Patrik Engellau: Hijab

Patrik Engellau

Jag har ägnat debatten om den muslimska kvinnoklädseln – hijab, andra slöjor, burkini och sådant – ett ganska förstrött intresse eftersom jag inte förstått eller inte besvärat mig med att ta ställning. Men så lättsinnigt kan man ju inte förhålla sig till en brännande samhällsfråga så jag började fundera lite och nu tänker jag tala om för dig vad jag kommit fram till om du orkar läsa.

Tänk dig ett kors vid vars spetsar det finns markeringar för Nord, Öst, Syd och Väst. Var och av dessa representerar en inställning i slöj- och klädfrågan. Nord och Syd rör sig en dimension, Öst och Väst i en annan. Positionerna Öst, Syd och Väst är erkända men Nord artikuleras sällan. Jag ska strax göra det.

Syd är de beslöjades egen attityd (så som jag tolkar den). De tar på sig slöjan liksom de talar rinkebysvenska för att markera etniskt, kulturellt eller religiöst revir. Kvinnor som kanske inte bär slöja i hemlandet – eftersom någon särart inte behöver betonas när man är likadan som alla andra – tar på sig plagget när de kommer till Sverige vilket i handling är en demonstration av innebörden att ”kolla, du kan tydligt se att jag inte är svensk och inte tänker bli det eller låtsas vara det”.

Det är en rättfram och tydlig attityd.

Öst och Väst handlar inte kulturernas armbrytning utan om en konflikt mellan två principer som båda ligger inom den västerländska ideologin.

Östprincipen har flerhundraåriga anor och handlar om religionsfrihet. Om man får dyrka vilken gud man vill så måste man kunna få läsa den gudens heliga bok och be hans favoritböner och acceptera de riter som är förknippade med just denna religion inklusive vanor som att fira påsk eller klä de troende kvinnorna i hucklen eller olika slags dok. Kan man ha radband och prästkragar så kan man också ha ramadan och hijab säger en anhängare av religionsfriheten och det är svårt för en allmänt liberal västerlänning att hitta några motargument inom den etablerade lådan av godtagbara argument.

Jo, det finns ett motargument – Västargumentet – i lådan som kanske kan fungera. Det är att man inte ska sexualisera prepubertala små flickor genom att sätta på dem hijab och därmed märka dem som kvinnor innan de blivit kvinnor. Jag kan förstå resonemanget för jag minns min förundran när jag upptäckte att amerikanska småbarnsföräldrar sätter på sina tvååriga flickbäbisar inte bara bikinitrosa utan också bikinibehå när de leker på stranden. Som svensk tyckte jag det var löjligt. Jag känner ungefär samma inför muslimer som sätter hucklen på småbarn. Det verkar bara larvigt.

Men så vässas argumentet. En kvinnlig skribent skriver så här i Svenska Dagbladet den 31 augusti:

… staten och samhället får aldrig se mellan fingrarna när barn sexualiseras. Vi måste göra allt för att stävja en framtid där flickor upplever det som sitt ansvar att nu och i framtiden anpassa sitt inre och sitt yttre för att reglera den manliga sexuella lusten.

Det har jag svårt att förstå. Håller inte kvinnor hela tiden på att försöka reglera den manliga sexuella lusten? Kvinnor har två knappar. På den ena står det Plus och på den andra Minus. Plusknappen är sådant som tajta jeans, urringningar, svarta, långa ögonfransar och trånande blickar. Minusknappen är en tillsägelse, en örfil, ett rop på hjälp, en Metoo-anmälan.

Finns det förresten någon som tror att man kan finjustera den manliga lusten med hjälp av en slöja? (1700-talsmålaren Alexander Roslin gjorde succé med en tavla av sin fru iklädd slöja – Damen med slöjan heter konstverket – och framgången berodde inte på att slöjkvinnan skrämde bort männen.)

Jag tycker det är svårt att komma till något tydligt svar i slöjfrågan med hjälp av de gängse frihets- och rättviseargumenten längs axeln mellan Öst och Väst. Det är väl därför det inte händer så mycket. Då och då förekommer förbudsförsök, till exempel i Frankrike mot burkinin för några år sedan, men de försöken tycks inte ha någon uthållighet.

Min inställning befinner sig i den nordsydliga dimensionen och är motsatsen till den avståndstagande minoritetsmarkering som hijabkvinnorna själva demonstrerar. Nord är som Syd fast tvärtom. Jag är en medlem av den svenska majoritetskulturen och jag gillar inte att det kommer hit minoriteter som, om jag tolkar det rätt, särskilt poängterar att de inte vill ingå i den svenska gemenskapen om man dit även räknar seder, kulturarv och sedan länge intränade beteenden och värderingar.

Sverige är mitt land. Jag var här först. Min släkt kom som flyktingar från Litauen för några hundra år sedan. Det var inte så lätt. Det fanns inget SFI, inget försörjningsstöd, inte ens barnbidrag. De tvingades lära sig språket och anpassa sig till lokala normer och regler för att överleva. Snabb, frivillig integration med sikte på assimilering är grundreceptet för lyckade invandringsprojekt. Muslimska kvinnor borde inte ens komma på tanken att särskilt framhålla sitt utanförskap genom klädedräkten.

