Jan-Olof Sandgren: Två byggprojekt

Jan-Olof Sandgren

För ett tag sen tvingades min bostadsrättsförening totalrenovera ett P-hus, trots att det bara hade drygt 50 år på nacken. Konsulten som ledde projektet förklarade att betongen ”åldrats” och byggnaden nått sin ”naturliga livslängd”. Vilket fick mig att tänka på templet i Kanyakumari, som har ungefär samma fyrkantiga form som vårt P-hus.

Man vet inte exakt när templet byggdes men det omnämns av de antika grekerna och var gammalt redan då. Det har ett utsatt läge längst ut på Indiens sydspets, med Arabiska havet på ena sidan och Indiska oceanen på den andra. När tsunamin 2004 förvandlade hela båthamnen i Kanyakumari till kaffeved, lämnades templet utan en skråma.

De flesta hus som byggdes för 3 – 4 000 år sen hade nog mer gemensamt med vårt P-hus. Några årtionden, eller högst något sekel av väder och vind var tillräckligt för att de skulle förvandlas till stoft. Ungefär lika länge lever en människa. Undantag från den regeln gäller bara monument som siktar mot evigheten. Riktigt gamla byggnader i Sverige brukar vara kyrkor eller gravar. Någon mil norr om Göteborg kan man till exempel besöka ”Svensbydösen”, ungefär jämngammal med templet i Kanyakumari.

När samhällen blir mer sekulära brukar intresset för evigheten avta. Sedan några generationer tillbaka är vi ganska nöjda med våra P-hus och tycker oss sällan ha anledning att tänka längre fram än en mansålder. Vi är helt enkelt inte motiverade att lägga ner de enorma resurser som krävs för att konstruera en motsvarighet till Indiens tempelstäder, Egyptens pyramider eller Påsköns jättestatyer. Bara en religiös kult kan mobilisera den typen av hängivenhet och offervilja. Det brukar också behövas en härskarklass med vidlyftiga maktbefogenheter för att uppbåda tillräckligt många händer i arbete. En tempelstad bygger inte sig själv.

Vissa menar att klimatrörelsen håller på att utvecklas till en sådan härskarideologi, med siktet inställt mot evigheten. Inte så att man börjat projektera pyramider, men med samma hängivenhet (och till priset av ungefär lika enorma resurser) är man i färd med att bygga en ”hållbar värld”. Något som ska garantera fortsatt liv och sätta käppar i hjulet för jordens undergång. En strävan religiösa rörelser i alla tider har haft.

I likhet med tidigare prästerskap gör man anspråk på en auktoritet som sitter inne med nycklarna till människans existens. Att i det läget låta sig avskräckas av ekonomiska hänsyn skulle förstås kännas futtigt. Vilket inte hindrar att notan (precis som i Kanyakumari för 3 500 år sen) måste betalas av hårt arbetande människor, med mycket begränsad förmåga att förstå det storskaliga projektet.

Utan att säga något tvärsäkert om just klimatfrågan, har jag lagt märke till att tidigare prästerskap brukar ha fel på i varje fall en viktig punkt: De apokalypser och förställningar om framtiden man byggt sin auktoritet på, har inte förverkligats. Världen har rullat vidare, naturkatastrofer har kommit och gått, människor har försvunnit och ersatts med nya, kulturer och religiösa föreställningar har uppgraderats… Ragnarök har alltid uteblivit.

Jag har också lagt märke till att de kulturer som lyckats bäst med att tillhandahålla ett gott liv, är de som fokuserat på nuet. Att lösa problem som finns här och nu stimulerar vår inneboende kreativitet och uppfinningsrikedom, vilket på lång sikt gynnar forskning och beredskap för framtiden. Att däremot lägga fokus på katastrofer som skulle kunna drabba oss i en oförutsägbar framtid (kanske till och med efter vår död), triggar våra religiösa sidor och brukar resultera i mindre framgångsrika samhällen.

Äldre religioner hade i varje fall det goda med sig att de lämnade efter sig vackra och ytterst hållbara konstruktioner i sten. Så att vi ännu efter 3 – 4 000 år och en tsunami, kan förundras över vilka stordåd människan är mäktig, för att ge form åt sin tids idéer. Så byggjobbarnas slit och folkets uppoffringar kanske den gången inte var helt och hållet förgäves.

