Patrik Engellau: Möte med en pessimist

Patrik Engellau

Nyligen träffade jag en god vän som jag inte sett på ett tag. Han sa att det är kört för Sverige. Alla varningslampor blinkar och det finns ingenting som går åt rätt håll. Men samtalsklimatet är mycket friare nu än för bara ett halvår sedan, invände jag. Det är sant, erkände han, men det finns ingen koppling mellan debattens ytliga krusningar och vad som verkligen sker i nationen. Det fick jag ju hålla med om.

Det är för mig ingen tvekan om att de problem – ”utmaningar” – Sverige står inför är betydligt svårare än nationen har lust att diskutera. Mer än andra folk, tror jag, är svenskarna benägna att betrakta landet som osårbart. Det kan hänga ihop med att inga nu levande svenskar och ej heller deras föräldrar har varit med om någon nationell katastrof. Till skillnad från våra nordiska grannar besparades vi andra världskriget. Vår enda gemensamma erfarenhet som folk är att allt alltid bara blivit bättre och bättre. Detta har, föreställer jag mig, fyllt oss med en unik sorts hybris. Oss kan inget ont vederfaras. Sverige har en pakt med historien. Ödet delar hela tiden ut lotter men lotteriet är riggat så att Sverige ständigt får vinster. Detta är inskrivet i tillvarons DNA. Om man som svensk ser något oroande behöver man därför inte bry sig eftersom allt kommer att ordna sig till det bästa.

År 1980 körde ett fraktfartyg på Almöbron vid Tjörn så att bron rasade. Innan man hunnit stänga av trafiken körde flera bilar körde över kanten och krossades i vattnet 40 meter nedanför. Det påstås att en bilist stannat vid avgrunden men bestämt sig för att det han tyckte sig se inte kunnat hända och att han därför tryggt kunde fortsätta bilfärden över brokanten och tråkigt nog mot en säker död bland isflaken. Ungefär så tror jag svenskarna tänker. Bara vi tar på oss cykelhjälmarna kan inget avogt inträffa.

Man ska nog inte räkna med att politikerna på eget bevåg kommer att vända utvecklingen. De svenska dilemmana är hemmagjorda. Det är inte marsmänniskor som skapat skolans problem utan i huvudsak politikerna genom tillämpning av skadliga pedagogiska teorier. Motsvarande gäller över hela linjen. Det är osannolikt att politikerväldet skulle stanna upp, mumla lite och sedan deklarera att det haft fel under ett halvsekel och därför beordra en etthundraåttiogradare. Mer sannolikt är fortsatt förnekelse efter förebild av den franska ancien régime som förstod sig vara ute på farliga vägar – ”efter oss syndafloden” sa Madame de Pompadour, mätress och rådgivare åt kung Ludvig XV – men inte förmådde ändra och rädda sig.

Ändå vill jag inte tro att allt är kört för Sverige. Den inställningen baserar jag på en kanske blåögd förtröstan att folket gradvis, innan det blir för sent, ska ta sitt förnuft till fånga och kräva förändringar i politiken. Precis hur det ska gå till vet jag inte, men jag föreställer mig att det kommer ett antal tillnyktrande kallduschar som genom demokratins kanaler väller in i politiken. Den 21 augusti ger Svenska Dagbladet ett exempel. Det handlar om pensionären Centzyh Linds och hennes hund Daisys upplevelser av en explosion i Linköping:

Man tror att man bor tryggt. Men det gör man inte. Min hund skrek och stack direkt, kom in bakom en byrå. Hon var rädd, lika rädd som jag.

Hon berättar att hon funderar på att flytta från Linköping.

Det otäcka med kallduschar är att de ibland är så hotfulla att det inte räcker med att flytta från Linköping. När kommunerna går i konkurs och när det plötsligt stryker med många människor i en serie bombningar kanske det inte blir tillnyktring utan panik. Sverige lever farligt. Ingen vet hur ett folk som aldrig i mannaminne upplevt annat än förbättringar skulle klara en nationell kris.

En annan korrigerande mekanism, som kanske verkar ännu mer godtroget verklighetsfrämmande, bygger på uppfattningen att de huvudsakliga opinionsbildarna i Sverige, journalisterna, trots all sin PK-ism, faktiskt är i genomsnitt överbegåvade och i princip förmögna till eget tänkande. Med några anmärkningsvärda undantag tror jag att dessa lite försiktigt börjar dra öronen åt sig. Det är så många uppenbara fel i det PK-tänkande som ligger bakom Sveriges problem. Det blev inget kompetensregn utan bara en fet nota som skattebetalarna måste ta hand om. Skolan blir inte bättre av att det införts lärarlegitimation och att Skolinspektionen får utökade befogenheter. När Klimat-Greta ska segla över Atlanten för att slippa köpa en flygbiljett måste i stället ett halvdussin flygbiljetter köpas åt en besättning som ska segla båten tillbaka (eller vad det nu var de skulle göra). Jag räknar med att ett oändligt antal sådana observationer ska förvandlas till myror i huvudet på opinionsbildarna och skärpa deras vaksamhet mot dumma idéer och att de således ska kunna inleda en marsch mot förnuftets herravälde.

84 reaktioner på ”Patrik Engellau: Möte med en pessimist

  • Harmonia skriver:

   Arbetsplats, Tomas? Snarare lekplats, där dessa de kroniskt ”naiva” kan fortsätta hitta på diverse elaka hyss mot den värnlösa allmänheten…

   … mot kvinnor, barn, åldringar och djur och mot de vuxna män, som tappert fortsätter utföra riktiga, viktiga arbeten, trots en horribel skattenivå…

   … och ständigt nya, förbluffande idiotiska ”regleringar”, som försvårar vardagen för precis alla svenskar, utom de gratisresande och livvaktsförsedda.

   Gillad av 5 personer

   • Axel skriver:

    En stor dröm. Tänk om vår store ledare Löfven en dag säger som C H Hermansson sade. Det får vara nån jävla ordning i partiet, samt att han står på egna ben och inte är språkrör åt Muslmska Brödraskapet och Tro och Soldaritet. Det är något att se fram mot Stefan Löfven!! Gå till hisorien som en äkta sosse som tex Ann Sofie Hermansson.

    Gillad av 5 personer

  • Erik Svensson skriver:

   Det är många som skriver kommentarer på sociala medier i stil med ”det är kört”. Ibland kan man undra om det finns betalda missnöjesspridare som sänker folks kampvilja, Hahaha. Själv kommer jag slåss för mitt land!!!

   Gillad av 1 person

 1. Christer L skriver:

  ”Jag räknar med att ett oändligt antal sådana observationer ska förvandlas till myror i huvudet på opinionsbildarna och skärpa deras vaksamhet mot dumma idéer och att de således ska kunna inleda en marsch mot förnuftets herravälde.”

