Richard Sörman: En politisk rörelse måste också verka socialt och kulturellt

Richard Sörman

Många människor nås aldrig av intellektuella argument. De är helt enkelt inte intresserade av politik och ideologi. Därför måste en politisk rörelse agera även socialt och kulturellt. I Sverige har vi slagit sönder familjebanden och vi är på väg att slå sänder välfärdsstaten som skulle träda i deras ställe. Vi har också gjort allt vi kan för att ta ifrån en hel ungdomsgeneration dess nationella identitet och naturliga könsroller. Det finns mycket att göra för den som känner sig hugad. Har du idéer? Hör av dig till Det Goda Samhället!

Den nykonservativa rörelse som Det Goda Samhället är en del av har hittills fokuserat sina ansträngningar på intellektuella resonemang. De försök till folkliga demonstrationer som gjorts kan inte sägas ha varit särskilt framgångsrika; något folkrörelsearbete med fackföreningar eller kulturföreningar har ännu inte synts till (undantag finns). Däremot har det skrivits debattböcker och artiklar; poddar, bloggar och nättidningar har skapats; fakta, åsikter och argument har haglat som spön i backen.

Argumenterandet är antagligen en naturlig del av ett paradigmskifte i tänkandet. När gamla sanningar inte längre känns relevanta behöver man hitta nya. De som tänker nytt behöver själva förstå, men de behöver också kunna förklara för dem som håller fast vid det gamla. Intellektuella resonemang bidrar till att skapa legitimitet kring en förändrad verklighetssyn. På vilka grunder vilar det nya tänkandet? Vilka nya kriterier gäller för det rätta och det goda?

Och det är bra att vi argumenterar. Det är bara att fortsätta. De bästa böckerna och de bästa artiklarna har inte skrivits än. Men ändå är det dags att inse att alla människor inte nås av goda argument. Många människor är ens intresserade av att ta del av några argument. En samhällsrörelse behöver sina intellektuella, sina författare, sina opinionsbildare. Men den behöver också en social dimension, den behöver en kulturell dimension. Den behöver verka i det konkreta, den behöver finnas fysiskt och mentalt ute i samhället.

Vi kan ta socialdemokratin som exempel. Arbetarrörelsen i Sverige organiserades inte bara kring ett politiskt parti. Den hade sina fackförbund, den skapade ett bildningsförbund (ABF), den knöt till sig kooperationen inom handeln (Konsum), den startade Folkets Hus-föreningar för att få tillgång till egna möteslokaler, 1945 startades till och med en kooperativ begravningsfirma (Fonus). Till detta kom de folkhögskolor som var knutna till S och LO och alla de viktiga kopplingar som fanns till uttalat socialdemokratiska författare och konstnärer. Hade det funnits friskolor i början av 1900-talet hade vi fått en socialdemokratisk friskolekoncern.

Det är lätt att förtala allt detta i termer av indoktrinering, infiltration och makthunger. Men det går inte att komma ifrån att det mer samhällsinriktade politiska arbetet också syftar till att hjälpa och premiera de grupper man söker mandat för att företräda.

Startar man en konsumentförening och bygger ett konsum kan man dels skapa acceptans för idén om kooperation och kollektivt ägande, men man kan också bryta de privata handlarnas monopol och eventuellt erbjuda ett billigare utbud till de konsumenter man vill stötta. Startar man en ABF-förening kan man dels vinna inflytande och acceptans för sin ideologi, men man ger också arbetare som inte känner sig hemma i en borgerlig bildningsmiljö möjligheter att tillägna sig kunskap och berika sina liv. Man vinner politiskt inflytande, men man stöttar också de sina.

Så varför drar jag historien om svensk socialdemokrati? Jo naturligtvis för att visa att en politisk rörelse kan vara så mycket mer än ett parti och så mycket mer än fakta och argumentation. Alla människor tittar inte på politiska debatter, alla människor läser inte ledarsidor i tidningar eller följer politik på sociala media. De påverkas omedvetet av sociala rörelser, av sociala strömningar. De påverkas av vilka som verkar stå för det nya, det rätta, det förnuftiga, det trygga. Det påverkas av vilka som verkar bygga för framtiden, vilka som erbjuder en gemenskap och till och med en identitet.

De politiska partierna (jag är själv inte medlem i något parti) får själva fundera på hur de ska bredda sin verksamhet. Det kan inte vara så svårt att räkna ut. Det är bara att ta socialdemokraternas enastående framgångssaga och kopiera det som låter sig kopieras till 2020-talet (eller alternativt ta över deras skapelse). Men även bortom partipolitiken behövs det mer generellt en social och kulturell rörelse som skapar good will kring traditionella värden och framför allt kring vår svenska identitet.

Den sociala dimensionen kan tyvärr komma att bli allt viktigare eftersom vi snart står där utan vare sig familjärt eller statligt skyddsnät. Vi har slagit sönder familjebanden och vi håller på att slå sönder det välfärdssamhälle som skulle träda i deras ställe. Här finns oanade möjligheter för dem som känner sig hugade att skapa nya band av gemenskap och solidaritet mellan svenskar som idag känner sig övergivna och svikna.

Men vi har också kultur och identitet. Här gäller det att bevara och stärka vår identifikation med svensk kultur och svensk historia. Det gäller att inte tappa banden till våra nedärvda värden om enkelhet, redlighet och tillit. Det gäller också att våga knyta an till positiva aspekter av traditionella könsroller som gör livet lättare och roligare att leva. Den radikala vänstern har haft som uttalat mål att slå sönder alla samhällsstrukturer, att utplåna vår nationella identitet och att ersätta vår kultur med en mångkultur. Naturligtvis måste vi göra motstånd.

Alla som så önskar är välkomna att kontakta mig via mail och berätta om uppslag och idéer. Det går även bra att använda kommentarsfältet här efter artikeln. Har du idéer om hur vi ska stärka det svenska civilsamhället och den svenska kulturen? Känner du några som gör ett arbete som är värt att uppmärksammas? Hör av dig och berätta.

