Gästskribent Åke Thunström: Öppet brev till VD Hanna Stjärne och programdirektör Jan Helin på SVT

Att fulstämpla betyder att använda ett nedsättande epitet, som till exempel rasistisk, när man beskriver en politik eller en politiker som man inte gillar. Det görs ofta inom SVT, vilket rimmar illa med företagets egna påstående att man idkar kvalitetsjournalistik. Det kan handla om oskyldiga saker som att karakterisera partier som populistiska men det kan också övergå till direkta förtalsstämplingar som att någon är främlingsfientlig. Fulstämpling är ingenting som SVT ska syssla med. Avtalet med staten kräver politisk neutralitet.

En del av missbruket kan möjligen motiveras av SVTs uppdrag att värna mångkulturen, men det mesta kan nog härledas till de anställdas politiska uppfattning. Men sändningstillståndet kräver en saklig och opartisk hållning vilket företagets journalister inte lever upp till.

Fulstämplingen är enkel att åtgärda. Byt ut de aktivistiska och icke-neutrala omdömena till mer neutrala och klargörande epitet. Exempel:

Populistisk = etablissemangskritisk (en journalist på SVT använde faktiskt det ordet nyligen, aug 2019)
Nationalistisk = globalistkritisk/nationsvänlig
Högernationalistisk = nationsvänlig
Främlingsfientlig = mångkulturkritisk/invandringskritisk
Konservativ = det blir lite svårare; vilket annat ord kan användas för att beskriva en politik som inte kastar bort det som är bra och betonar vikten av att utveckla det som fungerar? Realpolitisk?

Epitet som rasistisk, fascistisk, nazistisk och extremistisk ska endast användas om man anser att de skulle hålla i ett fiktivt förtalsmål.

En utgångspunkt för användande av neutrala och mer klargörande epitet borde vara hur organisationer och personer själva skulle vilja bli beskrivna. Att kalla någon invandringskritisk är ofta med sanningen mer överensstämmande än att påstå att denne är fientlig mot främlingar. Ett förslag i sammanhanget skulle kunna vara att SVT på sin hemsida ger riktlinjer till hur de mer kända partierna och politikerna bör omnämnas. Där på hemsidan borde det också finnas möjlighet att komma med kommentarer utifrån, inte minst från berörda partier och personer.

Fulstämplingen har en substantiell påverkan då den avser att klargöra direkt för lyssnaren och tittaren vad denne ska tycka. Sådana försök till åsiktspåverkan är direkt förkastliga. Den 20 augusti 2019 kallade SVT Rapport Salvinis stora framväxande parti Lega i Italien för främlingsfientligt. Den 1 september 2019 upprepar man detta i en dokumentär om Salvini. På vilket sätt är partiet fientligt mot främlingar? Att vilja begränsa invandringen och säga nej till skeppslaster av ekonomiska migranter eller, som Salvini säger i dokumentären, att han vill skicka tillbaka illegala migranter kan inte beskrivas som främlingsfientligt. Salvini skulle lika gärna kunnat ha beskrivits som att han värnar det italienska folket – ingen dålig uppgift för en politiker, i själva verket en kärnuppgift. Hans tuffa tag mot båttrafiken har också betytt minskad trafik. Många människoliv har sparats.

Fulstämplingen är en del av hatet i debatten och kanske den enskilt värsta triggern för hatretoriken på nätet.

Sanna demokrater och fränder av fri åsiktsbildning kan inte annat än hålla med om att fulstämpling förråar åsikterna och hör inte hemma i en seriös politiska miljö, särskilt inte hos ett Public Service-företag. SVT riskerar att bli ett hot mot yttrandefriheten vars tjänare företaget är satt att vara.

Skifta fokus från åsiktsuppfostran och jobba mot fulstämplingen och ni ska se att förtroendet hos allmänheten kommer att öka!

Åke Thunström är ordförande för Föreningen för Medborgarjournalism som främjar yttrandefrihet och en allsidig och saklig samhällsdebatt, se sajten Lästips.

