Patrik Engellau: Dumhuvuden eller snobbar

Patrik Engellau

Jag är torsk på flotta, schweiziska klockor. Jag gillar märken som Jaeger le-Coultre, IWC, Audemars Piguet och Rolex. Jag är inte fanatiker, men jag försöker hålla koll på vad som sker i branschen, nya modeller och sådant.

Nyligen upptäckte jag en stor händelse, ett helt nytt märke, CODE41, som marknadsförs med visst eftertryck. Jag vågar slå vad om att detta nya märke kommer att bli en flopp, inte för att det skulle vara något fel på klockan utan för att företagarna bakom märket inte fattat den flotta klockans psykologi. I sista hand är det en fråga om människosyn. CODE41-gänget verkar tänka som en kommitté bestående av folk från IKEA och Konsumentverket.

Företagets marknadsföring framhåller att de traditionella lyxmärkena fuskar. De låtsas att SWISS MADE betyder att lyxklockan är tillverkad och ihopskruvad för hand av en högteknologisk gökurmakare medan den i själva verket består av komponenter från Kina. Företag som Rolex lurar kunderna att klockorna höga pris motiveras av deras överlägsna schweiziska kvalitet. CODE41 lovar i stället full transparens och äkta schweizisk kvalitet till låga priser. Jag tror att detta är feltänkt.

För det första är det ingen som köper lyxklockor för kvalitetens skull. Vill man ha kvalitet så väljer man inte en mekanisk klocka utan en elektrisk. Mekaniska klockor går sönder och behöver dyrbar service även om det står Audemars Piguet på boetten. På elektriska klockor behöver man bara byta batteri och de är överlägsna på att hålla tiden. CODE41-gänget verkar tro att sådana som jag köper lyxklockor för precisionens, tidhållningens och livslängdens skull.

Det är rätt förolämpande. De utgår från att jag inte fattar att jag mest samlar på mig krångel om jag köper en klocka med chronometer, månfaser, tourbillion och andra grandes complications. Men så dum är jag inte. Mina moraliska defekter är av en helt annan sort. Jag är en snobb av samma typ som de som prompt ska ha en Canada Goose-jacka eller en tysk prestigebil hellre än ett koreanskt åk även om Bilprovningens statistik inte ger någon grund för ett sådant val.

Min slutsats är att folk köper dyra saker av ett enda skäl, nämligen att de är dyra. Priset är kvaliteten. Att klockan sedan stannar lite oftare än andra klockor är något man får leva med. IKEA är motsatsen. Det företagets produkter är visserligen lite billigare men håller i gengäld för det mesta lite högre kvalitet.

129 reaktioner på ”Patrik Engellau: Dumhuvuden eller snobbar

 1. Jan Andersson skriver:

  Klockan är tillsammans med slipsen mannens enda socialt accepterade smycken. En dyr klocka är dyr därför att boetten är hantverksmässigt mycket välgjord och attraktiv att se på (som smycke) precis som ett diamantarmband eller halsband för damer.

  Urverken är faktiskt ganska billiga och oftast gjorda på samma fabrik (ETA) som äger merparten av de större märkena och som blev rika på att sälja plastklockan Swatch på 80-talet.

  Armbandets kvalitet ingår i bedömningen vilket inte de asiatiska konkurrenterna verkar ha fattat riktigt än.

  Min favoritklocka kostar 225000 SEK så det äger jag givetvis ingen. Och min japanklocka för 1800 SEK är definitivt inget smycke men visar tiden exakt så det får man ju i alla fall vara nöjd med.

  Mina söner tycker att det vore bättre om jag gick utan klocka i stället för att demonstrera för alla att jag inte har råd med en ”riktig”.

  Gillad av 7 personer

 2. Tomas skriver:

  Lite rolig mening ”Priset är kvaliteten”. Betyder olika saker beroende på betoning och preferens. När man vet att det är skrivet av en insiktsfull snobb blir det självklart att hen menar att kvaliteten pä uret är sekunda (kommenterat av en som gillar otydlig precision).

  Gilla

  • Axel skriver:

   Snobbar som jobbar. Det stämmer. Jag har en mekanisk SEIKO, vrålfin.Har även andra elektriska, så jag byter efter humör. Nackdelen med Seikon är att den går bara några dagar i lådan. Varje gång jag tar på mig den och känner mig som en mallgroda, måste jag ruska och dra upp den och även sätta rätt dag och datum.

   Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    GS (Grand Seiko) har en Spring Drive-modell med 8 dagars gångreserv (3 dgr är standard). Spring Drive-teknologin är rätt tjusig bara den, med den flytande sekundvisaren.

    Gilla

   • Wille Börlin skriver:

    Hej Axel !
    Köpte för många år sedan en mekanisk Breitling, underbar maskin men stannar som sagt efter 2-3 dar. Att ha den på i sängen skapar repor på diverse ställen som är rätt smärtsamma.
    Lösningen blev en elektrisk uppdragare som jag hittade på Wish, eller någon annan Kinashop.
    Nu går den alltid rätt och inget fippel behövs för att komma iväg !
    Garanterat avbrottsfri mallighet.

