Patrik Engellau: Vi populister

Patrik Engellau

Det finns en allmän föreställning i Sverige och en del andra länder av innebörd att den viktigaste politiska konfliktlinjen går mellan eliter och populister. Själv tycker jag att den analysen, om man nu kan använda ett så högtidligt uttryck i detta sammanhang, är alldeles för oprecis. Men jag ska inte vara någon prinsessa på ärten så kör för att eliter och populister står i harnesk mot varandra.

I detta schema är jag populist. Nu ska jag tala om varför jag inte gillar eliten (eller politikerväldet med tillhörande stödtrupper, exempelvis anställda på statstelevisionen och det bidragsförsörjda trasproletariatet av inhemskt eller utländskt ursprung, som jag för egen del hellre skulle välja att beskriva mina motståndare).

Eliten själv verkar föreställa sig att det populistiska fiendskapet beror på att vi populister är skattekverulanter eller rasister, troligen båda, men så ligger det inte till. Många av oss populister minns en tid på 1970-talet när skattetrycket i Sverige låg sex, sju BNP-procent högre än idag utan att den nettoskattebetalande medelklassen för den sakens skull greps av dagens djupt kända motvilja och avståndstagande inför eliten. (Föralldel, Astrid Lindgren skrev sagan Pomperipossa i Monismanien om det faktum att hon betalade mer än hundra procents marginalskatt. Den sagan kostande sannolikt socialdemokraterna regeringsmakten efter valet 1976.)

Förklaringen till att vi populister tar så kraftfullt avstånd från eliten ligger någon annanstans. Det handlar om en känsla som det etablerade politiska språket har svårt att härbärgera. Det handlar inte om ekonomi, krånglande myndigheter, fattigpensionärer, kriminalitet, invandring, dåliga skolresultat, skogsbränder och ett nedlagt försvar – även om det handlar om allt det där också. Men det är inte sådana stötestenar i sig som fyller oss populister med förtvivlan och oro utan det faktum att eliten – de som styr över oss och vårt land – med sådan nedlåtande nonchalans struntar i folkets bekymmer.

En populist som jag upplever exempelvis praktiskt taget allt som politiker säger som förolämpningar eftersom de vägrar att föra resonemang som jag kan följa. Att jag inte hänger med beror inte på att mitt förstånd är otillräckligt utan det beror på att landets ledare försöker snacka bort oss populister som faktiskt betalar för deras dumheter. Men kan det inte vara så, säger du urskuldande, att politikerna själva inte begriper bättre? Aldrig! ryter jag. Har du inte sett en valdebatt på TV? Lyssna på dem! Så klena i huvudet är inga människor, inte politiker heller.

Liksom trollkarlar försöker de förvilla medborgarna med rök och speglar i syfte att dölja det faktum att de hela tiden misslyckas med sina uppgifter och på varje punkt saknar planer för hur de ska hantera de problem de åsamkar nationen. De sviker sina uppdragsgivare och tycks inte avse att lägga av med sveket.

Det mest kränkande av allt för en populist som står och tittar på – och inte kan göra så mycket mer än jag, det vill säga gallskrika i protest – är att eliten är så fräckt medveten om sitt överlägsna förakt för folk som jag.

Ska jag ge ett exempel? Det är när eliten erkänner sina misstag med en klackspark och sedan fortsätter med misstagen som om ingenting hade hänt. Så är det när eliten säger att den varit ”naiv” exempelvis i migrationsfrågan. Det betyder att berörda personer erkänner att de haft fel och sedan har mage att med ett leende föreslå att vi populister, som utsätts konsekvenserna av deras naivitet, ska överse med oskickligheten och slarvet och bevilja förnyat förtroende.

Den attityden från elitens sida är oslagbart arrogant. Det går inte att tänka att en ledare för ett börsbolag eller ett fotbollslag först erkänner sig ha klantat till verksamheten och sedan får sitt schabbel utan minsta konsekvens utom möjligen en löneförhöjning.

Det känns som om de driver med mig. Demokrati? Häpp!

Post scriptum. Journalisterna driver också med mig. De dinglar med potentiellt spännande nyheter ovanför huvudet på mig utan att ställa rätt frågor och plocka hem intressanta poänger. Jag känner mig som en hund som förevisas feta köttbitar utan att någonsin få något att smaska på.

I detta nu kopplar jag på radion för att kunna illustrera med exempel. Dagens Eko berättar om att folk som arbetstränar inte får träna när Arbetsförmedlingen lägger ned lokala verksamheter. (Blir de som tränas då utan ersättning eller ersätts träningsersättningen av någon annan ersättning? Denna intressanta fråga kommer vi inte i närheten av att ställa, långt mindre besvara.)

Jag får veta att kommuner protesterar. Varför då? Beror det på att kommunerna ordnar träningsplatser på statens bekostnad och nu måste betala själva om de vill jobbträna sina invånare? Man anar att det bär emot för en kommun med många arbetslösa att ta den smällen. Men detta utsägs aldrig så det är kanske inte där skon klämmer.

Kommunerna vill ta över jobbträningen från Arbetsförmedlingen, förklarar Ekot, men får inte. Varför får inte kommunen göra jobbet? Förefaller obegripligt om det inte är så att kommunen visst får göra jobbet men numera utan ersättning från Arbetsförmedlingen. I verkligheten handlar det nog bara om att staten och kommunerna slåss om att slippa finansiera ett antal låtsasjobb.

