Patrik Engellau: Kommer miljörörelsen att splittras?

Patrik Engellau

Häromdagen skrev jag att miljöfrågan i verkligheten inte handlar så mycket om huruvida världen ska gå under som om ifall demokratin ska bringas på fall. Miljörörelsen har alltid haft ett starkt inslag av extremister som ansett att deras ändamål är så angeläget att sådant som lyhördhet för en eventuellt trögfattad och senfärdig folklig opinion inte kan respekteras. Det behövs handling nu vilket kan kräva att demokratin sätts på undantag.

En del skulle säga att detta är ett tecken på att socialister, som ständigt längtar efter diktatur, kapat miljörörelsen och försöker använda den för sina syften eftersom arbetarklassen visat sig vara så ointresserad av att genomföra revolution enligt det marxist-leninistiska receptet. Jag tror inte så mycket på den konspiratoriska tesen om att onda människor lurar i vassen som gäddor och bara väntar på att få sätta tänderna i dig, din mört. Däremot vet jag att när människan vill något så önskar hon sig makt i syfte att tvinga sin vilja på nästan. Det har inte så mycket med socialism att göra som med den mänskliga naturen. Klimat-Greta är ingen ond socialist utan antagligen bara en bergfast troende idealist vilket kan vara ännu värre för oss som inte gillar diktatur eftersom det är jobbigare med en fiende som inte är uppenbart ond utan bara menar sig vilja väl och samtidigt är monomant och ovetenskapligt övertygad om sin egen sanning.

Den mänskliga naturen tycks ha en inneboende drift att indela medlemmarna av unga och energiska politiska rörelser i två falanger, en som har för bråttom för att hinna vänta på demokratin, en annan som föredrar att invänta folkflertalets samtycke och därför väljer demokrati framför diktatur. På så vis delade sig 1903 Rysslands socialdemokratiska arbetareparti i två fraktioner: de revolutionära bolsjevikerna under Lenins ledning och de mindre hetlevrade mensjevikerna som trodde på demokrati och mänskliga rättigheter.

Skillnaden då för tiden mellan Sverige och Ryssland var inte att motsvarande uppdelning inte skedde här utan att det var vår motsvarighet till mensjevikerna, det fortfarande existerande svenska socialdemokratiska partiet, inte de revolutionära kommunisterna, som behöll makten över arbetarrörelsen.

Samma skiljelinje formerade sig igen kring år 1968 men då mer kortvarigt i och med att Sverige fick ett antal revolutionära sekter som stod redo att använda våld för att komma till makten, till exempel KPML(r) vilket uttyddes Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna).

Vad man kanske kan lära sig av detta är att unga, idealistiska politiska rörelser har en tendens att så småningom dela sig i två riktningar där den ena vill se revolutionär handling medan den andra väljer en mer fredlig strategi. Vidare verkar det som om de två riktningarna snabbt utvecklar sig till varandras fiender och bekämpar varandra efter förmåga. Det är ingen tillfällighet att de svenska socialdemokraterna i den så kallade IB-affären samarbetade med en statlig myndighet för att registrera och spionera på sina fiender i Sveriges kommunistiska parti.

Nu verkar just detta splittringssyndrom fått fäste i miljörörelsen. Den för ett år sedan bildade miljörevolutionära sekten Extinction Rebellion sprider sig över världen. Klimat-Greta har kopplat armkrok med Extinction Rebellion vilket knappast är förvånande med tanke på att hon så tydligt beklagat det politiska systemets senfärdighet när det gäller sådana radikala åtgärder mot utsläpp av växthusgaser som hon anser nödvändiga. Klimat-Greta vill se handling, inte bara fortsatt prat. Det är nog ingen tillfällighet att en svensk polis, Anna Ekstam, med (åtminstone påstådda) kopplingar till Extinction Rebellion skrivit en insändare i Polistidningen med en uppmaning till sina kollegor att följa Klimat-Gretas uppmaning att strejka den 27 september.

Den förre chefen för londonpolisens antiterrorkommando Richard Walton har utrett Extinction Rebellions avsikter och sammanfattar bland annat så här:

Extinction Rebellion förkastar både vår representativa demokrati och den liberala fria marknadsekonomin och strävar uttryckligen efter att upphäva båda. Rörelsens ledande företrädare har klargjort att de anser båda dessa mål vara oskiljbara från deras krav vad gäller miljön…

Extinction Rebellions strategi understryker betydelsen av att deras protester pågår i flera dagar för att åstadkomma största möjliga ekonomiska skada för en stad. Deras ledare anser att de ekonomiska kostnaderna för protesterna stiger exponentiellt dag för dag…

Extinction Rebellions taktik har åstadkommit allvarliga ekonomiska och sociala skador i London. Deras första protestvecka under april 2019 beräknas ha kostat butikerna 12 miljoner pund i uteblivna intäkter och försenade en halv miljon resenärer i Londons trafiksystem.

Jag tror att detta kan vara för den samlade miljörörelsen vad året 1903 var för Rysslands socialdemokratiska arbetareparti: signalen om att en sprängning är på gång. Hur ska en centerpartistisk miljöpolitiker kunna uppträda ihop med Klimat-Gretas gäng som anser det nödvändigt att kasta demokratin över ända för att nå miljömålen? Hur ska börsnoterade storföretag som skryter med sin miljöpolitik kunna samarbeta med miljöextremister som vill upphäva marknadsekonomin?

Politikerna, åtminstone i Storbritannien, verkar inte ha fattat vem de har att göra med utan tror att de revolutionära miljöextremisterna är som vilka snälla fågelskådare som helst. Richard Walton fortsätter:

Politiker tvärs över det politiska fältet har visat sig villiga att erkänna ledarna för Extinction Rebellion och att träffa dem och acceptera en del av deras krav.

89 reaktioner på ”Patrik Engellau: Kommer miljörörelsen att splittras?

 1. Peter Fredrikson skriver:

  Bäst är att Kina tar över världen. Är emot kommunism, men väst har i stort sett bara bestialiska folkmord och utrotningar. Krimkriget typiskt västligt, stödet till dom värsta på Balkan och i Mellanöstern. Väst är ju tack och lov på väg till botten permanent.

