Bitte Assarmo: PK-isten och Brå-rapporten

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

För en tid sedan intervjuade jag min goda vän Maria, som ville ge sin bild av hur en pk-ist tänker och funderar kring samhällsfrågor. Nu var det ett tag sedan vi talades vid, men efter att hon fått läsa den av Det Goda Samhället framtagna Brå-rapporten om invandrares brottslighet ses vi för ett nytt samtal.

Vad är din första reaktion efter att ha läst den här rapporten?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det. Vad är ens meningen med att publicera en sån här rapport? Jag tycker det är totalt onödigt, säger hon med ett irriterat tonfall.

Varför är det onödigt, menar du?

– Ja men den skapar ju bara polarisering. Vem har någon som helst nytta av att sådana här siffror presenteras? Det är bara Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga organisationer och grupper som gynnas av det här, så att de kan fortsätta att mobilisera mot invandrare. Vad vill man bevisa med sån här statistik, liksom?

Statistiken visar ju hur brottsligheten ser ut i Sverige idag. Är det inte bra om medborgarna får veta hur verkligheten ser ut?

– Nja, det kan man ju tänka, men frågan är ju vad man får ut något av sånt här om inte orsakerna finns med. Jag menar, ekonomi, social utsatthet och så vidare. Sånt kan man inte bara utelämna hur som helst. Det blir helt missvisande.

Du tror inte att siffrorna skulle kunna gagna samhället på så vis att man, genom att ha statistiken tillgänglig, lättare kan ta itu med den kriminalitet som finns och förebygga framtida kriminalitet?

– Det beror ju på lite vem som använder dem och i vilket syfte. Det kan finnas andra syften med att ta fram den här statistiken, att man vill svartmåla olika grupper i samhället för att skapa opinion mot invandring helt enkelt.

Vore det bättre om medborgarna inte fick veta hur kriminaliteten utvecklats, och vilken roll invandringen spelat i utvecklingen, tycker du?

– Alltså… Det är en jättesvår fråga att svara på tycker jag. Det är klart att myndigheterna inte ska mörka, och det gör de inte heller, men ibland tänker jag att man som medborgare inte kan ta till sig alla sådana här saker. Och då är det kanske bättre att man inte får en massa siffror att fundera över, säger Maria eftertänksamt.

För första gången begås numera fler brott – räknat i absoluta tal – av personer med utländsk bakgrund än av personer med svenskt ursprung. Vad tänker du om det?

– Egentligen ingenting. För mig är det mest ett tydligt belägg för att något är väldigt snett i det svenska samhället. Att människor har blivit mer utsatta. Och det här med att andra generationens invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken är ju också ett tecken på det. De lever generellt under ett rasistiskt förtryck och är utsatta för diskriminering. Fattigdom och utsatthet skapar kriminalitet, det är ett känt faktum. Och det är klart att de som har föräldrar födda i andra länder tillhör en väldigt utsatt grupp.

På vilket sätt är det klart?

– Alltså, det är ju sånt man vet. När man ser hur samhället behandlar dem som inte är vita, som har ett utländskt klingande namn. Såna saker. Då blir man inte så förvånad över att folk blir kriminella. Vad ska de göra, liksom?

Utbilda sig? Jobba? Är inte det en möjlighet även om man har utrikesfödda föräldrar?

– Det är klart, men det är ändå svårt att slå sig fram i ett så genomvitt samhälle som Sverige. Det finns en intolerans rent generellt, en bristande förståelse för utländska kulturer.

När du pratar om fattigdom och utsatthet, då kan vi ju också tala om den allt större gruppen av fattigpensionärer. De är underrepresenterade vad gäller brottslighet. Varför hemfaller inte de åt kriminalitet i samma utsträckning tror du?

– De är ju inte utsatta på samma sätt. Och kan man verkligen tala om fattigdom på det sättet?

Hon förklarar att hon anser att de flesta fattigpensionärer är vita människor som har en annan grundtrygghet eftersom de har haft det tryggt under sitt yrkesverksamma liv. De har haft möjlighet att spara pengar, och har aldrig behövt utstå diskriminering och rasism, menar hon. Därför har de heller aldrig känt sig ”tvingade” att begå brott, säger hon.

Att vissa samhällsgrupper är mer benägna att begå brott handlar alltså i grunden om rasism?

– Ja det anser jag. Om man inte släpper in människor i samhället utan stänger dem ute på grund av deras etnicitet, hudfärg och så vidare, så blir det ju som det blir.

När jag påpekar för Maria att barn till utrikesfödda föräldrar omfattas av samma välfärd som andra – att de har samma tillgång till förskola, skola, högre utbildningar och så vidare – medger hon att det stämmer rent teoretiskt men att det inte stämmer i praktiken. Hon förklarar inte hur hon kommer fram till den uppfattningen.

Kan det inte bero på deras hemmiljö då? Att de har föräldrar som inte vill anpassa till svenska värderingar och därigenom gjort det svårare för barnen att komma in i samhället? Det kommer ju hela tiden rapporter om att det i många invandrartäta förorter råder ett slags klankultur, med moralpoliser som styr över kvinnors och ungdomars frihet.

-Det är klart att hemmet kan ha en viss betydelse, men då ska man ju komma ihåg att även föräldrarna är utsatta för den strukturella rasismen. Om det nu råder det du kallar klankultur i förorterna, vilket jag faktiskt tvivlar på, så tycker jag faktiskt man bör ha förståelse för att många invandrare känner trygghet i att behålla sin kultur.

Även när den omfattar kvinnoförtryck och motverkar barn och ungdomars integration?

– Alltså, det där är så typiskt. Som om kvinnoförtryck skulle vara enbart utländskt. Så är det ju inte, våld mot kvinnor förekommer överallt.

