Gästskribent Rolf Oward: Vad händer med den tyska vindindustrin?

Baklås verkar vara en bra beskrivning. Enligt tyska IWR (Internationalen Wirtschaftsforums Regenerative Energien, Ekonomiskt forum för förnybara energikällor) har intresset att lämna anbud för nya vindkraftsprojekt i Tyskland ”sjunkit till det lägsta någonsin”.

Ett av skälen till den märkbara minskningen är att den tyska vindkraftsindustrin sedan två år tillbaka inte alls får statliga subventioner i samma utsträckning som förr, och eftersom vindkraften ekonomiskt inte står på egna ben är givetvis intresset från företagarhåll därför svalt.

Ett annat skäl är de protester som följt på utbyggnaden av vindkraftskapaciteten, protester som gällt instabilitet i elnätet, chockhöjda elpriser och förstörelse av landskap och biotoper. Man kan faktiskt säga att den tyska vindkraftsindustrin har kollapsat, i vart fall när det gäller nyinvesteringar i vindparker.

IWR framhåller också att det senaste årets negativa trend i byggandet av nya vindkraftverk i Tyskland intensifieras och någon positiv förändring förväntas inte vare sig på kort eller medellång sikt.

Per den första september i år har Bundesnetzagentur (tyska Energitillsynsmyndigheten) begärt in anbud omfattande 500 megawatt vindkraftskapacitet, men har hittills kunnat beställa enbart 176 MW megawatt.

Tvärstoppet för tysk vindkraft innebär också stora problem med tanke på landets åtagande att övergå till ”grön” energi år 2050. Många experter säger dessutom att Tyskland inte kommer att uppfylla sina 2020-åtaganden med minskade utsläpp av växthusgaser.

Vad ska den bidragsdrivna vindindustrin göra då? Man hoppades att finansminister Olaf Scholz i sitt nyligen hållna inledningsanförande i tyska riksdagen om nationella utgifter för 2020 skulle anslå än mer pengar, men det verkar inte så: ”Mer av samma kommer inte att hjälpa oss”. Det torde innebära att den traditionella strategin att driva så kallad klimatvänlig verksamhet genom stödprogram och skatterabatter numera tillhör historien.

I nästa vecka (torsdag 19 september är det sagt) förväntas Tysklands ”klimatkabinett” lansera nya åtgärder vad gäller vindkraft, kommande energiprogram och investeringar. För närvarande möter vindkraftsprojekt (på land) hårt motstånd från hundratals protestgrupper och traditionella miljöaktivister som tror att förstörelsen av det tyska landskapet inte är ett ekologiskt pris värt att betala. Det gör att det också av rent opinionsmässiga skäl (förutom de ekonomiska), blir svårt att starta nya vindkraftsprojekt.

Rolf Oward är copywriter och översättare som kört egen låda i över 30 år. Arbetat en hel del i Kista, till och med startat företag där. Formellt: fil kand, fil lic, DIHR. Hyfsad i spjut (61.14). Mer och mer förvånad och irriterad över hur Sverige styrs och hur PK-tänkandet fått in sina tentakler i stort sett överallt.

37 reaktioner på ”Gästskribent Rolf Oward: Vad händer med den tyska vindindustrin?

 1. Bo Svensson skriver:

  Metoden för att släppa ut energiproduktionen i marknadsekonomin består i att lasta produktionskostnaderna på producenterna. – Man får inte bjuda på miljökostnaderna.

  För kärnkraftens del måste den bära sina försäkringskostnader fullt ut och fullgod kompensation skall utgå för den bedrövelse härdsmältorna orsakar fram till dess de smittade arealerna åter är beboeliga.

  Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Bra att det blir svårt att starta nya vindkraftverk. Man kan fortsätta med kolkraft i Tyskland för det där med fossilutsläpp behöver man inte bry sig om. Inte för klimatets skull i alla fall. Klimatet påverkas inte mätbart av mänskliga utsläpp och det blir nog snart uppenbart för alla, även fast etablissemanget kör så det ryker med klimathotshets. Däremot är det bra om skurkstater med oljetillgångar intecfår för stor makt, så den rika världen bör nog satsa på eldrivna fordon. Fast då måste man också bygga moderna kärnkraftverk för att det ska kunna fungera. Kärnkraft behövs förstås ändå om vi vill fortsätta ha en modern livsstil.
  Om den påbörjade stängningen av Ringhals fullföljs så går det ju inte att ångra sig. Det går inte att öppna igen. Då måste man bygga nytt, vilket kräver kunskap, (finns den i Sverige?), och kanske tar femton-tjugo år och kostar en rejäl slant. Men det vore en verklig investering för framtiden. Till skillnad från massimport av bidragsberoende människor, onödiga klimatåtgärder (elcyklarna har kostat en miljard!) och onödiga höghastighetståg.