  Låt mig föreslå en omformulering. För min del är hoppet att opinionsbildarna förlorar sitt klientel till de alternativa oppositionella media, där folket sedan själva bildar sina opinioner utifrån hederlig journalistisk rapportering och debatt. Själva denna föreställning om opinioner som något som leds framifrån är för enkel. Opinioner är, tror jag, mycket svårfångade kollektiva processer. Opinionsbildaren, som roll i det moderna livet, snarast stör och förhindrar opinioner att bildas, om man med opinion menar något stabilt, kunnigt, erfarenhetsmässigt, värt att ha. För närvarande och sedan rätt länge ser vi det av opinionsbildare störda och förvirrade väljar-kollektivet. Det börjar dock klarna. Att Sveriges politiska ledning karaktäriseras av inkompetens och korruption blir alltmer uppenbart för allt fler. Dråpligt tydligt, bokstavligen dräpande. Tragikomiskt.

  Gillad av 7 personer

  • Mv skriver:

   Jo men hur många reagerade på Arpi? Svenskar reagerar på kommando, min gamla mamma drog upp skogsbränderna när jag nämnde lögnerna om klimatet, hon såg förmanande på mig, sin arge son: det brinner ju i Brasilien. Så om svenskarna inte får näsan nertryckt i vad makten vill så reagerar de inte.

   Gillad av 9 personer

   • 2 Fredrik Östman skriver:

    Analogin är mycket väl funnen: Vi skall tränas av husse att bli rumsrena. Husse säger att det äcklar honom att trycka ned oss i skiten, det är oacceptabelt, men han är övertygad om att det kommer att ha önskad verkan.

    Men innerst inne är han en sadistisk fekalfetischist. Han vill ha det så här.

    Gillad av 5 personer

 2. Erik P skriver:

  Seeing is beliving.

  Det är precis som PE skriver, någon etthundraåttiogradare kommer knappast att inträffa.

  Risken är istället att insikten om dumheternas tillstånd är så obehaglig och motvillig att verkligheten hinner infinna sig först.

  Vem tror att godtycklig ordinär politiker hinner före? I bästa fall normalbegåvade värdegrundade lallare skall göra avbön och förklara hela floskelapparaten som nonsens?

  Kommer inte att ske. Istället blir det huvudet först, rätt in i väggen. Men då har de ju haft någon användning av det, förstås.

  Gillad av 4 personer

  • Göran Linde (prof.i ped. med inriktning mot läroplansteori) skriver:

   ….inga marsmänniskor som skapat skolans problem – nej de är politiker med skadliga pedagogiska teorier….”Låt mig upplysa om att ledande princip i ämnesplanerna är att det ska finnas en vetenskaplig grund i ämnen. Vi har internationellt högt ställda krav den akademiska ämnesutbildningen för behäöriga lärare och vi har ett ämnesfokus i läroplanerna.Dessa inehåller inga pekpinnar om undervisningsmetoder då det hör till lärarprofessionen att avgöra och politikerna blandar sig inte i. Sverges resultat i PISA 1916 låg över OECD-snittet och i världstopp i läsförståelse. Varifrån kommer alla dessa ständigt upprepade vanföreställningar om skolan. (Sagt av mig som är konsult i Skolverkets läroplansavdelning)

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Hade man verkligen PISA-undersökning 1916? Det var ju ett tag sedan. Nåja då var det ju säkert bara överklassens barn som fick lära sig nåt. Nu ska ju alla med som S säger. Då blir det lite sämre. Eller missförstod jag årtalet?

    Gilla

 3. pllay skriver:

  Etablissemanget kan och vill absolut inte göra en 180gradare, det har uppfostrat 2,5 hela generationer i PKism, generationer som likt lämlar kollektivt, 82%, strävar mot döden.
  Etablissemanget kommer inte på något sätt lida av landets förändringar, tvärtom, ju problematiskare Sveriges läge framstår desto större krav på lojalitet med makten kommer krävas, HMF är bara en första liten lagstiftning i syfte att kontrollera folks tankar och åsikter, inte den sista eller mest genomgripande, mer kommer, med AFAs upphöjning till statens stormtrupper, Islams särskilt gynnade ställning i samhället, planekonomiska reformer syftande till konkurrensens eliminering, stängda gränser för svenskars och deras besparingars migration, global beskattningrätt av svenskar, likt den USA redan har, förbud för svenskar att avsäga sig sitt svenska medborgarskap.
  Så länge etablissemanget inte personligen drabbas av sin politik kommer ingen förändring.
  Särlagstiftning till skydd av etablissemanget finns redan likväl som till bestraffning av eventuella illojala.
  Etablissemanget har lagstiftningsmakten, media, resurserna och flera generationer PK-troende på sin sida, vi som står emot är en skara pensionärer med minnen av ett annat Sverige, men vi är en utdöende grupp svenskar, allt etablissemanget behöver göra är att vänta ut naturens gång så upphör oppositionen mot det nya totalitära, multikulturella Sverige.
  Utvecklingen kommer vända 180grader men inte med nuvarande etablissemang vid rodret.
  Att vända utvecklingen kommer kräva ett nytt etablissemang, något som kräver nöd, tid och lidande innan ett sådan växer fram.
  Se hur tidigare totalitära styren har utvecklats, en så gott som lagbunden resa mot elände och fattigdom.
  Att vara pessimist är nu att vara realist.

  Gillad av 17 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  Och våra högsta makthavare tolkar alla signaler fel och fattar beslut varje dag på direkt kontrakurs mot den allmänna uppfattningen. De kör i kolonin emot trafiken i mötande fil på motorvägen. Når några av protesterna deras öron, plockar defram portmonnä och ger oss en krona att köpa litet tröstgodis för.

  Gillad av 1 person

 5. miketheviking skriver:

  Bra Patrik!

  Gillar speciellt att du reducerar det förhatliga ordet ”utmaningar” till vad det är. Problem.
  Problem i massor som väntar på att lösas annars kraschar vi utför den samhällsbärande bron.
  Men hur görs det när folk indoktrineras i ordet ”utmaning” precis som om det vore frivilligt att anta den eller inte?

  Jag hyser inget hopp om politiker eller media. De har gång på gång visat att de gör dumma saker på pin kiv – mot bättre vetande. Att de förstår bättre ser man på deras argumentationsteknik dör de hittar på fakta för att i förväg kullkasta de relevanta frågorna.
  När saken ställs på sin spets så kan de alttid kasta ”värdegrunden” i ansiktet på dig.

  Nä, Patrik, det är nog så att vi kör på i 90 km/h (centern och miljöpartister håller 130…) trots att det inte är dimma och trots att vi ser brospannet som rämnat därframme.
  Några har vänt och flyttat landet, andra bromsar uppmoch flyttar längre bort från Bron.
  De kokar en kopp kaffe, tar fram en bulle från frysen och väntar på den Stora Showen.