Ja fast nu pratar jag om områden där kvinnor blir utsatta för kritik om de har för korta kjolar, inte får gå på kafé och sådana saker. Så är det inte överallt i det svenska samhället. Du tror inte att sånt kan vara bidragande till utanförskap?

– Jag skulle faktiskt inte tro att det är särskilt utbrett, svarar Maria kort.

Hur tänker du då kring det faktum att människor som inte är folkbokförda i Sverige står för hela 13 procent av brottsligheten?

– Det är svårt att svara på. Det är klart att det inte är bra när det kommer människor från andra länder hit och begår brott, men åter igen, ibland är ju människor tvingade att stjäla för att försörja sig. Jag tänker till exempel på alla papperslösa flyktingar, som fått avslag på sin asylansökan och inte omfattas av våra välfärdssystem. Det är svårt för dem att klara sig utan att begå brott.

Gäller det även utländska stöldligor och tiggande romer, som begår brott, menar du?

– Nej absolut inte, stöldligorna är ju yrkeskriminella. Men tiggarna däremot, de är i en otroligt utsatt situation. Och om den här statistiken omfattar exempelvis stölder, så undrar jag om inte var och en av oss skulle frestas att stjäla om vi var hungriga inte såg någon annan utväg. Men de allra flesta romerna som tigger i Sverige är hederliga, menar hon.

Jag inser att just de tiggande romerna är känsligt för Maria, eftersom hon själv engagerar sig i en av de föreningar som hjälper så kallade ”EU-migranter” att etablera tältläger i Stockholms södra förorter. Men i övrigt då? Jag vill inte släppa frågan riktigt än.

Men detta med att folk uppehåller sig i landet illegalt och gör brott. Är inte det ett problem oavsett anledning?

– Det där är egentligen en konstig fråga. Vilka är det som uppehåller sig ”illegalt” i Sverige menar du? undrar hon och gör ett citattecken med fingrarna. Jag tycker inte man kan prata om illegala människor!

Jag påpekar att jag aldrig använt uttrycket ”illegala människor”, utan människor som uppehåller sig i landet illegalt, men Maria tycks inte se någon skillnad.

Menar du då att alla som vill uppehålla sig i Sverige ska få göra det?

-Ja, i princip tycker jag att alla som söker ett bättre liv borde få stanna. Det finns faktiskt större problem, som detta med den utbredda skatteflykten till exempel. Den drabbar hela samhället, inte bara butiker och vissa individer. Alltså, det är ju klart att det är jobbigt att råka ut för ett brott, men det är ju ändå väldigt ovanligt. Sverige är fortfarande ett väldigt tryggt land. I grund och botten handlar kriminaliteten främst om klassklyftor och rasism och diskriminering, vidhåller Maria.

Jag påpekar att terroristen som mördade fem personer på Drottninggatan 2017 uppehöll sig i Sverige illegalt. Var han också utsatt för rasism och diskriminering?

Maria dröjer med svaret men säger till sist: – Alltså, jag vet ju inte på vilka grunder han sökte asyl eller varför han blev nekad. Men människor kan bli desperata. Jag menar inte att försvara det han gjorde, för det är helt oacceptabelt, men någonstans är han ändå en människa oavsett vad han har gjort. Det kan man inte komma ifrån.

Menar du då att skatteflykt är ett värre brott än ett terrordåd? Att ett terrorbrott är något som drabbar ”bara butiker och vissa individer” och inte hela samhället?

– Det menade jag så klart inte, säger hon snabbt, det är klart att ett terrordåd drabbar hela samhället! Men jag menar bara att skatteflykt är ett mer utbrett problem än terrorism, det är ju ändå betydligt vanligare. Och jag hoppas verkligen att du inte tänker göra någon rubrik av detta nu!

Det lovar jag henne att inte göra och hon vinkar när hon drar vidare i sommarsolen. Själv har jag fler obesvarade frågor i huvudet efter vårt samtal än innan. Jag har fortfarande ingen aning om hur Maria kommer fram till sina ställningstaganden. Men frågan är om jag någonsin kommer att få svar på dem, hur många gånger jag än intervjuar henne.

61 reaktioner på ”Bitte Assarmo: PK-isten och Brå-rapporten

 1. Ingvar Froberg skriver:

  På något sätt förblindas vi av godhetssträvan, av någon anledning mer i Sverige än annorstädes. Några förklarar det med avsaknad av krig och annat elände som vi länge varit förskonade ifrån. Grupptryck spelar nog också in. På 1970-talet bodde och arbetade jag i en annan kultur, den första av fyra utlandsstationeringar. En lokal journalist publicerade där en reseberättelse efter att ha besökt flera länder i Europa och hade även ett omdöme om Sverige och ”medelsvensson”. Han hävdade att svensken var svår att förstå sig på, och att en svensk utan problem skulle kunna hoppa från ett stup ”bara han visste att grannen hoppade med”. Dramatiskt i överkant tyckte jag då, men så rätt han hade redan för 45 år sedan. Han hade fångat mentaliteten och 1970-talet var faktiskt det årtionde som stora förändringar inleddes. Avskaffandet av studentexamen 10 år dessförinnan var kanske startskottet…?

  Gillad av 6 personer

 2. Matte skriver:

  Finns den här människan på riktigt? Haha.

  Tyvärr är det nog så att det finns ganska många blåögda och naiva människor. Dom reflekterar inte själva, har aldrigt funderat, utan litar blint på auktoriteter och budskap i massmedia. (DN-zombies)

  Bra med artikeln, för den kan inspirera oss till att våga ifrågasätta PK-folket och be dem förklara sig: ”Vaddå, hur menar du?” Rasistkortet fungerar inte längre. (Intressant att Maria själv är så fixerad vid hudfärg.)

