Bitte Assarmo: Förr åt folk klimatsmart utan att skrävla om det

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Härom dagen fick jag hemma den senaste utgåvan av ICA-tidningen Buffé. Matinspiration med utgångspunkt från vad matjätten ICA saluför och säljer, och reklam för stjärnkockar och lyxrestauranger kombinerat med pekpinnar om vad vanliga dödliga bör äta. I senaste numret får vi lära oss att allt vi väljer i matdiskarna gör stora avtryck på miljön och att vi alla har ett ansvar för att vara så välinformerade som möjligt när vi väljer.

Man skulle kunna tänka sig att det i första hand borde vara matjätten själv som ser till att utbudet är så genomtänkt och klimatsmart att konsumenterna kan vara trygga i förvissningen att den jättelika matkoncernen tar sitt ansvar men så är det ju aldrig. Det är alltid den lilla människan som ska vara välinformerad, ansvarsfull och gärna lite asketisk. I alla fall så länge hon köper sådant som finns i ICA-handlarnas butiker.

Det allra viktigaste, får läsaren veta, är att välja grönt efter säsong. Även om du är sugen på sparris mitt i december så välj för guds skull kålrot som är i säsong! Och köp inte tomater och gurka annat än under sommaren. Men vad skulle ICA-handlarna tycka om vi konsumenter gjorde dem till viljes och började bojkotta importerat frukt och grönt som inte är i säsong? De skulle sannolikt inte bli särskilt glada. Och inom kort skulle vi få se ett Buffé-nummer som försäkrar läsarna om att det är supersmart för klimatet att köpa tomater från andra sidan jordklotet mitt i januari.

En gång i tiden levde vi faktiskt just så som ICA låtsas att de vill att vi ska leva även nu. Mina morföräldrar, till exempel, levde främst av vad jorden gav och åt säsongsbundet. Och det gjorde de långt fram i ”modern” tid, helt enkelt för att de var vana vid det och trivdes med. På vintern var det potatis och rotfrukter som gällde, förvarat i jordkällaren bortom husknuten. Av dessa lagades mos, gratänger och annat trevligt, oftast serverat med kött från egenskjutet vilt eller hemslaktade grisar eller en och annan gammal höna som slutat värpa ägg. Naturligt, gott och klimatsmart – och de kände inte ens något behov av att skrävla om hur duktiga de var.

När våren kom började primörerna mogna; ärter, sparris, spenat… Stuvad spenat med bräckt skinka eller panerad rödspätta var en delikatess, och kokt sparris med skirat smör var inte dumt det heller.

På sommaren skördades det gurka, tomater, sallad och rädisor och då blev det massor med grönt och skönt till middagarna. Och så färskpotatis förstås, eller nypotatis som morfar kallade det, som det frossades vilt i.

Min morfar älskade nyskördad färskpotatis och berättade ofta och gärna om sina minnen från barndomen i soldattorpet på 1890-talet. Familjen var så fattig att de sällan hade kött på bordet, men potatis, grönsaker och kryddväxter hade de gott om i täppan och eftersom de hade en liten kossa hade de också alltid tillgång till mjölk och grädde. För att de ljusa sommarkvällarna skulle få lite guldkant, även för en fattig torparfamilj, brukade morfars mor Emma då och då laga till något som hon kallade för ”grädd-dôppa”. Nykokt, rykande het potatis doppades helt enkelt i grädde, finklippt gräslök och salt. Ett slags fattig torparversion av dagens trendiga grönsaksdippande, om man så vill, och för lille Calle var det fest i Kapernaum, som han kallade det.

Så kunde man leva i Sverige en gång i tiden, och så fortsatte min morfar och hans familj att leva långt efter att de små lantbruken drabbats av stordriftshysterin. Visst köpte han både apelsiner, bananer och druvor ibland, men de fanns bara att tillgå vintertid och hörde främst julen till. Under sommarhalvåret åt familjen av de hemodlade jordgubbarna och hallonen, och plockade blåbär och smultron i skogen, och under hösten var det trädgårdens plommon och äpplen som låg i fruktskålen.