56 reaktioner på ”Richard Sörman: En politisk rörelse måste också verka socialt och kulturellt

 1. Sven -Åke Pettersson skriver:

  DGS är en bra samling med dagliga läsvärda artiklar. Tack för det!

  Det finns många grupper på sociala media som vill ha ändring och där gm inlägg försöker upplysa och påverka.
  En sådan FB-grupp är ”Vi som stödjer Karl Hedin”. Han har blivit trakasserad av åklagare Lars Magnusson och andra inom rättsväsendet med anklagelse tjuvjakt på varg.
  Han har skrivit en bok ”Maktmissbruket” och åker runt och håller föredrag om vad han utsatts för av aktivister inom myndigheter.
  Kan detta vara någon början till proteströrelse som kan växa?

  Gillad av 3 personer

 2. Tomas skriver:

  Man skall inte underskatta vapnet folkliga demonstrationer. Det ligger väl i människans natur att imponeras av stora folksamlingar samtidigt som det fysisk omöjliggör flertal identiteter för en person vilket verkar vara vanligt digitalt. Ett deltagande i en fysisk demonstration på gatan visar mer på allvaret i handlingen än att som här kanske bara jaga likes. Vapnet är dock tveeggat eftersom vid liten uppslutning i en demonstration mot RU riskerar man att bara få hånfulla tweets från imbecilla statsråd samtidigt som SVT riggar sina kameror på hög höjd (till skillnad från vid vänsterdemonstrationer) för att dokumentera antalet. 50.000 eller fler på gatan 20 september skulle nog täppa till truten på både Strandhäll och Morgan, vi ses väl där?

  Gillad av 5 personer

  • Anders Lundin skriver:

   Vi ses där!
   Jävlar vad jag föraktar Pkismen. Till alla er som aldrig varit på en demonstration av olika anledningar: det känns faktiskt jäkligt bra. Riktigt skönt att få visa vad man tycker!
   Åk dit, för dina barn och barnbarns skull!

   Gillad av 2 personer

   • John J skriver:

    Det måste börja någonstans och Bensinupproret är lämpligt. Både grundare och en stor andel av de som gillat sidan och gått med i ”Föreningen Uppror” har naturligtvis synpunkter på fler saker än bensinskatten. Det vet jag då jag pratat med grundaren av bensinupproret på telefon och med honom har diskuterat saker som bör sägas vid den demonstrationen — till en början.

    Det är bra att samla så många som möjligt. Fysiska personer är något annat än personer som flimrar förbi på Facebook. En fysisk närvaro påverkar människor psykologiskt på ett sätt som Facebook inte gör. Som Tomas skriver ovan ska man inte underskatta folkliga demonstrationer. Det finns många desperata människor där ute — sådana som till exempel hör av sig till Bert Karlsson för att han ska dryfta samhällsproblemen i sin Youtube-kanal. Detta är människor som inte har någon som för deras talan. Får demonstrationen någorlunda uppslutning, trots att den äger rum på en tisdag, och sägs det något någorlunda intressant så kommer nästa att bli ännu större

    ”Bara” bensinupproret, ja. Men det kan vara en början. Just denna idé tog jag upp med Engellau på ett lunchmöte I Stocholm för knappt. två veckor sedan. Han sa då till mig: kör på det. Då gjorde jag det. Men det är inte lätt att vara talskrivare även om man tänkt igenom saker.

    Hur man går framåt exakt är öppet för diskussion men det är en öppning. Någon nämner de som stödjer Karl Hedin ovan. Överlappet med bensinupprorare är nog lågt på flera sätt men det gemensamma är ett missnöje med samhällsutvecklingen som tar sig uttryck på olika sätt. Samhällskritiker, förenen eder…

    Föreningen DfS som någon tog upp ovan kan däremot inte vara en början vilket du också påpekade.

    Gilla

 3. Leif Nilsson skriver:

  Oberoende vad man tycker om föreningen ”Det Fria Sverige” och deras första ”Svenskarnas hus”, så är deras verksamhet och vision ett konkret exempel på att en ”politisk rörelse kan vara så mycket mer än ett parti och så mycket mer än fakta och argumentation”.

  De har förstått att den sociala dimensionen kommer ”att bli allt viktigare eftersom vi snart står där utan vare sig familjärt eller statligt skyddsnät” och vikten av ”att skapa nya band av gemenskap och solidaritet mellan svenskar som idag känner sig övergivna och svikna”.

  I deras vision ”om ett svenskt hem”, skriver de:
  ”När föreningen har möjligheten kommer vi också att investera i andra typer av fastigheter, såväl som mark. Allt för att skapa så bra förutsättningar för föreningens medlemmar att gemensamt kunna skapa en trygg och säker framtid för sig själva och sina familjer. Åter igen, detta kommer att vara våra platser, i akt och mening det fria Sverige.

  Om 50 år, 100 år, 200 år – hur länge vet vi inte – så kommer våra barn och barnbarn, med föreningens kraft i ryggen och om inte folket i gemen samt våra politiska ”ledare” tagit sitt förnuft till fånga, kunna visa hur överlägset det fria Sverige är och därefter göra anspråk på sina fäders land. Vi skapar grunden de kommer att bygga vidare på!

  Men visionen börjar med Svenskarnas hus och en förening som redan från start tar tydlig och konstruktiv ställning för sina medlemmar och de områden där föreningen är verksam. Det börjar med att vi redan här och nu ägnar tid åt det vi behöver nu och i framtiden: traditionella människor, stabila familjer och starka nätverk.

  Gillad av 2 personer

  • Richard Sörman skriver:

   Jag har tittat på deras hemsida. I min smak är det för enkelspårigt. Jag stödjer gärna kärnfamiljen, men deras retorik är för dogmatiskt. Det är inte så enkelt som de beskriver det. Är saker för udda skapar det bara misstänksamhet och det blir kontraproduktivt.