  Gillad av 9 personer

 6. Erik skriver:

  Folket ska börja kräva förändringar av politikerna till ett bättre samhälle och journalister är överbegåvade och kommer att börja protestera mot samhällsutvecklingen. Det är de två skäl Patrik anser/hoppas ska rädda Sverige från fortsatt försämring.
  Nej Patrik,håller inte alls med dig. Tror nämligen varken politikerna i allmänhet eller mediefolket vill ha någon ändring,de har ju det bra i nuvarande samhälle. De är korrumperade(d.v.s. har både ekonomiska och sociala fördelar av vårt samhälle),de kommer tvärtom göra allt de kan för att få behålla sina privilegier.Likaså med högre (och även mellanchefer) inom både det offentliga och privata näringslivet.
  Alla dessa personer jobbar tillsammans för att få och kunna bevara sina egna privilegier och de kontrollerar hela statsapparaten,både den offentliga och privata delen av samhället. De är sedan Göran Perssons och Mona Sahlins tid inte längre särskilt generade över detta,de roffar glatt åt sig så mycket de kan. Ta utrikesminister Wallström som senaste exempel. Genom att sluta som utrikesminister innan hon fyller 65 år får hon ett års avgångsvederlag,hade hon fyllt 65 får hon bara 6 månaders. Hon fyller 65 nu i september…….Om ett år börjar sen hennes EU pension rinna in,80 000:- i månaden.
  Nä,ska Sveriges utveckling förändras i grunden så måste det nog till väpnade uppror från en lidande befolkning och så dåligt har inte den stora majoriteten ännu.
  Det blir att förstå att det måste bli mycket,mycket sämre innan det blir bättre. Och det lär ta många,många år.
  Om man inte väljer att flytta till annat land förstås !

  Gillad av 11 personer

 7. Stefan Sewall skriver:

  P E: ”Ingen vet hur ett folk som aldrig i mannaminne upplevt annat än förbättringar skulle klara en nationell kris.”

  Svenskarna kommer absolut inte att klara en nationell kris eftersom det inte finns minsta nationell sammanhållning. En mkt stor del av befolkningen är så genomhjärntvättad till tvärtom- eller uppochned tänkande att de inte alls hyllar sunt förnuft, intelligens, behärskning, självkontroll, anspråkslöshet, motståndskraft, vilja att uthärda svårigheter i gemenskap och vår tidigare stora nationella sammanhållningsattityd i det tidigare homogena gamla Sverige. Under www2 var det ransonering och kärva tider. Bilar kördes sällan och på gengas. Folk stod ut och kände gemenskap för alla var lika varann och satt i samma båt.

  Jämför med England under www2 under Churchill. Man höll samman och härdade ut. Media arbetade hårt för att understödja sammanhållningen. Nu är det tvärtom i Sverige. SVT/SR och AB/DN och PK-vänsterpolitikerna arbetar hårt för att splittra oss. Liksom Bin Laden och arab/islamterrorn splittras vi upp i oförsonliga motsatser. Sverige är nu som Libanon.
  Vi kommer att bita varandra likt råttor i bur när maten tryter.

  Gillad av 9 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Harmonia, du har säkert rätt i att råttor är empatiska men hur många människor är det? Självklart finns det många empatiska människor men enligt min erfarenhet är djur i allmänhet mer empatiska än människor och det inkluderar empati inte bara mot deras likar utan även mot oss människor. Jag minns min katta som kvällen innan jag skulle genomgå en större operation lade sig hos mig i sängen och gosade. Det gjorde hon aldrig annars.

    Gillad av 1 person

  • Palle9 skriver:

   Stefan Sewall: Tror att du har helt rätt i den prognosen. Det är enkelt att inse att i en grupp där ett antal människor med ursprung i MENA-länder kommer dessa att ha helt andra lojaliteter och värderingar – förutsättningar för ett sammansvetsande och samarbete saknas, i värsta fall t.o.m. oöverbryggbara språkbarriärer.
   Men även med den polarisering, som vi kan bevittna i vårt samhälle blir splittring resultatet – försök få de som omhuldar PK-synen (V, Mp m.fl. anhängare, S-vänsterflygel) att samarbeta solidariskt med människor som omfattar M:s traditionella del och SD-anhängare. Redan själva synen på vad som orsakat de enorma problemen kommer att radikalt gå isär mellan sådana grupperingar.
   Vi såg något av detta i de blockeringar, som så länge omöjliggjorde en regeringsbildning efter förra riksdagsvalet – och då befann sig landet ändå inte i en akut kris. Andra exempel utgörs av parlamenten i såväl Storbrittanien som USA – bägge är dysfunktionella pga oförmågan till verkliga förhandlingar och kompromissande. I vårt land är riksdagen som bekant ett knapptryckarkompani.
   Medan Rom brinner gäller det att satsa på gladiatorspel för folket – i modern tappning i form av meningslösa underhållningsprogram: Let’s dance, ”Mello”, Wahlgrens värld och allt vad som prånglas ut. Hoppas Patrik har rätt i sin förhoppning om att det sovande folket börjar gnugga sig i ögonen och undra vad i hela världen som håller på att ske med landet.

   Gillad av 4 personer

 8. Astrid skriver:

  Hela världen kanske står inför olösliga problem. Inte konstigt att människor väljer att avfärda sanningen som ”konspirationsteori” när den är för skrämmande. Det är mänskligt.

  Men jag tycker det är viktigt att veta och anser mig nu ha fått svar på varför träden dör i massor runt om i Sverige. Också lindarna på rad här där jag bor är drabbade. Mina vackra lindar som förr om somrarna doftat så ljuvligt. Sorgligt alltihop, detta som händer med vår jord.

  Climate Disruption: It’s Not Due to CO2 – Global ResearchGlobal Research :
  https://www.globalresearch.ca/climate-disruption-its-not-due-to-co2/5677036

  Gillad av 1 person

 9. Aurora skriver:

  Ändå vill jag inte tro att det är försent är nog en blåögd förtröstan. Samma dumma naivitet som gör att svenskar i val efter val röstar på just de partier som drar Sverige i fördärvet i tron att denna gång (minsann) ska det bli bättre och de ska lyssna. Mer än 50 år av vanvettig vänsterideologi har satt irreparabla skador. Det ÄR redan försent att vända. Nu återstår bara att hantera verkligheten. Och det kommet inte att smaka gott för välgödd svenne.

  Gillad av 10 personer

 10. Stefan Sewall skriver:

  Jag tror inte alls att journalister är överbegåvade. Om de verkligen hade varit smarta så hade de aldrig köpt PK-resonemangen. Ingen verkligt intelligent människa köper heller vänsterns billiga polemik om klasskamp uppbyggd på 1830 års samhällsobservationer. Ingen intelligent människa hyllar Mao och Stalin och Lenin och Pol-Pot som Palmeregeringen gjorde. Palme var till exempel inte helt intelligent kan man nu inse. Hade han varit det så hade han kollat upp läget i Kambodja 1975/76 innan u-hjälp erbjöds. Är man intelligent så tar man reda på fakta innan man bestämmer sig att hylla en diktator och en totalitär lära.