  Gillad av 12 personer

  • brrr skriver:

   Vill man få en bild av klimatförändringar på gång, kan man söka på t.ex. ‘Grand Solar Minimum’, ‘Magnetic Pole Shift’, ‘Lilla Istiden’.
   Men det går inte att tjäna pengar eller skaffa sig makt på den sortens klimatförändringar, så ingen berättar om eller planerar för sådant.

   Gillad av 2 personer

  • Patria Amissa skriver:

   Mkt bra (som vanligt) men vill kommentera din uppskattning om tidsanspråk för nytt kärnkraftsverk. Vi har en indikation om tidsaspekterna av nybyggnation från Finland, som ju är långt mer effektiva än oss. Jag uppskattar att det från beslut till producerande verk krävs minst 50 år i Sverige. Det tog t ex 30 års pappersvändande innan nya E4 började byggas utanför Uppsala, som hamnade på samma sträckning som det allra första förslaget lagt på 70-talet om jag minns rätt. Eller varför inte se på framgångssagan nya Karolinska. Dessa två projekt är oerhört triviala jämfört med ett kärnkraftverk. Betänk bara att vi först måste få till ett blocköverskridande politiskt beslut för ett nytt kärnkraftverk – i ett läge där politiker inte ens kan enas om det är måndag idag eller inte.

   Gillad av 7 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Patria amissa
    Tack för korrigering av uppskattad tid för att bygga ett nytt kärnkraftverk i dagens Sverige. OM politikerna skulle kunna samlas i ett beslut om något positivt för landet.
    Men desto mer bråttom är det.
    Vi lär bli tvungna att importera mer kolkraft och/eller gas. Om vi har råd.

    Gilla

   • Elof H skriver:

    Ett verk kan vara klart inom fem år från beställning. Beställ standardverk från Sydkorea och placera det på befintliga kärkraftssiter så finns det inga som helst oklarheter. Lämpligen lägger vi en beställning på 4-6 identiska nyckelfärdiga reaktorer. Finlands misslyckade satsning är absolut inget riktmärke.

    Gillad av 1 person

  • Ga Ort skriver:

   ”Klimatet påverkas inte mätbart av mänskliga utsläpp och det blir nog snart uppenbart för alla”

   Det blir snart uppenbart för många, att isen i Arktis blir ett minne blott, med stora konsekvenser för klimatet som följd. 70 procent av isvolymen redan borta sedan 1980 och i år är ännu ett år i raden av ständiga minskningar.
   Eller ta den miljard människor som är beroende av vatten från glaciärerna i Himalaya. Tror nog de också kommer märka att det snart inte längre kommer något vatten i floderna. Två tredjedelar av isen i de glaciärerna kommer vara borta till 2050. Hur många människor ska dö där innan de märker att klimatet ändrats?

   Gilla

   • Mv skriver:

    Jaha, 70% av isvolymen är borta sen 1980, jag bor i den mest låglänta kommunen i Sverige, har jag månne utvecklat gälar som en gädda utan att märka det? Eller kvittar det att isen smälter?

    Det är så idiotiskt, dessa människor som Ga Ort förmår ju inte ens stycka samman sin egen falska logik med sina falska ”fakta”. Är det mer volym i de sista 30%-en is eller? NU försvinner Maldiverna.

    Inte ens era egna lögner förmår ni sälja. Att sådana som du finns är ett testamente till att människor i allmänhet inte är logiska ens på basal nivå. Synd att ni besitter alla politiska poster.

    Gillad av 5 personer

   • Ga Ort skriver:

    Svar till MV:
    Jag skrev att det är isen i Arktis som försvinner. Arktis, det består enbart av havsis. När den smälter bort påverkas inte havsytan alls. Så dina kommentarer är totalt irrelevanta.