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Varför skall någon hela tiden ”ta över” och ändra den rådande samhällsordning som har växt fram organiskt grundad på de resurser som finns i varje land och region? Sluta tafsa på allt människan skapat för sin överlevnad och framtid, och framför allt, sluta att konfiskera resultatet till förmån för konstruerade flummiga särintressen.

   Ändra aldrig något som fungerar och medborgarna är nöjda med bara för att nya åsikter som kokats ihop till en doktrin på andra sidan jordklotet prackas på oss av trögtänkta flummare och här vidarebefordras av korttänkta papegojhjärnor.

   Gillad av 8 personer

   • maximillianrockatansky skriver:

    Sakta i backarna, om papegojhjärnor bestämde skulle vi nogsamt skydda vår avkomma, bostad, ägodelar, artfränder och område/land mot alla inkräktare med näbbar och klor. Den som gav sig på oss skulle uppleva flockens vrede och tvingas iväg från vårt område.

    Papegojan är vida klokare än människan när det gäller att ta hand om de sina.

    Gillad av 1 person

  • Patria Amissa skriver:

   Mao anses som en av världens främsta massmördare tillsammans med Stalin och Hitler. Betänk att det var 30 år sen kommunistkina utförde massakern på himmelska fridens torg.

   Kommentaren andas kinatroll eller gammal maoist.

   Gillad av 6 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Din historielärare bör lämna in sin legitimation, om hon har någon.

   Anledningen till att du tror att de vita kulturerna är värst, är för att det är de enda du skolats i att känna till.

   Under en hundraårsperiod dödades eller omkom drygt 40 000 000 kineser, i krigen mellan Wei, Shu och Wu.

   Korstågen kostade totalt mellan 1 000 000 och 3 000 000 liv, alla sidor inräknade och under hela den tid de olika korstågen pågick; du kan jämföra det med de moriska krigen i Nordafrika på femhundratalet då över 5 000 000 dödades. Eller de över 800 000 som dog på grund av Mehmet II:S angrepp på Europa.

   Kriget mellan Ming och Qing? Över 25 000 000 på ca sjuttio år.

   Ryska inbördeskriget (alltså röda mot vita)? Hört talas om det? Över 5 000 000 döda, och då räknas inga av de som senare mördades av kommunistregim in i siffran.

   Inbördeskrigen i Sudan närmar sig 2 000 000 sammanlagt.

   Och du? Detta är soldater som dödats i strid, eller avlidit av skador, sjukdom eller svält, eller avrättats/dödats på annat vis i fångenskap. Civila siffror är inte medräknade.

   Så ta ett snack med din lärare i historia och fråga om Timur Lenk. Eller janitsjarer. Till att börja med.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 12 personer

 2. Anders skriver:

  Varför inte kunna tala ur skägget? Klimat- Greta är självfallet en ond människa. En synnerligen obehaglig totalitär individ, som oavsett konsekvenserna vill påtvinga dig sin vilja. Fullt i klass med Lenin, Stalin, Trotsky m.fl.

  Gillad av 17 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Som omyndig och med ett neuropsykiatriskt funktionshinder är hon väl ursäktad. När hon är äldre får hon tävla på vuxnare villkor i sakfrågan. Till dess bör ondskan ffa sökas hos hennes vårdnadshavare, som ställer till med all uppståndelse och drama?

   Gillad av 3 personer

   • Anders skriver:

    Varför skulle en neuropsykiatrisk diagnos ursäkta ondska? Psykopater tenderar att vara onda. Och ungdom? Vi vet både du och jag att man redan i förskolan kan se vilka som kommer att bli ligister.

    Gilla

   • Jari Norvanto skriver:

    Än är väl inte Greta misstänkt för något brott, Eller brott mot skolplikten? Vårdnadshavarna har då ett ansvar. Därnäst rektorn att undersöka saken. Och socialtjänsten att göra något åt saken. Autister mognar senare än andra, och det är inte säkert att de når någon mognad. De kan ha monomana intressen som de hårt går in för. De har svårt att förstå sina drivkrafter och den så kallade koherensen mellan yttre och inre skeenden, som annars skulle balansera självbilden och omvärldsuppfattningen. Och som sagt, här är ju ännu i omyndig ålder. Vad det gäller ansvar och moralen för ens handlingar och underlåtenheter så finns det ju helt olika åldrar varmed man anses straffmyndig, i olika länder. Det finns ett fall i Sverige av närmast åtalsimmunitet hos autist i vuxen ålder, eftersom vederbörande inte ansågs begripa något, inte hade ett uppsåt. I övrigt förekommer så kallad knäppskallerabatt i påföljderna, där den dömde inte anses allvarligt psykiskt störd, men ej heller anses ha alla hästarna hemma.

    Gillad av 1 person

 3. brrr skriver:

  För väldigt länge sedan läste jag boken ”Hur man botar en fanatiker” av Amos Oz, men jag kan inte minnas om han hade något verksamt recept.
  Själv har jag gett upp förhoppningen om att det skulle gå att bota dem, utan är mer inne på att tvångsmedicinering kanske är den enda lösningen. Och det kommer ju inte att genomföras, så kan inte ”vanligt folk” slå tillbaka, lär fanatikerna ta över helt och hållet.

  Gillad av 12 personer

 4. Thomas Ek skriver:

  Igår fick jag ett mail från en kompis i Skottland som påstod?
  Det finns fler grisar i Kina än i de övriga 43 fläskproducerande länderna tillsammans. Kina har 19 % av världens befolkning, men konsumerar 48 % av världens järnmalm, 47 % av världens kol, och majoriteten av nästan alla andra stora varor.

  2010 producerade Kina 11 gånger mer stål än USA.
  2010 tillverkade Kina och sålde 18 miljoner fordon.
  Kina har världens snabbaste tåg, och världens största höghastighetsnätverk.

  Kina är för närvarande den främsta tillverkaren i världen av vind- och solkraft, men de har valt att inte använda det själv. Medan de tillverkar 80 % av världens solpaneler installerar de mindre än 5 % själva därför de bygger ett nytt koleldat kraftverk varje vecka.

