Anders Leion: Bara fyra procent och ändå 83?

Anders Leion

Hur kan svenskarna flytta från ett område så snart andelen invandrare uppgår till fyra procent eller mer – och samtidigt stödja partier som vill att de skall bo kvar, också när andelen invandrare i befolkningen hela tiden ökar?

Jag brukar ondgöra mig över stockholmarnas ängslighet och deras därav följande stela och slutna uppträdande, som vid vardagliga påfrestningar lätt slår över i oartighet och hänsynslöshet. Jag har inte något belägg för denna uppfattning annat än den egna, personliga erfarenheten. Jag är född i och har bott i Stockholm i 60 år, efter att i 20 år ha bott i en mindre stad. Och det är så tydligt. Man märker den annorlunda inställningen i Göteborg, så snart man stigit ur tåget. Stockholm vore en fin stad om man sluppe stockholmarna.

Varför är atmosfären i Stockholm så frånstötande? Jag tror det beror på att nästan alla är invandrare från andra delar av Sverige. De kommer hit osäkra om vad som gäller i storstaden. De har svårt att få livet att gå ihop. Det är dyrt och besvärligt, även om de lyckats skaffa både jobb och bostad. Bostaden vill de ha i ett område som kan ge dem trygghet, det vill säga ett medelklassområde utan så många invandrare. De vill också kunna visa dem hemmavid att de lyckats. De vill ha status. Det är dyrt.

Så har de det i varje ögonblick, men deras nu färgas också av deras drömmar om framtiden. Från alla håll får de veta att de skall vara lyckliga över att de sluppit ifrån det jantesamhälle, som deras hemorter fortfarande utgör. Men det innebär också att den trygghet som detta samhälle erbjöd den som visste sin plats och spelade efter givna regler, inte längre finns. För att inte hamna i alltför öppet underläge känner de sig tvungna att göra något slags karriär. Har de en utbildning som förbereder för ett väldefinierat yrke behöver det inte vara något problem, men de flesta är humanister eller samhällsvetare. Då är vägen inte så enkel och karriären svårare att tillskapa sig. Också detta leder till stress och otrygghet.

Ingenstans har de att gå för att känna sig hemma. Någon kyrkbacke finns inte längre och de besöker hursomhelst inte kyrkan. Är de fotbollsentusiaster kan de skapa sig ett slags hem i något lags supporterklubb. Och så finns det krogen förstås.

Det är en ganska fattig social miljö som erbjuds dem. Och ändå – och just därför – är det livsviktigt för dem att höra till. De omfamnar och omfamnas av den nya kyrkan – som den gamla också tillhör: den politiska korrektheten.

Denna den svenska politiska korrektheten utgör världens största sekt.

En sekt erbjuder entydiga och enkla svar på svåra frågor. Den erbjuder också en trygghet genom den tillskapade, andliga gemenskapen. Självförtroendet och självkänslan förstärks därför att sekten bekräftar hela tiden den – lydige – enskilde.

Men detta är ju just det som den inställsamme, på bekräftelse törstande stockholmaren behöver! Han kommer aldrig att lämna sin sekt. Den kanske inte ger honom svaret på vad som är livets mening – men den tröstar ändå inför meningslösheten, den erbjuder ljus att tända i mörkret, efter olyckor och efter våldsdåd som han inte orkar begripa.

Den som väntar på att de 83 procenten som stött de sju etablerade partierna i riksdagen vid sidan av SD, skall krympa väsentligt, det vill säga att väljarna skulle lämna dem, kommer att få vänta förgäves. Svensk invandringspolitik kommer först att ändras, när den stora sekten – dessa partier och deras väljare – förkunnat att den fått en uppenbarelse från ovan, en uppenbarelse som ger dem insikten att invandrarna inte bör bli invandrare, utan istället duktiga medborgare i sina hemländer. Den stora sekten lovar att hjälpa till med detta.

Jag medger att jag här har förenklat. ”Stockholmare” står för alla som har de här beskrivna attityderna – också om vissa av dem bor utanför huvudstaden. Jag har också tänjt ut begreppet ”sekt”, men – som vi sett – det kan ändå vara användbart för att begripa svenskt samhällsliv och därmed svensk politik. Ordet passar bättre för små udda företeelser som NMR och Liberalerna. Dessutom finns det ju, som vi vet, många trevna kyrkbackar på nätet för samtal mellan likasinnade.

79 reaktioner på ”Anders Leion: Bara fyra procent och ändå 83?

 1. V för Vendetta skriver:

  Det är ändå tur att SD sått ett frö som numera anammas alltmer av de etablerade 7-klöverpartierna. Hade vi inte haft SD som drivit den opinion mot invandring och som faktiskt varit den enda organiserade politiska opinionen så hade 7-klövern frossat hejdlöst i immigration och folkutbyte. Så man kan ju sitta i Stockholm och böla om att det inte hjälper att rösta SD för de kommer ändå inte förbi sina 17% utan det vore bättre att i stället för att kasta sin röst till svinen lägga den på ett 7klöverparti och hoppas på förändring, men se det vore att vara en falsk profet. Varje röst på SD är en röst för att någon tar en reell debatt om immigrationen istället för att tala i tungor som ändå aldrig blir uppfyllda.

  Gillad av 8 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Jag tror du är naiv. SD är mesigt. De står inte upp för svensk partikularism, det handlar om någon fisljummen medborgarnationalism, och den offentliga – medborgerliga – hållningen i Sverige är multikulti. SD är uppdämningspolitik för att härbärgera somligt missnöje. De är nog alldeles bekväma vid att besätta lukrativa politiska poster och börjar försvara de statliga och överstatliga systemen – ”förändra inifrån”. Jag ser mest SD som ett transitionsstadium, inför de mer etnomedvetna linjer som ligger i multikultis förlängning. Tillsvidare business as usual, med ca 140 000 uppehållstillstånd årligen och ytterligare demografisk förändring genom skillnaderna i fertilitet.

   Gillad av 6 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Hur hade utvecklingen blivit om sd inte hade kommit in i riksdagen 2010?
   Hade Reinfeldt då gjort den huvudlösa uppgörelsen med mp om invandringen?
   Hade Sverige då fått en politik i samklang med sina grannländer?

   Gilla

   • V för Vendetta skriver:

    Bo Adolfsson Svaret är lätt…. Sverige hade sedan innan 2010 inte en politik i samklang med sina grannländer. Finnarna tog knappt emot en enda asylsökande, Norrmän och Danskar var restrektivare än Sverige och hade trots det redan fått partier i riksdagen lika SD. Sverige lullade på i sin rosa fluffvärld och om inte SD gjort entré så hade det fortfarande varit så om du frågar mig. Reinfeldts öppna hjärtan var lika lite partipolitik som Sverige senaste VM-guld i hockey. Det han presenterade där var något annat.

    Gillad av 1 person

  • Christer E skriver:

   Detta evinnerliga tjat om 7-klöver och procent hit och dit.
   Varför inte i stället säga att 25% av väljarna (SD + V) vill i grunden förändra samhället, de ena till ett homogen samhälle (ein Reich) med en förnuftig och unison värdegrund (ein Volk) och de andra till ett samhälle styrt av arbetarklassen helt utan kapitalister.

   Till detta kan läggas 6% (KD) som vill grunda ett samhälle på familjen, inte på individen.
   De övriga 69% vill i omväxlande grad ha kvar nuvarande samhälle, med vissa modifikationer, lite mer statlig inblandning (S), mera Europa- (och NATO-)samarbete (L), allmänt velande (M), vidöppna gränser , C, eller förbjud allt ”dåligt” (MP).