   Gilla

   • Leif Nilsson skriver:

    Jag är benägen att hålla med dig om att udda saker kan skapa misstänksamhet och att det kan bli kontraproduktivt. Men det kan också vara värt att uppmärksamma de mer ”högerextrema” strömningar och idéer, som nu växer fram ”under galgen”.
    När tyngdpunkten i samhällsdebatten har förflyttats så långt ut på den PK-extremistiska sidan, som den gjort i västvärlden och synnerhet i Sverige, så stämplas klassiska liberala och konservativa idéer som högerextremistiska.

    För att en slags jämvikt i samhällsdebatten ska uppstå, så kan det då vara bra att rörelser*, som verkligen befinner sig på motsatta sidan till den PK-extremistiska sidan, får mer utrymme. (*ofta benämnda som högerextrema, även om de ideologiskt har klara inslag av nationell socialism).

    Det minskar möjligheten för PK-extremisterna att stämpla klassiska liberala och konservativa idéer som högerextremistiska. Med en existens av en tydlig ”högerextremism” blir det tydligare att klassiska liberala och konservativa idéer tillhör det ”normala mittenfältet” på den ideologiska skalan. Den ideologiska ”gungbrädan” kommer jämvikt.

    Gilla

 4. Fredrik Östman skriver:

  Det viktigaste är antagligen att bilda och finansiera en grupp advokater och människorättsadvokater som kan försvara alla dissidenter som släpas inför domstol för sina åsikters och politiska engagements och aktivieteters skulle och som driver dessa fall ända upp i Europadomstolen i varje enskilt fall utan pardon.

  Gillad av 14 personer

 5. Lars Strömberg skriver:

  Idén är vällovlig. Tanken ligger nära det jag brukar skriva om, nämligen hur det ser ut i Kreti Pletinens tillvaro och mentala innandöme.
  För att inte dra ut på inlägget så vill jag kort säga att förutsättningarna idag, jämfört med för hundra år sedan är annorlunda. Det mentala bruset har ökat enormt. Distraktionen är smått alarmerande. Djuplodande tankar och reflexion står i omvänd proportion till brusnivån.
  Den som instämmer bör låta detta bör vägas in i ”åtgärdspaket”.

  Gilla

  • karlgunnareriksson skriver:

   För den som söker alternativ politisk rörelse , så finns Vetenskapliga partiet och en gren med benämning Valsamverkanspartiet. Valsamverkanspartiet har som syfte att samarbeta med andra mindre politiska partier i det att få representation i Riksdagen. Valsamverkanspartiet har en politisk miniplattform : Fred och Swexit !

   Gilla

   • Tomas skriver:

    Tyvärr resulterar uppkomsten av små nya partier oftast i att de större bara tappar röster. Ett exempel är Afs som bildades i frustration över att man inte fick tillräcklig makt inom SD och startade en falangstrid. Andra exempel är FI som var ett sista hopp för Schyman att få större inkomst och mediautrymme när hon gjort bort sig i Vänsterpartiet. Men varför skulle man rösta på Vetenskapspartiet som enligt en internetsida med egen partibeteckning skriver följande:
    ”De tre ABSOLUT viktigaste frågorna för Vetenskapliga partiet:
    Meditation i tystnad, för med ett lugnt öppet sinne kan man se samband och sannolikheter tydligare.
    Nedväxt till balans med naturen, i Sverige och i världen.
    Samverkan och enhet mellan människor, men på ett förnuftigt sätt.”
    Foliehattarna på Sveavägen hade nog roligt den kvällen.

    Gillad av 1 person

 6. Lars Bernhoff skriver:

  Tack för ett lovvärt försök att försöka hitta grunderna till de positiva krafterna i Sverige som behöver en helt annan omvårdnad än de krafter som har fått bestämma på senare tid. Richard skriver så här ”Men vi har också kultur och identitet. Här gäller det att bevara och stärka vår identifikation med svensk kultur och svensk historia. Det gäller att inte tappa banden till våra nedärvda värden om enkelhet, redlighet och tillit.”
  För att veta i vilken riktning som vi önskar att vårt land ska utvecklas kan det vara en bra start att identifiera och skriva ner vad som är de kärnvärden som vi anser att vi har byggt Sverige på och vill bevara och anpassa till vår nya verklighet. Vad är svensk kultur, mer än ett stort frågetecken och Mona Sahlins svar att dansa små grodorna vid midsommar?. Vad borde vara kraven för svenskt medborgarskap? Var går gränserna för vårt välfärdssamhälles åtaganden, dvs rimlig respekt för den trygghet som varit målet för de som betalat för det och de som inte gjort det?

  Om man vet vart man vill blir det lättare att bestämma vad som behöver göras. Utbildning, välfärd och socialt stärkande aktiviteter ska underlättas. Richard har helt korrekt påtalat att flera grundläggande värden har slagits sönder, ibland medvetet ibland i ren okunskap och dumhet.

  Eftersom vi importerar strukturer som är brottsbenägna och tar med sig hederskulturer med dålig tilltro till vårt rättssamhälle och det visar sig att våra rättsinstanser dessutom inte räcker till, så måste mycket ändras.
  Våra ledare famlar utan realistiska ide’er. Klart att det behövs input från kloka medborgare som vill bidra. De gamla partierna är inte inbjudande till nytänk eller att släppa in folk som har erfarenhet från verkligheten men inte behärskar politikens hinderbana genom att starta i politiken tidigt och skaffa sina meriter utan ha haft normala jobb ute i samhället.

  Gillad av 3 personer

 7. Astrid skriver:

  ”Naturligtvis måste vi göra motstånd”.

  Men jag tycker resonemangen i texten skulle passat bättre i förgången tid.

  Globaliseringsprocesserna pågår ständigt sedan länge. Samhällsklimatet är helt förändrat och människan. Gamla ideal borta. De nötta glåporden rasist. fascist, nazist har fått sällskap av foliehatt och konspirationsteoretiker i syfte att förlöjliga motståndet mot samhällsomdaningen.

