Bitte Assarmo: Vem tjänar på klimatångestbegreppet?

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Med jämna mellanrum kommer larmrapporter om den psykiska ohälsan bland unga. Enligt Socialstyrelsen mår vart femte barn i Sverige psykiskt dåligt, en skrämmande hög siffra – särskilt i ett land som för inte så länge sedan gjorde anspråk på att vara en humanitär stormakt. (Det görs förresten fortfarande sådana anspråk då och då, i alla fall från människor som väljer att bortse från verkligheten, men orden ekar tomma och innehållslösa för allt fler medborgare).

Allt fler ungdomar rapporterar att de har psykiska besvär såsom oro eller ängslan. Det är framför allt depressioner och ångestsyndrom som ökar hos de unga, och som om det inte räckte med det så har de unga på senare tid dessutom pådyvlats en akut ”klimatångest” via medier och kändisar. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet lider så många som 80 procent av landets unga av denna nya form av ångest.

Det är alarmerande siffror men fullkomligt logiska. Med den snedvridna klimatalarmism som råder i Sverige idag är det givet att unga, lättpåverkade människor känner hopplöshet och maktlöshet och får svår ångest som följd. Jag har tidigare skrivit här på Det Goda Samhället om en god vän som i unga år fick vad som väl idag skulle kallas ”oljekrisångest” och försökte ta sitt eget liv – och då var rapporteringen inte ens en bråkdel så ödesmättad och domedagsmässig som idag. Min gissning är att självmorden bland unga kan komma att skjuta i höjden som en effekt av mediernas onyanserade klimatlarm.

Samtidigt ger ju klimatalarmismen också klirr i kassan för den som vet att utnyttja den här typen av fenomen. Klimatångestbegreppet har öppnat helt nya vägar till miljonbidrag från skattebetalarna, med skattefinansierade kurser som ska hjälpa de drabbade att hantera ångesten. Om kurserna fungerar eller ej tycks inte vara särskilt noga kontrollerat. Här gäller ungefär samma regler som gällde under den stora flyktingvågen 2015 – det finns bottenlösa brunnar att ösa ur och resultatet är av underordnat intresse. Men är det någon ansvarig som ens lyft frågan om hur den rådande sensationsjournalistiken påverkar de ungas hälsa? Jag tvivlar tyvärr på det.

Så samtidigt som medierna profeterar om domedagen i parti och minut, och skapar klimatångest hos en skrämmande stor andel av Sveriges unga, ska skattebetalarna stå för kostnaderna för klimatångestkurser. Klimatångestkurserna skulle sannolikt inte ens behövas om medierna tog sitt ansvar och rapporterade sakligt om klimatet. Ändå tvingas skattebetalarna pröjsa för något som medierna egentligen borde hållas ansvariga för.

Det är givetvis helt orimligt, särskilt som det är så många offentliga verksamheter befinner sig i kris. Men eftersom skattebetalarna ses som en kassako, med ansvaret att upprätthålla ett söndertrasat samhällskontrakt som politikerna sedan länge brutit, så är det ingen av de ansvariga som lyfter den frågan. Regeringen – oavsett politisk färg – har vant sig vid att kunna handskas lite som de vill med skattebetalarnas pengar och det är sannolikt ingenting de tänker sluta med i första taget.

Men vad händer med den övriga psykiatriska vården när regeringen pumpar in miljoner i klimatångestprojekt av olika slag? Pengarna måste tas någonstans ifrån, och allt kan man kanske inte ta från pensionärerna. Så hur prioriterar man? Klimatet är ju, får vi veta varje gång vi öppnar en tidning eller slå på TV-nyheterna, den allra viktigaste frågan. Innebär det att klimatångest också är den ångestform som är viktigast att behandla? Och om så är fallet – vad händer med de unga som lider av en mer vanlig och mindre viktig ångest?

Erfarenheten från de senaste årens politiska prioriteringar visar med all önskvärd tydlighet att de frågor som trendar mest, och som får mest bevakning i medierna, också är de områden som får mest pengar. I takt med att klimatångesten ökar kommer vi därför sannolikt att få se hur pengar till annan psykiatrisk vård blir åsidosatt. Så den stora frågan är: Vem är det som tjänar på klimatångestbegreppet? Jag tror knappast att ungdomarna, som drabbas av den, är några vinnare. Men att någon vinner på det här kan man vara ganska säker på.

39 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Vem tjänar på klimatångestbegreppet?