Så var det nog för de flesta i städerna också, även under min uppväxt. Visst hände det att matbutiken sålde importerade jordgubbar mitt i vintern ibland, men få köpte dem. De smakade ju ändå ingenting, tyckte vi som fortfarande mindes hur solmogna svenska gubbar smakade när man just plockat dem…

Det mesta av den där säsongsbundna känslan för mat har försvunnit över tid, och krafter som ICA har varit en starkt bidragande orsak till det. Att nu se ICA-tidningen fyllas av förmaningar och pekpinnar om att äta grönsaker i säsong är därför direkt skrattretande. Om det är något som ICA och andra matjättar inte vill är att vi ska äta sunt och förnuftigt, som våra mor- och farföräldrar gjorde. Deras engagemang är, som så mycket annat numera, ett spel för gallerierna. Om det vore äkta skulle de redan idag kunna sluta köpa in allt det där som de uppmanar konsumenterna att inte handla.

28 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Förr åt folk klimatsmart utan att skrävla om det

 1. Stig Bergman skriver:

  Agneta Lagercrantz om längtan efter den första färskpotatisen:

  Låt fantisera kring en mjäll primör,
  en rotfrukt, ännu höljd i jordens stoft,
  serverad ångande och – som sig bör-
  med några saltkorn strödda på det smör
  som skirat blandar sig med knölens doft
  av dill och sommar. Det är färskpotatis.
  Så njut av tanken – det är gratis.

  Gillad av 1 person

 2. Gammelsosse skriver:

  Betraffande ICA och andra som idag ar besatta av klimatet skriver Bitte: ”Deras engagemang är, som så mycket annat numera, ett spel för gallerierna.”

  Traffande observation. Samma sak galler DN’s verbala ilska idag over avrattningen av en ung mamma I Malmo.. Det var DN’s journalistik, mer an mycket annan, som tvingade vara fega politiker till dagens vanvettiga invandringspolitik. Mordarna ar nu en integrerad del av vart arma samhalle. Erlander (”Vi ar sa lyckligt lottade I vart land. Vi ar etniskt homogent……”) roterar sakert I sin grav.

  Gammelsosse

  Gillad av 5 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  Fast samma nummer av ICA Buffé (#8, 2019) har på sidan 20-21 ett bra, och som jag uppfattar det, sakligt och ärligt uppslag med rubriken ‘Närproducerat eller importerat ekologiskt – vad betyder valet för miljön?’. Jag blev en smula positivt överraskad, om inte paff, när jag läste detta – så jag tyckte det var värt att spara artikeln.

  Gillad av 1 person

 4. Kennet skriver:

  Bra skrivet. Man fattar inte hur de orkar hålla på. Men troligen är det unga ”kommunikatörer” som jobbar på matvaruföretagens kundtidningar och de lever i sin egna värld där de gärna talar om hur andra skall leva. Samma skrot och korn som på reklambyråerna, där kulturvänstern tycks ha tagit ett grepp om företagens image.

  ICA är bland de mest progressiva i Sverige (jämte Åhlens) och ICA:s stora skolstartbilaga pryds av en icke slöjdprydd flicka med rötter från Afrika. Hur representativa är icke slöjdprydda afrikanska skolflickor i Sverige? Borde det inte rent företagsekonomiskt vara bäst att välja modeller som flest svenska medborgare med skolintresse kan identifiera sig med?

  Att företagen styrs av progressiva reklammakare slår dock tillbaka. Jämför Gilettes rakhyvelreklam som skändade vita män och som resulterade i förluster på tiotals miljarder och ett för alltid skadat varumärke,

  Eller för den delen Audi som hade valt Kakan Hermansson som kuttersmycke. Detta gillade inte kundkretsen och påminde om hennes hat av vita män och inte minst Polisen (”ACAB”, som hon skrev (all cops are bastards)). Audi avbröt snabbt samarbetet med Kakan. Även i detta fall var det säkert moderna reklammänniskor som utformade kampanjen efter sina egna värderingar och inte efter företagets kunder.

  Gillad av 4 personer

 5. elfyma+ skriver:

  Hyckleriet gäller även inom idrotten.
  När jag var ung spelade vi fotboll bara på sommaren- på grusplaner som vi spolade med vattenslang för att kunna åka skridskor på- när det blev minusgrader.
  Vi förbrukade då bara vår egen energi- inte andras i vårt idrottsutövande.