    Gilla

 3. Lars Strömberg skriver:

  Det där är ett intressant ämne. Jag är själv intresserad av fina, exklusiva saker och drömmer emellanåt till på någon pryl i den kategorin.
  Dock kanske med en lite avvikande grundinställning till det hela. Jag är nämligen inte så intresserad av statusen i sakerna. Märket i sig bryr jag mig egentligen inte om. Det är ett fint UTFÖRANDE som väcker mitt intresse. Inte märket. Som exempel kan jag nämna Bristol. En biltillverkare som väldigt få känner till. Bilarna har ingen skrytfaktor, är i vissa fall rätt fula och anspråkslösa och väcker ingen direkt uppmärksamhet hos gemene man. Ägar-upplevelsen blir helt en PRIVATSAK och ingenting som haussas upp av omgivningens avund eller imponans.
  Beträffande klockor så tilltalas jag av Grand Seiko. Extremt fint utförande SAMTIDIGT som klockorna är mycket diskreta, närmast vardagliga. Det är bara jag själv som vet vad jag har på armen. Omgivningen lägger inte märke till det speciella hos klockan. Ingen förstår tex att de anspråkslöst formade visarna är slipade och polerade för hand med extrem precision, och inte bara en ”bockad plåtbit”. Ingen noterar att texten på tavlan ligger på pytteamå pollare några mikrometer ovanför densamma. För gemene Kreti så är det vilken Seiko som helst.
  Jag tilltalas av saker som jag njuter av i enskildhet. Jag kan sitta med sådana saker ofta och länge, alldeles ensam, och känna en stor tillfredsställelse med det.
  Emellanåt noterar jag att snubbar låter den lilla tyglappen nedtill på kavajärmen sitta kvar. Den där det kan stå tex ”Oscar Jacobsson” eller ”Boss”. Syftet med lappen är ju att signalera fabrikatet när kavajerna hänger på rad på en stång i en butik. Lappen är enbart fäst i hörnen och skall såklart sprättas bort efter köpet.
  Förra veckan spontanköpte jag en kamera. En Leica. Den är mycket diskret, saknar imponatoreffekt och det går INTE att sätta på ett långt och grovt ”fallos-objektiv” på den.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Du måste nog skriva en lapp till de som skall hantera dödsboet, så att dina dyrgripar inte åker med till auktionfirman i samma flyttlådor som det övriga diversejunket för 75 kr.

   Gillad av 4 personer

   • Lars Strömberg skriver:

    Jag utgår från att ni skojar. En klocka, en kamera och lite annat kolijox ger ju inte några stora pengar vare sig som arv eller förstärkt pension. Fördela ut de pengarna månadsvis på några år så blir det ju knappt märkbart…

    Gillad av 1 person

  • Tomas skriver:

   Då är det inte kvaliteten hos M4 som tjusar utan det råa hos förstautgåvan?
   Själv är jag dum nog att prioritera funktion hos praktiska saker. Min luftvägsallergi förhindrar dessutom stampat jordgolv i lägenheten.

   Gillad av 3 personer

   • Lars Strömberg skriver:

    Njä, jag gillar att läsa om de klassiska Leicorna. Men jag skulle inte köpa en M-Leica. De är på tok för dyra och på tok för opraktiska att fotografera med. För mycket status också, för min smak.
    Jag köpte en Q2. Fast vidvinkligt objektiv, fullformat, extremt hög upplösning. Det senare betyder att jag kan beskära (”croppa” som de säger numera) bilderna utan att kvaliteten blir lidande.

    Gillad av 4 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Detective Lynley körde Bristol. Jag har också uppfattningen att Bristol var väldigt gedigna, men har inte sett eller kört någon.
   En gång satt jag i en nästan ny Rolls Royce och fingrade på knapparna. Det var förr i alla fall verklig kvalitetskänsla. Sådana knappar och paneler med solid krom-, stålkänsla och gediget polerat trä skulle jag vilja ha i en mindre prålig bil. Aston Martin hade inte så omedelbart utstickande karossformer på 60-talet och 70 talet. En DB 5 eller 6 eller V8 Vantage kunde stå relativt anonym längs en gata, och man kunde gå förbi utan att lägga märke till den. En Aston med Rolls-feeling inuti och diskret grå lack kunde vara trevlig. Bristol kanske har liknande gedigen välgjord solid känsla, vem vet.
   Leica vet väl alla att det är bland de finaste av kameror?
   Jag gillar också diskret solid kvalitet.
   Men det finns ju billiga kopior av Rolex och andra dyrklockor så varför skulle man ha en? Alla skulle tro att det var en billig kopia. Bara om man rör sig i riktigt rika kretsar (eller riktigt kriminella) skulle äktheten förutsättas. En knarkkung i Mexico har ingen kopia.
   Läkare i Sverige kör begagnad Volvo och en knarkkung kör nästan ny svart Mercedes eller BMW. Jag hade en svart BMW men sålde den, då jag kom att associera den till knarklangning.
   Just den modellen var också vanligt objekt för plundring av instrument och ratt mm. Vågade inte parkera ute till slut.

   Gillad av 5 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Lite kul med din text om svart BMW. Jag träffade en kille på en av våra klubbträffar för amerikanska bilar. Han kom i en svart BMW för att sätta oss på plats på 400 meter. Jag sa till honom att svart BMW, det har bara knarkkungar och killar med backslick på Östermalm, så vilket är du? Han svarade att han visserligen inte hade backslick men han bodde på Östermalm. Så mina fördomar besannades.

    Gillad av 2 personer

  • Stig Palm skriver:

   Var det en Leica Q eller någon av deras Point & Shoot och alla med fast optik.
   Jo, skrytfaktorn har Leica sedan länge klistrat på med få undantag, den Röda punkten med Leica i Silver. Väldigt störande för nörden vilken vill som för M3 och M4 ha Leica graverat ovanpå kamerahuset att endast ses av ägaren.

   Gilla

   • Lars Strömberg skriver:

    Q2.
    Den lilla röda pluppen framtill lägger nog bara de insatta märke till. Och de är nog en väldigt liten skara. Drar man bort den dem som flanerar runt med nyllet konstant dinglande över mobilen så gissar jag att cirka INGEN lägger märke till min dyra kamera.
    😀

    Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Du kan alltid hoppas på att ‘buset’ är tilltäckligt okunniga att inte gå på den Röda punkten.

    Gilla

 4. elfyma+ skriver:

  Förstår inte behovet att pråla med svindyra klockor som är tyngre och sämre än batteridrivna.
  Som att fortsätta använda mekaniska räknemaskiner och kassaapparater i butikerna- bara för att de är dyra att tillverka. Eller skriva sina kommentar med en ålderdomlig Halda för att impa.

  Själv har jag nöjt mig med att spara min gamla räknesticka och mina gamla räknetabeller -som nog blir värda en förmögenhet när alla andra har slängt sina.
  Ingen risk att bli rånad på dessa blivande dyrgripar.

  Polisen varnar nu oss för att gå ut och pråla med dyra klockor och märkeskläder
  – som att tigga om att bli rånad.
  Det är nya tider nu. Ingen går säker längre ens på ljusa dan.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Ju äldre och skrynkligare en man blir, desto bättre klär han i fina klassiska herrkläder. En vackert handgjord guldklocka är definitivt mer klädsam är landstingets larmarmband, och spegelblanka Church-skor mycket lämpligare än grå filttofflor. Vem vill se ut som ett vandrande vårdfall?