 1. Lars skriver:

  Ångest och depression vet man egentligen varför det uppstår märkligt nog, ångest är knappt definierat, men man menar att det är affekten rädsla (och troligen att man inte kan identifiera orsaken till rädslan ungefär som när vi går omkring med en obestämd oro för att något inte funkar, men vi kan inte sätta fingret på vad det är (men har naturligtvis gjort någon form av observation och ser någon slags mönster, men kan inte medvetet sätta fingret på vad det är).

  Rädsla är ju även kopplat till kamp/flykt mekanismen, men även till social motivation, frustrerad sådan, och närmast till Anknytning och Verifiering (driften att förstå).

  Det ger mig en bild av vad som händer om än inte hundraprocentig kring medias, politikers, skolans och andra ledningsstrukturers illa fungerande och det handlar om brister i information, stringens och rapportering, men också känslan av att man inte kan identifiera sig med samhället omkring en, ingen tar tag i problem, vi kan inte lita på dem och känslan av Anknytning frustreras.

  Kanske det är så. Låter enkelt, men stämmer med Bitte Assarmos observationer.

  Dessutom har vi en värld driven av självhävdande, man ska vara något, bli något, ha de senaste mojängerna, resa och ha villa och bil och man vill ha det på en gång, för vi ser ju på TV hur den övre medelklassen lever och dessutom ska vi blotta vårt inre och våra liv på Facebook och vi ska läsa om kändisars senaste skilsmässa och hundar och vi ska tävla i Idol.

  Resultatet för de som lyckas hitta en nisch blir nog narcissism istället för balanserad social motivation och känslomässig balans.

  En hypotes jag vågar framföra är att depression beror av frustrerad social motivation! Men bara en hypotes. Fobier som överdriven rädsla för att himlen ska falla ned över huvudet är kanske en avledare för ångest, men det blir etter värre. Men som sagt, bara en hypotes.

  Gilla

 2. Anders F1 skriver:

  VIK lever av klienter. PE:s doktrin. Nästa gäng är bildade, vita, medelålders, heteromän som kollapsar.

  Det här blir bra.

  Gilla

 3. MartinA skriver:

  En provinsiell förklaring till en fråga som drivs globalt är felaktig. Media ägs för övrigt globalt, Schiebstedt till exempel kontrolleras av de stora bankerna på Wall Street.
  Långsiktigt kommer klimatalarmismen vara katastrofal för de som bor nära polerna. Och möjligen litet gynsam för de som bor närmare ekvatorn.

  Gillad av 1 person

 4. Lars Strömberg skriver:

  Ibland verkar det som att det är ÅNGESTEN som skall dämpas. Inte den påstådda klimatutvecklingen.
  I SvD häromdagen stod det om den så kallade”Overshoot Day”. Det vill säga det datum då vi tagit ut mer av jordens resurser än vad som hinner nyskapas på ett år. Det är förvisso ett lite annat orosmoln än klimatet, men det kvittar i sammanhanget.
  Där stod ungefär att Overshoot-alarmisterna säger att:
  Den som är orolig för framtiden bör ändra sitt beteende och köra mindre bil, åka mer kommunalt, flyga mindre och äta mindre kött.
  Två reaktioner från mig:
  1 Datumet är exakt satt till 29/7. Men lösningen är diffusare. HUR mycket mindre kött? HUR mycket mindre bil etc? Okay, säg halvera köttmängden och dubblera kollektivåknings-andelen. Men den som redan är spår-åkande och kött-snål då. -Hur gör den för att få allt att räcka till minst 31/12?
  2 Vad är egentligen SYFTET? Är det ORON eller är det FÖRBRUKNINGEN som skall dämpas? Dvs är det bara de som är oroliga som behöver göra något?

  Gilla

 5. Ben-Hur skriver:

  Ja, först betalar vi, skattebetalare, en stor och avgörande del av mediernas möjligheter att uttrycka sig. Vilket dom sedan använder frekvent till att föra oss bakom ljuset och bli uppskrämda och få neuroser och psykoser. Sedan skall vi själva bekosta klimatångestkurser för att ta oss ur eländet. Det är ju inte precis några nyheter. Bara som vanligt!

  Gillad av 3 personer

 6. Jari Norvanto skriver:

  Det är hur som helst svårt att ens få en kommentar i kommentarsfältet i Läkartidningen publicerad, som ifrågasätter det antropogena inflytandet på ‘klimatförändringarna’ och hysterin som omger den väckelserörelseliknande cirkusen och den massiva uppslutningen kring det hela. Det är tydligt att Läkartidningen är etablissemangets tidskrift, och i så motto kolporterar PK-stoff och dess nyspråk (beträffande migrationen, jämställdheten och klimatet mm) och utesluter meningsmotstånd.

