Gästskribent Staffan Heimerson: Rapport från Kiev

Staffan Heimerson

En upprymd, förväntansfull stämning råder den här veckan bland de tre-fyra miljoner invånarna i Ukrainas huvudstad. Landet håller på söndag ett hastigt påkommet parlamentsval som ska befästa den nyvalde presidentens ställning.

På Maidan – Självständighetstorget på vilket envetna demokratidemonstranter åren 2013 – 14 slet Ukraina ur den ryske presidenten Putins grepp – hörde jag Dennis, en ung man inom turistnäringen, säga:

”Vi måste ge honom en chans.” 

Han talade om den 41-årige Volodymyr Zelenski, TV-stjärnan och komedianten som i maj vann presidentvalet.

Zelenski ersatte oligarken Petro Poroshenko, vilken i sin tur efterträtt Putinlakejen Viktor Janukovytj som med sin regering drevs i landsflykt – i Ryssland. Protesterna hade gällt Ukrainas ställning i världen. Ett samarbetsavtal med EU hade plötsligt rivits upp.  Förhållandet till EU återställdes. Men Putin ockuperade den ukrainska halvön Krim och fortfarande pågår ett lågskaligt krig mellan Ukraina och ryskspråkiga upprorsmän i Donbas i öst.

Delar av Ukrainas krigsmakt är kontroversiell – och detta redovisas öppet i Kyiv Post, den största engelskspråkiga dagstidningen i landet, och i andra medier.

I Nationalgardet ingår Azov, beteckningen på en specialstyrka, närmast en främlingslegion. Denna har sedan 2015 varit avstängd från aktiv tjänst på grund av övergrepp. Nu finns den åter på plats vid fronten men, som Kyiv Post rapporterar, ”utsatt för allvarlig kritik för sitt utbredda bruk av nazistiska symboler”.

President Zelensky personligen är populär och hans nybildade parti, Folkets tjänare, har ett väljarstöd på kanske 45 procent. Han har hörts skämta: ”Kom ihåg att ni valde en komiker. Inte en trollkarl.”

Men hans försök att rensa ut aktivister från företrädarens led, stoppa dem som parlamentskandidater, har väckt bekymmer hos de länder som stöder Ukrainas strävan att bli ett västland. ”Politisk rotation och förändring är demokratiers norm. Urskillningslöst förbud mot att delta i det lagstiftande arbetet är det inte”, protesterade G7-länderas ambassadörer gemensamt.

Från varje stortavla längs Kievs genomfartsleder tronar nu bilder av maskulina parlamentskandidater tillsammans med tomma slogans.

Valets diskussionsämnen är mindre plånboksfrågor och mera säkerhetspolitiska.

Det långsiktiga arbetet om EU-medlemskap ska fortsätta. Ukraina är sprängdegen om någon form att krig bryter ut i området, i Baltikum, Kaliningrad eller Polen. Ukraina måste, anser många säkerhetspolitiska bedömare, ha någon form av knytning till NATO.

Konkreta frågor som till exempel de ryska missiler som över ukrainskt territorium sommaren 2014 sköt ner ett passagerarplan från Malaysia och dödade alla 298 personerna ombord är färdigältade, likaså den ryska annekteringen av Krim.

”Krim gör mig inte arg”, sa Iryna, en ung kvinna som arbetar för ett internationellt organ i Kiev.

”Men sorgsen och vemodig.”

25 reaktioner på ”Gästskribent Staffan Heimerson: Rapport från Kiev

 1. A skriver:

  Sluta bluddra Heimersson, gör upp med ditt förflutna istället. Erkänn allt, och börja på ny kula. Det är det ENDA sätt du kan få NÅGON respekt på. Gör det nu!

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Lite kärleksmanifestationer och öppna hjärtan bara, så löser sig allt. Lite ķrig långt i öster är ju inte värre än skjutningar och förnedrande gängvåldtäkter, rån och misshandel långt borta från Stockholms innerstad. Viktigast är att någon missuppfattad och oformulerad princip hålls högre än invånarnas välfärd!

  Var denna krönika avsedd som exempel på pompositetens skadliga verkan?

