Anders Leion: Manlig styrka och kvinnlig anpassning

Anders Leion

Sigurd Glans och Dieter Strand låter i sin bok Europa i ruiner från 1995 många ögonvittnen berätta om sina upplevelser under de sista dagarna av andra världskriget. Jag minns många av dem, som den sovjetiska journalistens berättelse: En blond ung kvinna med flätor går längs kanten på en grusväg. En lastbil med sovjetiska soldater passerar henne. En soldat grymtar ”Djävla tyska” och skjuter henne. Kvinnan visar sig vara ryska, tvångsarbetare i tyskt jordbruk.

Hon hinner säga: ”Och jag som just skrivit till mamma att jag kommer hem!” innan hon dör. Eller Hildegard Knef som istället för att vänta på våldtäkten klär sig i pojkkläder, döljer håret under en hjälm och blir stående i ett skyttevärn med uppgift att stoppa de framryckande ryssarna: Hon hinner döda många innan hon får order att dra sig tillbaka. ”Varför?”, frågar hon. ”Det går ju bra”. ”Så har det varit hela tiden”, säger hennes löjtnant. ”Det kommer bara fler och fler”.

Och kvinnan med kvalificerade uppgifter i utrikesdepartementet som, istället för att möta sitt öde som alla andra varelser av kvinnligt kön i Berlin, aktivt letar sig fram till en högre rysk officer och erbjuder sig åt honom. Han är inte nödbedd. I utbyte får hon hans skydd.

En rekonstruerad del av den mur som romarna byggde.

Ceasar fullbordade sin erövring av Gallien med segern vid Alesia. Det var en belägringsseger. Gallerna var inneslutna på en höjd. Varken försök till utbrytning eller massiv hjälp utifrån hjälpte. Efter tre månader kapitulerade gallerna genom sin anförare Vercingetorix. I väntan på romarnas intåg i lägret lät galliska kvinnor sig hissas ned till de belägrande soldaterna. De valde samma strategi som den tyska UD-tjänstemannen.

Det finns, förstås, otaliga sådana historier om kvinnor som av tvång ger sig till soldaterna, både egna och fiendens; också berättelser om hur de gör det av lust. Det finns skildringar om hur glädjefulla omfamningar av de intågande allierade soldaterna i Paris övergår i mer eller mindre offentliga samlag. Och det finns många berättelser om hur de kvinnor som valt att vara tillsammans med tyska soldater misshandlades när de allierade och motståndsrörelsen tog över. Denna del av kvinnligt beteende har däremot inte så många skildrare, av naturliga skäl. Vem vill berätta att man varit en medlöpare, ända in i sängen?

Hur skall man förklara detta beteende av frivillig underkastelse? På ett sätt är det lätt. Frivilligheten är relativ. Det man inte gör ”frivilligt” kan man istället tvingas till. Men det finns också ett annat inslag. Det är den drivkraft som härrör ur fascinationen inför styrkan.

Det är naturligtvis ett i stort sett förtigit motiv. Ändå kan alla som inte tittar bort se det överallt. Pojken som använder sin styrka för att trycka ned andra blir den mest beundrade på skolgården. Den muskulöse mannen som tar störst plats vid baren har lättast att få kontakt. Et cetera. (Och i mer ”intellektuella” kretsar kan ordvighet vara en del av styrkan och aggressiviteten, i flera fall offentligt demonstrerade och diskuterade).

Är detta ett problem? Det har blivit det. Samhället (i detta fall representerat av dem som vet hur man skall bete sig) säger att mjuka, inkännande och förstående män är det som behövs. De män som tror på detta blir ratade. De är inte spännande.

Kvinnorna väljer istället de starka, aggressiva männen. De gifter sig t.o.m. med dem. Vardagen blir inte så rolig. Den där styrkan har man inte så mycket användning för. De skiljer sig.
Detta är gaska trivialt och vardagligt – eller var. Nu finns den i en annan, grymmare version.
Unga invandrarpojkar har inte problem med sin styrka och aggressivitet. De använder den för att få kontroll, på skolgården och annorstädes. I den mån de misslyckas i skolan väljer de tidigt att försörja sig med hjälp av olika slags brott. De har god användning för sin aggressivitet och sin styrka, ofta förstärkta med vapen av olika slag. De kan då på kort tid uppnå en standard och en status som annars vore omöjlig för dem. De blir mycket uppskattade av det andra könet.

Men snabbt ser flickorna att de inte är något att ha. Flickorna studerar och ser ofta en traditionell karriär i det svenska samhället som något eftersträvansvärt och möjligt. De tidigare pojkvännerna har ingen plats i denna framtidsbild. Dessa drabbas då av mer melankoliska sinnesstämningar. Eftersom de är vana att ta vad de vill ha fortsätter de med detta beteende. Nu är det inte längre uppskattat. De kan t.o.m. bli dömda för det.