  Kommunismen etableras steg för steg med muslimer och kristna som ”nyttiga idioter”. Det är en ohelig allians. Muslimer och kristna skulle lika gärna, eller hellre, kunna kämpa mot globalismen, om man bara förstod vart vägen slutar.

  Att klippa av muslimernas band till globalisterna skulle kanske kunna vända utvecklingen, att istället skruva upp rädslan för islam tjänar NWO, som ytterst medvetet underblåser fanatism; det är ett kraftfullt spelkort. Ett annat hopp ligger i att den s k djupa staten i USA blir fråntagen sin orättfärdiga makt, makten att härska och förgöra.

  Heroiskt kämpande för frihet under historiens gång, århundraden av mänskliga kulturgärningar och gudabenådade konstnärskap kan sluta med att människan ställs under totalt förmyndarskap, blir omyndig. Vingarna klipps av.

  Gilla

 8. V för Vendetta skriver:

  Tankesmedjor, bokförlag, advokatbyråer, lobbyverksamhet är nog det som borde sättas i sjön omgående. Tankesmedjorna för att kläcka de goda idéerna, bokförlagen för att sprida dem, advokatbyråerna för att försvara ordets bärare och lobbyismen för att påverka i maktens korridorer. Jag tror också att driva stora juridiska frågor mot de stora informationshanterarna Google och Youtube är av största vikt. Numera släcks det sidor på löpande band. Varje nedsläckning borde rendera i juridiska komplikationer för de båda av regimen köpta företagen, även om inte konflikten vinns så förs den fram i ljuset.

  Gillad av 5 personer

  • brrr skriver:

   Ang. Google och YouTube, så är det inte två företag, Google äger YouTube.
   Kolla gärna Project Veritas, de klär av Google bit för bit.

   Gilla

  • Richard Sörman skriver:

   Ja. Tankesmedjor o dyl kommer nog, men alla berörs inte av det heller. När det gäller Youtube och Google har jag själv en något ambivalent attityd. Så länge det handlar om privata aktörer har de kanske i princip (jag kan ej lagen) rätt att bestämma vad som ska sägas på deras kanaler. Alternativa kanaler får skapas. Men visst: jag ser problemet. De fungerar som informationshanterare åt alla och bör ta ett ansvar som står i proportion till detta, men vi kanske inte ska glömma bort att de är privata aktörer.

   Gilla

 9. gmiksche skriver:

  Det gäller att provocera PK och stöder de som är beredda till det. För när ”rättsstaten” försöker tysta den opinion som inte är PK tvingas den att använda sig av domstolar och därmed ställa provokationen i rampljuset. Då hamnar saken i media och därmed i folks medvetande. Oavsett hur den vinklas.

  Gillad av 5 personer

 10. Aha skriver:

  ”Många människor nås aldrig av intellektuella argument. De är helt enkelt inte intresserade av politik och ideologi. Därför måste en politisk rörelse agera även socialt och kulturellt.”
  Visst är det så, lätt att glömma. Muslimska Brödraskapet lär t.ex. satsa på social verksamhet inarabvärlden. Vad som skulle vara motsvarande i Sverige är svårare att lista ut.

  87,2% blev valdeltagandet 2018. Många av dem skulle alltså inte nås av intellektuella argument, och nog är det så. Argumenten och skälen till folks röstande torde i många fall vara grunda och känslostyrda. Ett starkt bevis för det är att folk har röstat på de partier som bejakat massinvandringen som kan sägas vara alla problems moder. Folk svär nu över grov brottslighet, anorekisk äldrevård, dålig skola, långa sjkuvårdsköer, rättsväsende som inte hinner med, fattigpensionärer och annat förglömt, saker som man inte hade haft anledning att svära över om man röstat mot massinvandring.

  Man skulle kunna säga att de som inte röstat på SD, 82%, har defekter i sin förmåga att hantera intellektuella argument. Man skulle kunna säga att de sant verkliga av verklighetens folk röstar på SD.

  Gillad av 2 personer

  • Erik Björn-Rasmussen skriver:

   https://detgodasamhallet.com/2019/08/25/richard-sorman-en-politisk-rorelse-maste-ocksa-verka-socialt-och-kulturellt/#comment-225120
   Till moderator: Tacksam för HTML-kodning av ovan för att skapa länken till ”AHA”

   I denna tråd skrev AHA detta:
   ”Man skulle kunna säga att de som inte röstat på SD, 82%, har defekter i sin förmåga att hantera intellektuella argument. Man skulle kunna säga att de sant verkliga av verklighetens folk röstar på SD.”

   Igår (25/8) deltog jag i en skogsvandring med en grupp hämtad ur det skikt man med fog kan kalla ”samhällets eliter”. Följdriktigt är PK-ism det dominerande tänkesättet. Under ett samtal med en av deltagarna fick jag en ”AHA-upplevelse” som jag i korthet kan beskriva såhär:
   För att komprimera texten börjar jag med mina slutsatser: Den del av omdömet som bygger på grundläggande logik har skadat svenskars förmåga att tänka logiskt. De som växt upp under efterkrigstiden eller sedan 80-talet genomgått svensk skola har vant sig vid folkhemmets sövande trygghet. Det är alltid andra som löser alla generella samhällsproblem.
   Under ett samtal under en skogspromenad har man gott om tid. Jag vågade mig därför på att med logiska resonemang försöka påverka tänkandet hos en av deltagarna. Det handlade om nationalstaten, nationalism och globalism. Min logiska utgångspunkt var att en nationalstat som inte värnar sina gränser riskerar sin. Särskilt som välfärdsstat. Risken r överhängande att den utplånas om gränserna är porösa.

   Men min samtalspartner ville inte höra på detta öra. I stället upprepade han igen och igen sitt invanda tankemönster: ”Historien lär oss att nationalism oundvikligen leder till nazism. Alltså måste nationalism till varje pris ersättas med globalism.” Jag tvingades så småningom ge upp inför hans totalt ologiska resonemang.