  Gillad av 4 personer

 3. V för Vendetta skriver:

  Skall man tolka texten som att Ukraina inte förstår att de måste bli ett västland och tänka som vi gör här väster om Helsingfors? Att de måste arbeta hårt för att bidra i EU i ett medlemskap? Eller skall man tolka den som att Ukraina håller på att bli nationalistiskt? Heimersson har för mig lite att bevisa som skribent må jag säga. Gammelmediasvammel har ingen plats på ett annars gott forum som DGS!

  Gillad av 5 personer

 4. Min strand skriver:

  Sorgsen och vemodig, så känner jag över att Heimersons PK-kompisar och vänstern tagit över Sverige. Sorg och vemod. Ni vann Staffan, det är lite avslöjande att ni fortsätter gnälla, vänstern är aldrig glad och har alltid fel om allt.

  Ni vann, grattis!

  Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Men som alltid. Historien går att vända. Minns att DDR försvann, Polen, Ungern och några länder till blev fria, nåja. Så förtrösta icke. Vi kan slänga ut månglarna ur templet för att citera en man från förrförra milleniet.

   Gillad av 1 person

 5. Richard skriver:

  Staffan, kom ner till oss här i kommentarsfältet! Du är en skicklig ordsmed men vi här nere eftersträvar nya tider där ordet är fritt och det inte längre går att predika till massorna från oligark-/politrukmedia.

  Kom ner hit och ha en dialog med oss. Berätta vad du faktiskt tror och tänker och lyssna till våra analyser och erfarenheter. Många här nere är intelligenta, erfarna och kunniga. Ofta finner jag större värde här än i artiklarna (även om de också är väldigt bra ibland).

  Det kanske är möjligt för en gammal hund att lära sig sluta sitta. Om den vill det.

  Gillad av 5 personer

 6. Pelle skriver:

  Mycket märkligt text, mest en massa ord utan poäng. Författaren vet uppenbarligen ingenting om Ukraina men tror sig ändå kunna ”upplysa” den ”okunniga” allmänheten. Den gamla tidens journalistik som ingen längre vill läsa eller betala för. Ibland är det bra att förstå när bäst-före-datumet har passerats, både när det gäller livsmedel och skribenter.

  Gillad av 2 personer

 7. Ulf Bergström skriver:

  Jag tappade all respect för Heimerson då han kallade Sjöbo ”en stinkande lortpöl på den skitiga skånska slätten” för att kommunen vägrade ta emot papperslösa ”flyktingar”.

  Gillad av 9 personer

 8. Jari Norvanto skriver:

  Kanske lite för spretig text för att man ska övertygas om att den är resultatet av en Stalinorgel laddad med ord.

  Gilla

 9. Stefan Sewall skriver:

  Jag förstår inte vad det skulle vara för fel på den här artikeln, med beskrivning av läget i Ukraina om dock förstås kort och ofullständig, men lite intressant ur min synvinkel. Varför skulle man vara så kritisk mot den?
  Jag tycker att gammeldags tidningsartiklar av denna typ, som sakligt försöker beskriva läget, är mycket bättre än dagens tyckarjournalistik där det bara vinklas och vrids med subjektivitet som utgångspunkt från rubrik till slutpunkt.
  För min del vill jag ha neutral information för att själv kunna bilda mig en uppfattning.
  Jag alltid gillat Heimersons sätt att berätta. Jag vet inte mycket om Ukraina. Om jag vill veta mer kan jag börja googla på olika partier eller kandidater som han tagit upp t.ex.. Jag vet inte hur jag ska få sann info. Läser jag något ryskt blir det partiskt. Läser man något amerikanskt (eller svenskt förstås) blir det också partiskt nu eftersom CNN, NYT och de andra inte är balanserade alls längre. De hatar väl Putin liksom Trump, utan sans och balans, pga tron på rysk valpåverkan bl.a. Annars borde de egentligen gilla att spänningen USA-Ryssland nu är mkt lägre än under 40-90 talen och att Putin är mkt mer mänsklig och mindre av en mumielik robot och mindre nukleärt hotfull än Brezjnev eller Chrustjov eller Andropov.
  Putin utgör inte heller något kommunistiskt världshot med ambition om världsherravälde.
  Förr kunde man lita någorlunda på BBC om man ville ha koll på något i världspolitiken, men där är de nu också PK och vridna. I Le Figaro i Frankrike har jag hittat rätt bra attityd av sans och konservatism, men det är jobbigt att stava sig igenom den då min franska inte är så flytande.