Sådär är det hela tiden. Statsmedia kan inte berätta hur det egentligen ser ut ty det är för genant. Eller också är journalisterna genuint förvirrade. Det kan jag faktiskt tänka mig.

Tacka fan för att vi populister tappar tålamodet. Vem ska rensa upp sörjan? Om den över huvud taget ska rensas upp så måste det väl bli vi populister själva. Vilken plåga!

62 reaktioner på ”Patrik Engellau: Vi populister

 1. Rufus skriver:

  Det som också är svårt med eliterna är att de faktiskt också förefaller tro på sitt eget förstånd och får ledande positioner,

  Tino Sanandaji skrev följande apropå Jan Eliassons debattartikel för några dagar sedan.

  F.d. utrikesminister Jan Eliasson (s) gör ett utspel i DN om generös flyktingpolitik. Toppdiplomatens text är karakteristisk för globala elitkretsar, självbilden är upplyst men innehållet är känslodriven snömos.
  Eliasson centrala tes är att ”migrationen har haft en klart positiv inverkan på tillväxt och välstånd”, ett ovetenskapligt påstående som envist upprepas av vänsterpolitiker och agendasättande medier som DN.
  Forskning visar tvärtom att migration kan vara både negativ eller positiv för mottagarlandet, beroende på vem det består av. Någon generell effekt på tillväxt har ej påvisats. Jan Ekbergs expertrapport slog fast: ”Slutsatsen är att invandringens effekter på den ekonomiska tillväxten kan gå i olika riktningar”
  Att att invandring alltid är positiv är en populistisk snuttefilt för de som vill ha öppna gränser och är för oseriösa att ta hänsyn till faktaläget (eller om de inte klarar av att sätta sig in titta på utveckling i städer om Malmö). Eliason har således fel i att kritik mot flyktingmottagning är populistisk skuldbeläggande, det är han som är den okunniga populisten här. Ska folk inte få protestera när en kostnad utmålas som en vinst?
  Mycket av resten är sentimentala anekdoter om hur Sveriges välstånd minsann skapades av invandring, som att italienare skulle byggt industrin på 1950-talet.
  Mellan 1950-70 kom totalt fem tusen italienare till Sverige netto, en bråkdel av arbetskraften. Att italienare eller andra invandrare skulle byggt industrin och ”säkrade ekonomisk tillväxt i vårt land” är inkorrekt. Som bäst bidrog arbetskraftsinvandring tillskott på ca 1% av BNP, som sen vändes negativ. Att utan proportioner manipulera svenskar att känna tacksamhet för detta begränsade bidrag är historierevisionism. Vi ser också att S ändrat narrativet från att arbetarrörelsen och välfärdsstaten tryggade Sveriges välstånd till att invandring byggde välståndet, i takt med att S skiftat sin själ från ett arbetarparti till ett invandringsparti.
  Jag vet inte om storyn att ”alla” på akuten Eliasson besökte var invandrare stämmer eller inte, men det är irrelevant, vi har något som kallas statistik så vi slipper förlita oss på emotionella anekdoter. En knapp femtedel av vårdpersonal är invandrare, vilket motsvaras av gruppens befolkningsandel. Eftersom invandrare betalar mindre skatt och har större vårdbehov har gruppen minskat vårdens resurser, inte ökat den.
  Så länge den förhärskande bild inom S är att invandring är enbart positiv och motstånd bara handlar om att folk är för oupplysta att fatta detta följer att S kommer att använda makten att ständigt pusha för större flyktingmottagning.

  Gillad av 17 personer

  • CC skriver:

   Akademiska sjukhuset i Uppsala ska spara 163 miljoner i år och det ska ske genom personalminskningar. Redan innan besluten togs var situationen besvärlig men nu beskriver det fåtal anställda som så gott de förmår försöker hålla akutmottagningens drift i gång situationen som ”en krigszon varje kväll”.
   Personalen går på knäna av överbelastning och ändå kan man på grund av underbemanning inte erbjuda vårdplats till alla patienter, trots att utrymme på avdelningarna egentligen finns. I våras uppgav många anställda att de våndades över situationen inför sommarsemestrarna och de farhågorna har nu mer än besannats.
   https://samnytt.se/vardpersonal-larmar-beskriver-akutmottagning-som-en-krigszon/

   Ja, det handlar om enkel matematik. Ju fler bidragstärande bluffande asylsökande vi tillåter komma hit desto större blir kraven på besparingar på alla andra områden. Det finns ett direkt samband mellan kraftiga besparingar inom sjukvården och ökade kostnader för 7-klöverns galna asyl- och invandringspolitik. 365 miljarder kr totalt per år kostar 7-klöverns asyl- och invandringspolitik och dess kringverk-samheter. Hittills har 7-klöverns politiker sänkt våra äldres pensioner fem (5) ggr och höjt pensionsåldern från 65 till 66 till 67 till 68 och nästa år till 69 års ålder. Målet är att vi infödda svenskar med svenska rötter ska jobba tills vi blir +75 år. Men på migranter (med rötter i fjärran länder) ställer 7-klöverns politiker inga krav. Desas migranter kan lätt få extrema förmåner och livslånga bidragsförsörjningar.