  Gillad av 6 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Haha! Jag tänkte liknande: Har denna ”intervjun” ägt rum eller är det en fantasiprodukt? Lite för bra; som en karikatyr av dumskallesvensken som vill fortsätta sova – vresigt drar PK-täcket över huvudet för att utestänga ljuset.

   Gillad av 3 personer

 3. malmobon skriver:

  Känner igen den typen av människor. Från de som kallar sig födda sossar. Spelar ingen roll vad man drar upp med hur Socialdemokratin har förändrats. Omöjligt diskutera med dessa människor. Brukar ge upp. Är oftast inte dörren dem själv eller närstående drabbas dem ändrar sig.
  Oftast kan det också ha med deras egen vinning . Med i någon form av samhörighet som förening, uppdrag för en inkomst är inblandad.
  Hade frågat henne vad hon fick ut av att hjälpa EU emigranterna i Stockholm.

  Gillad av 4 personer

 4. Christer L skriver:

  Det här språket som Maria talar är vänsterns maktspråk. Hon talar det väl, är väl övad och invand i en gemenskap där det här ger statuspoäng. Det är just den här typen av svensk makt som alltfler utlänningar börjat avsky. Den är nämligen så helt nedgörande av dessa utlänningar, de är ju så utsatta, så hjälplösa och beroende stackare, så kriminellt rasistiskt diskriminerade och så helt oskyldiga i grunden i allt. Om denna människosyn inte skulle stämma – vad blir då domen från de mäktiga sossarna? Om denna brottslighet skulle vara en livsstil som vissa väljer medan flertalet inte gör det, om det är en kultur de väljer att ingå i istället för att ta avstånd ifrån? Nej, detta går inte ihop med sosse-maktens föreställningsvärld. Men det Marias maktspråk baserar sig på innebär en förolämpning mot alla som kämpar, och till detta kommer hennes rasistiska och sexistiska förakt för vita män. Inte anständigt, tvärtom oanständigt. På så många vis.

  Gillad av 11 personer

 5. K. Ulvert skriver:

  Maria kommer att bli kund hos någon KBT-psykolog vad det lider. Det är direkt skadligt att tvinga sig till tankemönster och åsikter som man innerst inne förstår är falska.
  Hon borde se mindre på TV.

  Gillad av 4 personer

 6. JL skriver:

  Återigen, kul att din vän ställer upp på att få sina ord publicerade.

  Annars tänker jag mest att Sverige är kört. Maria är inte ensam om sina hjärntvättade åsikter. Lär väl vara runt 15-20% av befolkning som resonerar precis som henne. Lägg sedan till ytterligare 20-30% som är tillräckligt hjärntvättade och/eller verklighetsfrånvända för att rösta på fortsatt galenskap.

  Beslutet att flytta för 2 år sedan har vi INTE ångrat.

  Gillad av 12 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Och så finns det folk som undrar varför Nazityskland urartade? Hjärntvätt fungerar så. När människor fått för sig någonting vill de inte veta något annat. De tycket så att säga att det är onödigt. Blir PK-ismen mer inrotad i samhället så är det bara en tidsfråga när utpekade människor blir aktivt förföljda och till slut kanske oskadliggjorda.

  Gillad av 14 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Viktor Klemperers bok > Intill Slutet vill jag vittna < kan köpas billigt på antikvariat. K. var halvjude, stjärnbärare, och överlevde i RiksTyskland. Hade en liten statspension hela tiden och ett litet hus. Det är tydligt att rikstyska judar inte utan ursäkt fick dödas i RiksTyskland. Däremot trakasseras. Tvingas till skotta snö och sopa gator. K. berättar att mest de som "drabbats" av nazismen som yngre var aggressiva, spottade. Bland äldre var det många som uppmuntrade: "Det här går över – det tar slut". Annorlunda för judar i ockuperade områden. Soldater kom hem på permis, alldeles knäckta psykiskt – inte av upplevelser från fronten, sådana fanns säkert också – de knäcktes av det omänskliga i att tvingats skuta judiska kvinnor och barn i polska byar.

   K:s bok är som det brukar heta "oundgänglig" för den som vill förstå. Hoppas du läser den Lennart och alla andra.

   Gillad av 1 person

 8. Fredrik Östman skriver:

  Varför talar ni med varandra när hon bara rapar upp färdigtuggade teser? Hon kommer förstås inte ändra sin grundläggande förljugenhet genom samtal, utan genom att makt- och statusförhållandena ändras i samhället eller genom att hon själv handfast övertygas om att hennes egen makt och status är mycket lägre än hon inbillar sig.

  Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Maria” finns nog inte som fysisk person, däremot vimlar det av Marior i vårt land. Här handlar det inte om att argumentera utan bara om att redogöra för hur denna sort resonerar.

   Hade det handlat om forskning så gäller det fundamentala att man inte diskuterar med källor. Sedan kan jag hålla med om att det vore underhållande med en debatt mellan ”Maria” och någon som klarar av att krossa hennes världsbild.

   Gillad av 2 personer

   • olle holmqvist skriver:

    Viktor Klemperers bok > Intill Slutet vill jag vittna < kan köpas billigt på antikvariat. K. var halvjude, stjärnbärare, och överlevde i RiksTyskland. Hade en liten statspension hela tiden och ett litet hus. Det är tydligt att rikstyska judar inte utan ursäkt fick dödas i RiksTyskland. Däremot trakasseras. Tvingas till skotta snö och sopa gator. K. berättar att mest de som "drabbats" av nazismen som yngre var aggressiva, spottade. Bland äldre var det många som uppmuntrade: "Det här går över – det tar slut". Annorlunda för judar i ockuperade områden. Soldater kom hem på permis, alldeles knäckta psykiskt – inte av upplevelser från fronten, sådana fanns säkert också – de knäcktes av det omänskliga i att tvingats skuta judiska kvinnor och barn i polska byar.

