Patrik Engellau: Tjernobylsyndromet

Patrik Engellau

Jag har sett de fem avsnitten i HBO Nordics miniserie Chernobyl som handlar om kärnkraftskatastrofen i Ukraina i april 1986. HBO presenterar filmen så här:

En skildring av en rad modiga kvinnors och mäns öden och de kolossala uppoffringar de gjorde för att rädda Europa från en ofattbar katastrof.

Ja, det gjordes heroiska insatser av tusentals ryssar varav många förr eller senare fick sätta livet till på grund av de strålningsskador de drabbats av. Det var tragiskt. Men ännu mer tragiska var de inblickar filmen gav i sovjetsystemets funktionssätt. Jag tror att filmen ger en sanningsenlig bild av hur det fungerade. Åtminstone är det en bild som överensstämmer med mina fördomar om hur det gick till i Sovjetunionen.

Bakgrunden till olyckan var den slarv-, nonchalans- och fjäskkultur som utgjorde en avsevärd del av sovjetsystemets DNA. Man struntade i säkerhetsföreskrifterna. Man satte inkompetenta och helt oförberedda personer som ansvariga för viktiga uppgifter. Man lydde överordnade även om vederbörandes order hotade säkerheten. Sovjetunionens kommunistiska parti, SUKP, var viktigare än fysikens lagar. Man kunde muta sig förbi säkerhetsreglerna som för övrigt till stor del var okända för de inblandade. Över alltihop vilade den korrupta karriärslystnaden som gjorde att sanningen ibland sattes på undantag och var det inte karriärslystnaden som fick folk att tumma på sanningen så var det risken för repressalier från chefer, stat och parti.

Mot denna bakgrund var det inte en fråga om att utan en fråga om när ett Tjernobyl skulle inträffa. (Det finns 31 kärnkraftverk i Ryssland. Det konstiga är att det inte blivit fler smällar. Eller är det något jag missförstått eller feltolkat?)

Se trailern här:

När härdsmältan väl inträffat reagerade Sovjetunionen på två sätt. Det första var att försöka förneka och bagatellisera händelserna samt naturligtvis att skylla ifrån sig. Att världen fick reda på olyckan berodde på att radioaktivitet fördes mot Sverige av vinden och av en händelse upptäcktes vid det svenska kärnkraftsverket i Forsmark (antagligen för att det fanns mätutrustning som reagerade på strålningen just i Forsmark).

Sovjetunionens andra reaktion var att kommendera tusentals modiga och självuppoffrande ryssar, brandsoldater och kolgruvearbetare till exempel, att göra vad som kunde vara självmordsuppdrag för att i någon mån rensa upp kring den exploderade härden och förhindra ytterligare spridning av radioaktiviteten.

Hur kunde allt detta hända? Jag tror att det finns ett enda svar, nämligen diktatur. Diktatur betyder att det saknas en tillåten rivalitet mellan olika intressen som, eftersom rivalerna vill skada varandra, tvingar varje enskilt intresse att avstå från långt gången korruption som skulle kunna avslöjas och exploateras av intressets fiender inför ett folk med rösträtt. I diktaturen ingick också att det saknades är fri press och, framför allt, en ärlig samhällsdebatt där insatta människor inför allt folket långt i förväg kunnat beskriva det grasserande fusket exempelvis i kärnkraftverket Tjernobyl.

En viktig fråga är om detta har med den ryska rasen att göra. Så fånigt sagt! Det finns ju igen rysk ras och även om det funnits någon så hade den inte skiljt sig från den svenska rasen som inte heller finns. Bra. Då kan vi alltså utgå ifrån att ett Tjernobyl skulle kunna inträffa även i Sverige om det inte varit för det här med ryssarnas diktatur och avsaknad av en fri press och ett frimodigt debattklimat där inga för makten pinsamma sanningar någonsin förträngs.

Ändå har jag en obehaglig förnimmelse av att Sverige på betydelsefulla områden styrs av en kultur av den typ som i Tjernobyls fall knappast kunde sluta på annat sätt än i en härdsmälta. Det är bara det att de potentiella svenska härdsmältorna inte hotar de drabbade till livet och hälsan.

Den svenska skolan är, att döma av de nödrop som tränger ut från de berörda anstalterna, en klar potentiell härdsmälta. En del skulle säga att olyckan redan inträffat. Vi vet rätt bra vad problemen beror på. Sverige har sedan femtio år tillbaka tillämpat en egen hemmagjord pedagogik som inte fungerar. Men det är inte detta misstag för femtio år sedan som kan skapa en härdsmälta utan Sveriges oförmåga att genom decennierna dra slutsatser av den svenska pedagogikens brister och vidta korrigerande åtgärder. Vi är oförmögna att utvärdera våra experiment och rätta till saker som inte fungerar vilket beror på att de ansvariga fortfarande sitter vid makten och inte kan vidgå att de haft fel. Bättre driva misslyckandena vidare och hoppas att problemen går över. Denna oförmåga till självbättring var också inbyggd i det sovjetiska systemet.

Är det inte samma sak med migrationspolitiken? Den var fint tänkt från början. Det svenska samhället skulle få en vitamininjektion av att det kom ett stort antal välutbildade och arbetssugna människor. Sverige behövde inte ens finansiera dessa människors uppväxt utan de kunde gå rakt in i produktionen. Retroaktiv föräldrapenning för redan vuxna barn kändes naturligt. Men när sanningen visade sig vara en annan som borde kräva en korrigering av politiken gick inte att ändra något eftersom de projektansvariga inte ville utdöma sin egen politik och erkänna fel utan hellre fortsatte som tidigare.

Jag skulle tro att du lätt kan komma på andra exempel där tjernobylsyndromet regerar.