  Kineserna konsumerar 50 000 cigaretter varje sekund, Kina står redan för världens största koldioxidutsläpp och deras produktion kommer att öka 70 % fram till 2020.

  I slutet av mars 2011 hade Kina den största valutareserven i hela världen.
  Kina äger nu den snabbaste superdatorn i hela världen.

  SLUT CITAT
  Och vi tror att vi räddar planeten?

  Det enda som våra politiker gör, med stöd av vårt tvångsfinansierade Public Service politiskt framförda budskap, är att öka våra levnadskostnader, försämra vår konkurrenskraft, försämra vår ekonomi, våra levnadsförhållanden, vilket märk väl, ovanpå hela härligheten, leder till ÄN VÄRRE miljöförstöring. Alltmedan Kina och deras ideologiska anförvant Sveriges Public Service växer, så det knakar.

  Jag förstår dig Patrik men – Måtte Djävulen Ta Vårt Public Service.

  Gillad av 22 personer

  • Tina skriver:

   I nedanstående artikel för 3 dagar sen, framgår att de tropiska länderna framställer grillkol trots att det redan är förbjudet att fälla träd i det syftet. Dessa grillkol säljs sedan i stor skala i Sverige. Sanktioner mot miljöförstörande länder vore utmärkt, och ingen borde längre köpa en enda pryl från Kina då de dammsuger hela världen på råvaror. Till exempel sker en massiv skogsavverkning på Madagaskar för illegal försäljning till Kina.

   https://www.svd.se/grillkolets-baksida-skovlad-regnskog-och-terrorism

   Djurdelar från utrotningshotade djur säljs framför allt till Kina, grannländerna har drabbats av tomma-skogar-syndromet, medan världen tjafsar om rohingyerna, trots att det i åratal har funnits stora marknader i Burma för de sällsyntaste liken av djur på gränsen till Kina.

   Vem går i bräschen för det viktigaste? Att stoppa befolkningsökningen. Det borde ha högsta prioritet.
   Greta och Malena Ernman går inte längst fram i det tåget.

   Självfallet blir det splittring, många håller inte med mig om att befolkningsökningen måste stoppas med t.ex. tvångssteriliseringar och ett-barnspolitik. De flesta verkar naivt tro att det fungerar att äta mindre kött och sluta flyga. Oavsett om man tror att Co2-utsläppen är av ondo eller ej, så är befolkningsexplosionen orsaken till allt som är dåligt för planeten. Både vatten och odlingsdugliga jordar har tagit slut.

   Glöm heller inte att pesten gav upphov till renässansen, en kraftig befolkningsminskning ledde till högre löner och mer manöverutrymme både i stad och land.

   Gillad av 7 personer

   • Thomas Ek skriver:

    @Tina
    Befolkningsökningen är med alla mått mätt ICKE något problem, alls.
    Lyft blicken lite grann.
    På sikt kommer människan bygga städer i rymden.

    Gilla

   • Mv skriver:

    Du är kvar än noterar jag och konsumerar med liv och lust. Exakt vem är det du vill utrota eller förbjuda att få barn? Allt du skriver är bara snack, gör något istället.

    Gillad av 4 personer

   • Elisabeth G skriver:

    ”…befolkningsökningen måste stoppas med t.ex. tvångssteriliseringar och ett-barnspolitik.”

    Ja, det där var ju totalitärt så det förslog.

    Dessbättre kan jag upplysa om att domedagsprofeterna var igång redan när vi bara var tre miljarder människor. Vi fick absolut inte bli fler för då skulle det bli svält och annat elände. Nu är vi väl sju miljarder och folk svälter mindre nu än för trettio år sedan. Världens befolkning har fått det bättre på många sätt. Det enda som blivit sämre är kanhända att totalitära krafter kan göra sig hörda i större utsträckning.

    Men, det är klart, det vore väl kul att få bestämma vem som ska få föröka sig eller inte. NOT!

    Gillad av 9 personer

   • Patria Amissa skriver:

    Tvångssteriliseringar och ettbarnspolitik, vad är nu detta? Ska vi alltså försvara ekofascisterna i Christchurch och El Paso också? Vi kan ju påminna om att nazisternas utrotningar började med tvångssteriliseringar, någonting som även sossarna i Sverige tyckte var käckt och tillämpade in på 70-talet. Här ser vi totalitarismens fula tryne igen. Hur många ska mördas i godhetens och framstegens namn denna gång? Usch!

    Gillad av 4 personer

   • brrr skriver:

    Alla som anser att det är helt i sin ordning att folk skaffar så många barn som de vill och som deras kultur förordar, bör ta sig en titt på befolkningsexplosionen som pågått och fortfarande pågår i ffa MENA och subsahara Afrika samt Syd- och Mellanamerika, och fundera på om det finns något samband med folkvandringen till Europa och Nordamerika, och vad det kommer att få för konsekvenser framöver.

    Gillad av 5 personer

  • Patria Amissa skriver:

   Klimatrörelsen borde hylla Trump om han får igång ett handelskrig med Kina. En efterföljande produktionsnedgång i Kina skulle antagligen överTRUMPa alla klimatavtal.

   Gillad av 3 personer

 5. Gunnar Eriksson skriver:

  Miljörörelser splittras i och med att delar vill överlåta miljöfrågorna i överstatliga organ som FN och Europeiska unionen. Därmed upphävs nationella beslut gällande miljölagar.
  Miljöengagerade individer som analyserat sig fram till att klimatalarmismens CO2 – halt i atmosfären är alldeles för låg för att påverka klimatet vill fortsätta med nationella beslut gällande miljörelaterad problematik. Miljöengagemanget har delat sig i två läger :
  1) Överstatliga institutioners beslut
  2) Nationella beslut gällande miljölagar

  Gillad av 1 person

 6. Christer L skriver:

  P E: ”Hur ska en centerpartistisk miljöpolitiker kunna uppträda ihop med Klimat-Gretas gäng som anser det nödvändigt att kasta demokratin över ända för att nå miljömålen?”

  Twitter, Mars 2019, Annie Lööf om Greta: ”Jag blev ordentligt berörd att stå mitt i folkhavet och känna kraften i barns och ungas vilja till rejäl förändring. Tack GretaThunberg för att du inspirerar unga över hela världen och för att du får vuxna att lyssna.”