43 reaktioner på ”Gästskribent Åke Thunström: Öppet brev till VD Hanna Stjärne och programdirektör Jan Helin på SVT

 1. Tomas skriver:

  Här får man nog säga att den på kommentatorsfälten uttjatade frasen ”de vill ha det så här” är speciellt giltigt för SVT. De uppenbara trojanska hästarna (de har i alla fall trähuvuden) är satta för att bli socialisternas välfödda redskap att hunsa oliktänkande. Vi som är oliktänkande förnedras av RU att tvingas betala för vår egen undergång. Meningen i artikeln ”riskerar att bli att bli ett hot mot yttrandefriheten” kanske hade varit relevant för c.a. 50 år sedan, nu är de ett verktyg för Morgan att begränsa yttrandefriheten. Förtroendet för SVT kommer aldrig öka, lägg ned skräpet och skapa en ny extremt slimmad nyhetskanal som producerar samhällsviktig information om t.ex. skogsbränder mm

  Gillad av 15 personer

 2. Jonas Bohman skriver:

  Jag fattar inte att det svenska folket accepterar att betala för att få (vänster)åsikter nerkörda i halsen, på det sätt som sker (har skett) via SvT/SR. Helt otroligt. Tycker bara det blir värre och värre, och allt mer olidligt att lyssna/titta på dessa kanaler. Eller är det mig det är fel på?

  Gillad av 13 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Det är inte så lätt att undvika TV-skatten, om man har en deklarerad inkomst och är skattepliktig i Sverige. Sjuklövern var överens om denna skatt.

   Ur makthavarperspektiv är det fel på dig, eftersom du har invändningar mot deras propagandamegafon. Jag kan dock anförtro att jag i snitt inte tittar mer än en minut om dagen på public (dis)service numera; kolla nyhetsrubrikerna och stäng av när den *host* fördomsfulla antecipationen beträffande urvalet och vinklingen bekräftades för femtielftetusende gången..

   Gilla

   • Agnew skriver:

    https://nyadagbladet.se/kultur/varldsnyheten-som-tystades/
    Alternativ media pekade ut att denna bluff faktiskt var en bluff. För mig själv tänkte jag – vänta ett ögonblick, har ni inte noterat att det är den etablerade pressen som ljugit för allmänheten och att det är alternativa nyheter som konsekvent rapporterat sanningen? Varför ska vi då trycka ner dem och istället pressa upp dessa lögnaktiga media-etablissemangsmänniskor som inte har någon trovärdighet hos allmänheten?

    Gillad av 2 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  SVT tillför absolut ingenting till samhällsdebatten, så varför ödsla tid och energi på TV?Dessutom är nästan alla inslag gjorda för radio och skulle i så fall lika gärna kunna sändas där. Att stirra på en ”utrikeskorrespondent” som riggat upp sin smartphone på hotellbalkongen är helt meningslöst.

  Gillad av 9 personer

   • Thomas Ek skriver:

    United 93 on 9/11
    Det känns som om man sitter på planet United 93, och vi alla här på DGS som betalt för att sitta i planet VET, att vi går mot en säker krasch som kommer medföra död och oerhörd förstörelse.

    Gilla

 4. Lars Bernhoff skriver:

  Det är viktigt att våra skattefinansierade media granskas. Just för att de inte vill göra fel så görs det fel när saker och förhållanden inte tas upp på ett ärligt och därmed korrekt sätt. Invandringens fakta är förstås svåra att beskriva men att inte göra det blir ännu mer fel. Samtidigt så skapas nya felaktiga beteckningar som Thunström gör oss uppmärksammade på. SVTs roll har minskat som opinionsbildare och informatör.
  Alla förstår att det är en mycket stor skillnad på tex en främlingsfientlig och EB invandringskritisk ståndpunkt. Då ska SVT också klara av att undvika en felaktig beskrivning personer eller grupper som har en kritisk uppfattning till vad som sker pga politiskt orsakade problem eller beslut. De högsta cheferna har ett stort ansvar att hitta rätt riktlinjer för sina journalisters ibland värdeladdade ord och beteckningar som vill nedvärdera eller som Thunström kallar det fulstämpla. Den uppgiften måste de ta på större allvar för att fylla sin uppgift som hela Sveriges viktigaste och dyraste media.

