Mohamed Omar: Invandring och berikning är inte samma sak

Mohamed Omar

I många år höll jag stånd mot manga, japanska tecknade serier. Jag byggde upp en mental försvarsmur som höll den ute. Men när min son häromdagen bad mig titta på den animerade mangaserien Attack on Titan, då uppstod en spricka i muren. Jag vet inte om jag numera kan titulera mig manga-fan – jag har bara sett några avsnitt av en serie på YouTube – men jag gör inte motstånd längre. Jag är tvärtom välvillig och intresserad. Murar har förresten stor betydelse i handlingen i Attack on Titan. Murarna skyddar mänskligheten mot människoätande jättar.

Varför gjorde jag motstånd från början? Manga, och japansk populärkultur, kändes främmande. Det var inget jag växte upp med på 80-talet. Vi gillade samurajer och ninjor, så klart. Det fanns en serietidning som hette Samurai, som kom ut 1988-1992. En av serierna i tidningen, Ensamvargen, räknas tydligen som manga läser jag på Wikipedia. Men jag minns inte att jag eller någon av mina vänner använde eller ens kände till det ordet. Ensamvargen var heller inte tecknad i typisk mangastil.

Det var kanske jag som var omedveten och okunnig, men hur som helst så var manga inte ett stort fenomen på 80-talet. Den riktiga mangavågen sköljde över Sverige i början av 00-talet. Nu är japanska seriefigurer en del av i stort sett alla svenska barns vardag. Tänk bara på Pokémon.

Jag hade en fördom om att anime var fånigt och ytligt. Det kanske det är – om man jämför med Ingmar Bergman – men det var inte så fånigt och ytligt som jag trodde. Det fanns ett dramatiskt allvar i de avsnitten jag såg av Attack on Titan. Figurerna var uttrycksfulla och förmådde beröra. Jag förstår nu bättre varför manga, och de animerade serierna, anime, är så populära. Det är mer än en hype.

Mangafenomenet påminner mig om att kultur kan spridas utan migration. Det finns knappt några japaner i Sverige, men barn och ungdomar klär ut sig till japanska seriefigurer och kan ganska mycket om japanska seder och japanskt språk.

Därför blir det så märkligt när politiker talar om invandring och berikning/kulturspridning som om det vore samma sak. Vi kan berikas kulturellt utan invandring, som i fallet japansk kultur. Och samma sak gäller den amerikanska kulturen. Det bor väldigt få amerikaner här också. Vissa skulle inte beskriva mangavågen och amerikaniseringen som berikning, men ni förstår vad jag menar.

Samtidigt har vi en massinvandring från länder i Afrika och Mellanöstern med kulturer som inte är särskilt omtyckta i Sverige. Islamiska seder och högtider har till exempel haft noll spridning i Sverige utanför den egna muslimska gruppen. Islam är den religion som svenskar tycker minst om.

Fysisk närhet behöver inte betyda kulturell närhet. Vi kan påverkas mer av japaner på andra sidan jorden än av våra grannar från Somalia. Många svenskar bor i samma hus som somalier utan att lära sig ett ord somaliska. Däremot kan många svenska barn, som aldrig har sett en verklig japan, flera japanska ord.

Den tekniska utvecklingen har gjort att vi inte behöver flytta på människor för att utbyta kunskap, idéer, konst och underhållning. Det här är egentligen självklarheter. Men jag frustreras av att politiker fortsätter att prata om kulturspridning och migration som om det vore samma sak. Man kan till exempel hitta sådant på Centerpartiets hemsida. Där står det också så här:

Öppnare gränser minskar avståndet mellan människor och stärker kontakterna mellan olika delar av världen.

Det finns ingenting som tyder på att svenskarna kommer att tycka mer om islamisk fundamentalism ju mer den sprids i Sverige som en följd av ”öppna gränser”. Det är inte alls säkert att minskat avstånd mellan människor från olika kulturer med vitt skilda värderingar kommer att ”stärka kontakterna”. Det kan i många fall stället vara så att minskat avstånd leder till konflikter. Detta torde ju vara känt även för Centerpartister, ändå skriver de som de gör.

13 reaktioner på ”Mohamed Omar: Invandring och berikning är inte samma sak

 1. Bo Svensson skriver:

  Bland alla levande varelser handlar det hela tiden om att göra det bästa av läget efter förmåga och detta är den naturliga godheten. – Det finns inget sätt att vara ännu godare än så. – Det finns ingen naturlig ondska. – Den har vi hittat på själva: Att veta vad som är rätt men göra tvärtom.