  Så går det till. Annie Lööf kommer att stå mitt i folkhavet.

  Gillad av 13 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Jag har uppfattat det som så att de inte stöder henne internt. Fast det är klart, någon gång borde även de få nog och säga ifrån, så du har kanske rätt. Hur som helst är C ett förlorat parti för den som vill ha en vettig politik.

    Gillad av 4 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Greta lär också bli inbjuden till Bilderberggruppen och Trilaterala komissionen. Hon har ju redan varit på WEF i Davos och skall nu uppträda i FN.
   Allt i globalisternas anda.
   PE tror att detta är konspirationsteorier men jag tror mer på Lars Berns resonemang än PE. Jag tror mer på civilingenjörsutbildning på Chalmers än på civilekonomutbildning på Handels.
   Civilingenjör CTH V71 Bo Adolfsson, Hjo

   Gillad av 3 personer

 7. miketheviking skriver:

  Bra att du tar upp frågan Patrik.
  S.k Miljöpartister, andra som ”kämpar” mot klimathotet och rena extremister behöver belysas ytterligare. Deras politiska strävan är oerhört farlig då de likt bolsjevikerna inte drar sig för något.

  Ta t.ex Daniel Hellden i Stockholm som käkar andra politiker till frukost. Ingen verkar stå emot hans viljeyttring om att göra Stockholm bilfritt. Räcker med att läsa på deras egen sida som förstår man att det inte ligger demokrati bakom ord om ett samhälle där vi går, cyklar och åker kollektivtrafik. Han menar ju även att man bokstavligen ska kunna möta andra kulturer cyklandes:
  https://www.mp.se/om/daniel-hellden
  Oklart om vi ska cykla till Syrien eller etablera konklaver med syrier i Sverige.

  Hur som behöver klimathotet avslöjas som den lögn det är.
  Fokus måste istället läggas på att tvinga länder till hållbart skogsbruk (ja det går ju att sanktionera alla möjliga stater varför inte Brasilien, afrikanska stater, Indonesien), att få lika hård kontroll på kemiska utsläpp och förgiftningar som det finansiella systemet har på pengaflöden, att få ner nedskräpning, sophantering, svinn m.m. till minimala realistiska nivåer – framför allt i länder där de låter soporna gå ut rätt i havet.

  Det finns riktiga miljöaktiviteter att göra istället för svammel om CO2 och förvånade blickar vare sig det skiner sol eller åskar (extremväder kallat i media)

  Gillad av 16 personer

 8. Mitt vykort skriver:

  Vad är distinktionen mellan en ond socialist och en bergfast troende idealist? Den onda socialisten är bara en undergrupp.

  Jag tycker du är ute och cyklar fullständigt, hela artikeln är ju ett exempel på Sörmans skolastiska perspektiv och relativism. Du gör exakt det som Östman och A bäst pekar på och Göran och jag gör vårt bästa med, du finner en arbiträr bifurkation hos vänstern, en god vänster och en dålig, en ”om bara” vänster och en som mördar miljontals i kommunismens namn. Du sätter helt enkelt ondskan i en låda, helst en med damm på som KPLMR eller Mao och Stalin, så att resten av tankegodset skall gå fritt. Du erkänner inte alls alltså att de vill ha det så här, jag tycker artikeln omfamnar så mycket feltänk att det är svårt att veta var man skall börja:

  Vänstertänk No1 – folk har ingen fri vilja och ser inte verkligheten och det kvittar hur många lik som staplas, eller gängvåldtäkter och skjutningar och misshandel och hedersmord, eller fattiga efter felsatsningar på ”klimat”, folk är bara idealister som vill väl. Detta reducerar människor till mekaniska apor som inte är ansvariga för sina handlingar. Lättstyrda dessutom.

  Vänstertänk No2 – du sätter ondskan i en låda, detta gör vänstern alltid, och kan lådan inte gömmas så kan den förvrängas och projiceras på de man hatar. Du finner en arbiträr bifurkation mellan god vänster och ond, i själva verket är det ett kontinuum, och vem styr alltid, jo de som följer DEN INNERSTA PRINCIPEN I IDEOLOGIN, och DENNA KÄNNER VI REDAN VAD GÄLLER VÄNSTERN! Hela 1900-talet visade oss det, inget har ändrats utom att det nu verkar vara länge sedan. Det sägs att människor inte kan planera för naturkatastrofer som kommer med 100-års mellanrum, som tsunamis, för ideologier så verkar tidsrummet väsentligt kortare. Så de som följer den innersta principen kommer att styra, och vänsterns anti-kristna kärna gör att det blir de värsta, alltid.

  Ser du inte detta? Du skriver ju att du tror på ideologiernas makt, men varför bara de goda? Min slutsats kvarstår, det är om vänsterideolgins innersta väsen allt handlar, och detta väsen är anti-kristet och går emot allt uppbyggligt.

  Kristendomens kärna är att den bygger på fria individer. Dessa individer skall därför av kulturen byggas upp och stärkas, de goda egenskaperna lyftas fram och de dåliga bekämpas, detta sker INUTI OSS SJÄLVA. Konservativa principer bygger på detta. Motsatsen är resten, alla ideologier som bygger på högre VÄRLDSLIGA sanningar som alla bara därför har att följa. Ingen frihet behövs och människor skall inte stärkas utan tvärtom, förminskas till en del av en homogen massa (det bästa exemplet kan ses just nu vid en stor festival med kultur X, det måste vara varje socialists våta dröm).

  Vänstern visste vad den gjorde när den stal kyrkan. Jag blir allt mer övertygad om att socialdemokratin är den utvunna essensen ur vänstern och kommunismen, elixiret, den förfinade dryck som förför massorna.

  Jag misströstar (men vågorna är stora idag)

  Gillad av 12 personer

  • Redaktionen skriver:

   Kanske tog dina känslor överhanden. Jag skrev inte alls om att miljörörelsen skulle indela sig i onda och goda utan i revolutionärer och reformister (som kan vara ”onda” båda två), det vill säga personer med helt väsensskilda idéer om hur kampen ska bedrivas. Jag tror att unga och starka sociala rörelser har en tendens att indela sig på det sättet och att sedan börja bråka med varandra. Jag kan förstås ha fel, men om detta skedde vore det kanske inte så dumt.