   Gillad av 5 personer

   • Göran Nilgard skriver:

    @Jan,

    Du vet att du äger när du träder in med dina spegelblanka Church Shannon. Helst skall de vara ca 20 år gamla….

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Elfyma: ”Förstår inte behovet att pråla med svindyra klockor som är tyngre och sämre än batteridrivna.
   Som att fortsätta använda mekaniska räknemaskiner”

   Förstår din point. Jag tyckte så också i 30 år efter att min barndoms Omega tjänat ut. Glömde oxo att dra upp den vilket var en orsak till att den blev liggande. Atomur-synkat är exaktare.
   Nu har jag dock fått ett lite nyvaknat nostalgiskt intresse för precisa kugghjul igen. Ljudet och åsynen av en oro ger mig ro. Gillar mekaniska underverk rent allmänt utan logisk förklaring.
   Har också en förtjusning för mekaniska räknemaskiner och funderar på att skaffa en Original Odhner av ren princip. Sommarjobbade på kompisens farsas tryckeri på 60-talet som ung grabb och kom att beundra de stora svarta tryck-maskinerna och sättmaskinen. Några tryckpressar var tillverkade i Chicago på 20-talet och gick som smort 40 år senare, nästan ljudlöst och graciöst. -Makalösa manicker. Blev imponerad av precis och genial mekanik. Hade som grabb också en Remington skrivmaskin, stor svart och tung och underbar och en BC 312 stridsvagnsmottagare tillverkad i Fort Monmouth Ohio 1944, som man fick in AFRTS och AFN och Radio Liberty på. Tung som ett as och med ett band-vred som stärkte underarmsmusklerna. Älskade dess tunga hårda 5 mm pansarstål. Den kunde klara kulspruteeld, och kast från 3 m höjd (typ fallskärmssläpp) men innehöll sköna kuggmekansimer i band-switchbankarna. Fina grejor som väckte mekanik- och elektronikintresse.
   En prima dinka som en kronograph skulle vara trevlig, men den borde vara tunn. Såg en mager afrikan på Barcelona Sants perrongen häromdagen med en jättestor guldrova med alldeles för långt armband, kanske en Rolex. Den tjocka klumpen passade så där till sin bärare. Breitling har någon smidig snygg platt modell. Den måste dock vara fuskfri. Vet nu dock ej längre om de kan betros att vara riktigt schweiziska. Om man skulle ha en vore det en ren introspektiv, navelskådande egotripp för meditation. Inte för extrovert bruk. Minns att jag hörde Omegan ticka på 1 m avstånd. Nu skulle jag väl inte höra dess rogivande tick-tack.
   (Gillar även räknestickor och gamla matematiktabeller. -Det kanske stämmer med syndromet)

   Gillad av 1 person

 5. Observatör skriver:

  Status ligger liksom skönheten i betraktarens öga. I mina ögon skänker en dyr klocka ingen hög status. Tvärtom. Det är lite som med en tjock guldkedja runt halsen. Hög status i ”orten”, men inte utanför denna. Själv har jag en funktionell, robust och billig G-SHOCK, en klocka som ofta används av specialstyrkor jorden runt.

  Gillad av 2 personer

 6. Min strand skriver:

  Jag äger en, jag gillar att det är mekaniskt men jag inbillade mig att kugghjulen och fjädrarna tillverkats i Schweiz, fan också. Nå jag köpte den för många år sedan, och mycket riktigt, servas den inte så går den fel och den billigaste servicen jag hittat kostade 3500kr så nu går den fel. Nå det var en kort period i mitt liv med klocka.

  Jag var bekant med bekanta till de som skruvar ihop klockorna, det var inte heller schweizare..

  Gillad av 2 personer

   • Ms skriver:

    Gissar att det kommer att sprätta kugghjul överallt. Släpp det där med jordvallen det är så plågsamt. Man kan ju inte ens bränna ner en jordvall, vad fan skall man göra, dyka upp med en sån där liten hyrd Bobcat?

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Nejdå det kommer inte att sprätta något. 🙂 Troligen bara en justerskruv öka minska.

    Du tror inte det finns någon möjlighet att använda magiska ord emot vallen M.S, typ: laka ur eller bottensedimentskador och sådana grejor? Du kanske kunde se det som ett spel om du kunde hålla dig iskall. Jag har ett verktyg som hjälper en att se kliniskt på saker, som jag kallar balansen. Du kanske kunde prova det. 🙂 Enligt tvärtomet så borde du föreslå vallen men samtidigt vara orolig för en hel massa saker som sen tar överhanden och gör det hela omöjligt..

    Mvh A

    Gilla

   • Jari Norvanto skriver:

    Sidenblusen med guldbrokad får ersättas med silver. Blå sobelpälsen till en brun av mink. De fina snabelskorna från Genua mot sorgliga sandaler från Neapel. Och en fåntratt av zink på hövvet, där det tidigare satt en kulört propellerkeps med applikationer av hermelin.

    Gillad av 1 person

  • Richard skriver:

   Klockrånen är en skänk från ovan. Äntligen drabbas de som har lite makt och kanske kan bidra till att åtgärda den vidriga massinvandringen. Ju mer de hittills skyddade drabbas desto bättre. Folk måste börja vakna.

   Gillad av 9 personer

 7. svenne skriver:

  ”Min slutsats är att folk köper dyra saker av ett enda skäl, nämligen att de är dyra. Priset är kvaliteten”.

  Det finns ju olika sätt att känna sig tillfreds med de prylar som man omger sig med. En del produkter är rena statusindikatorer andra typer är sådana som effektivt uppfyller den funktion som de huvudsakligen är avsedda för utan att pråla med.

  Kriminella som skapat sig en viss rikedom genom brottsliga aktiviteter bär i vissa fall arm- eller halsband bestående av iögonenfallande tunga guldlänkar, och detta ger ju en viss status bland likasinnade.

  Det går ju att ha t.ex. en sportbil av typ Lamborghini som leksak, men man kan fråga sig varför en i övrigt rationellt tänkande individ skaffar sig ett fordon med fartresurser som överhuvudtaget inte är användbara i Sverige. Dessutom fyller inte bilen heller de krav som ställs om man vill kunna transportera något skrymmande gods.

