Mohamed Omar: Gangsterrappen från USA och värstingarna i de svenska förorterna

Mohamed Omar

En gruppvåldtäkt ägde rum i Hässelby natten mot torsdagen den 8 augusti. Enligt uppgifter till Aftonbladet är flickan under 18 år. Polisen har gripit en en profilerad rappare. Även en kvinna är gripen. Hon ska ha försatt offret i ett hjälplöst tillstånd genom att hälla i henne alkohol och sedan uppmanat männen att våldta henne.

En rapartist är alltså gripen. Detta kort efter att den amerikanske rapparen Asap Rocky häktats för misshandel i Stockholm. Jag har inte läst på om fallet Asap Rocky och vet inte exakt vad som hänt. Men det här är i alla fall två händelser som ger skäl att funderar över kopplingen mellan en viss sorts rap och kriminalitet.

Det finns flera svenska rapgrupper som rappar om våld och droger. Deras musikvideos på YouTube har massor av visningar, i vissa fall miljoner. De når ut till ungdomar som ser upp till dem och imiterar deras värderingar och sätt att prata och klä sig. Vill man förstå hur värstingarna i våra mångkulturella förorter tänker, så är det hit man ska vända sig.

Vi har till exempel Rinkebyrapparna Yasin Byn och Jaffar Byn, båda av somaliskt ursprung, som sitter inne för olika brott. I sina låtvideos sprider de hat mot polisen och romantiserar vapen, droger och en kriminell livsstil. De shoppar exklusiva märkeskläder, viftar med sedlar och gör dödshotsgester. I en låt rappar Yasin Byn:

Om jag sitter i en bil
Minst två Glocks där bak
Yasin Byn svår att döda

Glocks är en typ av pistol. Yasin Byns största hit har spelats omkring 13 miljoner gånger på Spotify.

Aina är rinkebysvenska för polisen. I en av sina låtar rappar Jaffar Byn:

Gasa från Aina med jointen i munnen
Mannen, mannen, vi är så farliga

Och:

När 50 skott avlossas, Aina vågar inte störa
Om du skjuter, vi skjuter för att döda

YouTube som har radarn på för att upptäcka och ta bort ”hat” från sin plattform, låter dessa videos vara kvar.

Se Yasin Byns låt ”Trakten”:

Det är framför allt unga män med invandrarbakgrund som lockas av denna subkultur. De – eller deras föräldrar – kommer ofta från länder i Afrika och Mellanöstern. Men inspirationen kommer inte därifrån, utan från USA. Det ser man tittar på Jaffar och Yasins musikvideos. De imiterar kroppsspråk, gester, attityder från amerikanska gangsterrappare. Titta på de svenska och amerikanska klippen och jämför.

Se Jaffar Byns låt ”Vi bor inte som er”:

Asap Rocky från New York hör inte till den hårda gangsterapparfalengen inom hiphopen, men han romantiserar marijuana och röker sina jointar helt öppet. Han är medlem i hiphopkollektivet Asap Mob, varifrån han tog sitt artistnamn. När han var 12 år gammal dömdes hans far till fängelse efter att ha sålt droger. Ett år senare mördades hans bror. Den unge Asap gick i sin fars fotspår. Vid 16 års ålder dömdes han till fängelse för langning. Han har i flera intervjuer berättat om sin korta stubin  – och att han flera gånger hamnat i slagsmål. Stockholmsincidenten var med andra ord inte första gången.

Akronymen ASAP har flera betydelser, bland annat ”Assassinating Snitches and Police”, det vill säga mörda tjallare och poliser. Låt oss titta på en musikvideo gjord av kollektivet Asap Mob som heter ”Hella Hoes”, det vill säga massor av horor. I låten skryter Asap Rocky och hans kollegor om hur många ”horor” de har och att de tjänar pengar på att sälja knark.

Hoes, I got hella hoes
I got hoes, I got hella hoes
I got hoes, and I’m selling dope

Det hänvisas också till pistoler:

Pistols poppin’, pussies droppin’
Niggas coppin’, bottles poppin’

Se Asap Mobs (med Asap Rocky) låt ”Hella hoes”:

En av de mer kända gangsterapparna heter Bobby Shmurda. Han skakade om hiphop-världen sommaren 2014 med den virala hiten “Hot Nigga” i vilken Shmurda berättar att han sålt crack ”sen femte klass” och skryter om mord som begicks ”för en vecka sedan”. Han nämner, liksom Yasin Byn i Sverige, pistoler av typen Glock:

Tones known to get busy with them Glocks, nigga
Try to run down and you can catch a shot, nigga

Se Bobby Shmurdas låt ”Hot Nigga”:

Nu sitter Bobby Shmurda inne för flera brott. Vid en husrannsakan i hans studio beslagtog polisen flera handeldvapen. På YouTube har hans låt ”Shmoney Dance” omkring 25 miljoner visningar. I låten skryter han och kollegan Rowdy Rebel om att de har fickorna fulla med ”shmoney”, vilket betyder pengar man tjänat på olaglig väg (sh:et i början av ordet står för shhhh…) För att fira sina inkomster dansar man en så kallad ”shmoney dance”. I videon omger sig Bobby och Rowdy Rebel med en stor grupp unga män. Rapparen vänder sig mot några av dem och säger:

But who them boys right there? Those my Shmurdas

”Shmurdas” betyder mördare. Det är samma ord som Bobby tagit som sitt efternamn. Sedan hänvisar man till pistoler:

I’m G-U-N, bitch, I’mma ride with a gun
I’m G-U-N, bitch, I’mma die with my gun

Se Bobby Shmurdas låt ”Shmoney Dance”:

Gangsterrappens historia går tillbaka till 80-talet. En av klassikerna är N.W.A:s låt ”Fuck Tha Police” från 1988:

Fuck the police coming straight from the underground.
A young nigger got it bad ‘cause I’m brown…
They have the authority to kill a minority.
Fuck that shit cause I ain’t the one,
For a punk motherfucker with a badge and a gun to be beating on.
Searching my car, looking for the product.
Thinking every nigger is selling narcotas

Poliser är ”rasister”. Med en sådan hatisk attityd till polisen blir stenkastning mot polisbilar i de svenska mångkulturella utanförskapsområdena begripligare.

Kunskap om gangsterrappen kan hjälpa oss förstå vad som händer ute i Orten. Den gängkriminella kulturen där beror, tror jag, på en kombination av dels massinvandring från Afrika och Mellanöstern och det utanförskap och den segregation som detta skapat, attityder från de dysfunktionella kulturerna i hemländerna, samt gangsterrappen från USA:s afroamerikanska getton.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)