   Logik är troligen det enda botemedlet mot propaganda i en (fd) välfärdsstat. Vi som fortfarande tänker logiskt har därför en stor uppgift framför oss. Att med stor envishet göra våra logiska argument nästan övertydliga. Alltså en folkbildningsuppgift som vi bara kan klara om vi bygger går på den linje som Rickard förespråkar i denna krönika.
   Det finns ett embryo till en sådan rörelse. Jag tänker på den grupp som står bakom http://www.lästips.se. Välkommen att höra av dig dit. Välkommen också att höra av dig till mig erik@care2care.org

   Gillad av 3 personer

   • Richard Sörman skriver:

    Tack för tips om ”Lästips”. Jag kände faktiskt inte till den sajten.
    Viktigt att de som orkar och förmår fortsätter argumentera med logik och stringens. Indoktrineringen från skola och media samt trycket från main stream tyckandet är svårt att stå emot för många. De tror verkligen att nationalism leder till nazism. Ungefär lika nödvändigt som att sund måttfullhet i ätandet leder till självsvält. Det jag är ute efter i artikeln är dock en annan form av påverkan. För precis som dessa människor har påverkats av tänka att nationalism leder till nazism går det kanske att påverka dem att tänka nytt helt enkelt genom att vis att det finns andra, och de är många, och de är goda och välmenande svenskar, som tänker tvärtom.

    Gillad av 1 person

 11. gmiksche skriver:

  Ett argument, eller kanske huvudargumentet, som används i tid och otid mot dem som försöker stävja nationens nedmontering är att de är förtäckta nazister och att detta visar av t ex SD:s historia. Det faktum att samma etikett med goda skäl kan användas på t ex socialdemokratin förtiger media trots bättre vetande, för det finns gott om information i den riktningen på nätet. Och med tanke på de tyska nazisternas judeutrotning som finns i allas medvetande biter detta argument som inget annat.

  Att vänstern är beredd att använda sig av argumentet är inte förvånande. Det är ju bästa sättet att avleda uppmärksamheten från sin egen historia.

  Men argumentet används inte enbart av vänstern. Det används i lika hög grad av liberalerna och har även använts av den traditionella högern när man ansett det lägligt, även då det tonats ned på sistone.

  Det är patetiskt att läsa och höra att samma personer och media som dagligen ställer SD i den brunråtteskamvrån och i det sammanhanget åberopar holocaust samtidigt beklagar att sig över den tilltagande antisemitismen som samhället inte förmår att stävja. Ett klagomål som är synnerligen berättigat. En antisemitism, inte enbart i ord utan även i handling, som bärs upp av invandrare från den muslimska världen. Av den migrationsvåg som SD som enda parti spjärnat emot men som de krafter som kritiserar Sverigedemokraterna för sina nazistiska rötter inte gjort ett skvatt för att stävja, utan tvärtom.

  Jag kan dock tillägga att ett fenomen liknande det jag beskrivit kan iakttas i andra länder såsom Tyskland, Frankrike och Italien. Ett fenomen med till synes motstridiga komponenter. Vars förståelse jag menar är oundgängligt nödvändig för förståelsen av vår tid.

  Och jag frågar mig ständigt om bevekelsegrunderna för detta till synes motstridiga agerande.

  Gilla

 12. Kalle K. skriver:

  1. Det blir omöjligt att skapa en massrörelse utan uttalade och samlande politiska ståndpunkter. Vi har nu en opposition som är splittrad i ett spektrum från invandringskritisk liberalkonservatism (MED, Hanif Bali) via socialkonservatism (SD) och vidare ut till etnonationalism (AFS. DFS) och ytterst militant nynazism (NMR). Var står Det Goda Samhället? Under vilka paroller kan det ske en samling av krafterna? Om någon tänker sig en massrörelse som samtidigt skall ta strikt avstånd från SD och AFS så är projektet dödfött.
  2. Etablissemanget (vänsterliberalt/kulturmarxistiskt/globalistiskt/progressivt) har kontroll över all traditionell massmedia, universitet, NGO:s och internationell uppbackning ad infinitum. Det är ingen Trump i sikte i Sverige. Vi oppositionella har internet och djungeltrumman. De har miljarder, polis och rättsväseende tillhanda att kväsa oppositionen på internet. Se tex på hur betalda vänstertroll har förändrat Flashback Forum och hur lätt SwebbTV kunde släckas ner. Internet är ett andningshål som de progressiva kontrollerar.
  3. Vi behöver studera revolter som lyckats och misslyckats de sista decennierna – Ukraina, Tjeckoslovakien, Venezuela, Kina. Massdemonstrationer är en nödvändig men inte tillräcklig förutsättning för ett framgångsrikt uppror. I Prag stod 500.000 på gatorna 1989. Hur många har stått på gatorna i Caracas?
  Varje situation är unik och Sverige är inte en kommunistisk diktatur utan en PK-demokratur.

  Ergo: Oppositionen behöver samlas under tydliga gemensamma paroller. Internet är otillräckligt. Stora nätverk IRL behöver skapas. Massdemonstrationer med genomtänkt strategi.
  to be cont.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Jag tror väl att Hanif Bali kunde vara vårt svar på den amerikanske presidenten (min kommentar där namnet på den personen uttalades ”kunde inte publiceras”.

   Man börjar försiktigt med en kulturell rörelse som identifierar och främjar kärnvärdena, men som inte är politisk. Då kan man dels flyga lite under radarn och dels attrahera personer som annars skulle få det för hett om öronen.

   Så småningom fylls en sådan rörelse med politiskt innehåll och blir ett politiskt parti.

   Gilla

  • Richard Sörman skriver:

   Massdemonstrationer verkar tveksamt när en majoritet av befolkningen inte hyser liknande åsikter. Media och politiker kan svänga snabbt om de känner att de inte har människor i sitt grepp längre, att de är på väg att bli frånåkta. Men då måste det till en bred folklig opinion. Den finns inte idag (tror jag inte…). Och vi kan inte bara påverka via nätet och via diskussioner. De flesta bryr sig inte.