    Gilla

  • Eva Kraft skriver:

   Hej!
   jag delar dina synpunkter på energifrågan. Viktigt att politiska beslut grundas i kunskap om vad vi medborgare efterfrågar.
   Känner du till portalen https://lastips.se?
   Vi är en grupp engagerade medborgare som via den länkar till artiklar och information och varje dag publiceras ett urval av intressanta krönikor. vi vill gärna bli fler och om du vill medverka eller stödja Lästips, finner du kontaktinformation på hemsidan https:77lastips.se/inbjudan.
   Eva Kraft

   Gillad av 2 personer

 3. Palle9 skriver:

  Rolf: tack för intressant lägesrapport. De fulla konsekvenserna av Angela Merkels mångåriga förstörelsearbete (massinvandring, vansinnigt energiomläggningsbeslut) kommer Tyskland och Europa att bevittna först om ett antal år. Det ska bli intressant att se om hennes efterträdare kommer att innebära någon form av omläggning/tillnyktring beträffande dessa båda viktiga politikområden. AfD växer ordentligt, men tyvärr även de gröna – även om den tyska varianten inte helt kan jämföras med den svenska motsvarigheten vad beträffar extremism.
  I den nyligen genomförda valrörelsen till ett par av de forna DDR-delstaterna undvek CDU visligen att låta fru Merkel framträda – detta för att i möjligaste mån minska förlusterna för det egna partiet.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Hur kan AKK acceptera att bli partiledare utan att också samtidigt taga över kanslerposten!? Är det något kvinnligt? Ingen man utan allvarliga soja- och veteskador på gonaderna skulle ha gått med på det, inbillar jag mig. Avvakta hade man ju kunnat göra utan partiledarposten.

   Gilla

   • Palle9 skriver:

    Fredrik Östman: Ja, det är märkligt. Förmodligen kände CDU-ledningen ett behov av att på något sätt agera p.g.a. det ökande missnöjet mot Merkel. Nu vidtog man åtminstone någon åtgärd, som gav signalen att Merkel är på väg ut, vilket man väl hoppas ska dämpa missnöjet något.

    Gilla

 4. Tomas skriver:

  Med Ygeman som chef, Bolund/Lövin som styrmän samt en tonåring som kartläsare kan man inte bli förvånad över den amatörmässiga svenska energipolitiken, i alla fall inte de som är utbildade och kanske har några decenniers yrkesutövning inom området. Dubbeldörrarna till Bidragsladan står vidöppna och solcellskrängare, vindflöjelproducenter, elbatterister mfl springer ut och in med famnen full av pengar likt de lika välutbildade tävlingsdeltagarna i Fångarna på fortet.

  Gillad av 14 personer

 5. miketheviking skriver:

  Mitt hjärta stoppade för ett ögonblick…
  Tyska vinindustrin i kris? Aldrig mer en Grau Burgunder eller en fräsch Riesling Auslese?

  Puh…

  Är det det självklara att ett land med 80 miljoner invånare och världens per capita starkaste industri- och verkstadssektor inte kan klara sig på propellerkraft så är det ingen kris.
  Det kallas brutal tillnyktring.

  Har man åkt genom Tyskland så ser man snabbt hur fult allting blir med dessa monsterväderkvarnar och man förstår varför fågellivet i Skandinavien minskar.
  Vindkraft fungera småskaligt ungefär som i Australiska outback eller USA:s mellanvästern.

  Att det ska vara så svårt att förstå att vattenkraft och kärnkraft är de effektivaste energikällor vi har. Fru Merkel har, trots sin kloka Muttihjärna, trampat snett några gånger. Fukushimakatastrofen fick henne och tro att en Tsunami och Jordbävning även kan ske i tyska urberget. Med endast 7 anläggningar kvar står Tyskland inför ett energiharmageddon där endast kol och gas samt importerad energi kan rädda dem.

  Så går det när man låter die Grunen eller andra fantaster ta över 100-årsperspektivet i en statsförvaltning.

  Gillad av 7 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Me too. Men sedan tänkte jag att jag i alla fall inte är särskilt förtjust i tyskt vin. Fast lite rolig felläsning var det allt. 🙂

    Gilla

  • Christer E skriver:

   Om nu någon (de gröna partierna) vill ha dessa anskrämliga vindsnurror, som dessutom inte är ekonomiskt försvarbara, varför då inte bygga sådana som snurrar vertikalt, dvs endast en hög pelare som visserligen stör utsikten, men i mindre grad än dagens snurror.
   Någon som vet?

   Gillad av 1 person

 6. Elof H skriver:

  Pga. vindkraftens intermittens så innebär varje nytt verk sämre lönsamhet för alla befintliga verk. När det.är blåsigt så sjunker priset på elen snabbt mot noll (och lägre) och därmed blir lönsamhet sämre och sämre ju fler verk som byggs. Har för mig att det är någonstans när elen står för 5-10% av marknaden så lönar det sig inte längre att bygga ut kapaciteten.

  Gillad av 4 personer

 7. Humvee32 skriver:

  Precis. Vad är det värt att ha en av människan obruten horisont?

  Det som saknas i filmer om framtiden är skogar av rostande vindkraftverk. Kanske kan man odla vinrankor på dem?

