Mohamed Omar: Från krinolin till burka

Mohamed Omar

Fantomen har sitt högkvarter i en grotta i fantasilandet Bengali på Afrikas östkust. Han är en av de första superhjältarna och gjorde premiär på de amerikanska dagstidningarnas seriesidor den 17 februari 1936.

I albumet ”Fantomen 1936-1996 – en odödlig legend”, som kom ut för att fira seriens 60-årsjubileum, hittar jag äventyret ”Lille Tommy”. Det publicerades första gången i dagsstrippar mellan den 20 september 1937 och den 5 februari 1938.

Äventyret handlar om hur Fantomen hittar en vit pojke i en afrikansk by. Han tar sig an lille Tommy som senare visar sig vara son till en engelsk aristokrat. I London får vi möta pojkens ohederlige farbror, lord Revel på Revel Manor.

Lord Revel är porträtterad som en typisk engelsk lord med rökrock och monokel. Hans dotter Enid är på väg ut för att spela tennis. Hon är klädd i shorts och kortärmad blues. I en dialog mellan den mossige lorden och hans moderna dotter låter det så här:

Lorden: ”Säg inte att du ska gå ut klädd så där?”

Dottern: ”Så klart, pappa! Jag ska ju spela tennis.”

Lorden: ”Jag kanske är gammalmodig, men jag tycker inte om att du blottar dig på det där viset, Enid.”

Dottern: ”Hej då, pappsen! Ska jag spela tennis i krinolin, eller…”

Lord Revel visar sig ha många synder på sitt samvete. Han är en skurk, men ingen hedersmördare. Enid kom oskadd iväg till tennisen.

Scenen säger något om vilket plagg 30-talets tjejer såg som det mest förlegade och obekväma de kunde tänka sig: krinolin! Burka och niqab fanns inte i Enids värld. Vilken europé eller amerikan hade på 30-talet kunnat föreställa sig att kvinnor klädda i sjalar och heltäckande kaftaner en dag skulle bli en del vår vardag på 2000-talet?

Kunde någon västerlänning på 1930-talet ens i sin vildaste fantasi föreställa sig att saker som hedersmord, könssegregation, tvångsäktenskap och barnbrudar skulle skapa rubriker i 2000-talets medier?

Ibland heter det att islamiska fundamentalister har en ”förlegad kvinnosyn”. Men inte ens på 1800-talet var västerländska kvinnor lika förtryckta som kvinnor i Saudiarabien.

I en intervju för Expressen den 25 oktober 2017 visar Jan Björklund att han inte förstår:

”Mer än 100 000 kvinnor lever i våra invandrartäta förorter under hedersförtryck. Det är männen som bestämmer i stort sett allting. Är man ogift är det pappan eller bröderna som bestämmer.”
Och så säger han så här:

”Det kommer personer från Mellanöstern som är uppvuxna och uppfostrade med en helt annan syn på jämställdhet. Många av de värderingarna fanns här för 150 år sen men som vi har lämnat bakom oss sen länge.”

Men det stämmer inte att det gamla Sverige var som islamvärlden. Vi har inte haft harem. Vi har inte haft burkor. Om man läser den libanesiske författaren Amin Maaloufs bok Korstågen enligt araberna (1983), så finner man att muslimerna redan på medeltiden ansåg att europeiska kvinnor var ”lössläppta” för att de kunde umgås och prata med män.

Vi har bilder från medeltidens Europa som visar hur damer och herrar umgås. De äter vid samma bord. Ja, visst har mycket hänt sedan dess. Men det jag vill ha sagt är att skillnaderna mellan Europa och islamvärlden fanns redan då. Så det handlar inte bara om var i tiden man befinner sig utan också om vilken grund man står på.

Ibland behöver vi bara stanna till och fundera över sakernas tillstånd. Vi sitter här i Sverige, ett sekulärt västeuropeiskt land med kristen kulturbakgrund och debatterar burka, jihad och sharia. Saker som aldrig har varit en del av vår kultur. Hur kunde det bli så här? För visst är det egentligen väldigt konstigt?