Och det finns en ännu sorgligare version av detta sätt att vara. Den nyss hitkomne unge pojken eller mannen ser hur fritt svenska pojkar och flickor kan umgås. När han försöker få kontakt med de flickor som, till synes så villigt umgås med pojkar, blir han bortstött. Han beter sig för avigt, han är för burdus, han har ett klumpigt språk… Han förstår det inte, eller vill inte förstå. Han värjer sin – primitiva – uppfattning om manlighetens krav och tar med våld det han vill ha.
Jag erkänner villigt att denna text är full av generaliseringar. Den som vill kan därför bortse från den. Den som däremot finner texten i någon mån övertygande kan också betänka, att genom invandringen andelen pojkar och män i aktuella åldrar blivit kraftigt förskjuten till männens fördel.

En helt annan aspekt att beakta: Också i politiken finns en kvinnlig vördnad för styrka. Det är därför de för tillfället härskande har fler kvinnliga anhängare (det är inte bara tvärtom) och det är därför SD har färre. När detta utmanarparti närmar sig makten kommer därför andelen kvinnliga sympatisörer att växa. Det kommer antagligen att ske plötsligt, i ett enda slag.

Kvinnorna lockas alltså inte bara av mjuka sakförhållanden. Också hårda har betydelse.

22 reaktioner på ”Anders Leion: Manlig styrka och kvinnlig anpassning

 1. Tritonen skriver:

  Kända dömda våldsmän, t o m mördare, lär få kärleksbrev från kvinnor i fängelset. Det styrker tesen. Jag tror vidare att (unga) kvinnor inte förstår vilka signaler de sänder till invandrade pojkar och män genom sin fria livsstil. Det slutar alltför ofta olyckligt.

  Gillad av 3 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  För att fortsätta generaliseringar och spekulerande så tror jag att lyckade hjältar som attraherar de åtråvärda kvinnorna inte bara besitter styrka och någon slags makt utan också intelligens och målmedvetenhet plus en känslomässig förmåga till djupare relationer. En mogen kvinna attraheras av den starke och kompetente mannen, absolut,  men blir kär när han dessutom visar ömsinta och lojala sidor. Passion enbart, utan pålitlighet, blir ingen relation som ger kloka kvinnor tillit nog att satsa på mannen. Detta spel kring ömsesidighet, passion och tillit genomsyrar väl all litteratur, musik och film.
  Män och kvinnor kompletterar varandra och kan gör varandra lite bättre, bli ett bra team. I utsatta hotsituationer krävs extrema strategier för att överleva. Man gör det man måste. Eller personer med problem gör också vad de måste. Men när gäng av omogna män – som inte använder sin styrka för att skapa sig en plats i samhället och vill hitta en kvinna att dela det med – så är risken att det urartar. Dels av att det är fråga om gäng och dels för att det är fråga om olika kulturer.
  I Sverige idag har vi en stor obalans och ett klart överskott av unga män jämfört med unga flickor. Männen är från Mellanöstern och Afrika och flickorna är infödda svenskar. En inbyggd svår kulturkrock. Muslimska killar matas med att svenska flickor är horor och tillåtna att ta för sig av. Inte bara för att förse sig med sex utan också som ett sätt att förnedra den svenska kulturen. En våldtäkt av en svensk flicka uppmuntras som ett led i kampen för att bevisa islams överlägsenhet, och är en del i det krig som pågår för att islam ska ta över.
  Om svenska tjejer är så naiva att de attraheras av dessa killar har jag ingen aning om. Jag hoppas inte det.

  Gillad av 12 personer

   • Den Sista Karolinen skriver:

    Intressant.
    Tillägg, som åtminstone tangerar krönikan, angående manlig homosexualitet så är det något slags tvärtomtänkande som gäller idag (som nästan allt annat i detta land). Den man eller pojke som offentligt säger att han finner bögsex som osmaklig och äcklig, blir automatiskt stämplad som att han är osäker på sin egen sexualitet och kanske egentligen också är bög.
    Därför har många av det manliga könet anpassat sig (där också!) och kan utan att blinka säga att de inte har några som helst problem med homosex, för att passa in och inte bli stigmatiserade i sin kompiskrets.
    Därmed öppnas vägen för en normalisering för det onormala, avvikande. En försvagning av manligheten helt enkelt. Detta ligger också i linjen att det är ”manligt” numera att visa känslor och vara allmänt blödig. Även detta är – som jag ser det – en försvagning av manligheten, vilket exempelvis möjliggjort en massinvällning till Sverige av gigantiska mått!
    Klarläggande: jag anser inte att homosexualitet ska förbjudas eller krinimaliseras på något sätt.

