Richard Sörman: Var det ryssarna som lade ned vårt försvar och öppnade våra gränser?

Richard Sörman

Många svenska försvarsvänner varnar för rysk aktivitet i Sverige, för ryska nättroll, för ryskt spionage och sabotage. Det är bra att vi på vår vakt: Sverige ska försvaras! Håll gränsen! Men vad behöver egentligen ryssarna göra för att destabilisera vårt land? Vilka var det som lade ned vårt försvar? Vilka var det som öppnade gränserna på vid gavel utan att kontrollera vilka som strömmade in?

Jag talade med några vänner häromdagen om det svenska försvaret. Samtalet kom snart in på ämnet Ryssland och ryssarnas eventuella förmåga att störa svenska säkerhetssystem. Kan de stänga av elförsörjningen? Kan de hacka sig in på myndigheternas hemsidor? Kan de nästla sig in i banksystemen? Kan de spränga våra radiomaster? Kan de besätta våra hamnar och flygplatser?

Att vårt högteknologiska samhälle har en hög potentiell sårbarhet framstår som uppenbart. Vad gör vi utan strömförsörjning, internet, mobiltelefoner, kreditkort, bensinstationer och fungerande uttagsautomater? Vi får hoppas att säkerhetsansvariga vid totalförsvaret gör vad de kan för att minimera de risker som hänger ihop med vårt centraliserade och datoriserade samhälle. Jag har själv ingen sakkunskap i ämnet och undviker därför att bedöma hur pass sårbara vi är.

Vad jag däremot gärna påpekar i sammanhanget är att ryssarna kanske inte behöver göra så mycket för att destabilisera vårt land. Det är möjligt att de har detaljerade planer för en framtida invasion. Kanske har de förberett sig för att slå ut våra kommunikationssystem och försörjningsnät. Jag utgår från att försvarsmakten arbetar på strategier för att i möjligaste mån upptäcka och motverka sådana planer. Men hur det än är har vi svenskar anledning att i första hand se till vad vi själva har gjort för att försvaga vår position.

Var det ryssarna som lade ner det svenska försvaret? I så fall får man verkligen ge dem en eloge för deras enastående manipulationsförmåga. Det är nämligen svenska regeringar som har satt sina namn under de beslut som fattats om att gå från invasionsförsvar till insatsförsvar. Det är svenskar regeringar som beslutat slopa allmän värnplikt, lägga ned ett stort antal fungerande förband och helt demilitarisera Gotland. Och socialdemokratiska och borgerliga regeringar är i princip lika skyldiga. Det omfattande försvarsbeslutet 2000 fattades under en socialdemokratisk regering (tillsammans med Centern). Ett stort antal förband lades då ned trots försvarsmaktens öppna protester. 2009 fattade alliansregeringen beslut om att värnplikten skulle göras vilande och man avbröt en mängd materielutvecklingsprojekt för att få budgeten att gå ihop. Efter att överbefälhavaren 2013 gått ut i pressen och sagt att Sverige inte längre kunde försvaras fällde Fredrik Reinfeldt det berömda yttrandet att försvaret var ett särintresse bland andra. Finns det några andra ansvariga här än de svenska regeringar som fattat aktuella beslut? Knappast.

På samma sätt kan man fundera över om det är ryssarna som under tio år öppnat våra gränser för en formidabel invasion av människor från länder med totalt väsensskilda
kulturer. Poängen med att ha ett försvar är att hålla obehagliga problem på andra sidan gränsen. Poängen är också att säkra det egna landets, det egna folkets, den egna kulturens oberoende och existens. Så vad ska man ha ett försvar som förväntas ”hålla gränsen” till om man i alla fall inte håller gränsen mot importerad kriminalitet, terrorism och omfattande demografiska förändringar? Potentiella fiender till svenskarnas kontroll över det egna landet behöver knappast anfalla med flygplan och korvetter om de välkomnas in över gränsen med bidrag och medborgarskap.

Jag försöker inte förminska det latenta hotet från utländska arméer. Jag har självt en gång gjort militärtjänst på Gotland och jag fortsätter att ha ett visst engagemang i det svenska totalförsvaret. Jag är inte betald av Putin och jag har inget intresse av att destabilisera Sverige. Tvärtom ägnar jag en hel del tid åt att argumentera för mer ordning och reda i vårt land. Och jag ser gärna att försvaret får betydligt större resurser. Men jag tillåter mig i alla fall att påstå att om ryssarna önskar se ett destabiliserat Sverige behöver de knappast göra mycket mer än att bara korsa armarna och titta på.

I rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige” (Institutet för framtidsstudier, Forskningsrapport 2018/4) säger man att det finns över 700 individer (718 är den siffra man ger) i Sverige som ingår i farliga islamistiska miljöer. Och kanske är de många fler idag, det beror väl också på hur man räknar. Frågan är naturligtvis vad dessa människor överhuvudtaget gör i Sverige. Varför ska svensk säkerhetspolis behöva ägna resurser åt att kartlägga och förhoppningsvis kontrollera fanatiska och livsfarliga islamister? In Sweden! Ja inte f… är det ryssarnas fel i alla fall. Och även om det skulle vara så att ryssarna har ett finger med i spelet i krigen i Mellanöstern är det vi och bara vi som haft en statsminister som sagt att han inte vill se några gränser i Europa. Bra tänkt herr statsminister!