  Är man intelligent så avfärdar man sagor från järnåldern/förmedeltiden och mordiska ökenkrigares dominansläror och uttalar bestämt sin kritik mot dessa, och lallar inte med vid införseln av sådana totalitära makthungriga, antika, till religion förklädda politiska totalitära förkvävande invasiva ideologier. Är man smart vill man inte befrämja dess utbredning och markvinningar.

  I min egen strävan att inte verka dum i huvudet så tog jag som 14-åring reda på lite om Maos Kina och Sovjet innan jag tog ställning, 1969, när alla möjliga andra obetänksamt bar omkring på bilder av Mao och Che. Jag kollade upp och kom fram till att det inte alls var i min smak med massmord och hjärntvätt av 3-åringar och åsiktsdiktatur och inrikes reseförbud När jag sedan jobbade på smältverk som 20-åring efter lumpen och jobbade extra12 timmars skift på helger insåg jag att jag inte gillade Strängs höga skatter. Jag ville ha kvar minst 70 % av min lön. Sedan var det slut med allt flörtande med socialism och kommunism. Andra som inte tänkte så kan jag inte anse vara särskilt smarta.

  Gillad av 19 personer

  • A skriver:

   Men Stefan S, ”de” etablissemanget bestämmer ju över oss nu. Så deras intelligens har ju tjänat dem väl. Och vi får betala för detta. Ca 70% av pengaflödet som vi skapar, går VIA dem.. Jag tycker inte att man kan säga att de är särskilt osmarta. Snarare exakt på målet. Det är snarare vi som är osmarta som inte kan kasta av oss detta, eller ens uppväcka de närmaste bekanta. Vi borde samlas och utveckla systematiska metoder. Det finns mycket att gå på. Sedan syssla med upprepning. Det finns saker som tar skruv, men vi låter tiden gå. Så ser det ut. [CENSUR] är en oerhört raffinerad metod som kryper närmre, medan vi är ofokuserade trotts att vi redan frilagt allt väsentligt. Inte bra.

   Mvh A

   Gillad av 7 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Stefan har rätt, A. Du ska inte förväxla intelligens med att vara streetsmart. Regeringen består av obegåvade, ointelligenta men streetsmarta människor. Det är sådana som är tämligen korkade men vet att ta sig fram.

    Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Visst Elisabet G, men de har iallafall lyckats producera den isärklass mest rafinerade socialismen hittills, så nåt tycks de kunna åstadkomma. Värre är det med oss. Dags för nästa steg, förståelse har vi redan betat av. Nu är det dags för nästa steg. Att nå de vi känner. Murbräckan. Den ska fram nu, det är bara det! En eller flera metoder MÅSTE rafineras fram. Ur det vi kan se NÅGON effekt av, måste vi gå vidare med och förbättra och systematisera.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

  • ericr45 skriver:

   I stort ense med dig.
   Tror inte alla att journalister som grupp är på något sätt mer begåvade än andra, då skulle de inte köpa PK-smörjan och ffa inte vidaredistribuera den.
   Kanske de bara är stora hycklare?
   Studerade just vid 67-71 och läste på lite om Mao (nån stal fö min Maos Lilla röda (och även mitt Kommunistiska manifest) och efter det var ”vänster” något jag hjärtligt avskydde. Ett antal besök i DDR bidrog än mer..Det gick så långt att jag t o m blev medlem i (m) Ett år, sen dess aldrig med medlem i något politiskt parti.
   Knäckte lite vid sidan om studierna, hade där en arbetskamrat som räknade på sin lön, sitt bostadsbidrag etc och konstaerade att hans skulle avsluta sitt löneabete i oktober..
   Därutöver lönade det sig helt enkelt inte att arbeta, ökningen av skatt och minskningen av bidrag var för stor..
   Betonas bör att detta var på den sjuka tid när marginalskatten var mer än skyhög! Minns Astrid Lindgren 104% skatt…

   Gilla

 11. V för Vendetta skriver:

  Jag förstår inte frågan om hur människor som levt i ständig förbättring skulle klara en nationell kris? Vi ser det ju nu….. de gör ingenting, de vänder bort blicken, låtsas som igen hänt, öppnar gladeligen plånboken för att en ledare kräver det så man kan komma åt problemen.. man kliver helt enkelt inte hur sin bubbla. Vi lever i en nationell kris. Inte bara ekonomin sviktar under våra fötter utan hela vår identitet håller på att omvandlas till något vi inte känner igen, vår gatubild förändras, det finns vägar, torg, allér där vi inte längre kan vistas och ändå görs ingenting mer än att det jublas i pressen när 7-klövern inte bjuder in SD för samtal. Var finns det ljus som borde skönjas i fjärran? Din vän pessimisten vill jag kalla för klarsynt.

  Gillad av 12 personer

 12. svenne skriver:

  ”Det kan hänga ihop med att inga nu levande svenskar och ej heller deras föräldrar har varit med om någon nationell katastrof. Till skillnad från våra nordiska grannar besparades vi andra världskriget.”

  Nja, men vi nu ”levande svenskar” lever ju mitt i en nationell katastrof med ”utmaningar” som inte våra folkvalda politiker kommer att kunna hantera inom överskådlig tid – om någonsin. Våra nordiska grannar har ju i alla fall politiker som vågar tala klarspråk och verkar vara mer handlingskraftiga än våra lama ankor. Dessutom har grannarna bättre förutsättningar att få se ljuset i tunneln därför att de har besparats en politikerkader av svenskt snitt.

  Gillad av 4 personer

 13. Lorentz Brydolf skriver:

  Likheten med tjörnbro-olyckan är slående för att inte säga på pricken. Styrmannen som var ansvarig för påseglingen var för övrigt från ett kustsamhälle i trakten och döptes raskt av den bohuslänska folkhumorn till Broman.

  Gillad av 2 personer

 14. Mv skriver:

  Verkar inte komma med, väl under förevändning att det är för långt. Så mera kortfattat så är mitt recept:

  De skyldiga, alla publika personer vi känner, måste fås att bära den skuld för allt dåligt med samhällsutvecklingen som de försöker projicera på oss. Den går inte bort, någon måste bära den.

  Gillad av 6 personer

 15. Linden skriver:

  https://www.di.se/di/artiklar/2015/1/31/har-ar-regeringens-hemliga-asylgrupp-2/
  Också regeringen har en arbetsgrupp under namnet Mottagande och etablering för att rusta Sverige för att ta emot 400.000 asylsökande, varav 130.000 barn, de närmaste fem åren.

  Di kan nu avslöja vilka som ingår i gruppen. Spindeln i nätet är arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons högra hand, statssekreterare Erik Nilsson. I gruppen sitter flera politiska tjänstemän i skiktet närmast ministrarna. Några av dem är Max Elger hos finansminister Magdalena Andersson, Annelie Roswall Ljunggren hos kommunminister Ardalan Shekarabi och Conny Wahlström hos bostadsminister Mehmet Kaplan.

  Ingen av personerna i gruppen låter sig intervjuas, men underhandskontakter med departementet, diariesökningar och kontakter med kommunpolitiker tecknar ändå en bild av färdriktningen.