   Gillad av 13 personer

 2. V for Vendetta skriver:

  Att PE numera tillhör konspirationsteoretikerna konstaterar jag med en förvånad min och jag får väl beklaga att han lär få Eddie Råbock efter sig för det. I övrigt är artikeln utmärkt och belyser ett fenomen som vi dagligen genomlider förutom på en enda liten punkt. Likt den köttbulle som beskrivs i texten besvarar inte P Es skrift frågan varför media inte ställer de avgörande frågorna eller varför politikerna jobbar så hårt med rökgranaterna. Den frågan får vi leta lite till efter svar på…. eller kanske ändå inte.

  Gillad av 4 personer

  • Sand i tand skriver:

   Trädet är gigantiskt men är man en skalbagge i ett veck i barken så ser man bara bark, man ser varken träd eller skog. Skogen heter: de vill ha det så här.

   Gillad av 1 person

 3. Göran Fredriksson skriver:

  Helt rätt av Patrik. Jag brukar säga att jag aldrig får veta något när statstelevisionens eller statsradions medarbetare pladdrar. Utom att de alltid har minst ett inslag i varje program där ”forskarna” eller andra påstådda auktoriteter har funnit att skattebetalarna måste släppa till mer pengar till något oundgängligt projekt.

  Gillad av 8 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Göran F Skrev: ”…att jag aldrig får veta något när statstelevisionens eller statsradions medarbetare pladdrar. Utom att de alltid har minst ett inslag i varje program där ”forskarna” eller andra påstådda auktoriteter har funnit att skattebetalarna måste släppa till mer pengar till något oundgängligt projekt.”

   -Precis. Mkt bra sammanfattat. -Dimridåer och konfiskation.

   Gillad av 1 person

 4. Fredrik Östman skriver:

  Enligt denna sida var skattetrycket 1976 lägre än idag. Högst var det 1990 med över 50 %. På detta följde Den underbara natten och ett förenklat skattesystem och deklarationsbyråernas död. Din tes stämmer alltså inte. Till detta kommer
  • Funtionssocialismen, regleringarna blir ständigt strängare
  • Anarkotyranniet, man får som svensk inte längre något för pengarna

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/?gclid=EAIaIQobChMIla-yt6rP4wIVxOF3Ch2WqQNSEAAYASAAEgIOPPD_BwE&graph=/23546/1/all/

  Gillad av 2 personer

 5. Tomas skriver:

  Till min förvåning har SVD debatt tagit in en drapa från en blivande? populistisk socialsekreterare där han blottlägger situationen i Annieland. Kanske en hint till blivande arbetslösa journalister. Väntar spänt på att någon av Palmes pojkar, kanske Pierre, skall skriva något världsfrånvänt i DN för att lugna populasen. Blev uppiggad häromdagen av en säljare från blaskan som trotsade reglerna för mobilförsäljning vilken ville kränga en prenumeration. Han blev tyst när jag förklarade varför det aldrig blir aktuellt för mig att betala för en tidning som upplåter utrymme till Bilan Osman, Margit Richter eller fjanten i fluga som springer i PK fåran tillsammans med alla Trumphatare.

  Gillad av 6 personer

  • Krobnlom skriver:

   Bara blocka månglarna. Min blocklista i mobilen är 10 gånger längre än min kontaktlista. Ofta har de samma nummerserier och då kan man blocka en hel nummerserie om man väljer alternativet ”numret börjar med”. De kör också med +467… istf 07… och då blockar man båda alternativen.

   Gillad av 1 person

 6. Observatör skriver:

  Grundproblemet är att ”eliten” inte längre är någon elit. Vi har ett utbildningssystem som bygger på tanken att alla skall gå i samma klass oberoende av kognitiv förmåga, och att nästan alla skall ta en högskoleexamen. För att detta skall vara möjligt måste systemet anpassas till de dummaste och lataste. De begåvade tröttnar på den låga nivån och hoppar av. Medelmåttan upphöjs till geni. Barn blir förebilder.

  Gillad av 8 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   ”Grundproblemet är att ”eliten” inte längre är någon elit.”

   Just det. Vad jag också har sagt rätt länge. Ankdammsankorna tror sig vara en elit, men det framgår klart sedan länge att de är blinda och döva och tankeförlamade och står långt under oss med förnuft och öppna ögon och öron och intakt deduktionsförmåga. Som PK-oanfektad utan förlamande självgodhet utanför deras trånga krets har man bibehållen slutledningskapacitet och kan lägga ihop två och två utgående från sina observationer. Jag ser vad jag ser på gatorna och kan ta del av statistik-info som inte stämmer med PK-elitens snäva selekterade urval av siffror där de bara vill se det som kan passa deras agenda.
   Jag har fördelen att vara orienterad sedan låg ålder och har ett tidsperspektiv av egna observationer sedan ung. 1960 då jag började se omvärlden. Utan distraherande syskon och med receptiv observant natur såg jag klart från början.
   Brott av olika slag t.ex. skall jämföras sedan WW2 och inte sedan bara några år. Många olika brottstyper fanns inte alls på 50-60-talen. Det förtiger PK-mediaeliten gärna genom att bara ta med statistik från 90-talet och framåt. Vadå gruppväldtäkt? Vadå bilbrand? Vad är det?
   Skottskador var mkt sällsynta på 60-och 70 talen och även på 80-talet t.ex.