  En mycket dyr högkvalitativ statuspryl säger givetvis inget om kvalitén på ägaren utan denne kan vara en hårt arbetande medborgare, en oduglig arvtagare, en individ som berikat sig inom det välfärdskomplex som uppstått tack vare invandringen eller en slipad figur som skapat en förmögenhet på ett tvivelaktigt sätt.

  Jag blir inte imponerad överhuvudtaget av någon statuspryl, men detta hindrar inte att jag kan bli imponerad av ägaren, såsom individ, då jag lärt känna dennes positiva egenskaper, men som sagt en statuspryl – hur dyr och högkvalitativ den än är – är ingen garanti för att ägaren är av hög kvalité.

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Varför ha ett fordon med fartresurser som definitivt inte är användbara i Sverige frågar du? Jag har ju en bil som går fort. Inte bara det, det går jättefort att komma upp i 250 km/tim så det gör jag ibland bara för att. Jag gissar att det jag känner då är väl samma sak som en bergsbestigare som tar sig upp på ett högt berg. Adrenalinrush alltså.

   Gillad av 2 personer

 8. Göran Fredriksson skriver:

  Urdumt!

  Varför ha något så onödigt som en separat mobil klocka med sig? När det finns tidvisning på alla mobila telefoner numera?

  Den som ändå vill ha en urdum mobil klocka kan ju kalla sin mobiltelefon för en klocka med inbyggd telefon eller kamera.

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Telefonen ligger kvar hemma eftersom jag ändå aldrig skulle svara när jag är i bilen eller hemifrån överhuvudtaget. Som förr, ringer jag upp när jag kommer hem. Underbart befriande, och jag slipper alla försäljarsamtal också.
   Och jag hinner att titta på min armbandsklocka diskret tio gånger innan du ens har hittat telefonen i innerfickan.

   Gillad av 5 personer

   • Göran Fredriksson skriver:

    Skulle jag behöva kolla tiden 10 gånger i rad för att minnas den kan ju ett armbandsur vara bra att ha. Då behöver jag ju inte heller komma ihåg i vilken ficka den ligger i.

    Gillad av 1 person

 9. A skriver:

  Oj P.E, jag tror inte jag håller med om något du skriver idag. Jag tror att det som styr är denna process, är självförtroende. Du köper någons/någras självförtroende inom den ”sport” den/ de råkar verka.

  Mvh A

  Gillad av 4 personer

 10. Lars-Olof Svensson skriver:

  Precis. Priset är det du betalar för – om du inte är fördomsfri nog att handla på IKEA eller köpa Skoda istället för ett premiummärke. En illustration till det sagda är när skotsk whiskey skulle etablera sig i Japan för 50 år sedan. Den sålde inte alls. Så höjde man priset rejält och vips… Lärdomen är att bara varan är tillräckligt dyr går den att sälja, förutsatt att den appellerar till fåfängan.

  Gillad av 6 personer

  • elfyma+ skriver:

   Som när status och försäljning av av ölmärket Staropramen höjdes när importören höjde priset rejält för ett öl som ses som simpelt och billigt i hemlandet Tjeckien. Det avslöjades i ett TV-program om ölsorter i Europa.
   Vissa tigger om att bli blåsta av smarta marknadsförare.

   Gillad av 2 personer

  • Stig Palm skriver:

   Påminner om när pressad och helt naturlig saft från appelsiner skulle börja säljas i Sverige. Gick urtrögt. Tills något ljushuvud kom på att sälja i ‘frostglasflaskor’ med stort hål och skruvlock. Inte nog med detta, placerades i kyldisk. Högre pris än i en Tetrapack och såldes mycket bra. Esseli tror jag märket var.

   Gillad av 2 personer

 11. JL skriver:

  Jag brukar alltid hålla med Patrik men denna gång blir det mothugg. På Patrik och ett många traditionalister stämmer säkert analysen.

  På mig stämmer den troligen inte. Nu vet jag var jag köper min nästa mekaniska klocka.

  Om jag förstår CODE41 rätt så är det klockornas Lexus som är på gång? En produkt med limited editions, samma kvalite som de mest prestigefyllda konkurrenterna, och till ett lägre pris (och dessutom med samma ”Swiss made” stämpel). De ska inte konkurrera i kategorin ”bäst på att visa tid”, utan kategorin ”mekaniska högkvalitativa Swiss made”.

  Patriks analys påminner lite om de tidiga sågningarna av Tesla. Själv övergav jag Mercedes och Porsche för Tesla. Never going back. Gissar att code041 tilltalar den kategorin jag tillhör. Early adopters, eller vad man nu ska kalla oss.

  Har också ägt några på tok för dyra klockor i yngre år, innan jag blev ekonomisk oberoende. Dessa sålde jag sedan när på riktigt hade råd att köpa onödig lyx utan att något annat behövde prioriteras bort.

  Numera har jag mest en tendens att tappa respekten för vissa som bär 50-100+ ksek-smycken på armen, i alla fall om det handlar om folk som i övrigt inte har det extremt välbeställt. En annan jämförelse är instagram- och Facebook image crafting personligheterna där ute. Alla jobbar de hårt med att presentera en glansig yta som spricker så fort den nagelfars.

  ….eller som invandrargrabbarna som bor hemma hos mamma i ghettot ,åker runt i en BMW M6 och bär 500 gram guld runt halsen. …eller som entreprenören som bär en 100k Hublot och pitchar sin affärsidé för att att en halv mille till 10% av företaget. Det enda som går genom huvudet då är ”lär dig prioritera innan du ber att få spendera mina pengar”.

  De traditionella lyxmärkena kommer nog klara sig oskadda, men tror absolut det finns en marknad för code41, precis som det fanns en för Lexus. De verkar dessutom ha tänkt till med ”limited edition” etc. Exklusivitet är, precis som högsta kvalite, en stark dragkraft för många.

  Tiden får utvisa vem som får rätt 🙂

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Patrik är den som skrattar sist och bäst. En riktigt fin klocka sjunker nämligen aldrig i värde, utan kan i vissa fall öka sitt försäljningspris tiofalt efter några decennier, när alla bruksklockor för längre sedan är bortslängda, men den dyra tickar på fram mot nästa århundrade, och har fått litet patina som gjort den ett ännu bättre smycke.