23 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Två byggprojekt

 1. Christer L skriver:

  Härskare bygger alltid stora projekt. Och vad vore världen utan sina härskare? Från Stonehenge till Månlandningen handlar det om att resa enorma former, och det kopplar till evigheten och livet efter detta också. Vad gäller väderfanatikerna så är det ju dessa väldiga torn med propeller oppe i toppen som främst uttrycker deras kreativitet.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Modern cement försämras tyvärr varje år, och kan nog efter femtio år om konstruktionen i övrigt är (för) klen behöva åtgärdas. Romarna hade ett murbruk (pozzolan) som tydligen klarat sig i ett par tusen år, receptet har varit en gåta men är kanske avslöjat nu.

   Utdrag ur Erik Tuneld: Geografi öfver Konungariket Sverige från 1833:

   ”Hunneberg, så kalladt af Hunnerne, som dervid blifvit slagne, är beläget icke långt ifrån Wenersborg. Deruppå äro 23 sjöar, och några bäckar, hvaruti stå flera qvarnar. Bergsklipporna bestå mäst lodrätt vid hvarannan uppreste, dels som cylindrer, dels som stora paralellepipeder klufne berghällar, hvarpå är något skog. Vid Hunne berg växer Murgrön; här finnes Tusch, Huemus nigra pictoria, hvilket låter sig drifvas som det Chinesiske. Här gifves äfven en lösare sort af Alun-skiffer hvilken användes som svartkrita, dessutom finnas förfärliga hål i berget; hela berget liknar en djurgård, af naturen af stängsel omgifven: dess höjd öfver Wenerns vattenbryn är 160 alnar. Vid foten af detta berg äro i senare tider påfundne Kalk- och Sandstensbrott, samt på sidan åt Wenersborg, invid säteriet Nygårds ägor finns det slags skiffer som färgar svart, hvilken brännes och bokas till Cement, och blifver nästan lika god som Italienarnas terra pozzolana.”

   Gillad av 5 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Jag uppfattar att han menar att man ska vara skeptisk till religionsliknande domedagssekter som klimathysterin börjar utvecklas till, pga medias slagsida, som inte får ifrågasättas, ens med sakargument. Om man yttrar klimatskepticism är det nu för vänstermedia närmast som att svära i deras kyrka och man är en kättare eller otrogen fredlös som ska korsfästas via idiotförklaring. De vill inte ha sin gudadyrkan störd. De vill mala sina besvärjelser och mantra i fred. Övriga: Hysssj!

   Själv tycker jag dock att det är dumt att bränna upp all olja i onödan. Det vore bättre med bilar med el- eller vätgasdrift som laddas från kärnkraft. Kanske blir det nu ändå trots allt för mycket avgaser när kineser och indier och afrikaner och latinamerikaner alla sitter i bilköer, när de tillsammans är 6 miljarder pers. Då är utsläppen 10-dubblade jämfört med när jag var barn, då bara USA och Europa körde bil i stor omfattning, och vi svenskar inte hade mycket av slösaktig bilkö-förbränning. Kineserna och indierna och afrikanerna cyklade på 60-talet. Nu är det totalinfarkt i trafiken i t.ex. Sao Paolo, en gigantstad mitt i skogen. Man måste ha helikopter för att komma till jobbet om man är viktig svensk ABB-chef i Sao Paolo. Så har det varit sedan 80-talet. I Bankok, Mexico City, Shanghai etc etc likadant. I varje sådan stad 20-30 miljoner pers, -mångdubbelt Sveriges befolkning. Det blir bara för mycket. Tänk om alla dessa kunde åka pendeltåg. -Vad vi än gör här i Svea rike kommer dock ingen annan att märka.

   Vi slös-eldade förr olja i husen i norden och har nu bättrat oss enormt. Nu har vi jord- och bergvärme och även solceller och vindkraft i mindre skala och inte längre oljevärmda hus. Själv har jag installerat sådan fossilfri uppvärmning med värmepumpar i tre olika hus och har ingen ångest alls. Jobbar via internet och kör inte till jobbet. -Kör bil samvetslöst på fritiden och väntar på framtida elbil med 60-70 mils batteriräckvidd i kombination med mindre motor för fortsatt färd vid tomt batteri, tills laddning kan ordnas. BMW i3 hade tidigare ung. 30 mil batteriräckvidd och även en mindre motor för fortsatt resa vid strömlöshet. Nu tog de bort motorn i senare modell, så då är den modellen borträknad.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Vad hände alltså med klimatsekten på Indiens södea udde som byggde så uselt och uttalade besvärjelser om vädret på de två oceanerna på det att byggfusket skulle skyddas i fyratusen år? Jag fick inte ihop det konceptuellt.