    K:s bok är som det brukar heta "oundgänglig" för den som vill förstå. Hoppas du läser den Lennart och alla andra.

    Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    ””Maria” finns nog inte som fysisk person” – jag misstänkter det liksom CMMK10
    Om hon är mytisk-fiktiv kan ju bedömas genom jämförelse med de friska naturtrogna repliker som vår Jessica ”Jeanne dÁrc” Stegrud fäller i sin intervju.

    Annars är metoden med fiktiva personer fullt tillåten. Har själv fantiserat om titlar som
    ”Bilder ur Storstads -akademikerns själsliv”. Inleds med frukosten : glas juice, rostat bröd och ledarna i DN och SvD och irritation över att folk på trottoaren utanför måste prata i mobil, högt och ljudligt och störa högtidsstunden.

    Gilla

 9. olle holmqvist skriver:

  Finns ”Maria” på riktigt = en levande fysisk person ? Eller är hon fiktion ? En som tänker som Bitte A. med god föreställningsförmåga föreställer sig att Maria rimligtvis tänker ? Jag tycker hon är dels lite för konsekvent och genomtänkt, inte som vi vanliga plötsligt helt irrelevanta och motsägelsefulla. Hon har heller inga unika – ovanliga – erfarenheter, synpunkter.

  Om ”Maria” finns kan hon väl själv kommentera intervjun?

  Jag menar att det är fullt tillåtet och meningsfullt att ”hoppa in i skallen på ngn annan o söka förstå hur denne tänker. Det är god berättelse, psykologiskt inkännande, när Jean det klantarslet hugger huvet av frökens Julies burfågel. Men ”Maria” har ingen burfågel…

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Huruvida ”Maria” finns eller ej kan bara Assarmo svara på, och vi kan ju ta hennes ord för det. Vad jag förstår är Assarmo kristen och får som sådan inte ljuga, om något, någonsin, till någon, oavsett konsekvenserna av sanningen. (Tills skillnad från t ex islam där detta tabu för lögner endast gäller andra muslimer, och då sådana av rätt sort.)

   Vad jag kan bekräfta (och hur mycket det är värt avgör du) är att ”Maria” på intet sätt uttrycker ovanliga, radikala eller konstiga åsikter. Så gott som alla offentliganställda inom kommun, landsting och stat resonerar som hon – dels för att de är sådana till sin psykologiska patologi, dels för att det stämmer med deras socioekonomiska och kultursociologiska kontext, och dels för att det är ett villkor för att få arbeta inom de yrken socionomutbildningen är till för.

   (Detsamma gäller för övrigt även skola och barnomsorg på alla nivåer: en lärare är skyldig att efterleva och upprätthålla värdegrunden både i och utanför tjänsten. Fackliga företrädare drev tidigare frågan att lärare som avslöjats med ej värdegrundskorrekta åsikter skulle kunna sägas upp på grund av detta, och berövas behörigheten.)

   Titta på vad ”Malmöbo” skriver: jag har själv bott i den stan i över tjugofem år och kan bara säga att hela kommunhuset och hela kommunens förvaltning består av ”Maria”. Lennart Bengtssons kommentar ovan är på pricken korrekt: det följer det nationalsocialistiska Tysklands mönster för hur man dompterar, dresser och indoktrinerar tjänstemannamedelklassen: det som är fel är tempus. Detta är inget som börjat nu – det började tidigt nittiotal, då den tidigare generationen tjänstemän och lärare gick i pension. Då kom nästa våg radikala till en manege redan krattad och klar för dem att leva ut sina vanföreställningar på.

   Ett skäl till att ”Maria” inte skulle kommentera här själv är att hon då riskerar att bli utstött ur sin homosociala gemenskap. Att läsa eller debattera i högerextrema media (vilket är alla media som avviker från vad statens media säger är sant, alltså SVT, SR, UR, SvD, DN, et cetera) är förbjudet. ”Maria” och hennes gelikar debatterar dessutom bara om de kontrollerar form och forum för debatt, så att de kan stänga av motståndaren. De sprider däremot gärna anekdoter om hur de i vardagen ”stoppat rasism” med snärtiga fraser. (I det narrativ de lever i är de hjälten som ingriper när någon säger något taskigt till någon med rätt offerprofil – i verkligheten händer detta bara i deras kollektiva fantasier.)

   ”Maria” är helt och hållet en trovärdig representation av hur kvinnorna inom alla offentlig förvaltning tänker, känner, argumenterar och resonerar: jag har i drygt tjugo år dagligen stångats med dylik dumhet – jag vet inte vad du har för karriär- eller yrkesbakgrund, men inom skolan är ”Maria” och hennes åsikter inte bara det vanliga; det är det normala och normativa ideal man skall eftersträva att vara.

   En sak att komma ihåg om ”Maria” och andra som hon: de anser inte bara att de har rätt. De anser att de har rätt därför att de tycker rätt, rent moraliskt, och därmed spelar fakta ingen roll. De är postmoderna, så alla fakta är bara anspråk på makt. Och värre ändå: den anser att de, och deras sida (det är så de själva tänker – i olika sidor av goda och onda) redan har vunnit, och att alla var överens om att de hade vunnit.

   Det är ett av skälen till den bitterhet som syns i ”Marias” svar på Assarmos frågor och funderingar. Saken var ju avgjord!? Så hur vågar förloraren, som har intrinsikalt fel, fortsätta striden? ”Maria” ser det som ett brott mot en högre ordning att Assarmo inte underkastar sig den ödesbestämda segrarens ordning.