   Utan klocka, eller i plastdito ser man ut som en nyutsläppt från häktet.

   Gillad av 1 person

  • Thor skriver:

   Det står ett Teslachassi i Mall of Scandinavia. Det ser märkligt grovt tillyxat ut med tanke på den i övrigt högteknologiska produkten.

   Gilla

  • Stig Palm skriver:

   Den som är modern och ser en stor bildskärm framför sig mest hela vakna dygnet vill gärna ha en i bilen också. Nu gillar inte alla en stor bildskärm på fyra hjul. Det finns de tillverkare som tillför digitaltekniken snyggt förpackad. Det bästa är en balanserad teknik mellan analogt och digitalt.

   Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Det har ju gått inflation i ‘limited edition’ på ur. Det finns icke-limiterade ur som är mer sällsynta än ‘limited edition’; de är helt enkelt ‘restricted’ pga produktionskapacitet och andra faktorer (t ex låg men exklusiv produktion som Lange & Söhne eller indies som FP Journe, Greubel-Forsey, Voutilainen m fl m fl).

   Gilla

 12. Stefan Sewall skriver:

  ”De låtsas att SWISS MADE betyder att lyxklockan är tillverkad och ihopskruvad för hand av en högteknologisk gökurmakare medan den i själva verket består av komponenter från Kina. ”

  -Oj det visste jag inte. Jag fick en Omega när jag fyllde tolv. Den var aldrig helt exakt, men jag älskade den. Den kostade 200 kr 1967. Då fanns inget från Kina, men möjligen Japan.
  Nu får man en elektronisk för 200 kr (10 kr i 1967 års penningvärde) som går nästan helt exakt.
  Jag har en radiostyrd som synkroniseras till ett atomur i Braunschweig. En sekund fel på en miljon år. Dock ej så elegant.
  Tänkte ev. köpa en ny Omega eller Breitling men skippade det. Lika bra då om det ändå inte är schweiziskt på riktigt.
  Nu blir ju de fina rånade på sina dyra klockor i trappuppgångarna i Östermalm.
  Då borde man ha en klocka som James Bond som exploderar om fel person har den.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Omegas mekaniska klockor hade ett unikt bra egentillverkad precisionsverk och har fortfarande hög status som begagnade, även om de är mycket slitna. Ingår numera i ETA, vilket troligen har sänkt värdet på nyare klockor, men tiden får se.

   Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Och ännu bättre med ‘co-axial escapement’ som vår tids kanske främste urmakare, George Daniels, uppfann, och Omega började anamma från och med 1999. Denna uppfinning minskar underhållsbehovet och ger då bättre precision i längden.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    ”Ingår numera i ETA”
    ETA är ju en baskisk firma med separationsambitioner. Det var ju sprängstoff.
    Då kanske uren kan förutsättas vara väl tidsinställda, larm-apterade och sprängfyllda med oro-väckande komponenter. Undrar om man kan få studera en sprängskiss före inköp.

    Gilla

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  En del fåglar samlar snäckor, blanka stenar och annat. De gör så i ett visst syfte. Det är troligen samma syfte(n) bakom människans motsvarande beteenden.

  Lagom söndagsläsning, en sådan text som ovan. Men en fundering infinner sig: vadå ”eller” i rubriken?

  En annan fundering, som du berör: märke och kvalité följs inte nödvändigtvis åt, ej heller pris och desamma. Inte heller varors livslängd verkar direkt påverka pris: en riktig Morakniv kan lämnas i arv, men är inte direkt dyr. Kan man göra det med de senaste nyaste keramiska knivarna tro? En Husqvarna symaskin från ett halvt sekel eller längre tillbaka håller ofta utmärkt (drivremmen kan behöva bytas ibland, då den torkar och blir spröd), men en modern maskin av rätt märke är lättare, drar mindre el, och har fler finesser – vilken är bäst? Tja, det är väl det egna valet och den egna kunskapen som avgör.

  Det är lite lustigt mitt i marknadskultens gyllene epok att åse hur just kvalité, pris, tillgång, efterfrågan, funktionalitet, resurseffektivitet, pris, och märke allt mindre har med varandra att göra: snart får man nog ta och revidera ekonomiska teorem då de är grundade i den industrialism och upplysning som tog till sig hantverkets hedersbegrepp, även om det automatiserade överflödet snabbt gjorde sig till kung.

  Klocka kan vara bra att ha. Hur vet man annars att man kommer försent?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 8 personer

 14. V för Vendetta skriver:

  Man kan ju dra en direkt parallell till regerings tänkande. Invandringen är inget bra, den är mest skit som behöver ständigt underhåll och inte duger de till något som vi andra inte själva skulle klara…. men för andra regeringar ter det lyxigt att ha en sådan i omfattning och det sätter politikerna direkt på top-notch stegen att de har råd. Klockor, bilar, hästar eller invandring…..skall du verkligen sälja något skall du sälja det dyrt.

  Gillad av 7 personer

  • Tomas skriver:

   Du kan bli näste Jesus med dina utmärkta liknelser. Jag röstar på dig förutsatt att du knäpper småvuxna klimathelgon på näsan. Är det förresten en tidig rebell som designade påvemössan eller hade förste påven i raden stort skämtlynne?

   Gillad av 3 personer

 15. plq017 skriver:

  Låt oss kalla den essentiella substansen för Dyrium. Detta ämne är det som egentligen inte kostar något vid framställningen, men som gör den åtråvärd. Strålande beskrivning av hur Dyrium fungerar här Patrik.
  Ett exempel från verkligheten, i Guccis butik på Birger jarlsgatan i Stockholm. Mannen kommenterar priset på ett par mycket snygga, mycket högklackade skor, varpå flickan, förmodligen en ukrainsk modell, säger ‘John, in this place the price is the purpose’.

  Gillad av 3 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Örebros rikaste man hade varit ute och fiskat i sin eka. Han gick i smutsiga fiskarkläder och gummistövlar och luktade fisk och gick in i finaste glas och porslinsaffären på fina gatan.
   Han pekade på en Ming-vas som stod i affären och frågade vad den kostade. Snorkfröken som expedierade svarade: Den har du inte råd med ändå, gubbe! Då slog han sönder den med käppen och frågade: Vad kostar den nu då?