62 reaktioner på ”Patrik Engellau: Hijab

  • Therese skriver:

   Citat från dagens Expressen;
   Malmömoderaterna kan inte tänka sig styra Malmö med SD innan SD ändrat sin integrationspolitik.
   Sagt av Moderaternas oppositionsråd i Malmö.
   Slutsatsen är helt klar,Moderaterna väljer(föredrar) att S styr Malmö än att M och SD gör det tillsammans om SD inte ”ändrar sin integrationspolitik”(tydligen gillar inte M att SD kan tänka sig att låta nyanlända immigranter få bo i husvagn om de inte kan betala sitt boende själva).
   Slutsatsen är helt klar,Moderaterna anser att S och deras stödpartiers integrationspolitik är att föredra(är bättre) framför SDs integrationspolitik.
   För mig inga nyheter tyvärr,M har både i teori och praktik sedan valförlusten 2014 agerat så.
   Innan dess slöt man överenskommelse med MP om invandringspolitiken som sen varit grunden för Sveriges invandringspolitik.
   Då var nuvarande Moderatledaren Ulf Kristersson med i Reinfeldts regering(socialminister 2010-2014)
   Slutsatsen är helt klar;
   Moderaternas medansvar till massinvandringens konsekvenser är stort,mycket stort.
   Tycker nog att detta är väsentligt att nämna i en debatt om en av konsekvenserna av massinvandringen av muslimer,om slöjförtrycket som breder ut sig även i Sverige.

   Gillad av 9 personer

 1. Eva Danielsson skriver:

  Helt rätt. De som inte vill ingå i och inlemmas i vår svenska kultur och vår livsstil eller ens följa våra lagar, bör helt enkelt åka hem igen eller flytta till något land som passar dem bättre. Jag vill inte ha dem här.
  Men slöjfrågan kan inte jämföras med bikinin på småflickor. Svenska småflickor som vägrar ta på sig bikinin, blir inte tvingade eller straffade för det.
  Den dagen muslimska flickor kan ta av sig slöjan utan påföljder blir slöjan en icke-fråga.
  Den dagen islam skiljer på religion och politik och tillåter religionsfrihet, så blir islam en icke-fråga för oss, förutsatt att muslimer också assimileras till vår samhällskultur i övrigt. I dagsläget är islam en sektliknande religiöspolitisk rörelse som hotar vårt land, vår kultur och våra liv. Kriget mot oss svenskar pågår med våldtäkter, rån och  bränder.
  Med uppmuntran och bidrag från våra makthavare!!?!
  Förresten tar jag tillbaka att den islamska invasionen skulle kunna bli en icke-fråga även med ett hypotetiskt sekulärt islam och med assimilation. Det handlar ändå alltid om volymer och tempo. Det har ändå kommit hit på tok för många för snabbt. Och dessutom med ett vettlöst curlande från oss som mottagarland där vi dessutom bevisar för dem att vi är en föraktlig och svag ”klan”.
  Storskalig återvandring är absolut nödvändigt. Att mota ut islam, som den fientliga politiska rörelse det är, är absolut nödvändigt.

  Gillad av 22 personer

  • pllay skriver:

   Vi sätter upp Islam till våra motståndare, fiende till vår kultur, folk och land.
   Detta är sant men det är som att angripa kulan som kommer i luften och kanske dödar dig.
   Skytten är den som är din fiende, kulan är bara hans medel att skada och döda dig.
   Vi fokuserar på fel sak, vårt etablissemang kommer finna nya angreppssätt om vi, folket lyckas befria oss från det islamska hotet.
   Det är vårt kulturmarxistiska etablissemangs livsuppgift att förstöra Sverige, allt vi ser omkring oss av feminism, PK, MSM, globalism, flyktingkris är alla medel i förstörelsen av vår civilisation.
   Vi ska utrotas. Varför är sekundärt, det får vi fundera på efteråt.

   Gillad av 8 personer

   • pllay skriver:

    Det är vårt etablissemang som är huvudtumören, resten är metastaser.
    Utan ledare skingras följet.
    Utan vårt etablissemangs aktiva stöd kan inte Islam eller alla de andra nya kulturyttringarna fortleva här.
    Vi är utsatta för ett folkmord iscensatt av vårt eget etablissemang, ofattbart, vad som pågår är inte lite politiskt käbbel, det är stölden av vårt land, förslavningen av oss och krossandet av vår kultur, detta har aldrig någonsin hänt tidigare i historien att ett folks ledare har vänt sig mot det egna folket.

    Gillad av 6 personer

   • Ofrivillig svenska skriver:

    PLLAY kl 10:50 och 11:03: Väl uttryckt, jag instämmer till fullo. Utan hjälp från insidan skulle islam vara en ickefråga, huvudorsaken är hemmasnickrad, nämligen socialismens fullbordade marsch genom alla institutioner utan undantag (i det ingår det sk ”civilsamhället” som bara är sossarnas förlängda arm). Just därför verkar avvecklingen omöjlig att bryta, i mitt snart femtioåriga liv har Sverige aldrig varit en Västeuropeisk nation. Tyvärr ser jag inget hopp för riket att bli en Västeuropeisk nation inom min egen livstid eller ens någonsin. Den största delen svenskar är för indoktrinerade, det började ju för snart sjuttio år sedan, de som har undkommit pga ålder eller lång vistelse i riktiga västvärlden är för få och / eller för åldersstigna för att det skall gå att vända, särskilt som vi ju även har demografin emot oss.

