Lars Hässler: Kvinnor som hatar män

Lars Hässler

Det finns kvinnor på vänsterkanten som kraftigt ogillar män, framförallt vita medelålders män. Annie Lööf raljerar över ”vita män”, Gudrun Schyman anser att alla män är talibaner, sångerskan Zara Larsson hatar vita män, Åsa Romson hävdar att all världens problem beror på vita medelålders män som äter kött, likaså Isabella Lövin. En skribent, Olga Lännevall, som kallar sig för ”vänsterfitta” och feministen Cissi Wallin har liknande tankegångar.

Det vore kanske dags för dessa ohistoriska och, i vissa fall, obildade kvinnor att betänka en sak. Nämligen att civilisationens framsteg, i princip, beror helt och hållet på just män.

Om vi börjar med filosoferna så var ”de gamla grekernas” filosofer Platon, Aristoteles, Arkimedes, Pythagoras etc alla män. De lade inte bara grunden till det västerländska tänkandet vad gäller frågor som demokrati utan gjorde också stora framsteg inom astronomi och matematik. Den enda kvinna som eventuellt skulle platsa här är oraklet i Delfi.

Vad gäller läkemedelskonsten så har vi män som Hippokrates, läkekonstens fader, Louis Pasteur, som uppfann vaccinet, Alexander Fleming som upptäckte penicillinet och Wilhelm Röntgen som ”hittade” X-strålningen, vilket fick namnet röntgenstrålning. Världens första hjärttransplantation genomfördes av Cristiaan Barnard. Nästan alla nobelpris i medicin, fysik och kemi har gått till män. Det finns dock ett lysande undantag, bl a Marie Curie. Hon fick två nobelpris, (ett tillsammans med sin make) i kemi och fysik, och även hennes dotter tilldelades nobelpriset.

På musikens område är det bara män som Verdi, Puccini och Rossini vilka skapat operor (enligt Google finns det inga kvinnor) och klassisk musik såsom Mozart, Beethoven, Wagner, Chopin och Bach. Vad beträffande populärmusik har vi Frank Sinatra, Louis Armstrong, Elvis Presley, Bruce Springsteen, Beatles, Roxette och ABBA (männen skrev all musik). Det finns dock även ett antal framgångsrika kvinnor; Madonna och Lady Gaga.

Alla stora konstnärer som Leonardo da Vinci, Picasso, Salvador Dali, van Gogh, Matisse, Rembrandt var män.

Alla religiösa ledare var män; Jesus, Mohammed, Buddha, Konfucius, Tao och Abraham. Eventuella kvinnor i kategorien är ”bara” helgon.

Alla upptäcktsresande och utforskare av jorden var män. Portugiser och spanjorer som utforskade och ”upptäckte världen” från 1400-talet och framåt bestod av män. Cortez och Pizarro erövrade Mexiko respektive Peru och européerna senare Nordamerika, Afrika och Asien. Resultatet blev att i princip hela världen utanför Europa blev kolonier. Detta hade både positiva och negativa effekter. Vänsterns kvinnor hävdar dock konsekvent bara det negativa; våld och exploatering av fredliga folk. Ingenting kunde vara mer fel. Aztekerna, och i viss mån Inkafolket, var synnerligen brutala och grymma och underkuvat andra stammar och krävde tribut, och i Aztekernas fall, människooffer. De nordamerikanska indianerna som av många anses vara de godaste av de goda och som levde i samklang med naturen, var även de krigiska med ständiga konflikter mellan olika stammar och med kvinnorov.

Vad gäller upptäckarna som ökade vår vetskap om världen, som Marco Polo, Livingstone, Stanley, Shackleton, Nansen, Amundsen, Nordenskiöld och Hedin, så var de alla män.

Om man ser på politiska ledare, kungar och härskare så var, på gott och ont, nästan alla män. Från Hammurabi, Ramses, Caesar, Napoleon, Hitler, Stalin, Churchill och Roosevelt. Det fanns dock kvinnliga maktpersoner såsom Cleopatra, Elisabeth I av England, Katarina av Ryssland, Indira Gandhi och Margaret Thatcher.

Men det absolut viktigaste var att det var män, vita europeiska män, som lyfte människorna från träldom och fattigdom genom de vetenskapliga upptäckterna och uppfinningarna. Ända tills ångmaskinen uppfanns av bl a James Watt på 1750-talet så utfördes all energi av människorna eller dess dragdjur (och väderkvarnar). Bortsett från hjulets uppfinning så blev ångmaskinen en avgörande knuff framåt för mänskligheten. Nu kunde maskiner göra människans arbete. En ström av nya uppfinningar följde, alla av vita män; Graham Bell med telefoni, Edison med elektricitet, Nikola Tesla med kraftöverföring, bröderna Wright med flyg. Nobel och Rockefeller utvann och raffinerade råolja etc. Sedan kom bilar, tvättmaskiner, radio, TV och rymdfärder. De senaste decennierna kom datorer, mobiler, internet och sociala medier genom män som Microsofts Bill Gates, Apples Steve Jobs, Amazons Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg och Goggles Larry Page och Sergey Brin. Alla dessa unga vita män.

Det som mest förändrat beteendet för åtminstone halva jordens befolkning är Steve Jobs iPhone, som snart kopierades av andra mobiltillverkare. Det räcker med att sitta på tunnelbanan och iaktta att kanske 80 % av passagerarna är upptagna med sina mobiler. Med de s k smarta telefonerna kom hundratals, kanske tusentals s k ”appar”, uppfunna mestadels av unga män.

När de hatiska kvinnorna mailar, twittrar, skriver på Facebook, lägger ut bilder på Instagram och skriver på sina datorer, har de uppenbarligen inte en tanke på, eller kunskap om, att de har alla dessa vita män att tacka. Hade dessa inte funnits så hade livet sett ut som i Ingmar Bergmans film Jungfrukällan, då nästan alla bodde på landsbygden, var sysselsatta i hårt arbete på åkrar, med lite eller ingen utbildning eller underhållning att tillgå. Livet, som en författare uttryckt sig, var ”hårt, kallt, ensamt och kort”.

Hur vore det om dessa manskritiska kvinnor i alla fall gav lite cred till att deras synnerligen bekväma tillvaro beror till nästan 100 % av vita män.