   Gilla

 16. uppstigersolen skriver:

  Nyligen läste jag i SvD att knarkhandeln omsätter miljarder i Sverige. Hur använder de som tjänar sina pengar på knarkhandel pengarna? Genom att köpa lyxvaror. Dit hör klockor av just de märken Patrik beskriver. Nu tror jag inte att Patrik tjänar sina pengar på olagligheter men det är ju lite roligt att buset gillar samma grejor som det fina folket på Östermalm. Eller är det tvärtom?

  Gillad av 4 personer

 17. cmmk10 skriver:

  Ja, det här var ju pinsamt. 😉

  Tänk, att jag i alla år faktiskt har trott att man fick hög mekanisk kvalitet om man köpte t ex en Rolex – trodde t o m att det skulle vara underhållsfritt. Sedan har jag iofs begripit att priset har varit löjligt högt och att någonting är fel när man smyckar klockorna med ädelstenar för att göra dem riktigt dyra.

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Rolex är utmärkt kvalitet. Lite väl stekigt och hajpat märke, men kvalitet. Hur skulle något mekaniskt som tickar dygnet runt, året runt, kunna vara underhållsfritt? Låt oss inte vara naiva. Bland mekaniska ur får man nog ändå säga att Rolex hör till de mest hållbara.

   Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Ja, gå inte på den gamla klassikern att allt ändå är gjort i samma fabrik. Det är ju argument nr:1 för att sälja skit.. 🙂 Bara trams.

    Mvh A

    Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Roligt med urhistorier! Jag har haft tre klockor i mitt 75-åriga liv:
   Första uret fick jag på min trettonårsdag. Den klockan fungerar ännu ypperligt. Jag använde den som reservur vid de tolv tillfällen då mitt
   Andra ur, och första och enda batteridrivna, slutade gå! När jag 2011 flyttade till Uppsala lämnade jag för sista gången in den klockan för lagning. Jag hade i alla år haft urförsäkring som kostat 50kr/året och nu sa urmakaren att jag skulle istället få en ny klocka för det pris den kostat från början. Då beslutade jag mig för att lämna batteritiden bakom mig och satsade några tusenlappar extra på mitt nuvarande och
   Tredje ur. En självuppdragande mekanisk klocka Tissot Visodate Automatic för 5000kr som går fantastiskt exakt. Jag behöver aldrig ställa den! Och har haft den nu i åtta år! Kanske turur!?

   Gillad av 1 person

 18. Thomas Ek skriver:

  Rolex är ett mekaniskt mästerverk som står i en klass för sig. Gå in på You-tube och kolla själv när de plockar isär en Rolex så får du se själv, – helt otroligt. Här snackar vi hög kvalitet utan några som helst kompromisser. Ett underbart mekaniskt imponerande mästerverk. Rolex är den enda klockan du tryggt kan ta med dig in i bastun. En Rolex slits aldrig ut, den går i arv. En Rolex blir bara vackrare ju äldre den blir. Genom att tidigt ge dina barn en snygg Rolex, har du öppnat dem en väg där de ledigare och lättare kan förverkliga sina drömmar, så är det, tyvärr.

  Gillad av 2 personer

 19. A skriver:

  Och för att tjata vidare P.E, så när det gäller Ikea så menar jag att det som Kamprad i huvudsak sysslade med, var att bygga upp ett kraftigt självförtroende i sin organisation, trotts i princip kassa produkter. Grovt räknat så.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Men en annan intressant grej Din Atlantvall, ”quality of Sweden”. Vad betyder det? Om det hade varit hög kvalitè de menat, så hade det nog framgått. Det gick förmodligen inte att mentalt klara av det. Det lustiga är att det mesta går att avläsa nästan i klartext om man är noggrann. Det är ingen slump, det är ett resultat av mentala processer. Och de läcker ut sin skit. En okvalificerad gissning är att Ikea ligger öppet för en kollapps. Pk-skiten är förmodligen ett tecken på helt kass självförtroende.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

 20. Lars Strömberg skriver:

  De där Codec-klockorna vet jag inte vad jag skall säga om. Eller, jo, det vet jag:
  Det vimlar av schweiziska klockmärken. Detta är ytterligare ett i mängden. De flesta använder standardurverk precis som dessa. Dessutom var de ju extremt fula. Plottriga och svåravlästa.
  Ingen stil helt enkelt.

  Gillad av 1 person

 21. Lars Strömberg skriver:

  Rolex är massproduktion. Vilket såklart inte alls behöver innebära något negativt. Detaljutförandet är ganska rått, när man verkligen tittar efter. Det tycker jag förvisso är lite negativt. Speciellt som de kostar extremt mycket i förhållande till utförandet.

  Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Absolut. Därför är det en affärsmässig bedrift att producera över en miljon (?) ur om året och ändå ha väntelistor på deras mest populära ur, och långt över listpris på andrahandsmarknaden för den som prompt vill ha sin Submariner. Rolex har nästan aldrig glasbaksida, eftersom det som finns därinne inte tjusar ögat. Utvändigt är dock finishen och kvalitetskänslan hög.

   Gillad av 1 person

 22. Lars Strömberg skriver:

  Apropå kassa – eller åtminstone simpelt utförda – möbler:
  De där ”Stressless”-fåtöljerna, tex, som ju kostar en del, de är sammanfogade med såna där paketband undertill. Ni vet såna där plastremsor, någon dryg centimeter breda, och som fogas ihop med lite smältvärme i ändarna.

  Jag tycker nog att människor ofta är lite väl ytliga i sina produktbedömningar. man går på ”märke”, pris, trendighet, rykten etc. Väldigt sällan att folk bedömer baserat på djupare detaljstudier, det blir väl för jobbigt…

  Gillad av 1 person

 23. Min strand skriver:

  Jag kände för övrigt en säljare av klockor i Genève, det hon sade om arabiska och afrikanska kunder, i synnerhet kvinnorna, är straffbart att sätta på pränt. Ryssarna var långt bättre. Genève fylls under två veckor på sommaren av araber som skall kolla sina bankkonton, fruarna shoppar och barnen ”busar”, afrikanska potentater med SIDA-pengar är ett mer stående inslag. Vi skall ju inte tro att svenskarna är en viktig kundgrupp för Schweiz urmakare.