   Jag tycker att majoriteten (dvs 69%) är väl värda att styra landet (med tanke på vad alternativen skulle kunna bli).

   Gilla

   • V för Vendetta skriver:

    Christer E Jamen då är du ju att gratulera för då har du det som du vill ha det….. du kan få betala min skatt också fast från din egen lön för jag har det inte som jag vill ha det och jag vill framförallt inte betala för att ha det som vi har det.

    Gillad av 3 personer

   • Vax skriver:

    Ja du ären typisk representant för de troendes skara som med huvudet underarmen inte ser vad som håller på att ske med vårt land.
    Och då är du ändå en idog läsare av det Goda Samhället.
    Det är en bedrift…

    Gillad av 2 personer

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Knappast!
    Reinfeldt hade två mål.

    Att han blev skogstokig när han berövades Alliansmajoriteten är en annan sak!
    Därav uppgörelsen med Mp,
    för att bestraffa folket!

    Knäcka LO!
    Montera ner välfärden!

    Det blev han RIKligt belönad för efter avgången, som bekant!

    Den som LYDER RÅD är vis o blir RIK.
    Som rådgivare!

    Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Dessa subtila nazistanspelningar utgör nog dessvärre ett historiskt bottennapp på denna siten!

    Ein Reich, det är väl vad EU syftar till?
    Det FJÄRDE riket!

    Stöveltrampen från EU-armen börjar redan höras…

    Fakta är att SD har fler INVANDRARE som röstar på partiet än övriga partier!

    De som kom från olika Europeiska länder som ville bli/BLEV en del av Sverige!

    Med INVANDRARE avser jag de som kom hit som arbetskraft,
    med användbar kompetens,
    och vilja att assimilera sig!

    De ÄR svenskar nu!
    Oavsett vad obskyra partier vill inse!

    Något helt annat är bidragsflyktingar röstboskap från 3e världen!

    Oftast med låg utbildning o kulturellt aparta/ointegrerbara!

    Sossarnas NYA väljarbas!
    Tills de en dag öppnar eget!
    NÄR S inte längre kan leverera…

    Houston, we have got a problem!

    Gillad av 1 person

   • Benjamin Dhover skriver:

    Christer: Oj. Jag har läst dina kommentarer många gånger och för det mesta tyckt du verkar vettig, men det där var rappakalja värdigt DN.

    Gilla

 2. brrr skriver:

  Enda sättet är att bygga ett rejält höghus i vart och ett av deras bostadsområden och ge lägenheterna till ”kulturberikare”, samt att var och en av dem tvingas handleda en ”nysvensk” på sin arbetsplats och deras barn ska gå i en skola med åtminstone 20% av dessa ”socioekonomiskt utsatta” barn och ungdomar. Då kommer flertalet av dessa sektmedlemmar att vakna. Utbildning inom humaniora kommer dessutom att hindra dem från att flytta utomlands, och de är inte förmögna nog att flytta ut på landet och bygga grindsamhälle.

  Så bygg en massa höghus på rätt platser, och gör det fort som attan.
  Integrera mera!

  Gillad av 4 personer

 3. Observatör skriver:

  Det som kännetecknar storstäder är segregation. Segregation skapar fördomar om andra befolkningsgrupper. En del fördomar är negativa, såsom mina fördomar om journalister. De flesta fördomarna är dock överdrivet positiva. (Det finns inga dumma människor, det finns inga lata människor, ingen vill leva på bidrag, ingen vill vara sjukskriven, afghanska ynglingar är inte mer våldtäktsbenägna än svenska, romerna vill inget hellre än att lönearbeta, ynglingar blir kriminella p g a brist på kommunala insatser etc etc). Det är dessa positiva fördomar som skapar problem i det svenska samhället.

  Gillad av 8 personer

 4. arriemoller skriver:

  ”Jag är född i och har bott i Stockholm i 60 år, efter att i 20 år ha bott i en mindre stad.”
  Föddes du i stockholm efter att först ha bott i en mindre stad i 20 år? Det måste vara världens längsta graviditet.

  Gillad av 2 personer

 5. Jan Andersson skriver:

  Jag är värmlänning och har absolut inga problem med stockholmare! De kan till och med tilltala en spontant på stan och säga att de gillar den värmländska dialekten. Göteborgare är görtrevliga också, vi tävlar nästan med dem i att berätta roliga historier. Och skåningar, smålänningar, och – nästan alla – om man bjuder litet på sig själv också.

  Gillad av 1 person

 6. slaszlos skriver:

  Oanade framtida förändringar i nationalstatens och svenska nationens existens som demokratisk och rättsstats förebild vilket slutligen förgör sig själv orsakat av migrantstrycket mellan civilisationernas sammandrabbningar…En dröm som blev mardröm i sin visionsskapelsen.

  Gillad av 2 personer

 7. miketheviking skriver:

  Orwell kallade det för: doublespeak
  Och det orwellianerna gjorde i sin sekt var att fundera och må dåligt över sitt eget krimtänk, de tänkte en sak men gjorde en annan pga. grupptrycket (det vi kallar värdegrunden idag).

  Det är därför Djursholm/Danderydsbor röstar för massiv invandring via 24% på centern och 15% på liberalerna men själva inte släpper någon afghan över tröskeln…

  Invandring är inget problem om det görs på rätt sätt och av rätt orsaker.
  Australien har fördubblat sitt invånarantal sedan slutet av 80-talet. De är extremt petiga med hur en ny medborgare ska bete sig i landet….och verkar ha en kollektiv känsla av att invandring ska ge landet något värdefullt och beständigt.

  Gillad av 1 person

 8. Eva Danielsson skriver:

  Det enda oppositionspartiet i riksdagen kommer inte någonsin att få majoritet.
  Hur skulle den nödvändiga förändringen, uppenbarelsen från ovan, av politiken kunna gå till? Hur få med sig sossar och liberaler, de som inte är politiskt väckta eller intresserade men som lydigt har ställt in sig i pk-korridoren för att de tror på vad som sägs på SVT och inte kan tänka sig att deras partier medvetet håller på att förstöra landet och demokratin och så vidare? Hur få dem att lyssna på och bejaka en sundare egoism och en frisk patriotism med omsorg om kommande generationer? Det blir svårsålda budskap om de kommer från rasse-nasse-stämplade partier.
  De styrande inom de sex-sju regeringspartierna, liksom fanatikerna och aktivisterna förtjänar bara att kläs av, kritiseras och avsättas.
  De allmänt indoktrinerade, dvs de flesta av resten av de 83% och som är skattebetalande medborgare, undantaget alltså de bidragsförsörjda, behöver få en ny väg utpekad som ”politiskt korrekt” att ersätta värdegrundstramset med.
  Hur arg man än är på dem som röstat fram detta eländiga läge, så får man inte med sig folk genom att anklaga dem för något eller genom att leva ut sin bitterhet. Det är viktigare att folk slutar tro på amsagorna från public service och kan känna att de är i sin rätt att börja klaga på makthavarna, inte minst lokalt, än att de måste erkänna att de haft fel. Det behövs någon slags strategi från oss på motståndarsidan om man inte bara ska ge upp och fly, den som kan, eller hoppas på att någon yttre fiende promenerar in via Gotland så att nuvarande problem blir överspelade.
  Skulle vi som är motståndare härma socialisterna i det de faktiskt är bra på, alltså att infiltrera och indoktrinera (plus smutskastning), så skulle vi mangrant gå med i de största sjuklöverpartierna och ta åt oss uppdrag i kommunerna och inom kyrkan och skaffa oss tillträde som trojanska hästar. Bygga nätverk och perforera pk-ismen/identitetspolitiken inifrån. Kunna starta drev mot de politiker som driver den nuvarande destruktiva agendan med att ödelägga suveräniteten, sekulariteten, demokratin, demografin och ekonomin. De är våra fiender och måste bort från makten på ett eller annat sätt.