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

21 reaktioner på ”Mohamed Omar: Från krinolin till burka

 1. Bo Svensson skriver:

  I den egentliga mänskligheten avgör det sexuella urvalet kursen för artens utveckling. – männen konkurrerar om de attraktivaste kvinnorna genom att utveckla diverse kompetenser.

  Mest handlar det om att klättra i rang bland män, för kvinnorna verkar mest attraheras av rang oberoende av med vilka metoder den vunnits.

  Vissa spel leder framåt, andra resulterar i fördummning och ökad våldsbenägenhet eller måttlös förökning.

  Gillad av 1 person

  • Erik2 skriver:

   Det är precis så här det är. Det är inte fel, rätt, bra eller dåligt. Det är bara så här vi fungerar vi människor. Sedan är det också rätt uppenbart att de flesta hjärnor är kapade av könshormoner under de mest fertila åren. Vissa hjärnor mer än andras. Jag var nu på vippen att skriva att kvinnors hjärnor verkar vara känsligare eller mer anpassningsbara för detta, men jag vet inte. Rätt många karlar är rätt illa däran under åren med mycket könshormoner. Klokheten kommer med åren, ja kanske. Men det är även så att hjärnan kommer tillbaka med åren när fortplantningsdimman börjar lätta. Men vad det här är svårt att erkänna och se. Märkligt.

   Gillad av 1 person

 2. V for Vendetta skriver:

  Det är inte alls så konstigt egentligen. Vi har ju importerat detta tänkande en mass. Dessutom har vi upphöjt det till något som är både spännande och exotiskt och inte minst har vi också stämplat det som oantastligt då inget får kritiseras med risk för att falla på den del på berget som kan härledas till rasism och fientlighet. Att muslimerna själva är mycket starka i sin fientlighet mot oliktänkande glöms alltid bort. Vi äter upp oss själva med detta beteende och den politiska delen av islam tar varje lucka i försvaret som en möjlighet att skjuta fram sina possitioner….. ivrigt påhejade av kvinnor i veganska skor och palestinasjal.

  Gillad av 3 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Krinolinen var ett plagg avsett att öka, inte minska, kvinnans sexuella attraktivitet genom att förstärka och överdriva de typiskt kvinnliga formerna. Enids uttalande blottar bara hennes, eller författarens, okunskap och historiska hybris.

  Gillad av 2 personer

  • Klas Göran skriver:

   Men inte katten kunde man spela tennis speciellt bra i krinolin.

   Därför klippte 20-talets ”flapper” av sig både hår och kjol och 30-talets moderna, frigjorda storstadskvinna utövade idrott i kortbyxor och trång t-shirt. Det är bara att titta på bilderna från den tiden.

   Bortsett då ifrån att allt säkert var bättre i Kakanien på Franz Josephs tid (Gott erhalte Franz den Kaiser…).

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Visst var det så. Men det betyder samtidigt att deras klädedräkt var mer ideologiskt, i detta fall feministiskt, varmed vi avser strävan att kvinnor skall manslajva, motiverat än krionolinmodet och alltså i förhållande till krinolinen mer likt burkan, inte mindre.

    (Vad R. M. ansåg om den saken undgår min bedömning.)

    Gilla

 4. Min strand skriver:

  De som styr är våra fiender, vi måste acceptera detta. Jag lyssnade på ett samtal mellan Aron Flam och Brendan O’Neill igår, de diskuterade Greta och Brexit och jag tycker att Flam verkar inse väl hur farlig socialdemokratin är. Nå, O’Neills slutsats vad gäller Brexit är att etablissemanget är folkets fiender, så tolkar jag honom. Brexitomröstningen var folks möjlighet att säga till om att de inte gillar vad de styrande gör, de hatar det, trots massiv indoktrinering och att England redan hyser enormt många invandrare så vann Brexit. Så om nu etablissemanget förmenar folk sitt folkstyre, genom att inte genomföra Brexit, vilket slutsats skall man då dra? Det är ju då bevisat att vi inte har demokrati i Europa och en styrande klass genomför fler och fler beslut som går emot folkviljan. Vad skall folk då göra när vi inte har demokrati mer? Detta börjar bli en öppen fråga i England och borde vara det i hela Europa. När en styrande oduglig parasitisk elit tar ifrån folk folkstyret, vad gör man då?