   Som sagt, paralleller till nationalsocialister, muslimer, och medeltida kristna samt kommunister är sällsynt passande då det är samma slags fatalistiska fanatism.

   ”Maria” är det slags människa som skulle kunna sätta andra i koncentrationsläger för att de skall omskolas till rätt åsikt, och se det som något gott, utan att erkänna vad det faktiskt är hon gör. Kalla det Münchhausen-by-Proxy på nationell skala, så kommer man åt psykologin bakom.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 14 personer

   • olle holmqvist skriver:

    ”Maria” på intet sätt uttrycker ovanliga, radikala eller konstiga åsikter. ” just det Rikard,
    ”så kommer man åt psykologin bakom.” Psykologin bakom är att vi vanliga nästan aldrig
    i vardagligt språk formulerar oss så där konsekvent. Skillnaden mellan Strindberg och Ibsen: Strindbergs figurer är slarviga inkonsekventa dvs normala, vanliga. Ibsens logiskt konsekventa goda eller onda. T o m slarvern Rellingen är konsekvent slarver. När pjäsen är slut är alla Ibsenska pusselbitar på plats.Liksom hos Hitchkock. Ibsen plakatformulerade:
    ”Om det hänger en bössa på väggen i första akten så ska den vara avskjuten innan slutet.”

    Maria skjuter alla sin bössor – exakt – på förväntat sätt.

    Gillad av 1 person

   • Vax skriver:

    Mariafiguren finns, min son hustru som är lärare är en direkt kopia.
    Numera träffas vi bara på julafton och placerar oss i var ända av långbordet.

    Fanatism är inte behaglig att skåda och lyssna på.
    Och dessa människor har makten och rätten att indoktrinera våra barn.

    Gillad av 7 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Får inte? Inom kristendomen finns inte detta begrepp. Det är en synd att ljuga. Det är ändå något helt annat. Alla syndar någon gång och för synder kan det finnas förlåtelse. Detta är en sak mellan individen och Gud.

    Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Bitte är katolik. Bikten, boten och förlåtelsen tvättar bort försyndelsen. Du tänker som en lutheran.

    Gilla

 10. Jonas Bohman skriver:

  Bra intervju. Ja, vad säga. Hjärntvätten har satt sig djupt hos en del. Tragiskt, men även verkligheten kommer att komma ikapp en dag. Det är det som får mig att sova någorlunda bra om nätterna. Sen är det för djävligt att det är du och jag som får ta konsekvenserna av förd politik, utan att bett om det.

  Gillad av 2 personer

 11. bjornwiklund skriver:

  ”Hon är utbildad socionom och arbetar just nu med ett projekt för nyanlända i en av Stockholms norra förorter. Hon är inte engagerad i något politiskt parti men berättar att hon röstade på Socialdemokraterna i senaste riksdagsvalet och på Vänsterpartiet i kommunal- och landstingsval.”
  gick tillbaka till intervjun för att se var Maria har/får sitt bröd för dagen….

  Visade min osynlige kompis detta och han undrade vilka jobb Maria tänker sig i det läöge där inga mer utsatt nyanlända behöver tas om hand….?

  För Marias räkning, gissar att Du läser detta Maria så njut då fasaden krackelerar.

  Det finns typ 250 miljoner människor på flykt, har fölytt, har flyttat osv i världen pga omständigheter.
  Det finns 65 miljoner i UNHCR´s läger och tyvärr ökande årligen…
  Sverige beviljar, nästan 150 000 UT årligen och numer i ett ”fast track” som kallas anhörig/anknytning samt, eller kommer, speciellt utsatta ja förutom då asyl som minskar… kanske just pga detta….
  UNHCR´s budget är 65 miljarder årligen….
  MV´s budget är 65 miljarder årligen, Maria din lön kanske kommer från MV osså?

  Gott och väl Maria att du ägnar ditt arbete åt ett fåtal av de 150 000 som BUT årligen….

  MEN om vi skulle skicka hela MV´s budget till UNHCR skulle deras budget dubblas… och eftersom deras läger bygger på att de 65 miljonerna skall överleva skulle en dubblad budget ge vaccin, sjukvård, skolor osv. till de 65 miljonerna…..

  Finns många i andra utsatta grupper i samhället ändå… t.ex. pensionärer, barn, sjuka osv…. så jobb/sysselsättning saknas verkligen inte……

  Bara ett tips om man vill göra nytta på riktigt och inte bara i det lilla….

  Gillad av 8 personer

 12. Håkan skriver:

  Jag har läst din artikel med det beskrivna utbytet av frågor och svar Bitte Assarmo, och jag tror att du har skapat det helt utan medverkan av någon annan.
  Ingenting i formuleringarna ger mig intryck av verkligt samtal så som människor snackar, men däremot får jag intrycket av ett karikatyrtecknande med ord.
  En sedelärande fabel så att säga.

  Gillad av 1 person

 13. A skriver:

  Alltså, strunta blankt i lökskalen, de är totalt irrelevanta. Allt kokar ned till stöld. Denne Maria gör allt för att tvinga av andra människor sitt land och egendom. Det är vad detta handlar om. Allt bygger på att någon ANNAN drabbas. Om hon fick ta konsekvensen av sitt eget handlande så vore saken klar. Så: fastna inte i skalen, utan se vad hon egentligen GÖR. Detta är totalt oacceptabelt. Se till att vinna diskussionen för helvete! Här och nu på individplanet. 🙂

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

 14. Elisabeth G skriver:

  Tack för en intressant – och sorglig – inblick i en PK-hjärna.