  Gillad av 5 personer

 8. Leif Stern skriver:

  Det är mycket hög tid att lära svenska folket hur man måste agera för att det ska bli möjligt att koppla in ett elområde som manuellt stängts av på grund av otillräcklig elproduktion under extremkyla. I ett avstängt område måste abonnenterna stänga av all elvärme för att underlätta återinkoppling så att denna kan ske med lägsta möjliga förbrukning inkopplad.
  Sker inte detta är det sannolikt att inkoppling inte är möjlig med risk av att fastigheter blir nedkylda, vatten och värmesystemen fryser sänder och fastigheterna blir obeboliga med sina ägare ihjälfrusna. Tack miljöpartiet .

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Mja inte riktigt så. Alla elbolag har möjlighet att sätta på elen stadsdel för stadsdel. Så efter ett massivt bortfall där det blir kallt och mörkt så får några strömmen först och resten får vänta tills elnätet är balanserat. Blir det svart i hela Sverige så får nog några vänta en vecka, i värsta fall ännu längre. Under tiden så får man låta vattnet rinna i alla kranar så det inte fryser. Sen får man ha alternativ uppvärmning. En eller flera bensindrivna bilar med full tank är bra att ha. Så fryser man inte. Lite knapert med mat blir det ju. Men värst är ju februari så man får bunkra upp med nåt som håller i början på året. Jag väntar ivrigt. Vad säger bondepraktikan om att det varit gott om rönnbär i år?

   Gillad av 4 personer

 9. Sune Mangs skriver:

  Elektrifieringen av fordonsparken fordrar el och om incitamenten för att köpa elbil inte fortsatt skall bestå i kontrproduktiva elbonusar, som direkt inbjuder till missbruk och bidragsarbritage, genom exempelvis vidareförsäljning av elbilar till Norge, så fordras låga elpriser

  I Sverige så skall fullt fungerande kärnkraftsverk förtidsavvecklas, trots att Sverige redan har så låga marginaler av tillförlitlig el att industrietableringar uteblir.

  För säkerhets skull så skall Sverige trots att flertalet ekonomiska rapporter talar om negativ ekonomisk samhällsnytta satsa på snabbjärnväg, detta i ett land med inte tillnärmelsevis den befolkningsstorlek som är en grundförutsättning för en ekonomiskt hållbar kalkyl. Lövin har minsann åkt snabbtåg i Frankrike, men inser inte att Frankrike med närliggande befolknings-täta länder och som ligger centralt i Europa betjänar åtskilligt större kommunikationsbehov och marknad än i Sverige som ligger i Europas periferi, med ett befolkningsunderlag som inte på långa vägar kommer göra vare sig investering i eller driften av snabbtåg samhällsekonomiskt försvarbar.

  Ett för samhället helt basalt och för fortsatt välstånd helt avgörande politikområde bedrivs som vanligt från Miljöpartiets sida med totalt verklighetsfrämmande ideologisk övertygelse, dessvärre så synes flertalet partier givit upp all förmåga till kritiskt tänkande och valsar fram efter en förljugen diskurs, och från socialdemokraternas sida, bestämd som vanligt, efter maktpolitiska kalkyler snarare än vad som är bäst för Sverige.

  Gillad av 1 person

 10. Pessimist skriver:

  Kopplar ihop DN’s rapport on mordbranden av Slottsskogshallen I Giteborg med Eva Danielsson’s forslag att satsa pa karnkraft I stallet for vindpropellrar. Eva’s forslag ar I och for sig bra. Vad Eva bortser ifran ar mojligheten att ”ungdomarna” efter att ha trottnat pa att branna ner sportanlaggningar och att placera ut bomber I fkerfamiljshus kan komma att ga efter spektakulara mal, typ karnkraftverk.

  Pessimist

  Gillad av 1 person

  • Eva Danielsson skriver:

   Pessimist
   Jag hoppas att dessa ”ungdomar” ska utvisas, de som är här illegalt eller begått brott, respektive lockas till att återvandra genom att alla bidrag till dem här dras in samtidigt som man kan få återvändarbidrag mot att inte komma tillbaka. Dessutom måste alla uppehållstillstånd och medborgarskap baserade på felaktiga uppgifter dras in. De ska inte vara här.
   Naturligtvis måste ändå kärnkraftverk omgärdas med rigorös säkerhet. Oavsett.

   Gillad av 1 person

 11. Klas Göran skriver:

  Det skall vara nominativformen ”Internationales Wirtschaftsforum Regenerative Energien” – det som står i texten är genitivformen. Deutsche Sprache schwere Sprache…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.