   Det skolastiska perspektivet är att abstrahera till den grad att en åhörare inte förstår meningen. Min tes var långt banalare än att detta borde ha kunnat inträffa.

   Patrik

   Gillad av 11 personer

   • Mv skriver:

    Min poäng att kärnan i dessa rörelser är vänster och de värsta har därför alltid övertaget och kommer att bestämma riktningen kvarstår, reformisterna under Mao eller Stalin eller PolPot blev inte långlivade.

    Vi måste göra upp med och angripa vänsterns kärna.

    Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Vad är distinktionen mellan en ond socialist och en bergfast troende idealist? Den onda socialisten är bara en undergrupp.”

   Vad är skillnaden mellan en ond socialist och en god socialist? Höhöhö…

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Ideologi blir med nödvändighet ondska då den ska omsättas i praktiken eftersom det alltid är andra som ska offras för saken. Aldrig ideologerna själva.

   Gillad av 1 person

 9. Tomas skriver:

  Kan inte KlimatGreta och hela överbetalda supportgruppen omkring henne kampanja i förorten om hur klimatvidrigt det är att bränna bilar. Då fick man i alla fall någon nytta av stollarna.

  Gillad av 10 personer

 10. Observatör skriver:

  Vad är bäst för miljön och vad är en bra miljö? Svensk kärnkraft eller tysk kolkraft? Vildvuxen urskog, eller gallrad skog? Svenskt kött eller importerade sojabiffar? Ekologisk eller konventionell odling? Naturen är ständigt föränderlig,arter försvinner, nya arter tillkommer. Vilka arter är trevliga? Vilka arter är otrevliga? Det finns många konfliktytor efter vilka ”miljörörelsen” kan spricka.

  Gillad av 3 personer

 11. Hortensia skriver:

  Kusligt, Patrik, men vi får väl hoppas att klimatpåverkans-hypen lägger sig utan att ha orsakat vår civilisation irreparabel skada.

  Påpekar, att den som fortfarande förmår kalla sig centerpartist i Sverige 2019 sannolikt redan har en säregen syn på demokrati.

  Gillad av 7 personer

 12. Elisabeth G skriver:

  Hoppas kan man ju alltid.

  Man undrar vad dessa alarmister tänker med egentligen. Skulle de få sin vilja fram med diktatur och upphävd marknadsekonomi skulle de få se på förstörd miljö och ett lidande utan dess like. Det måste vara något allvarligt fel i huvudet på dem. Snacka om faktaresistens.

  Gillad av 8 personer

 13. Östrahult skriver:

  Min bild är att miljögalenskapen just nu håller på att kulminera opinionsmässigt. Med SSUs förslag om att förbjuda inrikesflyg, Rockströms tjat, utläggningar i Aktuellt av ”experten” Bjerström osv.
  Jag tror folk är på väg att tröttna på detta ständiga malande vilket innebär att det blir svårare att bedriva propaganda.
  Samtidigt tror jag att miljögalenskapen är ett allvarligare hot än 68 eftersom mäktiga ekonomiska intressen finns med i bilden. För att få stopp på detta måste folk reagera i sin egenskap av väljare, konsumenter, sparare och anställda. Dit är det långt tror jag.

  Gillad av 4 personer

 14. Eva Danielsson skriver:

  Om man blir mördad av fanatism eller sadism kan kvitta.
  Fanatiker kanske inte lurar i vassen men de kan nog vara skickliga på att passa på när tillfälle yppar sig för att flytta fram sina positioner. När de då döljer sina ageranden under täckmantel av fina ord som humanitet och demokrati – fast deras mål är diktatur och att försämra menighetens levnadsförhållanden – så tycker jag gott att man kan kalla det för konspirationer om man vill. Fanatiker som inte skyr några medel för sin tro är onda hursomhelst, som jag ser det. Även om de inte skulle vara psykiskt störda och njuta av att utöva ondska så som en sadist.
  68-ornas långa marsch genom institutionerna blev en fredlig väg och en dold väg. Några mer öppet aktivistiska våldsromantiker har väl också hela tiden passat på vid demonstrationer och med hjälp av s k journalistik att förstöra så mycket de har hunnit med för så många med ”fel” åsikter som möjligt. Andra har skaffat sig positioner inom offentligsektorn, politiken och akademin. Ulf Bjereld och hans maka Maria Demker tillhörde KPML(r) som unga och är nu inflytelserika inom socialdemokratin. Ulf direkt i partitoppen och som chef för Tro och solidaritet och utdelande av skattebidrag till trossamfund (gissa vilka som får stora belopp) förutom som statsvetareprofessor på Göteborgs universitet där också makan gjort karriär. Hon har inflytande inom Svenska kyrkans ledning dessutom. De är bara ett exempel och det lär finnas många fler. Som alltså i unga år tyckte att våld var acceptabelt som medel för en politisk övertygelse. Och som tycker vadå idag??
  Och kan någon tro annat än att vår justitieminister, Morgan Johansson, ser våldtäktsoffers lidande som tolerabla effekter av den socialdemokratiska politik som lockar hit bidragsberoende säkra S-väljare och samtidigt hjälper till att göra svensken fattigare och spakare? Annars borde han väl vilja försöka göra något åt situationen, men inga ord eller handlingar tyder på det.
  Socialdemokratin sägs styras av rörelsens vänsterfalang sedan tio år tillbaka och jag som hemmasnickrad konspirationsteoretiker tror att den muslimska migrationen, klimathotshetsen och lagändringar som påbörjades redan på sjuttiotalet passar väl in i deras planer på väg mot totalitär socialism. Och Greta och MänniskoavvecklingsPartiet bistår projektet vare sig de är medvetna och med på målet eller bara njuter av makt i sig eller är aningslösa idealister.

  Gillad av 14 personer

  • olle reimers skriver:

   Många bra illustrationer av en korrekt iakttagelse tillika slutsats, Eva Danielsson!