   Gillad av 8 personer

  • Göran Nilgard skriver:

   @OBSERVATÖR,
   Ber att få fortsätta på ditt tema:
   Redan när jag gick i skolan med början -57 var det så att begåvningar bara godkändes i tre ämnen: musik, teckning & gymnastik.
   Efterhand växte sig S-mantrat starkare:
   ”Kan inte alla bli bra, kan åtminstone alla bli lika dåliga”. Ordet ”lika” är nyckelordet, vilket senare avslöjades i t.ex. ”allas lika värde” (svensk PK-översättning från FN’s deklaration om de mänskliga rättigheterna: ”all humans are born equal in dignity and rights”). Kanske skulle ”Partiet” skickat flera än en f.d. lantbruksminister på kurs i engelska för 500KSEK/termin.
   Men det började ändå bra på 70-talet, möjligen också 80-talet, för då talade man fortfarande om ”allas lika möjlighet”. Men när detta mantra sedan inte visade sig ge de önskade PK-effekterna bytte man helt enkelt ut det mot ”allas lika utfall”.
   När Jordan P påpekar det ineffektiva och orimliga, och i min icke PK-värld orättvisa, i detta i Skavlan får han veta av Annie att ”äj dånt äggri”. Och ”I don’t want my daughters to hit the roof of glass” (som sagt kurs i engelska till flera politiker hade inte varit fel).

   Och därmed upphöjdes medelmåttan till geni!!!
   VSV

   Gillad av 5 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Vill inte varje makthavande ”elit” motarbeta skikten under som kan utmana makthavarna, eller iallafall försvara eller förstärka maktstrukturen i ens favör? Politikerklassen är vår tids frälse, som inbillar sig att de har uppnått sin position meritokratiskt. Nepotism utan den riktiga bördsrättens utrymme för självtvivel gällande ens privilegier, men med ”meritokratins” känsla av rättmätig behörighet. Medelklassen är vår tids kulaker under ”eliten”, dvs bolsjevikerna / socialisterna?

   Gillad av 3 personer

 7. svenne skriver:

  ”Journalisterna driver också med mig. De dinglar med potentiellt spännande nyheter ovanför huvudet på mig utan att ställa rätt frågor och plocka hem intressanta poänger.”

  Ett tydligt exempel på detta var ju det under åratal ohöljda gullandet med MP som också resulterade i ett oförtjänt lyft för detta parti. Då man bevittnade en intervju där någon MP-företrädare började hamna på hal is så förbigick reportern detta utan att ställa följdfrågor som kunde vara upplysande för lyssnarna och/eller mycket besvärande för den intervjuade.

  Då en SD-företrädare i samband med en intervju hamnade i bryderi – på grund av frågor som var mycket väl förberedda att användas för att misskreditera detta parti – så kramades detta ur till absurdum med följdfrågor som var både irrelevanta och vinklade. Men detta har gjort att partiet har härdats i en eklut som många av de andra partierna inte har upplevt och detta har blivit en styrka för SD.

  ”Sådär är det hela tiden. Statsmedia kan inte berätta hur det egentligen ser ut ty det är för genant. Eller också är journalisterna genuint förvirrade.”

  Det är numera – åtminstone för mig – direkt obehagligt att bevittna program där det övertydligt framgår att ”oberoende”, och tvångsfinansierade, statliga media nu har kastat masken och överhöljer oss med åsikter som vi enligt de styrande borde hysa t.ex. angående Trump och invandring. Så kallade ”fördjupande program” är en skräckupplevelse då det handlar om vinklade synpunkter och försök till indoktrinering. Vissa journalister är säkerligen förvirrade och en del kan nog också vara genuint korkade.

  Gillad av 6 personer

 8. Rutger skriver:

  Det konstiga med elitens bluffande är deras brist på långsiktigt tänkande. Om väljarna ses som engångskunder så hamnar det kortsiktiga tänkandet i fokus. Att ljuga vilt om produkten blir rationellt om det leder till köp. Om man vill kunden ska återkomma och köpa igen, dvs man tänker långsiktigt, så blir bluffandet för kortsiktiga vinster kontraproduktivt. För återköp måste produkten uppfylla det man lovat, annars återkommer inte kunderna.

  Undantaget från ovan skulle vara insikten hos leverantören att de produkter man säljer är genuint dåliga och icke fungerande. Är man ärlig så blir det varken försäljning på kort, eller lång sikt. Den enda möjliga strategin blir att ljuga vilt i alla lägen och om bluffandet börjar riskera bli avslöjat så måste man ta in ännu hårdare och/eller hitta nya former av bluffar. Statsministern tal om att man varit naiv inför migrationen blir då fullt logisk. Lögnen om migrationens lönsamhet och avsaknad av problem fungerar inte längre och då måste man hitta på en ny bluff. I min ögon supersmart att då påskina att man saknade information, vilket då också inkluderar tanken att nu blir det ändring i politiken. Nu sitter man i läget att migrationen fortsätter flöda på , men man lossas den minskat. Vad är den nya bluffen för att täcka upp för detta ?

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Fast det socialistiska maktinnehavet är nu ett sekel långt. Så om långsiktigheten inom politiken saknas, så ska parasitens livscykel och fortbestånd tryggas genom fortsatt utsugning av medelklassen. Så kallad solidaritet vara politikens legitimitet: under falsk humanitär flagg omfördela pengar till det importerade proletariatet – och naturligtvis till politikerväldet självt.

