Gästskribent Åke Thunström: Vilka är de skyldiga?

Enslingen Anders, 82 år, dog dagen efter att han skjutsats hem från sjukhuset, den fjärde juli 2019. Han dog i sin säng i sin ensamhet, i sitt nedgångna föräldrahem ute på landet.
Anders är ett påhittat namn för att skydda hans identitet. Han var morbror till en vän.

I början av juli ringde han min vän och berättade att han var på den mellanstora stadens sjukhus. Han hade fått bältros som kan göra väldigt ont. Denna åkomma drabbar ofta äldre då immunförsvaret är svagare. Virus från barndomens vattkoppor får kraft att blomma ut.

Dagen efter besökte min vän Anders på sjukhuset. Han hade magrat avsevärt sedan de sist träffades. Han uppträdde också lite omdömeslöst. Detta oroade i högsta grad min vän då Anders, morbrodern, som sista överlevande syskon i en skara av sju personer, levde ett primitivt liv i sitt föräldrahem på landet. Vattnet fungerade inte, det fick han åka och hämta. Toaletten fungerade inte, naturen fick vara lösningen. Städning och tvätt sköttes sporadiskt vilket nog får sägas vara en mycket förmildrande beskrivning. Anders hem var inte optimalt att åldras i, än mindre att bli sjuk i. Man kan tycka att Anders tidigare borde ha tagit tag i sin livssituation men så blev det inte. Han torde dela det ödet med många äldre.

Trots detta var Anders klar och följde med i samhällsdebatten. Han hade arbetat inom det offentliga med ett praktiskt yrke. Han var bestämd i sina åsikter vilka han inte hymlade med.

I samband med sjukhusbesöket propsade min vän på rehab eller korttidsboende för att Anders skulle få vila och äta upp sig. Nä, något omsorgsbehov av den omfattningen var inte aktuellt. Min vän berättade under vilka besvärliga omständigheter Anders levde men det hjälpte inte.

På söndagen kom han in till sjukhuset, på onsdagen skickades han hem. På torsdag förmiddag var sjukvårdspersonal ute hos honom på landet och lade om förbandet. Min vän var också telefonledes i kontakt med Anders på torsdagen. Han var då orolig. Han var införstådd med att han inte längre kunde leva kvar i sitt boende, inte en vinter till som han sade.

Samma dag ringde min vän kommunen om boendet och fick till svar att de själva måste fråga Anders om detta. Han var då troligen död. På eftermiddagen hade han inte svarat på telefon. Han dog i sin egen misär.

Dagen efter, fredagen 5 juli, upptäcktes han död av grannar som kontaktats av min vän. Samma dag ringde, ett dygn för sent, en kommunal handläggare till min vän för att diskutera Anders behov av omsorg. Min vän kunde då meddela att Anders var död. Tillkallad läkare bedömde att Anders dött av hjärtinfarkt.

Hur kan det vara möjligt att äldre och sköra inte ges högsta omsorg när de är utsatta? Det ska naturligtvis utan prut finnas lämpliga resurser att ta till.
Vilka är skyldiga till att Anders och många äldre med honom skickas hem från sjukhusen för att ensamma och svaga försöka reda ut allvarliga sjukdomar och ingrepp? Hur många äldre drabbas per månad? Tre tusen? Trettiosextusen äldre som far illa per år?

Anders kan självklart inte fråntas det primära ansvaret. Många med Anders fångas dock i en åldersfälla, krafterna avtar och till slut blir det övermäktigt att tag i sin situation. Många blir till exempel sittande i sina lägenheter utan hiss. Oaktat detta ska samhället lindra individernas utsatthet.

Låt oss ta de skyldiga i ordning:

Alla som sagt att man inte kan ställa grupper mot varandra. Det inbegriper de flesta vänstermänniskor på alla nivåer. Exempelvis måste invandringen självklart kunna ställas mot den egna befolkningens behov.

Skyldiga är också media som inte tagit strid för Anders och hans gelikar. Ledarskribenter och kulturjournalisterna har ett tungt ansvar för de äldres utsatta och nedprioriterade situation till förmån för migranternas väl och ve.

Pensionärsorganisationerna har väl heller inte protesterat om att den humanitära stormakten prioriterats före deras medlemmar.