   På en punkt vill jag dock anföra en avvikande åsikt. Det finns enligt min mening ingen vänsterfalang i sicialdemokratin. De har alla bekänt sig till grundsatserna och även om en och annan förfasar sig över konsekvenserna så gör de inget åt saken utan bara använder sina påstådda tvivel som täckmantel för sin egen ondska. Jag skulle till och med vilja säga att de som är väl medvetna om vad som händer och ändå inte gör något åt saken är värre än de som öppet skyltar med sin ondska.

   Gillad av 2 personer

 15. Skam, skamligare, skamligast skriver:

  Jag ser mer och mer konventionella nyhetssändningar som fullkomligt irrelevanta. SVT:s Rapport har exempelvis förvandlats till ett miljömagasin och är inte längre ett brett nyhetsprogram. Dessutom med bara en miljövinkel – klimatet. Sent om sidor har även jag börjat fatta vad miljö handlar om. Att bomullskläder inte är bra för klimatet. Odlingen av bomull tar upp för stora arealer av konstbevattnad mark. Miljöpåverkan är stor. Och våra nordliga skogar är viktigare än tropikernas djungler för klimatet. Och att bönderna egentligen är stora miljöbovar, som subversivt producerar mat. Inte bra för miljön. Och att äta kött är direkt skamligt. Och att flyga är förkastligt. Och det är även olja och kärnkraft. Även om man av olja tillverkar kläder. Men sol är bra. Och vind likaså. Om det inte blåser för mycket. För då kallas det storm. Inte bra med för många och kraftiga. Att glaciärerna drar sig tillbaka har vi vetat om i åtskilliga decennier. Men det hindrar inte att detta plötsligt blivit hett nyhetsstoff. Jag har börjat förstå att den ideala människan i Sverige bör gå naken. Inte äta kött. Aldrig flyga. Och kalla januaridagar inte luta sig mot kärnkraft, utan helst naken ta sig en åkarbrasa. Att allt numera drivs på av skammen – att man lever och konsumerar. Vi har fått flygskam. Köttskam. Bilskam. Bomullsskam. Gränsskam. Nationsskam. Manlig skam. Vit skam. Ensamkommande skam. Skamligt höga nivåer av intolerans. Det är snart skamligt att leva. Slå på Rapport nästa gång du behöver uppdatera din skam. Eller lägga till en ny. Tänk på att du numera betalar skatt för att upplysas om din egen skamlighet. Ingen får komma undan. Sedan i går kanske det rentav blivit skamligt att dricka kaffe eller vattna kaktusen? Slå på teven så får du veta. Har du ingen teve? Skamligt!

  Gillad av 15 personer

 16. Richard skriver:

  Men att vara en ”bergfast troende idealist” är ju att vara ond. De enda ideal som inte skapar ondska är osjälvisk kärlek och sanningssträvan. Att sköta sig själv och inte försöka tvinga på andra något är inte ondska.

  Gillad av 3 personer

 17. Göran Holmström skriver:

  Patrik du är snubblande nära nu,
  en fanatiker är en besatt människa!
  Besatta människor är oftast onda,
  Om dom försöker omvända andra med våld eller tvång.
  Det finns besatta goda människor med,
  Exempelvis någon som vill förstå språk in i minsta detalj för sitt eget syfte endast.
  Eller behärska mekanik fullt ut,
  eller bara surfa på vågorna.
  Besatt kan även en klant som jag vara,
  Min galenskap består i att försöka njuta av precis allt jag gör, det går sådär!
  Men jag tror inte jag skadar någon med det!
  Ond är ett bra samlings ord för puckat och skadligt beteende, ont i en tå är endast ett sätt att beskriva ett långt förlopp där bordsbenet var slutmålet.
  Vill man krångla till det så kan både gravitationen och leylinjer påverkat förloppet.
  OND=Att inte ta hänsyn till sin omgivning.

  Gillad av 5 personer

 18. Palle9 skriver:

  När det gäller klimatfrågan (som kommit att ta över hela miljödebatten när det finns verkligt viktiga frågor att ta tag i där) kan jag rekommendera Swebbtv, Fjärde statsmakten, program nr 15 med den kunnige Lars Bern:
  https://www.swebbtv.se/
  Slående är jämförelsen när det gäller koldioxidutsläpp per capita mellan Tyskland och Frankrike. Tyskland har under Merkels ledning satsat på en energipolitik, som kunde varit hämtad från det svenska Mp:s program – sol- och vindkraft samt skrotande av kärnkraft. Till höga kostnader har resultatet blivit klent – man har dubbelt så höga utsläpp per person som Frankrike, som storsatsat på kärnkraft.

  Patrik gör med all rätt jämförelser med den ryska utvecklingen då splittringen i bolsjeviker och mensjeviker skedde. Den som vill lära sig mer om detta har naturligtvis en rik flora av litteratur att botanisera i, men på svenska skulle jag rekommendera Kjell Albin Abrahamssons bok: ”Stor var Lenin … En massmördare och hans statskupp.” Exemplet med det kommunistiska maktövertagandet i Ryssland visar tydligt hur en mindre grupp, välorganiserade och fanatiska extremister kan få framgång. De lyckades bibehålla makten i ganska exakt 70 år innan diskrepansen mellan propaganda-bilden och den av människor upplevda verkligheten blev alltför stor. Undrar hur länge den sekt, som bildats av rikspolitiker och gammelmedia i vårt land ska kunna behålla sin hegemoni?

  Gillad av 6 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Palle9 Jo just det. Dessa välorganiserade och fanatiska extremister har även haft stor framgång i Sverige, då de med början runt 1968 lyckats ta makten i viktiga delar av samhället inklusive massmedia och den akademiska världen.

   De gör nu vad de kan för att helt förstöra vårt land, med asylinvandringen som sitt främsta vapen. Klimathysterin är ett sätt att få bort uppmärksamheten från Sveriges vid det här laget mycket prekära läge.

   Det har nu gått så långt med förfallet att turister avråds från att besöka Sverige.