  Gillad av 7 personer

  • Christer E skriver:

   Men vad är folkviljan?
   Det finns många som vill avskaffa monarkin och (kanske) flera som vill behålla kungahuset. Vad är folkviljan i den frågan, om den överhuvudtaget finns?
   Om ett majoritetsutslag skulle sägas utgöra folkviljan skulle vi i Sverige fortfarande köra på vänster sida. Är övertygad om att flertalet medborgare är mycket nöjda med att vi kör bil på höger sida precis som övriga (fastlands-)Europa.

   De flesta politiska frågorna är alltför komplicerade för ”folkviljan”. (folkomröstningar) utan hanteras bättre av det som kallas parlamentarisk demokrati. Brexit-omröstningen är ett bra exempel på en sådan komplicerad fråga, liksom den svenska kärnkraftsomröstningen (ja/nej med tre olika alternativ).

   Slutsats: Folkviljan är en tulipanaros, en chimär.

   Gilla

   • Min strand skriver:

    Vilket urbota totalitärt trams. Då kan vi ju strunta i demokratin helt och hållet. Självklart kan man inte rösta om allt, det finns för många frågor, men att avhända sig ansvaret till politiker det bygger ju på att de har medborgarnas bästa för ögonen, inte minst de som förlorar val, så har det inte varit på länge utan vi har fått detta politikervälde som endast ser till sig själv med tillhörande sykofantiskt byråkratstyre.

    Det är därför man har demokrati, när de styrande blir tyranner så man kan avsätta dem, Brexit är en mycket enkel fråga, folket vill inte längre bli styrda av denna odemokratiska parasitiska, och i många fall vetenskapligt och praktiskt, fullständigt odugliga samling folk.

    I många frågor finns det en mycket tydlig folkvilja, mindre makt till EU, mindre massinvandring, i Sverige så har ca 60% alltid velat ha mindre invandring TROTS massiv indoktrinering, så om fakta presenterats neutralt så hade antagligen 85% velat ha mindre invandring, men man struntar i folkviljan med en snar samhällskollaps som följd, två bomber igår i Malmö, är det en komplicerad fråga?

    Vi styrs ju att ett gäng människor där INGEN har fullgjord utbildning i stort sett och där INGEN jobbat med riktiga jobb, de är ju bara egoistiska obildade korkskallar! Varför i hela friden tror du att DE skulle förstå dessa komplexa frågor? De kan för tusan inte ens engelska, än mindre andra språk, historia, filosofi, juridik, matematik eller fysik eller teknik. De kan ingenting, utom att hålla ihop om makten.

    Du måste skämta, vi styrs ju av obildade pajasar.

    Gillad av 2 personer

   • Christer E skriver:

    @MIN STRAND
    Jag håller med om att Sveriges styrande makt (regeringen) är en samling yrkespolitiker med synnerligen låg utbildning, om man jämför med andra länders regeringar. Regeringen eller delar av den kan avsättas av den lagstiftande församlingen (riksdagen) om förtroende saknas. Att vår demokratiskt valda riksdag sedan inte uttalade missförtroende om en egensinnig och ljugande minister för ett par veckor sedan, borde innebära bortröstning av ett antal riksdagsledamöter i nästa val (vilket tyvärr antagligen inte kommer att ske).

    EU är på inget sätt odemokratiskt eller parasitiskt. Att det finns ett visst ”demokratiskt underskott” är klart, eftersom medlemmarna av ministerrådet är ansvariga endast inför det egna landets parlament, inte inför det av Europas folk valda EU-parlament.
    Om nu Brexit vore en enkel fråga hade den givetvis varit avslutad för länge sedan. Vad slutet nu än blir, kommer antagligen en majoritet av britterna att vara djupt besvikna. Mest besvikna blir säkert ”kakätarna”, de som vill äta kakan och samtidigt vill ha den kvar.