Skyldiga är Annie Lööf, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt och alla andra som berömmer sig om den humanitära stormakten. De är mest skyldiga. De har svikit de äldre, sin egen befolkning och istället valt att prioritera migranter.

Skyldiga är partiernas lokalpolitiker som bejakat rikspolitikernas propåer och som slimmat vården och omsorgen för de äldre för att kunna ha råd med migranterna i kommunerna.

Skyldiga är kändisar och liknande opinionsbildare som hellre slagits för migranternas behov än för de äldres.

Själv hade Anders inte röstat för detta och med honom dog en röst för de äldres omsorg.

För staten, ”samhället”, ska väl ändå först ta hand om oss själva och sedan, för de pengar som blir över, hjälpa andra, icke svenskar? Samhällskontraktet är ju ändå basen där många finner stor trygghet.

Man ska inte behöva lida och vara otrygg när man blir gammal. De sista åren ska man leva i trygghet och ha god omvårdnad. De sista åren ska vara som att leva i ett ombonat pensionat. När det är fixat hjälper man migranter. De som valt en annan prioritering är skyldiga till att Anders fick dö orolig och utsatt.

Sverige torde i relativa termer ha intagit förstaplatsen som humanitär stormakt. Ackumulerade kostnaden överstiger sannolikt med råge mer än tusen miljarder – jmf Joakim Ruist beräkning av snittkostnaden per migrant à 74 000 kr per år, livet ut, av de som kom till Sverige 2015 – en miljon migranter skulle då kosta 74 miljarder per år. Efter drygt 13 år överstiger kostnaden tusen miljarder. Ovillkorligen har detta gått ut över den inre humanitära stormakten, över de äldre och sköra.

De äldre med anförvanter borde förbanna de ansvariga och gå man ur huse och ställa de skyldiga till svars.

Åke Thunström är sedan barnsben intresserad av politik. Han har jobbat som datachef, marknadsansvarig och nationell samordnare för bredbandsbaserade stadsnät. 

70 reaktioner på ”Gästskribent Åke Thunström: Vilka är de skyldiga?

 1. A skriver:

  Folket har lättvindigt lämnat över ansvaret till jättestaten utan tanke på var incitamenten ligger. Det kan inte bli på något annat vis än det vi fått. En allsmäktig jättestat som förtrycker de som inte vill föda den. Och de tyglar den haft tar den bort.

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

 2. Aurora skriver:

  Samhällskontraktet gäller inte för de som byggde välfärden. Omsorgen om de hitkomna nya svenskarna går först och på bekostnad av svenska gamla som bokstavligen slängs i soporna. Din väns morbror kanske i röstade för detta men tyvärr gör fortfarande, trots års dagliga bevis på maktens förräderi , alltför många det.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Samhällskontraktet” är alltså namnet ni som har varit naiva använder för att beskriva den drömvärld ni trodde att ni skulle låta de onda clownerna trolla fram ur tomma intet medan de stal alla era pengar och tubbade er att övergiva ert naturliga liv.

   Gillad av 4 personer

   • Aurora skriver:

    Fel. Samhällskontraktet är; ’Vad få jag för mina pengar’ som Leif Östling sade. Det handlar inte om att trolla fram ur tomma intet. Pengarna finns ju; vi har ju betalt in dem. Det är bara att makten har förskingrat dem.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Men det var inte realistiskt att tro att man skulle få något för pengarna. Det finns inget samhällskontrakt. Var är det? Hur lyder texten? Betänk att den socialdemokratiska staten hävdar potentia absoluta, absolut suveränitet, och INTE kan hållas ansvariga för kontrakt och avtal.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Fredrik för alla var det kanske inte ett val,
    utan bara en kamp att överleva en dag till i kaos. Insikten om clownerna kanske kom långt senare då. Frågan är snarare hur vi blir av med clownerna nu?
    Mvh Göran.

    Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Du är skärpt, och som jag ser det en av dom mest intelligenta människor jag pratat med.
    Dom flesta vanliga vill inte ens se verkligheten eller delta. Där vinner dödskulten sina väljare, löftet om evigt liv och en egen bloggsida med spons. Där säljer dom flesta sin själ.
    Ps, skulle vara en ära att få läsa världsproblem med dig och några flera i mitt garage.

    Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  Du radar upp många proximativt skyldiga. Men den verkliga orsaken till problemet är att vi under lång tid har upplöst familjen, i första hand, men också grannskapets gemenskap. Det var snällt av den yngre släktingen, det var väl ett slags instinkt, att börja bry sig om sin morbror under hans sista par dagar. Men situationen var inte ny. Och förhoppningen att kommunen skulle prioritera just den här personen är rörande naiv. Sverige har varit naiva. Sverige har röstat på det stora samhällets partier och skall inte förundras över att det lilla samhället därmed har upphört att fungera, medan det stora samhället från första början var en illusion och aldrig har börjat att fungera.

  Skaffa fler barn och håll samman. Det du gör för dina barn kan du få igen av dem på gamla dagar. Det är naturens gång.

  Gillad av 17 personer

 4. Emil skriver:

  Ja, det är sant. Det handlar faktiskt om prioriteringar. Som våra folkvalda (och därigenom, indirekt vi själva) bestämt. Vi har bestämt att migrationen skall gå före allt annat. För det är vad som händer då dörrarna till landet och våran välfärd står vidöppna. Kakburken står framme. Fortfarande!!!

  Gillad av 3 personer

  • Elof H skriver:

   Det ”lustiga” i sammanhanget är att de som kommer hit väldigt sällan har något reellt skyddsbehov eller ens har det speciellt dåligt. Skulle man radda upp hela världens befolkning efter hur hårt liv de har så skulle de flesta som kommer hit inte ens hamna på den sämre halvan. Vi gör enorma satsningar som närmast liknar en krigsekonomi för att ta hand om Mellanösterns medel- och överklass. Det handlar om prioriteringar som sagt.

   Gillad av 13 personer

 5. Ben-Hur skriver:

  Väldigt bra sammanfattat. Det är just detta det handlar om. Dessvärre kommer aldrig de skyldiga ”att vakna” eftersom detta är deras fulla mål och mening med sin politik. Deras agenda är helt enkelt att se till globala målsättningar uppställda av kapitalets intressen istället för att primärt vilja sörja för medborgarnas bästa.

  Gillad av 6 personer

 6. Jan Andersson skriver:

  Välkommen till verkligheten. Ingen av mina äldre släktingar har dött på ett anständigt vis, även om de har bott på ett kommunalt vårdhem. Vid varje antydan till kritik från vårt håll har vi bara bemötts med hånflin från personalen. Vid varje besök vi gjort har vårdbristen varit skriande och de gamla har ibland vädjat om att få ”åka hem” i vilket fall slippa maten och personalen på vårdhemmet.

  Ändå har i stort sett varje korvöre (hela pensionen och litet till) plockats av dem varje månad för att bli omhändertagna, så deras gamla hem är borta. Det blev slutligen en chock för de som alltid röstat på S och fått uppleva raka motsatsen den sista livstiden. En del säger det öppet, andra biter i hop och tittar åt sidan.

  I ärlighetens namn finns det också helt underbar vårdpersonal, men det hjälper inte när commandoran är psykopat och en stor del av den unga personalen är ditkommenderade arbetsmarknadshaverister och totalt likgiltiga för sitt ”jobb”.

  Gillad av 18 personer

  • Göran Nilgard skriver:

   Jan,
   Du beskrev min svärmors sista två månader. Hon fick åldersdemens och placerades efter många utredningsturer på en icke demensavdelning med påföljd att hon mobbades av alla, inklusive personal som ständigt ringde oss och berättade att hon var ”jobbig”. Är man 87 och dement är man per definition jobbig i en ny miljö.
   Varje gång jag var där satt samtlig personal runt ett bord och fikade. Till en början hälsade de glatt när jag kom och hälsade på men allt eftersom jag identifierades med svärmor valde de flesta att titta bort när jag kom.
   Hon slutade att vilja leva och efter två månader kom samtalet en söndag morgon att hon var död.
   Vet ni att snittiden för en person på äldreboende från intagning och fram till personens död är mindre än ett år?

   Gillad av 14 personer

   • olle reimers skriver:

    Nej Fredrik, det är som att säga att skulden för att man blivit lurad ligger på offret.

    Till att börja med gäller det att erkänna att det faktiskt finns offer med i bilden. Gör vi inte det likställer vi dem som roffat åt sig med dem som trott på lögnerna. Att de gjort det visar sig i att de betalat in till systemet. Det solidariska systemet.

    Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Problemet är att alla som inte varit inne på kommunens vårdhem TROR att det är en finfin inrättning som sossarna har ordnat på bästa sätt för ett värdigt liv tillsammans med andra åldringar på ålderns höst. Andra onskefullare partier skulle inte ha kunnat fixa det så bra, så därför röstar jag på S som jag alltid har gjort. Tänk om SD stänger hemmet? De är ju (jag tvekar att ta ordet i min mun) r-s-st-r, det har minsann Statsministern i egen hög person påpekat flera gånger!

    Att vårdhemmet mest liknar ett fängelse där de intagna får betala dyrt för sitt torftiga uppehälle är den bistra verkligheten. I vårt ”vårdhem” fanns inte ens fungerande antennuttag till TV-apparaten, och kunde inte fixas. Svärmor fick rulla tummarna och tänka på den kalla spenatomelett som utgjorde lunchen.

    Gillad av 1 person

   • Niklas R skriver:

    @Olle
    Det är upp till väljaren med rösträtt att sätta sig in i vad den ideologi som den röstar på står för. Att rösta är maktutövning och all maktutövning ska man vara försiktig med.

    Så de som röstar på socialism är inte offer. De valde denna ideologi och det är deras egna fel om de inte satt sig in i vad den betydde.

    Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    Fredrik Östman och Niklas R.

    För egen del har jag aldrig röstat socialistiskt eftersom jag inte trodde på deras retorik.

    Å andra sidan kan jag inte lasta dem, särskilt inte de med arbetarbakgrund, som trodde att sossarna talade sanning och att de skulle få ett verkligt folkhem.

    Jag har haft många och intensiva diskussioner med övertygade socialdemokrater; särskilt under min studenttid. Det var personer som kom från arbetarhem, intelligenta och normalt kloka personer, som också blev mina personliga vänner, trots skillnaden i politisk övertygelse.

    Dessa personer var inte cyniker, som ville se sina politiska motståndare avrättade, utan de var övertygade om att det var idén om blandekonomin som skulle vara den bästa lösningen för samhället. De trodde på solidariteten. De trodde att de ledande politikerna ville dem väl. De var övertygade antikommunister. De hade sett misären som deras föräldrar levde under och den chans de själva hade fått till ett bättre liv och kände tacksamhet mot den socialdemokratiska ledningen.

    De var förvillade men hade berättigad anledning att tro att deras ledare ville dem väl.

    Jag har också haft långa samtal med ledande socialdemokratiska politiker på 70-talet. Politiker som verkligen var övertygade om att socialdemokratins lösningar var de bästa. Dock var det flera som började vackla i sin övertygelse. Kjell-Olof Feldt tillhörde dem. Hans Hegnell var en av de första renegaterna. Liksom Assar Lindbeck. Men tilltrodde inte sina gamla vänner om ondsinta avsikter.

    Göran Persson var väl den första som visade upp socialisternas verkliga avsikter. De som därefter trott på sossarna får skylla sig själva. Det håller jag med om.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du släpper sossarna från kroken för lättvindigt.

    Min bästa kompis genom hela grundskolan var sosse. Han hade äldre bröder och var tidigt mycket ideologiskt skolad. Men inte kunde han övertyga mig, inte. Trots min naivitet.

    Gilla

  • Elof H skriver:

   Skulle hon inte först kunna presentera lite statistik på hur kostnaderna för de äldre ökat under t.ex. de senaste 10 åren? Skulle inte bli förvånad om den knappt hängt med inflationen. Varför är det ingen som synar hennes påståenden?

   Gillad av 5 personer

  • Anders skriver:

   Dina kostnadsberäkningar är på tok för försiktiga. Den årliga kostnaden för invandringen är runt 300 miljarder per år, eller 30 000 per invånare. För en tvåbarnsfamilj rör det sig alltså om 120 000 kronor pm året!

   Gillad av 7 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Oaktat otryggheten, otrivseln och känslan av anomi och behovet av inre exil. Känslan av alienation skulle kanske finnas där iallafall.

    Gillad av 1 person

   • Elof H skriver:

    Över 75% av kostnaden för Polisen
    Över 75% av kostnader för rättsväsende
    Över 75% av kostnaderna för kriminalvården
    Över 75% av kostnaden för Arbetsförmedlingen (huvuddelen av kostnaden för AF går till att dölja arbetslösheten med bidrag, utbildningar, praktik o.dyl)
    Över 75% av alla kommuners socialbudgetar.
    Osv osv.