   Gillad av 4 personer

 19. Göran Holmström skriver:

  Forts, allt man önskar får man,
  Kanske inte exakt som man önskar.
  Jag önskade att förstå min fiende bättre,
  Gud eller ödet skänkte mig massor av böcker ur en skrubb som var övergiven IF och SIF hade verkat där, så litteratur om sosse historien, facket, svensk industri, arbetarrörelser och så vidare.
  Ska plöja igenom dom nästa vecka och korsgoogla, återkommer med en sannolik rapport om dom bara haft otur när dom tänkt, eller om det var en medveten plan att få oss hit.
  Magkänslan har sagt sitt svar, men ska gå på fakta istället.
  Återkommer .
  Mvh Göran.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Göran: Imponerande projekt, själv nöjer jag mig med att konstatera att historiskt sett ideologier (inklusive religiösa rörelser) haft ett enormt inflytande på människors handlande.

   Den nu aktuella PK-sekten ser jag som ännu en yttring av en kvasi-religiös rörelse som nu plågar oss. Den är i grunden en marxistisk ideologi, men har under resans gång muterat i flera omgångar och är nu en oformlig totalitär och självdestruktiv sekt.

   Den får sin energi genom det vida spridda hatet mot västvärlden, och mot väst:s framgångssaga. Asylinvandringen genomförs, mot allt förnuft, därför att PK-sekten vill slå sönder vårt samhälle och detta är det mest djävulskt effektiva sättet.

   PK-sekten drivs av destruktivt hat — även kallat ondska.

   Gillad av 9 personer

 20. Lars-Olof Svensson skriver:

  Man kan undra vad som händer med när Europa blir fossilfritt om bara säg 20 år. OPEC-ländernas oljeinkomster minskar vilket gör att de (i Nordafrika och Mellersta Östern) inte kan försörja sin befolkning som till en tredjedel är under 30 år. Eller tag Ryssland som idag står för Europas olja, gas och uran med ca 40/40/10 %. Jag tror det fossilfria Europa kommer att få omdefiniera begreppet klimatflyktingar.- En annan sak som rimligtvis kommer att hända är att petrodollarns ställning kommer att försvagas vilket kommer att få återverkningar på världshandeln och pax americana. Detta är inget argument mot omställning men något som man måste ha i åtanke. Om klimathotet är verklighet? Jag vet inte. Men valet ligger i att låta MP&Greta vinna på walk over eller att själva ta initiativet – vilket industrin har fattat.

  Gillad av 1 person

 21. uppstigersolen skriver:

  Trump står emot. Jag tänker på dem som direkt efter att han blivit installerad som President för 2,5 år sedan var helt övertygade om att han skulle vara avsatt inom några månader. Så blev det inte. Jag hade ju hoppats att Löfven et consortes skulle vara avsatt vid det här laget. Så blev det heller inte.

  Gillad av 4 personer

 22. GWI skriver:

  Tack för en rolig text och för perspektiven. Vi befinner oss i ett läge då vår moderna politiska historia måste beaktas och det på ett sätt som allmänheten begriper. Svensken har att, som Edith Södergran skrev, packa sin ränsel med det bästa som varit och sen gå vidare.

  Gillad av 1 person

 23. Vishram skriver:

  Alla dessa otåliga ungdomar leds av högst kompetenta människor i medelåldern, som vet hur man för sig. Kvinnan till vänster om Greta (på bilden) är Gail Bradbrook, doktor i molekylär biofysik och en av grundarna till Extinction Rebellion. Till det yttre ser hon ut som vilken kristdemokrat som helst.

  Gillad av 2 personer

 24. Dandersan skriver:

  68 rörelserna föll inte på grund av att deras ideal genomfördes utan på grund av att deras ideal föll.

  Fossilfrihet och klimathotande kommer att falla på grund av att alla hot faller.
  Jag har tjatat om solar brightening som en orsak till uppvärmningen.
  Sedan 1980 har solen givit oss 10% mer energi och 17% fler soltimmar. Start samband mellan temperatur och soltid finns. Se här: http://www.klimatupplysningen.se/2019/08/08/sommar-och-sol/#comments

  Gillad av 2 personer

 25. Björn K skriver:

  Vi lever i ett mycket sekulärt samhälle säger man. Jag tror att det är där det ligger. Många människor behöver enkla svar på komplicerade frågor som religionen ger. Miljörörelsen ÄR religion, inget annat. Gretas absurda USA-resa visar detta, hade det funnits ett uns av pragmatism hade hon naturligtvis kunnat flyga denna för hennes sak mycket viktiga resa. Vi får hoppas att detta tillsammans med andra galenskaper väcker sansade människor till liv. Det ständiga tjatet om den kommande syndafloden i SR/SVT gör normala människor trötta på alltihop. 8 miljarder årligen av våra skattepengar för att finansiera galenskaperna, absurt det också.

  Gillad av 3 personer

 26. Folke Lidén skriver:

  Det förefaller inte osannolikt att klimathysterin kommer att frambringa självmordssekter som Peoples Temple och Heaven’s Gate – om det inte redan finns.

  Gillad av 4 personer

 27. Ove Ljung skriver:

  Miljörörelsen och Miljöpartiet granskas överhuvudtaget inte av systemmedia och statstelevisionen i Sverige. Agendajournalistiken på DN har till yttermera visso förvandlat kulturredaktionen till miljöpekoralismens högbor.

  Nu är detta helt förklarligt; en personer som tidigare idkat utomparlamentarisk miljöaktivism och saboterat vägmaskiner i Stockholm blir naturligtvis journalist på Svt. Precis som det anses vara em merit på Public service att ha tillhört och fortfarande sympatisera med den antidemokratiska vänstern.

  Gillad av 4 personer

 28. Östanskog skriver:

  Jag har tre käpphästar:
  1.) Samma gamla bolsjevism
  2.) Läs Gamla Testamentet; allt finns där
  3.) Om du tvivlar, gå tillbaka till punkt 1.
  Detta passar även här. För övrigt i alla texter på DGS.

