Jan-Olof Sandgren: Mina kontakter med Europeiska Unionen

Jan-Olof Sandgren

För tio år sen designade jag en oljelampa. Den var av det där traditionella slaget som finns i indiska tempel och innehar en ledande roll i den rykande aktuella Disneyfilmen Aladdin. Det fiffiga med min lampa var att den osade mindre än Aladdins och kunde användas i lägenheter utan att tapeten blev sotig. Jag sålde dem på nätet med blygsam förtjänst.

En dag fick jag ett telefonsamtal från Kemikalieinspektionen. Det blev ett långt samtal på närmare en timme och fortfarande har jag inte alla detaljer klart för mig, men av olika skäl var det problematiskt för mig att fortsätta sälja lamporna inom EU.

Låt oss gå tillbaka 12 000 år i tiden, när paleolitiska jägare gjorde grottmålningarna i Altamira, idag EUs stoltaste kulturarv. För att lysa upp grottväggarna är det tänkbart att man brände djurfett i lerkärl, med hjälp av en veke gjord på växtmaterial. I så fall ett tidigt exempel på oljelampa. Aladdin och jag utnyttjar samma princip, fast med vegetabilisk matolja istället för djurfett. Eftersom matolja har låg flampunkt är lampor av det här slaget lika säkra som stearinljus.

Vid mitten av 1800-talet lärde man sig kracka petroleum till en vätska, som vid förbränning gav bättre ljus och fick namnet ”fotogen” (ljus-skapare). Nackdelen var att den var giftig, brandfarlig och lätt orsakade olyckor. När hushållen elektrifierades i början på 1900-talet föll fotogenlampan i vanrykte.

En snarlik produkt från oljeindustrin heter N-paraffin och säljs idag under namnet ”lampolja”. Lampor med N-paraffin som bränsle kallas kort och gott ”oljelampor” och är slutna konstruktioner tillverkade enligt strikta säkerhetsprinciper. Häller man N-paraffin i min eller Aladdins oljelampa, blir det däremot omedelbart eldsvåda.

Vid det här laget hade tjänstemannen på kemikalieinspektionen och jag hunnit bli nästan bekanta, och han verkade närmast generad när han landade i slutsatsen att antingen jag eller oljebolagen nog måste dra sig ur oljelampsmarknaden. EUs regelverk för oljelampor var relativt nytt och oprövat, så vi enades om att prata vidare vid ett senare tillfälle.

Det var sista gången jag hörde av min vän på Kemikalieinspektionen. Jag nämnde historien för en företagare med lite mer erfarenhet och han förklarade att Kemikalieinspektionen är en myndighet överhopad med arbete. På deras bord ligger en diger hög med EU-direktiv, inte bara rörande oljelampor utan allt möjligt som ska implementeras på den svenska marknaden. Högen fylls hela tiden på uppifrån, så chansen att någon ska kontakta mig de närmaste åren var knappast överhängande. Kanske hade dom rentav glömt mig.

Jag vet inte om historikerna hittat något samband, men traditionella oljelampor verkar ha funnits ungefär lika länge som vi haft ett skriftspråk. Det var den ljuskälla som stod till buds när Vedaböckerna, Gamla Testamentet och även Koranen skulle sättas på pränt. De kastade sitt ljus över hieroglyfernas Egypten, det gamla Babylonien och har överlevt varje imperium fram till idag. Men kommer de att överleva den Europeiska Unionen?

25 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Mina kontakter med Europeiska Unionen

 1. Mitt vykort skriver:

  Precis och vad handlar allt detta om, jo ytterst handlar det om vi skall vara fria eller inte. Skapar man strukturer där enorma mängder människor lever av andras arbete, skatt på fyndiga oljelampor, och på att kontrollera dem som gör riktiga jobb, uppfinner och skapar, då har man ett ofritt system. Eftersom det ju är de som kontrollerar som bestämmer trots att det är de kontrollerade som betalar så ser de sitt värv som det viktigaste och kommer att växa och bli fler och fler och fler, precis som vi ser ske.

  Också här är vi lurade, för när man talar om ett federalt Europa så är det ett USA man skrämmer med, men det är ju mot Sovjet vi istället är på väg. USA är baserat på friheten och individen, dvs kristendomens goda essens, alltmedan Europa bygger på ofrihet. Vi blir aldrig som USA, vi blir som ett dekadent försvarslöst Sovjet med en supande politisk överklass.