    Gillad av 2 personer

  • Min strand skriver:

   Saken är ju den att de är odugliga, dessa män. De kan så klart hävda sig med våld i ett samhälle där våld nästan avskaffats, de har ju monopol, men det är ju som när vuxna ensamkommande spelar boll med barn i Sorsele, det bjuds inte så mycket motstånd. Det är ju fusk. På gymmet hemmavid finns många många enormt starka svenskar, de ensamkommande är minst och klenast, jag dom är 50 är starkare än allihop utom en som går på sterioder. De enda musklerna som är välutvecklade är glo-musklerna. Etablissemanget för oss mot våld, och att den svenske mannen måste bli våldsam igen, samma trend kan ses över hela Europa. Att invandrarna dominerar beror ju på att de inte får motstånd, de är alltid i grupp, alltid med en klan eller familj eller gäng bakom, och de möter folk som aldrig slagits. När de möter folk som har slagits, så springer de, det är vad alla militärer berättar från Mellanöstern, det är lätt att vara våldsam när man attackerar civila, men när en tränad styrka från väst kommer så är det en killratio på mer än 1-10, ibland 1-100.

   Det hela kokar återigen ner till att vi styrs av landsförrädare och har landsförrädarmedia, allt för att svenskar inte skall organisera sig och börja träna i grupp, vilket för länge sedan borde varit den normala reaktionen.

   Gillad av 14 personer

   • Christer L skriver:

    ”Det hela kokar återigen ner till att vi styrs av landsförrädare och har landsförrädarmedia, allt för att svenskar inte skall organisera sig och börja träna i grupp, vilket för länge sedan borde varit den normala reaktionen.”

    Instämmer! Landsförrädare är nog ofta personer som bedrar sig själva. Skickliga lögnare med en kluven mentalitet som gör att de kan tro på vad de ljuger. Det är det ena. Det andra är att våldet och lögnen är de två argument som vettet inte kan besegra. Därför måste de kloka behärska våldet och lögnen. Här i landet har landsförrädare tagit makten, lagens tjänare engagerat sig för de orättfärdigas rätt, och de fredsälskande och godhetstörstande i fredens namn avvecklat vår militära och polisiära makt, det är vad allt kokar ner till. Innan dessa misstag upprättas växer risken att våldet och lögnen förstör vår del av världen.

    Gillad av 1 person

   • Elof H skriver:

    Problemet är att det är ett lose-lose scenario för dig vid konfrontation, oavsett utgång. Du har allt att förlora, inget att vinna. De har allt att vinna och inget att förlora. Inte konstigt att de är aggressiva och svenska män undfallande.

    Gillad av 2 personer

 3. Re da Caste skriver:

  Lynnade på Turnebarnen på P1 igår. Bandet Golden City Dixies kommer till Sverige från Sydafrika i början på 60 talet. Under 3 år får sångaren Yusef barn med minst 10 olika kvinnor. Idag säger Yusef ”Swedish girls were sleeping with everybody”. Tror inte det har ändrat ett dugg.

  Gillad av 2 personer

 4. Min strand skriver:

  Ja, jag söker med ljus och lykta efter någon man i den offentliga debatten, eller med makt, som uttrycker sig som män nu bör. Vi går våldets tid tillmötes, och någon gång måste det vara slut med att låta de mest värnlösa drabbas av förd svensk invandringspolitik och detta förbannade vänsterperspektiv som alltid måste anläggas, ovanstående är ett exempel. Ständigt dessa ursäkter för sådant som Patrik skrev idag, man bara vet. Vi vet allt detta, det är det förljugna vänsterperspektivet som alla med offentlig röst har som har gjort att alla som BARA VET är tystade och tysta, men de som vet de vet också vad som måste GÖRAS. En karl måste göra vad en karl måste göra, ryssarna måste stoppa tyskarna, och då blev mer än en oskyldig skadad eller dödad. Detta VET riktiga män. Det är inte önskvärt, men oundvikligt, när något måste stoppas så fokuserar man på detta mål tills det är uppnått. Där är vi nu, även om alla med offentlig röst inte vet det.

  Gillad av 7 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Anders: be inte om ursäkt för att du generaliserar. Du talar om hela mänskligheten och dess historia – vad annat kan det bli än generella principer och repeterande mönster förklarade via exempel?

  Den som tror att ‘generalisering’ är något slags pejorativ som underkänner legitimiteten i ett resonemang per automatik har för att bevisa detta att beskriva en myrstack. Varje barr, strå, flis och särskilt varje myra skall beskrivas ingående, eljest man generaliserar.

  I övrigt: ja, vad annars skulle dessa kvinnor göra?