  Gillad av 2 personer

 5. Thomas Ek skriver:

  Nej, det här öppna brevet till Jan Helin är för mesigt tycker jag. Skadorna som vårt Public Service åsamkat Sverige är ohyggliga. Vårt Public Service måste skrotas och ersättas med ett nytt som det är tänkt. Vi kommer aldrig någonsin mer få någon ordning på vårt samhälle annars. Att gå in och börja småpeta med den verbalt hale Jan Helin ger inte ett skit.

  Situationen är akut
  Jag har under drygt 10 års tid i onormalt hög utsträckning tagit del av nyhetsutvecklingen i USA och parallellt [noggrant, i stort sett dagligen] synat vad som återgetts hos vårt Public Service. Min entydiga ABSOLUTA slutsats är att svenskarna som har vårt Public Service som huvudsaklig nyhetskälla inte har EN SUSNING om vad som försiggår i USA, och med det vår övriga värld. Vårt Public Service är med detta menar jag, ett hot mot vår överlevnad.

  När man sitter och tittar på SVT:s ”morgonstudion”, och lyssnar på analyser och kommentarer från SVT:s prisbelönte [märkvärdigt oerfarne och okunnige] USA reporter Carina Bergfeldt, den verbalt välslipade Andreas Utterström, osv, då gråter jag, bokstavligen. Därefter, blir jag alldeles matt. SATAN tänker jag, hur ska jag informera svenskarna om att de faktiskt luras av vårt tvångsfinansierade Public Service? – tänker jag, VARJE DAG! Detta vansinne, måste upphöra!

  Gillad av 22 personer

 6. Thomas Ek skriver:

  Om Jan Gustav Helin, programdirektör på Sveriges television konfronterades med mitt samlade underlag, skulle han, menar jag, tvingas rymma till en annan galax. That is a fact.

  Gillad av 4 personer

  • nybake skriver:

   Medelklassen sover en djup oåteruppväckbar törnrosasömn och vägrar alltså att låta sig purras. Facebokgruppers adminstratörer där hobbyaktiviteters mästare drömmer om och kontrollerar råd om t ex grönsaks och fruktodling, insektsfotografering, båt, bil, MC och mode, mopedrenovering, udda saker, musik och spel samt allehanda kulturella göranden kör en dödande dolkstöt igenom kommentarsfältens ytterlighetsdebattörer snarare än att låta sig manipuleras till att bry sig om världen utanför sina trygga hobbydomäner och villaområden. Nåde den som hostar högt och skrämmer den sovande trygghetsmaffian till de sälla samhällskritiska vapengömmorna och jaktmarkerna.

   Gilla

 7. V för Vendetta skriver:

  SVT är regimens yttersta informationsorgan. Palme reste över till USA och studerade som ung och han insåg snabbt vilken kraft det fanns i det på den tiden relativt nya mediet. Innan han blev kommunikationsminister talades det mycket lite politik i SR och SVT. Idag sitter vi med en regimmedia som i sitt stora nyhetsprogram Aktuellt kl 21:00 varje kväll lägger halva tiden på kulturnyheter…… halva tiden!!!!! Kulturnyheterna skräder inte orden mot de som inte är vänsterliberala och de flesta av deras inslag hanterar någon form av PK-ism. Vi har en regimmedia som uppfostrar våra barn via barnkanalen där det bl a rappas om livet i förorterna och att polisen skall skjutas.
  För många år sedan när jag gick i skolan användes alltid Pravda som det avskräckande exemplet på hur en regim kan använda media att styra sitt folk. Pravda betyder sanning fick man lära sig och detta var i sig särskilt graverande då det inte var sanning man sysslade med. Vi fick lära oss att man kunde utrycka sig likt följande: En rysk och en Amerikansk bil hade tävlat varpå den ryska bilen gjorde en strålande insats och kom i mål på en hedrande andra plats.