  Gillad av 10 personer

  • Palle9 skriver:

   Eva Danielsson: Suverän beskrivning i vanlig ordning. Förutom den av dig beskrivna strategin skulle jag vilja tillägga: även engagemang i SD från medborgare med erfarenheter och kompetens ifrån olika områden såsom utbildning, vård, försvar, brottsbekämpning mm skulle vara av stort värde. I takt med att detta parti växt till både på riksplanet och lokalt, har trots allt de värsta okvädingsorden avklingat – de låter trots allt mer och mer ihåliga. Ett undantag utgör statsministern själv liksom Annie Lööf (Jan Björklund har ju lämnat scenen, hur det kommer att låta från hans efterträdare återstår att se) – Mp och V lämnar jag därhän som hopplösa fall.

   Gillad av 1 person

   • Bo Adolfsson skriver:

    För att förstå sd:s ”utveckling” rekommenderar jag Dig att läsa Thoralf Alfssons blogg!
    Allt handlar bara om makt och pengar.

    Gillad av 3 personer

   • Palle9 skriver:

    Bo Adolfsson: Jag använde inte ordet utveckling utan nämnde deras stadiga tillväxt, men visst har du rätt i att också detta parti har sin andel av strävan efter pengar och makt. Vilket av de nuvarande riksdagspartierna har inte det? Åtminstone försöker SD ställa de rätta frågorna och angripa de verkliga problemen – om vi ska invänta ett nytt parti, som först ska komma över riksdagsspärren och därefter uppnå en så hög procentandel att övriga partier tvingas ta det på allvar, tror jag tyvärr att landet helt hunnit avvecklas som västerländsk demokrati innan detta eventuellt blir verklighet.
    Min förhoppning är att en ökning av SD:s inflytande tvingar övriga partier (M, Kd och i viss mån L och S) att på allvar ta sig an invandringsorsakade problem – SD skulle alltså kunna fungera som en katalysator, som sätter igång processer inom övriga partier mot en mer sansad politik.

    Gillad av 1 person

   • Hilding Bengtsson skriver:

    SD är en blåslampa i Rxxxxn!

    Egen majoritet är en löjlig tanke,
    oavsett parti…

    Därför är fullständigt löjligt att anspela på Tredje Riket!

    Inflytande är en helt annan sak,
    kan en dag ingå i regeringen!

    Då krävs en M-ledare med ryggrad, som inte går i Bilderbergs ledband!
    Vågar (M)an släppa fram en sådan?

    KD vinglar fram o tillbaka,
    lagom var man bara före EU-valet!

    Sen la man rösten på EU-Federation

    Liberalerna överlever väl ej 2022?

    Låt Centern börja en 40-årig ökenvandring!

    Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Områden som passerat ”White-Flight”-gränsen på 4% ”nysvenskar”, är för alltid förlorade, eftersom SD:s supportrar är de som sticker först! Bristen på säkra ”landningsbanor” börjar dock bli akut, och flyttkostnaderna skenar! Vi här i Sverige står inför något betydligt allvarligare och mer förödande än de flesta vägrar inse……

   Gillad av 4 personer

   • V för Vendetta skriver:

    Björn; Alla med sunt förnuft sticker väl i ett sådant skede…. man behöver ju inte begå våld på sig själv bara för att.

    Gillad av 2 personer

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Har SD väljare råd att flytta till de säkra områdena?

    Det tror inte jag!

    Just DÄRFÖR lägger man rösten på partiet!

    I gamla mindre industriorter,
    där jobben försvunnit!

    Stora delar av Skåne!

    Där massor med tomma lägenhetet FANNS!

    De som flyr först är Moderaterna,
    som flyr undan de dåliga skolorna!

    Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    Hilding, jag tror att du både har rätt, och inte! Det är ju självklart inte så att ALLA SD-are flyr till Djursholm och sådana ”säkra” områden, utan de flesta drar sig mot närområden, där kanske fler av skolornas elever pratar svenska och ”upplevelsen” av trygghet är större! De som av olika anledningar tvingas stanna kvar i ghettona, blir med stor sannolikhet SD-are med tiden! ”Moderater” har aldrig bott i ”bostadsområden”, de är uppväxta och tillbringar sina dagar i ”villakvarter”, eller centralt belägna lägenheter!

    Gilla

   • Björn skriver:

    ”Låter som en sosse”, enligt vissa, men är ”fascist-nazist” enligt andra! Begreppsförvirringen tilltar…..

    Gilla

  • phnordin skriver:

   Allteftersom invandringen fortlöper i nuvarande takt kommer det svenska samhället att polariseras liksom sker i t.ex. Frankrike och USA. Förhöjd invandring medför ökade spänningar i landet. Det innebär att SD sannolikt kommer att ta en allt större del av rösterna i framtiden.

   Gilla

 9. Aurora skriver:

  Kanske står glesbygdens småkyrklighet för mångas av de 83 procentens oförmåga att byta part istället för att i val efter val fortsätta att rösta för dem som nu i decennier förrått dem och säljer ut dem till en politik som skändar (förolämpar), rånar (skattemässigt) våldtar (metafor) dem. Nej, det går nog inte upp för dem. Det verkar ligga i den svenska identiteten att huka och (på sin höjd) knyta näven. Kristna fick leva som slavar åt den nya överhögheten och detsamma kommer att bli realitet i Sverige. Träna på att slicka; röv.

  Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Det framgår av de senaste valen att det är glesbygdsborna som har bytt parti mest.
   De som följer makten och dess budskap finns i storstäderna och universitetsorterna.

   Gillad av 2 personer

  • Kalle skriver:

   Det finns hopp i Världen. Trump, Putin, Orban, Polen och Italien.När deras syn på en sund samhällsutveckling når 7:klöver röstarna, kan det bli förändring. Hot.. Kina kommer inom en snar framtid ha köpt upp större delar av vårt näringsliv och fyttar sedan hem tillverkning. Hur löser ni det duktiga 7:klövare?? Tror ni kineserna ger försörjningsstöd till våra lågutbildade invandrare.

   Gillad av 2 personer

 10. Magnus Rosensparr skriver:

  Nja AL, jag har svårt att tro att svenska folket skulle få en uppenbarelse från ovan. Snarare tror jag att svenska folket kommer vakna när deras plånböcker skrumpnar ihop som uttorkade russin. Uppvaknandet kommer nog inte att bli en särskilt långt utdragen process, för den socioekonomiska och valutaeroderande kometen är på väg mot oss med en hisnande fart och beräknad nedslagsplats i Mälardalen.

  Gillad av 10 personer

 11. Palle9 skriver:

  Anders: Din beskrivning av Stockholm och pk-sektbeteendet är träffande. Du kontrasterar detta mot Göteborg, säkert med viss rätt. Men segregationen har gått mycket långt även i denna stad, och brottsutvecklingen är skrämmande även där. Lägg därtill de styrandes vansinniga trafikpolitik i ”Muteborg”.
  Dessutom är det allt svårare att finna god utbildning där, t.o.m. Chalmers verkar ha hakat på klimathysterin – så Göteborg är tyvärr inte fredat från det förfall, som utbreder sig i landet.