    Gillad av 1 person

 2. A skriver:

  Det lustiga är att skillnaden i insats är ofta ganska liten mellan det omsättningsmaximerande skräpet och det långsiktiga. Jag påstår att med ett tillskott på 20-30% kan man få en enorm utväxling, ofta flera gånger bättre. Alltså mycket billigare! Jag påstår även att det är mycket få som har en aning om vad valen överhuvudtaget står emellan eller att de ens finns. Samhället är präglat av omsättningsmaximering och utbytbarhet. De som talar om långsiktighet vet oftast inte vad det är, förutom att det är ett användbart ord. Samhället trampar i huvudsak vatten. Man jobbar stenhårt med nästan ingenting. De som tror att detta bara är ordbajs kan ägna sig åt att fundera över hur många år det tog innan nästan inga spår fanns kvar efter WW2 eller ex vis dagens Kina. Det mesta sitter i huvudet och betyder samtidigt att vi INTE behöver HA DET SÅ HÄR. 🙂

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

  • A skriver:

   Äh, nu var jag otydlig iallafall. Jag menar att man kan växla in kvalité i olika saker, att det finns en mycket stor potential. Ungefär så. 🙂

   Mvh A

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, det görs aldrig någon livscykelanalys. Om man bygger vägar och broar som håller i fyrtio år måste varje år 2,5% av alla vägsträckor och broar rivas och byggas om. Kostnaderna är enorma, framför allt om man räknar in alla kostnader som uppstår för alla som inte kommer fram. Spårvagnsspår håller ännu kortare, en dold kostnad som aldrig omnämns av de infantila spårvagnsförespråkarna.

   Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   Inte ”tack vare” utan ”på grund av”. Ty jag antar att du inte tycker det är bra med den dåliga betongen.
   Jag märker att många använder numera ”tack vare” istället för ”på grund av” trots att det är något dåligt som avhandlas.

   Gilla

   • Anders L. skriver:

    Jo, jag menar verkligen att den dåliga betongen är bra. Annars skulle de fula betonglådor som byggs nu kunna stå kvar lika länge som t.ex Pantheon i Rom.

    Gillad av 1 person

 3. Tritonen skriver:

  Praktiskt taget alla (klimat-)problem kan ledas tillbaka till den fortgående överbefolkningen. Få bukt med den -som kineserna lyckades med- och se problemen tona bort.

  Gillad av 3 personer

 4. Arthur skriver:

  Romarnas cementrecept innehöll cirka hälften pozzolana vilket gav den lång livslängd. Pantheons gjutna kupol är lika stark efter 2000 år. Betong med pozzolana kanske vi får se igen. Klimattjatarna gillar det. De romerska betonghusen blev ännu härdigare som betongen normalt var innesluten i tegel eller sten.

  Billigare hyreshus byggdes ofta som korsvirkeshus. Det var billigt men de står inte kvar.

  Snabbhärdande betong påstås ha så usel livslängd som femtio år men därför är den inte lämplig för husbygge.

  Gilla

 5. Göran Holmström skriver:

  Gillade liknelsen mellan fuskbyggande och kopplingen till tro.
  Har just nu snöat in på, Atzekerna eller egentligen sydamerikanska religioner samt Mongolisk strupsång i metal tappning bandet heter the HU, lite åt Marie Boine men mycket kraftfullare.
  Dom hyllar Djinghis Khan och gamla sedvänjor, en häst frihet och en jurta köper det fullt ut.
  Atzekerna byggde å andra sidan tempel som både höll och användes flitigt.
  Läste att ett år så offrades det mellan 40-80 tusen människor för att blidka gudarna i en ceremoni, ut med hjärtat kroppen kastades ner för templet, där skallen separerades och byggde en skallhög. Kroppen åts tydligen upp i ceremoniellt syfte. Tydligen så klädde sig prästerna ibland sig i skinnet av sina offer.
  Vet inte om mongolerna gjorde så vid härjningarna, tror inte det dom nöjde sig med att erövra länder och sakna sitt hemland tält och fria liv.
  Det finns en logik här. Gröta ihop för mycket folk i stora städer och till slut blir alla galna nog att bygga storskaliga verk och offra folk för att få bättre väder. Klimatrörelsen är bara i början på sin galenskap.
  Kanske är det något i betongen som avger gaser? Något gör storstadsmänniskor galna i alla fall.
  THE HU är bara rätt, dom sjunger om min Mc och mitt campingkök och tält, har varit hemma två dagar nu och vill redan iväg igen. Tält är bäst efter whiskey då.
  Behåll er skräpbetong det kommer inget gott ur den!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.