  Gillad av 3 personer

  • Stig Palm skriver:

   Svenskarna har redan blivit Rånade av sin Regering vilken skickat pengarna till SIDA.
   Svensken får köpa sig ett Swatch ur eller liknande.

   Gillad av 1 person

 24. Magnus Rosensparr skriver:

  Oavsett alla andra parametrar skulle jag inte vilja ha ett exklusivt armbandsur som heter CODE41 eller något annat namn som inte är ett familjenamn, som t.ex. Patek Philippe, Lange & Söhne, Jaeger-LeCoultre, Franck Muller och Louis Moinet.

  Det är varken dumt eller snobbigt. Det är att vara gediget ärkekonservativ.

  Gillad av 2 personer

 25. Göran Holmström skriver:

  Min slutsats är att folk köper dyra klockor
  Och bilar för att få ligga!
  Eller imponera på omgivningen, i klass med”Fröken fröken titta vad jag kan”.
  Tacka vet jag ett trangia kök och ett par kängor med vibram sula nu snackar vi slänger och funktion.
  Det som räknas i min värld är kvalitet och lätt att repa.
  Men kul med fåfänga, min är böcker och verktyg, fast där är funktionen viktigast igen.

  Gillad av 2 personer

 26. Marina von Schreeb skriver:

  Jag erkänner, jag är också en SNOBB. Jag och mina gelikar anser att det är flott att ruinera sig på hästar. Det skäms vi inte för när vi handlar på IKEA. Sen köper vi en ny fin häst. Chacun a son goût.

  Gillad av 5 personer

 27. Steven Jörsäter skriver:

  En intressant artikel om ett nonsensämne. För i det allmänna struntet om hållbarhet och miljövänlighet så är det ganska sällan som det väsentliga diskuteras. Nämligen varför vi köper vissa saker. Och det är ofta djupt irrationellt. För klockor blir detta extra intressant eftersom det är just så att de dyraste sällan är de bästa klockorna. Patrik är som vanligt chockerande ärlig om sina preferenser. Jag skulle aldrig våga erkänna något sånt.

  Men några saker vill jag ändå kommentera. Priset är nog inte kvalitén som Patrik skriver men däremot attraktionen. Billiga superklockor skulle aldrig locka de rika. Man vill köpa saker som de flesta inte har råd med. Själv drivs jag av ambitionen att prioritera price/performance i min konsumtion. Delvis för att jag av fattigdom därtill är tvungen men också av intresse. Det är säkert lite naivt för liksom Patrik har jag nog ibland irrationella motiv bakom inköp. Men man kan ju alltid försöka.

  Den här strategin går alltså ut på att försöka få så mycket och så bra grejor för pengarna som möjligt. Min klocka är av klassisk design och av märket Prologue från Clas Ohlson och kostar ca 500 kr. Det märkvärdiga med den här klockan är att den och armbandet är av titan vilket betyder att jag slipper ha läderarmband. Jag tycker att det är fantastiskt att det går att få en titanklocka såpass billigt.

  Den här klockan går förstås lika bra som alla andra kvartsur. Men tyvärr är kvalitén inte särskilt bra och det är min tredje av samma märke. Det som händer efter tre år är att siffrorna på urtavlan lossnar eller att en länk i armbandet lossnar. Triviala fel som kanske är designade för att klockorna inte ska hålla för länge.

  Jag skulle gärna betala 10 ggr så mycket för en likadan klocka som håller. Men då ska det vara minst 10 års garanti. Och noll servicebehov. Jag har tyvärr inte hittat någon.

  Sonen har en klocka med radiokontroll. Därmed har racet som började med det brittiska amiralitetet och Harrison om precision nått vägs ände – bättre behöver ingen. Men tyvärr finns inte sådana i titan och de är för klumpiga tycker jag.

  Jag håller inte med om att IKEA är kvalitet. Snarare billig design vilken bländar konsumenterna men ofta häpnadsväckande usel kvalitet. Lådorna i den byrå jag har är trasiga. En hylla ramlade ner i min IKEA vitrin för några år sedan och kunde ha slagit sönder den Meissenurna som stod under. Orsaken var att plasten som höll hyllan hade disintegrerat! Skräp!

  Gillad av 2 personer

  • Stig Palm skriver:

   Kanske du ska gå in på YouTube och se hur en Patek Philippe kommer till och krav.
   Lättare att kritisera med en god kunskap i ämnet.

   Gilla

 28. Lars skriver:

  Social motivation driver oss. Rolex? Självhävdande, position i gruppen. Ikea? Anknytning, att tillhöra de förnuftiga och mänskliga relationernas värld.

  Naturligtvis spelar sådan som lyx och kvalitet in när man köper en klocka som flertalet inte har råd med. BMW, Mercedes, Volvo. Man visar upp sig.

  Gillad av 1 person

 29. Kronblom skriver:

  Jag köpte för länge sedan en digital klocka hos ”Classe” för 15.- som jag hade tänkt ha i fickan på jobbet. Efter ett tag började den lukta illa, som dålig andedräkt och plastarmbandet blev klibbig så den hamnade i soporna. Mina kläder kommer oftast från Ullared men jag är för snål för att åka dit så jag beställer på nätet. Fattas bara vita tubsockor så är kamouflaget komplett.