43 reaktioner på ”Patrik Engellau: Tjernobylsyndromet

 1. laogong2018 skriver:

  Det mest otroliga är att ”alla” (åtminstone en majoritet) vet mer eller mindre vad som behövs för att rätta till skolan och utbildning.
  Skulle också tro att nära en majoritet idag vet hur man rättar till immigrationen för framtiden och hur man rättar till de skador som redan gjorts.

  Men i båda fallen tågar vi på som om allt är frid och fröjd, och det är ju frid och fröjd för de flesta politiker. De ställs inte till svars. Media och sk journalister sviker folket. Folket sviker sig själva genom att inte kräva mer från de folkvalda.

  Gillad av 5 personer

 2. Palle9 skriver:

  Patrik: Du skriver ” Ändå har jag en obehaglig förnimmelse av att Sverige på betydelsefulla områden styrs av en kultur av den typ som i Tjernobyls fall knappast kunde sluta på annat sätt än i en härdsmälta. Det är bara det att de potentiella svenska härdsmältorna inte hotar de drabbade till livet och hälsan.” Mot det skulle jag invända att underbemanningen av poliskåren på fältet i förhållande till den eskalerande grova brottsligheten liksom försämringarna inom sjukvården där bevisligen folk dör i vårdköerna är två exempel, som resulterar i dödsfall – men visst, så dramatiskt och tydligt i fråga om orsak-verkan som Tjernobyl-händelsen är det inte.
  En stor likhet är de styrandes hantering av frågan: den automatiska reaktionen handlade om förnekelse och att skönmåla bilden – det var först när verkligheten inte längre gick att förneka (mätningar från Sverige, amerikanska satellitbilder) som de styrande började vidta någorlunda adekvata åtgärder. Just detta putsande på bilden av den egna nationen som högsta prioritet i st f att ta tag i verkliga problem på ett kompetent sätt är en slående likhet mellan Sovjetunionens ledarskap och nomenklatura och vårt eget PK-styre. Allt möjliggjort genom kontrollerade och medverkande massmedia.
  Det är en välgjord och tänkvärd serie, Tjernobyl, och Stellan Skarsgård gör en mycket god skådespelarinsats – det finns mycket att lära sig av denna historia.

  Gillad av 3 personer

 3. GWI skriver:

  Exempel. Man behöver inte vara särskilt klurig för att inse att höstens regeringskris skapades av de politiska partierna själva, exklusive SD som inte får delta ens i det klandervärda beteendet.
  Och man skyllde på svenska folket och hur de röstade.

  Gillad av 3 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Sleight of Hand

  ”Hur kunde allt detta hända? Jag tror att det finns ett enda svar, nämligen diktatur.”

  Genom att placera detta påstående direkt efter en beskrivning av hur hederliga arbetare tvingades att utföra farliga arbeten i samband med olyckan, något som skulle kunna förklaras med diktaturen, förmedlar du intrycket att alltihopa — ”hur kunde ALLT detta hända” — berodde på diktaturen.

  Men det var inte alls diktaturen som förorsakade socialismen i Sovjetunionen, utan socialismen som förorsakade diktaturen. Om man ändå gör allting rätt, om man ändå är socialist, spelar det då någon som helst roll hur många som röstar om det? Om å andra sidan reaktionära element tillåts att rösta mot det rätta och för det felaktiga, vad är då meningen med socialismen? Hur skall den kunna uppnås? Många reaktionära väljare och kulaker är ju drabbade av ett falskt medvetande och vet inte sitt eget, eller arbetareklassens, eller folkets, eller samhällets, eller socialismens, bästa!

  En mycket fult försök, medvetet eller icke, att vända på kausaliteten mellan socialism och diktatur! Vad var det nu sossepinuppan sade: ”Det kändes som en statskupp”. Thunborg tömde kassaskåpet och brände dokumenten. Palme lovade att ge dem ett helvete. LO planerade generalstrejk under en hel veckas tid. Socialismen inte bara leder till diktatur. Socialismen ÄR diktatur.

  Svaret på din fråga är alltså inte diktatur, utan socialism. Det var på grund av socialism som allt detta kunde hända.

  Gillad av 16 personer

 5. V for Vendetta skriver:

  Hela landet Sverige är numera en härdsmälta. Den fria pressen är en dröm, de kanaler som ifrågasätter regimen släcks ned fortare än man kan säga knäck. På Youtube har Legenden, En Arg Blatte samt nu senast Swebbtv åkt ut, även om trycket blev omfattande så man tvingades öppna Swebbtv igen. Internetsidor hotas med nedsläckning och de som driver dem hotas med böter eller fängelsestraff. Ingen stoppar eller ens får tänka tanken att det är en härdsmälta för samhället med en befolkning där snart 60% skall föda 40% via skattsedeln. Och varför skulle vi inte agera så här i landet? Vi har haft en stenhård socialistisks regering under de senaste 100åren. När vi väl fick 8 år med annan färg så visade det sig att bakom den färgen var det ändå folkuppfostran och folkutbyte som gällde. Vi har sedan 50-talet matats med röd propaganda köpt från de största diktaturerna i världen. Vi har hört om offret Cuba som kunde vara ett paradis om bara inte USA klämt åt dem, vi har fått hör att sympatier med ANC i Sydafrika är mer eller mindre ett måste, ett parti som nu diktatoriskt rensar ut landet etniskt. Vår propagandacentral SVT har sedan starten tex notoriskt undvikit Disney förutom några timmar på Julafton ( vilket annat land har sin jultradition så intimt förknippad med ett mediaöretag i USA som Sverige?). I övrigt har det varit östproducerade barnprogram och serier. I den mån man inte köpt in dem så har man producerat dem utifrån socialistkoncepten i öst. Sveriges härdsmälta följer samma struktur som den i Tjernobyl och det beror på att vi delar DNA… inte tu tal om saken. Den enda skillnaden är att det ryska folket visste att de blev blåsta, de flesta av oss tror att an har koll.