  Idag har det skapats energislukande konstgjorda miljöer bara för att kunna sudda ut säsongsvariationerna även i idrottandet.
  Varför är det så himla viktigt att spela fotboll även på vintern – på uppvärmda konstgräsplaner som dessutom släpper ifrån sig mikroplaster i våra vatten ?
  Lika illa att skapa konstis och konstsnö bara för att kunna åka skridskor och skidor även när det är plusgrader. Varför inte vänta tills kung Bore regerar ?

  Märk väl att landet leds av rödgröna mästerhycklare
  -med en miljöpartist som idrottsminister.

  Gillad av 3 personer

 6. Mv skriver:

  Klimatsmart, du förlorade! Återigen ett vänsterord, vänstern definierar problem, lösning och fiende. Herregud, kan vi sluta spela vänsterns spel?

  Mina barn börjar nu drabbas av den svenska usla skolan, trots nästan inga invandrare. Den moderatstyrda kommunen satsar på korrupt byggeri och visuellt skryt och lärarna kan inte få någon tusenlapp till och slutar för andra skolor. Moderat politik är alltid projekt man kan sko sig på, precis som i sossekommuner, man bara skor sig på olika saker, eller, det är väl samma. Det skall även konstrueras massa tramsiga svindyra naturförstörande vallar mot buuuh havet som inte stigit på 50 år, det har sjunkit.

  Att det saknas lärare yttrar sig iallafall så att det saknas lärare i NO och vad skall barnen då göra, jo LÄRA SIG SJÄLVA. Så uppgiften är att barnen skall lära sig om klimatet och växthuseffekten själva så det blev så klart kaos men det fina med detta är att mitt barn (som är den skötsamma i sin grupp) då får beskriva klimat och växthuseffekten. Jag hjälpte henne, solen och jordens förhållande till den styr klimatet, och ibland vulkaner, vi har haft många istider, vattenånga är den viktigaste växthusgasen naturliga processer släpper ut långt mer CO2 än någonsin människan. (Vi fick inte med att CO2 är en del av livets kretslopp, det skall också in.). Jordens reflektion styr uppvärmningen (hur vit är jorden) långt mer än den lilla absorption av strålning av den pyttelilla andel CO2 det finns i atmosfären.

  Så med lite tur så får barnen åtminstone en gång i sitt liv höra sanningen om detta. Jag berättade för mitt barn om solvinden och kosmisk strålning och molnbildning men detta blir för mycket för de andra barnen så det hoppade vi över.

  Gillad av 10 personer

 7. miketheviking skriver:

  Alla som på något sätt gillar och stödjer DGS bör sluta med att använda ord som våra motståndare föder in i vårt samhälle i syfte att undergräva oss mentalt.
  Dessa ord är:
  * klimatsmart
  * hållbart
  * klimathot
  * klimatförnekare
  * klimatkaos
  * oroligt (om kravaller och bilbränningar)
  * särskilt utsatt
  * papperslös
  * papperslös EU-migrant (tiggare)
  * ensamkommande flyktingbarn
  * högerpopulistiskt främlingsfientligt parti (om visa europeiska partier)
  * patriarkala strukturer…
  + några hundra fler som jag inte hinner räkna upp. En annan måste ju slita ihop skatt till staten.

  Om orden används ska de alltid anges som ”fakeord”.

  Gillad av 12 personer

 8. Östrahult skriver:

  Så länge ICA säljer hitflugna sockerärtor från Kina mitt i sommaren så är trovärdigheten noll. ICAs beteende är också ett exempel på en motbjudande utveckling där stora kommersiella aktörer går samman med byråkratin och tokvänstern och börjar ”uppfostra” medborgarna.

  Gillad av 1 person

 9. Vax skriver:

  https://www.greenclimate.fund/documents/20182/1087995/GCF_B.20_02_-_Audited_financial_statements_of_the_Green_Climate_Fund_for_the_year_ended_31_December_2017.pdf/89dd3b0c-ca79-9128-0de6-669730755c45?version=1.1

  sidan 27 här så har Sverige pytsat in 485,199,000 dollar för 2017, typ närmare 5 miljarder..