   Gillad av 1 person

   • Kalle K skriver:

    Massdemonstrationernas tid (möjlighetsfönstret) kommer i Sverige, var lugn för det. När en tillräckligt stor del av befolkningen drabbats av personliga tragedier pga grov kriminalitet, nedmonterad välfärd och en havererad nationell ekonomi kommer den nödvändiga vredespotentialen till slut att finnas. Om inom en nära framtid 10% av befolkningen är tillräckligt förbannad för att ställa sig på gatan då finns potentialen att samla 100.000-tals demonstranter. Sådana demonstrationer skulle både direkt påverka sittande politiker och opinionen. Vad som behövs för att kanalisera ”folkets vrede” är ett antal tydliga och samlande enkla paroller och kompetenta ledare (karisma, gaderob utan lik, retorisk förmåga). Att hitta ledaren kan nog vara svårare än att formulera parollerna. Jag tror inte att vare sig Åkesson, Bali, Kasselstrand eller Katerina Janouch är Ledaren som vi söker här.

    Jag kan bara se 2 fredliga vägar till en verklig kontra-PK revolution i Sverige:
    A. Förändring enbart genom ett opionsskred som manifesteras i ett politiskt val. Dvs ett ”jordskredsval” leder till att SD + KD + M kan majoritetsregera och SD med 25-30% av rösterna får taktpinnen. I vägalternativ A sker detta utan massdemonstrationer.
    B. Massdemonstrationer av en magnitud som vi inte sett i Sverige på ett sekel bidrar till scenario A. (Massdemonstrationer kan få inte bara en regering att avgå. Chefer för myndigheter, företag, NGO:s, kändisar.. Alla kan de få känna det folkliga megadrevets verkan..) Jag tror att alternativ B har bättre odds på att lyckas. Massdemonstrationerna blir det som hjälper M och KD att få råg i ryggen och slutar syltrygga sig när brunmålarna på DN, SVT, SvD, Expressen och Aftonbladet tar fram brunfärgen.

    Gillad av 1 person

   • Richard Sörman skriver:

    Kalle K! Bra och konsekvent resonerat. Kan ligga mycket i detta. Demonstrationer kan komma och det kan påverka, men då måste först makten vara pressad av en svårförsvarad verklighet.

    Gilla

 13. Blommor på en äng skriver:

  Jag är människa att begripa att biologisk grundsyn inte utgör något allomfattande och heltäckande. Men utan kunskap om människans evolutionära väg och utveckling kan vi inte förstå mänsklig psykologi. Vi har inte lämnat naturen bara för att vi lyckats bygga upp tekniskt komplicerade samhällen. Vi är fortsatt fjättrade vid vårt framvaskade DNA.

  Varje art har utvecklat sin repertoar av möjligheter. Just vår art har kommit att ovanpå ärftligheten även utveckla en stor kulturell flexibilitet. Som gjort anpassningen till omgivningen ytterst mångskiftande och därmed framgångsrik.

  Men den typen av anpassning sker inte hur som helst. Den är och förblir låst till var och ens personliga livsväg. Från konceptionen över födseln till socialiseringen in i gemenskap med övriga individer. I stort sett får vi bara en enda chans.

  I detta kulturens eget landskap uppstår skillnader människogrupper emellan. Värdesystemen kommer att skifta. Liksom trossystem och historiskt bakgrund. Att tillerkänna denna bakgrund ett faktiskt värde är ett måste. Och när man blandar kulturell olikhet på en och samma plats uppstår med absolut nödvändighet värderingskollisioner.

  Erkänns inte detta kan vi aldrig mötas i sann dialog. Att leva inom den egna kulturen är att ta ställning för den. Tror man att man kan leva vid sidan om egen kultur, i en slags oåtkomlig sfär, riskerar man ett uppvaknande av den mer brutala sorten.

  Alla har behov av egen identitet och att få vila ut i sitt eget sociala sammanhang. Det är bara det att kulturella sammanhang skiftat lika mycket som blommorna på ängen. Och var och en utgör enbart sin egen blomma. Det finns ingen intellektualitet som kan ta sig runt detta faktum.

  Detta utgör även det multikulturella samhällets akilleshäl. En kurdisk identitet kan inte över disk bytas ut hur som helst. Och övergå till att bli aboriginsk, romsk eller samisk. Kultur uppträder inte som en kortlek som kan blandas hur som helst. Där man lägger ut en önskvärd patiens.

  Erkänns inte var och ens kultur som ett värde i sig, har vi bäddat för problem. Det är så vi håller på att bädda sängen i Sverige. Vi håller på att bygga upp ett tektoniskt landskap som innebär ökande kollisionsrisker. Samtidigt som vissa inbillar sig att vi kan samlas runt en och samma värdegrund. Som om de olikfärgade blommorna på ängen var exakt lika. Att allt egentligen bara är blommor. Olika men ändå lika – att enighet och samsyn kan växa ur något i grunden spretigt och mycket motstridigt.

  Det är ur den typen av mångskiftande värderingssystem det nya Sverige växer fram. Kulturella spänningsfält byggs nu in i den svenska vardagen. Samtidigt som ingen får låtsas om detta faktum. Ingen särskilt bra grund för det goda samtalet.

  En tidigare svensk homogenitet har nu att tackla en hel blomsterflora av olikhet, samtidigt som man brännmärker den egna kulturens företräden som icke värdiga. Som inkrökta eller nationalistiska. En skräpkorg att ta till för allt det egna. För att förhöja andras kulturella värde. Man bejakar idag mer det främmande som varande politiskt korrekt än egen kultur – för att hamna i säkerhet på de godas sida.

  Grunden för det goda samtalet saknas idag. Och det är i brister om människan som biologisk och antropologisk varelse vi hittar dem. Om hur mänsklig psykologi vaskats fram genom årmiljoner av faktisk levnad. Under urvalets hårda tryck. Och hur detta fortsatt manifesterar sig i oss som kulturvarelser, även inom moderniteten.