Fixeringen vid Putin, vid Ryssland, och idag vid Trump, verkar ibland tjäna till att dölja och glömma det ansvar vi själva har för vår säkerhet. Vi ska självklart vara på vår vakt mot ett expansivt Ryssland. Sverige ska aldrig falla i utländska händer. Sverige är svenskt och ska så förbli. Men vi ska nog vara än mer på vår vakt mot vår ofattbara naivitet och mot vår lika ofattbara brist långsiktigt konsekvenstänkande. Håll gränsen!

56 reaktioner på ”Richard Sörman: Var det ryssarna som lade ned vårt försvar och öppnade våra gränser?

  • Peter Fredrikson skriver:

   Sverige är redan förlorat. Bästa motorer, Tyskland och England är på väg i avgrunden med resten av väst. Väst som i stort sett ägnat sig åt folkmord och utrotningar. Väst stödjer värsta packet på Balkan och i Mellanöstern. Glädjande att se väst inom en snar framtid hamna på historiens skräphög.

   Gilla

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Med de politiker och de myndigheter som Sverige har idag behövs inga fiender. Som allmänt känt har de klarat av nedläggningen av landets försvaret helt av egen (o)förmåga. Visserligen har den feministiska vänstern gjort ett väsentligt medialt och ideellt bidrag med hjälp av Sovjet och DDR men i allt och allo är nedmonteringen av landets försvar egna insatser baserat på egna politiska beslut.

  Gillad av 10 personer

   • Kalle skriver:

    När politikerna börjar uttala sig efter sommaruppehållet, ja då kommer Löfven att ha ett inantill lärt uttalande. Detta är troligen författat av Muslimska Brödraskapet och Tro och Solidarite. Vi i Sverige är trygga, det är i USA som det är otryggt, där skjuter man varandra. Haleluja vad vi har det bra i Sverige.
    En mediamatta av oanad styrka kommer att framföra denns förkunnelse, uttalandet från vår stora ledare.
    Nordkoreansk media kommer att skicka journalister till Sverige för vidareutbildning.

    Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Jag har skrivit detta förut, men tål att upprepad: fienden till nationen Sverige finns inom landet i form av sju partier. Fem av dessa inledde förräderiet så sakteligt redan 1975 i form av propositionen SOU 1975:26, den jag kallar för mångkulturproppen. Då påbörjades nedläggningen av den svenska nationen genom massinvandringsvapnet och den har oförtrutet gått vidare med svensk envetenhet. Fienden låter utlänningar i massor komma in och bosätta sig inom landet och det svenska folket försörjer dem!!
   1988 bildades motståndsrörelsen SD mot detta förräderi mot oss svenskar, men få ville förstå detta, och inte ens idag när vi fortfarande är runt 7 miljoner etniska svenskar och 3 miljoner invandrare i landet förstår 82% av svenskarna detta!
   Propagandan för nedläggningen var och är obeveklig, och hatet mot SD likaså. Hatet mot SD drivs med hjälp av mot förrädarregimerna trogna journalister i de flesta medier, men mest verkningsfullt i SVT, SR och TV4.
   Ett land som väljer att inte göra motstånd och försvara sig går under, det har skett många gånger tidigare i historiens gång.

   Gillad av 15 personer

  • Axel skriver:

   När dessa 718 farliga individer gör en gemensam aktion för övertagande av statens styrelseskick.
   Skall alla dessa insnöade svennar då skylla på Putin och Ryssland.
   Skall Sverige överleva överhuvudtaget, så är det lika bra att Putin får anlägga en bas på Gotland , ta bort vår regering, skicka dem till Gulag för omskolning. Den politik som kommer därefter kan inte bli sämre än dagens.

   Gillad av 1 person

 2. V för Vendetta skriver:

  Det yttre hotet är bra mycket mindre än det inre vill jag påstå. Vi har Nato i ryggen trots att vi inte är medlemmar, vi tränar ihop med dem, vi har strategiska planer ihop med dem så landets skalskydd är av solid art. Det inre hotet däremot har vi inte något försvar emot. Islamistiska strukturer breder ut sig utan något mer motstånd är att SÄPO ”håller koll” på dem. de kriminella nätverken som håller mängder med människor i skräck och förgiftar ungdomar med en uppsjö av olika droger som flödar fritt över gränserna får och kan härja som råttor i ett kattlöst sädesmagasin. Allt medan de som skall anföra våra styrkor sitter i Rosenbad och stilla tittar på och kallar företeelsen för spännande. Det inre hotet är det som skall diskuteras och framförallt åtgärdas men vem ser en ljusningen där? Kanske vore det ändå rätt bra om Putin invaderade oss..

  Gillad av 5 personer

  • brrr skriver:

   ”…Kanske vore det ändå rätt bra om Putin invaderade oss..”

   Eller Finland, Danmark och Norge i gemensam aktion.
   Tyvärr är även dessa länder angripna av den liberalglobalistiska sjukan i olika grad och form.
   Vi får nog klara oss själva, och klarar oss gör vi uppenbarligen inte.

   Gillad av 2 personer

 3. Ben-Hur skriver:

  Vi måste definitivt vara på vår vakt. Inte bara mot utländsk invasion på ett eller annat sätt. Utan mer på vår vakt mot våra egna politiker. Som tycks ha som mål att destabilisera det ursvenska samhället till något oigenkännligt som blir än lättare att styra än vad vi redan är.