    Gillad av 5 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    PLLAY
    Visst är islam haglet och det politiska etablissemanget är skyttarna med gevären, men vi måste både avväpna skyttarna och skydda oss mot hagelsvärmen. Samtidigt. Eftersom muslimerna inte är någon passiv sorts ammunition utan har en egen agenda, som nog är lika aggressiv och expansiv som våra inhemska skyttars agenda. Dubbla fiendeled mot svensken alltså, där allt nog ändå går att lösa om man kan byta ut makthavarna innan islam gör det.

    Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Ofrivillig Svenska, vad ska vi tjäna på förlorarmentalitet. Är den inte självuppfyllande.
    Det ständiga gnället tar aldrig slut, det är konstant. Förmodligen själva målet för de flesta?? Vad är det för fel på att vara en jävla terrier som aldrig ger upp, se på palestinierna… Det är bara att nöta på. 🙂 Det här landet finns ju för fan fortfarande kvar, varför ska vi ge upp??? Det finns tillgångar också, inte bara skulder!

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

 2. Lars Bernhoff skriver:

  Många av Patriks tankar är lätta att hålla med om. Det som inte framgår är att dessa kvinnor som markerar sin osvenska tillhörighet gör det med stöd eller krav från sina män. Att enbart sätta fokus på kvinnorna är inte en lösning. Männen i jeans och uppkavlad rutig skjorta och kvinnan klädd i svart heltäckande mitt i sommaren. Visst är det märkligt.
  Det finns normer och styrmekanismer inom hijabkulturen som vi sekulariserade svenskar inte begriper. Det är ett agerande som inte satsar på anställningsbarhet. Att visa att man fortsätter med ett annat liv än vad som är svenskarnas ledord, dvs kunna förtjäna sitt eget uppehälle.
  Vi står handfallna men irriterade inför dessa avvikelser från vår norm. Våra sociala system är inte skapade för dessa avvikelser.

  Gillad av 2 personer

 3. Tritonen skriver:

  Muslimer betraktar sig som ett herrefolk, själva intoleranta, men snara att kräva tolerans och rättigheter av andra. Inget muslimskt land har anammat de av FN i Sverige sakrosanta Mänskliga rättigheterna. I stället har man Kairodeklarationen där Sharia övertrumfar allt.

  Gillad av 16 personer

 4. Martin skriver:

  Diskuterade detta med slöja på ett lärarrum häromsistens. Jag låter inte mina elever ha på sig keps på lektionerna eller använda ”huven” på en ”huvtröja” inomhus, med argumentet att hårbotten faktiskt behöver luftas för att må bra.

  Självklart är jag även emot hijab/slöja i skola och förskola (liksom i Sverige för övrigt…). Den lärare jag diskuterade med, en kvinnlig sådan, tog då som exempel en kanske tioårig flicka som av sin far tvingades att bära slöja för familjehederns skull. Den kvinnliga läraren ansåg att det ”naturligtvis” inte skulle vara möjligt att begära att denna flicka skulle vistas i skolan utan hijab!
  Hon höjde ögonbrynen när mitt svar blev att hela den familjen omedelbart borde tvingas att lämna Sverige och för deras, och vårt, välbefinnande bosätta sig i ett av alla de länder som förespråkar deras valda form av ”heder”.

  Sverige befinner sig på ett sluttande plan nu, och det går snabbt utför! Det nya islamistiska partiet kommer troligen att nå riksdagen redan 2022 och då säkerligen välkomnas in i en Löfven-regering om det behövs för att (s) skall kunna behålla makten. Samtliga partier i riksdagen utom sd är redan mer eller mindre infiltrerade av islamister.

  Skall Sverige räddas tror jag på snabba beslut, bl a tvingande återvandring av alla som inte väljer att anpassa sig till vårt lands kultur(inte mångkultur) och ett snabbt infört förbud mot islam. Grundlagen skall ändras så att mångkultur förpassas till historien. Tyvärr verkar detta ouppnåeligt då svenska folket ännu inte fattat vad det är som händer. Det ser i sanning dystert ut.

  Gillad av 18 personer

  • miketheviking skriver:

   Excellent skrivet Martin!
   Ingen ska påtvinga oss en anpassning till deras kultuarv och styrelseskick.
   Vill de ha ett teokratisk samhälle och konsekvent bryter våra lagar så ska de ut ur landet.

   Gillad av 3 personer

 5. Erik skriver:

  Hela den här diskussionen är absurd. Dessa immigranter kommer frivilligt till Sverige,de har valt att frivilligt komma just till Sverige från länder utanför Europa. De har passerat flera trygga och välmående länder innan de kom till Sverige. Anledningen till att de har valt Sverige är vårt välfärdssystem som låter dem ta del av det från första dagen de är här.
  Så de låter oss andra försörja dem vilket kostar oss många,många miljarder årligen . Deras närvaro gör att skolan,sjukvården,folktandvården,bostadsmarknaden,äldrevården,rättsväsendet krackelerar eftersom det fattas resurser att ta emot dessa hundratusentals(miljoner) nya.
  Och samtidigt kräver de att få behålla sina särdrag,sina värderingar,sina traditioner,sin syn på klaners roll,sin syn på kvinnans ställning i samhället.
  Detta är absurt,detta är absurt att Sverige accepterar detta.

