Bitte Assarmo: Folke Fridell – arbetaren som lämnade grottekvarnen

Bitte AssarmoEn av de första romaner jag läste var Folke Fridells ”Tack för mig – grottekvarn”. Jag var väl tio, elva år och hemma från skolan med feber och förkylning. Tråkigt var det förstås, för det här var på den tiden då det inte ens fanns video, än mindre streamingtjänster online. Och ingenting hade jag att läsa heller.

Det var då min far räckte mig en sönderläst bok av arbetarförfattaren och syndikalisten Folke Fridell. Och jag försjönk in i en värld som vida skilde sig från den jag kände. Med hjälp av Fridells levande och mustiga språk, och hans innerliga personporträtt, reste jag tillbaka i tiden till ett Sverige där demokratin ännu inte utvecklats helt och fullt och där människor var utlämnade åt patroners och godsägares välvilja.

Huvudpersonen är pojken Magni, och det är genom hans ögon vi möter Sverige under tiden för första världskriget. Magni är i mångt och mycket Folke själv; fattig och utsatt tvingas han se sin far förnedra sig för att få arbete och själv tvingas han in i unga år att ta arbete i en fabrik

Mötet med den folkskygge eremiten Christiansson blir ett uppvaknande för Magni. Christensson lever ensam i en koja i skogen, och vid första anblicken synes han fattig som få – men vilka rikedomar han äger… Inför Magnis häpna ögon tornar böckerna upp sig; litterära mästerverk och politiska manifest blir dörrar till en ny värld av hopp, ljus och framtidstro.

Folke Fridell föddes i ett soldattorp i Småland 1904 och han var yngst av tolv barn. Redan som elvaåring gick han ut i arbetslivet, först som vallpojke och två år senare som textilarbetare. Han blev kvar vid spinnmaskinen i nära trettio år och det var också där han började engagera sig fackpolitiskt.

1921 gick han med i Syndikalisterna och blev ordförande i föreningen. Så småningom började han också skriva i den syndikalistiska pressen, främst Arbetaren. Från mitten av 1940-talet arbetade han som fri författare och debattör och han var aktiv i både nykterhetsrörelsen och kooperationen.

”Tack för mig – grottekvarn” skrev han redan 1937, men boken togs inte väl emot utan refuserades. Inte förrän 1945 gavs den ut, men den blev inget större genombrott för Folke Fridell. Hans första riktiga framgång kom istället med ”Död mans hand” 1946. Många var de som tog till sig berättelsen om den upproriske textilarbetaren David Bohm, även kallad Rivar-Bohm, som låtsas vara sjuk för att ta en andningspaus och fundera över sitt liv. Fridell följde upp berättelsen med romanen ”Greppet hårdnar” 1948, och samma år gav han också ut ”Syndfull skapelse”.

Den syndfulla skapelsen är i det här fallet helt enkelt en ”skapelsevecka” i samma anda som Rivar-Bohms upproriska simulerade sjukdom; huvudpersonen tar ledigt från arbetet en vecka men tvingas sedan återvända till det arbete som han själv uppfattar som ett slags slaveri.

Folke Fridell var i sanning en arbetarnas författare, men arbetarrörelsen har inte alltid sett med blida ögon på hans författarskap. Fridell var dyster, ibland direkt nattsvart, i sina skildringar av arbetarnas situation och ställde svåra frågor som inte ens de mest engagerade inom arbetarrörelsen förmådde svara på. Framför allt intresserade han sig för den andliga utarmningen.

Han såg med nog så blida ögon på de allt bättre materiella villkoren för arbetarna, men menade att det inte räckte. Det andliga armodet var minst lika viktigt att råda bot på, menade Fridell, och han ansåg att litteraturen hade sin självklara del i förbättringsprocessen.

Här var han lite på kant med många av arbetarrörelsens samtida profiler, och har inte hyllats alls på samma sätt som många andra samtida arbetarförfattare. Av många har han dock setts som en förnyare av den så kallade proletärlitteraturen just på grund av det fokus han sätter på individens försök att skydda sin värdighet mot själsdödande och övervakning.

Folke Fridell gick bort 1985. Men glömd är han inte. Själv tar jag fram hans böcker då och då och försjunker i det Sverige som en gång var – och som Fridell skildrar med på ett så sällsamt levande sätt.

19 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Folke Fridell – arbetaren som lämnade grottekvarnen

 1. Fredrik Östman skriver:

  Till och med denne agitator, som uppenbarligen förespråkade principen ”A och B röstar för att stjäla C:s pengar”, erkänner ju indirekt att industrialiseringen och det fria erbjudandet av fritt osjälvständigt lönearbete mottogs med glädje av underklassen och ledde till att den berikade sig och ackumulerade kapital. Så vad gnäller han om? Det var inte de rika som hade skapat det elände de levde i. Solidaritet i hela samhället hade varit en progressivare attityd. Socialismen är en dödskult. Man får inte ge upp så snabbt och lättvindigt. I denna tåredal måste människan kämpa.