  Gillad av 5 personer

 4. Göran Fredriksson skriver:

  Det är främst moderaterna under Reinfeldt som medvetet har lagt ner det svenska försvaret. Björklund stod bredvid och såg på men hade inte läst att Hitler tog makten endast 8 år efter den svenska avrustningen 1925.

  Gillad av 1 person

 5. karlgunnareriksson skriver:

  Grannen talte mig om att ungar sparkat sönder köksrutan med en fotboll. Han frågade ungarna vem som sköt. — Det var PUTIN , sade de i kör ! —

  Gillad av 3 personer

 6. Den Sista Karolinen skriver:

  Den s k elitens svek mot Sverige och svenskarna är gigantiskt. Det är som jag ser det odiskutabla fakta.
  Reinfeldt är den absolut största landsförrädaren, i skarp konkurrens med Löfven, som möjligen kan skylla på att han har ständig otur när han tänker.

  Vidare är hela journalistkåren – ej alternativmedia inräknat – definitivt också att betrakta som quislingar med knappt några undantag.
  Punkt.

  Gillad av 9 personer

 7. MartinA skriver:

  Det var Ryssland! Det var därför Reinfeldt fick sitt belöningsjobb på Bank of Russia nio månader efter att han äntligen röstat bort. Reinfeldt hade ju också ändrat lagarna så att de Ryska oligarkerna kunde bedriva rovdrift på mineraler i Sverige (en ändlig och lukurativ resurs) till världens lägsta skatter.

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   Ja, och visst är det ryssarna som också tillåts köpa upp massor av skog och annan värdefull mark i Sverige? För att inte tala om dedär företagen som bl.a. mha svenska skattepengar installerat sig i norra Norrland och får köpa vår elproduktion till kraftigt reducerade priser, visst är även de ryssar?

   Gillad av 3 personer

 8. miketheviking skriver:

  Det utbredda rysshatet/ryssofobin tjänar endast maktens syften.
  Emanerar mest från USA och Sverige viftar duktigt på svansen.
  Makten behöver en yttre fiende att peka på – där som här.

  När bilar i tusental brinner i Sverige, när tusentals våldtäkter utförs, när 10 000-tals inbrott görs, när stulna bilar, båtmotorer, byggmaskiner dagligen lämnar landet, när nya kulturer kallar svenska flickor för horor och svenska killar för fega tjejer, när kulorna viner över gator och torg, när handgranter flyger genom luften…
  Ja, då ska vi tänka på den evigt onda ryssen. Konstigt va?

  Självklart driver Putin ett geopolitiskt spel med inflytelsestärkande aktiviteter men det land som lyckats (o)bäst är väl ändå USA?

  Gillad av 8 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  Richard du har så rätt,
  Ryssarna är inte Sveriges största fiender.
  Utan det största hotet är våra så kallade folkvalda och i princip all media.
  Vem behöver fiender med sådana ”vänner”?
  Hur mycket mer ska landet bli nerkört,
  innan det sovande folket vaknar?

  Gillad av 5 personer

  • karlgunnareriksson skriver:

   Finns ” Det Goda Samhället ” ??? Ja i teorin , men i praktiken rådet det motsatta . Jag hävdar att synden är ingrediens i människors liv , vilket inte ska förnekas. Synden tar sig olika uttryck oavsett om det är internationella relationer eller nationella relationer eller relationer inom det privata. // Det som kan minimera problematik är att människor har god ekonomi . Att nationer har god statsbudget. Att en nation har goda förbindelser med dina grannländer . // Alltså finns en stark relation till Det goda samhället och ekonomiska relationer.

   Gilla

  • gmiksche skriver:

   Det var inte Ryssland som levererade beviset mot socialismen utan Sovjetunionen. Lika lite som det var etniska ryssar som var drivande i den drivande ideologin. Det ryska folket hade utsetts till verktyg för att förverkliga sin egen mardröm. En svårköpt insikt som ryssarna tagit till sig. I motsats till de flesta andra. En förklaring till det rysshat som sprids i västerländska media. Och våra egna.

   Gillad av 2 personer

 10. Pelle skriver:

  Ja, där har du pudelns kärna. Det är faktiskt svenskar som på eget bevåg har ödelagt landet genom att avskaffa försvar, gränser och trygghet. Och det är fortsatt svenskar – Lööf, Löfven, Lövin, m.fl. – som enträget jobbar vidare med förstörelsen. Hur jobbigt det än är måste svenskarna börja rannsaka sig själva över hur det kunnat bli så här. Vad är det i den svenska kulturen som främjar galningars möjlighet att ta sig fram och uppnå maktpositioner? Vad är det som gång på gång ger upphov till extremism? Sverige är allt annat än ”lagom” även om många svenskar lallar runt och tror det. Det finns något djupt sjukt i delar av den svenska kulturen, något vi måste identifiera och faktiskt göra oss av med en gång för alla.

  Gillad av 5 personer

 11. C de Longueville skriver:

  I det tragiska drama som utspelar sig i Svea rike, så är det stora hotet asylkatastrofen och en usel och fullständigt inkapabel statsminister.
  Sveriges alltmer orediga högst ansvarige kan inte på något sätt dölja, att han nu är fullständigt lamslagen.
  En sömngångare och marionett, så till den milda grad oduglig, att alla varningsklockor ringer, mullrar och dånar.
  En krumelur, vars intellektuella kapacitet är så gravt otillräcklig, att moder Svea gråter.
  Att statsministern helt har tappat kontrollen över sin administration och att nationen är på väg mot sammanbrott är bara alltför tydligt

  De gastkramande följderna av den sanslösa, för att inte säga sinnesslöa, eller snarare hjärndöda, statskonsten överskuggar allt.
  Det är en kolossal och gränslös uppsjö av importerade problem, som översköljer och dränker detta stackars plågade land.
  Ett hemsnickrat inferno, dag ut och dag in, som suger all energi ur riket och vars hantering kostar skjortan.