  Gillad av 2 personer

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  På Sergels Torg ligger Stockholms hjärta i dagen. Sätt dig där en timme eller två en arbetsdag på sommaren och bara iaktta. Där här du Stockholm, naket; inte bara in på skinnet utan flått, dissekerat och öppnat in till märgen.

  Men har man en gång sett kan man sedan inte sluta.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

 13. Lars Strömberg skriver:

  Jag tror att frånflyttandet till stor del handlar om status. Det vill säga, det behöver inte bara handla om konkreta saker som värdeminskning på ens bostad och otrygghet i ens bostadsområde.
  Folk flyttar ju även från hyreshusområden till andra hyreshusområden och folk bor ju gärna i innerstaden, där risken för att utsättas för överfall och liknande knappast är jätteliten.
  Jag utesluter inte att det är hyckleri när de påstådda argumenten för sitt val av bostadsområde presenteras.
  Status (vilket inte behöver betyda Djursholm) är förmodligen en väldigt viktig parameter. ”Nä, här kan vi ju inte bo kvar. Vänner, släktingar och arbetskamrater kommer ju att undra.
  ”Hur kan ni bo i Hallunda, Vårberg, Hässelby Gård?.. Jo-jo.. fin natur inpå knuten, fin arkitektur kanske, bra planerade lägenheter, hyfsade bostadspriser… Men ändå, liksom… Looserstämpeln, hur klarar ni att leva med den?..”

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Om utvecklingen fortsätter i tangentens riktning, finns snart inga säkra ”statusområden” kvar att flytta till! Den importerade kriminaliteten lägger sig som en våt filt över både fattiga och rika i hela vårt land….

   Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   ”Jag tror att frånflyttandet till stor del handlar om status.”

   -Nej. Inte alls.
   -Säkerhet. Frihet från brottslighet och därmed trivsel. Skolornas elevsammansättning och barnens uppväxtkvalitet.

   Gilla

 14. Liam skriver:

  Det var under ett tal i Manchester på lördagen som Boris Johnson utmålade Brexit som en enormt stor ekonomisk möjlighet.
  Media har mer eller mindre ensidigt svartmålat det som en apokalyptisk ekonomisk fara att lämna EU, men i verkligheten är det alltså tvärtom, enligt Johnson.
  – Alla delar av vårt land ska få ta del av de potentiellt massiva möjligheter som kommer med Brexit. De senaste tre åren har vi hanterat Brexit som en framtida negativ väderhändelse, men jag kampanjade för att lämna EU eftersom jag tror det är en möjlighet att ändra Storbritanniens riktning och göra det till världens bästa land att leva i, förklarar Boris Johnson.
  – Vi ska komma ihåg att lämna EU är en massiv ekonomisk möjlighet, att vi därmed kommer kunna göra sådant som vi inte haft tillåtelse att göra på decennier, att slå oss fria från byråkratin och frigöra den kreativitet och innovation som vi egentligen är kända för.
  Att Storbritannien skulle bli ekonomiskt framgångsrikt utan EU, är EU-förespråkarnas största rädsla eftersom det skulle visa att EU är ett meningslöst projekt, vilket i sin tur skulle kunna locka fler att lämna.

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   Jag tycker att det är moraliskt förkastligt att kopiera texter rakt av utan att länka till artikeln man kopierat. Jag ser sådana kopior titt som tätt här i DGS:s kommentarsfält.

   Gillad av 1 person

 15. Hovs_klipphällar skriver:

  Kan ligga nåt i din beskrivning ovan, själv noterar jag att på en karta över SD-stödet i valet ser man ett allt starkare stöd ju längre bort från Sthlm man befinner sig.
  I min kommun i norra Skåne har SD 30 procent, och samma gäller de flesta andra kommunerna i länet — undantag då Malmö med omnejd förstås.

  Enkelt uttryckt: ju närmare maktens centrum, desto mer hypnotiserad av makthavarnas ideologi blir man.

  Makthavarna förfogar över en enorm propagandaapparat, och deras ideologiska grepp om befolkningen är starkast nära maktcentrum. Som man kan vänta sig.

  Det är vi andra som formerar motståndet.

  Gillad av 9 personer

 16. Mikael Steinwall skriver:

  Vad är svaret på frågan om hur svensken ska vakna ur sin Törnrosa-sömn? Upplysning, information! Inte många känner till att 100 kommuner har obalans i räkenskaperna (se ledarsidorna.se), eller att vissa kommuner KÖPER lägenheter till nyanlända, eller att ca 3% av alla ”flyktingar” som tar sig till Europa har flyktingstatus (enligt FN), eller att drygt 400 000 har fått uppehållstillstånd de senaste tre åren osv.
  I den vackra svenska sommaridyllen har livet sin gilla gång. Grillen ska tändas, matsäcken ska packas inför badutflykten, bilen ska tankas inför semestertrippen. Ingenting tyder på att landet har stora problem, framförallt med brottslighet. På natten smyger djuren fram… Men då sover svensken sin Törnrosa-sömn.
  Upplysning och information, ja, det är vad medborgarna behöver, men som de förnekas.
  Politikerna och medierna hjälps åt med att lägga ut tjocka dimridåer över landet.

  Gillad av 1 person

 17. __Falsk,.Flagg skriver:

  Ja, Anders Leion, det är en sekt.

  Som jag ser det, förefaller det troligt att PK-tänkandet är ett ganska direkt religionssubstitut, precis som socialismen. Det finns uppenbara kopplingar till någon form av grotesk tolkning av kristendomen och graden av PK-tänk verkar vara korrelerad med graden av sekularisering. Vidare verkar det vara så att tidigare protestanter drabbas något snabbare och hårdare än katoliker och ortodoxa. Titta på vilka länder som leder den stora västerländska tävlingen om vilket land som kan begå självmord snabbast. Sverige ligger väldigt bra till, men den klart hårdaste konkurrensen kommer från andra länder som hade en stor andel protestanter, som t.ex UK och Kanada.

  Nu kan man filosofera över varför det har blivit så. Skribenten har en förklaringsmodell som förefaller koppla fenomenet till urbanisering. Det finns väl en del fakta som stöder detta. Genomgående gäller att större städer i Västvärlden tenderar att vara mer PK än mindre städer och landsbygden. Vi såg alla hur London tydligt skiljde sig från övriga UK i Brexitomröstningen. Alla känner väl också till skillnaden mellan storstäderna på kusterna och ”flyover” staterna i USA. Toronto verkar vara som en större variant av Stockholm och är minst lika PK. I Schweiz, där jag bor, är skillnaden helt extrem mellan det ganska ”rödgröna” Zurich och, med svenska mått mätt, en väldigt mörkblå inställning i många mindre orter.

  Men jag tror att Leion och många andra skribenter här på DGS underskattar till vilken grad de själva är fångade i detta sekttänkande. Att man tittar på utvecklingen och konstaterar att allt inte är som det ska, innebär INTE att att man har lämnat sekten. Tvärtom visar resonemangen ofta att de är helt fångade och saknar all förmåga att ifrågasätta de grundläggande budorden som sekten bygger på.

  Låt oss t.ex titta på något av en absolut grundbult för sekten, nämligen anti-rasism. Man hävdar att det inte finns några meningsfulla genetiska skillnader mellan olika grupper av människor. Detta är en helt uppenbar lögn, vilket väldigt snabbt blir tydligt om man studerar utfallet för olika grupper, så det är närmast tabu för sekten att göra detta. Vidare gäller att de som förnekar att det finns olika raser av människor då rimligen även bör anse att detsamma gäller för andra djur, t.ex hundar. Är en pudel och en pitbull i genomsnitt identiska och alla skillnader som finns kan hänföras till individuell variation? Uppenbart trams, eller hur?