  Jag undrar också hur Maria kommer fram till sina ställningstaganden. Uppenbarligen är hon en djupt okunnig människa som egentligen inte vill veta. Hon bara ”vet”. Annars skulle hennes världsbild falla samman. Hon är djupt marinerad i vänsterns sjuka idéer där brottslingen egentligen är ett offer. Nej, brottslingar är som regel inte alls offer. De flesta har ett val. Att man begår brott på grund av ekonomi och social utsatthet är en myt, dock av vänstern väl omhuldad. Undrar för övrigt hur hon får ihop ”skatteflykt” med social utsatthet. För det kan väl inte vara så att den som begår ett skattebrott är ond medan alla andra brottslingar egentligen är goda innerst inne. Lite logik borde väl finnas även i en PK-hjärna.

  Och apropå rasism. Hade Maria velat veta så finns det undersökningar som visar att Sverige är ett av världens minst rasistiska länder. Dock har rasismen ökat eftersom många nya invandrare kommer från gravt rasistiska länder.

  Som sagt, intressant men sorglig läsning. Jag kommer osökt att tänka på ett uttryck jag läste i en roman: Hon hade huvudet uppe bland molnen.

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Lite logik borde väl finnas även i en PK-hjärna.”

   Logik eller låg-IK, svårt att höra skillnad och det gör ingen skillnad. Allas lika mervärde.

   ”Dock har rasismen ökat eftersom många nya invandrare kommer från gravt rasistiska länder.”

   Länderna, eller kanske människorna.

   Gilla

 15. Anders F1 skriver:

  ”Maria” är en ganska verklig företeelse

  I förrgår var Ted Nugent på tapeten. Min gamle vän kallade honom rasist. Jag undrade om han var det för att han stöder Trump. Inget besked.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Det kanske var för att Ted Nugent ensidigt anklagat kattsläktet för att sprida infektionssjukdomar. – Cat scratch fever. 🙂
   -En session där fingrar envist pekas instrumentalt menande och sträng-spänd stämning råder och vibrerar med styrka och dånar i vita mäns ekokammare
   och hårda trump-innar frenetiskt piskar vita mäns kaggars darrande skinn.

   Gillad av 1 person

 16. stigrydmark skriver:

  Och Maria tycker det är ok och acceptabelt med alla offer? Invandringen står ju för en väsentlig del av alla mördade, misshandlade och våldtagna. Är hon villig att överse när hennes dotter också blir ett offer?

  Gillad av 3 personer

 17. Stefan Sewall skriver:

  -Ett typiskt antiintellektuellt antiempiriskt förhållningssätt genomsyrat av kommunistiskt tänkande.
  -Lyssnar inte på logiska argument eller bevis. Sammanbitet oförbätterlig.

  Jag känner igen det så väl. Har hört sådana resonemang och tomma floskler i hela mitt liv och redan som ung reagerat mot det. Jag tog för min del tidigt ställning för att människan har ett eget ansvar och att krav kan ställas på alla utom kanske ett litet fåtal handikappade. Även en del svårt handikappade i rullstol kämpar för att jobba och vara duktiga, vilket kan anföras till jämförelse med hennes lallande, av henne förutsatt hjälplösa, hela stora friska folkgrupper. Jag har sett hårt drabbade handikappade som jobbar och sliter med beundransvärt mod och vilja vilket lett mig till förståelse för att det är viljan och motivationen och inställningen som avgör.
  Enligt den här PK-tanten har människan ingen fri vilja och ingen egen kraft. Människor är bara enkla primitiva viljelösa kraftlösa robotar varpå inga som helst krav kan ställas.

  Om man jämför med att alla människor tvingas lära sig att förhålla sig till naturlagar, så att man anpassar sig efter dem och lever därefter. Man lär sig från första stund i livet att förhålla sig till tyngdlagen t.ex.. Man slår ihjäl sig om man inte aktar sig för att falla. Obarmhärtigt konsekvent. Gäller alla överallt oavsett skattenivå, även vid 100 % skattetryck. Det klarar också samtliga att anpassa sig till, för att överleva. Varför kan samma människor då inte lära sig att anpassa sig till ett samhälle som är mycket mindre obevekligt stenhårt och omedelbart dödligt straffande, än tyngdlagen, som ju levererar dödsstraff omedelbart om man slarvar det minsta? Faller man från en höjd, går för nära en takkant eller stup, så dör man bara hur gärna socialtanten än skulle vilja införa en dumhetsförsäkring med änglar som kommer flygande och fångar upp den slarvige takbalanstestaren.

  Vilken slälvutnämnt, eller av socialsystemet stämplad, hjälplös utanförstående förortsgrabb som helst kunde slängas ut på en öde ö som Robinson Kruse och skulle då högst sannolikt plötsligt bli initiativrik och visa prov på överlevnadskonst. -Vill man så kan man.

  Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Sossarna vill ha svaga undersåtar. Att domptera och ”leda”. Som föremål för sin solidaritet, brandskattning och omfördelning. Offerskapet ska legitimera kleptokratin och omfördelningen av resurser. De spelar ut grupper mot varandra men låtsas om det motsatta. De är för avskaffandet av alla dygder som premierar individuellt ansvarstagande, personlig utveckling och starka individer.

   Gillad av 2 personer

 18. Pelle skriver:

  Nog finns Maria alltid! Handen på hjärtat, hur många av er har någonsin – i ett offentligt samtal – träffat på en svensk kvinna som INTE låter som Maria? Hon är väl snarast urmodern, prototypen för den svenska kvinnan av idag? Åtminstone den variant som hörs utanför hemmets väggar eller den allra innersta vänkretsen.

  Gillad av 7 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Rättelse enligt PK-parlören: Landshen.