  Det finns ingen reell debatt om de problem och svårigheter, som skapats av de ofantliga skaror, vilka kommit att ockupera och närmast kolonisera valda delar av Europa.
  Allt, för att den svenska PK-nomenklaturan en gång för alla har förklarat, att meningsutbyten av detta slag är obehövliga, omotiverade och ointressanta.
  För att förstärka detta budskap har man kompakt stöd av MSM.

  Tredje statsmaktens propaganda gränsande till ren demagogi kan inte klarare visa hur vilselett, indoktrinerat och hjärntvättat ett folk kan bli även idag.
  Det dominerande och gigantiska problemet för riket är inte utifrån kommande påverkan utan sådan, emanerande från dettas insida.
  Sverige är unikt så till vida, att det är utsatt för en invärtes agitation, vars kraft saknar motsvarighet i de allra flesta av västvärldens länder.

  Gillad av 4 personer

 12. Annika Johansson skriver:

  Många svenskar har en nedvärderande syn på sitt eget land och sin egen kultur och detta kan delvis förklara deras irrationella beteende.
  Det finns flera vitt skilda observationer av detta fenomen.
  Johannes Magnus, Sveriges siste katolske biskop:
  ”Sex har orsakerna varit, är och kommer att vara till olyckorna i Sverige: Egennytta. Lömskt hat. Förakt for lagarna. Liknöjdhet for det allmänna bästa. Tanklöst gynnande av utlänningar. Inrotad avund mot landsmän”
  Heidenstam:
  ”Allt sedan Lucidor har Sverige fött talanger utan att bekymra sig om deras växt, under det att vilken liten utlänning som helst överhöljs med hedersbetygelser och löjlig ära. Sverige omhuldar icke begåvningen utan stryper henne med skuggrädsla, avund och ämbetssysslor. Självunderskattandets röta breder sig vida. Det finns icke en avkrok i Europa, där fosterlandskärleken ligger så död bakom ihåliga ord som hos oss, och det finns ingen Medea, vilken har sin mördarekniv så sölad av egna söners hjärteblod som Sverige.”

  Sundbärg (känd statistiker, deltog i Emigrationsutredningen i början av 1900-talet)
  ”Svensken är likgiltig för sitt eget, hänförd af allt som ligger långt borta.”

  Susann Sontag (amerikansk författare, litteraturkritiker och debattör):
  ”This national desire to be loved also informs their willingness to put themselves down.”

  Om man vill komma tillrätta med dagens problem måste man diskutera sin egen syn på Sverige, sin egen kulturella särart och inte skylla problemen på andra kulturer, folkgrupper och länder (som bara gör vad som är rationellt för dom).

  Gillad av 8 personer

  • pllay skriver:

   Det är stor skillnad på överhetens kultur och menighetens.
   Menighetens kultur är den Lutherskt arbetande, ärlighet, förkovran, planering och ödmjukhet.
   Mycket lik övrig Nordisk och Finsk kultur, formad av klimat och svält.
   Överhetens kultur är den du beskriver, det är överheten som saluför Sverige och svensk menighet, i strid med den genuint svenska kulturen.
   Sverige är delat mellan svenskar och överhet, där överheten har makten och ordet.

   Gillad av 3 personer

   • pllay skriver:

    BRRR, inte glatt trallande utan blint lydande, svensken kuvades av Gustav Wasa och har sedan dess förblivit lydig.
    Med goda ledare en positiv del av kulturen men nu, med onda ledare en katastrof.

    Gillad av 1 person

   • pllay skriver:

    Efter en del funderande kom jag fram till en möjlig förklaring till vår politiska debatt.
    I Sverige debatterar vi egentligen inte sakfrågor eller ideologi, vi torgför bara vår lydnad mot överheten alternativt hur obstinata vi är.
    MSM och majoriteten av befolkningen uttrycker med glädje sin absoluta lydnad och höjer villigt höger arm i vinkel för att visa sin underkastelse och lojalitet mot överheten.
    Vi dissidenter är en mycket mörk fläck på etablissemangets Sverigebild.
    Med denna förklaring är oppositionens ynka 20% inte längre förvånande, att ytterligare 30% skulle våga obstruera mot makten och rösta mot etablissemanget är synnerligen otroligt.
    Nej, lydnaden mot överheten är en djupt rotad del i vår kultur, den överges inte frivilligt.

    Gilla

   • brrr skriver:

    PLLAY, det är nog mer korrekt med blint än glatt, ja.
    Flera av dem jag känner är också jä****t självtillräckliga. Ser med arrogant förakt ner på sådana som mig.

    Gillad av 1 person

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  Dina vänner verkar inte insatta i tänket. Frågan är inte om ‘fiende Gul’ kan göra det du räknar upp, utom han vill och anser det värt kostnaden i resurser (och den kostnaden mäts inte med vår måttstock utan med hans egen, dessutom).

