Jan-Olof Sandgren: Det är de duktiga som får skulden

Jan-Olof Sandgren

”Flatskrattet från de andra eleverna när klassens primus svarar fel, där börjar fascismen”.

Upphovet till detta berömda citat lär vara Theodor Adorno, och vad som gör det så genialt är att alla som gått ut grundskolan förstår vad han menar. Den som är kompetent och gör bra ifrån sig står under bevakning, och hämnden från de mindre kompetenta kanske inte tar sig omedelbara uttryck, men lurar under ytan. Ett ringa felsteg kan vara tillräckligt för att utlösa en kedjereaktion av hån, eller till och med hat. Med duktigheten följer ett moraliskt ansvar, som av någon anledning inte gäller för de mindre duktiga.

Ett paradexempel är Israels relation till arabvärlden. Aldrig har väl så många kameler svalts och så många mygg silats som i bevakningen av Israel/Palestina-konflikten. De arabiska grannarna kan komma undan med i stort sett vad som helst, medan Israel – som tveklöst är en av världens mest avancerade kunskapsnationer och tillika demokrati – utmålas som angripare, även när de försvarar sig mot raketattacker. Judar har för övrigt varit ”bäst i klassen” även i västerlandet och följaktligen hållits ansvariga för de flesta plågor som drabbat Europa, inklusive sin egen förintelse.

Svenskarna har inte alltid varit ”bäst i klassen”, men från 60-talet och några decennier framåt var vi faktiskt världsledande inom områden som demokrati, välfärd, jämställdhet och personlig frihet. En betydande ansvarsbörda har därför lagts på våra axlar, men eftersom vi tycker om att vara bäst i klassen har vi burit den med stolthet.

De länder som lyckats sämst på just de områdena, lägger enligt samma logik gärna skulden på Sverige. I den här öppenhjärtiga intervjun berättar en afghansk man (som säger sig vara 17 år) att det är svenska polisens fel att gängen krigar i förorten. Han säger också att det är Sverige som förstört Afghanistan, eftersom det lär förekomma svenska vapen bland talibanerna. Han menar alltså att den som använder ett vapen har mindre ansvar än den som tillverkat det. Mannen säger vidare att han ständigt utsätts för rasism, vilket kanske kan stämma, men enligt flera undersökningar är vi ändå det minst rasistiska folket i världen. Samtidigt som det knappt förekommer en invandrardebatt, där inte svenskarnas rasism särskilt framhålls.

Troligen blir vi mobbade för att vi är så duktiga. Helt enligt Adornos princip. Men vad händer på områden där Sverige INTE är bäst, utan tvärtom riktigt dåliga? Kan vi i så fall byta fot och bli mobbare?

Till och med EU har slagit larm om att den svenska gränskontrollen är under all kritik. Våra grannländer hotar isolera oss, eftersom vi tillåter hundratusentals utomeuropéer utan identitetshandlingar att passera gränsen. Även när det gäller slarvigt beviljade uppehållstillstånd ligger vi i världstopp.

Ett enda parti har i 20 år varnat för den här utvecklingen och haft förbluffande rätt när det gäller konsekvenserna, men har knappast för den skull bemötts med tacksamhet. Istället har man hånat, hatat, mobbat och förföljt sverigedemokrater, avskedat dem från arbeten, uteslutit dem ur fackföreningar, samt tummat på viktiga demokratiska principer för att hålla dem borta från makten. Till och med idag, när många SD-förslag blivit allmängods, avfärdas de som nazister.

Ett annat exempel är Ungern. För några år sen stod landet på ruinens brant samtidigt som hundratusentals migranter lamslog Budapests gator. Sedan dess har man lagt om den ekonomiska politiken och kraftigt begränsat invandringen. På bara några år lyckades man vända utvecklingen och under Viktor Orbáns ledning har alla kurvor börjat peka uppåt, utom arbetslösheten som pekar neråt. Regeringspartiet Fidesz är nu det parti som har störst folkligt stöd av alla partier i EU. Man är alltså ”bäst i klassen” på att lösa de problem som dominerat Europa under hela 2000-talet.

Ändå behandlas Viktor Orbán som Europas ”Jimmie Åkesson”. Han anklagas för att vara ”diktator”, ”nazist” och hota demokratin, utan att jag själv riktigt förstår vari hotet består. Svenska politiker tog på sig en ledarroll i den mobbningskampanj som slutligen fick Ungern uteslutet ur EUs största partigrupp.

Det hela är mycket tragiskt. I min bottenlösa naivitet tycker jag att de duktiga borde inspirera de mindre duktiga. Israel borde inspirera arabvärlden att satsa på vetenskap och tolerans. Sverige borde inspirera Afghanistan att behandla kvinnor bättre. Sverigedemokraterna borde inspirera övriga partier till en mer realistisk syn på mångkultur. Och Ungern borde inspirera övriga EU att bevaka sina gränser och återupprätta förtroendet för politiken.

