Anders Leion: Rocky och The Wire

Anders Leion

Jag tyckte mycket om Martin Kellermans Rocky. (Det var jag ju inte ensam om.) Hans skarpögda skildringar av vardagen belyste ofta bortglömda vrår i verkligheten. I andra fall bekräftade han ens egna upplevelser.

En gång handlade det om att bli senil – kanske. Rocky sitter på sängkanten och delger råttan, tror jag det var, sin nya insikt. Han har klurat ut hur han skall få en angenäm ålderdom även om han kommer att bli senil. ”Jag kommer att ha ett kit under sängen, förstår du. I det kommer det att finnas en lapp med anvisningar för hur jag skall laga till min älsklingsmat från varor som redan finns i kylen. Och så skall där finnas The Wire på Dvd. Då kan jag varje dag se ett nytt avsnitt ur den bästa serie som gjorts”. ”Jamen”, invänder råttan. ”Varje dag kommer du ju ha glömt det du såg dagen före!”. ”Det gör inget”, säger Rocky. ”Det har jag ju glömt.” (Fritt återgivet ur minnet.)

Det tyckte jag var så träffande och roligt att jag översatte det till franska och delade ut det till de andra deltagarna på en universitetskurs i franska. (Kanske tyckte de unga deltagarna att det var särskilt festligt att få serien ur handen på en stapplande gubbe.)

The Wire är verkligen suverän. Den utspelar sig i Baltimore, där den också spelades in.

Se trailern här:

Handlingen följer knarkets väg från importen via hamnen, till grosshandlarna och vidare till gatulangarna. Berättelsen återger både polisens och langarnas perspektiv och vidgar sig dessutom till att skildra hur många institutioner i staden påverkas: skolan, fackets försök att blåsa liv i hamnen, politiken inför ett borgmästarval och livet på en dagstidning.

Överallt letar sig knarkpengarna in och korrumperar verksamheterna. När jag såg serien var en del av dess attraktion exotismen. Det som skildrades var så främmande – och skrämmande.
Det var knappt tio år sedan. Nu har vi samma situation i Sverige: ständiga, dödliga uppgörelser på gatan. Områden styrda av knarkgäng, som dessutom stöder sitt våldsmonopol på lojalitet grundad i etnisk och religiös tillhörighet. De styr, polisen fogar sig. (Varför brinner ständigt bilar utan att någon ställs till svars? Därför att polisen inte anser det vara värt att utsätta sig för de risker som är förenade med ingripanden i områdena. Jag förstår dem. Ett ingripande leder ändå inte till något. Ungarna är straffimmuna.)

Skolorna i gettona kan inte fungera. Lärarna och rektorerna vet att makten inte finns hos dem. Den finns hos gängen, som finansierar ett för många i gettona attraktivt leverne med knarkpengar.

Och värst av allt. Politiken har korrumperats. Tydligast är det i Malmö. Den handfallenhet och letargi som politikerna där uppvisar kan inte förklaras med att de inte förstår. Den förklaras av deras ovilja att ingripa. De är beroende av gettonas maktstruktur, kanske artikulerad av imamerna och religiösa grupper, men i verkligheten grundad i knarket.

Det är dags för en ny version av The Wire. Inspelad i Sverige. Den skall jag ha i en låda under sängen på hemmet.

15 reaktioner på ”Anders Leion: Rocky och The Wire

 1. Aurora skriver:

  Talande var väl att en representant för det muslimska civilsamhället (en iman) menade, i samband med 7-partisamtalen, att lösningen på det skenande utanförskapsvåldet var flera moskeer ( så ungdomarna hade ett alternativ till kriminaliteten)..

  Gillad av 4 personer

 2. JL skriver:

  The Wire är ett mästerverk. Ska man bara se en enda serie så är det den som gäller.

  Såg serien första gången 2011 under utlandsboende. Åter Sverige 2014, innan vi flyttade för gott 2017.

  Efter några veckor åter i Sverige var tanken:

  ”Fan, delar av Sverige håller på att bli nästan PRECIS det Baltimore som The wire skildrar, och Malmö visar vägen”

  ”The black vote” blir i Sverige ”The muslim vote”.

  The wire var det första jag tänkte på när någon muslimsk företrädare förra året utlovade M 3000 röster i utbyte mot en moske. Värt att fundera på hur många såna deals som inte kommer ut i media.

  Gillad av 4 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  Social Ingenjörskonst är inget som skall fördömas och förlöjligas. – Den kan inte väljas bort. Samma intelligens, precision och kalla logik måste tillämpas för att rättsordningen skall fungera väl som för alla andra krävande uppgifter där det är mycket som griper in i vartannat och allt måste stämma.

  Tillämpar jag ingenjörskompetens på problemet våldsbrottslighet, landar jag i en ordning som hittades redan i forntid: Krav på ekonomisk garant och rätt nivå på de belopp som haranten måste ut med efter att klienten begått ett våldsbrott.

  Det är formeln för att de bevakade enklaverna skall vara för problemklientelet istället för de välbeställda och för att fred och trygghet skall råda utanför.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Gudomlig rättvisa enligt Swedenborg är att nödgas leva ihop med dem som är som en själv. – Alltså i stort sett den ordning som rådde före folkblandningsdriven. – Tjuvar bland tjuvar, mördare bland mördare, slödder bland slödder och redigt folk för sig.

   Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet bland oss andra, är formeln för att återställa denna ordning.

   Bevakningen av enklaverna kan sparas in med hjälp av rätt nivå på konsekvenserna av att påträffas på förbjuden mark.

   Gilla

 4. miketheviking skriver:

  Hands on Leijon!

  Serien Livvakterna, Snabba cash, Gåsmamman och andra som jag inte kommer ihåg skildrar också ganska bra vad som händer i Sverige. Alltså händer på riktigt även om många tror att det är fiction.

  Sanning å säga så är verkligheten mer trist och mer mörk än vad TV kan erbjuda som underhållning. Och visst är det mätkligt att folk sitter å tittar, underhålls och ser fram emot att titta på det en gång till på ålderns höst SAMTIDIGT som det utspelarmsig på riktigt utanför fönstret?

  Man kan förstå verklighetsflykten men jag såg hellre ett par tunnhåriga och rullatorkörandes pensionärer som kallar sig Callahans skjuta sig genom Rosengårds träsk av gangsters.
  På TV förstås…

  Gillad av 5 personer

 5. V för Vendetta skriver:

  Motståndaren tar bollen i varje spel och vi står kvar och tror vi har den. Är skjutningarna verkligen grundande i knarkuppgörelser? Ja.. polisen säger det men de har sagt ,många saker genom åren som man kan ifrågasätta. Jomen media säger det.. och det har vi väl lärt oss att där kommer nog mycket sällan sanningen fram. Hur vet vi att det inte är så att man tagit med sig sitt krig från det land där man påstods flytt ifrån och helt enkelt fortsatt det i Sverige? Shia skjuter Sunni är en inte helt ovanlig lek på hemma plan för muslimerna så varför skulled de sluta med det här i Sverige?
  Ingen… ingen offentlig debatt talar om det här utan man väljer att fastna i det som passar, nämligen att de socioekonomiska förutsättningarna är så dåliga att det finns ingen annan väg för de nya medborgarna än att börja skjuta varandra för att kunna sälja knark, detta trots att de inhöstar numera närmare 250 miljarder (förmodligen är det mer) i bidrag och många gånger har ett ekonomiskt bättre liv än de hade hemma. Varför talas det inte om elefanten? Varför är det så viktigt att det är just knark man skjuter varandra för? Ja.. svaret på den står inte att finna i ett kit under sängen.

  Gillad av 6 personer

 6. S Eriksson skriver:

  ”Arne Anka” är en satirisk tecknad serie av Charlie Christensen
  Denna serie speglade Sverige på ett brutal och ofta väldigt klarsynt sätt med ironi. Läste den förut och kan rekommenderas.

  Gillad av 1 person

 7. Bullstomper skriver:

  Tack till organisationerna Hjärtat och Tro och Solidaritet, SSU m.m. för att ni har gett oss nya gangster serie att se på!! Och det bästa av allt, det sker i realtid utanför vår fönster och med fler och fler avsnitt som varje vecka visas upp i medierna.

  Dock är jag rädd för att vi väldigt snart, genom dessa organisationer som jag nämner ovan och med hjälp av S i Malmö kommer att få se en nytolkning av Schindlers List och Escape from Sobibor (Escape from Malmö).

  Gillad av 3 personer

 8. Vm skriver:

  Precis, mycket hade lösts om staten hade finansierat resor till Gambia för alla unga och gamla batikhäxor istället för att förstöra ett helt land för att få dem att känna sig som kvinnor.

  Gillad av 7 personer

 9. heraldikern skriver:

  Av det jag sett på film eller TV så är filmen ”Mother” en av de mest gripande och målande över situationen. Det finns också en gammal film som heter ”Soylent green” som visar ett skrämmande framtidscenario. TV-serien ”The handmaid´s tale” säger också en hel del om hur det kan bli i skärningen efter ett krig mellan den civiliserade västern och de hotande religiösa invaderarna.

  Gillad av 1 person

 10. Göran Holmström skriver:

  Hur långt ska det gå innan vanliga människor tröttnar på våld och skjutningar?
  När är bägaren full, till slut blir den det!
  Kommer politikerna skylla på vanliga människor som hämnas sina nära och kära.
  kommer polisen skjuta på Svensson om det sker, eller välja Svenssons sida?
  Hur mycket mer misshandel av politikerna ska folket tåla?

  Gilla

 11. Lars Bernhoff skriver:

  Mycket bra reflektioner. Tolkningen av att Malmös politikers oförmåga att lösa problemen skulle vara ovilja och rädsla att använda de medel som krävs är skrämmande och har sannolikhetens prägel. Hela analysen av Malmöpolitikernas oförmåga fick en fantastisk belysning i Henrik Jönssons strålande men sorgsna uppgivenhet när han känner sig tvungen att flytta från Malmö för ca 2 veckor sedan.
  Laglösheten sätter agendan, ett tecken i tiden vi borde ägna mer tid på alla nivåer i samhället

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.