  Vad har varit den ryska utrikespolitikens nål sedan Peter den Store? Att trygga gränserna för moderlandet, vilket bäst görs genom buffertzoner så att eventuella strider kan utkämpas på annans mark. Att ha tillgång till Atlanten på fler än ett ställe. Att försvara och hålla Ryssland starkt oavsett priset.

  Oavsett vad man anser om den ryska diktaturen så är dess första lojalitet mot sig självt, inte mot EU, FN, div. banker och multinationella investeringsbolag, eller visioner. Det som omöjliggjort effektiv politik mot och med Ryssland är (bortsett från detaljer som fredsrörelser och liknande) primärt att svenska politiker, från Bildt och framåt, dels velat ha pengarna försvaret kostar till annat (det var Bildt och Westerberg som påbörjade vad Reinfeldt fullföljde både avseende kolonisationspolitik och folkutbyte och försvarspolitik) dels envisats med att betrakta och bedöma omvärlden med den egna måttstocken som universell sanning; något som är både inbilskt, korkat och rasistiskt.

  En annan sak att beakta, Sörman, är följande:

  Är du villig att dö av en rysk kula för att Stefan Löfven skall vara statsminister? Det bör alla fråga sig, som inbillar sig att de skulle kunna försvara Sverige från rysk aggression: är jag villig att dö för att nuvarande riksdag och regering skall hinna lämna landet med sina tillgångar intakta? Är jag villig att dö för att alla de företagsledare, opinionsbildare, journalister, kultur’arbetare’, politiker och liknande som fängslar svenskar för deras åsikter och hyllar afghanska våldtäktsmän om hjältar skall kunna fortsätt som förr?

  Det där Sverige en soldat skall vara villig att dö för, var är det nånstans? Är du villig att dö för Botkyrkas muslimer? Malmös zigenarligor? Husbys knarkhandlarklaner?

  Är du, svenske soldat, villig att dö för genusmyndigheter, värdegrund och massinvandring? För bag-in-box-folket som röstat för att landet skall invaderas av främmande folk?

  Är du villig att döda och dö för att våra politiker skall sitta kvar där de gör? För att ägarfamiljerna skall sitta i orubbat bo? Det är den verkliga frågan om försvarsvilja. Resten är snömos och illusioner av det slag makten alltid lurat folket att dö för. Samma patriotism som nu skall väckas till liv till försvar mot ryssen är den som i årtionden kallats rasism och ondskan själv. Det är inget som skorrar falskt där, kanske?

  Låt Löfven, Wallenberg och de andra utgöra första linjen i en pansar-skytte bataljon på Gotland. Efter att de varit i elden skall jag fundera på saken.

  Om någon av dem ännu lever och inte bara är brända slamsor.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 11 personer

  • Hans Karlsson skriver:

   Det är det du anför här, Rikard, som är det största problemet med det svenska försvaret – att den mentala inställningen att försvara landet inte längre finns. En stor del av en möjlig värnpliktsarmé vore ju muslimska invandrare som vill förändra samhället i sin riktning – varför skulle de försvara den ordning som de bekämpar? Och, helt rätt, varför skulle jag vilja försvara ett land som jag inte vill ha? Att vi får detta problem på halsen är en helt annan aspekt på folkblandningen än den vanligtvis beskrivna. Ett homogent land med gemensamma rötter eller ett land som USA som kräver lojalitet med konstitutionen (och inte strör bidrag omkring sig), då fungerar det hjälpligt. Men ett land som blandats upp med befolkningselement med helt olika framtidssyn på vad detta land ska leverera – det kommer inte fungera, det blir storskalig desertering och förräderi.

   Man ska inte underskatta Ryssland. Deras subversiva verksamhet i freds- och anti-kärnvapenrörelser som fanns under hela 70- och 80-talen visade sig vara just så omfattande som konspiratoriska KGB-letare trodde. Idag vill man i Ryssland ha ett destabiliserat väst – det är nämligen inget hot mot Ryssland, man har fullt upp med sina egna problem, man avrustar för att ha råd med migration av dysfunktionellt folk.

   Men, Ryssland kommer aldrig tolerera en islamsk stat vid dess flank. När Sverige blir muslimskt om några decennier kan jag utan vidare föreställa mig att Ryssland tar över. Och allvarligt talat så kommer de flesta etniska gammalsvenskar då vara tacksamma. Det islamska kalifatet är ett större hot för vårt sätt att leva än en rysk ockupation. Det blir pest och kolera att välja emellan – och ansvaret faller avgrundstungt på de totalt ansvarslösa politiker som satt oss i denna situation. Jag ställer upp alla dagar i veckan på landsförräderiåtal mot både Reinfeldt och Löfven. De får aldrig en frisedel från min sida. Strängt taget kan man stryka landsförräderi-begreppet från det allmänna medvetandet om det inte gäller för de politiker som understödjer andra folk än det svenska, som tillåter övergrepp på sin egen befolkning av främmande migranter och kriminella.

   Det finns också mindre incidenter som kan motivera Ryssland till tillfälliga övertaganden av svensk mark. Om t ex muslimska terrorister tar ryska medborgare till fånga här i landet och svenska myndigheter varken vill (troligast) eller kan åtgärda problemet. Då får vi en Krim-situation.