  Folkblandningspolitiken är ondskefull. – Det är en mordbrännarpolitik som styr mot avgrunden och aktörerna är medvetna om det. – I sin tjänst har de mängder med ”nyttiga idioter” som skapats av massmediamegafonernas långvariga opinionsbildning. – Folkflertalet är som under hypnos.

  Gillad av 4 personer

 2. Leif Nilsson skriver:

  Minskat avstånd mellan människor från olika kulturer med vitt skilda värderingar, skapar som regel konflikter och inbördeskrig. (T.ex: Jugoslavien, Cypern, Libanon …)
  Koopman, som är professor i sociologi och migrationsforskning vid Institutet för socialvetenskap på Humboldt-universitetet i Berlin, har efter mer än 20 års forskning, kommit fram till en tydlig slutsats; Islam låter sig inte förenas med demokrati och västerländska samhällen!
  https://samnytt.se/forskare-inget-vasterlandskt-samhalle-har-lyckats-integrera-muslimer/

  Gillad av 2 personer

 3. lookslikeanangel skriver:

  ”Fortnite”
  är ett spel som är populärt nu. Det finns även i
  ”Save the World”-version. Attraherar det tjejer?
  Hjältinna. (Hjälp till nu Eddie!)

  Man kan också dryga ut veckopengen med
  några miljoner, om man är skicklig i tävling.

  Men var hittar man då den sanna kreativiteten.
  Är spindeln fångad i nätet?

  Gilla

 4. Niklas R skriver:

  Kulturell berikning har alltid kommit från två håll, från den högste beskyddaren och neråt – alltså kungen – som t.ex. kåldolmar – en svensk variant av de dolmar som Karl XII tog med sig från Bender eftersom han tyckte om dem.
  Den andra är kulturell överlägsenhet. Om några anser att en annan kultur är överlägsen den egna eller renare än den egna så tar de gärna till sig delar av denna kultur för att på så sätt få del av denna överlägsenhet. Har inte samma genomslagskraft som det första exemplet i alla fall men när det gäller den amerikanska kulturen från och med andra halvan av 40-talet och framåt så är det främst på grund av att svenskarna sett den amerikanska kulturen som överlägsen den svenska och överväldigande. Lätt hänt när någon vinner ett stort krig. Av samma anledning var allt brittiskt att föredra efter 1814 fram till 1945.
  Detta är främst något som drabbar unga, de som än så länge är lättpåverkade och nyfikna. Men från 70-talet och framåt har det gått lättare att påverka de unga svenskarna eftersom då började sossarna på allvar nedvärdera det svenska och den svenska historien för att folket inte ska få för sig något. De anammade Lenins ledord att ett folk utan historia är lätta att leda, så från och med då började de demontera svenskarnas känsla för sin historia och kultur.

  Gillad av 1 person

 5. Bzzz skriver:

  Det som är verkligt slående är att det verkar som politiker och journalister är de minst beresta av alla svenskar, de började resa först EFTER de var fullfjädrade aktivister och ser därmed inte världen längre utan filter. Det hade varit intressant att se vilka länder Löfven besökte innan han blev framgångsrik politiker.

  Gillad av 1 person

 6. Göran Holmström skriver:

  Nu är inte japansk seriekonst mitt favvoämne, pipande tecknade halvvuxna småtjejer samt män med barsk röst och ett jättesvärd, som ska rädda den storögda pipande kvinnan.
  Manga är förmodligen en avart på Shunga,
  Shunga är den japanska målade erotiken
  med anor från 900 talet kanske tidigare.
  I samband med 1800 talet och när samurajerna och deras system störtades så vart Shunga fult, precis som blot och vikingar är fult just nu här hemma.
  Nu är inte japansk målad erotik, det jag studerat, utan stridskonst och studerar man japansk sådan så får man med sig allt från husbyggande, teceremoni till bläckfiskar och lättklädda kvinnor.
  Precis som kung fu (wushu) leder till taoism
  och därifrån till kalaripriat ( indiska män i pyjamas liknande kläder ) som tränar kampkonst .
  Då den japanska kulturen och livsstilen är mycket eller extremt traditionsbunden,
  Så är manga och alla dess avarter förmodligen en säkerhetsventil, dess stora popularitet och miljard belopp den omsätter indikerar att det är så.
  Frågan är vilken säkerhetsventil svenskarna har här hemma, bingolotto eller så ska det låta.
  Nej sossarna måste droga folk via dricksvattnet, det är den enda logiska förklaringen!
  vikingar som skäms för sina förfäder, inte ens Stalin lyckades så bra!
  August Palm , hatten av för tidernas bästa mind fuck, hoppas du återföds som fattigpensionär i ditt egen skapade helvete.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.