Ny podd: Avengers Endgame. Farväl till den vite manlige hjälten?

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 24/8) pratar Eddie (Mohamed Omar) med Niclaz Erlingmark om filmen Avengers Endgame. Erlingmark är filmskapare, kritiker och debattör. Avengers Endgame är den avslutande delen i en serie Marvel-filmer om superhjältegruppen Avengers, skapad av Stan Lee och Jack Kirby 1963. Den första filmen i serien, Iron Man, hade premiär 2008. Gruppen består av bland andra Captain America, Iron Man och The Hulk. I podden undrar Eddie om inte filmen bara är ett farväl till denna serie, utan också kan ses som ett farväl till den vite, manlige hjälten. Erlingmark är tveksam.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

Lyssna på podden i spelaren nedan:

3 reaktioner på ”Ny podd: Avengers Endgame. Farväl till den vite manlige hjälten?

  1. Jack the Tweeter (and Gabber) 🎚 (@dolf371) skriver:

    Jag måste nog erkänna att jag har lite svårt för superhjältegenren, känner väl igen mig en del i Erlingmarks attityd där. Särskilt dessa ”universes” med cross-overs left, right and center så man inte vet vem det egentligen är som är centralfigur. Det sagt, det finns bra superhjälteserier, och då tänker jag närmare på serietidningsformen, fast jag har har inget särskilt bra koll på vare sig serierna eller filmerna, men när det gäller filmerna är det nära noll. Min egen favorit i genren får nog sägas vara Watchmen, där både originalserien och filmen (som följer originalet väldigt nära) är väldigt bra. Watchmen är skapat av Alan Moore som också gjorde serien V för Vendetta som också blivit film (och hör till undantagen där jag anser filmen vara bättre än förlagan). Det som jag ser lite som ett problem med superhjältar är att de blir industrier där man bara matar ut nya äventyr hela tiden, och när de går i stå så gör man en reboot med nya manusförfattare ad infinitum. En Batman (eller Läderlappen som han hette på min tid) kan vara fullständigt skräp eller totalt fantastisk beroende på vem det är som skrivit storyn. Precis som det första jag kollar efter när det gäller filmer är regissören så manusförfattaren det första jag kollar efter när det gäller serier. Några namn som står ut där förutom Alan Moore är Neil Gaiman (det enda jag direkt kommer på som filmatiserats av honom är Stardust som väl är lite halvlyckat sådär, men ursprungliga storyn är en härlig vuxensaga) och Frank Miller. Den senare är väl den som blåst liv i Batman (Dark Knight Returns) och Daredevil.
    Att det går (genus- och SJW-)politik i filmerna tror jag inte handlar så mycket om att man avsiktligt planerar in dessa saker, utan att det är mer fråga om en ”kultur” där det blivit självklart och accepterat. Parallellen är kanske lite långsökt, men jag hade liknande tankar efter valet förra året, med hur det tycks finnas en kultur i det svenska etablissemanget som gör att det är accepterat att sabotera och fuska så länge det är riktat mot SD/höger.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.