  Frihet eller ofrihet, på DGS går denna skiljelinje mellan folk också, vissa söker statens upplevda trygghet precis som det brukar sägas att det är säkrare att jobba för ett stort företag men det är en falsk trygghet, fragile med Talebs terminologi. Jag vet, efter en heroisk insats på det stora företaget så fick jag kniven i ryggen och drog på mig stressrelaterade dödliga sjukdomar, sedan mötte jag den trygga svenska staten i sjukvården och fick ingen diagnos och blev hemskickad i över ett halvår tills jag var en hårsmån från döden och hamnade på intensiven och blev ”fallet” på sjukhuset. Nu har vi avhändat oss nästan all vår frihet till staten, vi är inte fria, och staten är så klart inte färdig än. Att man skriver här är väl för att man griper efter detta sista lilla halmstrå av frihet, men vissa använder utrymmet till att argumentera för motsatsen.

  Frihet eller ofrihet, personen som ringde Sandgren jobbade för Sandgren, tror ni han uppfattade det så?

  Gillad av 8 personer

 2. hej san skriver:

  ” kommer de att överleva den Europeiska Unionen?”

  ja det kan man ju fundera på. det stramas åt kan man säga, och snart är väl rf-id chippet i var och ens hand eller panna och det blir ett helvete på jorden.

  en liknande sak är väl bly, som verkar förbjudas inom många yrken eller tillämpningsområden där de förut var vanliga. det riskerar bli väldigt svårt att få tag på bly på öppna marknaden snart, tror jag. bly användes till mycket saker förr.

  Gillad av 1 person

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Det saknas en bit information: vad var problemet?

  Förbränningsgasen? Den är väl ofarlig om man inte dagen i ända står och sniffar den?
  Risken för eldsvåda? Det beror ju, likt min stormlykta modell gammal, på brukaren.
  Miljöpåverkan på något sätt? Låter osannolikt men inte omöjligt.

  Eller var det något annat?

  Innehöll lampan och oljan mineral i vilkas framställning barn och slavar används i diktaturer? Används REM med markförstöring som konsekvens? Bidrar den till att överbelasta sjukvård, bidragssystem, och VA/el-nät?

  Orsakar lampan ökad anmälningsbenägenhet för sprängdåd, kanske?

  Eller var det helt enkelt så att kalifen i Bryssel och hans storvisir tappat sin egen lampa, med djinn och tonic och allt, och därför var rädd för att någon annan skulle tända ett uppfinningarnas andliga ljus?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Ha! Den glömde jag alldeles bort, men den är tragiskt nog sann. Visst är det så i svensk förvaltnings- och rättstradition – det som inte explicit tillåtits är förbjudet, och det som tillåtits är bara det exakt enligt bokstaven.

    Utom när det gäller tillståndsgivarens egen verksamhet – sådan är ju maktens natur.

    Lustigt att jag skulle glömma den, så central som den är i spelteori och systemutveckling – RAW vs. RAI (Rules As Written vs. Rules As Intended).

    Det är lite som med körkort – den som tog kortet 1955 och sedan dess inte kört en meter får ändå köra bil om den vill, men den som kört en EPA och även bil på enskild väg varje dag i fem år får ändå inte köra på allmän väg. Så vad har egentligen kortet med körförmåga att göra?

    Eller det där tramset med kort för motorsåg. Utan kortet får jag inte fälla träd åt grannen, inte med motorsåg. Däremot får jag göra det med yxa, trots att större delen av ‘utbildningen’ på såg går ut på fallriktning, vinklar, vind, häng med mera.

    Eller dans. I Sverige måste man ha tillstånd för dans. Om inte det räcker som belägg för att de styrande är skvatt galna och besatta av alldeles fel saker, så vet inte jag.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 5 personer

   • Burrrko Burrrko skriver:

    Vad befalls? Måste man ha kort för motorsåg? Sedan när då? Tur att man har sålt landet. Jag fällde ett par 25 meters granar där utan sågkort. Det gick alldeles utmärkt. Det enda kort jag hade var klingan, som var det. Sticka och vrida.

    Gilla

 4. Östrahult skriver:

  Vi lever i en komplicerad värld. Kan låta lite tråkigt men EUs inre marknad är en fantastisk innovation som bl a lett till:

  • Moderniserade lagar och myndighetsföreskrifter
  • Genomslag för kvalitetstänkande
  • Harmonisering mellan lagstiftning och teknisk utveckling
  • Frihandel som lade grund för stordriftsfördelar
  • Konkurrensutsättning av marknader
  • Osv

  Kort sagt många bra saker. Men, problemet med en byråkrati är att den bara mal på i samma hjulspår utan att tänka. Man tappar omdömet och kan inte dra gränser. Ett sådant exempel är Dina oljelampor. Kemikalieinspektionen har i sin flit formulerat följande: https://www.kemi.se/lagar-och-regler/reach-forordningen/begransning/regler-for-lampoljor-och-oljelampor

  Det behövs således en massa regler för att undvika att barn får i sig innehållet i oljelampor, Här kan man fundera över var gränsen går för individens ansvar och vad samhället ska lägga sig i. Jag skulle kunna tänka mig att man skulle kunna tänka sig at förbjuda privat bilkörning med hänvisning till att någon kan ju svänga fel på ratten och krocka med mötande.