  Gillad av 4 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Att vara en humanitär stormakt, om man nu verkligen är det, är säkert något att vara stolt över. Att vara en intellektuell eller vetenskaplig stormakt vore förstås ännu finare särskilt i ett land som delar ut Nobelpris. Där är det dessvärre betydligt sämre beställt och granskar man landets utbildningssystem och dess resultat blir man än mer betänksam. Vi kan bara hoppas att verkligheten här är bättre än mediabilden. Av mediabilden att döma tyder dessvärre det mesta på att landet som kunskapsnation befinner sig i fritt fall. De flesta tänkande varelser har slutat läsa tidningar och den vanligaste knappen på TV-kontrollen har blivit avstängningsknappen. Hoppet står till det intellektuella utbytet på nätet samt ett antal utländska tidningar.
  Jag hoppas att det inte bara är jag som är bekymrad.

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Har man som idé att alla ska utbildas och få en högre, gärna akademisk examen, så blir ju resultatet därefter. Många har ju inte varken lust eller förmåga att utbilda sig till något som kräver 12 – 20 års skolgång. Dessutom, vi behöver ju inte horder av akademiker. Så länge tillräckligt många, säg 20 % av ungdomarna är både begåvade och flitiga så kommer vi kunna vara en framstående nation. Sen får resten bli bilmekaniker, elektriker, rörmokare, sopåkare eller vad som nu behövs. Välbetalda arbeten som man mycket väl kan försörja sig på. Behöver vi ”enkla arbeten”? Inte nödvändigtvis.

   Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ‘If people in the media cannot decide whether they are in the business of reporting news or manufacturing propaganda, it is all the more important that the public understand that difference, and choose their news sources accordingly.” (Thomas Sowell)

   Gillad av 1 person

 8. Christer L skriver:

  Det är dock inte för att nyhetsmedia och klimat-ångest-terapeuter ska sälja nyheter och tjäna pengar på folks oro som detta med klimatet pågår. Klimatproblemet, som nog är realitet på någon nivå, har blåsts upp till enorma proportioner som en skenbild, för att enkelrikta allmänhetens uppmärksamhet och kontrollera denna. De som inte röstar för Klimatet är demokratins fiender – på den nivån är det nu. Och i alla demokratier mår alla dåligt av detta, en psykiskt skadlig nivå av offentlig lögn härskar. Man försöker installera ett globalt samhällssystem, all makt till en överstatlig nivå ovan molnen genom att vilseföra menigheten. Varför? Det är frågan. Är det verkligen för Freden, för Klimatet? Resultaten blir katastrofala.

  Gillad av 1 person

 9. Aurora skriver:

  Greta och ett antal vänsterextrema aktivistorganisationer verkar vinna på klimatångesten. Greta ertappades bärandes tröja med AFA-logga samt en anarkistgrupp som kallar sig Extinction Rebellion som öppet uppmanar till våld som metod. Samtidigt som Greta nu säger sig inte stödja våld så avslöjar hennes mamma (Malena Ernman) att det var hon som bistod med tröjan. Man undrar vad Malena har för inställning till våldsam civil olydnad. Nu hävdar Greta att hennes Atlantseglats inte är sponsrad fastän det står klart att lyxsegelyachten är sponsrad. Dessutom är hennes val att i 6veckor segla över Atlanten istället för att flyga ett lyxigt överklassbeteende och en provokation mot vanligt folk som varken har tid eller råd med sådan lyx. Gretas budskap blir; jag flyger inte, jag seglar. Ska vi andra göra det också? Ok, det gjorde Columbus; för 500 år sedan. Greta kunde väl åtminstone åka med ett fraktfartyg. Då hade hon ju ändå inte backat längre än till 1800-talet.

  Gillad av 3 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    En liten skärm vore ännu resurssnålare. Hon sägs för övrigt kunna se skiftningar i koldioxidkoncentrationen med blotta ögonen. Så jag tycker att hon borde kunna skicka sina budskap medelst tankeöverföring.

    Gilla

  • mktafskum skriver:

   Hur ska Greta ta sig till Chile ? Från USA där hon kommer vara? Det finns inga ordentliga tågförbindelser och de som finns är oftast inte elektriska. Vägarna är farliga för (motor)cyklande turister i Mexiko plus alla kidnappningar utförda av allehanda kriminella grupper. Maras i Centralamerika. Anderna och djungel i Sydamerika. Kusterna är långa, strömma samt fyllda av knarkligor per båt. Hon får göra som Phileas Fogg i Jules Vernes roman – flyga ballong. Den kan ju visserligen sänkas med en dron. Sedan kan man undra om helikoptrar, flyg, bränsledrivna båtar ska bevaka hennes seglats. Det hela visar på att bäst vore hon talar via (klimatfientligt) internetsystem hemma i sin uppvärmda (via sol/vind energi) våning.