   Gillad av 2 personer

 9. Rutger skriver:

  Tillägg ; i elitens bluffandet ingår hävdandet att statens kärnuppgifter som försvar, sjukvård, skola och åldringsvård är det primära fokuset. Elitens konkurrent, SD – och kanske numera även KD – utgör då det största hotet för att man blir avslöjad som bluffmakare för de utgör en direkt måttstock på den egna sanningshalten. Därför kan man förvänta att lögnerna om dessa blir ännu grövre. Bluffutvecklingen om dessa , om uttrycket tillåts, är fascinerande. Påståendet om SD som varande nazister biter inte riktigt längre. Det senaste är att SD kommer avveckla demokratin om de får inflytande. En fräck och totalt faktalös lögn, men har den geniala utformningen den inte kan bevisas vara falsk. Smarta killar och tjejer de där i sjuklövern.

  Gillad av 1 person

 10. lenam skriver:

  Så härligt att någon orkar sätta ord på dessa sanningar som vi ständigt slås av. Dessa journalister som aldrig ställer vettiga frågor och dessa politiker som försöker pressa Åkesson men sina frågor om vad har han för lösningar på integrationen. Hans lösning har ju varit att varna för de problem vi nu har. Finns inga enkla lösningar. Jo man hade kunnat föreslå återvandring för de som inte kunna ta hit sina anhöriga. Skärpa straff och utvisningar för de som inte sköter sig. Ta bort medlemskapet för IS terrorister osv. Men nej man gör det som är enklast för stunden. Man gör ingenting.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Apropå att göra ingenting. För länge sedan arbetade jag i ett mycket lönsamt bolag. Jag hade en chef som en gång kommenterade en annan chef med orden ”Han kommer att gå långt för han gör aldrig fel”. När jag frågade hur det kunde komma sig att han aldrig gjorde fel svarade chefen, han gör ju ingenting, alltså gör han aldrig något fel. Nåväl, jag träffade ”han som aldrig gjorde fel” flera år senare. Han arbetade på en undanskymd position i ett mindre bolag. Så det gick inte så bra trots allt.

   Gillad av 2 personer

 11. Rutger skriver:

  Nu kanske någon läsare tycker jag tar i för hårt mot våra härskare. Men tänk dig tanken jag skrev om direktörerna för tobaksbolaget Marlboro. Tanken att cheferna på just Marlboro troligen är ena lömska typer, men inte våra härskare, visar hur manipulerade vi är. Föreligger inte precis samma fakta, att både migrationen och rökningen är mycket skadlig och orsakar död, men ingen vill stoppa den.

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Fakta i alla ära, men vi har även livsglädje, dödskult och beroendeförhållanden i ekvationen. Migration är som tobak: pengar går upp i rök och någon profiterar.

   Gillad av 1 person

 12. Maria C skriver:

  Vad betyder ”eliten” nu för tiden? När jag växte upp var ”elit” en benämning på människor, som var lysande kompetenta inom sina områden. Politiker var inte någon ”elit”, men man utgick ifrån att de besatt en hel del kompetens.
  Enligt kvällstidningarna finns det nu en ”elit”, vars enda kompetens tycks ligga i konsumtion. Det verkar också, numera, gå att upphöja sig själv och sina gelikar till ”elit”. Hur det fenomenet hänger ihop med värdegrunden är en gåta.

  Den, i mina ögon, mest kända populisten är barnet som skrek: ”Kejsaren är naken!
  I den sagan vet ju hela ”eliten”, samt kejsaren själv, att kejsaren är överdådigt praktfullt klädd. ”Eliten” hade fel! Av rädsla för att verka inkompetenta, ljög folk glatt och lät sig, därmed, luras av ett par bedragare.
  Varför kom jag, just nu, att tänka på konsulter, lobbyister och, tyvärr, journalister och en del s.k. forskning?

  Gillad av 5 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Maria C: ”Varför kom jag, just nu, att tänka på konsulter, lobbyister och, tyvärr, journalister och en del s.k. forskning?”

   Inte fel tänkt.
   -Massor av samhällsvetenskaplig s.k. forskning är rent humbug. Vadå forskning?
   -Sammanställning av statistik där man via uppställda kriterier och val av parametrar och avgränsningar får de utfall som sammanfaller med ens ideologi. Skjutningarna har minskat minsann! Jaså. 2019 var det färre i Malmö än 2018. Jo pyttsan. 1965 var det ingen som sköt utanför älgjakt-skogarna eller skjutbanorna. Motbevisa mig med hårda fakta om jag har fel om skottlossning och dödsskjutningar och mordförsök med skjutvapen jämfört 50 år sedan och nu.

   Gillad av 1 person

 13. Fabricerad skriver:

  Statskontrollerad media släpper bara fram det den samlade makten vill att vi ska få veta. Nyligen redogjorde Volvo Lastvagnars VD för halvårsrapporten och det starka ekonomiska resultatet VL gjort i början av året. Detta refererade SVT noggrant. Däremot utelämnade SVT den andra delen av rapporten; den där VDn varnade för tuffa tider p.g.a. kraftigt minskade orderingångar. Varför gör SVT så här kan man ju undra? Är det för att upprätthålla ”Sverigebilden”?

  Gilla

  • Björn skriver:

   Lite som när min lokalblaska hade som rubrik till en text, att 2019, till skillnad mot tidigare år, har 0 invandrare ”kommunplacerats” av Staten i min lilla ort! Skönt, tänkte säkert 7-klöverns lokala anhängare, och hoppades att den ekonomiska mardrömmen för kommuninvånarna nu var över! Själv, var jag lite mer misstänksam! Och mycket riktigt, lite längre ner i texten stod att 13 ”anhöriginvandrare” och 6 afghanska ”ensamkommande, i stället hade gjort oss den äran! Hittills i år, är det väl bäst att tillägga! En utgiftspost på i runda slängar 5-6 miljoner YTTERLIGARE per år, i den redan pajade kommunala budgeten!

