Plastförbud kan få svåra konsekvenser för både miljö och jämlikhet

Ett plastförbud kan få svåra konsekvenser för både miljön och jämlikheten, menar en grupp forskare vid Heriot-Wattuniversitetet i Edinburgh, Storbritannien. Tyngre förpackningar, som glas och metall, kräver fler transportfordon och ökar energikonsumtion och utsläpp.

Engångsplast gör också sjukvården säkrare samt underlättar för funktionshindrade och äldre, som gynnas av plastsugrör, plastförpackningar till mat och liknande.

Av den plast som hamnar i världshaven kommer ca 96 procent från utvecklingsländer, främst i Asien. Endast ca 0,3 procent kommer från Europa.

22 reaktioner på ”Plastförbud kan få svåra konsekvenser för både miljö och jämlikhet

 1. Eva Danielsson skriver:

  Återigen ett tredje-världsproblem som politiker i väst kastar sig över för att få ännu mer att tynga folks samveten och plånböcker med. Så att maktens folk kan stärka sin makt genom klåfingrig styrning av stort och smått.
  Hushållsplast är lika med polyeten och fullständigt harmlöst att elda upp. Men folk tror att det bildas giftiga gaser av alla plaster. Det hjälper troligen inte att upplysa om att det bara bildas vattenånga och koldioxid vid förbränning av polyeten eftersom många människor tror att koldioxid är en giftig gas. Håhåjaja.

  Gillad av 8 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Inget är förbjudet fast det låter så. – Rättsordningen fastställer pris på olämpliga handlingar, så att vi i valsituationer skall välja andra.

  Under en rättsordning värd att respektera är påföljderna på grövre brott, – där risken att bli ertappad är lika, – tyngre än på obetydligare. – Hela vägen.

  Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  Problemet med det hela är i grunden inget annat än det gamla kommandoplaneekonomiska. Staten kan inte och skall inte lägga sig i hushållningen med resurser. Det gör den enskilde bättre om han kan göra det under frihet.

  Ett proximativt problem är den av stora delar av nationalekonomin omfattade villäran om externaliteter som en rimlig motivering av kommandoplaneekonomi. Hos Ronald Coase finner vi lösningen utan kommandoplan.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Eller så är det snarare den centrala uppgiften för en rättsordning som är ett regelverk för ekonomi och samvaro som skall resultera i hushållning med resurser.

   Det går bra utan rättsordning med om man inte har någon invändning mot användande av våld och hot för att avgöra vem som skall ha vad.

   Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Men importera alla asiater och afrikaner till Europa, så att även de kan kultivera de socialliberala värderingarna och manéren som bara väntar på att få blomma ut.

   Gilla

  • Fabricerad skriver:

   Jag kan inte svara på hur stor andel av västs sopor som hamnar i Afrika och Asien men jag har själv bevittnat hur man hanterar sina egna sopor i bl.a. Indien. Jag åkte bil genom den indiska landsbygden och mil efter mil, timme efter timme låg soporna tjocka längs vägarna. De enstaka fläckar som inte var täckta av sopor var svartbrända av eld. Gissa vad de gör när det blir för mycket sopor längs vägarna!!! Eld trollar bort dem magiskt! Inne i storstäderna ser det ok ut men så fort man kommer utanför kärnan är det sopor överallt. Varken floder eller vattendrag utan sopor och regnbågsfärgad yta med tjockt skum någonstans där jag var. Och hur det såg ut längs kusterna. Enda stället jag inte såg ett minst 50m bälte av skräp och sopor guppa runt var nere i Goa. För säkerhets skull badade jag inte i Goa. Så här har det sett ut i flera länder jag har besökt. Vi kanske exporterar mycket av vår skit men länderna i Afrika och Asien är inte oskyldiga de heller efter vad jag har sett.

   Gilla

 4. Sverker Johansson skriver:

  Om en plastpåse används endast en gång, och sedan kastas i havet, är det definitvt en miljöförlust. Men om samma plastpåse först används vid nya köp (så gör jag; hur gör du?) och slutligen för mina sopor som går till sopförbränning (så gör jag; hur gör du?) vad blir egentligen den själva skadan? Vad är alternativet?

  Gillad av 1 person

 5. Händerna på täcket skriver:

  Tack för denna glimt ur HÄNDERna PÅ NÄTET.

  Vuxenleksaker av plast, de ska väl iiiiiiiinte förbjudas????

  Frågar åt en K-K.