  Gillad av 16 personer

  • miketheviking skriver:

   Huvudet på spiken i vår egen likkista, Erik!
   Samtidigt som svenska partier arbetat aktivt för att skilja Kyrkan från Staten och ersätta Kristendom med Liberal smörja (som betyder alltifrån individuellt förhärligande till globalistiska bojor) så gör det nu allt för att vi ska få teokratiska inslag i vårt samhälle.
   Hur i hela världen hänger det ihop?

   Ja, det är apsurt att svenska folket tillåtit våra makthavare och media spika ihop denna kista.
   Det är apsurt att som frisinnad, godmodig, hårt arbetande svensk se hur kistlocket nu hasar över kistkanten för att förslutas över våra huvuden.

   Gillad av 6 personer

  • Staffan Anderstig skriver:

   Det passar muslimer som hand i handsken,de otrogna skall sänka blicken inför en muslim,de otrogna skall betala straffskatt/jazya till muslimen för att behålla sitt liv.Fritt från koranen om förhållandet mellan oss och dem.

   Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Historieskrivarna i framtiden kommer andäktigt skriva om det stoiska, hjälpsamma, lydiga och duktiga folket i norr, som med ledning av sina folkvalda och förtroendeingivande medier lät sin nation och civilisation gå under, i utbyte mot att inte bli kallade rasister.

   Gillad av 5 personer

 6. sva990 skriver:

  Muslimska kvinnor tänker inte i de banorna alls Patrik. Islams religiösa ledare har i 1400 år predikat koranens, Muhammeds och Allahs ofelbarhet och allsmäktighet och helt sonika kapat huvudet på den som vågat utmana deras version av ”sanningen” eller kommit med kritik mot den ofelbare. Om vi skall ha en chans att komma tillrätta med problem i det västerländska samhället som kan tillskrivas islam så måste vi börja tala fritt och öppet om islam och våga kritisera islam på samma sätt som vi gör och har gjort sedan renässansen med kristendomen. Så länge vi låter oss skrämmas till tystnad av muhammedanska gaphalsar kommer vi ingenstans utom möjligtvis ett steg framåt och två tillbaka.

  Gillad av 13 personer

  • A skriver:

   Visst SVA, men det som genererar att saker fungerar ÄR sanningen. Det är ju därför de tar över. Koranen MÅSTE vara en ganska skaplig tolkning av guden annars skulle detta inte fungerat så länge, samt vara på uppgång. Inse att detta inte är nåt hittepå utan så här verkligheten fungerar. Det är VI som är på en stenåldersnivå jämfört med muslimerna. De har definierat upp sanningen BÄTTRE än vi, DÄRFÖR förlorar vi just nu. Vi ligger riktigt riktigt risigt till som kultur nu, och vänstern gör precis allt för att fullborda utplåningen. Vi måste börja koppla in hjärnorna NU. Vi måste hitta det som FUNGERAR NU.

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

   • sva990 skriver:

    Nej, Muhammed fann inte ett religiöst svar som tilltalar människor på grund av sitt magnifika innehåll. Han uppfann metoder för att kuva och härska och fick folk att underkasta sig hans vilja. Benägenheten inom islam att utöva ultravåld, med speciell förkärlek för att hugga huvudet av motståndaren, är hela hemligheten bakom islams tillväxt. Någon (muslim) har sagt att om det inte enligt koranen hade varit behäftat med dödsstraff att lämna islam så skulle religionen ha dött ut för ett tusen år sedan. Det enda som fungerar mot personer som sitter fast i islams tankevärld är öga för öga och tand för tand. Skoningslös, nednötande auktoritet och brutalitet. Det gäller att fullständigt skrämma skiten ur muhammedanerna och att terrorisera dem på samma sätt som de terroriserar västvärlden men med hjälp av så vidriga metoder att till och med IS-mödrar ryggar 🙂

    Gilla

   • A skriver:

    Tänk en gång till SVA, han betraktade världen (guden) och hittade en väg som fungerar. Han läste guden. Inse att det är sant och på riktigt. Det är det som allt handlar om. Och nu så måste vi göra likadant, och hitta tillbaka till vår väg som fungerar. Det är inte hokus pokus, utan så här världen fungerar. Den som får saker att fungera, vet mer om världen, har en bättre koppling till sanning, är närmre guden.
    Religionernas myter handlar om verkligheten, de är inga sagor, utan framrafinerad sanning. En förädlad beskrivning av världens funktionssätt. Ungefär som öppen kod färdig att användas av den som inser värdet.

    Mvh A

    Gilla

 7. V för Vendetta skriver:

  Jag måste säga att det var en rätt undflyende text av P E. Slöjan är så mycket mer än ett ställningstagande mot Sverige eller en sexualisering av barn. Den är framförallt det främsta medlet för att visa att man underkastar sig koranens vilja och riktning. Den visar med största tydlighet vilken inriktning man valt i livet och den visar också på vilket sätt man förväntas vilja bli bemött. Att den också via detta är hämmande och förtryckande är så att säga bara grädde på moset. Slöjan skickar ett lika tydligt budskap som svastikan eller hammaren och skäran. Det går inte att jämföra den ens på samma dag med bikinis på tvååringar på en strand i USA. Slöjan är således inget mode i sig utan ett attribut för en livsåskådning som på djupet reglerar människors rätt till egna val. Om du frågar mig så borde den förbjudits redan igår.

