Mohamed Omar: Gangsterrappen från USA och värstingarna i de svenska förorterna

Mohamed Omar

En gruppvåldtäkt ägde rum i Hässelby natten mot torsdagen den 8 augusti. Enligt uppgifter till Aftonbladet är flickan under 18 år. Polisen har gripit en en profilerad rappare. Även en kvinna är gripen. Hon ska ha försatt offret i ett hjälplöst tillstånd genom att hälla i henne alkohol och sedan uppmanat männen att våldta henne.

En rapartist är alltså gripen. Detta kort efter att den amerikanske rapparen Asap Rocky häktats för misshandel i Stockholm. Jag har inte läst på om fallet Asap Rocky och vet inte exakt vad som hänt. Men det här är i alla fall två händelser som ger skäl att funderar över kopplingen mellan en viss sorts rap och kriminalitet.

Det finns flera svenska rapgrupper som rappar om våld och droger. Deras musikvideos på YouTube har massor av visningar, i vissa fall miljoner. De når ut till ungdomar som ser upp till dem och imiterar deras värderingar och sätt att prata och klä sig. Vill man förstå hur värstingarna i våra mångkulturella förorter tänker, så är det hit man ska vända sig.

Vi har till exempel Rinkebyrapparna Yasin Byn och Jaffar Byn, båda av somaliskt ursprung, som sitter inne för olika brott. I sina låtvideos sprider de hat mot polisen och romantiserar vapen, droger och en kriminell livsstil. De shoppar exklusiva märkeskläder, viftar med sedlar och gör dödshotsgester. I en låt rappar Yasin Byn:

Om jag sitter i en bil
Minst två Glocks där bak
Yasin Byn svår att döda

Glocks är en typ av pistol. Yasin Byns största hit har spelats omkring 13 miljoner gånger på Spotify.

Aina är rinkebysvenska för polisen. I en av sina låtar rappar Jaffar Byn:

Gasa från Aina med jointen i munnen
Mannen, mannen, vi är så farliga

Och:

När 50 skott avlossas, Aina vågar inte störa
Om du skjuter, vi skjuter för att döda

YouTube som har radarn på för att upptäcka och ta bort ”hat” från sin plattform, låter dessa videos vara kvar.

Se Yasin Byns låt ”Trakten”:

Det är framför allt unga män med invandrarbakgrund som lockas av denna subkultur. De – eller deras föräldrar – kommer ofta från länder i Afrika och Mellanöstern. Men inspirationen kommer inte därifrån, utan från USA. Det ser man tittar på Jaffar och Yasins musikvideos. De imiterar kroppsspråk, gester, attityder från amerikanska gangsterrappare. Titta på de svenska och amerikanska klippen och jämför.

Se Jaffar Byns låt ”Vi bor inte som er”:

Asap Rocky från New York hör inte till den hårda gangsterapparfalengen inom hiphopen, men han romantiserar marijuana och röker sina jointar helt öppet. Han är medlem i hiphopkollektivet Asap Mob, varifrån han tog sitt artistnamn. När han var 12 år gammal dömdes hans far till fängelse efter att ha sålt droger. Ett år senare mördades hans bror. Den unge Asap gick i sin fars fotspår. Vid 16 års ålder dömdes han till fängelse för langning. Han har i flera intervjuer berättat om sin korta stubin  – och att han flera gånger hamnat i slagsmål. Stockholmsincidenten var med andra ord inte första gången.

Akronymen ASAP har flera betydelser, bland annat ”Assassinating Snitches and Police”, det vill säga mörda tjallare och poliser. Låt oss titta på en musikvideo gjord av kollektivet Asap Mob som heter ”Hella Hoes”, det vill säga massor av horor. I låten skryter Asap Rocky och hans kollegor om hur många ”horor” de har och att de tjänar pengar på att sälja knark.

Hoes, I got hella hoes
I got hoes, I got hella hoes
I got hoes, and I’m selling dope

Det hänvisas också till pistoler:

Pistols poppin’, pussies droppin’
Niggas coppin’, bottles poppin’

Se Asap Mobs (med Asap Rocky) låt ”Hella hoes”:

En av de mer kända gangsterapparna heter Bobby Shmurda. Han skakade om hiphop-världen sommaren 2014 med den virala hiten “Hot Nigga” i vilken Shmurda berättar att han sålt crack ”sen femte klass” och skryter om mord som begicks ”för en vecka sedan”. Han nämner, liksom Yasin Byn i Sverige, pistoler av typen Glock:

Tones known to get busy with them Glocks, nigga
Try to run down and you can catch a shot, nigga

Se Bobby Shmurdas låt ”Hot Nigga”:

Nu sitter Bobby Shmurda inne för flera brott. Vid en husrannsakan i hans studio beslagtog polisen flera handeldvapen. På YouTube har hans låt ”Shmoney Dance” omkring 25 miljoner visningar. I låten skryter han och kollegan Rowdy Rebel om att de har fickorna fulla med ”shmoney”, vilket betyder pengar man tjänat på olaglig väg (sh:et i början av ordet står för shhhh…) För att fira sina inkomster dansar man en så kallad ”shmoney dance”. I videon omger sig Bobby och Rowdy Rebel med en stor grupp unga män. Rapparen vänder sig mot några av dem och säger:

But who them boys right there? Those my Shmurdas

”Shmurdas” betyder mördare. Det är samma ord som Bobby tagit som sitt efternamn. Sedan hänvisar man till pistoler:

I’m G-U-N, bitch, I’mma ride with a gun
I’m G-U-N, bitch, I’mma die with my gun

Se Bobby Shmurdas låt ”Shmoney Dance”:

Gangsterrappens historia går tillbaka till 80-talet. En av klassikerna är N.W.A:s låt ”Fuck Tha Police” från 1988:

Fuck the police coming straight from the underground.
A young nigger got it bad ‘cause I’m brown…
They have the authority to kill a minority.
Fuck that shit cause I ain’t the one,
For a punk motherfucker with a badge and a gun to be beating on.
Searching my car, looking for the product.
Thinking every nigger is selling narcotas

Poliser är ”rasister”. Med en sådan hatisk attityd till polisen blir stenkastning mot polisbilar i de svenska mångkulturella utanförskapsområdena begripligare.

Kunskap om gangsterrappen kan hjälpa oss förstå vad som händer ute i Orten. Den gängkriminella kulturen där beror, tror jag, på en kombination av dels massinvandring från Afrika och Mellanöstern och det utanförskap och den segregation som detta skapat, attityder från de dysfunktionella kulturerna i hemländerna, samt gangsterrappen från USA:s afroamerikanska getton.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

25 reaktioner på ”Mohamed Omar: Gangsterrappen från USA och värstingarna i de svenska förorterna

 1. Bo Ek skriver:

  Du behöver inte gå till amerikanska gangsterrappare för att få de här attityderna. Vår skattefinansierade statstelevision serverar dem direkt till svenska 3-åringar: https://www.svtplay.se/video/23167606/sommarlov/sommarlov-sasong-10-avsnitt-54?start=auto

  Det kan vara svårt att höra vad hon sjunger på grund av den extremt grova förortsslangen, men några fraser hör man tydligt:
  ”Men han lever dubbelliv och skiter i om han får sitta inne”
  ”Shunon inga hemligheter döljs från, shunon jag kan göra rån för”
  ”Han är ingen wannabe, när aina frågar alibi”

  Detta är alltså vad som spelas i svenska barnprogram i tv.

  Gillad av 9 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Pur samhällsdestruktion. Subversion eller socialismens progression? Kan en sittande regim subvertera, eller är det helt enkelt bara en ideologisk progress av det befintliga? Kanske är det egalt vad som är ‘normalisering’ och vad som är slutmålet, bara maktinnehavet behålls. Maktinnehavet både mål och medel, det egentliga syftet? Det kan räcka gott som förklaring. Förment goda syften ska legitimera diktatoriska manér.

   Den senaste lördagsintervjun på Swebbtv – av av de bästa; intervju med f d polis som berättar inifrån hur Polisen chanserat, korrumperats, sedan början av 90-talet eller däromkring:

   Gillad av 5 personer

  • Kalle skriver:

   Undrar om Lööf:et har hållit någon trädgårdspredikan för sina Afganska 9000 lärjungar. PSAP Rocky terroriserades av Afganer, Lööfs lärjungar. Hon bör göra dem till snälla och beskedliga medborgare genom predikan, ungefär som hon predikar i riksdagen.

   Gilla

 2. V for Vendetta skriver:

  Märkligt att hatradarn på diverse sidor inte fångar upp de här filurerna. Just denna typ av multikultiform verkar ansens vara tillgodo för de som både utövar och konsumerar den. SVT hade med en sådan här artist i sitt barnprogram Sommarlov där det rappades frejdligt om hur både droger såldes och hur Aina blev behandlade. I ett brev från redaktionen försvarade de sig med att det var artistens konstnärliga uttryck och att hon var fri att använda det. Det konstnärliga uttrycket som Ultimathule levererar får vi aldrig någonsin ta del av i SVT. Det är heller inte så konstigt att just denna typ av musik är det som strömmar in i öronen på ungdomar i NoGo-områdena. Deras föräldrar kommer från länder där framgång ses som pengar och hur de kommer in i börsen kan kvitta, länder där ett människoliv ofta är mycket litet värt, länder där heder, blodsband samt vem du känner har större betydelse än ordning och reda, lagar och fred. Lägg därtill att på diverse kontor runt om i landet sitter man och hanterar ekonomiska bidrag som man kallar kulturbidrag, integrationsbidrag eller något annat uppfinningsrikt som de här filurerna kan söka och därmed få en god ekonomisk grund att fortsätta sitt viktiga värv, Vem betalar??? DU betalar!