   Gillad av 1 person

 14. fabricerad skriver:

  Diskuterade detta med en vän som sa att ”politikerna är antingen så dumma att de inte förstår vad de gör eller så vill de oss illa. Tyvärr är det stor risk att det är det senare”

  Gillad av 1 person

 15. Folke Liden skriver:

  En medarbetare till Bill Clinton sa en gång – Om du tror att Bill Clinton är smart så har du fel, han är mycket smartare än så. Omvänt. Om du tror att våra politiker bryr sig om vad du tycker så har du fel, dom bryr sig mycket mindre än så.

  Gillad av 1 person

 16. Polisen är förtegen skriver:

  Att studera Svts/SRs agendasättande och aktivistiska journalistik kunde vara ett intressant projekt på Journalisthögskolan, om det inte förhöll sig så att journalistutbildningen också är agendasättande och aktivistisk, vill säga.

  Gilla

 17. NETTANN skriver:

  Sedan rätt länge läser jag inte texter som benämner politiker och andra samhällsföreträdare som en ”elit”. Av det enkla skälet att dessa nuförtiden är så långt från en sådan klassificering som det går att komma. Och då faller innehållet i övrigt också för någon slags nedre logisk gräns och det blir svårt att ta budskapet riktigt på allvar.

  Gillad av 5 personer

 18. p kohlin skriver:

  SD måste med högprio motionera om en obligatorisk kurs för riksdag och regering innehållande Humes, Kants idéer kompletterad med Burkes människosyn. Kursen avhålles i plenumsalen med storbild och Scruton (som nu kommit till heders igen i politiken) är en av föreläsarna. Förnuft, logik och sanning kommer att uppenbaras för deltagarna som först hamnar i förvirringstillstånd sedan i självinsikt hos en del om rätt och fel. Därpå följer en politisk kris och debatt som resulterar i nyval. Visst är det härligt med fantasier?
  För övrigt har jag liknande inställning till begreppet elit som Patrik har till cyklister.

  Gillad av 1 person

 19. Sixten Johansson skriver:

  Den skärande skiljelinjen går mellan Verklighetens folk och Bubblans folk (myntat av Tomas?). Vi realister ställs inför en elitär, parasitär, hegemonisk härskarklass bestående av utopister och hycklare (=låtsasutopister) samt förvirrade personer, som tappat orienteringen i ett nytt kognitivt landskap.

  Denna politiska klass har gjort sig oansvarig och oavsättlig. En total asymmetri råder. Den mentala skillnaden går inte att överbrygga. Ingen reell samhällsdebatt kan föras mellan realister och troende utopister eller multipla lögnare, hur enträget de desorienterade än manar alla att samtala balanserat och belevat.

  Verkligheten är det handfasta, materiella, praktiken, markplanet. Sedan urminnes tider har människor utvecklat teoretiska nivåer strax ovanför verklighetsplanet, men i ständig återkoppling med det. Där finns t ex teknisk och akademisk teori, naturvetenskap, all kommunicerad erfarenhetsmassa osv. Allt detta går ut på funktionellt sanningssökande.

  Men Bubblans virtuella värld svävar nästan utan kontakt högt över marken. Även dess inlockade socialvetare och naturvetare har svikit vetenskapens grundprincip till förmån för ett ideologiskt korrekt tänkande och sökande som vidmakthålls mobbkollektivistiskt. Kompassnålarna och noderna i detta stora ism-komplex utgörs av axiomatiskt humana och goda ord. Men utan verklighetstestning har de blivit giftiga, falska och destruktiva. Hela det enorma lögnkomplexet vilar på maktens medel och babbelismens oräkneliga verktyg och alstrare.

  Gillad av 2 personer

 20. Lars Bernhoff skriver:

  PE skapar en ny tolkning av populist om det endast finns elit och populist. Här tar P-E på sig rollen som kverulant på goda grunder media den politiska eliten i vårt land med rätta beskylls för att undanhålla obekväma fakta och köra på i gamla spår trots att misslyckandena ligger i öppen dager, för oss utanför den sk eliten.
  Om man ska leta efter ljuspunkter i vårt svenska system och maktmissbruk av denna svenska elit så finns det ändå positiva skillnader jämfört med berörda länder. Färska exempel från USA och England där lögner verkar få passera med bibehållet förtroende. Först Trump som passerat 10.000 fel/lögner nyligen sedan staren för 2,5 år sedan. Tyvärr går Boris Johnson ut hårt i denna negativa tävling där jag tyckte att dagen artikel av Teresa Buchler i SvD lyfte det hela till en tragikomisk nivå. Våra egna politiker ur ”eliten” håller sig inom snävare ramar, därmed inte sagt att de får mer uträttat.

