 15. Niklas R skriver:

  Definitionen på miljöpartister i Europa är vattenmeloner då det är välkänt att de är bara gröna på utsidan men insidan är lika röd som alla andra socialistiska partier.

  Sedan är vänsterpartiet kommunisterna ett bra exempel på tesen; socialister är, per definition, idioter. Det är bara att läsa ovanstående text som praktiskt exempel.

  Gilla

 16. Rikard skriver:

  Hej.

  Alla partier har samma mål: öka sin makt. Det målet måste i en demokrati vara överordnat alla andra mål.

  Partiets andra mål är att göra sin verklighetsbeskrivning till likriktare, till normerande normalitet, och till ontologi (välj det du tycker passar bäst).

  Partiets tredje mål är att flytta så mycket som möjligt av den beslutande makten till partikontrollerade funktioner bortom medborgares eller andra partiers kontroll och insyn; man ger sig själv en grindvaktsfunktion.

  Partiets fjärde mål är att ge sig självt ansvars- och straffrihet för vad man gjort.

  Alla andra mål, värderingar, -ismer med mera är och måste i en demokrati vara underordnade dessa.

  För medborgaren gäller således att vara lika osentimentalt logisk som ovanstående i valet av parti. Vad har partiet levererat för resultat, är den enda fråga som räknas. Vad har partiet gjort med den makt det haft/har? är ett annat sätt att formulera det på. Instämmer jag i majoritet med vad partiet gjort, eller ej? Om ja: rösta på partiet och engagera mig i det. Om nej: rösta på något annat.

  Vilket den mycket skarpsynta Simone Weil skrev i ”Om de politiska partiernas allmänna avskaffande” – läs den.

  Kamratliga hälsingar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 17. Steven Jörsäter skriver:

  Väl formulerat! Min variant är att vänstern är ett läskpapper som ständigt söker efter de stolligaste idéerna att suga upp. Därför är det lönlöst att försöka hitta något system eller moral i det de gör. De kommer alltid att hitta något ännu värre.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.