  Gillad av 14 personer

 6. MartinA skriver:

  Jag tror att det var skaparna av Tjernobyls poäng, att samma lögnkultur och förnekelse av verkligheten har brett ut sig i väst. När man lyssnar på podcasten med producenten av TV serien så framhåller han särskilt den politiska lögnen som huvudfokus för serien.
  Det skedde en liknande olycka i USSR i Kyshtym 1957.

  Liknande processer är närvarande i alla byråkratiska system. Jag tror den största skillnaden är kulturell, byråkratin i USSR var stöpt i krig. Lös uppgiften och knussla inte. Fel utrustning och fel instruktioner? Lös uppgiften. Om man ser serien med bakrund av det kataklysmiska andra världskriget där över tio miljoner sovjeter dog så blir attityden lättare att förstå. Utebliven produktion är lika med fler döda soldater vid fronten enligt den här mentaliteten.

  Däremot är serien inte sanningsenlig om vad byråkratin gjorde efter katastrofen. Högsta ledningen blev initialt felinformerad så den förlorade flera timmar där. Men ändå inleddes en massiv evakuering inom cirka 36 timmar. Det tror jag inte till exempel Sverige skulle klarat av. Vidare, man behandlade inte människoliv som kanonmat, man försökte skydda folk så gott det gick.

  Något annat som är uppseendeväckande med serien är hur pass ofarlig radioaktivitet ändå är. Han som fastnade i dörren och blev bränd på ryggen i första avsnittet överlevde och fick familj och barn, även om han fick sin hälsa förstörd.

  Gillad av 2 personer

  • Thor skriver:

   I allra högsta grad sant. Inte nog med det, retroaktivt barnbidrag, retroaktivt underhållsstöd, retroaktiv ”barn” pension. Det sistnämnda är stoppat sedan skäggbarnens föräldrar påstods dö som flugor, resten av skiten vet jag inte, Strandhäll tillsatte en utredning. Enorma kontantutbetalningar har gjorts, krav på avräkning mot socialbidraget? Knappast. Skäggbarnens föräldrar återuppstår likt Lazarus från de döda när det är dags för ”återförening” i Sverige. Krav på återbetalning av ”barn” pensionen? Nej.

   Gillad av 13 personer

   • Thor skriver:

    Rättelse: retroaktiva utbetalningar av efterlevandestöd till skäggbarnen är inte stoppat. Nu är det 6 månader retroaktivt, förut var det två år. Ett skäggbarn blev blåst av sin s.k. gode man. Den s.k. gode mannen blev dömd för att ha förskingrat runt 80 000 kr av skäggbarnets pengat. Beloppet stämmer väl överens med 2 års retroaktiv utbetalning av efterlevandestöd, 24 månader gånger 2900 kr = 69 600 kr. Det är väl inom parentes ingen högoddsare att de flesta s.k. gode män är riktigt onda män.

    Gilla

 7. Christer L skriver:

  Syndrom kallas det när flera olika psykiska symtom konstelleras till en enda stor åt flera håll riktad dysfunktion med någon sorts inre process mellan de olika symtomen. Det kan då ge ett intryck av enhetlighet och samma sak om man går runt det och ser på det från olika håll, men sedda från ett håll framstår detsamma som skilda processer. Perspektivet är avgörande. Chernobyl och härdsmälta är utmärkta liknelser, men det stannar vid liknelser. Sovjet var en oerhört våldsam regim. Vi bör akta oss för att bli rädda, att skrämma oss själva med uppgivenhetens ilskna tillmälen i skymundan. Jag håller hela tiden reda på att jag skriver under ett alias, och detta är mycket för att undvika att bli rädd och skrämma upp mig själv och andra. En del tror att rädsla är vägen att påverka opinionen – se på klimathotarna, hur de fått svenska folket att bli det klimatskräckslagnaste i hela världen – så dessa opinionsbildare vill skrämma svenska folket åt andra hållet istället. Jag tror inte på det. Vrede är inte förenlig med uppgivenhet, även om man ofta maskerar uppgivenhet med vredens gester. De som har fuskat till sig makten vill inte ha det så här, de vill inte att Sverige kraschar i en sorts politisk funktionell ”härdsmälta”. De är inkompetenta som politiker och ledare av en stat. Det är detta som överensstämmer med Sovjet, inkompetensen, som Patrik så mycket riktigt påvisar. Men i Sovjet var det våldet, i Sverige är det fegheten, som orsakar härdsmältan. Så jag irriterar mig på dessa kommentatorer som ständigt och utan att inse det själva sjunger feghetens visa: ”de vill ha det så här”. Inse vad det är ni säger! Ni säger: deras vilja har segrat, vi måste fly landet. Våga vara feg, är budskapet från makten. Gå inte på detta! Rädsla är berättigad, men måste hållas tillbaka, ska inte styra oss. Gretas uppmaning till alla politiska ledare att känna panik är en utstuderad fras med stor massverkan.

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Kanske inte riktigt. De som skriver att nuvarande patrask vill ha det så här tycker nog inte att patrasket har segrat. Det går att slänga ut dem från makten. Igår talade jag och hustrun med vår dotter angående situationen i Sverige. Ingen av oss vill lämna Sverige utan vi vill att det ska bli ordning och reda. Så vi anser inte att vi givit upp. Men vi måste bli fler som vaknar. Tillsammans kan vi göra skillnad.

   Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Felet i ditt resonemang Christer L är att du bortser att i själva socialismens väsen ligger våldet hela tiden på lur. I det s.k. socialdemokratiska samhället är den underförstådd medan det i kommuniststaterna var helt öppet. Det är en självklarhet eftersom alla till slut måste tvingas in i fållan.

   Socialdemokratin har valt den islamistiska taktiken att ta över samhället och genomsyra det totalt; d.v.s. totalitärt. Långsamt, bit för bit, infiltration i stället för revolution och med begrepp som klimatförämdringar som redskap.