  ”Johnson fortsätter att fabulera – något han är erkänt bra på.
  Boris Johnson höjde armen och viftade med den plastförpackade, rökta fisken. Denna fisk, dundrade han, var ännu ett tecken på EU:s regleringsvansinne!
  Boris, som på onsdagen blev Storbritanniens premiärminister efter Theresa May, hade fått fisken av en ursinnig fiskare på den brittiska ön Isle of Man.
  Fiskaren menade att det var fullkomligt vansinne av EU att kräva att fisken kylförpackas för att kunna exporteras – ja, både dyrt och miljöskadligt.
  ”Hans kostnader har ökat rejält på grund av Brysselbyråkrater, som kräver att varje fisk levereras med en kylkudde”, sa Johnson med eftertryck, viftade lite mer med både fisken och kylpåsen, och inväntade publikens suckar och flabb.
  Svaret från Bryssel kom bara någon dag senare: kylförpackningen är inte alls ett EU-krav, utan en regel som Storbritannien infört på helt eget bevåg. Dessutom, sa en taleskvinna för EU-kommissionen, så tillhör Isle of Man inte ens EU.
  Men vid det laget hade publiken till Johnson triumfatoriska anförande – det hölls inför partivänner i London i förra veckan – redan gått hem med ännu en klassisk Johnson-historia om Bryssels galna byråkrater, deras totala brist på sunt förnuft och deras hänsynslösa iver att införa befängda regler över huvudet på hederliga britter, i bakhuvudet”

  Gilla

 21. C de Longueville skriver:

  Det är ”eliten”, som styr Svea rike, Patrik.
  Den förmenta eliten.

  Sverige manövreras i dag av en sanslöst inkompetent ministär.
  En rikets styrelse, som i ett historiskt perspektiv torde vara, inte bara den mest outbildade och obildade, utan även den mest lögnaktiga och ansvarslösa.
  Ett kabinett, som uppvisar en respektlöshet och likgiltighet, gränsande till vettlöshet.

  ”Sedan finns det några som har låg utbildning”.
  Det är riksklantens välbekanta och bisarra beskrivning av de invällandes skolunderbyggnad.
  Sveriges statsminister, som inte ens fixade flumstudenten, kunde lika väl ha syftat på sig själv, men nu avsåg han hundratusentals andra lågutbildade, närmast analfabeter.

  Löfven i en DN-intervju: ”Jag har alltid känt mig ganska lagom beläst”.
  ”Lagom beläst”, för vad?
  För att hyggligt fungera som svetsare, fackpamp eller för att styra ett rike?
  Ordet ”ganska” kan tyda på att riksgöken misstänker, att han kan ha läst en bok för lite eller, hemska tanke, en för mycket för att vara ”lagom beläst”.
  Finns det förresten någon i detta rike, som associerar till ”beläst” när statsministern omnämns?

  Ministrarnas CV-presentation uppvisar genomgående ett intressant samband.
  För praktiskt taget samtliga regeringsmedlemmar tycks gälla, att den status och position, som de uppnått är omvänt proportionell mot deras utbildning.

  Det vi nu ser i det plågade landet är ett ignoransens och enfaldens vanstyre.
  Det är ett maktmissbruk, som saknar motstycke i modern svensk historia och det är det ruttnande ”Partiet”, som bär ansvaret.
  Allt utspelar sig i ett rike där departementen och statsförvaltningen har invaderats och fördummats av de mest omeriterade och lågutbildade figurer, som någonsin skådats på dessa ställen.

  Gillad av 2 personer

 22. Björn skriver:

  Jag undrar mycket över vilka drivkrafter som ligger bakom det ytterst medvetna raserandet av landet Sverige! Är det skilsmässobarn som vill hämnas på ”samhället”, eller är det bara medfödd förstörarlust? Nån slag ogillande, kanske tom hat, mot det ”fungerande” i samhället, verkar ju iallafall ligga bakom?! Eller är det avundsjuka på att ”vanligt folk” klarar sig alldeles utmärkt utan deras ”överförmynderi”? Och vad förväntar de sig uppnå, vad år ”målet” och vad är den tänkta ”belöningen”? Ekonomisk vinning för egen del såklart, men de kan ju knappast förvänta sig att bli ”helgonförklarade” av den svenska befolkningen som drabbats av deras massaker på det tidigare välfärdslandet Sverige!

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Jag har funderat mycket på det här. Vill vi börja närma oss en helhetsbild måste vi nog särskilja olika skikt och kategorier av etablissemanget och folket, för drivkrafterna, inflytandet och verklighetsbilden skiljer sig åt. Det går att beskriva 5-10 eller fler samhälleliga strömningar eller krafter, som alla har verkat i samma riktning de senaste 70 åren, svagt eller starkt. Allt har varierat med tiden och det är omöjligt att bedöma med vilken styrka olika faktorer har påverkat individer och grupper. Vad folk själva säger, tror eller intalar sig är inte tillförlitligt, för man lurar i regel sig själv och andra.

   Om vi ska bedöma olika faktorers styrka är det logiskt att klassa de biologiska (inklusive ekonomiska och övriga materiella) som starkast. Därefter kommer de psykologiska. Först på tredje plats kommer nog de ideologiska (inklusive religiöst färgade och alla rationaliseringar och livslögner). Allt ingår i allt, men i vår tid när det materiella upplevts vara tryggat, så har psykologin och alla typer av inre och yttre babbelism blivit sjukligt starka krafter, som kunnat förvränga den normala verklighetsoptiken. Kollektiven påverkar vårt psyke mycket mer än vi tror, så olika mass- och mobbfenomen har spridit och förstärkt denna nya, samhällsförstörande masspsykologiska sjukdom. I ett välfungerande samhälle uppstår ett kollektivt sunt förnuft, men om gemenskaperna upplöses blir psyket mer avskuret från andra och därmed sårbart för sjukdom. Och sjukdomsinsikten saknas helt!

