Bitte Assarmo: Det tröttsamma daltandet med bilbrännare

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Blir du frustrerad någon gång? Förtvivlad? Rentav riktigt förbannad?

Klart du blir. Konstigt vore det väl annars, när vi lever i ett land där fjortismentalitet blivit konsensus och där ingen, absolut ingen, förväntas behöva ta ansvar för sina handlingar. Där hela den offentliga diskussionen om klimat och miljö bygger på en tonårsflickas känsloliv, och där politiker gör handhjärtan offentligt.

Jag vet. Jag har nämnt det där med handhjärtan förut, och säkert inte bara en gång. Men det är helt omöjligt att inte återkomma till dessa handhjärtan eftersom de är det ultimata tecknet på att vuxenvärlden har abdikerat. (Jag tror att jag har blivit skadad för livet av Fridolins handhjärtan och hans barnsliga lilla leende, helt ärligt)

Vad gör du då när du blir frustrerad, förtvivlad och förbannad? Gnisslar tänder? Tar en kopp starkt kaffe och två huvudvärkstabletter? Drämmer ner locket på laptopen och går ut på balkongen och tänder en cigarett? Eller går du kanske ut och bränner bilar?

Det sistnämnda har säkert inte fallit dig in, men faktum är att det nu konstaterats av en kriminolog att bilbränder är just ett sätt att visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad.

Ingela Kolfjord är rättssociolog och lektor i kriminologi vid Malmö universitet, och hon har blivit tillfrågad av tidningen Expressen med anledning av det ökande problemet med bilbränder i Lund. Och hon har sin uppfattning klar. Det handlar om ”ungdomar som inte hittat sin plats i samhället” och som ”känner av att de inte accepteras” och att de blir sedda som ”de andra”. Bilbränderna beror helt enkelt på att samhällsklimatet ”hårdnat”.

– Bilbränder är inte bara ett sätt att visa sitt missnöje utan ett sätt att visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad, konstaterar lektor Kolfjord.

Polisen är inne på samma linje. Det handlar om ungdomar som är lediga och som har för lite att göra, säger de. Och de säger det utan att blinka, som om sommarlediga ungdomar alltid ägnat sig åt bilbränningar.

Kolfjord kommer givetvis fram till att problemet skulle lösas om bilbrännarna fick praktikplats och tillgång till gratis kollektivtrafik under sommaren. Ni vet, det där ”gratis” som betyder att skattebetalarna pyntar. Och familjens roll nämns inte ens.

Ändå är det faktiskt familjen, och inte det vagt beskrivna ”samhället”, som har det övergripande ansvaret för hur ungdomar beter sig. Det är föräldrars skyldighet att fostra sina barn till att lyda lagen, och bete sig anständigt.

Det är klart att det är enkelt och bekvämt att skylla ifrån sig. Att skylla på att någon tjänar mer pengar, eller att det finns orättvisor i samhället, för så är det ju alltid – till och med i ett jämställt och hyfsat välfungerande land som Sverige. Men det är inget hållbart argument. Det är bara en förevändning för att slippa ta ansvar. Det är lättare att svepa in sig i en offerkofta än att ta sig i kragen, helt enkelt, och det blir naturligtvis ännu lättare då så många sociologer, poliser och andra nickar bifall.

Men ungdomar som bränner bilar är inte mer utsatta än andra, och har sannerligen inte mer anledning att känna sig ”frustrerade, förbannade och förtvivlade”. Det finns andra samhällsgrupper som har det betydligt tuffare än sommarlediga ungdomar, som inte har fått lära sig att ge fan i att förstöra andras egendom. Sjuka, som fått sina väl underbyggda sjukintyg underkända av försäkringskassans handläggare. Funktionshindrade, som blivit av med sin assistens bara för att staten hittat andra grupper som ska prioriteras. Fattigpensionärer, som får gå från hus och hem för att pensionen inte räcker till – trots att de arbetat och betalat in skatt till samhället i hela sitt yrkesverksamma liv.

Ovan nämnda grupper går dock inte ut och bränner bilar för att uttrycka sitt missnöje. Det kanske de borde börja med. Bilbränning tycks kunna rendera ett oproportionerligt mått av empati och förståelse, och det är något som både utförsäkrade, funktionshindrade och fattigpensionärer får alldeles för lite av.