   De vill ha det så här, men du vill inte se det; av någon anledning.

   Gilla

 8. Aha skriver:

  Rättsväsendet är ett exempel på ett annat Tjernobylsyndrom än krönikans exempel på skola och migrationspolitik.
  Vardagsbrott beivras inte, livsstilskriminella ges straffrabatter istället för att ha dem inlåsta där de inga brott kan begå. Rättssäkerheten sätts över allt annat, rättegångarna och förundersökningar ska vara mönster av perfektion. Det får ta den tid det tar, mängder av brottsundersökningar hinns därför inte med. Skärmytslingar à la Asap Rocky avskrivs såvida det inte handlar om kändisar. Då är det fullt uppdrag med maximal uppvisning av svenskt rättsväsende. Och så hamnar man snett och dömer fel.
  Asap Rocky hade de kunnat döma i en jourdomstol dagen efter där vittnen beordrats infinna sig. Två åtal skulle ha ställts ut; ett mot Asap Rock-stjärna och hans entourage, ett mot de livsstilskriminella. Rockstjärnan skulle därvid ha friats eftersom övervåldet kunde motiveras med berättigad misstanke om kniv. De livsstilskriminella skulle självklart ha dömts för ofredande.

  Parollen för rättsväsendet verkar vara; om nu rättsväsendet havererar så ska det ske med flaggan i topp.

  Gillad av 9 personer

 9. A skriver:

  Hur jag än vrider och vänder på det så, kan jag inte komma fram till annat än att om man inte är intresserad av resultatet av sina beslut som drabbar andra, så handlar det om ondska P.E. Likgiltighet inför sina medmänniskor i kombination med egen vinning. Om en stat sätter detta i system, att i högre grad ljuga för att stärka sig själv, så är denna stat i högre grad ond, i motsats till mindre. Och om man ljuger om väsentliga saker så kommer obönhörligen väsentliga saker att sluta fungera/fungera sämre. Man hänger sig åt väsentlig/betydelsefull ondska. 7 1/2 parti för mer av samma ger inte nån framtidstro direkt.

  Mvh A

  Gillad av 11 personer

 10. Mitt vykort skriver:

  Exakt, jag brukade säga att kärnkraft kan man endast ha i demokratier och eftersom Sverige nu inte längre är en demokrati så kan vi inte ha kärnkraft. Vi var naiva.. analogin ovan är mycket bra.

  Jag är bekant med en forskare inom kärnkraft från forna östblocket, serien stämmer ganska bra, och mycket riktigt så har de många reaktorer byggda på samma sätt, men kylstavarna är ombyggda utan samma sammansättning med grafit.

  Kärnkraft kräver disciplin, det går fort i kärnreaktioner, det kan räcka med att man blandar för mycket material i en spann, som i byn i Japan där jag verkade, spannen nådde kritikalitet och arbetarna spydde när de kom hem av strålningen och dog så klart. Japan är heller inte en demokrati, jag bevittnade själv när forskare tog i heta prover med händerna, och jag hade själv det tvivelaktiga nöjet att flytta bly efter tritium-experiment (som används till fusion och vätebomber).

  Gillad av 6 personer

 11. Göran Holmström skriver:

  Äntligen börjar vi närma oss pudelns kärna.
  Och då kan vi sammanfatta om det är ondska eller missriktad godhet som förstört Sverige.
  För att avgöra det så måste man granska ”eliten”, hade löven eller Lööf tjänat dom feta slantar i ett icke korrupt system?
  Varför granskades inte Özz svarta pengar till Akilov?
  Mona Sahlin vart inte straffad för allt fusk,
  livvakten myglade till sig ett välbetalt vaktmästar jobb av Lidingö kommun.
  Exemplen är så många, dom tjänar på detta
  Därför vill dom ha det så här…
  När egoism drabbar andra så är det ondska!
  Frågor på det?
  Mvh Göran.

  Gillad av 9 personer

 12. Göran Holmström skriver:

  Tillägg slutar det med härdsmälta eller ett tyst ynk?.
  Oavsett så lär det inte sluta bra.
  Jag har sett människor efter krig, Dom flesta av er har inte det.
  Ni har inte heller sett vad tre dygn utan sömn och mat gör i kombination med fysisk ansträngning, även vänner ryker ihop då,
  Ytterst få behåller fernissan av mänskligt beteende då.
  För att inte tala om när någon skär upp ett ansikte med kniv och allt bara hänger i senor och fett, när sådant händer fryser nästan alla och vill fly.
  Allt detta och mycket mer prackar politiker och media på oss.
  Sedan ska vi sitta och diskutera om det är naivt eller bara otur när dom tänkte.
  Jag bryr mig inte, jag är trött på att dom”Eliten”, förstör vårt land och arv.
  Jag har inte valt dom, ingen jag känner har valt dom.
  Lösningen är enkel,enas och avsätt dom
  Ta deras tillgångar,dom har stulit av sitt folk
  Dom ljuger och manipulerar.

  Gillad av 9 personer

 13. Vaknauppnu skriver:

  Hur kan vi tillåta att detta patrask får styra ”vårt vackra land”! Ett land som har så många förtjänster naturtillgångar och tills nu ett hårt arbetande folk med hyffsat IQ och samarbetsvilja. De som har skapat något gott som kommer det stora flertalet av dom som bidrar till del. ”Nu” har patrasket åstadkommit ett totalt sargat land där inget fungerar särskilt bra (ännu finns det öar men dom är allt färre) p.g.a infiltration på precis alla nivåer i vår samhällskropp. Vi har ett samhälle skapat att skydda detta patrask och deras nya valboskap. Snacka om att inrätta helvetet på jorden.. Ingen som helst omsorg om det egna folket eller tacksamhet mot de som gått före för att bygga landet och dess välfärd. Vi kan mycket snart se fram emot lågkonjunktur, Skriande arbetslöshet, samhällsgrupper som krigar mot varandra. Och då skall det visa sig att skattkistan är tom, ledarna är ännu mera tomma . Ingen kommer till vår undsättning De 80 % av fårskallarna får ett omskakande uppvaknande. Det törs jag LOVA!