  Denna artikel skrevs i januari 2015. Dessförinnan hade Löfven fått äran at deltaga på Biderberggruppens möte. Det är väl bara att konstatera att asylinvasionen var planerad och väntad.

  Gillad av 8 personer

  • Liam skriver:

   Sveriges politiker skor sig, de lever som furstar efter avslutat värv.
   http://foliehatteniteckomat
   Se på mutkolven Fredrik Reinfeldt….
   Expressen skriver om, att Fredrik Reinfeldt plockade ut 17 miljoner ur sitt bolag. Förra året gjorde hans företag en vinst på 8 947 000 kronor efter skatt. Hade han börsnoterat sitt företag hade det troligen värderats till långt över 100 miljoner
   .Reinfeldt får nu betalt av globalisterna som tack för att Sverige genomförde, det globalisterna bad om. Sanningen kryper fram till slut!
   Det är nog ingen som inte har fattat att Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och ett par politiker till, fick väldigt fina erbjudanden av näringsliv, banker och andra lobbygrupper.
   Det är uppenbart så, att Annie Lööf också kommer få utbetalat mycket pengar, när hon lämnat politiken. Lööf har med sin politik sett till, att förstöra Sverige ännu mer!

   Gillad av 1 person

 16. A skriver:

  Fast vi vet egentligen hur det går till när makthydror går under P.E. Hela östblocket är ett exempel på detta, och kinas kulturrevolution. Det finns massor av exempel på hur detta i detalj går till. Tillslut kommer en mildare variant och minskat åsiktsförtryck men det hjälper ändå inte, glöden finns inte mer och propagandamaskineriet ger slutligen upp. Illusionerna tycks ha någon slags karakteristisk livscykel, som har sin gång och sitt slut.

  Mvh A

  Gillad av 4 personer

 17. Gerhard Miksche skriver:

  ”De svenska dilemmana är hemmagjorda”. Ja, till en stor del.

  Men Sverige är inte längre ett slags slutet system (i analogi med termens användning inom fysiken) som under 1800-talet. Att fortsätta stirra sig blint på det inhemska och glömma påverkan genom/anpassning till det som händer utanför landets gränser begränsar perspektivet på ett avgörande sätt, så att det blir en slags navelskådning. Oavsett på vilken intellektuell nivå den bedrivs.

  Gillad av 5 personer

 18. Pessimism i vingåker skriver:

  Bläddrar man bland historiens blad framträder ett visst mönster. Att nytt gärna uppstår som en motreaktion. Att nytt växer ut som nya grenar, medan gammalt dör eller förtvinar.

  Många letar idag omvändelse under galgen. Att de som ställt till det – även skall ge oss hoppfullheten tillbaka. Att maktens män och kvinnor skall vakna upp en dag, i ett Eurekaögonblick av större insikt och klarsyn. Som säger dem att de hela livet varit fel ute. Hur sannolikt är det? Att de skall börja angripa sin egen tankevärld, som hittills lett till framgång. Om inte annat så i den egna karriären.

  Men omvändelsens ljus ser sällan så ut. Den stora omvändelsen brukar andra människor komma med. De som saknar belastningens tyngre ok. Snarare brukar den egna tidens makthavare bli omsprungna av verkligheten själv.

  I det perspektivet släpar 7-partierna på stora fotbojor. Som drar ned dem i stor passivitet. Återstår för dem mest verbala charader. Att låtsas ta kontroll och initiativ. Att skapa ett intryck av stor handlingskraft.

  Men hittills har handlingskraften mest riktats mot ett enskilt parti. Just de som var tidigt ute med att hissa varningsflagg. Det tyder knappast på några större insikter. Att motarbeta människor behov av trygghet och stabilitet kan knappast betecknas som särskilt framsynt och klokt.

  Vad man riskerar nu är en svensk radikalisering. Inte av SD som parti. De liknar i hög grad gamla tidens socialdemokrater. Läs deras partiprogram. Skiljelinjen idag går endast i synen på nationen. Den socialdemokraterna själva hade under Tage Erlanders dagar är den som SD har idag.

  Det som är direkt farligt är att ställa stora människogrupper utanför samhällsgemenskapen. Att i alla lägen exkluderade stora delar av medborgarna. Pressa ut dem i marginalen. Att motarbeta SD blir därmed som att kamma hunden mothårs. För att ersätta demokratin med vad…, kan man faktiskt fråga sig?

  Gillad av 5 personer

 19. UlfH skriver:

  Oavsett hur begåvad en journalist eller politiker är så är det hans vilja till integritet om hen skall kunna stoppa vårt dysfunktionella samhälles färd ner i ett obehagligt mörker. Personlig Integritet grundas på att man beskriver verkligheten så som man ärligt upplever den, att man redovisar sin sanning. Eftersom den kommer i konflikt med andras sanningar krävs en öppen och fri debatt i medierna och människor emellan, med en tydlig målsättning att beskriva sanningen om den verklighet man lever i. För att det skall vara möjligt måste civilsamhällets självständigt tänkande människor engageras. Men problemet är att etablissemanget inte vill veta av självständigt tänkande personer. Och så länge inte civilsamhället är engagerade i samhällsutvecklingen ju mindre social kontroll av desto mer godtycklighet och brottslighet, oavsett höga/hårda straff och mängden poliser.
  Sanningen skall göra er fria förkunnade en person för länge sedan till människor som levde under svåra livsvillkor, en uppmaning som förmodligen gäller för oss med vårt problematiska förhållande till verkligheten/sanningen.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Du bidrager själv till vänstermörkret genom att använda ordet ”hen”!
   Det heter 1)han eller hon, 2)personen, 3)denne eller denna. Så har man skrivit och sagt i århundraden innan alla vänsterpartier började byta ut de TVÅ könen, man eller kvinna, till att istället kräva att könet skall ersättas med personens sexuella läggning! Man behöver INTE blanda in människors sexuella läggning i vanligt personumgänge i skriftligt språk eller i talat!
   Du må tycka att ”hen” är en kort och bekväm form att använda. Men betänkt då att du hanterar din text med hjälp av dator, otroligt enkelt att skriva lite längre! Innan datorerna kom i allmän användning för att hantera skriftspråket så hade vi inga som helst svårigheter att med handskrivning skriva ut dessa längre former! Och de flesta språk har olika ordformer för maskulin-och feminin form!
   Jag råder dig, bli inte hur lat som helst! Du kan ändå inte i grunden ändra andra nationers olika språk för att tillfredsställa kommunister- och socialisters krav (bland de senare inräknar jag miljömupparna och troligen en ansenlig del av liberalerna).

   Gillad av 7 personer

   • UlfH skriver:

    Han och hon går säkert bra att använda. Jag skall tänka över din kommentar. Förövrigt förstår jag inte hur ett felaktigt använt ord kan tolkas med ord som sexuell läggning och vänstermörker.
    . Med vänlig hälsning Ulf H
    .