    Inte svårt att räkna ihop till 300 miljarder.

    Gillad av 8 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Ja — man får fram liknande siffror ur data från NSB, Norges motsvarighet ill SCB.
    Eller ta Tinos siffror:

    Tino Sanandaji:

    ”…Ett annat sätt att säga det är att Sverige har lagt lika mycket på flyktingmottagning i Sverige som FN:s samlade flyktingbistånd för resten av världen. Det är ett surrealistisk slöseri med resurser om syftet är att hjälpa så många man kan.”

    — Min egen tolkning är att det handlar om en kollektiv psykos. Som lever sitt eget parasitära liv.

    Gillad av 6 personer

 7. Östrahult skriver:

  Samhällsnytt har idag flera artiklar om falska läkare, mera regel än undantag på landsbygden. Det är helt otroligt att detta kan sopas under mattan och att inga reagerar. Hur mår alla dessa som ljuger? Vilka kräk drar offentlig sektor till sig som chefer?

  Gillad av 6 personer

 8. elfyma+ skriver:

  Inte första gången detta händer, och tyvärr inte heller den sista.
  Det handlar inte bara om bristande resurser, utan om felaktiga prioriteringar och bristande samordning mellan kommuner och landsting.

  Min mor genomgick en allvarlig hjärt- och kranskärlsoperation på Karolinska på 80-talet.
  Hon hann knappt vakna ur narkosen förrän de ville skicka hem henne i ett hjälplöst skick.
  För sängplatserna hade reserverats för ett antal skottskadade iranier som skickats till Sverige för vård. Oklart om det var mujaheddins eller shahens gossar. Återkommer till detta.

  Och när hon skickats hem var det ingen från kommunen som tog emot henne.
  Det fanns ingen mat hemma och hon kunde knappt ta sig ur sängen för att gå på toa, än mindre handla mat. Hon ringde då gråtande till mig och var förtvivlad.

  Det visade sig att Landstinget/kommunen räknat kallt med att anhöriga (arbetande småbarnsföräldrar), som bodde i andra delar av landet, skulle rycka in med kort varsel innan hon hann svälta ihjäl. Och när hon/vi ställde landstinget till svars så skyllde de på kommunen (som i sin tur skyllde på landstinget). Det här visar att vården (sjukvården/omsorgen) måste samordnas under samma huvudman, inte som nu splittras upp på tre huvudmän.
  Fasar för den dag jag själv behöver vård, så illa som vården fungerar i Sverige.

  PS. Fick senare veta att de skottskadade iranierna hade tagits till Sverige bara för att den svenska sjukvården behövde erfarenhet av att behandla skottskador. Skottskador var nämligen så sällsynta i Sverige på 80-talet (till skillnad mot idag) att de behövde importera skottskadade.

  Gillad av 11 personer

 9. Katarina Flygare skriver:

  Jag har erfarenhet från många dimensioner om elände kring äldre i Stockholm , Östermalm. 2010 – 2014 och sedan även via andra skräckexempel som jag försökt hjälpa i efterhand för de närstående som kan tänka sig att göra något. Ofta orkar de sedan inte ta itu med det som hänt då deras närstående redan är avliden.. Östermalms stadsdels Lex Sarah anmälningar gick jag igenom för tre år och besökte sedan IVO de tre högsta cheferna – Det var en rad av försumlighet i hemtjänst och besök som lett till dödsfall i hemmet, individer som blivit liggande i duschen, ramlat ur sängen och där ingen kommit till deras hjälp. De flesta ”incidenter” hade inte rapporterats till IVO.. Vårt eget fall är ett skräckexempel. Såväl den tunga tillsynen som den lokala är smittade av någon form av korruption. Vårdgivarna kan vara bra men de flesta brister.

  Gillad av 9 personer

 10. Jaxel skriver:

  Kom Ruist verkligen fram till i genomsnitt 74 000 kronor livet ut. Var inte den angivna kostnaden preciserad till ett visst antal år eftervankomsten. Med fortsatta kostnader obekanta?

  Å andra sidan stämmer det väl rätt väl med den norska Brochmann-kommissionen som, om jag minns rätt, kom fram till att en genomsnittlig icke-europeisk invandrare (minns inte definition exakt) under sin livstid kostade drygt 4 miljoner kronor.