  Gillad av 5 personer

  • Palle9 skriver:

   Vaknauppnu: Väl beskrivet dessvärre. Du ställer frågan hur detta patrask kan få styra Sverige. Det påminner mig om författaren och Nobelpristagaren Alexander Solsjenitsyns beklagande att just det ryska folket, som han högaktade, skulle bli utsatt för det kommunistiska oket.
   Helt riktig reflektion att sveket inte bara inskränker sig till nu levande svenskar utan även omfattar gångna generationer, som byggde upp landet – och, skulle jag vilja tillägga, kommande generation(er), som går miste om de möjligheter de kunde fått.
   Allt detta elände när vi till samma eller klart lägre kostnader kunnat hjälpa mångdubbelt fler verkligt behövande människor i deras respektive närområden, utan att behöva förstöra vårt eget land på kuppen …

   Gillad av 1 person

 14. Förändringens härdsmälta skriver:

  ”Är det inte samma sak med migrationspolitiken? Den var fint tänkt från början. Det svenska samhället skulle få en vitamininjektion av att det kom ett stort antal välutbildade och arbetssugna människor”.

  Nja. Det är väl i det fint tänkta det svenska misslyckandet ligger. Jag ser mest en idealiserad människouppfattning. Att man dragit ut likabehandlingsprinciper till det yttersta. Att i avlyft tvång endast det goda kan växa fram. Oavsett de initiala tillstånden. Tar man bara bort det som kväver, kommer friskheten fram på ett naturligt vis. Det mesta kom, efter kriget, att handla om befrielsen av människan själv. Inte bara från tyranners yttre härjningar. Människan skulle nu befrias både i yttre och inre mening. Och det svenska exemplet skulle i förlängningen även kasta ett hoppets ljus över längre bort liggande länder. Denna syn på tillvaron gav svenska politiker och intellektuella råg i ryggen. Sverige ansågs besitta ett försteg, och även ett välförtjänt självförtroende. Vi hade ju klarat av krigets svåra balansgång, på ett hedervärt sätt, tyckte vi då. Och kommit ut på rätt sida. Nu skulle varje individ i världen få utveckla sig själv. Bli bättre, lyckligare och produktivare. Bara de absorberades upp i en svensk syn på tillvaron. Men då gällde det att motarbeta alla former av förtryck. Människan själv behövde befrias. Allt som andades något negativt måste bort. För det förkvävde hennes naturlighet, ansåg man. Mycket snabbt blev överordnade auktoriteter en måltavla. Först ut kom attacken mot familjen. Och den tidigare föräldrargenerationen. Mantrat blev ”fri fostran”. Nästa grupp som blev attackerad var lärarna i skolan. De träffades tidigt av förändringens vindar. Allt som glimmade auktoritärt måste bort. I fri fostran sågs en befrielsens vind blåsa in. En propplösare för mänsklig potential. Allt kom att handla om positiv miljöpåverkan. Den goda och befriande. Klass utgjorde ett säkert tecken på äldre tiders bojor. Förstärkt av 68-tänket. Arv som mekanism ställdes i skamvrån. Tankar om arvets påverkan motarbetades intensivt. Och görs så än idag. Inte minst ser vi det utvecklat bortom förnuftets gränser i tankar om könet som en social konstruktion. Så förutom kärnfamiljen kom skolan att utvecklas till ett veritabelt slagfält för det slappt tänkta. Där man menade att allt unket måste vädras ut för att ge utrymme för förnyelse. Att all konservatism i grunden var ful och negativt i sitt ensidiga bevarande. Ett ok ifrån en svunnen tid, som bara stod i vägen för den mer goda utvecklingen. Och därför måste bort. Egentligen var svenska tongivande ideologer mycket robusta i syn på att de höll på att bygga upp ett idealsamhälle. Minns mycket väl när den väl etablerade genetikern Arne Müntzing skrev tre artiklar i DN om människans evolutionära bakgrund, och hur den utvecklingen påverkade oss här och nu, även inom det moderna samhällets väggar. Det blev ett ramaskri. Det tog hus i helsike i den tidens begynnande politiska korrekthet. Särskilt utmärkte sig ett antal välprofilerade högt positionerade kvinnor. Varav en var politikern Gertrud Sigurdsen. Som dristade sig till att såga Arne Müntzing jäms med fotknölarna. Och därmed raderade ut allt som hade minsta kontakt med människans evolution och mer hårdkodade DNA. Att tala om arv vid denna tidpunkt var direkt oansvarigt och syndfullt. För det gjorde människan mindre formbar som samtidens modellera. Faktiskt i samma nivå som Lysenkos härjningståg i gamla Sovjetunionen. Miljön var allt. Och även migranter som kom till Sverige betraktades som formbara utefter den svenska modellen. Med ett litet tillägg av det mer pikanta slaget. Också migranterna ingick i det storstilade svenska utvecklingsprojektet. Som även kom att bli styrande för svensk bistånds- och utrikespolitik – att se och upptäcka det mer svenska inom alla människor. Och på så vis odla hoppet för världen omkring oss. Både utom och inom landets gränser. Oavsett var människor bodde fanns hoppfullheten. Om det så var på Gasaremsan, i Vietnam, på Kuba eller i Sydafrika. Potentialen återfanns överallt där människor fanns. Och det är detta stora projekt som vidarebefordrats ända in i vår tid. Och växt ut till så mycket mer, och odlas inom varje svenskt myndighetshörn. Ett projekt som i dag håller på att nå vägs ende. En väg rakt in i kaklet. Men några guldmedaljer lär vi inte få. Ty när man uppnosigt utmanar verkligheten brukar verkligheten slå tillbaka med full kraft. De begynnande sprickorna i dagens svenska samhällskropp, kan bara bli större. Men att erkänna detta sitter långt inne. Så det lär vi aldrig få vara med om. Allt för många människor har haft fingrarna i samma syltburk. Alltför många har investerat sina liv och resurser i detta snart misslyckade samhällsprojekt. Därav den öronbedövande tystnaden från allt ansvarigt håll.