    Att bomber sprängs i Malmö är ju ett allvarligt brott som betyder fängelse och eventuell utvisning. Svårare är det inte, fast det fattas en hel del polis- och domstolsresurser.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Det är uppenbart, Christer E, att du inte alls är för demokrati.

    Det du inte inser, är att den representativa demokratin har kommit till vägs ände och att det är en naturlig konsekvens av hur den är organiserad.

    Vi har, som sakerna nu står till, mycket större möjligheter att organisera samhället utan att ha politikerna som mellanled. Är man för demokrati bör man väl hela tiden sträva efter att minska politikens inflytande till förmån för det civila samhället.

    Utvecklingen på senare tid har gått åt det motsatta hållet. Politikerna ser helt enkelt möjligheten att sko sig själva på bekostnad av medborgarna. Det var det jag menade när jag sa att den representativa demokratin har kommit till vägs ände.

    Ditt förakt för folket är patetiskt, okunnigt och avskyvärt.

    Gilla

 5. Ms skriver:

  För övrigt, efter att ha köpt begagnade serietidningar till mina barn så upptäckte jag att man borde kunna mäta hur pk spridit sig genom en språk och bildstudie av Fantomen över de senaste 40 åren. Alla de senare var jag tvungen att slänga, mer pk, mer onödigt våld, mer oklar moral och så klart, mer ointressanta.

  Det borde gå att kvantifiera.

  Gillad av 2 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Fantomen, en hedervärd person som förr slogs med singhpiraterna (Fria företagare) , och hade en liten negerhövding som personlig assistent, till det så gift med en diplomat Diana Palmer( FN), hemlig chef för Djungelpatrullen( CIA).
  Lamanda Luaga var president (Färgad),
  Eden vad mer behövs sägas dinosaurier tigrar och gräsätare samsas i total lycka,
  PK i sin bästa form.
  Barnen går by the way i privatskola. Ett tag så var det även tuttar i fantomen ( den svenska vet jag ) allt för att sälja sig in.
  Sådär nu var fantomen avhandlad och klar frågor på det?

  Gilla

 7. prosperitystate skriver:

  Ja Omar, helt galet. Vi kan också lägga in andra punkter i tid och rum för att förstå hur galet det är. Kvinnorna under vikingatid hade en stark ställning. Vikingatiden som kultur fortsatte sätta sin prägel på Skandinavien långt in i medeltiden. Därefter kommer historiskt inom kort protestantismen med en annan syn på t ex könen. Den mer på den tiden ålderdomliga renodlade katolicismen har historiskt en mycket kort livstid i Skandinavien. Ett exempel på vilken betydelse detta hade för klädseln uppmärksammades i och med charterresorna. De första skandinaviska turisterna som besökte Spanien och Grekland på 1960-talet tittade storögt på kvinnorna som gick klädda i svart. Ännu på 1970-talet så klädde sig unga fiskaränkor i Bretagne i svart menade att gå klädda så resten av livet. Klädseln är givetvis bara ytan men speglar ett tänkande som var världsfrånvänt i norra Europa. Poängen är inte att södra Europa på något sätt var som Mellanöstern eller norra Afrika. Men att det kulturella avståndet i tid och rum om möjligt är ännu större för oss i norr. Att svenska politiker inte förstår detta är både djupt okunnigt och ordet dumt känns som ett otillräckligt.

  Gillad av 2 personer

 8. phnordin skriver:

  Eddie hänviar till Maoufs bok om korstågen enligt araberna, som jag anser läsvärd. Vad som bland annat slog mig var ett av slutkapitlen där det visar sig att den inhemska arabiska befolkningen levde bättre och uppskattade korsriddarnas styre mer än de egna ledarnas. Ett förhållande som tydligen inte ändrats under de senaste 800-900 åren.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.