  Denna ursprungliga lögn har i sig själv skapat helt otrolig skada. Hela det rent vanvettiga biståndet till Afrika byggde t.ex på just detta. Den kanske mest framstående biologen i vår tid, James Watson, drabbades av PK sektens vrede när han råkade påpeka detta. 2007 sa han att han var:

  ”“inherently gloomy about the prospect of Africa [because] all our social policies are based on the fact that their intelligence is the same as ours, whereas all the testing says, not really.”

  I Västvärlden var det USA som drabbades först av konsekvenserna av detta tänkande. Avsegregeringen av de svarta där var en extrem katastrof och ledde ganska direkt till precis alla de problem vi nu ser i Sverige. Men det hände för mer än 50 år sen. Likväl saknar alla som sitter kvar i sektens tänkande all förmåga och ta hänsyn till dessa erfarenheter utan föreslår istället ständigt samma ”lösningar” som redan har prövats och misslyckats.

  Leion argumenterade t.ex nyligen för ett storskaligt integrationsprojekt. Endast en person som är helt fångad i sektens fantasier kan inbilla sig att något sådant leder till något annat än katastrof.

  Till alla som efterfrågar mer praktiska förslag och mindre prat, skulle jag säga att det viktigaste man kan göra är att själv lämna sekten på allvar. Om svenskarna ska överleva som folk, krävs det ett nytt och friskt ”vi”, dvs. en grupp som tydligt strävar efter en etnostat på kristen grund. Denna behöver absolut inte vara stor, men om den ska överleva måste den tydligt och klart vara svenskarnas stat som finns till för svenskarnas skull. Israel, som nu är en öppen etnostat, kan utgöra en inspiration här.

  Är det inte tydligt att PK sekten hänsynslöst kommer att krossa alla som försöker att resonera med dem på deras planhalva? Att försöka att komma med lösningar som de accepterar är meningslöst. Samtidigt är det lika tydligt att de direkt kapitulerar inför andra grupper med trossystem som helt avviker från deras, t.ex Islam. 50-100 tusen svenskar som tydlig ställde sig upp och förklarade en egen liten etnostat i några kommuner skulle ha en mycket god chans att bryta sig loss.

  Utlandssvensk

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Falsk flagg — Jovisst, självklart är PK-sektens ideologi ett slags surrogat för en religion.
   Vänstern har gjort sig av med all traditionell religion, och därmed öppnat sina sinnen för diverse ideologiskt vanvett.

   Framförallt genomsyras de av ett förblindat hat mot allt som vi häri i Väst har sett som viktiga och grundläggande värderingar, alltså själva det sammanhållande kittet i vår kultur.

   Tar man bort det rasar hela bygget, vilket är precis vad många av dem vill uppnå.

   Vänsterns krusande för islam står i direkt proportion till deras hat mot våra egna värderingar.

   Gillad av 5 personer

  • Bzzz skriver:

   Jo, samtidigt förklarar inte intelligens allt, men det sätter randvillkoren. Kulturen och religionen är de faktorer som styr hur folk uppför sig, givet intelligensen, och de är ju lika självklart inte homogena över jordklotet. Det är slående hur massinvandringen till Sverige verkar söka efter de regioner där båda faktorerna är optimerade för att vara motsatta det svenska som var en gång. Båda faktorerna för sig gör så klart fredlig ordnad samexistens omöjlig, båda tillsammans är en häxbrygd. I USA fanns försök att inordna den svarta gruppen i den kristna etiska sfären, och som jag förstår det som fann man viss framgång med detta, men det var ju en process över flera hundra år. Idag så har vänstern reverserat detta och söker vinna mandat på öppen konflikt.

   Gillad av 1 person

   • ,.,Falsk_._Flagg skriver:

    @ BZZZ,

    ”I USA fanns försök att inordna den svarta gruppen i den kristna etiska sfären, och som jag förstår det som fann man viss framgång med detta, men det var ju en process över flera hundra år.”

    Man hade total framgång med kulturell assimilering men självklart ingen effekt på de genetiska förutsättningarna. Du kan tänka dig att Sverige hade tagit in en miljon somalier för 200 år sen och att dessa sen hela tiden hade levt strikt avskiljda från övriga befolkningen. Över tiden hade de blivit kulturella svenskar men hade behållit stora skillnader i t.ex IQ och impulskontroll. Om man sen hade avlägsnat segregeringen av dessa försvenskade somalier hade man fått exakt samma effekter som man fick i USA på 60-70 talet.

    Skillnaden mellan scenariot ovan och att istället ta somalierna direkt från Afrika till Sverige är minimal. Graden av skada kommer att vara direkt proportionerlig mot graden av segregering.

    Gilla

   • -.,Falsk,.-Flagg skriver:

    @ Bzzz,

    Jag skrev ett svar till dig som verkar ha fallit bort. Du får väl försöka att gissa vad jag har att säga om saken. En ledtråd är att IQ inte är den enda faktorn som skiljer men att det är den där det finns mest lättillgänglig data. Men om man tittar på t.ex hudar kan man se att en annan variabel som uppvisar stor variation är aggressivitet. Pudlar och pitbulls skiljer sig dramatiskt där……

    Om två grupper har dramatiskt olika IQ, fungerar det inte att ha ett skolsystem och man kan heller inte förvänta sig liknande ekonomiska utfall. Om två grupper har dramatiskt olika nivå av aggressivitet och impulskontroll, fungerar det inte med ett rättssystem. Osv, osv.

    Hur som helst, jag är en kommentarsmissbrukare som borde veta bättre än att debattera här. Att mina repliker klipps bort är väldigt frustrerande men samtidigt helt väntat. Jag har endast mig själv att skylla.

    Gillad av 1 person

  • Richard skriver:

   ”…titta på något av en absolut grundbult för sekten, nämligen anti-rasism. Man hävdar att det inte finns några meningsfulla genetiska skillnader mellan olika grupper av människor. Detta är en helt uppenbar lögn…”

   Ja, så är det. Dessutom är den hysteriska nivån på hatet mot ”rasism” överdriven. Det är faktiskt inte världens största ondska att vara en riktig, enligt korrekt definition, rasist (även om de är väldigt sällsynta nu för tiden). Det finns många andra föreställningar och åsikter som har större potential att leda till ondska.

   Jag tycker personligen inte att rasism (i faktisk bemärkelse) är en charmig åsikt men jag ser den heller inte som så väldigt problematisk jämfört med många andra föreställningar folk har.

   Gilla

   • ,.,Falsk..Flagg skriver:

    ”Jag tycker personligen inte att rasism (i faktisk bemärkelse) är en charmig åsikt”

    Rasism är ingen åsikt utan ett objektivt konstaterande av en uppenbar verklighet.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Nu skall vi inte vara slarviga. Rasism kan betyda många olika saker. Inte alla kan observeras i sinnevärlden. Vi kan se skillnader mellan människopopulationer, antagligen underarter, vilket var ordet ras’ ursprungliga betydelse. Det är en betydelse av rasism. Men vi kan inte se uppmaningen att angripa eller skada de andra populationerna i sinnevärlden. Det är ett etiskt ställningstagande, inte ett faktum. Det är en annan betydelse av rasism. I all synnerhet kan vi inte acceptera den idiotiska och förhastade slutsatsen att dessa slags rasismer är desamma eller att den ena leder till den andra eller ens är beroende av den andra. Det är två helt ortogonala uppfattningar.