  Gillad av 6 personer

  • pllay skriver:

   Nar syltburken sinar kommer fler till insikt, men det tar tid, mycket tid, alltfor lang tid for att karnan i var kultur skall overleva.
   Vi gar fran tillit och fortroende till valdsterror i ett primitivt klanvalde.
   I sjalva aterupprattandet av var kultur kommer vi ohjalpligt forlora den.

   Gillad av 2 personer

  • gratiks skriver:

   Delar helt din uppfattning Förändringens härdsmälta.
   Den värsta fråga ett tyskt barn kunde ställa till sin far under efterkrigstiden var: – Vad gjorde du under kriget, pappa?
   Samma oförsonliga fråga kommer svenska barn att rikta till sin fäder i framtiden: – Vad gjorde du under folkutbytet, pappa?
   Ska svaret bli detsamma: – Jag blundade. Jag vågade inte annat…

   Gillad av 3 personer

 15. Tina skriver:

  Sovjet lyckades med ett propagandaprojekt i väst, PEs krönika idag visar det. Sovjet, och idag Ryssland, fick västvärlden att tro att det består av ryssar, och enbart ryssar. Skolbarn i Sverige fick lära sig att ta för givet att det bodde ryssar på andra sidan Östersjön. Det var implicit att Sovjet bestod av det ryska folket. De som fick städa upp i Tjernobyl och dog eller blev sjuka av detta var ester, letter, litauer, komer, uzbeker, udmurter OCH ryssar, ja, alla som då var tvingade till den 4-åriga fruktansvärda militärtjänstgöringen kunde beordras till Tjernobyl. Däribland många människor som innerligt hatade och bekämpade det sovjetryska systemet, och därför också utsattes för pennalism av grövsta slag i den helt igenom rasistiska militären. Så mycket för vänskap mellan broderfolken!

  Än idag vet inte svenskar att Ryssland består av 75 % ryssar, resten är andra folkslag, som dock utsatts för långvariga folkmord i och med den ständigt pågående förryskningen.

  Gillad av 1 person

 16. Steven Jörsäter skriver:

  Frågan är om det viktiga är om det är demokrati eller diktatur. Demokratins stora fördel är att den ger en möjlighet att avsätta alltför dåraktiga ledare. Men den är inte effektiv när det gäller att ta fram kompetenta ledare. Eller ens populära.I stora delar av Europa är missnöjet stort när det gäller de egna ledarna. Löfvén har förtroende från en dryg tredjedel av folket. Har inte Xi Jinping minst lika mycket (sannolikt mer)? Och kanske hade rentav Stalin liknande siffror eller bättre.

  När det gäller ordningen och effektiviteten i statsapparaten och offentlig förvaltning så är kultur överlägset viktigast. Och där har nog Sverige haft det största förfallet i hela västvärlden. Vi har gått ifrån den oväldige och oftast kompetente statstjänstemannen till ett system med politiskt tillsatta och ofta helt inkompetenta tjänstemän som fungerar som läskpapper för alla tänkbara politiskt korrekta idéer, ju dåraktigare ju bättre tycks det. Från verkligheten och sanningen bortses om möjligt. Ska något lösas, och det finns mycket som behöver lösas, så används ”more of the same” strategin som i samtliga fall misslyckas. Ett system som faktiskt till vissa delar är lika illa eller kanske till och med värre än den sovjetiska där nog få egentligen trodde på systemet.

  Det är roande att du skriver att lydnaden till kommunistpartiet var viktigare än fysikens lagar. I dagens Sverige är läget faktiskt ännu värre. Här har vi en (flerfaldig) universitetsrektor, Moira von Wright, nyligen exporterad till Finland, som kräver att fysikens lagar ändras så att det passar den verklighet hon vill ha. Citat :

  ”Kvinnlig kunskap” används ofta för att beteckna kunskapsvägar och kunskapsformer som baserar sig på personlig erfarenhet, medan ”manlig kunskap” står för traditionell akademisk kunskap som bygger på objektivitet, logik, argumentation och analys.”

  Med sådana universitetsrektorer behövs ingen diktator för att fördärva landet.

  Gillad av 2 personer

 17. Hovs_klipphällar skriver:

  Jodå, Patrik — liknande tendenser finns i Sverige, som i Sovjetväldet på 80-talet. Här har vi ett PK-välde som på sitt sätt ställer sig direkt i vägen för ett vettigt fungerande samhälle. Resultatet är att landet nu befinner sig i ett krigstillstånd.

  https://www.expressen.se/kvp/kronikorer/bjorn-ranelid/sverige-befinner-sig-i-krig-och-det-ar-politikerna-som-bar-ansvaret/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR1sn8BIT5zcWjcuS–sDmbtcHrjZoc3SVGldsBvVQmXGH9t4VmwGdN8bWc

  Hela vårt land är påverkat av de svenska korrupta makthavarnas vanvett. En pågående mental härdsmälta.