  Gillad av 10 personer

 3. malmobon skriver:

  Märklig värld. Det går inte kritisera islam och migrationen för då tar Youtube och Facebook bort den.
  Däremot får man sända musiktext som glorifierar knark och våld mot poliser.
  Dem har rapparna som nämns var väl inblandade i skjutningar även i Danmark?
  Två gäng eller som dem säger i Somalia. Klaner. Är inte avklarat ännu i Tensta. Många syskon.

  Gillad av 5 personer

 4. Aha skriver:

  Youtubes communityregel för ”hatred speech” gäller uppenbarligen inte för rappare som spyr ut sina hat mot poliser och majoritetssamhället. Ett flagrant exempel på hur de sociala teknikjättarna agerar aktivistiskt och hur de som inte är politiskt korrekta diskrimineras. Det torde finnas mängder med ”hatred speech” från feminister mot den vite mannen, från araber mot judar, från vänsterfolk mot återigen den vite mannen. Hat som inte beivras.
  Någon som känner till om sådant hat renderar avstängningar?

  Jag misstänker att hela denna globala cirkus om censureringar på sociala teknikjättar är sjukt ensidigt mot de som inte är politiskt korrekta. En diskrimineringsskandal av gigantiska mått.

  Gillad av 5 personer

 5. Mitt vykort skriver:

  För att återställa det goda samhället krävs självklart militära metoder i förorten med 100 gånger mer kraft en ”de som skjuter för att döda” använder. Hör jag att mina barn lyssnar på rapp av den typen så försitter jag inte tillfället till en utläggning om patrask och slödder. De är ännu unga nog för att ta till sig detta. Början man när de är 15 är det kört.

  Gillad av 7 personer

 6. Elisabeth skriver:

  Intressant, Eddie. Ja, gangsterrappen är en rätt gräslig avart som stryks medhårs även här i Sverige. Annars borde innehållet få feminister, anti-rasister, antivåld/vapen-aktivister och fredsvänner att tända på alla cylindrar. Men ingen vågar reta upp den folkgrupp som producerar styggelsen och är dess största konsumenter. Ett riktigt PK-dilemma. Enklare då att slå ner på ”Vit makt-kultur”. När man förstår vad gangsterrappen handlar om inser man att dialogpoliser inte är rätt svar.

  Gillad av 2 personer

 7. Heimdalskingen skriver:

  Haha gulligt, lite Elaine Eksvärd-syn på kultur som inte är uppbygglig. Synd att NWA beskriver sin upplevelse av polisen. De borde ha snickrat på en moraliskt uppbygglig saga med ett fint budskap.

  Till viss del får man förbise att du är både okunnig och ointresserad av hiphop. De låtar som skrivs mot våld eller objektifiering av kvinnor tas naturligtvis inte upp, sanningen är sekundär till narrativet. Sen att du konsekvent i texten, med undantag för NWA, menar ”rap” när du skriver ”gangsterrap” är väl medveten okunskap.

  Texten är ointelligent, okunnig men förväntad. Gammal debatt som en uttorkad idéspruta kan kopiera in utan att tillföra något. ”gansta rap made me do it” etc

  Gilla

 8. bejji skriver:

  Angående Asap Rocky-affären skrev AB, Resumé och MSN igår att två svenska ”kreatörer” Oscar och Hampus (”art director” och ”copywriter”, vad nu sådana gör för något) har sammanställt ett bildspel om hur svenska rättsväsendet fungerar och skickat det till Vita Huset.
  Texten uppvisar ett flertal felaktigheter och bl.a. antydes att, eftersom bara 10 procent av svenskarna gillar Trump (enligt SVT-undersökning), skulle den amerikanske presidenten kunna anse Sverige vara ett ”shithole country”, något som president Trump aldrig sagt.

  Gilla

 9. lookslikeanangel skriver:

  ”Gangsta”

  Narkotika, droger. Mycket emanerar från det.
  Är det risk för överetablering av ”säljare”,
  därav alla revirstrider?

  Att amerikansk ghettokultur sitter som en smäck
  i den svenska ”förorten”, det får vi nog ta på oss.

  Varför skall svensk/nordisk kultur maka åt sig
  för något flummigt – jag skulle nog kalla det
  ingenmansland. Öppet mål faktiskt….

  Orsak – verkan
  Respekt!

  Gillad av 1 person

 10. kvellulvblog skriver:

  Jaha, jag trodde jag kände till mycket om det som bryter ned vårt en gång så välfungerande samhälle ( nåja, det fanns åtskilligt att klaga på också på 50- och 60- talet, men standarden var i växande, skolan utmärkt, sjukvården allt bättre, och ju värre brott man begick, desto strängare bestraffades msn, och vi hade ett starkt försvar ( om vi fick hjälp av NATO) , och respekt fanns för polisen). Men denna gangsterpropaganda visste jag inte att våra barn utsattes för,

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.