  Gillad av 6 personer

  • Tritonen skriver:

   ”Är det verkligen rimligt att skrota språket, vanor, tusenåriga kulturen, den moderna välfärdsstaten bara så där, på några decennier? Kommer kommande generationer att förlåta oss för att vi förstörde det som många före oss kämpade för? Vem ger er rätten att så själviskt, så historielöst handskas med detta land? Som om ni vore de enda som har funnits, ingen före er, ingen efter. Vem tror ni att ni är?”
   (Jasenko Selimovic DN 2015)

   Gillad av 1 person

 8. Stefan Sewall skriver:

  Slöjor och hucklen och burkar på huvudet är kvinnoförtryck och utgör tydligt tecken på ett extremt patriarkat. Ingen går frivilligt med svart burk på huvudet i solen. Inte ens på vintern.

  Att inte feministerna och de vänsterkantrade är de första att fördöma detta är totalt ofattbart. Jag upphör aldrig att högeligen förvånas över denna flagranta paradox. Man baxnar.

  Det är just ett sådant förfärligt hårt patriarkat och kvinnoförtryck och kvinnoförnedring som radikalfeministerna falskeligen anklagar oss svenska väldigt jämställda män för, pga deras behov att kanalisera sin frustration och vrede. En aggression så missriktad då den vänds mot oss svenska vita män, som är de som först och i störst utsträckning avskaffat det gamla patriarkatet, som vad avser det svenska parallellsamhället i Sverige i politik och offentlig sektor ersatts av ett tantvälde. Radikalfeministerna måste dock ha någon att rikta sin udd mot, och det är vi som minst förtjänar det. Som 3-åringar som skriker och sparkar på sina föräldrar som försörjer och sköter om den och skyddar den från faror.

  Man måste numera när man beskriver Sverige, specificera vilken del av landet man pratar om, det musselmaniska parallellsamhället, eller det icke musselmaniska invandrarsamhället med bl.a iranier eller yazidier som hatar islamistregimer, eller den ursvenska parlllelldelen av Sverige.

  Gillad av 8 personer

 9. Erik P skriver:

  Slöjan är för mig tecknet på fattigdom och efterblivenhet.

  Islam har inte bygget ett enda anständigt och/eller framgångsrikt samhälle någonstans i modern tid.

  INGET av medlemsländerna i IOC är ett land vars pass någon hellre innehar än det svenska. Inte ens de mest devota islamofiler skulle få för sig att byta.

  Vore jag muslim skulle jag generas över bristen på framgång i muslimska länder.

  Inte stoltsera med en slöja för att markera att jag tillhör.

  Gillad av 5 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Vore jag muslim skulle jag generas över bristen på framgång i muslimska länder skriver du. Du är ju inte muslim och du tänker som en västerlänning. Det gör inte muslimer. Tänker som en västerlänning alltså. Tänker de alls? Har de förmåga att tänka på framgång så som vi ser den? Eller ser de framgång när de hunsar sina kvinnor? Eller hur tänker de?

   Gilla

 10. Jonas skriver:

  Fyra tankar om slöja (och andra kvinnomuslim-klädesplagg):

  1. En kvinnlig bekant var lärare och frågade pappan till en flicka som tvingades bära slöja om varför? Svaret pappan gav: -”Om man äger en fin guldpenna så lånar man inte ut den till andra. På samma sätt är det med ens dotter eller fru.”

  Slutsats: kvinnan är en mans ägodel.

  Att kvinnan är mannens ägodel togs inte upp i PE:s Öst-Väst-Nord-Syd-analys.

  2. När min dotters skolklass skulle besöka en moské fick de förbereda var sin fråga till imamen. Min dotter frågade: ”Varför är det bara kvinnor inom islam som bär slöja? Varför inte männen?” Imamen svarade: ”Om en man ser en kvinnas hår kan han bli attraherad till en kvinna som inte är hans.” Dottern ställde följdfrågan: ”Men en kvinna kan väl attraheras av en man också? Varför skall han då inte dölja sitt utseende?” På det fick hon inget svar.

  Slutsats: Detta är PE:s Västargument och är alltså förklaringen ur en imams synvinkel.

  3. En muslimsk kvinna från Balkan jag känner bär inte slöja. Hon är frånskild och tycker att slöjbärande är fånigt. Hon berättade att en arbetskamrat bar slöja varvid hon frågade henne: ”Varför bär du slöja? I koranen står det att ”om en man har en vacker kvinna så KAN han sätta slöja på henne”. Men du är ju inte vacker; varför bär du slöja?” 🙂 Min muslimska kvinnovän berättade att ”Hon pratade inte med mig på ett år”.

  Slutsats: Slöja visar sig åter vara något som ens man (och det muslimska samfundet) kräver att en dygdig kvinna bär. Västargumentet.

  4. Personligen, när jag ser en kvinna som bär slöja (niqab, burka eller whatever) i Sverige, så tänker jag medvetet eller omedvetet att de själva tänker: -”Jag bär slöja för att visa att jag hatar ert j-a skitland och vi tänker ta över det. Vänta bara din kristna idiot.”