33 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Det tröttsamma daltandet med bilbrännare

 1. A skriver:

  Jag tror inte att du ska se det som att de har abdikerat Bitte. Utan att detta ÄR deras undfallande metod som de använder på sådana de inte vill komma på kant med, utan istället vurmar för. Samma metod man använder på små barn.

  Mvh A

  Gilla

 2. Hilding Bengtsson skriver:

  Vi fattigpensionärer har också lust att elda,
  när vi ser det gigantiska Slöseriet!

  Typ Genusvätandet…

  Men det skulle kanske ge en signal?

  Gillad av 1 person

 3. Tomas skriver:

  Frågan är nog om inte 3:e statsmakten blivit den 1:a? Hur skall man annars förklara fjortisarnas dominans. Expressen trummar på om nazisterna, Aftonbladet om hur synd det är om utlandsfödda mördare, t.o.m. magnaten Stordalen står i en annan dal och mässar att han skäms att tillhöra gruppen äldre vita män. Av hänsyn till denna sidas regler avstår jag från de 2 versalerna.

  Gillad av 5 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Den s.k. tredje statsmakten är nog faktiskt den första statsmakten. Det är ingen slump att ca 70
   % av journalisterna är vänster (V o MP). Många 68:or valde att bli journalister för att kunna styra information och åsiktsbildning. Politikerna springer deras ärenden eftersom den som inte gör det lätt blir uthängd.

   Något förenklat, visst, men mera sant än att journalisterna springer politikernas ärenden.

   Gillad av 3 personer

   • Axel skriver:

    Jag har en dröm. Tänk om Svennarna blir lika rakryggade som Hong Kong borna. Gå ut i tusental över hela landet och kräva ordning och reda ,samt ställa regeringen till svars för förfallet.
    Dagens regeringsbesked. Konsumera och håll käften, räntan är oförändrad.

    Gillad av 4 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Ja, jag har länge ansett att den s.k. tredje statsmakten är den första statsmakten speciellt i Sverige. Den bedömningen gjorde jag redan under slutet av 70-talet, pga att SVT haft monopol och alla svenskar dagligen troget suttit klistrade som en man framför Rapport och låtit sig matas med en upplagd vänsteragenda som de inte anat. ALLA svenskar stirrade på rapport-nyhetsuppläsaren under långa tider. SVT har avgjort valen flera gånger med sin smyg-agenda eftersom inga motkrafter funnits. Tänk när EU-inträdesvalet gjordes. Då var SVT-vänstern och övrig vänster MOT EU. Det var mycket nära ett nej, men ja vann med ett nödrop vilket var anmärkningsvärt med tanke på vänstervinklingen och den negativa skildringen av EU-medlemsskap från vänsterjournalisterna. De var rädda att sossarna inte längre skulle kunna totalkontrollera Sverige ekonomiskt, och inte längre kunna hålla skatterna högst i världen, resp. inte kunna stoppa the brain drain, En oro med likhet med forna DDR-regimens bekymmer.

   Om det funnits flera, minst 4-5 VERKLIGT TOTALT OBEROENDE nyhets-TV-kanaler som delat upp tittarna mellan sig så hade folk kunnat växla kanal och få höra HELT OLIKA SKILDRINGAR av verkligheten, och därmed haft en chans till eftertanke. Det skulle behöva innebära att inga sändningslicenser skulle kunna nekas, pga otillräcklig vänstervridning…TV4 måste ju jamsa med i värdegrundstramset för att fjäska för myndigheterna, för att inte mista licensen, olikt en tryckt papperstidning som de inte kan stoppa. Censur av tryckt media vågar de inte införa då tryckfriheten är historiskt starkare befäst än radio- och TV-yttrandefriheten och internet-yttrandefriheten. Göteborgs Handels och Sjöfartstidning med den modige Segerstedt har i efterhand unisont hyllats som frihetskämpe och det har satt en norm i huvudet på de styrande. Tidningar får inte censureras även om de är obekväma. Där går gränsen. Absurt att samma rätt till system- eller regimprotest inte ska kunna gälla nyare teknik.
   I USA finns nu FOX news som inte alls liknar CNN. Där kan man zappa och jämföra helt olika vinklingar.