   (Ordet kan behöva döpas om, eftersom prefixet land- kan väcka för nationalistiska eller provinsiella associationer. Detta får bli en grannlaga uppgift för betrodda tjänstepersoner till den reviderade upplagan.)

   Gilla

 19. Aha skriver:

  Utmärkt perspektiv att visa hur vänstermänniskor tänker. Ser fram emot fler sådana krönikor.
  I det här fallet framgår vänstermänniskans närmast infantila syn på ansvar inför massinvandringen.

  Invandrarnas överrepresentation i brott är ”För mig är det mest ett tydligt belägg för att något är väldigt snett i det svenska samhället. Att människor har blivit mer utsatta”. Detta hindrar dock inte en vänstermänniska att fortsätta med massinvandring där de flesta hamnar i utsatta förorter. Vänstermänniskan låter m.a.o att det ”sneda” växa till sig. Brottsligheten får växa.
  Man ordinerar också samma medicin för problemen; bort med den ”strukturella rasismen” så löser det sig med jobb. Denna ordination börjar snart bli halvsekelgammal. Under tiden hopar sig problemen.

  Man kan ju tycka att man stänger vattenkranen när huset håller på att översvämmas men en vänstermänniska tänker inte så.

  Gillad av 7 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   AHA: — Nej — de vill nämligen att huset ska rasa samman, bildligt talat, alltså att samhället ska förstöras.

   De verkar likgiltiga för att detta även betyder deras egen undergång…

   Gillad av 2 personer

 20. Hovs_klipphällar skriver:

  Vissa tror inte på att Maria verkligen existerar…

  Slå bara upp vilken publikation som helst från vänsterhåll — där framförs samma idéer!

  Kärnan i alltsammans är att vänstern har ett generellt hat mot samhället.

  Det kan uttryckas mer öppet destruktivt såhär:

  Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”

  Källa: Creol, nr. 1/1996.

  Denne Hübinette är aktiv i universitetsvärlden, där han kan ägna sig åt att med hjälp av våra skattepengar hålla på med hjärntvätt av studenter och skapa fler av Marias sort.

  Att kalla dessa individer för parasiter är inte nog starka ord. De är våra fiender helt enkelt.

  Gillad av 8 personer

 21. olle holmqvist skriver:

  ”Maria” finns nog inte som fysisk person, däremot vimlar det av Marior i vårt land
  säger CMMK10 ovan.
  precis ! Vi Maria-skeptiker är bara skeptiska till just den här övertydligt välmodellerade feltänkande individen. .

  Gillad av 3 personer

 22. Min strand skriver:

  Jag blev visst censurerad. Jag skrev dock sanningen. Jag kan inte förhålla mig till det omvända moraliska perspektivet. Varför utgå från att Maria är en god person, att hennes perspektiv ens är approximativt korrekt? Ser ni skribenter på DGS inte att ni rationaliserar ondskan? Jag gissar att censuren beror av Sörmans större inflytande på bloggen, han uppvisar tydliga diktatoriska tendenser och ogillar att hans perspektiv ifrågasätts men jag anser att både hans och Bittes analys är fel i grunden. Soppan är blandad, den kan inte oblandas.

  Hoppas denna kommentar kommer med.

  Gillad av 6 personer

 23. olle holmqvist skriver:

  ”Huruvida ”Maria” finns eller ej kan bara Assarmo svara på, och vi kan ju ta hennes ord för det. Vad jag förstår är Assarmo kristen och får som sådan inte ljuga, om något, någonsin, till någon, oavsett konsekvenserna av sanningen” f d lärare Rikard ovan

  En budget-variant att verka mer lärd än man är är att skaffa handbok inom lämpligt fack. Rekommenderas: Biblisk Ordbok av Oscar Bensow. Via ordet Lövhyddohögtiden,som är lätt att minnas, till händelsen >

  Joh. 7-11
  Därefter vandrade Jesus omkring i Galileen. Han ville inte uppehålla sig i Judeen, eftersom judarna var ute efter att döda honom. 2 Judarnas lövhyddohögtid[a] stod för dörren. 6 Jesus sade till dem: ”Den rätta tiden för mig har ännu inte kommit, men för er är det alltid rätt tid. 7 Världen kan inte hata er, men mig hatar den, därför att jag vittnar om att dess gärningar är onda. 8 Gå ni upp till högtiden. Jag går ännu inte upp[b] till den här högtiden, eftersom min tid ännu inte är inne.” 9 Så sade han och stannade kvar i Galileen.

  10 När hans bröder hade gått upp till högtiden, gick han också dit, inte öppet utan i hemlighet.

  Jesus ljög alltså för sina bröder om sina avsikter. Smög så upp maskerad. Om han… den store förebilden…skulle inte Bitte få göra så?

  Gillad av 2 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa, har jag hört.

   Men visst, vi kan tolka det som att det bara gäller i rättegångar om du vill. I så fall har du rätt.

   Men om vi tror att guden guds andemening var att inte ljuga för varandra?

   Å andra sidan kan man säga att eftersom guden gud är allvetande så kan ingen ljuga, eftersom guden gud vet sanningen.

   Vill man verkligen vara bokstavlig ljuger inte Jesus i det citerade stycket: han säger att tiden inte är inne när de frågar honom, men går sedan dit – alltså var tiden inne när han gick dit.
   Häpp!