  Gillad av 6 personer

 18. Alex. skriver:

  Att det kunde hända har naturligtvis inget med den ryska rasen att göra. Däremot med det sovjetiska systemet. I Ryssland och flera andra länder kämpar man med att rätta till det man ärvde från kommunismen. Jag har på nära håll sett hur svårt det kan vara att bekämpa korruption och ineffektivitet, som direkt hänger samman med byråkrati och politisk styrning.
  Det skrämmande är att Sverige är på väg åt fel håll. Ledningen i Vattenfall är uppenbarligen politiskt tillsatt. Man har räknat ut att kärnkraften är olönsam. Enligt reklamen skall man tillverka stål utan kol, vilket knappast är bolagets uppgift. Elbrist och instabilitet i kraftnäten hotar. Energiministern kan inget om elnät. Nya skatter har gjort elen från kraftvärmeverk olönsam!
  Tove Lifvendahl skriver ”Lyssna på aktivisten men följ professorn”. Våra politiker följer aktivisten, kallar hen expert och tillsätter beslutsfattare och chefer på politiska meriter – som i det sovjetiska systemet.

  Gillad av 2 personer

 19. Lars Lindström skriver:

  Beträffande det som jag trodde det skulle handla om kärnkraftens vara eller icke vara så kan man konstatera följande. I sverige har det alldrig förekommit någon allvarlig kärnkraftsolycka (trots alla påstått usla politiker). Ändå så pågår ett smygvis avvecklande av denna energikälla. Detta trots att vi egentligen vad gäller kärnkkraftsforskning skulle kunna ligga i framkant i världen. Det finns en svensk forskare som populärt kallas för ”partikel-Janne”. Han är (åtminståne tidvis) numer verksam i Frankrike där han bl a forskar om sk. generation 4 kärnkraft. Denna teknik är en variant på den sk. breeder-tekniken. Utan att här gå inför mycket på teknikaliteter (den teknikintresseade kan själv googla på detta) så skall jag här kort beskriva vad denna teknik skulle kunna erbjuda (enl partikel-Janne och andra).

  För det första: Tiden det skulle ta för utbränt bränsle att bli ofarligt skulle vara c:a 500 år i stället för som med nuvarande teknik miljontals år.

  För det andra: Tekniken bygger på att man kan använda kärnbränslet flera gånger om i stället för som nu bara en gång. Vad skulle detta då innebära. Jo den sk. verkningsgraden dvs hur stor del av kärnenergin som tas tillvara skulle öka från nuvarande 5-6 % till bortåt 60% kanske mer.
  Detta skulle kunna innebära att man kan skulle kunne återanvända sådant kärnbränske som nu legger nergrävt på olika ställen i världen. Man skulle ochså kunna använda material från kärnvapenstridspetsar dvs i stället för alla dessa tickande bomber i form av kärnvapen som finns lite här och var så skulle denna mängd minska .

  För det tredje: denna teknik erbjuder betydligt stabilare och säkrare drift med minskade risker för sk. härdsmältor.

  För det fjärde : Man har beräknat att om alla värdens länder satsade på detta skulle vår ebergiförsörjning vara säkrad i minst 15000 år! Och detta utan att släppa ut ett enda gram koldioxid.

  Är detta en utopi? Nej definitivt inte det finns flera experimentanläggningar runtom i världen bl.a just i Frankrike-och Ryssland,Kina och USA.

  Det krävs ytterligare forskning-som bygger på nuvarande efarenheter från dagens sk. generation 2 kärnkraft. Men denna kunskapsbas håller på att gå förlorad i Sverige liksom i Tyskland. Här läggs det i stället miljontals kronor på förnybar energi i form av vindkraftsparker och solpaneler. I tyskland är det ju ochså så att man gjort sig beroende av ryssarna genom import av naturgas.

  Jag anser att detta är den största idioti våra politiker begår just nu att inte satsa på gen 4. Detta oavsett om det är ofarligt att fortsätta bränna olja eller ej. Förnybar energi i all ära men den energin kommer alldrig att räcka till inte ens om man täckte hela sahara med solceller….

  Gillad av 3 personer

 20. Weasel skriver:

  Ja.
  De styrande i CCCP ansåg att ”sovjetbilden” var överställd verkligheten och mycket viktigare än både människoliv och saningen .
  Vilket påminner en hel del om någonting….

  Gilla

 21. Patrik Axelson skriver:

  Alltihop tog en allvarlig vändning i och med teatermordet. Många onda krafter fick möjlighet att pressa makthavarna/ socialdemokraterna vilket med största sannolikhet skedde och sker. Korruptionen inom polis, åklagare och domstolsväsendet är troligen exempel på detta. Det vore konstigt om inte utländska intressen nyttjade detta för att få fördelar. Ett inåtinihelvete dåligt beslut.

  Gilla

 22. Niklas R skriver:

  Efter närmare 90 år av socialistiskt styre i Sverige, som eskalerade exponentiellt efter 1975 när sossarna fick bort den maktfördelande grundlagen från 1809 och kunde inrätta sin egna grundlag, så har vi idag i princip samma inkompetenta styrelsesätt i Sverige som Sovjet hade. Enda mindre skillnaden är att vi har fria val vart fjärde, tills vidare.

  Det enda som räknas idag för att få en myndighetsposition eller allmän tjänst är partibok. Sossarna började med detta direkt efter kriget, när de fått makten. Då började de med att sätta politiskt trogna medarbetare på så många positioner som de kunde. Kvittade om de var bra, så länge som de var partitrogna.
  Men eftersom Kungen satt på ungefär halva utnämningsmakten så gick övertagandet av det officiella Sverige lite si så där. Under den dåvarande regeringsformen kunde sossarna aldrig få hela makten eftersom det inte tilläts av grundlagarna. Exempelvis kunde de inte kontrollera domstolarna eller landstingen eftersom Kungen utnämnde domare och landshövdingar. Vilket var hela poängen med 1809 års grundlag.

  Dessa hål fixade sossarna genom den nya regeringsformen från 1975 där all utnämningsmakt ligger hos statsminister. Genom två omröstningar, där borgarna av någon konstig anledning röstade med socialisterna, försvann närmare 170 år av maktbalans i Sverige och vi gick in i en tidsålder av statministerdiktatur där hela statsapparaten designats för att på ett så effektiv sätt som möjligt utföra besluten som fattas i sossarnas verkställande utskott.