  Om dessa siffror stämmer så blir det helt enorma kostnader. Det finns inget ymnighetshorn för det offentliga att ösa pengar. Annat måste drabbas.

  Om omsorgen om de äldre som vi står i skuld till drabbas så är det vidrig omoral som dagens (skenheliga) politiker ägnar sig åt.

  Gillad av 9 personer

  • Aha skriver:

   Ja, det gjorde han. Hans beräkningar utgick förmodligen utifrån hur tidigare migranter med liknande bakgrunder hade klarat sig.

   Beräkningarna rönte uppmärksamhet dock inte, mig veterligen, bland politiker.

   Gillad av 3 personer

  • thojak skriver:

   NRK (Norge) presenterade en liknande rapport som Ruist för ca ett år sedan. Man hade där gjort en LCA (Life Cycle Analysis) över samhällets kostnader för icke-europeiska invandrare, oavsett om dessa var i skattebetalande (arbetande) situation eller ej. Nettokostnaden per individ landade där på ca 4,2 mio NOK och gäller, som sagt, över hela individens livstid i Norge.
   Go figure !
   Mvh/TJ

   Gilla

 11. Lars Bernhoff skriver:

  Utmärkt och gripande att få ett exempel på hur en del äldre blir offer om en ensamstående äldre som inte har någon/några närstående som bevakar och argumenterar för deras sak. Ensam åldring är mycket svag när vårdkedjan knappt klarar sin ordinarie uppgift och sedan ”plötsligt” får mängder med nya invandrade patienter med rättigheter utan tillräcklig ändring av tillgängliga vårdresurser och prioriteringar.

  Allt är inte invandringens fel men avslöjade att våra myndigheter arbetar i stuprör och i många kommuner inte klarar att göra en ansvarsfull helhetsbedömning och låter tjänstemän ringa till en dödssjuk för att läkaren kan inte göra mer, det är nästa instans dvs hemtjänst i någon form som ska göra sitt jobb, uppenbart enligt en okunnig eller värre oansvarig egen tidtabell utan verklighetsförankring.
  Thunström räknar upp många skyldiga och alla dessa har var och en med sin ofullkomlighet möjliggjort att en politikerstyrd vårdorganisation får sina brister blottlagda.
  Det finns tecken på att allmänläkarna själva förstår problemet men att politikerna inte klarar att släppa prestige och andra låsningar. https://www.dn.se/debatt/andra-ej-i-klara-satsa-pa-primarvarden-annars-riskerar-den-att-kollapsa/

  Jag läste tidigare om ett positivt exempel i Simrishamn på bra hantering av nyinkomna sjuka, dvs att flera kompetenser är samlade för att göra en helhetsbedömning av den sjukes tillstånd och behov initialt. Hittar inte den artikeln men denna text visar på ett framgångsrikt sätt att ta hand om de sjuka i Simrishamn. http://www.ystadsallehanda.se/insandare/simrishamn-ar-en-stralande-forebild/

  Det finns många dåliga exempel men det finns också bra som kan kopieras och släppas fram om de kritiserade politikerna släpper prestige ovh onödiga låsningar.
  Min egen erfarenhet är att de äldre behöver en stark närstående för att få chans till bästa möjliga lösning. Alla har inte det och det vet äldrevården i alla instanser. Då behövs åtgärder som bygger på verkligheten. Det innebär solidaritet och helhetstänkande mot äldre och svagare eftersom stödjande familjer inte alltid finns till hands för alla.

  Gillad av 2 personer

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  När den svenska nationalekonomin har kollapsat blir det ett gigantiskt arbete att återställa den, vilket troligen kommer att behövas internationell hjälp för att genomföra. Detta till trots måste de nya inhemska makthavarna inte underlåta att se till att rannsakningens dag drabbar de ansvariga. Ungefär som de skyldiga ställs till ansvar nu för tiden för brott mot mänskligheten.

  Gillad av 6 personer

 13. Beowulf skriver:

  Lofven ”fick” nyligen en ny loneforhojning med 4000 kr. Per manad. Pavtoppen av en lika stor loneforhojning for 3-4 ar sedan. Tacker in effecten av en skattehojning.

  Elites skyddar sign says de kan predicament jamlikhet och oppna grander.