  Slutsats: PE:s Sydragument

  Gillad av 7 personer

 11. Skuggorna på grottväggen skriver:

  Oavsett korsets alla väderstreck så har de flesta av oss inte vaknat upp till olikhetens större risker. Kultur och religion levs alltid inifrån ett enskilt jag, där man sätter egen tillhörighet högre än annat. Oavsett kultur och religion så försvarar människor det egna mer än övrigt. Om man inom en begränsad geografi pressar in etnisk, kulturell och religiös mångfald – till påtvingade möten – så uppstår automatiskt friktionsytor. Vars kontaktytor värms upp i olika grad. Att tro något annat är bara naivt. De riktigt heta konfliktytorna kan också fatta eld. Då får vi av våld präglade skiljelinjer. Där religion, etnicitet och kultur börjar uppträda som ett sammanväxt konglomerat. Det är bara att läsa historia och antropologi för upptäcka dessa ting. Den moraliska upptuktelse – vi ständigt möter i svensk miljö – kan aldrig ändra på dessa sakförhållanden. Ty de ingår i den mänskliga naturen. Att ta strid för det egna. Om någon försöket tvinga henne att lämna kulturell, etnisk och religiös egenart slår hon tillbaka. Att tro något annat är bara aningslöst. Riksdagens beslut från 1975, om Sverige som en multikulturell och religös mötesplats, håller nu på att förverkligas. En naivitetens vind blåser ännu hårt. Än har vi bara sett skuggorna på grottväggen skulle Platon ha uttryckt saken.

  Gillad av 3 personer

 12. Humvee25 skriver:

  Kommentar1

  Jag stoppar mitt i, skribenten skriver om barn (även om hon kanske utvidgar det på feministers vis). 9-åriga barn och ännu yngre. Patrik har missat att inte alla kulturer har samma tabun mot att ha sex med barn, aboriginer har det exempelvis inte, och ej heller kultur x. Tror Patrik att det är en tillfällighet att den typ av våldtäkt och sexuella övergrepp som stiger snabbast (förutom kanske gängvåldtäkt) är våldtäkt mot barn?

  Gillad av 4 personer

  • Humvee26 skriver:

   Halmgubbe men viktigt att markera vad vi har att göra med. Samexistens är helt enkelt omöjlig. Det är självklart. Alla medel är tillåtna och att förbjuda hijaben är ett, men varför stoppa där?

   Gillad av 5 personer

 13. Richard skriver:

  Även om jag gillar dina texter, Patrik, orkade jag bara snabbt skumma denna. Anledningen är att jag inte behöver några argument rörande hucklen och spökplumpsdräkter; saken är nämligen väldigt enkel:

  Alla dessa utlänningar ska inte vara här till att börja med. De har kommit hit beroende på en dold agenda från makthavare i väst som drivs genom lögner, plundring av våra tillgångar (det är inte politiker och oligarker som betalar utan vi) och en massa andra oegentligheter. Även invandrarna själva ljuger om sin ålder, sin härkomst, sina ”flyktingskäl” o.s.v.

  Hela företeelsen är alltså i grunden djupt omoralisk och stötande. Jag förstår att vissa hjärntvättade kanske kan börja avprogrammeras genom argumentation omkring någon liten detalj i galenskapen men jag orkar inte ta del av det. Det viktigaste är hur vi ska få ut dem ur Sverige, hur vi ska lyckas straffa skurkarna som gjort detta och hur vi ska minska risken för liknande hemskhet i framtiden.

  Gillad av 14 personer

  • pllay skriver:

   Är det ens möjligt att fördriva det onda? Är vi inte alla en mix av ont och gott?
   Understundom väger den ena sidan över men den andra kommer strax tillbaka, vi hade ett gott samhälle där nu det onda och förstörande härjar.
   Bull och Bear, Ying och Yang, Kali och Vishnu, bygga och riva.
   Skillnaden mellan växelspelet mellan bygga och förstöra är att denna gång är förstörelsen oåterkallelig, det är en förstörelse på djupet, själva livsnerven i vår kultur förstörs.
   Grunden för vår kulturs existens angrips, tron på kärlek, personligt ansvar och respekten för medmänniskor.

   Gillad av 1 person

 14. Aha skriver:

  Som (nästan) alltid en överlägset spänstig för att inte säga intelligent infallsvinkel som verkligen förtjänar beröm. Engellau är något av en mästare i att kunna klä in problemställningar i spännande förpackningar och skulle därmed också vara lämpad för en mycket stor läsekrets. Missunnsamhet är väl det som hindrar att detta kommer till stånd.

  För övrigt tycker jag ännu mer som Engellau; förbaskat oartigt, ohyfsat och påträngande att komma hit till Sverige och få ta del av alla kollektiva tillgångar som upparbetats genom åren och dessutom ofta bli försörjd, och ändå framhäva sin egenart och t.o.m. kräva detta. Skulle se ut det om västerlänningar krävde sin rätt att supa sig fulla och festa loss i (fundamentalistiska) arabländer.

  Jäkla ohyfs.

  Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   Det finns, precis som många skribenter ovan har påpekat, ett mycket starkt inslag av arrogans i att sätta på kvinnor slöja i ett land där man vet att majoriteten inte gillar det men av ren artighet inte gör något åt saken.

   Denna arrogans är det tydligaste tecknet på att detta agerande liksom kravet på särbehandling i många andra sammanhang är ett led i att vilja ta över bestämmandet i landet. Ingen som följer med i diskussionerna har kunnat undgå, dels att Muslimska Brödraskapet har en 90 år gammal strategi för erövring ”genom livmodern” och att den strategin går ut på ett stegvis implimenterande av islamska seder och så småningom avskaffande av demokratin.