  Effekterna av detta har vi sett flera exempel på bara de senaste åren. I och med att Kungens veto mot lagar togs bort (den svenska versionen av författningsdomstol) så kan vilken lag som helst röstas igenom i Riksdagen eller så kan statsministern utfärda en förordning som gäller som lag, OAVSETT om den bryter mot grundlagarna eller inte.
  Två exempel:
  Förordning som statsministern utfärdade som säger att Migrationsverket får bosätta utlänningar i valfri kommun. Denna strider mot flera lagar och skulle, under den gamla grundlagen, aldrig kunnat utfärdats.
  Gymnasieamnestin, även denna lag strider mot mängder av lagar, inklusive grundlagarna, genom att den åsidosätter likhetsprincipen. Men likväl röstades den igenom Riksdagen och gäller som lag.
  Nu, inom det socialistiska narrativet, finns det ingen likhet inför lagen, det finns bara offergrupper och förövargrupper, offergrupperna ska alltid skyddas och får rättigheter som inga andra har. Och det fina i kråksången är att det är partiet som bestämmer vilka som ingår i offergrupperna. Likaså har förövargruppen inte lika rättigheter som offergrupperna. Alltså är det helt ok att straffa, beskatta och rekvirera egendom från förövargruppen utan att det ses som ett fel eller att de ska få mer än en symbolisk ersättning för det.

  Idag, efter närmare 45 år av den socialdemokratiska regeringsformen, så kan statsministern gå ut och säga att han ska utnämna en inkompetent kvinna till det högsta ämbete en svensk politiker kan ha i EU, EU-kommissionär och ingen inom Riksdagen eller media höjer på ögonbrynen eller ens kommenterar det.

  Gillad av 9 personer

 23. Patria Amissa skriver:

  Analogin är klockren; vi går just nu raka spåret in i ett sovjetstyre. För mig manifesteras detta tydligast av att personer på viktiga poster byts ut mot okunniga politrucker, t.ex. de drygt 400 kompetenta polischeferna som vid den stora omorganisationen av polismyndigheten byttes ut mot oerfarna civilister. Det viktigaste syftet med detta var så klart att få lydiga JA-sägare under de styrande och att neka blankt till sådant som svartmålar Sverige, t.ex den skenande grova kriminaliteten. När läste ni senast om att en viktig post tillsattes av en för uppgiften kvalificerad person? Jag kan då inte säga att jag minns ett enda fall de senaste decenniet.

  Detta utbyte får två effekter: 1) ett formidabelt dränage på kunskap; och 2) de beslut som fattas av okvalificerade personer blir aldrig bra; oftast får det omvänd effekt mot det önskade och på det stora hela påskyndas förfallet av riket.

  Blickar vi sedan framåt ser det ännu mer dystert ut om vi analyserar de framtidsidéer som våra fina politiska ungdomsförbund, dvs Sveriges framtida elit, återkommande presenterar: att öppna upp för månggifte, pedofili och nekrofili, att förbjuda en stor del av inrikesflyget, snabbnedläggning av kärnkraften parallellt med att snabbförbjuda fossildrivna fordon osv, osv.

  Ja, vi går med stora kliv mot ett sorts sovjetsamhälle, sannolikt dock delvis präglat av andra typer av absurditeter än som plågade det gamla ”hederliga” Sovjetunionen.

  Gillad av 2 personer

  • Palle9 skriver:

   Patria Amissa: Ja, mycket väl beskrivet – internerna har definitivt tagit över dårhuset.
   En ledarartikel i Expressen beskriver väl åtminstone en del av eländesutvecklingen, det nämns t.o.m. att invandringen fortfarande ligger på historiskt höga nivåer, men någon verklig lösning lyser med sin frånvaro (ändå läsvärd):
   https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-vill-betala-for-ett-sverige-som-haller-ihop/
   En skillnad mot sovjetsamhället är att svenskar än så länge har möjlighet att emigrera. I Sovjetunionen uppstod något, som kallades den inre emigrationen (man sökte sig till verksamheter, som var så litet påverkningsbara av politruker som möjligt – naturvetenskap, musik, schack t.ex.).

   Gilla

 24. olle reimers skriver:

  Snart har man eliminerat den generation som med egna ögon kunde se hur ett samhälle kunde gå från fattigdom till modernitet, bli världens ledande industrination och gjorde svensken stolt över sitt land (lite överdrivet kunde det bli ibland men ändå).

  Men vi visste åtminstone att det inte kunde ske utan personliga insatser, en strävan efter kunskap, att bli bättre. Vi kanske trodde att alla andra på ett självklart sätt skulle fortsätta på den inslagna vägen och kämpa för att Sverige skulle hålla sig kvar i täten. Även om vi inte trodde på att socialdemokrati var den rätta vägen så kunde vi ändå aldrig tro att de lömskt bakom kulisserna planerade för ett annat sorts samhälle där de kunde styra och plundra och hålla folket förslavat. I vart fall trodde jag inte det. Det låg utanför min föreställningsvärld. Att inte se det nu är tjänstefel, även om man inte har någon tjänst att fela med.

  Gillad av 1 person

 25. Jonas Nilsson skriver:

  Sverige och svenskar är mer lika Ryssland och ryssar än vi vill eller orkar inse.
  Vårt nuvarande utbildningssystem vilar på exakt samma grund som deras dåvarande dvs att makt är rätt, majoriteten sätter i princip ramen för allt. Därför kommer också vår egen värdegrund att brista om man inte redan nu inser att den i grunden är värdelös och just därför livsfarlig.
  Sanningsbegreppet måste återupprättas inte bara som en reaktion på fake news utan som livshållning.
  Den gamla kristna grunden leder längst: sanning och nåd.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.