  Känns detta igen? Ja… jag vill påstå att vår regimmedia utrycker sig likadant i dag fast då handlar det mer om Sveriges förfall och immigrationen. Det som skiljer vår tid från det som varit är att vi idag har alternativa nyhetsförmedlingar där man kan läsa och lyssna och således har vår regimmedia fått konkurrens och den kan dessutom kontrolleras. Regimen gillar inte detta och vill således förbjuda annan media så vi bara behöver lyssna till vår egen Pravda (läs SVT) för att inte bli vilseledda av alla onda krafter som inte förstår oss och bara vill oss ont.

  Gillad av 6 personer

 8. F. Östman skriver:

  Det är sant och riktigt att ordet ”konservativ” i Sverige sedan lång tid används som ett invektiv. Men det betyder inte att vi skall övergiva det ordet. I stället är det så att den bakomliggande attityden att konservatism är något dåligt den som måste ändras innan något alls kan börja bli bättre i Sverige. Så stå upp för konservatismen!

  Det vi skall vara på vår vakt emot är den debila tendensen att använda ordet konservativ om saker som inte alls är konservativa, till exempel kommunism eller islam, och å andra sidan påståenden om att konservatism kan vara radikal. Radikalism, kommunism och islam är alla anatema för konservatismen. Stå upp för konservatismen!

  Gillad av 8 personer

 9. F. Östman skriver:

  Åke, du har schabblat bort bollen till Johnny Bråttom och nu luskar du efter honom och ser bakifrån hur han närmar sig målet. Vi måste inse att vi måste ställa upp backar framför Johnny Bråttom, som går på bollen och är med i matchen. Du säger: ”jäla grunna grabbar, kasta koskit på min tjej! Å i ryggen, som ä så falit!”

  Kasta tillbaka! Kom in i matchen!

  De termer som måste komma till användning är inte de du föreslår, utan:

  – frändefientlig
  – våldtäktsaktivist
  – rättsröteadvokat
  – migrationshaj
  – bidragsbaron
  – landsförrädare
  – hycklare

  Gillad av 11 personer

 10. Thomas Ek skriver:

  Den 12/5 2019 tillsände jag till Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna en redogörelse om varför vi måste skrota vårt befintliga Public Service och ersätta det med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Rubriken på skrivelsen som är på 6 sidor lyder; ”Förslag på ett Nytt Public Service”. ETT (1) litet futtigt i och för sig artigt, svar fick jag. Det var från Moderaterna. Att vi har så SLAPPA och oförmögna politiker, det trodde jag inte. Usch.

  Gillad av 1 person

 11. F. Östman skriver:

  Problemet med Public Service och statskontrollerade föregivet och förment objektiva journalistiska massmedia är mycket djupare och fundamentalare än att de vill ha det så här. Hypotetiskt kunde journalister slicka vilka makthavares röv som helst och få betalt för det. Problemet är bara delvis att statskontrollerade media kommer att vara statstroget och trumpeta ut statspropaganda i stället för nyheter.

  Gillad av 4 personer

 12. F. Östman skriver:

  Betydligt värre är att det redan i föreställningen att statsmedia skall vara ”objektiva” och ”balanserade” och ”inte taga sida” ligger en politisk tendens. Redan här har den ideologiska, postmodernistiska sidan fått bestämma. Vi kan betrakta postmodernismen som ett amalgam av liberalism och socialism, som en helt verklighetsfrämmande kiliastism eller milleniarism. För med dessa uttryck beskriver vi ett avståndstagande från allting som är etablerat och taget för givet, ett avståndstagande från alla gemensamma normer och alla gemensamma sanningsuppfattningar inklusive det vi kallar för vetenskap. Visst kan man taga med ”synpunkter” (ur det liberalistiska objektivistiska perspektivet) från sakkunniga, äkta experter och vetenskapsmän som talar inom sitt eget fält. Men de måste då ”balaseras” av en fullkomlig tokfan som INTE tror på den etablerade sanningen, på etablerade och observerbara fakta, på vetenskapens resultat. Och ju klarare etablerat ett faktum är, ju starkare bevisen, ju djupare och mångfaldigare förbindelsen med sinnevärlden är, desto vansinnigare måste motparten bli. Så att frågan kan ”belysas” från ”olika ståndpunkter” och det förment objektiva statsmediet kan skydda sig från anklagelser om partiskhet och obalans om de skulle ha fräckheten att kalla en spade för spade.