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Hen = höna.

    Hönshus är min association. Håller med Jan Molins synpunkt. Man ska inte kapitulera för galenskap. Man ska inte acceptera fiendens definitioner i något sammanhang. Ord som det sinnessjuka pseudobegreppet ””””islamofobi”””” finns inte. Det är en genomlömsk uppfinning av islaminfiltratörer. De som uppfunnit ordet är västfientliga islamistiska mullvadar som vill påtvinga oss islam och vill ha en bra stämpel att besudla oss normala sunda förnuftiga kloka västmänniskor med självbevarelsedrift med och stämpla och smutskasta oss till rädsla och tystnad.
    Användandet av ordet ””””I-fobi”””” är en krigshandling.
    Likadant det helt felaktigt användandet av ordet ”rasism” i andra hänseenden än renodlad hudfärgsmotsättning.
    En religion är ingen ras. En dålig kulturyttring är ingen ras.
    Bin Laden och Saddam och Ayatollorna och andra onda män från mellanöstern är vita män, vad jag kan se på TV bilder. De ser vita ut på bilder. De är inte n-r eller kineser eller eskimåer. Det är lika lite rasism att avsky dem eller deras ideologier som att avsky nazism eller kommunism. Stalin kanske var lite mörkare än jag själv. Själv är jag en aning mer pigmenterad än den allra blekaste rödhårige irländare eller dansk eller en riktigt blek engelsman.

    Gilla

  • Jan Molin skriver:

   ULFH: Jag medger att jag kanske invände i onödan för din ”hen”-användning! Särskilt som ditt övriga skriv var bra! Detta ord finns bara till för de som vill markera att det finns fler än två kön! Dvs vänstern.
   Själv är jag äcklad över detta vänsterord, det BEHÖVS inte! Det är tråkigt när skrivare använder vänsterns ord alldeles i onödan. Låt vänstern hållas med dessa!

   Gillad av 1 person

 20. GWI skriver:

  Studerar man skiftesreformerna, den största politiskt styrda modernisering som någonsin genomförts i Sverige, upptäcker man i bakgrunden det svenska lantmäteriet, cirkulationsjordbruket och, ja, Den Franska Encyklopedin. Det fanns förvisso omständigheter, se Jonas Frykmans klassiker om svensken som bonde och borgare (Den kulturella människan). Ändå är det lätt att dra slutsatsen att utvecklingen är teknikstyrd.

  Men bakom tekniken fanns också människor, de som var i sig själva och vågade ta risken att leva. Och dom som Anders Österling träffade när ljuset föll över det böljande landskapet i Vemmenhögs härad, sydöstra Skåne, epicentrum för jordreformerna:

  En torpare spelar psalmodikon
  i stugan vid spiselhällen,
  och toner om Salem och Libanon
  förljuva den fattiga kvällen.
  —————————————–
  Det ringa blir stort på oändlighetshåll –
  så länge hans sångspel klingar,
  är jorden mer än en vilsen boll,
  som kretsar i ödsliga ringar.

  Patrik, du har vänt på många stenar, från Guinea-Bissau, över skolreformerna till Det Goda Samhället. Svaret har du där! Såsom i en spegel.

  Gillad av 2 personer

 21. Lasse B skriver:

  Hundar blir otrygga och gömmer sig bakom byrån även av fyrverkerierna vid nyår. Inte alla hundar men vissa – kanske de som har otrygga ägare mer än andra.

  På samma sätt är det väl med oss människor. Det är en tolkningsfråga hur man ska reagera på fyrverkerier och sprängningar. De låter ju rätt lika.

  Det finns pessimister även vid fyrverkerier. De tänker på tungmetaller och skrämda djur. Optimisterna har roligare.

  Land och kulturer byggs av optimister med lite jävlaranamma i.

  Gillad av 1 person

   • Lasse B skriver:

    Ja, även Malmö byggdes av optimister som trodde att det skulle fungera, och som hade framåtanda. Fast de hade fel i en del grundläggande avseenden, så det blev som det blev: ett fiasko rent ekonomiskt i alla fall.

    Det visar att det inte räcker med optimism och framåtanda för att det ska bli bra byggen. En gnutta gott omdöme, hederlighet och tur med konjunkturerna är andra faktorer som spelar in.

    Men pessimister är inte ens med i byggandet. Pessimistiska hundägare låter inte sina hundar hälsa på främmande hundar av rädsla för bråk. Det gör hundarna nervösa, förvirrade och rädda. Pessimistiska politiker som tror att vi har tio år på oss innan katastrofen är här gör medborgarna nervösa, förvirrade och rädda.

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Det sista nödmyntet som gavs ut av det Karolinska Enväldet innan det rasade samman döptes till ”Hoppet”. Det enda ni som är skyldiga till den här katastrofen har kvar är att säga någonting osammanhängande om ”optimism”. Tack för underhållningen.

   Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Lasse B skrev: ”Det är en tolkningsfråga hur man ska reagera på fyrverkerier och sprängningar. De låter ju rätt lika.”

   -Knappast. No way, okay.

   En granat dödar och pulvriserar byggnader eller delar av byggnader. Den är avsedd att döda och skada och är ett KRIGSVAPEN. Fyrverkerier skadar inte normalt någon vid rätt användning och är därtill inte avsedda och används inte i krig.

   Det är en avgrundsskillnad på trevligt menade välhanterade fyrverkerier på nyår och vid festligheter som alla kan roas av, utom några hundar som har hyper-hörsel och är känsliga och å andra sidan bomber och granater, sprängda av till vanligt folk fientliga kriminella samhällsdestruktörer, som vill sätta skräck i oss, och även vill döda utvalda motståndare.
   (Vet du vilken suverän hörsel hundar har?)

   Hur i hela friden kan man relativisera och jämställa fyrverkerier och dödliga bomber? Fråga nordirländarna vad de tyckte om IRA-bomberna? Fråga Bagdad-borna (utom Bob förstås) vad de tycker om ständigt återkommande bomber åratal efter kriget.

   Gilla

 22. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Sverige lever farligt. Ingen vet hur ett folk som aldrig i mannaminne upplevt annat än förbättringar skulle klara en nationell kris”, skriver P. E.

  Det är ju helt riktigt beskrivet, särskilt som det handlar om drygt tre mansåldrar. Det går inte att förutsäga hur det blir när den oundvikliga samhällskollapsen väl drabbar Sverige. En annan svårighet är också att förutse när denna äger rum, men troligt är att den inträffar före 2030 års riksdagsval.

  Det enklaste och mest konfliktfria scenariot är om landet sjunker till en nationell fattighusnivå, som resulterar i att drygt två miljoner människor lämnar landet och att krisen därför reduceras till att bli en rent ekonomisk sådan.

  Blir det inte så väntar en scenariobild med många olika tänkbara förlopp, från ett lågintensivt inbördeskrig med etniska förtecken och en stat i allt snabbare förfall, till en fullständig anarki – med ett allas krig mot alla innefattande etnisk rensning och folkfördrivning – vilken slutligt leder till statsbankrutt och statens död.