   Gillad av 3 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Det scenario du löst skisserar förutsätter för all del att Ryssland i nuvarande form finns om femtio år. Det är lång ifrån säkert – landet kan ha kollapsat i inre strider. Det kan också var involverat i öppna gränskrig, eller utsatt för nya försök att rusta ihjäl det/rätta in det i ledet via sanktioner från IMF m fl.

    Vi vet helt enkelt inte. Kom ihåg att 1988 var alla statsvetare, politiker, ekonomer med mera helt och hållet överens om och tvärsäkra på att Sovjetimperiet skulle bestå i generationer. Jag träffade under Lundatiden en, säger en (1) professor i statsvetenskap som öppet erkände att och hur fel han hade haft, oförblommerat utan omsvep. En. Resten hade med hull og hår huggit in på ”the end of history”-hypotesen som absolut sanning…

    Dock: låt säga att vi 2050 har ett splittrat land, ungefär som Libanon på åttiotalet eller Jugoslavien under sönderfallet. I det scenariot har Ryssland två strategiska mål:

    1) Upprätthålla splittring och kaos och tvinga/lura EU (om det finns kvar) samt opponenter bland andra länder att spendera resurser i Sverige. Det dränerar motståndares resurser, både ekonomiska och politiska och skapar splittring även där. Det upprätthåller en buffertzon mot Ryssland samtidigt som ryssvänliga enklaver kan utnyttjas/skapas (se på allt från Spanska inbördeskriget till dagens Syrien; det är samma strategi man framgångsrikt använder). Rysslands mål är inte fred i buffertzonen, eller demokrati eller något annat västerländskt imaginärt utan alltid realpolitiskt. Flygplatser, kraftverk och hamnar kommer att prioriteras, till synes av en ren slump. Stadskärnor kommer att lämnas till USA/internationella styrkor/FN.

    2) Sakta bygga en allt mer ryssvänlig grund för en de facto lydstat, de jure vänligt sinnat grannland med tacksamhetsskuld och visst beroende av grannen. Jämför USA:s agerande i Syd- och Centralamerika, eller än hellre Storbritanniens, Tysklands, Hollands och Frankrikes i Asien från ca 1800 och framåt. Detta mål har ingen bortre tidsgräns, utan ligger löpande i alla taktiska överväganden. Om det tar ett år, tio, hundra eller mer spelar ingen roll. Ryssar är realpolitiker, inte idealister. Titta på hur Otto Skorzeny lärde araberna att slåss: han själv lärde det av ryssarnas tankesätt. Termen (om jag minns rätt) är på engelska ”open ended strategic goal”. Avgränsade mål reduceras till taktiska och operativa med detta tankesätt.

    Jag finner det mer än lite perverst komiskt att samma politiker och mediala prästerskap som än en gång bräkt ur sig läran om alla folks förbrödring och aldrig mera krig, åsikts-, yttrande- och tankefrihet nu allt mer kräver patriotisk enhet, likriktning, med mera. De två föregående världskrigen gick det att vända kappan sålunda, men tredje gången gillt?

    De olika invandrade elever och kollegor jag tidigare haft har när temat varit, låt mig kalla det ”strida för Sverige”, varit väldigt tydliga med att ja, de är villiga. Men inte gratis. Skall de slåss för ett land är det landet sedan deras. Inte helt lätt att inte hålla med dem, anser jag. Våra politiker borde aldrig slutat låta skolan lära ut klassikerna och antikens historia i detalj: legostyrkor var lojala mot den som betalade i Rom, men invandrade (peregrini) folk som livnärde sig som soldater var lojala mot sitt eget folk, inte staten.

    Ursäkta min något orediga disposition, men ämnet är enormt och utrymmet begränsat. ”Hjärnan spretar!” som en tidigare elev beskrev det när associationerna far åt alla håll.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 5 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Rikard, du rör vid kärnan i stoltheten och solidariteten för det egna landet. Svenska folket och assimilerade invandrare är jag solidarisk med, politikerklassen och dess medlöpare inte.
   Jag röstade inte på årtionden ( utom mot EU medlemskap ) men gav, med viss tvekan, min röst till SD 2014 och 2018. SD har sedan dess tagit bort ”ut ur EU” från sitt program så nu blir det AfS.
   Jag har reträttboende ordnat i ett utomeuropeiskt land där jag kan tänka mig att gå i krig för både folket och regeringen även fast jag är 70 år.

   Gillad av 1 person

  • Rockburken skriver:

   Fan vad bra. Och en lärare dessutom. De flesta lärare jag träffar har en ”annan stil”. 😉 Lite förenklat kan vi kalla det för en lite ”sämre stil”.
   10 av 10 poäng.

   Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Tackar och rodnar!

    Det kanske är för att jag var en massa annat innan jag blev akademiker?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gilla

 14. Från tundra till ångande djungler skriver:

  Många vill krympa världen för att vi skall komma närmare varandra. För att bygga en öppen och gränslös värld. Misstänker att den tankefiguren låg bakom det politiska fyrbåk som tändes år 1975. Att man från och med detta år skulle verka för mångkulturen. Att den skulle ledsaga vår politik. Så viktigt att detta skrevs in i vår grundlag. En vattendelare inom svensk politik, som tämligen obemärkt smögs på oss – utan någon egentlig debatt. Världen skulle öppnas och komma till oss – för att peka på hoppets och fördomsfrihetens bättre väg – som man antagligen tänkte. Att Sverige framgent skulle omvandlas till ett etniskt och religiöst diversifierat land. En slags världslig minimikopia som förebild för resten av världen. Där var och en gavs rätten att odla sin egen identitet, bestående av kultur och religös särart. Och även få ta med sig den egna historien och bakgrunden – bibehållen inom en diaspora – odlad inom svenska gränser.