  Gillad av 3 personer

 13. F. Östman skriver:

  Vi ser här att den postmoderna strukturalistiska subjektivistiska relativistiska sanningsförnekande ideologien passar som hand i handske i den statskontrollerade förment objektiva medieproduktionen. Allting ifrågasätts! Varje tokig ståndpunkt helt utan saklig underbyggelse kommer fram och ju tokigare den är, desto mer utrymme får den, medan rent sakliga och oomkullrunkeliga fakta förpassas till skamhörnan och dess förespråkare etiketteras som halsstarriga rättshaverister om de skulle höja rösten och påpeka att fakta är fakta, sanning är sanning och det inte är något man kan diskutera.

  Gillad av 5 personer

 14. Isabella skriver:

  Statstelevisionen levererar floskler och populiststämplar allt som inte passar in i det mångkulturella uppdraget regeringen gett dem.

  Vi väljer inte att betala TV-avgift. Vi tvingas betala. Sann demokrati enligt regeringen, i Sverige år 2019.

  Gillad av 8 personer

 15. Humvee24 skriver:

  Jag ser skribentens hoppfulla naivitet som ett av de största problemen att komma förbi för han har inte insett de självklara: de vill ha det så här.

  Dessa rop i öknen är helt meningslösa, dessa öppna brev. De har makten, de gör som de vill. Röstar Thunström ens emot detta? Jag tänker inte på AfS som är ende enda som verkligen är emot detta, utan SD? Röstar man inte mot så är man för och vill därmed ha det då här. SD på 20.8% i SIFO, tillhör Thunström de som röstar mot? Annars är det hyckleri alltsammans.

  Gillad av 8 personer

 16. miketheviking skriver:

  Bra Åke.
  Granskningsnämnden gör ju inte sitt jobb så andra måste ju påtala de galenskaper som pågår.
  När nyhetspresentatören tar till epitet om utländska partier eller dess partiledare så skadar det ju föhållandet mellan våra stater. SVT är inte DN eller Aftonbladet.
  Men det är ju sååå tröttsamt att höra om högerextremistiska fråmlingsfientliga Orban eller Salvini precis som det är en etablerad sanning. Samtidigt kryper man för den kvinnofientliga, salafistiska och jihadistiska regimen i Saudiaarabien.

  Sen är jag helt emot epitet som statstelevisionen åsätter. Det ska INTE sätta några epitet alls.
  De ska kalla partietv id namn, om partiet sjävla kallar sig konservativa – så varsågod.
  För 20 år sedan var de mera ”neutrala”. De tricks de använde då var att intervjua en poltisk kommentator eller snubbe på stan som utljöt nedsättande epitet (går ju aldrig att intervjua någon som är för ett sådant parti). Andra gånger visade de ett upprörande reportage om riktig rasism för att i nästa uppslag berätta om partiet som de ville brunsmeta.

  Idag har masken fallit – de bara kör på.
  Och det är väl därför Morgan nu ska öka straffen för hot mot journalister. De ska inte gå att kritisera i efterskott – när de nu väl störtat ner Sverige i fördärvet.

  Gillad av 3 personer

 17. Rutger skriver:

  Begreppet främlingsfientlighet förekommer bara som tillmäle i situationer där någons ogillande sammanfaller med utländsk härkomst, dysfunktionell farlig kultur, avsaknad av utbildning och kompetens med därtill kopplat stort behov av bidragsförsörjning. Detta sammanfaller vanligtvis i sin tur med etnicitet från Mena, vilket i sin tur normalt sammanfaller med hudfärg.