  Gillad av 1 person

 14. Sixten Johansson skriver:

  Richard, din appell är samtidigt vår tids mest träffande politiska analys. Vår civilisation bygger på den sociala dimensionen, på att vi har velat och kunnat stå på varandras axlar i realistisk tillit till andras vilja och förmåga. Men atomistiska individer vill inte och kan inte bygga mänskliga pyramider, kan därför inte bevara andra kulturer än mobbarnas, den som syns i den infantila svenska offentligheten. Utan byggar- och sammanhållarkultur och utan klan- eller stamband är vi bara tunna stickor, pladdrande ensamapor, en lätt match för minsta MENA-gäng.

  Vänstern, den politiska mitten, högern, förment opolitiska – samtliga har helt hämningslöst i decennier slösat bort, stulit eller förstört samhällets ovärderliga gemensamma kapital, ritningarna och stommen till pyramidbyggena. Det har skett på olika vis och olika ideologiska grunder, men alla bär vi en del av skulden. En del av vårt oförstånd förklaras av att alla upptänkliga former av lögn och självbedrägeri har dolt det som pågått och dess konsekvenser.

  Ensam är inte stark, inte fri, inte ens människa, för människan är ett socialt djur och ett socialt andligt väsen. Människan är inte en robot, inte materia enbart driven av självisk njutningsmaximering. Men hon har stor makt att programmera sig själv och påtvinga andra ett sådant robotliv. Godhetsknarkandet och klimathysterin uttrycker kanske en försonande icke-materialistisk önskan, men förljugenheten styr allt mot fortsatt förstörelse av det ärvda och gemensamt förvaltade.

  Gillad av 6 personer

  • Christer E skriver:

   Bra att beskriva människan som en social varelse, alla beroende av ett stort antal andra.

   För att bygga den pyramid du eftersträvar krävs inte bara ett gemensamt mål (pyramiden), utan också ett antal ”funktionärer¨, arkitekter, byggmästare, förmän, snickare, murare, hantlangare, etc. etc.

   Som jag ser vårt lilla Sverige (i sanning litet, stort i ord men litet i form av gärningar) finns bara plats för en stor tanke åt gången. För närvarande handlar det om klimatet med flygskam, sol- och vindkraft och annat. Tidigare var det invandring och integration (inte helt dött ännu) och ännu längre tillbaka mäns kränkande av kvinnor för att de just är kvinnor.

   Med en sådan enkelriktad publik debatt torde det vara omöjligt att få uppslutning mot ett gemensamt mål, eftersom majoriteten raskt springer mot det nyuppsatta unika ämnet, okänt just nu (kan vara ytterligare Rysslandskriser, nya Brexit-lägen, handelskrig, etc.).

   Kanske bättre att sikta mot något mindre ambitiöst än pyramidbyggen, en ny katedral, kanske. Skämt åsido, men det gamla ordspråket att sikta på månen för att nå trädtopparna, har i alla fall en viss relevans i dagens splittrade samhälle.

   Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Ett storskaligt och kompetent genomfört återvandringsprojekt är nog det enda som skulle ha potential att vinna gemensam uppslutning, t o m kunna minska polariseringen och vända den onda sönderfallsspiralen. Men jag ser inga personer eller partier, som skulle ha mognad, kraft och mandat nog för att lansera och genomföra något sådant.

    Mänskliga pyramider är en användbar metafor för hur den västerländska civilisationen har byggts upp underifrån och hittills fungerat bra. Akrobater och gymnaster kan bygga sådana, men egentligen baseras alla framsteg och fungerande kunskaps- och arbetssystem på att man klättrar upp och står på varandras axlar, i rummet och i tiden. Man måste kunna lita på varandras vilja, förmåga och uthållighet. Nykomlingar måste skola in sig och acceptera sin roll och sitt ansvar till fullo.

    Bra företag, språkplattformar, vetenskaper, samhällen har alla någon sorts inre pyramidstruktur, ett socialt kitt och en gemensam förståelse av hur viktiga rollerna och normerna är för att systemen ska fortsätta att fungera. Men den falska individualismen, atomiseringen, egoismen, navelskåderiet och de otaliga nya kulturkrockarna får dessa fungerande, producerande strukturer att erodera och förstör de sociala allmänningarna, t ex den gemensamma miljön, tystnaden i biblioteken, ytorna och normerna för samtal och rörelsefrihet. För att vända utvecklingen skulle oerhört mycket behöva byggas upp igen, inte från toppen och nedåt, utan från markplanet successivt uppåt.

    Gillad av 1 person

 15. Matte skriver:

  Bra Richard. Kloka tankar bör kompletteras med kloka handlingar. Att göra.

  Det är viktigt att en grupp som vill samma sak socialiseras och får en gemensam kultur som genom handling skapar en känsla av att äga frågan, i kroppen, dvs. att kroppen är med knoppen. Disciplinering, i positiv mening.

  Inom det militära används detta. Att bädda sängen, att marschera på kaserngården, att putsa knappar och persedlar, är inte till för att bekämpa fienden, åtminstone inte direkt. Men indirekt. Soldaten påminns om att vara soldat, och känner det i kroppen, och är en i gänget som gör lika. Därmed stärks identitet och moral. Och med detta lojaliteten med gruppen och målet.

  Jag börjar misstänka att kampanjerna från MSM om att lägga om sitt liv till mer miljövänligt handlar mer om att skapa lojalitet med S och MP, än att faktiskt ha reell betydelse för sakfrågan. Lägga om kosten, lägga om resandet, känna skam, sortera hushållssopor i ett dussin fraktioner efter att ha tvättat dem, etc. Det tycks vara symboliken och tanken som räknas. Precis som när Greta tar segelbåten till USA. Det ska kännas i kroppen och vi ska bli disciplinerade och lojala med våra makthavare.

  PS:
  Den ekonomiska aspekten är också mycket viktig. Det är ofattbart att vi ännu inte har något alternativ till LO. Sätt igång och skapa ett partipolitiskt obundet fackförbund. Någon. Jag är dock inte med facket, och har inga sådana planer.