   Gillad av 3 personer

 4. lenam skriver:

  När har vi sett ett inslag där bilbrännarens föräldrar fått betala skadestånd för en nerbränd bil? Det är de skyldiga till enligt lagen antar jag.

  Gillad av 9 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Handen upp, har någon sett något skadestånd?

   Nej, jag har inte sett röken av någonting sådant. (Ingen rök utan eld, men en hel massa eldbilar utan röken av skadestånd.)

   Gilla

 5. Stefan Sewall skriver:

  Parkerade bilar symboliserar det fungerande samhället med dess tillit och rådande vapenvila.
  Man litar på varann och vet att ens egendom, (och liv och säkerhet) får vara ifred. Vi hade här i västvärlden för ett tag sedan lämnat det konstanta krigstillstånd som rådde för tusen år sedan, då man ständigt fick vara på sin vakt för att inte bli mördad, rånad bestulen eller förslavad.

  Bilbrännarna tar oss till baka till för-medeltiden. I det samhälle de vill ha kan ingen lita på någon och alla måste skydda sig hela tiden och alla måste beväpna sig.
  Man måste bygga stenfort och borgar med vallgravar för att låsa in sig i som ingen kan bränna eller bryta sig in i när man sover.

  Vad skulle de själva säga om de blev kastade tillbaka till ett samhälle där de direkt blev fredlösa pga en mans order, utan minsta rättegång, och det utfästes belöning i form av skottpengar på dem och sheriffens män gav sig ut på lönsam jakt? Så som det var i Sherwoodskogen och före det. -Lämna in fötterna och få en belöning. (När vi börjar reagera är de här glinen ganska körda)

  Nästa steg är förstås husbränder. Var går gränsen då vi vill vända på skutan?
  Tänk om jag skulle gå ut och bränna några hus när jag känner mig frustrerad nästa gång.

  Gillad av 9 personer

 6. Aha skriver:

  Det är ”bara” att göra de livstilskriminellas liv till en återvändsgränd;
  – gör klart för ungdomen att utan sköta sig i skolan kan man inte räkna med att få jobb.
  – inför jourdomstolar för livsstilskriminella. Omedelbar häktning och dom dagen efter med omedelbar transport till fängelse
  – vid tre hyfsat allvarliga brott, 30-40 års fängelse. Man ska inte komma undan med något års fängelse eller så för att man sparkat någon i huvudet och för att man är under tjugo år. Skicka dem till lågkostnadsfängelser, till andra länder.

  De livsstilskriminella är onda människor som ska hållas borta från gatorna. Är detta någonting att diskutera?

  Gillad av 13 personer

  • Två plus två bilbrännare är fyra bilbrännare skriver:

   -De vill inte ha jobb, i alla fall inte tråkiga enkla lågavlönade jobb som de skulle kunna klara utan signifikanta goda yrkeskunskaper i ett efterfrågat skrå. De bryr sig därför inte om skola och vanliga jobb.
   De vill bara bli klan- och gangstergängmedlemmar eller små-kungar och vill leva högt på snabba knarkpengar.
   Inte vill de cykla i iskallt ösregn en kall tidig novembermåndagmorgon till en tråkig arbetsplats där de ska lyda en sur chef (ofta kvinnlig som de inte accepterar). De vill inte jobba en lång enformig arbetsdag för en låg lön, som de dessutom ska betala skatt på. Det var inte det liv de har föreställt sig som helt unga. De vill bara glassa runt utan motstånd.
   De vill vara kungar och fattar inte att ett sådant samhälle inte finns, där alla är knarkkungar.

   Gillad av 9 personer

 7. Elisabeth G skriver:

  ”Ovan nämnda grupper går dock inte ut och bränner bilar för att uttrycka sitt missnöje. Det kanske de borde börja med. Bilbränning tycks kunna rendera ett oproportionerligt mått av empati och förståelse, och det är något som både utförsäkrade, funktionshindrade och fattigpensionärer får alldeles för lite av.”