  Vi män vet att våld är vår arvslott – tävlan, kamp och även krig. Kvinnan är anledningen till att vi gör detta. Utan henne vore vi likt hur hundar och katter blir som snöpingar.

  En man som inte försvarar sin kvinna, eller söker hämnd för oförrätter mot henne – är det en man, ens?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 7 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Jag tror dom fredsskadade svenskarna kommer upptäcka att deras trygghetszoner kommer krympa rejält under kommande år.
  Inget jag önskar, men rätt säker på att det är dit vi går.
  Då kommer ,”det svaga könet” gråta och berätta hur naiva dom .varit.

  Gillad av 3 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Här ställer jag mig som motvalls käring tvärtemot: gråta kommer de måhända att göra, men tror du dessa feminister med ett andetag kommer fråga sig hur de själva medverkat och drivit fram sitt elände, så tror jag du klämmer dig en lök.

   De feminister, batiktanter och så vidare som inte konverterar för att visa sin antirasistiska solidaritetmed en förtryckt minoritet (eftersom det är så de ser på saken) kommer att skylla sitt utsatta läge på oss vita män (och tiofalt mer på de modiga kvinnor som protesterat).

   Det kommer att förklaras vara vårt fel, som styvnackat upprätthållit farliga (eller toxiska som de är glada i att säga) patriarkala strukturer och som därför omöjliggjort integration och mångkultur, och på den vägen tvingat fram det förtryck de upplever.

   De litar helt och hållet, om än omedvetet, på att de blir räddade om deras eget beteende sätter dem i sk*ten. Det är vad deras erfarenhet säger dem.

   Varför vi som de säger sig hata skulle lyfta ett ögonbryn till deras hjälp är en bättre fråga. Det är inte för inte dessa kvinnor kallas fiskmåsar i vissa kretsar, även om det är göra en finurlig och evolutionärt framgångsrik fågel en otjänst.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

 7. Magnus Rosensparr skriver:

  Du behöver inte vara orolig för dina generaliseringar A. L., ty dina uppgifter är mer än väl belagda. Förhållandena har varit sådana ända sedan vi klättrade ned från träden, och naturligtvis i ännu högre grad innan, och har bara obetydligt försvagats under årtusendenas lopp. I Europa och Nordamerika (västra Kanada drar ned litet här) omfattas din beskrivning troligen av 85 % av befolkningen. I Sydamerika, Afrika, Asien och den australiska kontineten förmodligen av 97 %. Den lägsta andelen i Europa och resten av världen återfinnes utan tvekan i Sverige, symboliserad av bilden där ett antal medelålders korpulenta män sitter och stickar iklädda fittmössor mot en fond av Pride-flaggor. Vi får dock inte glömma bort att dessa är en mycket liten minoritet i vårt land, även om de upptar större delen av TV-rutan i regimens statstelevision och större delen av svenska MSM:s redaktioner.

  Gillad av 2 personer

 8. styggestig skriver:

  Den engelske militärhistorikern Anthony Beever skriver i förordet till en av sina två böcker om det spanska inbördeskriget ”Historien är en allmän hage, där alla och envar kan bärga sitt hö”, dvs var och en måste begrunda vad som förefaller vara troligt.
  Anders skriver bra och väjer inte för kontroversiella ämnen eller för att utmana tidsandans mest populära uppfattningar. All heder åt Anders!
  I Tyskland har jag hört åtskilliga historier om kvinnors list eller nödtvång, om kvinnors förslagenhet eller utsatthet och om kvinnors förhandlingsöverläge eller -underläge i anslutning till slutfasen av WW II. Vad gäller moralaspekten av historierna är valet helt och hållet ditt eget.
  Om du äger fantasi och inlevelseförmåga blir förmodligen domen annorlunda, än om du styrs av principer om rättvisa, allas likabehandling, jämställdhet, feminism, etc. Emellertid visste Berthold Brecht vad han talade om när han skrev ”Erst kommt das Essen, dann kommt die Moral!” Vi måste alltid försöka undvika att förledas av tidsandan och kraftfullt spjärna emot i dörrporten till den förhärskande åsiktskorridoren!

  Gilla

 9. Maria skriver:

  I Frankrike är ju kvinnornas ”collaboration horizontale” ett begrepp. Något som bl.a. Coco Chanel ägnade sig åt, hon bodde ihop med ett tyskt befäl på Ritz. Det finns journalfilmer som visar kvinnornas glädje vid åsynen av tyska soldater, hänförelse över styrkan. Ett stort antal barn med fransk mor och tysk far föddes under krigen, tom Hitler ska ju ha fått barn under sin postering i Frankrike under första världskriget. Likaså i Norge föddes många barn till tyska soldater. Eftersom tyska soldater inte fick våldta var det frivilliga relationer.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.