  I södra Ecuador och norra Peru fanns det fram till mitten av förra århundradet en indianstam – Jivaroindianerna – som tog fiendens huvuden till trofé. Dessa huvuden krymptes sedan till minformat. Man fick därmed, ansåg man själva, en viss kontroll över fiendens själ. Man inte krympt världen, men gjort sina fiender mindre.

  Härom dagen, här på DGS, togs mellersta österns politiska kittel upp för analys. En för oss kulturella monosvenskar svårbegriplig materia. För ingredienserna är många och minst sagt spretiga. I dag låter vi en miniversion av världen växa till sig inom Svenska gränser. Som en slags öppen och förkrympt värld. Så hela mellersta österns får plats här hos oss. Ibland krympt ända ned till en stads storlek. Som i dagens Malmö.

  Jivaroindianerna var ute efter kontroll när de krympte sina fiendes huvuden. Något sådant tänkte sig nog inte svenska politiker år 1975. Däremot föresvävade säker idéer om att – om världens fick komma till lugnets hörn – här i norden, skulle freden förbättras. Att mellersta östen krympt på indianvis, nog skulle skapa bättre förutsättningar för en fredlig samexistens.

  Under efterkrigstiden kom till del en viss ideologi i motsättning till försvaret av det egna landet. Man visste inte riktigt var dessa människors lojalitet låg. I en världslig ideologi eller inom landets egna gränser? Det skapade stor osäkerhet. Samma fenomen kan uppträda vid kulturella och nationella friktioner. Vad ligger högst på människors egen prioriteringslista? Försvaret av landets gränser – eller den egna kulturen, religionen eller etniciteten?

  I vad mån politikerna resonerade i dessa banor år 1975 har jag själv ingen aning om. Det tänkte nog bara – att om vi krymper världen så bli det mer av fred här på jorden. Lite som Jivaroindianerna tänkte, men i mer begränsad skala, med fiendens förkrympa huvud upphängt i sitt bälte.

  Människan bär på otaliga tankefigur, ideologiskt, etniskt, religiöst och kulturellt särpräglade. Att krympa huvuden, och världen själv, gör den knappast enklare. Kanske är det tvärtom. Att fokala brännpunkter istället ökar mänskliga temperaturer. Att gränser hettas upp. Och kan spricka och splittras som härdat glas. Att människor inte bara har en gräns att försvara – utan massor och starkt särskiljande och otydliga. Uppsplittrat i olikartade ideologier, religioner, kulturer och i etnicitet. Likt forna Jugoslavien, förkrympt och stort på en och samma gång. Och att i det försvaret står sig JAS-plan och u-båtar sig tämligen slätt.

  Gilla

 15. Stefan Sewall skriver:

  Ryssarna är inte kommunsiter längre.
  Det var skilnad när det var kommunism i Moskva och det fanns en målsättning att sprida kommunismen över hela världen och det fanns en Warszawapakt med fyra miljoner man stående armé nära järnridågränsen och 100 000 tanks beredda att storma in här när som helst.
  Då var man också på helspänn i öst och väntade sig överraskande blixtanfall från väst.
  Nu finns inte målsättningen i Moskva att påtvinga oss ett nytt ekonomiskt politiskt system.
  Spänningen är lägre. Putin och Trump talar ju med varann och det finns ingen Warszawapakt.

  Gillad av 3 personer

  • karlgunnareriksson skriver:

   — Ryssen kommer ! Ryssen kommer ! —
   Detta scenario har jag hört redan på 1960 – talet då jag försökte sätta mig in i vuxenvärldens åsikter. Det spelar ingen roll om det var tidigare Sovjetunionen eller nutidens kapitalistiska Ryssland. Ryssland kommer att invadera Sverige på ett eller annat sätt , enligt alla negativister till rysk befolkning. Visst ska invandrare från Ryssland genomgå kontroller precis som alla invandrare ska testas . Det är en naturlig process som alla länder genomför. // Men denna ständiga hotbild om att Ryssland i en nära framtid kommer att ockupera Sverige är en fiktion. Och har alltid varit en fiktion. // Tycker mig istället vara realist om att Sverige tillhör USA i och med gemensamma militära övningar på svensk territorium. Och att Sverige deltar i militära operationer utomlands ( Lybien , Afghanistan i historik ) i det att stödja USAs militära imperialismen. Och även stöd till terrorister i Syrien av någon outgrundlig anledning. Men USA sätter ju agendan för svensk utrikespolitik . Sverige är numera en delstat till USA vad gäller svensk utrikespolitik. Och då ingår det propagandistiska ryssfobin. Svensk massmedia hakar på — annars inget presstöd.