   Själv blir jag i olika sammanhang beskylld för att vara konspirationsteoretiker. Anledningen tror jag bottnar i ett tänkande om att man inte får misstänka de styrande för onda anslag mot sin egen befolkning. Men när vi nu vet att vår regering aktivt samarbetar med detta muslimska brödraskap och ger dem miljarder av våra skattepengar för att de ska få erövra oss; ska vi fortsätta att anse att de som framför kritik är konspirationsteoretiker?

   Tyvärr är min erfarenhet, sedan jag ”rödpillrades” för c:a sex år sedan, att fakta på bordet inte hjälper. Tron på de styrandes godhet kan liknas vid den man tillägnar sig när man anslutit sig till en sekt: ”bara vi tror på och stöder vår ledare kommer han att frälsa oss”.

   Att majoriteten av svenskarna blivit ”sekteriserade” bevisas av att man med hull och och hår svalt föreställningen om Greta som vårt senaste helgon. Det bidrar ytterligare till att förtränga tankeförmågan när fralsningsläran blivit det stora hoppet.

   Gilla

  • pllay skriver:

   Vårt etablissemang är Sveriges fiende, invandrarna är etablissemangets verktyg, legoknektar, betalda trupper, nyttiga idioter.
   Många av dem lider lika mycket eller mer än vi gör, många förbannar den dag familjen skickade dem till Sverige med krav på återbetalning av investerat kapital.
   Några av dem begår brott i avsikt att slippa utvisning med åtföljande vanära och utstötning i hembyn.
   Hela vårt etablissemangs företag i omskapande av människor är ett brott mot mänskligheten.

   Gillad av 3 personer

 15. Underdog skriver:

  Tack PE. Jag har hittills känt mig ensam där i norr, men det är skönt att få sällskap. Nu gäller det bara att våga säga det högt och i alla sammanhang.

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Det är inte du och jag som beslutar om bidrag, det är vårt etablissemang som använder bidrag för att muta invandrarna att välja Sverige.
   Du och jag betalar bidragen som etablissemanget använder i förstörelsen av vår kultur.
   Först gjorde de majoriteten av folket beroende av bidrag därefter använder de bidragen i nationens förstörelse, majoriteten törs inte rösta bort landsförrädarna av rädsla för att förlora sina egna bidrag.
   Valet för dem tror de är att rösta vänster eller sova ute i svält.
   Sverige utan pappa statens skyddande bidrag är en skräckbild för dem.

   Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Eller en kombo. Planen från makthavarna är dock att skuldsätta privatpersoner och offentlighet, beskatta de arbetande och småspararna och omfördela till bidragsproletariatet och finansoligarkerna. Medelklassen är följaktligen klämd från flera håll. Socialisterna gillar klyftor, inte minst de självskapade; det ger dem argument att fortsätta sitt solidariska fördärv. Jag överväger själv att bita på kreditkroken – dock med motstridiga impulser: fegt förnuft eller berått mod.

   Gillad av 2 personer

 16. Sixten Johansson skriver:

  Jag sällar mig till den samstämmiga antihijab- och antiislamkören. När konflikten blir allt mer synlig i samhället och i medierna måste vi slå ner på all den propaganda och efterrationalisering som under de närmaste åren kommer att hylla den bekvämaste vägen, den som smidigast leder till västerlänningarnas underkastelse:

  Å ena sidan kommer allt mer material att produceras om moderat islam, om kvinnliga imamer utan slöja, om invandrarnas socialt rika liv och starka familjeband. Å andra sidan skildras kontrastivt och allt mer avståndstagande Västerlandets dekadens, översexualisering, individualistiska egoism och isolering, kollektiva svaghet, sociala och andliga fattigdom. En sammansmältning, ett ömsesidigt givande och tagande, framstår som den ideala lösningen för alla parter. Den kan rentav beskrivas som en renässans för konservatismen.

  Allt detta är mycket bedrägligt, därför att innehållet i hög grad kan vara sant, men den tilltalande lösningen är falsk. Det finns ingen fredlig samexistens med stora skaror muslimer och vi i väst kan inte reformera islam. Vi står med kniven mot strupen, så vi måste återvinna vår sociala styrka, solidariteten, samarbetet, de sociala banden.

  På längre sikt behöver vi också bemästra och kanalisera dekadensen, översexualiseringen och den tomma materialismen, men allt detta måste göras utifrån våra egna behov och insikter. Hela den nödvändiga mognadsprocessen i medvetandet och beteendet behöver förmodligen sträcka sig över decennier eller sekler.

  Gillad av 2 personer

 17. p kohlin skriver:

  En tydlig bild av svensk kulturs svaghet: jag simmar ofta i ett badhus och efteråt dusch + bastu. Muslimer (pojkar, män) i alla åldrar duschar och bastar med långa badbyxor på sig. Vår gamla regel att vara nakna i bastun av hygieniska skäl är borta, även skylten om detta är borta. Frågade personal som sa att ”vi måste respektera andras vanor”. Ridå!