  Gillad av 4 personer

 2. Min strand skriver:

  Sverige var inte som du tror och du är inte den du tror du är. Faller det dig aldrig in Bitte att socialdemokratin stått som oinskränkt segrare hela ditt liv, att hela perspektivet är vinnarens perspektiv, och att du aldrig hört förlorarens? Du har aldrig hört den fria individens perspektiv, endast maktens. Inte förrän detta vänsterstyre störtas så kan en annan historia skrivas.

  Gillad av 6 personer

 3. Att segla på egna och andras vingar skriver:

  Vi utgör själva vår egen begränsning. Vi kan bara skänkas ett enda liv. Ha två biologiska föräldrar. Vara barn och unga en enda gång. Leva det kvinnliga eller manliga. Insupa den kultur och de förhållanden som råkar utgöra vår egen omgivning. Leva medelåldern en viss tid. Åldras och bli äldre. Rentav gamla. Om vi har tur. Och se nya generationer ta vid.

  För den som vill gå utom och bortom sig själv för att få större kunskap och insikter än som finns i det egna livet öppnar sig två viktiga vägar. Som i stora stycken kompletterar varandra.

  Den första handlar om ren kunskap. Om fakta och om hur världen är uppbyggd. Den väg som vetenskapen anträtt. Från vakuumets energifält och ut i universums stora mörker. Och allt däremellan. Som i citronfjärilens flygteknik till ihåliga lättviktiga ben hos sedan länge utdöda flygödlor. Att söka respekt i kunskap och även se håligheterna inom den. Det berikar ens perspektiv.

  Och så har vi litteraturens väg. Att få resa med andra människors tankar om livet. Ta del av andras erfarenheter och personliga insikter. Och hur dessa kantas av känslor och upplevelser som aldrig vart eller kunde bli mina egna. Eller som vi rentav delar.

  Genom litteraturen i vid mening kan vi leva flera tusen olika liv. Som inom diktning, biografier och skönlitteratur. Förflytta oss i tid och rum. Och låta andras livsutflykter få växelverka med egna, för att skänka mer av vidsynthet och perspektiv på den egna tillvaron.

  Litteraturen står för känslor, ambitioner och upplevelser. Smärta och lidande, men också för hopp, ljus och glädjerus. Besitter förmågan att lyfta oss förbi och över oss själva. Blotta de otaligas mer dolda djup. Få nos på andras liv. Från GULAG till förvirringens inkrökta tonårsrum.

  Vetenskapen utgör tegel och murbruk. Kallt och opersonligt. Utan egentligt eget liv. Men som skänker perspektiv och utsikter. Bygger kunskap, ramar och referenssystem.

  Vetenskap och litteraturens känslouniversum behöver båda varandra. Ta varandra i hand. Och kan tillsammans befria oss från egna personliga begränsningar och till korta kommanden. Och därmed förena oss i en större erfarenhetsrymd, och bryta det egnas begränsningar.

  Gillad av 6 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Haha nej Fredrik, jag är det absolut inte.
    Men gav berömmet från mitt hjärta,
    det är något som jag tilltalas mycket av i ovanstående text, jag kan inte språk så bra som du kan, och du ser säkert saker jag inte ens förstår.
    Men mitt öga gillar det jag läser, formulerar om. Jag gillar sättet att utrycka dina tankar.
    Så där bättre?
    Mekank är enklare, allt som går att ta isär går att förbättra eller bara sätta ihop.
    Text är för mig lika komplicerat, som en Fyrstegs modern automatlåda är för dom flesta. Där är jag unik, mekanik det är logiskt och har alltid en röd tråd.
    Önskar någon kunde lära mig logiken med språk och varför man skriver på ett sätt eller ett annat.
    Mina brister är stora där.
    Men försöker lära mig så gott det går, och kanske är som Karin skriver, rytmen passar mitt sätt att läsa.

    Gilla

   • Karin skriver:

    Östman. Jag har läst in många texter avsedda för högläsning. Då gäller rätt rytm och pausering. Känner väl igen hur den typen av text bäst skrivs. Ljuda texten så förstår du nog vad jag menar.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Karin då du förstår text mycket bättre än mig.
    Varför faller en vissa på läppen, andra kan vara både humoristiska och tänkvärda, men ändå så verkar dom inte uppskattas, lika mycket.
    Jag slarvläser måste jag erkänna, har cirka 1500-1600 böcker i bokhyllan mest fakta böcker men även lite Stephen King och liknande. Och när jag förstår författarens sätt att berätta, så börjar jag oftast skumläsa för att bara suga in helheten, jag tror du förstår vad jag menar.
    Men ibland så dyker det upp texter, som jag läser varje ord, vrider och vänder på begreppen och gillar.
    Läsa är som du förstår en stor passion för mig.
    Med vänlig hälsning Göran.