   Gillad av 1 person

 10. UlfH skriver:

  En miljon svenskar äter antidepressiv medicin. ADHD och andra bokstavsdiagnoser har också ökat dramatiskt under mycket kort tid. Siffror som borde ifrågasätta begreppet välfärd.
  Att många människor kommer projicera sin ångest på ”klimathotet” är uppenbart. En ångest som kanske har en helt annan orsak, kanske en brist på meningsfulla relationer, skapande och nyfikna intressen i människors vardag.
  Uppenbart är att människor blir alltmer slutna och ensamma i vårt fosterland, och det beror inte på klimatet, utan mer på tystnaden och all desinformation medierna spyr ut varje dag..Och det kanske är den verkliga orsaken till att människors psykiska ohälsa.

  Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”En miljon svenskar äter antidepressiv medicin. ADHD och andra bokstavsdiagnoser har också ökat dramatiskt under mycket kort tid. Siffror som borde ifrågasätta begreppet välfärd.”

   Tvärtom så tror jag att välfärden har med saken att göra – det subjektiva lidandet och prevalensen av psykiatriska tillstånd. I riktigt miserabla länder eller epoker är svält, brist på färskvatten, farsoter och ond, bråd död ett större gissel än neuroser och orosrelaterade problem, tristess, rastlöshet och olika grader av nedstämdhet. De essentiellt och existentiellt mänskliga problemen och behoven är de samma, men med ökande materiellt välstånd så flyttar den rastlöse människan sin uppmärksamhet till det halvtomma istället för det halvfulla glaset och behovsnivån trappas upp.

   En aspekt med beröringspunkt på ‘de växande förväntningarnas missnöje’ (som väl nu börjar tippa över till ‘de minskande förväntningarnas missnöje’ – ”vad fan får jag för pengarna?”, typ), är WHO:s information om den globala sjukdomsbördan som anger att psykiska lidanden står för en växande andel av DALY, medan infektionsrelaterad sjuklighet och dödlighet relativt sett minskar (pga bättre sanitära förhållanden, vaccinationsprogram och neonatalvård bl a).

   Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Kanske du skulle läsa om 1800-talet, den starkt ökade närvaron av diagnosen ”neurasteni” som kanske motsvarar ett stressyndrom, och se på de enorma mentalsjukhusen man uppförde innan du förkastar de reala psykiska symtomens existens. Vissa sjukdomar som schizofreni är lika utbrett i uländer. Spriten var för många läkemedlet under 1800-tal i Sverige.

    Det du far efter är någon slags inbillningssjuka i västerlandet, men det är mer sannolikt att problemen skapas av allt mer bristfälliga sociala när, ökad individualism och konsumism, effekter av det kapitalistiska systemet och av den neoliberala ideologin.

    Gillad av 1 person

 11. Göran Holmström skriver:

  Bitte , mycket bra tankar.
  Genom att påvisa systemfelen ,
  så kommer vi åt dom som manipulerar och tjänar på lögnerna.
  Löven tjänar massor på det, SVT med,
  Ingemar Rentzhog ännu en.
  #jag är här, som är en blandning av media och politiker.
  Alla dessa har glömt att folket avlönar dom.
  Det är dags att påminna dom att dom missköter sig

  Gillad av 6 personer

  • G. Persson skriver:

   Ja, Thomas! När svartsynen griper tag i mig, så känns det som att EKO-redaktionen tror att den styr landet och att regeringschefen tyvärr tror det också.

   Gillad av 1 person

 12. thojak skriver:

  Vem tjänar på ‘klimatångesten’/-bedrägeriet? Tja, drar vi klockan tillbaka ett par år är den som tjänat allra mest på frågan Al Gore, då inkluderat alla de tentakler den personen har i temat. För något år sedan engagerades han av Sparbankerna att hålla föredrag i Malmö. Arvodet (då) låg på 100TUS$ + övriga kringkostnader, resor, hotell, förplägnad osv för honom + entourage , livvakter, stabsfolk osv.
  Andra som tjänar/-t på skrämseln är ‘Väder-Per’ (numera EU-parasit, föredragsarvode 28 TSEK för 45 minuter), Johan Rockström, Anders Wijkman m.fl. yrkescharlataner, SMHI, Naturvårdsverket, WWF, GreenP, samt och inte minst horderna av offentligt avlönade ‘klimatrådgivare’, handläggare av olika slag (inte minst på Länsstyrelserna), pseudo-/vetephaenskapsmän, journos inom MSM respektive PS, lärosäten, allehanda ‘konsulter’, författare, opinionsbildare, osv., osv.
  Uppskattningar över kostnaderna (JoNova) för bedrägerierna landar vid pass 35-40 MILJARDER US$/dygn, 365 dygn/år. Tillkommande kostnader är naturligtvis för alla åtgärder populasen tvingas vidtaga…
  Go figure ! 😦

  Mvh/TJ

  Gillad av 7 personer

 13. Erik2 skriver:

  Det styrande etablissemanget tjänar på klimatalarmismen. Det är den perfekta yttre fienden som man kan samla sina anhängare mot. Det är makten det handlar om. Precis som när det gäller SD hatet. Via den splittras en möjlig opposition effektivt. Precis samma strategi som användes mot (m) på 70 talet efter att de tre borgerliga gjort gemensam front mot s och vpk. Det var väldigt tufft för m då och man lyckades förstöra de borgerliga regeringarna inifrån via denna strategi. Idag är man ännu effektivare.

  Gillad av 1 person

  • Erik2 skriver:

   I grunden är det ett svaghetstecken att behöva en yttre fiende. Det betyder att man egentligen inte har någon ide om vad man ska med makten annat än ha den. De allt bättre villkoren på toppen blir dock en dyster pusselbit till bilden. Sedan, makt korrumperat sägs det. Ja, och ännu mer korrumperar oetiska maktspel. Maktspelen som drogs igång under Sten Anderssons partisekreteraretid har gett en moraliskt imploderad rörelse.

   Gillad av 1 person

 14. Börje skriver:

  I hela mänsklighetens historia har den som kunnat åberopa en högre makt eller ett existentiellt hot kunnat ta makten. Alarmister i allmänhet, och nu klimatalarmister i synnerhet, vill åstadkomma en ”ny världsordning”, vilket i klartext betyder avskaffandet av demokratin. Och alla som deltar tror i sin enfald att just hen kommer att bli överdiktator. Smaka på ”Greta den största”. De mest extrema vill dessutom åstadkomma ett kollektivt självmord – för att rädda klotet måste man utrota mänskligheten.

  Gilla

 15. Jari Norvanto skriver:

  ”Erfarenheten från de senaste årens politiska prioriteringar visar med all önskvärd tydlighet att de frågor som trendar mest, och som får mest bevakning i medierna, också är de områden som får mest pengar.”

  Jag tycker att följande citat av ekonomen Thomas Sowell kommer till sin rätt här:

  ‘No one will really understand politics until they understand that politicians are not trying to solve our problems. They are trying to solve their own problems—of which getting elected and re-elected are number one and number two. Whatever is number three is far behind.’

  Gillad av 1 person

 16. Liam skriver:

  Situationen i Bengtsfors är så kritisk att kommunalrådet Stig Bertilsson har skrivit ett brev till regeringen där han ber om hjälp.

  Han är ”bekymrad, mycket bekymrad”, skriver han i det flera sidor långa brevet.
  Anledningen är nämligen att hans kommun håller på att gå i konkurs på grund av alla invandrare man tagit emot, eller ”nya svenskar”, som den statliga nyhetskanalen kallar dem.
  – Kostnaderna i kommuner som tagit emot nyanlända har fortsatt kraftigt även när de statliga intäkterna slutat. Det skapar ett stort negativt hål i kommunkassan, säger Stig Bertilsson till SVT.

  Förra året gick kommunen flera miljoner back. Under 2019 väntas man gå minus ytterligare 20 miljoner, vilket kommer försämra välfärden.
  Bertilsson menar alltså rentav att kommunen går ”mot konkurs”. Att höja skatten går inte, menar han, eftersom den redan är så hög.

  Det påstås i SVT-artikeln att massinvandringen på sikt troligen kan ”ge skatteintäkter”. Något exempel där invandringen verkligen ger plus i kommunkassan presenteras dock inte.

  Nationalekonomen Hans Jensevik har visat att den så kallade försörjningskvoten rentav försämrats av invandringen, vilket innebär att svenskarna inte får en bättre välfärd av invandring utan tvärtom offrar sina pengar och sin välfärd för att försörja andra länders människor.
  Försörjningsbördan blir större av invandringen, inte lägre.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.