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Rikard,
    Om Jesus först var ärlig vid tillfället när han beskrev sina avsikter, och sedan ändrade uppfattning, varför omtalar inte bibeltextförf den saken? Den ändrade uppfattningen ?
    På vilka grunder ger du dig rätt att komplettera med det som bibeltextförf väljer att inte säga ?
    (F Ö Tiden -för framträdande var- inte – inne när han gick dit. Han måste tvärtom anonymisera sig)

    Gilla

 24. Baldur skriver:

  Vänstermänniskor verkar vara vaccinerade mot sunt förnuft. Har själv arbetat med och känt åtskilliga av sorten. De vill störta allt i gruset och är enligt mina erfarenheter oerhört bittra individer, med en tung ryggsäck av avundsjuka att kånka runt på. Att deras ledare har en något annorlunda agenda och gläds åt alla nyttiga idioter som ställer upp på deras teser, har de inget som helst begrepp om.

  Gilla

 25. Willy Lindqvist skriver:

  Slutligen måste man också fråga sig vilka hemskheter samhället utsätt dem för som blivit så desperata att de tagit till skatteflykt.

  Gillad av 1 person

 26. Lars Bernhoff skriver:

  Den intervjuade personen är offer för en vanföreställning som S har hjälpt till att skapa. Det börjar ned att en ansvarig chef på BRÅ uttalar sig på detta sätt 2017., dvs att det inte finns något nytt om brottsligheten som vi inte redan vet. (enl SVT 15 Jan 2017)
  ”Enligt Stina Holmberg skulle ännu en studie inte tillföra mycket. Hon tror att en sådan kan ta bort fokus från andra saker som Brå redan har väldigt svårt att nå ut med.”

  – Att brottsligheten minskar och att den också minskar i invandrartäta områden, säger hon.

  Sedan säger Morgan J följande samtidigt enl SVT
  ”Han anser inte att ”en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället.”

  Det som förändrar situationen tycks vara bl.a. detta som inträffar våren 2018
  ”Frågan om studie har aktualiserats bland annat med anledning av en granskning som Aftonbladet publicerade på måndagen, och som visar att majoriteten av de pojkar och män som dömts för gruppvåldtäkt är födda i länder utanför Europa. Av 112 dömda under åren 2012–2017 var 82 födda utanför Europa.”

  Då inser även Morgan att det inte går att undvika en ny utredning, vilket initieras våren 2018. Då får vi nya fakta efter 14 år från den förra utredningen. S har varit medvetna om problemen men tror att det ska döljas. Det får som vanligt motsatt verkan. SD och M har kämpat för ny utredning. Patrik E har via Den Nya välfärden köpt mer detaljerad statistik. Äntligen kan vi prata fakta. Men S vill inte dra rätt slutsatser (ännu)

  Gillad av 1 person

 27. Göran Holmström skriver:

  Oavasett om Maria existerar eller är en arketyp i texten, så existerar hon i verkligheten som person i många skepnader och verkar överallt i samhället.
  Maria är en produkt av ett slappt skolväsende, där medelmåttor hyllas för ansträngning. Detta osunda beteende, bygger individer som tror fram sin ”Sanning”,
  då att premiera en medelmåtta och lyfta den till en bättre individ än medelmåttan är.
  Ger farliga individer, innerst inne vet dom vilka bluffar dom är, och leva med en livslögn, gynnas endast med fler lögner. Men detta är socialdemokratins stora vapen, i kampen om makt för evigt, Maria är endast en soldat som krigar för dom utsatta, hennes vapen är insikten om att skriva 10-12 poäng från fullt och ändå få sin belöning för trogen tjänst. Hon är det perfekta vapnet, då hon innerst inne hatar alla som är mer begåvade än henne. Hon hatar även dom snygga”bimbosar” för att dom ”lever på sitt utseende”, hon hatar även snygga företagsamma vita män.
  Då dom väljer andra än Maria som partner.
  Att anklaga Maria för att hon beter sig som hon gör är fel, hon ser bara om sitt eget hus, felet ligger hos dom som utnyttjar henne för att bygga vidare på denna sjuka samhällskonstruktion.
  Felet ligger hos DOM, alla som ljuger för lite guld och makt.
  Hur länge ska vi tillåta det?

  Gillad av 1 person

 28. maximillianrockatansky skriver:

  Lite information om hur verkligheten ser ut till de ”Marior” som mot förmodan läser på denna sida:

  #Det existerar inget som heter ”Socioekonomiska orsaker” de har själva valt att vara kriminella och förtjänar alla konsekvenser av detta. Medkänsla däremot, förtjänar de INTE, den är förbehållen deras offer.

  #Människor är INTE lika värda, människovärdet beror på hur mycket man bidrar till samhället och sina medmänniskors väl. Lever man i år efter år på bidrag ( till vilket även statligt subventionerade anställningar räknas) utan att ens försöka bidra med annat än att föda fram fler bidragstagare har man AVSEVÄRT lägre ”Värde” än en arbetande medborgare.

  #”Rasism” är ett annat ord för Erfarenhet av vissa folkgruppers generella beteende.

  #Nej, alla ”kan inte göra alla jobb” och alla har inte samma förutsättningar https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/IQ_by_Country.png
  Människor från låg iq områden är ingen tillgång uten ENDAST en belastning för Sverige

  #”Inkomstklyftor” är något helt naturligt och rättvist.

  #En frisk, vuxen människa som övergett sitt land och de som inte kan ”fly” pga krig är ingen ”Flykting” utan en desertör!

  #Att utvisa en brottsling är en utmärkt lösning på problemet, då prioriteten är att skydda SVERIGE, inte något annat land.

  Sådär ja nu förstår du kanske lite mer.

  BONUS:#En Obeväpnad Befolkning Är En Befolkning Av Offer. För i första hand staten, i andra hand kriminella.

  #Det finns TVÅ kön, man och kvinna, vet man inte vilket man tillhör leder man av den psykiska sjukdomen könsdysfori och behöver vård, inte uppmuntran.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.