  Gillad av 6 personer

 23. Magnus Rosensparr skriver:

  Reblogga detta på Magni Värld och kommenterade:
  ”Sverige lever farligt. Ingen vet hur ett folk som aldrig i mannaminne upplevt annat än förbättringar skulle klara en nationell kris”, skriver P. E.

  Det är ju helt riktigt beskrivet, särskilt som det handlar om drygt tre mansåldrar. Det går inte att förutsäga hur det blir när den oundvikliga samhällskollapsen väl drabbar Sverige. En annan svårighet är också att förutse när denna äger rum, men troligt är att den inträffar före 2030 års riksdagsval.

  Det enklaste och mest konfliktfria scenariot är om landet sjunker till en nationell fattighusnivå, som resulterar i att drygt två miljoner människor lämnar landet och att krisen därför reduceras till att bli en rent ekonomisk sådan.

  Blir det inte så väntar en scenariobild med många olika tänkbara förlopp, från ett lågintensivt inbördeskrig med etniska förtecken och en stat i allt snabbare förfall, till en fullständig anarki – med ett allas krig mot alla innefattande etnisk rensning och folkfördrivning – vilken slutligt leder till statsbankrutt och statens död.

  Gilla

 24. Mv skriver:

  Själve fan att man inte kommer med, alltmedan hatiska knivstickande islam och pk-vurmande troll gör det. Tycker Patrik skulle fundera på vilka han skulle velat ha med sig i en skyttegrav. Det är alldeles uppenbart vilka som gömt sig och vilja som skjutit folk i ryggen. I blogg och chattsfären så växer de fysiskt fega till giganter.

  Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Det vore spännande att läsa de inlägg som inte kommer med här. Jag uppskattar nästan varenda inlägg du kommer med på DGS. Kan du samla alla inlägg. De som inte kommer med kan du väl tipsa oss om var vi kan läsa dem. Fristad? Hans är ju hygglig. Är det inte ren personförföljelse eller annat så slinker det igenom. Han har ju lite olika ämnen. Nånstans passar säkert dina kommentarer.

   Gillad av 2 personer

  • andra sidan skriver:

   Jag tycker dina analyser är de mest klartänkta och verklighetsförankrade, så jag förstår inte varför de inte släpps igenom. De flesta andra kommentarer är önskedrömmar, eller endast typiskt mesiga svenska mellanmjölk-reaktioner på en situation som borde skapa avgrundsdjupt ursinne och raseri hos befolkningen gentemot politiker och media.

   T.ex. när kommentarer här på DSG beskriver Löfven som en clown eller pajas; det skapar en naiv och nästan lite oskyldig bild av en man som i själva verket är väl medveten om vad han gör och vad som pågår i landet, men som inte har någon som helst avsikt att ändra kurs. Det är ren ondska som driver dem. Allt det här som sker är en del av planen, som du själv mycket riktigt säger.

   Jag skulle gärna skapa en sida där du och några få andra läsare (bl.a. Rikard och Utlandssvensk) skulle få skriva precis vad ni önskar, utan filter och censur.

   Gilla

 25. Lars-Olof Svensson skriver:

  Vad PE liksom flertalet kommentatorer här missar är att det går alldeles för bra för svenskt näringsliv för att någon radikal förändring ska ske. Visst, (etniska) svenskar flyttar ut från Malmö, det byggs gated communities i Gnosjö, kvinnor köper pepparspray, knattelaget i fotboll går i grupp till träningen åtföljd av vuxna och villaägarna köper larm. Men på kvällen efter jobbet läser de Di och ser att börsen gått upp 16 % 2019. Någon verklig förändring kommer inte att ske förrän Wallenberg (i bildlig mening, som symbol för det svenska exportundret) lämnar Sverige, kanske därför att man inte kan hitta kompetenta ingenjörer här (minns de diagnostiska matteproven på Chalmers, rena stupröret från år 2000). – Sverige är ett i grunden förändrat land, och liksom i Hedeby fick det bli som det kunde. Hur vi ska forma och förvalta detta till kommande generationer är för mig oklart. Första steget måste vara att inse Filipstad (eller Malmö där det skjuts så att huvudena flyger) är Sverige här och nu och att så kan det inte fortsätta. Det är en slutsats som politiker och pk/msm kunde och
  borde dragit för tio år sedan.

  Gillad av 4 personer

  • Rune skriver:

   Nordea har i stort sett lämnat landet. I mitt län är det inte mycket kvar av Nordea. Kontoren i samhällena är nerlagda. I residensstaden är det stora centrala bankkontoret flyttad till en svåråtkomlig byggnad i stadens utkant. Vad är det som händer?

   Gilla

 26. weasel skriver:

  ”Hon berättar att hon funderar på att flytta från Linköping.”

  Klokt av henne.
  Det finns ju en del alternativ. Hon kan flytta till Södertälje. Eller Malmö. Eller Sandviken. Eller Angered. Eller varför inte Filipstad ?

  Annars kan hon ju flytta till Portugal eller Polen.
  Och vad detta betyder är att det är kört för både henne, mig och Sverige.

  Gillad av 1 person

 27. C de Longueville skriver:

  ”Ändå vill jag inte tro att allt är kört för Sverige.”
  Tyvärr kan det dock inte bli bättre förrän det har blivit sämre, Patrik.
  Det måste bli kristallklart för den stora, sega och tröga, av media hjärntvättade, massan hur eländigt tillståndet är, annars händer ingenting.

  Det mest skrämmande är den bedrövliga figur, som desperat klamrar sig fast vid statsministertaburetten.
  Det är som om han inte bryr sig ett skvatt om vad som utspelar sig i riket.
  Ingenting tycks bekomma honom det allra minsta.
  Krumeluren uppträder, som om det inte skulle finnas minsta moln på hans himmel.

  Han beter sig, som om hans för riket utförda gärningar vore högst aktningsvärda, för att inte säga grandiosa, och att han därför obestridligen är den, som fortsatt och i ensamt majestät skall leda nationen.
  Man får osökt intrycket att den sorgliga skepnaden på något sätt skyddas från alla störande fakta eller om så icke skulle vara fallet, att dessa likväl inte når ända in i hjärnkontoret.

  Det sönderfallande landet tycks ha tappat all tillförsikt och all kraft.
  Allt är på väg att brytas ned och ödeläggas, men ingen ingriper.
  När är svenskarnas tålamod slut?

  Gillad av 5 personer

  • Jan Molin skriver:

   Claudia: Svenskarna saknar kunskaper. Sossarna gillade inte den gamla skolan med folkskola, realskola och gymnasium och därefter möjlighet till akademiska studier. Alla skulle vara lika, dvs bibringas samma utbildning i enhetsskolan. Jag hade turen att Sandviken var lite senfärdiga i att införa denna! Eller att Sandvik fördröjde för att även fortsättningsvis garanteras välutbildade människor.