    Gilla

  • brrr skriver:

   Utlandssvensk, detdär med att protestantiska länder ha varit snabbare att ta till sig liberal postmodern sekterism har jag också konstaterat. Jag tror det handlar om att de protestantiska folken var de som först vände kyrkan ryggen och blev konsumenter och ”toleranta” istället.

   För mååånga år sedan tittade jag drömskt på Irland som tillflyktsort, där var då c:a 1% av befolkningen muslimer och jag räknade med att de flesta bodde i Dublin och några i Cork.
   Som ateist var jag väl lite tveksam till deras religiositet, men tänkte att hellre katolicism än liberal postmodernism.

   Men efter att pedofileringen inom katolska kyrkan blev känd, vände nästan hela befolkningen ryggen åt kyrkan, och nu väller det tydligen in muslimer i nästan varenda liten by.

   Hellre än segregering i svenskområden tror jag som sagt på att integrera de socioekonomiska faktorerna i mångkulturkramarnas omedelbara livsmiljö och se till att de inte kommer undan. Då kan det nog hända något hoppfullt.

   Gillad av 1 person

   • ..Falsk,,Flagg_ skriver:

    @ BRRR,

    ”Hellre än segregering i svenskområden tror jag som sagt på att integrera de socioekonomiska faktorerna i mångkulturkramarnas omedelbara livsmiljö och se till att de inte kommer undan. Då kan det nog hända något hoppfullt.”

    Tyvärr finns det inget stöd för detta i tillgänglig empiri. Om vita, liberala områden berikas händer alltid samma sak, dvs. de vita liberalerna flyttar eller stänger in sig bakom murar utan att ändra åsikt. Du läser ju Victor Davis Hanson och han har skrivit massor om detta vad gäller Kalifornien. De som flyttar tenderar sen att omedelbart börja förstöra de områden de hamnar i. Man kan se detta i t.ex Colorado och Austin, Texas. I båda fallen har man haft stort inflöde pga. vit flykt från Kalifornien och i båda fallen har det lett till att dessa områden har blivit mer liberala.

    De vita liberaler som fanns i Sydafrika var bland de första att lämna landet, men de ändrade absolut inte åsikt.

    Gillad av 3 personer

   • brrr skriver:

    Utlandssvensk, jag läser inte VDH, du förväxlar mig nog med BZZZ/STRANDEN/MOAB o.s.v.

    Om du ganska snabbt smäller upp några höghus i vardera område som nu bebos av enbart mångkulturkramare, och flyttar dit objekten för deras dyrkan, vad ska de göra? Deras bostäder blir värdelösa, men bankskulderna är desamma. Vart skulle de ens flytta, även om de hade råd? Ut i skogen, och sedan resa några timmar in till jobbet i t.ex. Sthlm C varje dag?

    Nä, jag tror på integration, svenskar är nu alldeles för splittrade för att kunna ena sig om hur och var man ska bygga en ny svenskbygd.
    Och de flesta av oss här ute på landsbygden skulle bli själaglada om vi kunde fresta de socioekonomiska faktorerna med möjligheten att flytta till fina stadsområden med vänligt inställda svenskar.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du har inte förstått liberalismens orsak och mekanism. Hyckleriet är inte liberalismens effekt, utan dess utgångspunkt. Liberalism skapas av survivalship bias i vår hjärna. Det är den relativa framgången, antingen personligen eller som population, som får liberalerna att betrakta sig själva som de främsta bland likar och kräva att spelplanen ständigt skall utjämnas, så att deras framgång framstår i bättre kontrast. Detta har, som du misstänker, utvecklats ur den kalvinistiskt protestantiska läran om absolut gudamakt och predestination, på läran om att vissa — liberalerna — är utvalda på förhand av Gud och att inget som händer i denna tåredal kan ändra på det, men att det visar sig genom imminent framgång. Survivalship bias. Liberalt hyckleri.

    Gilla

   • Bzzz skriver:

    Tror jag skall byta pseudonym, tidigare min strand men så hamnade jag i spamfiltret tror jag och bytte till Bz som blev bzzz men några har förväxlat mig och Brrr, inte min avsikt.

    Gilla

   • ..Utlandssvensk. skriver:

    @ BRRR,

    Jag ber om ursäkt för att jag förväxlade dig med Arne et al.

    ”Om du ganska snabbt smäller upp några höghus i vardera område som nu bebos av enbart mångkulturkramare, och flyttar dit objekten för deras dyrkan, vad ska de göra? Deras bostäder blir värdelösa, men bankskulderna är desamma. Vart skulle de ens flytta, även om de hade råd?”

    Du har så klart en poäng i detta. De som inte har råd och/eller möjlighet att flytta kommer att påverkas, dvs bli mer benägna att rösta SD eller AfS. Detta följer samma mönster som i alla ”vanliga” områden som redan har blivit berikade. Men de som kan lämnar och i ett område som t.ex Djursholm eller Östermalm är det en hög andel. Du har vidare också rätt i att de inte längre kan fly inom Sverige, så de kommer att lämna landet.

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Falsk flagg,

   Jag vill inte alls klaga och inte nedvärdera, jag har respekt för mycket i kommentarerna.
   Det är bara en sak som slog mig: Det finns risk för ras från hög höjd här om man på DGS pratar om vad som är medfött och hur bra eller ej det är.
   Om man säger att en viss sorts katt från en annan by har medfödda anlag för att kissa på mattan så kan man dra på sig risk för r-t-kortsutdelning från de som vill nedvärdera och brunstämpla.
   Om man säger att kattens beteende ev. beror på uppfostran så kan de inte lika lätt göra det, men kanske även då.
   Man måste hela tiden gå som katten kring het gröt för att inte bli diskvalificerad.
   Jag brukar anklaga PK-sekten och de till vänster för allt möjligt men akta mig för att skriva som Julia Caesar om katters IQ. Hon har livstids avstängning från alla matcher och t.o.m från träning överallt pga PK-drev.
   Jag har glatt mig åt DGS som jag tror åtnjutit viss respekt. Såg en kommentar för 3 år sedan i DN på en ledarsida om DGS som då inte jämställdes med hatsidor utan som verkade lite måttfull i attityden. Men om utomstående läsare ex. v. på DN nu skulle läsa här och se flagranta attacker på vissa katters medfödda uselhet och låga IQ, så blir det rött kort direkt och så är det ingen som lyssnar längre och alla här blir dragna över en kam och vi är ute ur matchen.
   Vill dock inte kritisera för övrigt.

   Gilla

   • _Utlandssvensk., skriver:

    @ Stefan Sewall,

    Är inte timmen lite sen för att oroa sig över vad DN och liknande figurer anser? Är det inte tid att öppet se verkligheten som den är? Kan vi överleva om vi inte gör det?

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    Nej
    Vad är meningen med DGS?
    Vad vill PE? Vad vill vi?
    -Jo att andra ska läsa och förstå. Andra som inte redan är övertygade. Vad är det annars för mening att skriva här om ingen utomstående läser och får upp ögonen?
    Partier som vill förändra, där vi har ett som får 17%, och ett par andra som bara får några promille, kan ju inte göra någon skillnad själva.

    Jag för min del har tänkt och tänker att jag vill att Kristerson och Ebba och nu kanske Sabuni läser här och blir imponerade av att tankarna och resonemangen här är mycket intelligentare och mera logiska och mer sanningshaltiga och äkta än debatt och ledarsidor på AB och DN och många andra ställen där de bara hycklar.
    Jag vill att folk som kan göra skillnad läser här och ser ljuset, plötsligt förstår någonting så att kanske kursen kan ändras. Vad annars?