45 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Det är de duktiga som får skulden

 1. Tritonen skriver:

  Sjuklövern saknar sakpolitiska argument och börjar inse att SD haft rätt hela tiden om invandringspolitiken. Den urholkade kommunekonomin talar ett allt tydligare språk.
  Att erkänna detta har dock ett alltför högt pris, nämligen att erkänna sin egen inkompetens och naivitet. Därför ianseras EU-valet som ett ”Värderingsval” där Allas lika värde och Demokrati ställs mot Mörka krafter och Nazism. Plus tramsiga skolgårdsfrågor av typen: Vem väljer du, Macron eller Orban?
  Jag ser fram emot ett extraval efter JÖKens snara sammanbrott.

  Gillad av 11 personer

  • Andersson skriver:

   Ja, att som Löfven säga ”vi har varit naiva” tycks ingen ta på allvar. Förvisso har storsossen provpratat många gånger, det ligger så att säga i arbetsbeskrivningen.

   Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Jag tror som du, dock inte att de börjar inse att SD haft rätt hela tiden. Det har de vetat sedan SD tillkom. Glöm inte Ny Demokrati som också tog upp problemen med invandringen.
   Nej man har medvetet i decennier hellre levt i en feel good värld än att korrigera invandringsproblemen. De som har kritiserat dem har mötts av smutskastning.

   PK är liktydigt med ett urbota egoistiskt beteende som är oförlåtligt.

   Gillad av 4 personer

   • Lars Strömberg skriver:

    ”…PK är liktydigt med ett urbota egoistiskt beteende som är oförlåtligt. ..”
    Kunde inte sagt det bättre! Självupptagenhet kan ta sig många olika uttryck. Vissa betydligt mer inlindade än andra.

    Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Maktmänniskor skiter i ämneskunskaper. Deras retorik och handlande är instrumentellt för att skaffa, behålla och utöka sin makt. Ungefär som kallhamrade psykopater som kan ertappas med hur många lögner och brott som helst, men fortsätter som om inget hänt och skyller ifrån sig. Du kan vältra ett berg av fakta och bevis framför dem, men det ändrar inte deras position om de inte ser egna fördelar med det.

   Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  Mönstret är lätt att finna, men du ljuger om Sverige för att förstärka din poäng. Sverige har aldrig varit framstående när det gäller demokrati.

  (När jag någon gång svarade fel i skolan visste de andra inte om det. Jag fick själv påpeka felet.)

  Gillad av 10 personer

  • Sune Mangs skriver:

   Det finns ingen perfekt demokrati, och relativt andra länder – ur ett globalt perspektiv, är det knappast en överdrift att Sverige varit framstående när det gäller demokrati.

   Det går att vara kritisk mot samhällsutvecklingen i Sverige utan att tappa alla nyanser.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Detta kan endast bero på en fundamental okunskap om omvärlden. Sverige hade ett parti vid makten från 1932 till 1976. Sverige saknar fristående domstolar. Sverige har partival och en helt maktlös Riksdag. Det finns inte ett enda område där Sverige ens ligger långt framme.

    Gillad av 8 personer

   • Sune Mangs skriver:

    Tvärtom, om du tar dig besvär att titta internationellt, statsvetenskapligt erkända index över graden av demokrati så är det uppenbart barnsligt att påstå att Sandberg medvetet ljuger om svensk demokrati.
    Det är inte första gången du med löjliga hyperboler undergräver din egen argumentation.
    Som jurist och oberoende liberal kan jag försäkra dig om att jag inte är odelat förtjust i det svenska författningsskyddet och bristen på lagprövning, jag har vidare föga svårt att se brister i den socialdemokratiska partistaten.
    Att så lättvindigt påstå okunskap är dock alltför enkelt. Det ligger i demokratibegreppets natur att författningen dessutom som ramverk utgör en maktpolitisk kompromiss mellan exempelvis Rousseanskt folkstyre och maktdelning.

    Överingenjör och extra ordinarie patenthandläggare herr Öman, du har i tidigare inlägg påstått dig föredra en rysk domstol framför en svensk vid tvistelösning eller allmänt åtal – det säger en del om din syn på demokrati och rättssäkerhet. Möjligen är du mer förvirrad än jag trott och inte endast benägen till barnsliga överdrifter.

    Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   (Jag tvivlar på att den däringa Fredrik nånsin haft fel. Kanske smyger han, hypotetiskt, in fel någon gång, för att visa sig mänsklig eller testa nivån på läsarna. Givetvis upplyser han i så fall om sådana planterade fel. Oavsett denna eventualitet, är han tvivelsutan en bättre människa än Annie Lööf. Aren’t we all…)

   Gillad av 2 personer

   • Sune Mangs skriver:

    Beklagar,
    extra ordinarie patenthandläggare herr Öman,
    skall naturligtvis vara extra ordinarie patentråd Herr Östman.
    Likaså Sandgren och inte Sandberg.

    Gilla

 3. Christer L skriver:

  Sandgren: ”Det hela är mycket tragiskt. I min bottenlösa naivitet tycker jag att de duktiga borde inspirera de mindre duktiga.”

  – Ja, det är sannerligen inte på väg åt det hållet. De nya EU-länderna ska bete sig som valpar i vargkullen och slicka mungiporna på alfahannen Stefan i humanitetens och demokratins namn. Varför? Jo, se på exemplet Sverige. Sämst integration, hög och ökande brottslighet, fattigpensioner under existensminimum, mycket hög och ökande arbetslöshet bland invandrare, sämst BNP/capita. Men vi har ju vår välkomnande attityd till terroristerna, slå det den som kan.

  Gillad av 6 personer

   • M Boberg skriver:

    Citat: Till och med EU har slagit larm om att den svenska gränskontrollen är under all kritik. Våra grannländer hotar isolera oss. Det är inget hot utan ett faktum, frågan är bara när? Då försörjningen upphör så lär de knappast återvända utan söka sig vidare och informationen har de redan så att svärje blir isolerat är bara en tidsfråga. Pensionen om man får någon betalas ut i en redan nu skräpvaluta men om bankomaten fungerar i Levanten kanske dom med svennes stålar några far dit men många vill nog prova lyckan först hos grannen men dom är inte lika puckade som svenne? Men vilka som är välkomna kan bli besvärligt så om jag fick bestämma så skulle svenne straffas kollektivt ny som gammal så att man lär sig att allt ditt är mitt men allt mitt är inte ditt inte fungerar på andra civiliserade ställen och som Tapani konstaterar svärje behöver inte vara sämst i alla lägen även fast man är bäst på att vara sämst och peka finger men det enda som kan få medel svennar att vakna är att det blir fattigt och farligt och det blir det. Då tar det fart men vad blir priset?

    Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Till M Boberg. Men du säger det själv. Om du fick bestämma så skulle Svenne straffas kollektivt. Det är ju det som sker nu. Skräpvaluta, våldtäkter, inbrott, rån av såväl unga som gamla. Så utan att du bestämmer så blir det som du vill. Bra va?

    Gillad av 2 personer

   • M Boberg skriver:

    Ok, vill man missförstå men än så länge har det tydligen inte blivit tillräckligt taskigt om du är kvar och alla har inte möjlighet så därav blir alternativet att fortsatt bli kollektivt bestraffad men misstänker att du personligen har det trots allt rätt bra än så länge eftersom du inte lyft kopplingen? Hade jag fått bestämma hade du och jag (troligen) inte varit överens och vad det beror på tror jag att jag anar? Smygsåsse?

    Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Alfahannen? Snarare alfahanrejen. Längre än till ingångsvärdet sträckte sig inte alfabetet. Inte okej.

   Gilla

 4. Eva Danielsson skriver:

  Om svenska folket fick objektiv information och därmed kunde få upp ögonen för hur Ungern (Och Trump) lyckas, så skulle det kunna avslöja det svenska politikerväldets dolda  agenda med att steg för steg inskränka frihet och demokrati. Som är orsaken till att man avsiktligt sänker landet socialt och ekonomiskt. Man skulle ha svårare att fortsätta låtsas att man försöker göra något bra för nationen och medborgarna, om folk började kunna jämföra utifrån saklig information. Alltså måste de ”farliga” exemplen på nationer och politiker som vill sitt folk väl och gör rätt saker svartmålas. Det blir bra avledningsmanövrer också, så att det inte sipprar fram för mycket fakta om bränder, mord och våldtäkter eller rentav något om att domare även i Sveriges högsta domstol (inte bara i Ungern alltså) tillsätts av sittande regering. Men den bakvända och primitiva mekanismen att utsätta de mest kompetenta för extra hård granskning och kritik för att de ”tål det” uppblandat med avund, finns säkert också med i bilden. Man riskerar inte heller att ses som hjärtlös när man går hårt åt uppenbart starka och framgångsrika personer och nationer. Det har väl alltid funnits en hämningslös förkärlek för att kritisera USA t ex eftersom det aldrig kan sägas vara synd om dem.

  Gillad av 12 personer

  • laogong2018 skriver:

   Insikten att politiker inte vill landets bästa tog mig en tid att komma fram till. Det vat Obama och socialdemokraternas politik som öppnade mina ögon för detta. Om de (politiker) verkligen löser problem vad ska de sedan göra?