  Den falska och lögnaktiga PK, inklusive skojarna på SVT, försöker göra allt till en etnicitets- och hudfärgsfråga och skambelägga. Men sådant har inte med saken att göra alls. PK måtte hata rättvisekämpen Martin Luther King och hans berömda ord ; ” I have a dream that people should be judged by the content of their character, and not by the colour of their skin.

  PKs överstepräster har istället sin egen önskan som kan formuleras på följande sätt ; ” I have I dream that people who judge nonwhites from foreign countries by the content of their character should be condemmed ”

  Gillad av 2 personer

 18. Aurora skriver:

  Det Goda Hatet tillåter allt som det samtidigt säger sig arbeta mot. Vi ser heller inget slut på det det. Militanta vänsterakrtivister anställa av public service; senast en framträdande person från Rättviseförmedlingen. För M Johansson och Damberg är det viktigare att hålla SD utanför samtal än att lösa problem. Nu skriver J Josephson i professor Agrell i DN och SVD. Det är rykande varningar om situationen i landet. Agrell talar om väpnad inre konflikt och jämför med maffiasamhällen och länder som Syrien. Vänstermaktens medie- hantlangare påstår att det var M som gjorde politik av ”allvarliga” problem när de menade av SD borde fått vara med. Johansson och Damberg då? Svenskt tankesätt driver landet mot avgrunden. Inte bara vad gäller politik. Identitetspolitik har lett till att delar av industri och samhällsfunktioner saknar relevant kompetens. När Sverige börjar närma sig Europabotten för pensioner tröstar man sig med att människor är fattigare i Indien. Här har vi alltså ribban vi ska jämföra oss med. Patrik Kronqvist i Expressen skriver att när ska makten sluta betrakta befolkningen som imbecilla idioter. Ja, när?

  Gillad av 9 personer

  • Kronblom skriver:

   Så länge SVT sitter på degen är det lönlöst att klaga. Med hopp om snar nedläggning går tankarna till Your funeral and my trial (Sonny Boy Williamson). På tal om blues, det skulle bli blueskväll på 2:an ikväll men stängde av efter ett par minuter. En svart man som lät som Pete Seeger är inte blues. Det måste vara något förstoppat mellan öronen i bunkern på Gärdet. För ett gott skratt, Constipation blues (Let it go) med Screaming Jay Hawkins. [https://www.youtube.com/watch?v=ic3g8Xnf7LI] Facebook, detta universalgissel, femtielva vänförfrågningar varje dag på ett anonymt konto är värdelöst trams. Som det står bak på en av mina jackor, ”[censur] you I have enough friends”

   Gilla

 19. Hovs_klipphällar skriver:

  Tydligen ingår det i SVTs uppdrag att ”Värna mångkulturen”!

  Därmed blir det meningslöst att ens försöka tala med deras företrädare om deras politiska övertramp.

  Lägg ner skiten!

  Gillad av 5 personer

 20. Ofrivillig svenska skriver:

  Öppet brev till regimmedia är meningslöst enär de ”vill ha det så här” som MV m.fl. signaturer så förtjänstfullt under lång tid beskrivit i många inlägg. SVT / SR fungerar precis enligt planen som är att indoktrinera folk, inget annat land i vår geografiska hemisfär har likt S förbjudit all annan etermedia att verka så länge som var fallet i Sverige. Det vi ser nu är bara att det sista lilla fikonlövet har kastats enär de nu är helt och hållet skattefinansierade. Märk väl att skattefinansieringen med kirurgisk precision undantar de bidragsförsörjda = läs ”per pers.nr”, vilket innebär att ”ensamstående” haremshustrur med bidrag klarar sig undan medan den ordinarie svenska tvåbarnsfamiljen där alla arbetar men barnen lik förbannat måste
  bo hemma även i 23-årsåldern betalar fyra gånger !!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.