  Gillad av 5 personer

  • Richard Sörman skriver:

   Matte! Tack. Ja livsstil spelar roll. Att leva som man lär. Att visa att man finns. att ha integritet. Det är bland annat detta vi ska försöka lyfta fram på DGS under hösten. Inte bara argument men också integritet och förebilder. När det gäller facken undrar jag om inte SD när en dröm om att ta över LO… men rena spekulationer.

   Gilla

 16. Mitt vykort skriver:

  Hmmm jag är intresserad av mytologi och att lära de ung om våra myter och sagor hade varit av värde. Joseph Campbell har skrivit många bra böcker i ämnet, den mest berömd är väl The Hero with a thousand faces, men även andra som godesses kan jag se härifrån i bokhyllan. Jag hade gärna velat, men är inte på om jag kan än, vidareberätta dessa historier muntligt. En annan bok är Järn-Hans av Bly. Så bibeln förstås.

  Gillad av 3 personer

  • Richard Sörman skriver:

   Ja. Men det bör nog komma via populärkulturen.
   Varför har vi inte filmer eller TV-serier om vår stolta och dramatiska historia.
   Vem har sett filmen om Engelbrekt? Om Gustav Vasa? OM Karl XII? Våra stora myter, tagna direkt ur verkligheten.

   Gilla

 17. Lennart Anderson skriver:

  En tankeväckande artikel.
  Jag tror inte att det räcker med att det skrivs miljontals inlägg, bloggar, artiklar av olika ”politiskt” sammhällsmässigt innehåll. Vad vi förlorat idag och som säkert legat till grund för vårt lands utveckling är medlemskapet i föreningar som kanske inte behöver vara knutna till politiska partier. Det är diskussionen – ansikte mot ansikte- som ger ett samförstånd trots att åsikterna kan vara mycket olika.. Men det finns grunder, baserade på våra traditioner som naturligtvis alltid utvecklas och förändrias men som ändå skapar en faktor som gör att vårt samhälle håller ihop. och att vi kan bibehålla solidaritet med varandra.Alltså: Återuppliva föreningslivet. Det är viktigare än att titta på Morden i Midsummer

  Gillad av 2 personer

 18. Per Welander skriver:

  Analysen är bra ”…inte intresserade av politik och ideologi. Därför måste en politisk rörelse agera även socialt och kulturellt.”

  DGS når bara de redan frälsta. För att lyckas erbjuda riktigt motstånd mot PK-vänstern krävs två saker som inte nämns här.

  1. Pengar, mycket pengar. Utanför bloggvärlden kostar det pengar. Frivilliga krafter räcker inte. Crowdfunding räcker knappast utan det krävs rejäla bidrag av folk med mycket pengar. Det bästa försöket hittills att nå nya utanför de redan frälsta är SwebbTV. Men även de behöver mycket mer pengar.

  2. En samlande kraft, en person som kan tala till folket. En svensk Trump eller en ny Bert Karlsson. Utan ledare förblir man liten och ganska anonym.

  Stefan Löfven och Tuffe Uffe (M) är svaga ledare. Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt bättre. Liberalerna har länge haft svaga ledare och Nyamko Sabuni har börjat svagt. Ebba Busch Thor tuffade till sig ett tag och partiet lyfte. Sen kom rösterna på anhöriginvandringen och fjäskandet för vänsterinriktade Prideparaden och Kd sjunker. Annie Lööf är en floskelmaskin men lyckas fånga en del röster. Jag fattar inte vem eller vilka.

  Alla dessa nya partier splittrar mer än bjuder motstånd mot PK-vänstern. MED, Afs, Vetenskapliga partiet…..

  Svenskarna är efter nordkoreanerna världens mest hjärntvättade folk. Så det blir inte lätt att vända utvecklingen. Svenskt Näringsliv tillhör också numera PK-vänstern.

  Gillad av 1 person

 19. Fredrik skriver:

  Ännu en bra krönika Richard. Gillar att du försöker vara konstruktiv vilket jag tror att många i Sverige skulle behöva bli bättre på. Idag gnälls det tyvärr mycket och många är duktiga på att klaga och säga att det där går inte när någon försöker göra något. För min del så har jag bestämt mig att allting inte behöver vara hundra procent bra och att jag inte behöver hålla med om allt men det brinner i knutarna så då får man gräva där man står. Någon nämnde Det Fria Sverige som ett bra projekt, vilket jag håller med om. Det är en naturlig del där överheten förbjuder människor med ”fel åsikter” att tex hyra lokaler. De är också decentraliserade på så sätt människor som bor lokalt runt om i Sverige kan träffas och umgås utanför Internet vilket är viktigt. Framförallt där man kan vara sig själv. Det behöver naturligtvis inte ske i DFS regi men någon organisation eller dylikt behöver ta taktpinnen. Sen finns det flera bra initiativ som inte är lika öppna.

  Huvudsaken är att alla som inser sakernas tillstånd och vill ha en förändring börjar agera. Det kan alla börja göra redan imorgon.

  Gillad av 1 person

  • Richard Sörman skriver:

   Tack. Kollade in DFS:s hemsida och tyckte de var för dogmatiska i sina åsikter. Det är inte Sveriges framtid. Jag tror inte på det. Men de gör naturligtvis rätt i att organisera sig socialt. De verkar tänka långsiktigt också, men de kommer inte få någon uppslutning. De är för udda och det skapar bara motstånd.

   Gilla

   • Fredrik skriver:

    Tack för svaret. Jag är inte riktigt säker på att jag håller med. Om jag förstår dig rätt. Visst man kan tycka att de är dogmatiska men i ärlighetens namn vad är alternativen? Sverige precis som alla andra samhällen som är mångetniska tenderar att människor håller sig till sin grupp eller klan (politiskt och genom att stötta ”sin” grupp). Här ligger svenskar långt efter.

    För min del så tycker jag DFS är en naturlig utveckling givet läget som råder och jag hade helst undvikit det, men nu har svenskar och dess politiker skapat detta och då får man hantera det på bästa sätt. Har tyvärr inte sett så många andra bra förslag och idéer men jag hoppas det kommer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.