  (Seriöst var det en bra artikel)

  Gilla

 6. PerH skriver:

  Av döma svenska regeringens beslut straffbeskatta tillexempel plastpåsar, underkänner våra politiker i princip folkets strävsamma återvinning av plast för inlämning till våra miljöstationer, eller snarare underkänner kommunernas upphandlingsavtal med företagen som återvinningssorterar containrarnas plast-kökkenmöddingar (köksavfallshögar)
  Med argument från Miljöpartiet ”Plastpåsarna hamnar i valarnas magar och dödar dem”
  Detta måste innebära att svenska återvinningsföretag exporterar osorterbart plastavfall.
  Exemplet nyligen…
  Rodrigo Duterte
  Filippinernas president returnerade Canadas exporterade returplast som varande
  illaluktande gegga.

  Konstigt egentligen att varken kommunerna eller återvinningsföretagen reagerat på regeringens argument för skattepåslag.

  Skattepåslagen har egentligen inget med miljön att göra utan är endast fiskal verksamhet för att täcka upp en ekonomisk prekär situation. (Elefanten i rummet)

  Gillad av 4 personer

 7. Reine Aronsson skriver:

  Problemet är komplext. Tråkigt att alla kommentatorer bara hanterar en aspekt när det finns många motstridiga aspekter. Det är ju komplexiteten som gör problemet svårlöst. Några synpunkter:
  – Heriot-Wattuniversitetets synpunkter väger mycket tungt och ett förbud får förödande effekter på miljöarbetet
  – Eva Danielssons uppgift om ofarligheten att bränna PE är korrekt men löser inte problemet eftersom det svåra är att sortera plast som skräpar, som ju är de stora kvantiteterna i landskapet och i havet . Och att bränna blandad plast kan vara förödande
  De finns ingen enkel, rationell och heltäckande lösning!
  Plasten måste genom succesiv lagstiftning fasas ut gradvis (polymer efter polymer) där industri- och plastkunniga personer (ej politiker) formerar regler som lagfästs. Kommer att ta tid men är enda vägen om allmänheten skall få respekt för reglerna och samhället/näringslivet inte få orimliga kostnader.

  Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Reine Aronsson Vad jag vet ger de flesta plaster bara koldioxid och vatten vid förbränning. Kan du tex. peka på någon klorhaltig plast som används i vanliga plastpåsar?

   Gillad av 1 person

   • Reine Aronsson skriver:

    Vanliga plastpåsar är ju , visserligen en viktig, men endast en del av problemet. Ser du stort och övergripende är det en förenkling att bara se på PE-påsar – de har själva ett antal additiver som ine lämpar sig för förförbränning, och dels är de i ”skräpvarianten, blandat med annan plast olämplig för förbränning. PVC plaster är vanliga i praktiskt taget allting.!! Produktfloran är jättelik. Dessutom finns det ett antal 100 olika plaster med bl.a. additiver för brandsäkerhet etc som inte är nyttiga för förbränning. Jag tror att det koncept för plastens utfasning som behövs måste vara allomfattande och byggda på produktkunskap

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Vi kar sortera bort TV-apparaterna ut köksoporna. Att det skulle vara svårt att hantera sopor är något den tärande sektorn har hittat på för att motivera sin egen uppblåsta existens och självbild.

    Gillad av 2 personer

 8. L xson skriver:

  våran favorit margot: Sverige kommer inte att skriva under kärnvapenavtalet.

  Det betyder att sverige vill sälja och använda och transportera och förvara, och utveckla / tillverka kärnvapen material till mellanöstern.

  122 länder har skrivit på avtalet att de INTE vill förse ostabila länder och regeringar med kärnvapenmaterial…..

  När är botten nådd????

  I sverige förbjuder vi sugrör för miljön skull men godkänner kärnvapen som är det mest miljöförstörande vi vet om i världen

  Gilla

 9. Jan Andersson skriver:

  Allt som ”miljövännerna” finner klandervärt har tillkommit för att lösa ett annat problem. Att några sedan missbrukar produkter och system beror mest på att moderna uppfinningar hamnat i länder och på platser som lever kvar i ett äldre samhällssystem. Kommer tredje världen att ta efter oss igen? Tvivlar starkt på att varken de eller vi vill backa tillbaka från sina moderna ”framsteg”. Men det är bara vi som skall pådyvlas ett personligt ansvar. Konstigt nog får inte jag dåligt samvete, för jag känner till de sämre alternativen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.