   Gillad av 1 person

 28. Anders Lundin skriver:

  Den s k Point Of no return passerades långt innan massinvällningen 2015.
  Jag kommer ihåg min högstadielärare på 80-talet som konstant predikade att vi svenskar var såå lyckligt lottade och mer eller mindre skulle känna skuld för all fattigdom och elände i världen. Och vi pojkar var mer eller mindre vidriga eftersom vi var pojkar och hade en könsdrift. Detta fick han stå och predika, oemotsagd i 3 år, även om jag och någon elev till protesterade.
  Det sjuka var att en majoritet köpte snacket. Visst vi var tonåringar men ändå. Vad händer med sådana människor som hjärntvättas i Pkism redan så tidigt? Svaret är – som jag ser det – dagens läge med en kollektiv mental kollaps som kröntes 2015 med en exempellös idioti när vi öppnade upp landet på vid gavel för en gigantisk våg av våldtäktsmän och islamister som uppenbarligen INTE var i närheten att kategoriseras som flyktingar.
  Det var spiken i kistan.
  Allt därefter handlar för mig om att lämna landet, planera min reträtt: låt idioterna ta över.
  MEN innan dess ska jag bråka med Pkisterna modell rejält. Exempelvis fredagen den 20:e september i Stockholm!
  Lämna tangentbordet du också och ställ upp för Sverige.

  För övrigt bör Fredrik Reinfeldt åtalas för landsförräderi.

  Gillad av 8 personer

 29. MartinA skriver:

  Nej. Det här är inte hemmagjort. Det har producerats utomlands och sålts i Sverige av en monstruös samling hatiska människor. Som dessutom satt i system att kalla alla som försöker bevara något av det egna för just ”hatiska”. Det pågår i hela den Europeiskättade världen, åtminstone de som under längre tid varit kulturellt dominerade av USA. Teorierna för vår förstörelse snickras ihop på USAs universitet och de sprids genom finansiering av storkapitalet och genom korruption av statsapparaterna i ”väst”. Till exempel finansierades Expo av stormrika finansmän från början.

  Mycket av den här artikeln går frusterarande nog ut på att skylla vad som hänt på Svenskarna. Vi har i viss mån varit för passiva. Dels på grund av den enorma centraliseringen i Sverige. Och dels på grund av hatiska vrålapor som satt i system att få folk avskedade från sina jobb, komma hem om natten och vandalisera fasader, förstöra bilar, kasta stenar genom fönster, angripa politiska möten etcetera etcetera, understödda av rättsystem, partiapparater och inte minst de journalister vars intelligens och självständighet PE osmakligt nog hyllar i denna erbarmliga artikel. Men Svenskarna har hela tiden varit motståndare mot invandring och kulturradikalism.

  Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   ”erbarmlig” var nog överdrivet. Min attityd kommer sig av att jag läser väldigt mycket mellan raderna. Om jag läser rätt eller fel där kan nog ingen säga. Jag funderar mer på varför folk säger vad de gör. Och inkluderar vad de gör i vad de säger. Än vad de faktiskt säger.

   Gilla

   • 3 Fredrik Östman skriver:

    Varför skall du inte utgå ifrån att du läser rätt mellan raderna? Om det inte stämmer kan ju den som har skrivit svara. Det kallas diskussion.

    Folk skriver så dåligt att de nästan aldrig menar det som står på raderna.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    En artikelförfattare bör ej sänka sig till att besvara kommentarer direkt tycker jag, det är en omöjlig diskussion.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Och om jag lyckades läsa något mellan raderna så var det nog snarast en omedveten attityd. PE har ju ej identifierat sig med dissidenter särskilt länge och har dessutom varit försiktig och är nog ekonomiskt tämligen oberoende. Visst har han fått utstå hätska retoriska attacker och säkert en del socialt. Men han kan nog inte föreställa sig vad sårbarare och mer långvariga dissidenter fått utstå de decennier som gått.

    Gilla

 30. Björn skriver:

  Vad vi behöver här i Sverige, är en RIKTIG kapten, typ Trump, som inte hukar när MSM anfaller! En som är ekonomiskt oberoende, och alltså inte har jobbet enbart som födkrok utan drivs av ärlig patriotism och viljan att i ALLA LÄGEN göra det som bäst gagnar Sverige och svenskarna!!

  Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   Vi har Kasselstrand och det konservativa nätverket omkring honom och en del vänligt sinnade företagare och en viss mängd aktivister och folk som är redo att gå på offentliga möten etcetera. Vad mer behöver du?

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Alltså, visst, det hade varit bättre om det hade varit SD. Eller om SDs trötta korrupta ledning hade haft förstånd nog att kliva tillbaka när yngre och bättre krafter fanns tillhanda. Tyvärr blev det inte så.

    Gilla

 31. Elisabeth G skriver:

  Våra nuvarande politiker kommer aldrig att vända om. De är, antagligen av prestigeskäl, helt oförmögna att göra om och göra rätt. När man tänker på att forskare inom läkemedels- och livsmedelsindustrin som kört fast inte kan tänka sig att säga: ”så trodde vi förr men nu vet vi att det var fel” så hur ska ideologiskt störda människor kunna ändra sig. När inte ens vetenskapsmän kan ändra sig så hur ska vanliga tyckare (politiker) kunna göra det?

  Jag skulle också vilja vara optimist men blir mer och mer pessimistisk när jag ser att de som har möjligheten att agera ingenting gör. Den senaste samlingen där snackepåsar ska diskutera kriminaliteten ger jag ingenting för. Sossarna har helt enkelt fel värdegrund. De kan inte göra något rätt.

  Gillad av 2 personer

 32. sig.vard@telia.com skriver:

  Problemet är att vi har övergivit vårt nationella oberoende och därför inte längre är herrar i vårt eget hus. Att kräva självbestämmande betraktas numer som nationalism och kopplas därmed omedelbart i debatten till nazism och rasism. Ingen förändring är möjlig utan en politik som stöder sig på det arbetande folkets långsiktiga intressen. F.n. finns ingen politisk konstellation som kan frambringa en ledare/inna som tar fighten mot globaliseringen.

  Gillad av 1 person

 33. laogong2018 skriver:

  När det blir sämre och sämre fortsätter alla att sörja för sig själv. Man frågar hur kan det här fortsätta? Hur kan det här fungera? Det gör det för att ”det måste”, man måste äta varje dag, jobbet, barnen, etc. Titta på Venezuela, hat Venezuela fallit sönder? Ja, men ledningen är kvar och lever i lyx. Det blir samma i Sverige, en långsam mars mot fattigdom, inge revolution, ingen omvändning, inga nya ideer.

  Gilla

 34. Jan Arvid Götesson skriver:

  Patrik, du nämner trafikanters beteende efter Almöbroraset som typiskt svenskt. Men du förbiser det mest svenska: att polisen inte struntade i alla regler, och inte ringde och väckte en privatperson som bodde vid vägen och bad honom att gå ut till vägen med en ficklampa och varna bilister.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.