  Inför klimattoppmötet i Paris år 2015 bidrog Åsa Romson med 3 miljarder för att påverka utgången av mötet. Påverka ”osäkra länder” hette det så att avtalet gick i hamn. Presskonferensen om detta fanns på regeringen.se men sen gjorde de om sidan så den går inte att hitta där längre.

  Vad kostade det att få en plats i FNs säkerhetsråd?

  Nästa år ska Sverige vara med och dela på en kostnad på 100 miljarder dollar per år tillsammans med 17 andra länder och privata intressen. Pengarna ska in i klimatfonden GCF.
  I år har man budgetterat 1 miljard till denna fond men nästa år lär det ju braka loss.

  Så får vi inte glömma Löfvens utlovade toalettstolar till kvinnorna i Afrika.

  Samtidigt står dörren vidöppen har du en åkomma är uppehållstillståndet i hamn.
  Svenska politiker har drabbats av storhetsvansinne.

  Gillad av 1 person

  • Mv skriver:

   Tycker vi skall sluta skriva att ”Sverige”
   har pytsat in, för endast ett fåtal bidrar, våra politiker har inte pytsat in ett skit, inte statsapparat eller gästerna heller, de parasiterar däremot på pengarna.

   Sverige finns inte mer.

   Gillad av 3 personer

 10. Elisabeth G skriver:

  Buffé går direkt till pappersåtervinningen här. Där finns aldrig något för en LCHF:are (dvs. miljö- och hälsovänlig mat, klimatet sköter sig bäst själv).

  Vad gäller ICA måste man skilja på ICA Gruppen och de enskilda ICA-handlarna. Till skillnad från Coop, där föreståndaren inte har mycket att säga till om, äger ICA-handlarna själva sina butiker och har ett betydande inflytande över sortimentet.

  Gilla

 11. Aha skriver:

  Bra observation. Ett bevis på hur lätt jättar kan tänka fel, ologiska saker får passera genom många instanser utan reaktion.

  ICA gör självmål så att det bara stänker om det.

  Gilla

 12. Isabella skriver:

  Miljö- och kostfascister, samma andas barn.

  Skräm upp den unga generationen så den blir ännu ängsligare. Anorexia och bulimi frodas i detta vansinnets tid. Men vad gör det bara en del får känna sig goda.

  Det här är som gamla tiders fromma som skulle omvända resten av befolkningen från synd och skörlevnad.

  Nu ska vi omvändas till renhet, träning. Kunde vi, skulle vi vända ut och in på de inre organen och spola dem i något hälsobad. Allt för att RENAS.

  Tänk på vad detta låter som. Här är det med Annika Strandhälls ord: ”Det osar 30-tal”.

  Hitler som skulle rensa världen från judarna. Mussolini och Stalin var också renhetsivrare.

  Vi ska akta oss för dessa renhetsläror vare sig det gäller kost, träning och vad som är ett värdigt liv.
  Ingen statsmakt ska bestämma hur vi ska äta, sova eller vilka vi ska umgås med!

  Vi måste vakna och se vart vi är på väg. Sverige är inte längre en demokrati. Sverige är en socialist-fascist-stat. Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet, Liberalerna är de drivande med hjälp av de s.k. oppositionspartierna som inte vill(?) eller kan samlas till det som kan kallas opposition och avsätta nuvarande skadliga styre.

  Gillad av 2 personer

 13. uppstigersolen skriver:

  På femtitalet fick vi varje höst en stor kartong från min mormor och morfar. De bodde i Bohuslän så att skicka en kartong som innehöll äpplen, päron, plommon m.m kostade nog en slant. Som barn så såg jag fram emot detta, att få äta goda frukter. Vem skulle göra detta idag? När allt finns att köpa i butiken. Antagligen billigare än vad paketet skulle kosta att skicka från Bohuslän till Solna där jag bodde då.

  Gillad av 3 personer

 14. Patria Amissa skriver:

  Kan inte påminna mig att min trädgård varit så prunkande under de mer än trettio åren som jag haft den som i år. Blommorna, grönsakerna, häckarna, träden och gräset, ja allt har grönskat och växt så det knakat, om inte i själva växterna så dock i mitt och hustruns ryggbast för allt gallrande, klippande och rensande som varit nödvändigt för att inte helt övermannas av grönskan. Men sånt är ändå mysigt, speciellt när man sätter sig ner och unnar sig en fika och nöjd beskådar sitt verk. Då kan vi också lyssna till skördetröskornas och traktorernas dova mullrande längre bort på fältet där man nu höstar in det gyllengula vetet. Allt pekar på en skörd en bra bit över genomsnittet.