  Beowulf

  Gillad av 1 person

 14. Anders L. skriver:

  Undanträngningseffekterna i sjukvården kommer att förvärras. Immigranterna har högre sjuklighet och vårdbehov. De har har t.ex sämre tandstatus, mer fetma, diabetes, infektioner och cerebral pares med svårare funktionsnedsättning. Ingiften orsakar mer autism och missbildningar. Ex beskrivs 50% ökad risk för förståndshandikapp och11 gånger högre risk för hjärnmissbildningar hos pakistaner i kusingiften.
  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/migrationen-leder-till-ett-okat-vardbehov-28652

  Gillad av 5 personer

 15. lenngo skriver:

  Åke och flera kommentatorer menar att ”samhället” ska ta hand om oss när vi själva inte vill eller orkar göra det. Men samhället är större än staten, samhället är vi alla. Inklusive brorsöner. Men kanske det är så, som ibland sägs, att vi alla har blivit socialdemokrater. Att vi utgår från att staten har ett obegränsat ansvar för att gripa in och att civilsamhället hör till historien..

  Gillad av 4 personer

  • G. Persson skriver:

   Till LENNGO : En sympatisk kommentar av dig. När motståndet mot att, fullt ut socialisera näringslivet, blev för stort i oktober 1983 växlade man över och socialiserade civilsamhället fullt ut.
   Civilsamhället hör verkligen till historien. En fullständig katastrof.

   Gilla

 16. Jaxel skriver:

  En (psykologisk) mekanism bakom den omoral politikerna ägnar sig åt är som följer.

  Att förespråka och erbjuda en god vård och omvårdnad till dem som samhället står i skuld till, exempelvis de äldre, visar inte på någon upphöjd moral. Det är ju en självklarhet.

  Vad gäller människor som, bildligt talat, kommer från andra sidan jordklotet måste ansvaret för svenskar och svenska politiker enligt varje rimlig bedömning vara klart begränsat. Att då visa sig närmast gränslös i sin omtanke om dessa blir ett sätt att visa sin upphöjda godhet och moral.

  Nu är ju inte resurser obegränsade. Om omvårdnad och omtanke om dem som man har ett självklart ansvar för får stå tillbaka för dito för dem som man endast har ett mycket begränsat ansvar för så är det djupt omoraliskt. Det paradoxala här är alltså att det är själva önskan att framställa sig som en människa med upphöjd moral som leder till omoral.

  Gillad av 6 personer

 17. BjörnS skriver:

  ”Alla som sagt att man inte kan ställa grupper mot varandra. Det inbegriper de flesta vänstermänniskor på alla nivåer. Exempelvis måste invandringen självklart kunna ställas mot den egna befolkningens behov.”

  Invandringen ställs självfallet redan mot sjukvård, polis, försvar, skola osv. Det dessa människor aldrig tycks begripa är att en budgets funktion är att ställa olika ändamål mot varandra och prioritera resurser. Och ökar man den offentliga budgeten så sker det på skattebetalarnas bekostnad. Att ”inte ställa grupp mot grupp” är i bästa fall infantilt felaktigt och i sämsta fall rent bedrägeri. Sådana frågor får dock aldrig godhetsapostlarna.

  Gillad av 6 personer

 18. Jaxel skriver:

  Kort kommentar angående dödsorsak.

  Om ingen obduktion gjorts så har man väl i realiteten ingen som helst aning om vad som var dödsorsaken. Blir bara någon sorts sannolikhetsbedömning.

  Låter lite som att hjärtinfarkt är en bekväm orsak. Den orsaken innebär ju inte på något tydligt vanvård som grundläggande. Hjärtinfarkt kunde han ju ha fått i vilket fall!.

  Gillad av 1 person

 19. Göran Holmström skriver:

  Åke Thunström och alla som läser kommenterar här. Hur långt är ni beredda att gå för att vrida vansinnet rätt igen?
  Socialdemokratin har ljugit och manipulerat fram denna verklighet. En dödskult med billiga dödsfabriker=äldrevården i landet.
  Sättet var både enkelt och genialt, splittra kärnfamiljerna och muta stora grupper med bidrag.
  genom att så split mellan familjemedlemmar så har dom byggt sin makt och sjuka apparat.
  Ensamma är vi enkla byten för makten, dom har polisen och samtliga myndigheter på sin sida,
  så länge vi inte kan enas så lär det bli värre.
  Nu håller dom på med slutspelet utrota samtliga dissidenter genom folkutbyte.
  Hur mycket vågar ni satsa för att vinna tillbaka vårt land?
  Tiden för feghet är över!