  Gillad av 2 personer

 30. A skriver:

  Jag måste säga att jag delar absolut INTE de flesta kommentarerna här. Jag påstår att generellt så går kvalitén upp exponentiellt med priset. Alltså, dubbla priset och du får ofta flera gånger bättre kvalité och funktion, det är en enorm utväxling. Enorm. Tricket är att förstå det och att ha pengarna att betala med, men det hänger ihop. Jag ser det som en uppåtgående spiral. Mer kvalité ger mer självförtroende, ger mer pengar, ger mer kvalité, ger mer självförtroende…
  Och är det inte grundat i verkligheten så kommer man tillslut att bli synad. En annan viktig sak, man kan inte jämföra äpplen och päron, det är olika produkter.. Tex den mekaniska klockan är sin egen kategori, och gillar man inte sådana då kan de ju inte ha nåt särskillt högt värde heller. Men de som jobbar i den ligan och vet att de är med i den absoluta toppen för vad som är möjligt, kommer att kunna överföra sitt enorma självförtroende på kunden och få den att gladeligen betala för det bästa av det bästa. Den känner att detta är synnerligen prisvärt, och det är det, om det är äkta känslor och självförtroende grundade i verkligheten.
  Ungefär så.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Mekanik, optik och hantverk är sånt som betingar ett pris och upp till en viss nivå finns det ett proportionellt förhållande till priset. Det är dock känt att det råder en hög ‘markup’ på schweiziska ur, och varumärket tar sedan över prissättningen, utan att det korresponderar med en ökad kvalitet. T ex får man nog säga att Tudor och Sinn är lika bra som Rolex, men mycket billigare. Lange & Söhne är mer hantverksmässiga och petnoga med monteringen och finishen redan på deras instegsmodeller, och hela vägen upp, än det jämförelsevis voluminösa märket Patek Philippe där detaljomsorgen stiger med priset (inte för att det skulle vara mycket att anmärka på, i deras sniknare modeller heller).

   Gillad av 1 person

   • Stig Palm skriver:

    Tänker nu PP versus t ex Rolex. Ifall Rolex har en avvikelse med +/- 5 sek/dygn och en PP +/- 2 sek/dygn, förklarar PP med att de polerar kuggarna i sina utverk att nå minsta friktion. Om så, detta tar tid och betalas av kunden. Längre än så här kommer inte mekaniken. Då måste köpas en Citizen med kristall och 8,5 mille svängningar att nåt +/- 1 sek/år.
    Vad är viktigast för kunden? Låt mig gissa, Känslan eller Ägandets glädje över hantverk.

    Gilla

   • Jari Norvanto skriver:

    Trimningen av urverket, för COSC-certifiering eller Pateks egen kronometerstandard, förklarar en del av precisionen. Och poleringen av komponenterna (t ex fasade bryggor, mönsterfräsning och ‘black polishing’) ger en visuell appeal som är en del av priset på fina ur. Precision i all ära, men man köper inte tourbillon för precisionshöjning – det är pur lyx.

    Grand Seiko Spring Drive ger bättre precision än de du räknar upp. Och det ska bli skoj att se vilken precision Zeniths sprillans nya och revolutionerande Defy Inventor i serieproduktion, klarar.

    Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Stämmer. Är inte Citizen med med 8.5 mille svängningar och +/- 1 sek/år tillräcklig noggrannhet?

    Gilla

   • A skriver:

    Lite slarvigt av mig Jari, jag menar egentligen inte bara klockor, jag menar i princip allt människor sysslar med. Jag håller med om att den relativa kvalitèn på produkten kommer att öka långsammare vartefter, men det ändrar inte principen. Det sista lilla blir dyrt om du ska komma åt det. Och man måste bygga resten av företaget också, allt måste vara helgjutet. Se istället på företagets avkastning, är den absurt hög? Troligen inte.
    Det kostar att ligga på topp.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

 31. Göran Holmström skriver:

  Om påfåglars behov att smycka sig i färgglada fjädrar, samt glada grisars behov att rulla sig i gyttja.
  Idag så var det skarpt läge, enduro premiär efter ett långt uppehåll, skälen till uppehållet var många dels jag började grubbla på om gubben blivit för gammal, dels så funderade jag om hungern fanns kvar efter 40 år av slit vissa år mer vissa mindre.
  Men efter en regnig lerig premiär, där sten spår och rötter gjort sitt bästa för att kasta Aprilian och mig i backen.
  Så kom kärleken tillbaka, 55 år totalt ur form så hade jag en av mina bästa dagar på länge,
  glömt hur ont allt kan göra, ben som inte klarar resa sig från muggen eller sätta sig i en bekväm fåtölj. Armen som precis orkar lyfta ölflarran, vad kan en rolex/Breitling/Hublot ge som känns lika bra?
  Nej behåll era fagra fjädrar och glaspärlor, denna inföding har sin gamla Aprilia (2008)
  den räckte väl till i kampen med min kompis cirkusmannen (ja han är en sådan)
  och hans nya mc.
  På onsdag är det ett nytt pass, ni kan putsa era klockor och drömma vad nu nu drömmer.
  jag är pånyttfödd!

  Gilla

 32. Huvudvärkstan skriver:

  Kanske är begreppen DUMHUVUDEN ELLER SNOBBAR inte ömsesidigt uteslutande.
  Det är inte bara så att dyrt har ett egenvärde, det är t o m så att ju mer man betalt för en pryl desto mer nöjd är man med den säger statistiken enl en bekant som är påläst i ämnet.
  Vi lägger mycket krut på att rationalisera utgifter som kan vara svåra att försvara. Det kan vara bra att ha i åtanke när indignerade aklagelser om hyckleri står som spön i backen (även om man i många fall har fog för dem).

  Gilla

 33. Per G Eriksson skriver:

  Min son är ingenjör (EPFL) och har arbetat på Rolex i Geneve, min första fråga när han började jobbet var om Rolex komponenter var ”in-house” eller köpta utifrån – han skrattade och sade att Rolex är extremt ingenjörsintensivt och att det står robotar överallt.

  Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Sant. Modellerna ser i mångt och mycket likadana ut år efter år, men det sker materialutveckling och detaljförbättringar hela tiden.

   Gilla

 34. Benjamin Dhover skriver:

  Pfft. Inget slår min gamla Fantomenklubben-klocka i äkta plast. För bästa effekt bärs den i kombination med bästa Boss-kostymen, där man låter klockan diskret titta fram när man sträcker sig över bordet. Det har hänt att folk kippat efter andan av ren avundsjuka.

  Gillad av 1 person

 35. Charles Keatington skriver:

  Jag instämmer icke. Ikeas möbler har varken billiga priser eller höga kvaliteter. De är fula och de består ju av pressgjuten pappersmassa, som har laminerats med något syntetiskt material. De är sålunda en pina för ögonen och de har ingen hållbarhet. Jag skulle aldrig betala så mycket för Ikea-möbler.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.