  Det kan inte rekommenderas. Då är det fel grupp som bränner bilar och då tar det hus i helsicke. Försök bara ska ni få se. Då finns det utredningsresurser och fängelseplatser. De som påstår sig inte ställa grupp mot grupp är nämligen kolossalt bra på att göra just det.

  Gillad av 7 personer

 8. Göran Nilgard skriver:

  Bitte,
  Om jag nu tar dig på orden och går ut och bränner ett antal bilar: Åker inte du då dit för uppvigling?

  Mera allvarligt. Under andra halvan av 70-talet och hela 80-talet och fram till ca 94 när arbetsgivaren betalade in till ATP gick ca 35% av det som min arbetsgivare betalade till min ATP. Resten 65% gödde/subventionerade systemet. Efter den underbara natten när det nya pensionssystemet klubbades fortsatte eländet på samma sätt. Trots att alla tekniska förutsättningar fanns att låta de avsättningar du och din arbetsgivare gjorde komma in på ditt konto så gick sättningen mellan 1 och 7,5 BB in på ditt konto och övrigt på ”det stora kontot”.
  Lägg till att KO Feldt konfiskerade 15% av allt privat pensionskapital 1989 med den socialistiska formuleringen ”pensionsspararna har tjänat för mycket sina pensionsförsäkringar”. Det infördes därefter en avkastningsskatt på privat, inlåst pensionskapital. Båda sakerna skedde retroaktivt på inlåst kapital, så att du saknade möjlighet att ändra ditt redan avsatta sparande. Privat här definierat som både det du och din arbetsgivare betalat in till något försäkringsbolag för din räkning.
  Efter detta är besvikelsen enorm att också de som kallade sig Alliansen hängde på tåget och fortsatte jakten på pensionssparande genom att dra ner avdragsrätten i deklarationen till 0SEK.

  Så visst, att gå ut och bränna bilar kan vara ett sätt att få uppmärksamhet, men personligen gillar jag de franska böndernas protester bättre när de åker ut och släpper dynga på lämpliga ställen.

  Bullshit som bullshit, som man säger….

  Gillad av 7 personer

   • Två kråkfötter plus två kråkfötter är fyra kråkfötter skriver:

    Shit happens!
    -Som kommer att vara den enda officiella kommentaren från ansvarig regering och ansvariga makthavare och chefer för polisväsende och rättsväsende efter den stundande svenska civilisationens undergång.

    Gillad av 3 personer

 9. Lars Bernhoff skriver:

  Det finns inga ursäkter för deras agerande. Däremot går det möjligen att hitta förklaringar. Det räcker inte för att rättfärdiga brott an denna destruktiva sort.
  Livstidskriminella kan förväntas göra det de kan tjäna pengar på. Detta är enbart förstörelse utan intäkt. Dessa personer verkar kunna utföra sin illgärningar utan att grannarna ser något, än mindre kan/vågar lämna upplysningar som kan hjälpa polisen i sitt sökande.
  En fruktansvärd maktdemonstration utan som undergräver vårt samhälle. Några vet vilka det är kan man förvänta sig men vågar inte eller inte lojala mot varken bilägande grannar eller det samhälle som ger dem boende och skola men inte kompletta fritidsaktiviteter.
  Eftersom vi inte har poliser så måste det bli mer kameror och mer samhällslojalitet/grannsamverkan.

  Gillad av 1 person

  • Kent skriver:

   Bilbränder kan vara ett sätt att hålla den lilla skara poliser som ska jaga de kriminella sysselsatta med annat. Dvs bilbränder.

   Gilla

 10. ERROL skriver:

  Vågar journalister i svensk media jämföra hur många bilbränder per capita som sker i Finland, Danmark, Tyskland visavi Sverige – skulle inte tro det, risken är att resultaten skulle stämma till eftertanke.
  Har rättssciologen Kolfjord gjort några komparativa studier, är hon överhuvudtaget intresserad av att göra jämförelser med andra länder. I Sverige är det viktigt att hålla fast vid det desperat provinsiella perspektivet och att fritt berätta sagor om att det är bisten på fritidsgårdar/ fria busskort som ligger bakom. Den infantilisering av kriminologin som Kolfjord representerar är typisk för den dagisvetenskapliga svenska samhällsvetenskapen; de totala förutsägbart provinsiella tankelättjan som bara handlar om förutsägbart ”rättänkande” helt oberoende från internationella utblickar och självständig forskning.