  En annan trevlig omständighet i år är det sällsynt rika insektslivet. Har knappast sett så många fjärilar i trädgården som i år, något som mer än mycket annat får mig att associera till Edens lustgård, fast då förstås före syndafallet. I början av sommaren överhopades jag speciellt av den vandrande Tistelfjärilen och nu på slutet av den likaledes migrerande och praktfulla Amiralfjärilen, men dessutom av många andra och vanligare arter. Och bland blommor och grönsaker, t.ex. i mitt bestånd av Lavendel, tror jag hundratals milt surrande humlor har haft, om inte VM, så dock SM i pollinering.

  Amatörodlare som jag är vet jag förstås inte vad orsaken till allt detta är. Själv har jag inte gjort något annat än jag brukar göra i trädgården, gödslat lite, vattnat lite om det behövts, rensat, klippt och pysslat, så jag antar i min enfald att orsaken till det prunkande resultatet är gynnsamma växtbetingelser levererade av moder Natur såsom lämplig temperatur, lagom mycket solsken, lagom mycket regn som kommit utspritt över sommarmånaderna och lite högre koldioxidhalt i atmosfären än på länge.

  Men som vi alla förstår så tyder ju detta på att något är fel, allvarligt fel, och så här kan vi inte ha det i fortsättningen. Dessutom är det bråttom! Därför uppmanar jag nu speciellt Isabella Lövin att lägga på ett kol, ja kol och kol, det får väl bli vitkål eller brysselkål eller nåt sånt, vet inte vad som brinner bäst. Men var nu inte feg Isabella, utan satsa allt på ett kort, du vet vilket. Det här med skola, vård, omsorg, infrastruktur och rättsväsende och annat liknande trams kan du skippa. Du ska se hur mycket stålar du får loss då. Men för sjutton, här höll jag på att glömma en grej därför att den är så självklar, den oberörbara grejen. Du får faktiskt splitta din budget på två poster, och du vet ju så väl själv vilka de är. Men det lär bli en bra slatt med pengar på båda. Lycka till!

  Gillad av 2 personer

 15. Magnus Rosensparr skriver:

  PK-samhället och dess troende har inget minne och inga perspektiv. Under medeltiden var allt jordbruk ekologiskt och interkontinental handel med livsmedel försumbar, och inte är det de kulturkonservativa krafterna som skapat det artificiella jordbruket.

  Gillad av 3 personer

 16. Hovs_klipphällar skriver:

  Jadu, det är enkelt att hacka på ICA och andra företag för att de tillhandahåller sånt som inte räknas som ”klimatsmart”.

  Men ICA är ett affärsföretag som behöver hålla sig väl med alla…

  Dock intressant att du berättar om hur det var förr i tiden — när de flesta helt enkelt var tvungna att äta närproducerad mat av ekonomiska skäl.

  Numera är det inte längre så, och Sveriges självförsörjningsgrad är numera oroväckande låg.

  Det skulle inte behövas mycket för att framkalla akut matbrist…

  Gilla

 17. Liam skriver:

  https://nyadagbladet.se/kronikor/vara-elandiga-etablissemang/
  Etablissemangen verkar liksom allmänheten falla för enkla propagandaknep såsom mantrat från en 16-årig flicka med mentala problem och utan förmåga att rationellt analysera eller diskutera klimatfrågor, men som når maximala PR-effekter genom känslomässig påverkan.

  I Sverige underkastar sig i stort sett alla institutioner och organisationer inklusive – skamligt nog – vetenskapliga sådana, servilt klimatextremisternas lögner. Det nationella resultet är en intellektuell och moralisk kollaps i klimatfrågan.

  Gilla

 18. madebymihere skriver:

  Jag är i övergångsåldern. Tidningen Buffé har verkligen förändrat tillvaron för mig – det är den bästa vallningsfläkt jag kunnat hitta men någon annan nytta med den kan jag inte finna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.