  Gillad av 3 personer

 18. Ingvor Sabina Le John skriver:

  Som svar på att du inte förstod en kvinnlig skribent i tidningen vill jag länka till just den debatten om att det är mannen som ansvarar för sin sexualitet, tänd eller inte, oavsett om kvinnan vill känna sig attraktiv eller inte. http://ingvor-sabina-lejohn.blog/2017/08/13/kvinnokroppen/
  En imam i Paris har fått en fatwa på sig efter att ha sagt att ”vi muslimer lider av sexualneuros, allt blir sexualiserat när sexualiteten undertrycks som den gör genom kvinnans klädsel,mm”
  I dagarna har vi också kunnat läsa om Frankrikes första kvinnliga imam som avstår slöja och säger att det finns en annan tolkning av Koranen än vad män gör. Lycka till mot patriarkatet säger jag, ett religiöst sådant måste vara det värsta..

  Gilla

 19. Ofrivillig svenska skriver:

  Är jag ensam om att anse att det tredje världskriget redan har startat ? Krig idag är inte som första världskrigets skyttegravar, inte heller som under WWII då tanks och flyg kombinerades, än mindre som medeltidens ”klockslagsstyrda” krig. Enkom det faktum att det i nutid oftast saknas en regelrätt krigsförklaring innebär en stor skillnad mot förr och till det kommer tekniken; det högteknologiska hybridkriget har nära nog inga likheter med de krig från förr gemene man matas med. Dessutom har gerillakrigföring i princip helt gått under radarn inte bara i allmänhetens medvetande utan även (som det verkar för mig iaf) för berörda myndigheter (Försvarsmakten är väl inte ”makt” längre ? Säpo direkt underställt regimen etc.) vilket gör att ingen verkar inse hur läget är. EU skulle garantera fred i Europa men arbetar i stället stenhårt för inbördeskrig mellan staterna, och det över migranter från tredje världen dessutom !!

  Gillad av 2 personer

 20. Huvudvärkstan skriver:

  Slöj-problemet har många vinklingar och perspektiv.

  Jag pratade nyligen med en ung mycket välutbildad och framgångsrik muslimsk invandrare vars fru nyligen beslutat att hon skulle bära slöja. Han bedyrade att han inte på minsta vis påverkade henne i hennes beslut och jag tror honom. Han påpekade också att fenomenet i större grad har att göra med sedvänjor än religion, man kan hitta också kristna beslöjade kvinnor i Mellanöstern även om det inte är så vanligt.

  Frågan är hur svårt hennes beslut var. Hennes val består i att välja vilket anseende hon vill ha;
  Vill hon bli betraktad som värdig, seriös och behandlad med respekt (kanske framförallt ifrån svärföräldrar och egna föräldrar) eller föredrar hon motsatsen?

  Gilla

  • Ofrivillig svenska skriver:

   Till Huvudvärkstan: Jag fattar inte vad du vill ha sagt med din kommentar ? Du skriver att det kan ha att göra med hur den numera hijabförsedda kvinnan vill uppfattas av föräldrar resp. svärföräldrar men vore hijab viktigt för dem hade hon aldrig kommit i fråga för giftermål när hon var barhuvad, det är något som inte hänger ihop i det du återger. För övrigt vill jag påpeka att vad gäller muselmansk klädsel i västvärlden så är det att betrakta som en främmande makts uniform, detsamma gäller för övrigt all ostentativ sekt-, klan- etnisk-utstyrsel. Enda anledningen till att bära dylik utstyrsel är att just hävda sin särartade överlägsenhet – inte skulle vi tillåta tiotusentals människor vistas i samhället iförda främmande makts uniform ! Det går inte att ens föreställa sig att ingen skulle reagera ifall de överallt ; i butik, apotek, dagis, skola, etc. möttes av folk iförd naziuniform så varför skulle vi acceptera muslimernas uniform ??

   Gillad av 4 personer

   • Huvudvärkstan skriver:

    Då detta äktenskap ingicks bar inte kvinnan slöja, det var alltså ett beslut hon ”själv” fattade senare. Vad jag ville ifrågasätta var ”frivilligheten” i kvinnans eget beslut, om detta vet jag egentligen ingenting, men jag kan misstänka att hon inte bara kanske uppfattar tryck ifrån sin närmre omgivning att ha slöja, utan att valet underlättas av att hon kommer att få ett bättre anseende med slöjan, och då verkar det i allra högsta grad vara ett rimligt val.
    Jag är inte säker på att jag förstår på vad i min text du reagerar emot .

    Gilla

 21. olle reimers skriver:

  Det kan vara värt att notera att de främsta krafterna som verkar för de globaliserande förändringarna i USA som Barack Obama, fd CIA-chefen John Brennan, m.fl. har en stark vurm för islam.

  Redan nazisterna insåg att islam kunde bli en stark (om måhända än endast strategisk) allierad i kampen om att skapa en värld under totalitärt styre.

  Som den konspirationsteoretiker jag är, har jag lätt för att se att de olika totalitära rörelserna har mer gemensamt än vad det är som skiljer dem åt. I grund och botten är de alltså bara ett redskap; ett redskap för eliterna att tilltvinga sig makt.

  Kan man förmå sig att att inse att hela den fråga som Patriks slöjdetalj är en del i enbart handlar om makten, blir det i varje sammanhang mycket lättare att urskilja vad och varför någonting är fel.

  Makten tvingar sig på dig, inte genom våld i första hand, utan genom att sakta bryta ner din psykologiska motståndskraft. Svenska folkets reaktion på den uppenbara invasionen är ett solklart exempel på den hjärntvätt som gör att vi motståndslöst låter oss förintas som folk.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.