  Gillad av 14 personer

 20. Nils Dacke skriver:

  Samhällskontraktet har ensidigt sagts upp av staten, landstingen och kommunerna för att kunna frigöra resurser till sina moraliska och humanistiska stormaktsdrömmar, därför borde medborgare som betalat sin skatt och avgifter under alla år protestera och handgripligt göra civilt motstånd mot den svenska regimen och dess medlöpare. Jag ser fram mot den dagen när detta blir verklighet och en ny framtid kan formas i landet.

  Gillad av 3 personer

 21. Rutger skriver:

  Skribenten missade nämna de mest ansvariga, nämligen väljarna. Om SD och KD representerar 30 % så finns 70 % kvar som föredrar dagens läge. De ger mandat till gänget som struntar i stackars gamle Anders. Till det yttre vanliga hyggliga människor, men bakom fasaden finns en skoningslös ofattbar grymhet och som de vägrar tillstå, eller ens förstå.

  Istället kan man på privata middagar höra lovord över värnskattens borttagande till omgivningen glada nickar. Fullständigt förskräckligt i mina öron

  Gillad av 2 personer

 22. GILBERT ANDERSSON skriver:

  Till för några år sedan hade jag godmansuppdrag, företrädesvis för äldre personer.
  När personen blev sämre tog jag kontakt med stadsdelens biståndsbedömare och en ansökan om plats på ett äldreboende upprättades.
  Jag har inget minne av att det inte löste sig på ett ganska bra sätt.
  Efter den senaste migrantvågen är läget ett helt annat och kommunerna sparar nu pengar på t ex äldrevården.
  Min värdegrund t ex vilar på att vi tar hand om våra äldre.
  Jag är också på väg upp i åren och fasar för framtiden.
  Annie Lööf, hur har du det med nattsömnen?

  Gillad av 3 personer

 23. Vax skriver:

  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/2019/07/sommarprataren-leif-ostling.html#comment-form
  Östling tror man att det finns en besparingspotential på 30-40 procent inom vissa delar av svensk offentlig sektor.

  Östling tog upp, att enligt en OECD rapport behandlade en svensk läkare i genomsnitt 650 patienter per år, medan en tysk läkare behandlade nästan 2400 per år. Sverige och Tyskland har lika många läkare per 1000 invånare.
  De flesta länder i EU ligger på 2000 behandlade patienter per läkare.
  Östling avslöjar på ett brutalt sätt, att det finns ett rejält systemfel inom svensk sjukvård och mer pengar, är inte receptet.

  Svensk sjukvård behöver reformeras i grund. Skrota alla landsting och låt en nationell kompetent administration ta hand om vården.
  Alla politiker, administratörer och konsulter kastas ut, eftersom de inte förstår hur vårdsystem bör fungera, de har ingen utbildning för detta.
  Skolan har gått samma väg, industrin var på väg efter LO:s projekt det goda arbetet med självstyrande grupper som kostade miljarder innan det fick läggas ned.

  Gillad av 4 personer

 24. Niklas R skriver:

  Feministiska kvinnor i 40-års åldern borde läsa detta och ta sig en allvarlig funderare på om deras egotrippade liv och valet att inte skaffa barn för att ha kul kommer bli så kul om 25-30 år.

  Gillad av 1 person

 25. Maria C skriver:

  Jag förväntar mig ett Låt-mig-avlida-register liknande Donationsregistret. Har man gått i pension (och därmed tillhör den mest tärande gruppen) så får sjukvården mandat att, på ett humant och etiskt korrekt sätt, avsluta ens liv vid t.ex. ett lårbensbrott.

  Jag ser för mig TV-reklamen. En glatt leende, ansvarig minister som viftar med sitt ifyllda LMA-kort och uppmanar medborgarna att göra sin plikt.

  Hemskt, barbariskt, omöjligt?

  Gillad av 1 person

 26. G. Persson skriver:

  Chockerande aktuellt på nätet från 2011. Se 45 sekunder in i klippet!
  ”Och här är Lelle Printer med de senaste nyheterna. Socialstyrelsen vill införa mjukare metoder i livets slutskede. Aktiv dödshjälp ersätts med passiv hemhjälp.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.