    Man kunde ju drömma om att egna upplevelser personligen skulle drabba olika åsiktsdiktatorer, och åstadkomma omvändelse. Tänk om Anders L på AB själv blev drabbad av mångkultur, eller hans dotter eller fru drabbades. Kanske det skulle gå upp ett ljus och en omvändelse skulle komma som en blixt. Det är dock osannolikt.
    Nu kan vi bara skriva för att det ska läsas, förhoppningsvis av många och av några som kan ha inflytande över skeendena.

    -Men om DGS blir stämplat av domargänget som hatsajt så kommer ingen att läsa med respekt. Då blir det som med Fria Tider och Avpixlat och Flashback, att alla politiker avfärdar DGS som skit-sajt, hat-sajt och bara vill förbjuda den.
    Sedan blir var och en som skrivit här dömd för hat-sajt-skrivelser.

    Gilla

  • Rufus skriver:

   Sådant trams. Du jämför hundars olika utseende, men vad jag vet så skiljer sig inte intelligensen hos olika hundraser särskilt mycket åt och då är det medveten avel och ofta medfödda handikapp och sjukdomar som skapats. Afrika är en kontinent med en helt annan genspridning än i kennlar under några tusen år, men förvisso är vissa hundraser något mer ointelligenta än genomsnittet, precis som du uppenbarligen? Intelligenstestens olika utfall beror med största sannolikhet av kulturskillnader. Framförallt är din karaktäristik av PK tämligen löjlig för att uttrycka sig milt. Det låter lite mer som apartheid och Nordisk ungdom… men givetvis är alla kusinäktenskap i mellersta östern inte bra för den genetiska blandningen, men efterblivenheten beror nog mer på kulturen inklusive religionen, bristen på utbildning och korrupta och diktatoriska stater. Så och i Afrika.

   Amen.

   Apropå protestantismen så är det i norra Europa och USA som det industriella välståndet uppstod och som fortfarande är rikaste delen av världen, men observera Kinas och Japans framväxt. De förefaller inte vara dumma i huvudet. Så snarare än en religionsfråga så är det nog rikedom och demokrati som drar människor att söka sig hit. Det är ju likadant i Schweiz med en mycket stor invandring, men man reglerar så man främst tar högutbildade.

   Amen.

   Skål på dig, ta en sup till vet ja. Det är kört för Sverige, så bekymra dig inte utan stanna kvar i alplandet och joddla lite på topparna.

   Gilla

  • Rufus skriver:

   Men jag antar att herr -:Falsk Flagg är ironisk, men mycket i svensk debatt kan man uppfatta ironiskt trots att den som skriver tror sig vara seriös, så det är lite av samma problem som med Fake News, vem kan man lita på? Man får ta det som skrivs som att skribenten tror på sina utsagor och sedan så stämmer man av med annan information och då ser man att skribenten inte vet vad han pratar om, tex den ensamme Lennart Bengtson, klimatskeptikern som hävdar att uppvärmningen som mäts inte kan hänföras till annat än naturliga variationer… Ja, ja, inte ens en titel är vad det kanske möjligen en gång var….eller Riksbankens pris i ekonomi till minne av Alfred Nobel som gått till muntergökar som Milton Fridman och andra. Jag behöver lite valuta, är det någon som känner någon i Nobelkommiten? Kontakter?

   Amen

   Men det är kul att tjatta på weben eller hur? Man kan roa sig, bättre än att spela poker eller kasinospel på mobilen i alla fall…

   Amen

   Gilla

 18. Hans Karlsson skriver:

  Jag är född på Sveavägen i Stockholm och bodde där i 30 år innan jag flyttade till en förortskommun, sedan utlandet ett tag, efter 11 år arbetar jag åter i Stockholm C. Det är alltså min hembygd man pratar om. En hembygd där jag inte, med en ganska hög lön, har en chans att spara ihop till ett boende, man tänker på snyfthistorierna från personer i Korpilombolo, Bollebygd och Aneby som ”drivits bort” från sina hemorter, där det går att få boende för 700.000 (räcker till en större garderob här).

  Det som allra tydligast skett i Stockholm under min levnad är det utländska inslaget. Under min uppväxt fanns sällan en buss- eller taxichaufför som inte var svensk. Det fanns föralldel väldigt få exotiska restauranger, men det gick att beställa på svenska i alla (går inte nu). Det fanns inga romska hejhejare som tjatade på en varje morgon, det fanns inga vaggande tanter utstyrda i färgglada tält som kacklar högljutt med varann trots att de går i bredd över Kungsgatan. Det fanns inte heller drivande gäng med afghaner med moderiktiga trashkläder, senaste iphonen och med en attityd att de äger stan och jag är en illegal invällare som man i bästa fall kan blänga ilsket på.

  Som tonåring i mitten av 70-talet gick jag hem från bio över Sergels Torg, jag sneddade från kompisen på Karlaplan 00.30 på natten genom Humlegården i oktober. På båda håll hängde och slängde några svenska pundare, de kunde vara oberäkneliga när pulvret gick ur kroppen, men det fanns fotpatrullerande polis mest överallt. Detta var inget mina föräldrar oroade sig för (idag är de över 80 och oroar sig för när jag tar bilen en lördagseftermiddag till ett vanligt köpcentrum).

  Att stå och hänga vid ”bögringen” på Centralstation skulle man akta sig för, då blev man tilltalad (men det var allt!) och det såg ”illa ut”. Att promenera på Malmskillnadsgatan var inte heller tillrådligt, man kunde bli tilltalad (men inte mer!), men det såg ”illa ut”.. Även om jag redan på slutet av 70talet tyckte rättsväsendet var slappt, straffen för låga, allt-var-samhällets-fel-brist-på-fritidsgårdar-attityden redan fanns, så känns den tiden idag som en idyll. Förfärades över alla förhållningsregler när jag besökte släktingarna i Brooklyn på 80-talet, idag är det samma här (och bättre, mycket bättre, där!).

  Några stockholmska kollegor har också noterat något jag tänkt på senaste åren: det händer ofta att folk går rakt in i en, tränger sig före i rulltrappan för att tjäna 10 sekunder, trampar en på tårna i restaurangkön, tunnelbanan – jag består (dessvärre) inte av ett litet format, så jag antar att folks syn har försämrats oerhört efter det ständiga smartphone-surfandet. Hemmens uppfostran om att be om ursäkt har förmodligen också fått vika pga normbrytande-normens nya evangelium om att det är det egna jaget som gäller, alla andra är mina statister för att mitt liv ska vara en sång.

  Gillad av 3 personer

 19. Bzzzz skriver:

  Vad är syftet men Leions inlägg, först skriver han att vi skall påtvingas desegrering och idag raljerar han över att sekten aldrig kommer att ändra sig. Syftet verkar vara acceptera och ge upp? Eller?

  Gillad av 2 personer

   • Bzzz skriver:

    Jo kanske det men det tror jag inte, jag försöker alltid söka första ordningens förklaring först. Jag ser ändå inte tydligt hur vi skall agera? Jag har inga konkreta förslag, kanske ett, det slog mig på utlandsresa att man skulle kunna gemensamt ordna svenskbyar utomlands där man kan stötta och hjälpa varandra, men det sker väl redan?