  Gillad av 3 personer

 11. Maria C skriver:

  Det är skillnad på lyxfällanpersonligheter med sms-lån och lyxfällanpersonligheter med våldskapital.
  De förra får vi känna oss överlägsna och säga ”rätta mun efter matsäcken” åt, de senare ska vi tycka synd om.

  Gillad av 1 person

 12. M skriver:

  Visst, man ger upp för man kan inte konstant vara arg och förbannad, det tär på en. Samhällsnytt hade ett tag en daglig rapportering om antal bilbränder i landet, men sedan slutade de. Nu har plötsligt media fått upp Ögonen för Lund, som haft bränder fem kvällar i rad. Men helheten redovisas aldrig. Vad hindrar dem att veckovis redovisa hur mycket bilbränder det har varit? Nu när man redovisar en del så är det lätt för medborgaren att få en bild av att det är enstaka utbrott, inget som händer här där jag bor…fast kanske i förorten intill….bor man i Handen så tänker man att det är mycket värre i Jordbro (och det är det väl ur många aspekter) och värre i Skogås osv. Nu får ju Lundaborna känna på att det kan vara som i Västerås!

  Men det är intressant att det brinner i Lund. Lund är ju mer likt orter som Lidingö, Bromma eller liknande (Uppsala har tydligen massor med problem). Vad har hänt med Lund? Har de byggt bostäder och fått sin andel av problemen? Vanligen är det ju utländska akademiker och studenter som dominerar invandrarbilden i Lund, men kanske det har förändrats?

  Lycka till Lund, snart är ni som Sverige förövrigt, lite som Malmö kanske (som Lundabor inte besöker, det ligger för långt bort, 15 km).

  Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Våra Universitetsorter har fått ta sin del av ansvaret…
   Inte bara producera Godhetsänglar!
   Inte lika roligt?

   Gilla

 13. Ms skriver:

  Jag blev censurerad tror jag, nåja, jag fiskar i nya vatten, och argumenten behöver filas på. Patrik bad om exempel men man blir censurerad när man ger dem?

  Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Men det vore en välgärning om inläggen vore lite mer lapidariska!!!

   En konst att skriva STRINGENT!
   Längre säger inte alltid mer!

   E hur Patrik?

   Gilla

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Kolfjord personifierar den konfliktundvikande svenska nomenklaturan.

  Inte konflikträdd – man tar gärna konflikter så länge man besitter kontroll över forum, diskurs, medium, sanktioner, och prövningsprocess, och att man själv inte riskerar repressalier.

  Utan just konfliktundvikande: man agerar för att konflikt inte skall uppstå då man hela tiden tror att det alltid finns två parter i en konflikt. Det räcker med en. Därför ger man hela tiden efter för den som bär/tilldelas rätt kombination av offer och farlighet.

  Jag tror inte det är svårare att förstå än att det är samma psykologiska fenomen som får kvinnor med viss personlighet att attraheras av massmördare och exceptionellt våldsamma individer: kombinationen styrka (enligt aphjärnan), möjligheten att manifestera sig som bättre kvinna ä andra genom att ”rädda” honom, och tryggheten i att han förvaras i ett dockhem (fängelse/slutenvård) är helt enkelt oemotståndlig för dessa kvinnor.

  Kolfjord står inför ett dilemma: ta strid för det som är rätt, eller lämna plats och underlätta för det som är fel. Då samhälle och stat både avväpnat och emaskulerat oss såväl mentalt som fysiskt finns ingen styrka att visa upp – varför hon helt rationellt måste välja en förklaringsmodell som gör eftergifter åt den som visar just styrka.

  Att inte göra så är farligt för flocklevande däggdjur, vilket vi är. Det den starkare kan göra blir det som är rätt – de svagare har att foga sig eller samarbeta som kollektiv för att avlägsna den starkare.

  Skulle så ske, skulle Kolfjord om ca tio år när resultaten av att göra om och göra rätt visat sig alltid ha ansett att det var rätt metod.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.