  Gilla

  • Christer L skriver:

   Föräldrainflytandet kan vara skadligt och bör därför avvecklas, och vad gäller allt från oljelampor till massageapparater är varningstexter utfärdade av statliga verk rätta modellen. Barn ska indoktrineras, inte uppfostras. Läst varningstexten och var trygg! Jag köpte just en ny kaffebryggare – vilket skräp, men varningstexten är synnerligen utförlig.

   Gilla

 5. Magnus Rosensparr skriver:

  Efter läsning av J-O. S. krönika framträder det stora hotet mot kontinentens folk i allmänhet och en av mänsklighetens äldsta uppfinningar i synnerhet. Vi får hoppas att det är EU som inte överlever på sikt utan blir en kortlivad och försumbar parentes i Europas långa historia.

  Gillad av 1 person

 6. Astrid skriver:

  En berättelse som kastar ljus över vår tid och den till synes obönhörliga vägen in i alltmer ofrihet; övervakning och kontroll. Fyrkantiga regler och lagar är till för att stjälpa och hindra individen skapa frirum.

  Det varma levande ljuset hör gammal tid till. Nu har vi kalla artificiella ljuskällor som ger döda ansikten. Samtidigt töms orden på sin mening och själ; blir tomma fraser. Och används av maktmänniskor för att lura vanligt folk svära globalismen trohet och lita på denna globalistoligarki med guldet och lögnen som maktmedel. Målet är att vinna hela världen; förgöra frihetens filosofi och löftet om att sanningen ska göra oss fria.

  Gillad av 3 personer

  • Burrrko Burrrko skriver:

   Ett bra parti lovar att utan ersättning lägga ned och komplett avskaffa hälften av alla myndigheter varje år under en hel mandatperiod. Efter fyra år är 6,25% av myndigheterna kvar. 93.75% är nedlagda.

   Gillad av 2 personer

 7. Ulf Bergström skriver:

  För närmare 30 år sedan gjorde jag en hudsalva att säljas från min gårdsbutik.. Den innehöll tre naturprodukter; olivolja, gurkmeja och honung. När jag sökte tillstånd av kemikalieinspektionen fick jag beskedet att den måste analyseras på min bekostnad, då 35.000 SEK, innan jag fick sälja den, vilket jag inte hade råd med, så jag lade ner projektet.
  Det märkliga I denna historia är att de stora kemiföretagen som underställdes samma kontroll fick dispens tills dess att kemikalieinspektionen fick tid, vilket tog år. På den svenska marknaden såldes vid denna tid kemiska produkter varav endast 5% var testade och godkända.

  Gillad av 2 personer

 8. JanneA skriver:

  Har inte tjänstemännen på Kemikalieinspektionen något vettigare att lägga ner arbete på,än att motarbeta kreativa människors småskaliga verksamheter?

  Det hela låter som ett dåligt skämt..

  Att sälja hela vapensystem inom EU går bra,men inte en oljelampa.

  Gillad av 1 person

 9. Rikard skriver:

  Hej.

  @Burrrko Burrrko:

  Du behöver körkort för motorsåg (och även röjsåg tror jag), om du skall arbeta mot lön eller på annans mark. På din egen tomt kan du däremot köra som vanligt.

  Det är därför det är ett så perfekt exempel på politisk idioti: om korten (det finns dryga dussinet olika…) och kraven varit kopplade till säkerhet hade du inte fått köra på egen mark heller. Kortet skapade raskt en liten nisch för de som av Skogsstyrelsen getts lov att utfärda dylika – grundkortet kan kosta uppemot 8 000:- eller mer.

  Säkerhet eller sådant har det inte med att göra.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

  • Burrrko Burrrko skriver:

   Inte fick man elda sitt ris heller på slutet. Bara bilar i no go-zonerna får man elda fritt i Sverige. Sverige är ett vidrigt land!

   Gilla

 10. Vax skriver:

  Japan har länge brottats med demografiska balansproblem. Låga födslotal och lång medellivslängd har lett till vad som lite slarvigt brukar benämnas en åldrande befolkning.
  Nu har den japanska regeringen öppnat dörren på glänt för den genväg till fler personer i arbetsför ålder som invandring innebär.

  Många menar dock att det är en metod som förskräcker och särskilt framhålls Sverige som varnande exempel på hur illa det kan gå.

  Det är inte oväntat en mycket reglerad invandring man öppnar upp för – från andra asiatiska länder och inga asylsökande.

  Anledningen är enligt regeringen den åldrande befolkningen och näringslivet som skriker efter arbetskraft.

  Svenska politiker vill inte ha applåder från den inhemska befolkningen, utan från utlandet. Applådåskorna därifrån verkar dock ha sinat, om det nu någonsin kommit några applåder därifrån.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.