    Gilla

 20. Rutger skriver:

  Skribenten skriver att den politiska korrektheten utgör världens största sekt och kännetecknas av entydiga enkla svar på svåra frågor. Som jag ser saken så är det precis tvärtom, dvs de saknar svar på svåra frågor. Orsaken till att PK saknar svar är att de bekänner sig simulant till direkt motstridiga mål. För att undvika intellektuell härdsmälta så vägrar de väga målen mot varandra och ta ställning för då måste man välja. Mest tydlig är målkonflikten kanske gällande vår trygghet och utländsk brottslighet där knappt någon utvisas, dvs brottslingarna tilldelats rättigheter att vara i Sverige som man anser måste måste tillgodoses. Eller varför inte hela migrationen att vägas mot målet att svensk välfärd står i centrum.

  Kan fortsätta att fylla på med exempel, men ta bara synen på islam och målen om demokrati och jämställdhet. Man stödjer, uppmuntrar och omfamnar islam i liberalismens namn, men vägrar sammankoppla frågan med de motstridiga målen om demokrati.

  Hela den liberala tankevärlden är egentligen helt lealös utan någon som helst förmåga att sätta klackarna i backen, tom Moderaterna vill tex utreda frågan om införande av fler kön i Sverige. Gällande brottslingar så pendlar M mellan att ge dem bostäder och bidrag i sitt s.k ”exitprogram ” för gängbrottslingar och att bura i dem. Moderaterna vill inte ens låta utvisa fler brottslingar utan låter sitt liberala synsätt bakbinda sina händer i brottsbekämpningen. Effektiviteten i att utvisa spelar då ingen roll för beslutsfattandet.

  Går vi vidare i analysen så är PK främsta försvarsargument för sin handfallenhet om vart Sverige är på väg och hur problem ska hanteras är just att frågorna så komplexa, dvs man anser sig inte kunna ge entydiga svar. Kombon av talet om stoppad invandring för välfärden , afghanamnestin och ökad anhöriginvandring talar sitt tydliga språk. PKs främsta argument mot just sina politiska motståndare är också just kritiken om oacceptabelt enkla svar på komplicerade problem.

  Kanske skribenten kan förklara sig för i mina ögon känns skrivningarna som rena påhitten

  Gillad av 1 person

  • Bzzz skriver:

   Jag råkade se två sekunder på Rapport idag för vår förbindelse krånglade så jag fick trycka på lite knappar och dra om lite sladdar, så klart handlade det om islam och så klart nämndes inte detta. Busschauffören som tvingade av en svensk kvinna ursäktades av chefen. Kvinnan ville ha en ursäkt av chauffören, den kan hon så klart glömma, och media kommer inte att söka upp honom, i vanlig ordning ljög och hycklade chauffören, en dålig dag, han behövde int ens ta till takkya. Det hela är absurt.

   Gillad av 1 person

 21. Lars skriver:

  Det ligger mycket i att Stor Stockholmare är inflyttade och generellt otrygga vad gäller anknytning till området och därför mer beredvilliga att söka anamma gängse värderingar och även se sig själva som boende i Sveriges centrum, den enda riktiga storstaden. Det är en sekelgammal attityd på flera sätt som bygger på att verk och myndigheter, central ledning för företag, organisationer, partier och regering och riksdag haft sitt säte i Stockholm. Men okunskapen om invandringens konsekvenser, oförmågan se omfattningen och de ekonomiska konsekvenserna är legio även bland infödda Stor Stockholmare och det beror i hög grad på att auktoritetstron är med utpräglad i Stor Stockholm, man tror på ”experter” och framförallt på Dagens Nyheter De flesta bor dessutom inte i vad man benämner Stockholm dvs kommunen med ca 900 tusen invånare och 270 tusen boende innanför tullarna utan man bor i olika kommuner eller kommundelar t.ex. Vallentuna, Täby, Ekerö mm och resorna är långa och man vet inte mycket om vad som händer nästgårds. Man kan jämföra med sydväst Skåne dvs mellan Trelleborg och Ängelholm med 900 tusen invånare på en sträcka ungefär lika lång som mellan Södertälje och Märsta (pendeltågen går ju i ett kors över Stockholm C så den andra sträckan är mellan Haninge och Kungsängen.

  Skåningar, som inte varit i karriären har länge undvikit flytta till Stor Stockholm, Göteborgsområdet, som är mindre, är nog likartat och generellt är det främst akademiker som flyttat till Stockholm och hamnat på platser som Järfälla. Vad jag vet pekar all statistik på att inflyttningen av svenskar från övriga landet varit låg och minskande de senaste decennierna och 90 % av ökningen av invånarantalet, ca 40 tusen per år, har varit invandrare.

  Ledande personer som Östling eller Samuelsson, som båda är Scania produkter med bas i Södertälje, bodde (åtminstone Östling) i centrala Stockholm. De har aldrig sagt ett knyst om utvecklingen i Södertälje. Inte har de varit frispråkiga! Om de nu överhuvudtaget har brytt sig eller förstått vad som händer.

  I Södertälje, hundra tusen, har ökat med 20 tusen på tjugo år, är hälften av befolkningen av utländsk härkomst inkl andra generationen. Syrianer/assyrier är ca 30 tusen. Hela staden förändras. Trycket efter lägenheter i omgivande orter som Trosa, Gnesta, Mariefred, Åkers Styckebruk, Strängnäs ökar med orimliga priser. Här där jag bor var ca 50 % svenskar för 15 år sedan, men idag kanske 10 %. Vart ska man flytta? Det finns ju inget. Varenda småstadshåla fylls av människor från mellersta östern och Afrika. I Södertälje finns inget ”svenskt” område kvar Ändå är det värre i förorterna mot Stockholm t.ex. Botkyrka, Tullinge, Huddinge.

  Skåne då? Malma, Helsingborg, Landskrona? Herreminje.

  Så hyckleriet i den svenskfödda befolkningen är uppenbart. Eftersom vi har en kreditdriven bostadsbubbla plus en de facto brist så har det drivit bostadsbyggande och priser och underblåst att man röstar med fötterna, men vem kan efterfråga en 80 kvm villa från tidigt 20-tal i Stureby för fem miljoner? Eller ett bostadsrättsradhus i Mariefred för 3.5 miljon till fyra miljoner utan att ha gjort sk bostadskarriär dvs köpt tidigt när räntorna efterhand höjs. Ungdomen kan inte flytta hemifrån och hyresgäster har ingenstans att ta vägen.

  Men om det ska kunna förändras så tror jag man måste se det ur informationssynpunkt dvs det är förljugen, vinklad och selektiv information som når invånarna (även utbildade) och frågor om invandring och bostäder berör främst lägre medelklass och arbetarklass och generellt yngre snarare än äldre medelklass. De andra går fria (trodde de vill säga). Vill man då påverka via DGS så bör man vinnlägga sig om seriositet och resonemang. I hela spektrum av frågor finns det skillnader om vi jmfr partierna och de skillnaderna finns kvar även om partierna skulle reformeras. Min tro är att det hänger på en förändring inom Socialdemokraterna, men vi ser inte några som helst tecken på det. Det tar för lång tid för SD att bygga upp trovärdiga strukturer utom vad gäller invandringsproblematiken. I retoriken måste man också slå vakt om välfärdsstaten för den är egentligen accepterad även inom borgerligheten (utom delar av ;M och C) och i större delen av väljarkåren tar man den förgivet och förstår inte hur sänkta pensioner eller sjukbidrag slår på alla i samhället. Om Bonniers skulle ta tag i sina media och byta ut ledningen och ledarredaktionerna och fokusera ungefär som jag skissat så skulle mycket kunna hända på relativt kort tid, men det kräver trovärdighet och att man går från agenda journalistiken och koncentrerar sig på att rapportera och ge en bred bild av samhället.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.