  Gillad av 5 personer

 29. BoA skriver:

  Angående Googles valpåverkan till Hillary Clintons röstfördel så vill jag påminna om sossarnas SMS:kampanj sista dagarna innan valedagen inför EU-valet , där man använt internet , och troligtvis Googlat och/eller Facebookat och letat upp mobilnummer till personer i invandrartäta områden och SMS-bombade dom med valreklam !
  Allt under Digitaliseringsminister Ynkemans ansvar ! Likaledes under valet till riksdag o kommuner hade sossar och miljöpartister synnerligen aggresiva , och av skattemedel finansierade , ”valarbetare ” som särskilt valdes ut i språktillhörighet etc. att valpåverka i invandrartäta stadsdelar !!
  Google eller sossepolitruker och MP-muppar vilket smäller högst?

  Gillad av 2 personer

  • bejji skriver:

   Icke att glömma SVT:s programledare Nord och Landahl, som vid fredagskvällens valdebatt två dagar före valet 2018 gick ut och fördömde SD och JÅ:s uttalanden i debatten om vilka som är ”svenskar” eller inte – detta politiska ingrepp från pk-arna i SVT-ledningen kan ha gjort att det avgörande mandatet i valet gick till C i stället för till SD. Så att alltså S+MP+V+C fick 175 mandat och M+KD+L+SD 174 mandat i stället för motsatsen, vilket i så fall helt skulle omkastat majoritetsfördelningen i Riksdagen, om då förstås L skulle valt att stödja ett regeringsbyte.
   Granskningsnämnden har senare kritiserat SVT för tilltaget – men då var det förstås försent och SVT-politrukerna kunde känna sig nöjda och de är fortfarande i tjänst med sin censur och sina lögner, i sedvanlig ordning.

   Gilla

 30. Östanskog skriver:

  Jag rekommenderar er – kära DGSare – att googla (eller helst duckduckgoa) PENTTI LINKOLA, en finsk miljöfascist. Han var min ‘role model’. Som en lovande litteraturforskare blev jag inbjuden till samma Första Maj party på 70-talet. Någon vidare diskussion blev det inte (trots att vi satt på samma sofa), eftersom han bara surade och drack Koskenkorva vodka. Still going strong – we both!

  Gillad av 1 person

 31. Niklas R skriver:

  Nu är det inte direkt någon skillnad på sossarna och kommunisterna. Sossarna anser att demokrati bara är intressant så länge som de vinner och kan behålla makten. När folkets röster inte går deras väg har de absolut inga problem med att ta makten genom väpnad konflikt. Så länge de får styra.

  Därför är det inte heller några problem för de centerpartister som idag samarbetar med sossarna att gladeligen stödja Greta för lite politiska poänger. OM man kan stödja ett odemokratiskt socialistiskt parti, varför skulle man inte kunna stödja andra?

  Gillad av 6 personer

 32. Göran Holmström skriver:

  Patrik har tänkt ett varv till, jo jag tror dom är onda. Drivkraften är makt och girighet.
  konspiration eller inte, men nog är det konstigt att ”ledare” inte bryr sig i sina folk, men dom har inga alls bekymmer att höja sina löner och förmåner in absurdum.
  Till det jubla över en idiotisk 16 åring som borde bli kär och kramas, istället så sprider hon skräck och osanning! Någon några tjänar på det annars skulle dom inte sponsra eländet.
  Jag känner mig mer och mer övertygad om att det finns en plan bakom vansinnet,
  någon eller några tjänar på att få Löven att sprattla för sina silverstycken.
  Oddsen för att så många av Europas ledare väljer att inte företräda sina väljare, utan istället väljer att förstöra sina egna länder. Det finns ett skäl till det, dumhet räcker inte tror jag.
  Mvh Göran.

  Gillad av 3 personer

 33. Steven Jörsäter skriver:

  Kanske finns det ett grundläggande fel i artikeln som annars är bra. Miljörörelsen ska nog inte uppfattas som en respektabel och vettig verksamhet och bör därför inte tas på allvar eller ens respekteras! Visst, den så kallade miljörörelsen har historiskt uppmärksammat vissa viktiga frågor. men man kan säga detsamma om socialismen. Den föddes ur en i grunden sund reaktion på vanligt folks usla villkor.

  I bägge fallen har dock andra intressen snabbt tagit över. En vilja att skaffa sig makt, att förändra världen och i att i övrigt sprida sina idéer bland folk. Just nu har miljörörelsen hausse genom klimatet. Och vänstern har förstått galoppen och hänger kravlöst på. Trots att det leder till fördelningspolitiska galenskaper. Äntligen ska vi kunna krossa det borgerliga samhället! är den viktiga paroll som styr.

  Om de lyckas blir resultatet förstås kaos och elände som det alltid har blivit när man har förstört det bestående samhället. Med all säkerhet kommer även det man säger sig försöka lösa, nämligen koldioxidutsläppen, att rusa i höjden. För kaos och vanstyre brukar aldrig leda till välfungerande lösningar. Som är precis det som behövs.

  Revolutionära miljöextremister ska just behandlas som de revolutionärer de är. I allmänhet är det nog säkrast om de är bakom lås och bom.

  Gilla

 34. Stefan Sewall skriver:

  Varför hörs det inget om den svenska påskogningen?
  Svenska skogens andel av svenska landytan har ökat enormt det senaste seklet och t.ex. fördubblats på 90 år. Skogen i Sverige täcker nu 2/3 av landet. De öppna landskapen växer igen och bli till skog. Man känner inte igen sig i t.ex. Värmlands landskap som tidigare var vackert med blandning av fält och skog. Nu mer och mer skog.
  Detta är motsatsen till vad man hör om Amazonas och andra sydliga skogar.
  Svensk boskap betar i svenska hagar utan att skogarna huggs ned.
  Svenskt kött bidrar således inte till någon avskogning. Vi kan försörja oss själva med kött utan att detta är miljöskadligt. Här i Sverige odlas fodermajs och annat som kor och grisar äter på mark som alltid varit åker. I Sverige sker ingen avskogning utan påskogning.

  Det är ohederligt att utelämna sådana fakta. Tänk att de som jobbar i media, särskilt i hjärntvättmaskinen SVT inte tar det lugnt och tänker igenom läget och tar reda på fakta, utan bara propagerar hysteriskt som ett veritabelt Radio Pyongyang eller Radio Tirana eller Radio Peking på sin tid. Nu sker ingen normal nyhetsrapportering utan det är enbart moralpredikningar och fingerpekning som i en väckelse-sektkyrka.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.