   Gilla

   • Björn skriver:

    Bra där! I ett friskt och välfungerande samhälle, råder BÅDE personlig frihet och ett kollektivt ansvar för sina medmänniskor! Jag tror också på att mindre ”enheter”, där intressegemenskapen är verklig, alltså helt frivillig och inte frammanad med hjälp av mobbning, har bättre förutsättningar för att bli framgångsrika! Jag tror alltså inte på påtvingad ”mångkultur” och inkvotering av främmande ”kulturberikare”! Att INTE assimilera sig, och i stället försöka ”styra upp” det nya landet man flyttar till efter egen agenda, är verkligen ingen framkomlig väg! ”Rätt man i rätt land”!

    Gilla

  • Rufus skriver:

   Jag stötte på fenomenet nyligen och tror jag förstår, föreningen fick en grupp emot sig, ledda av de mest ”verbala” och ogenomtänkta och okunniga och med ideer baserade på rykten. Men jag förstod det som så, men inte att de fick stöd, att de överskattar sig själva och faktiskt inte förstår att de inte förstår. Så hur tar de sig fram? Varför är givet, de hävdar sig och får utrymme, de skriker och får en plats, men jag frågar mig hur?

   Gilla

  • Ms skriver:

   Man behöver inte söka så djupt, efter ondskan även om det är den som nu styr, utan tänk så här: vilket är den bäst betalda misslyckade svetsaren i världen? Motsvarande för dem alla. Skulle Lööf Lampskärm ”ej dånt egri” kunnat flyga privatjet på något annat sätt? Svar nej. Delar man våra politikers intäkter med deras faktiska kompetens så får man det högsta talet i världen, det går mot oändligheten. Så DE vill ha det så här, längre än så är den inte som man säger i Danmark.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Jo, visst är det så i fråga om politikerna, men det räcker inte att peka ut någon viss kategori eller ism som skyldig (= orsakande), om man verkligen vill förstå hur denna djupa masspsykos och brist på överlevnadsinstinkt, sunt förnuft och social ansvarskänsla har uppkommit i västländernas befolkningar.

    Sjukdomen är alltför utbredd och kronisk och har smittat barnen, alltså både nuet och framtiden, så det räcker inte ens att som tankeexperiment ta bort de skyldigaste (= mest drivande och ansvarslösa) politikerna och deras närmaste hantlangare. Psykologiskt skulle det vara befriande, men reellt skulle det ändå inte göra någon större skillnad, om man inte dessutom både kunde stampa fram handlingskraftiga ledare och förklara hur det sjuka kan skiljas från det friska.

    Gilla

   • Rufus skriver:

    Gott och Ont är en värdering och olika grupper anser gott och ont vara olika saker. Visst håller jag med om att den svenska utvecklingen inte är god, men din bas är ”de vill ha det såhär”, men hur vet vi hur de vill ha det och inser herrar politruker vad de håller på med eller media eller akademierna? Troligen inte alls för de tror och förstår inte vilka problem de skapar. Det är inkompetens i ledningsskikten i samhället det handlar om. Att säga att ”de vill ha det såhär” ger ingen som helst förståelse för processerna. Troligen vet de inte ett skit om hur deras politik slår i samhället och nu när de börjat inse att invandringen är på tok så gör de allt för att skapa dimridåer och håller envist fast vid sina trossatser. Sannolikt är det så att ”de ville inte alls ha det så här”, de trodde att samhället klarade vad som helst.

    Gilla

 23. Rikard skriver:

  Hej.

  Elit och populist är ingen motsättning.

  Patricier och plebej är däremot en motsättning; du kan inte vara bägge.

  Svea Rikes Riksdag vald och utsedd efter parti och klassmässigt informellt privilegium, eller Senatus Populusque Romanus vald och utsedd efter den formella klasstillhörighetens privilegier.

  För den enskilde, vare sig han är peregrini, equites, novus homo, eller tjänsteman, egenföretagare eller anställd – var är skillnaden annat än i det materiella?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 24. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är arrogansen som styr Sverige för tillfället. Många har hört historien om Asap Rocky och Stockholmspolisens handläggning av ärendet. http://www.swebbtv.se hade ett inslag med Asap Rocky och häktningen.
  Här kommer dagens kommentar apropå AR från socialisten Mikael Damberg: ”I enskilda fall kan det dock förekomma att personer vistas mycket lång tid i häkte. Dessa personer är undantagslöst misstänkta för mycket allvarlig brottslighet”.
  Damberg förutsätter att populister är helkorkade.
  Här är inlägget: https://www.youtube.com/watch?v=zKwRFa4VEis#action=share

  Gilla

  • Kronblom skriver:

   1/10-del av jordens befolkning har fått Sverigebilden uppdaterad via ASAP Rocky historien. Turistföreningen jublar.

   Gilla

 25. Göran Holmström skriver:

  Patrik vilken ”Elit”?
  Den som ljugit och manipulerat sig till makten?
  Hur många i denna så kallade elit kan överleva och stå på egna ben vid en katastrof?
  Jag skulle gissa att ingen av dom klarar det!
  Här på DGS så finns det massor av dugliga individer som skulle klara det lysande, nästan alla skribenter är överlevare, ok vissa mindre då ;).
  Dom jag ser det så är dom flesta i komentarsfältet ytterst lämpade som överlevare!
  Visst någon eller några har blivit bitna av babbelismen, men resten är mycket vassa.
  Varför ska syltryggar och kretiner få styra över dugliga människor?

  Gillad av 4 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.