   Gilla

 16. karlgunnareriksson skriver:

  För övrigt bör vi svenskar vara tacksamma till den ryska befolkningen när det gäller historiska insatser. De fick under andra världskriget nazismen ( rasismen ) att bita i gräset. Det var ryssarna som satte stopp för ideologin rasismen.
  Det är viktigt att påpeka i nutid när nu rysshatet i Sverige åter florerar. Vem / vilka som initierar rysshatet borde vara en analys för sig. // Nej , jag är ingen tokig internationalist i mina kommentarer . Jag är tokig nationalist , då jag hävdar att nationalismen är den mest demokratiska formen för folkets inflytande. // Internationalisterna och svenska globalister , dvs överstatlighet vill gömma sina partiprogram , då dessa partiprogram är noll värda i det överstatliga. Deras partiprogram är enbart en fiktionsvilja i den s.k europeiska gemenskapen.
  Nationalist är frihet när det gäller ekonomiska fördelar. Vi slipper betala 40 miljarder varje år till EU ! Att vara nationalist är en ekonomisk relation och inte ett främlingsfientligt tänkande. Eget hus är guld värt för svenska medborgare oavsett tidigare medborgarskap. Värna den svenska statskassan !

  Gilla

 17. karlgunnareriksson skriver:

  Internationella relationer : är det så jävla svårt att förstå , att kapitalismen högsta stadium är imperialismen . Rysshatet ( dess fiktion / propaganda ) är ett troll från USA i det att skapa militära konflikter i Europa. USA vill inlemma Västeuropa i militära konflikter med Ryssland och Kina . Därav all propaganda om att Ryssland och människor i Ryssland är ett krigiska. Alla normala människor vill ha fred . Även ryssar . Om den ryska befolkningen inlemmas i imperialistiska krig , så störtar de tsarer. Detta borde den svenska befolkningen tänka på i dess bejakande till partier som går i USA – imperialismen intressen utomlands.

  Gilla

 18. Rockburken skriver:

  Vi kan vara helt lugna. ÖB dansar och sjunger som en del i Priderörelsen. Detta väger med råge upp alla negativa beslut och nedskärningar som har gjort inom försvaret.
  Det finns anledning att tro att nedskärning och försämringar inom till exempel äldreomsorg och skola också kommer att åtgärdas på samma eller likande sätt. Det dansanta beteende som vår ÖB uppvisar kan stå som förebild för övriga aktörer som vill råda bot på de negativa effekter vi ser i det nya Sverige. Skicklighet i dans, och rytmiska inslag, helt befriat från fördomar, är den nya metoden. Och det bästa av allt, metoden kräver ingen hjärna att tala om. Den kan därför utövas av alla (inkludering och allas lika värde).

  Gillad av 1 person

 19. karlgunnareriksson skriver:

  När ska befolkningen i USA störta sina imperialistiska tsarer oavsett om de betecknar sig som demokrater eller republikaner ? Imperialistiska krig kostar skjortan för varje USA – medborgare. Anti till imperialismen är detsamma som att bejaka fred och ekonomiska insatser för amerikanska medborgare. Är det så jävla problem att satsa på sina egna medborgare än att investera i krigiska produkter och imperialistiska soldater ?

  Gillad av 1 person

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Aaah, vilken underbart skrämmande nostalgitripp du bjuder på! Det var länge sedan man hörde:
   ”Krossa! U!S!A! Im-per-i-alismen!” takfast ekande mellan husfasaderna i Stockholms innerstad, under blodröda och svarta fanor och i taktfast marsch.

   (Du vet kanske inte det här, men det finns inget som är så farligt som ett tomrum när det gäller makt och inflytande. Alternativet till USA och dess politik (med skavanker och förtjänster) är Ryssland, Kina och islam, läs: Saudiarabien (främst via dawah). Något gullefnuttnuttigt ideal med Vattumannens tidsålder, lejon och lamm och så vidare erbjuds inte. EU är en förlamad anka om anglicismen ursäktas, och är inte ett alternativ.)

   Aaah, minnen av Gärdet-fester och liknande! När små demagoger med stålbågade glasögon av Himmlermodell höll tal om hur diverse teoretiska idealsamhällen var bättre än de reellt existerande alternativen. När gåsleverkommunister framhöll Maos och Dengs Kina som ett föredöme i miljöpolitik! Och när alternativet till den amerikanska kulturimperialismen var… Sovjet, DDR, Tjeckoslovakien och Rumänien – medan arbetarklassens ‘lurade’ ungdomar valde ABBA, Coca Cola, amerikanska bilar och jeans framför unisexoveraller, träskor, näbbstövlar, afghanpälsar och polisonger ända in i nästa vecka.

   Man kan tro du har en tidsmaskin till 197-.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gilla

   • J-Ekbom skriver:

    Rikard

    Jag förstår inte sådana som dig. Du ondgör dig för soviets imperialism men raljerar när imperialismen blir amerikansk.
    Du har bliviti indoktrinerad av samma amerikanska imperialism, att den behövs. Så, att insinuera att någon är nyttig idiot när man kan säga det definitivt om dig själv, då är det bäst att inte skriva alls.

    Gilla

 20. Lars Bernhoff skriver:

  Sörman klandrar de som klandras bör dvs oss själva och de politiker vi har valt. Antingen är vårt självförsvar så lågt nedprioriterat att det får mindre pengar för att det tillfälligt verkar lugnt, att försvaret är ett särintresse eller att det inte spelar så stor roll när en del politiska ledare tror att svensk kultur är att dansa små grodorna vid midsommar (Mona Sahlin).
  Visst uppvaknande är på gång, men sossarna tvekar eftersom de tror att de saknade pengarna behövs till annat som ska locka väljare till deras sjunkande skepp vid nästa val.
  Pinsamt och olyckligt. Putin, som inte har råd, satsar ändå, det är den verklighet vi ska förhålla oss till

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.