  Gillad av 2 personer

 10. olle reimers skriver:

  Om Staffan Heimerson hade berättat om Barack Obamas och Hillary Clintons smutsiga roller i spelet om Ukraina hade det kunnat vara intressant. Nu bygger allt han säger på lögner och då går det inte att kommentera överhuvudtaget.

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Ja, vilka militärbaser har USA nybyggt sedan 1989 (förutom de befintliga) och hur många soldater är permanent stationerade i dem!

   Gilla

   • Oscar skriver:

    The Crimea was Russian until Nikita Chrustjev, during a drinking party, gave it to Ukraine. Except some 5 000 Crimean Tartars, its population is Russian. Similar situation in eastern Ukraine– the popuplation there is Russian.

    Why not come to senses and recognize these areas as part of Russia, following the same principles that were used in drawing up Bosnia’s borders?

    Oscar

    Gilla

 11. Jonas Nilsson skriver:

  De inledande besvikna kommentarerna var nästan mer intressanta än bloggen. Vilken genre får grönt ljus? Heimerssons text var ett försök till ögonblicksbild med komplicerande inslag, text som nämner vid namn det sammanhang som är så problematiskt att det mycket sällan nämns i vår egen media: det om Nazi-tecknen.
  Det är obegripligt att NATO tillåter sådana spetsförband OM man nu menade allvar med någon hotbild österifrån. Att släppa fram sådant är den bästa tändvätska som tänkas kan gentemot ryssarna. De tyska tecknen upputsade? Vad ska Putin svara med föräldrar från det belägrade Leningrad??
  Kombon med NMR som nya karoliner (man får anta att tyskar har bidragit med desto fler) stämmer bra om huvudsyftet är att pånytt trava omkring för att på långt håll sikta mot Moskva. Det borde/ har/ varit lika känsligt hos oss. Är det för mycket vardagsmat på denna blogg för att ens tanken ska landa??
  Mig veterligt fick Laurén ihop en artikel i SvD som intervjuade några inresta/inkallade svenska frivilliga. Vad skulle de göra sen? Fortsätta i Syrien på rebellernas sida.
  De första som lär ha fått lämna Ukraina var judarna. Någon som deltagit i Poltavajubileet menade att den historiska guidning som då bjöds hade inte kunnat göras på svenska. Men den svenska mediabilden höll ihop/håller ihop? Varför? Heimersson antyder något annat. Det är sprängstoff. Den nyvalde presidenten försöker ifrågasätta lämpligheten av att nazister ska driva propaganda och presidenten stöter på propåer – från väst???
  Östmans tanke om krig långt borta är för lite. Kommer vi ihåg något av Krimkrigets dagar så vet vi att en (den) andra vändpunkt för pendylen var Finska viken. Frågan gäller tillgången till Svarta havet/världshaven. Därför är Nato frågan här intimt förknippad med Ukraina och Krim.
  Ska ryssarna på obestämd tid få betala för att de inte bildade front med USA mot Kina? Huvudiden var väl den totalglobala ekonomins slutliga seger från 1990-talets dagar? Ska USA få göra om samma misstag som Karl XII, Napoleon och Hitler gjort? Inte säker på att polackerna är självklart tacksamma för de nya herrarna. Heimersson borde veta. Bättre att ta ansvar för vårt eget försvar och insatser, även i Baltikum, än att släppa fram Naziparlamentariker för att säkra krig.

  Gilla

 12. Per G Eriksson skriver:

  Det pratas och skrivs mycket om nazism hit och dit i Ukraina – är detta fake news eller inte, givet att Ukraina led svårligen under nazistisk ockupation, varför skulle helt plötsligt ukrainare, slaver som som de flesta är, flirta med nazism?

  Gilla

 13. Ragnar Ask skriver:

  Att Ukrainas folk vill vara självständiga från Ryssland är rimligt och förståeligt, men att ansluta sig till EU är då rakt inte heller att rekommendera.
  Från att vara självständiga till att kasta sig i EU:s hullingar är vansinne.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.