    Gilla

 4. Göran Holmström skriver:

  Men Bitte ingen absolut ingen lämnar Grottekvarnen i detta land,
  varken Björn Borg eller en enkel arbetare, alla är lika stora slavar till partiet.
  Man kan liera sig med partiet och få förmåner, likt Mona Sahlin då går det till och med att fuska en hel del.
  Men Grottekvarnen finns i hela landet, bevis på det!
  Är den sittande statsministern, han skulle kunna göra så mycket gott med den makt och dom pengarna han har att förföra över.
  Istället jagar han spöken, sin gamla morfar i form av SD. Låter landet fyllas av Afghaner, hans minne från att bli bortlämnad som fosterbarn.
  Att straffa pensionärerna, är hämnden på den frånvarande mamman.
  Oviljan att skaffa barn är oviljan att göra upp med sitt förflutna och visa sig bättre än dom han föraktar i smyg.
  Grottekvarnen maler på, den säden som kommer ut är bitter och giftig,
  jag lånade lite av där (äras den som bör).
  Enda sättet är att vi spränger grottekvarnen och hela dess omgivning, den förgiftar och perverterar det goda, hånar normalt och hyllar ondskan.

  Gillad av 1 person

 5. Gunnar , antirasist och nationalist skriver:

  Alla lever i en grottekvarn ( arbetarklass och tjänstemän ) , oavsett samhällssystem . Vi måste bidraga i det upprätthålla service och varor till befolkningen. Sådant är livet ! Men parasiterna behöver inte arbeta . Därför går alla parasiter till valurnorna för att rösta på högern . Högern vill fortsätta med det parasitära. Kapitalismen har en kvalitativ egenskap att gynna parasiter via aktieutdelningar . Sådan parasitär förmåga avskaffar socialismen . Men även under socialismen uppstår parasiter . Vissa får förmåner och andra inte . En slags korruption . Men socialismen har huggit av en gren för parasiterna , nämligen aktieutdelningar. Parasiterna måste då ta arbete för sin försörjning . Att minimera det parasitära är enligt mig ett val mellan socialismen eller kapitalismen. För min egen del föredrar jag socialismen i all dess problematik att försörja befolkning med varor och tjänster. En symbios mellan produktiva företagare ( och nystart för nya företagare ) och arbetarklass är enormt viktigt i det att isolera de improduktiva parasiterna . Får man säga så ! Får man vara i opposition till höger och vänster ( vänster ogillar företagare ) . Eller är jag inkorrekt i mina värderingar ?

  Gilla

  • Niklas R skriver:

   Finns mycket att säga. Men jag tänker begränsa mig till detta.
   Socialismen har dödat 250 miljoner människor. Men den har inte räddat en enda själ.

   Gillad av 4 personer

 6. Gilbert Andersson skriver:

  Dagens socialdemokrater är inte intresserade av arbetarna. Är det någon som tror att en figur som Ygeman har läst någon av de gamla arbetarförfattarna? Dessutom har varken han eller Damberg aldrig haft en vanlig anställning.
  Partiledaren vräker ur sig otidigheter mot de borgerliga och Sverigedemokraterna. Det enda de är intresserade av är att inneha regeringsmakten. Man kör med fula tricks i valrörelserna och drar sig inte för att samarbeta med islamister och kommunister.
  Cirka 70 procent av LO-medlemmarna är inte socialdemokrater men LO konfiskerar deras inbetalda avgifter och skickar pengarna till Socialdemokratiska partiet.
  Man infiltrerar Svenska Kyrkan via sin torped Wanja Lundby-Wedin!
  Bor du i hyresrätt förväntas du vara medlem i Hyresgästföreningen som naturligtvis styrs av det stora partiet.
  Men det värsta är ju numera antisemitismen och samarbetet med muslimska organisationer.
  Ivar Lo-Johansson, Fridegård med flera skulle nog vrida sig i sina gravar om de fick veta hur arbetarrörelsen breter sig idag.

  Gillad av 1 person

 7. Fiskargubben skriver:

  Jan Fridegård väckte mig och påminde mig om morfars lidanden under första världskriget. Morfar lyckades med det omöjliga och inspirerade mig när jag fick helt oväntade ekonomiska bekymmer för länge sedan. Det ordnade sig.

  Jan tänkte andligt, lite annorlunda, men var en av de byggstenar, som förde mig till kristendomen. Därför tjafsar jag inte med nyandligheten. Den finns också i min familj, men jag vägrar vara överstepräst. Alla måste finna sin egen väg. Förståndet är gudagivet och skall inte våldtas.

  Alf Henriksson föddes i en backstuga och skrev antikens historia. Vilhelm Moberg skrev den svenska och han var en ättling av indelta soldater.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.