   Gilla

 5. A skriver:

  Det är lättare/billigare att stjäla än att skapa, Jan-Olof. Därför är söndringen så central. Söndring är ett resultat av lögn, som i praktiken ÄR stöld. Stöld måste rättfärdigas, med lögn.

  Mvh A

  Gillad av 6 personer

 6. Lars Strömberg skriver:

  Som vanligt.
  Alltså, SOCIALICERANDET, POSITIONERANDET, INTRIGERANDET, AVUNDSJUKAN, PRESTIGEN, MISSUNNSAMHETEN, EGOISMEN, SJÄLVBEVAKANDET och liknande dumheter, dominerar människors ageranden, uttalanden och attityder.
  I dess mest rudimentära form uttryckt ungefär: ”Om inte vi får glass så ska inte dom heller ha!”
  Eller:
  ”Eftersom jag är lat, bekväm och initiativlös så vill jag att de där duktiga taggar ner och lugnar sig.”

  Gillad av 2 personer

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  En liten rättelse (eller kanske mer av en pendang eller appendix):

  Ända sedan ca 1980 har det protesterats mot invasionen från Afrika och MENA. Då som nu straffades de som protesterade via massiva mediala kampanjer som syftade till att utmåla kritiker som Hitlerjugend, Frankister, och rasister.

  Men, Jan-Olof: alla dessa så kallade rasister, från BSS till Sjöbo-Olle, hade 100% rätt.

  Det Åkesson skall ha en rejäl skopa beröm för är att lyckades smida dessa spridda och av regimmedia förvanskade proteströrelser till ett fungerande parti.

  En gång till, då vi alla är grundligt marinerade och indoktrinerade i lögner och sagor om invandringens förträfflighet, ‘den gode invandraren’, hjärnkirurger som jobbar som städare på grund av rasismen och liknande sk*tsnack: rasisterna hade 100% rätt i allt de påstod skulle hända om negrer från Afrika, araber och andra muslimer gavs tillgång till Sverige.

  ‘Rasisterna’ hade rätt. Smaka på det.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 13 personer

  • Anders F1 skriver:

   SD har rätt.
   Menafolk är våldsbenägna.
   Invandrare är rasister.
   Migration är skadlig (kulturellt och ekonomiskt).
   Vita män är kloka.
   Jorden är sfärisk.

   Gillad av 14 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Panisk lägesrapport från den moraliska högplatån: Jorden är den filterbubbla inom vilken den patriarkalt koloniala vithetsnormen utgående från det nordliga Mordor, låter CO2-nervgiftet ta brunkol på oss alla.

    Gilla

 8. Göran Holmström skriver:

  Jan-Olof gillade din text massor, men saknade ett varför i texten.
  Kanske formulerade du den så medvetet så av vi skulle fylla i varför. I så fall är det ju riktigt skärpt låta läsaren få tänka lite på egen hand. Alternativt så har du inte svaret?
  Oavsett det innersta skälet till dina tankar så är det en intressant frågeställning.
  Min reflektion är att Socialdemokraterna är och alltid har varit ett missnöjesparti! August Palm föddes som son till en skräddare, som gick bort tidigt modern hamnade på fattighuset, August vart skräddarlärling, men sökte efter prästrollen vart nekad denna.
  Startade Socialdemokraterna och förde en kamp mot borgare och Svartrockar=präster,
  detta indikerar på det man inte kan få förstör man.
  Men som det lilla hatar partiet så får man spela god tills man är tillräckligt stor och stark!
  Nu plus 100 år senare så är man så stor och stark att nästan alla är skattade jämlika, Knappt någon kan stå på egna ben och bli sin lyckas smed. Utom i områden som gagnar skräckväldets konstanta makthunger, exempel HVB hem även som brorson till en gangster och till det straffad, så är det ok att
  mjölka folket på dess guld. Det hela har till och med gått så långt att en rikskomiker kan betala 85000 svart till en terrorist som senare kör in en lastbil i folk. Komikern granskas inte ens då han,”Tillhör den goda sidan”
  Här ser vi denna,”folkrörelses” sanna ansikte. Missnöje och hat, till det arrogans där man anser sig så”God” att man kan ta precis allt av det folk, man ska företräda.
  Nu när man effektivt dödat kristendomen i landet, splittrat folkhemmet och frigjort kvinnorna så att dom är ensamma och utsatta. Skolan har man även förstört så effektivt, att pojke eller flicka är endast en konstruktion, som barnen kan få välja tillhörighet senare i livet.
  Detta är sann ondska i sin värsta form.

  Gillad av 12 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Janne Josefsson med Uppdrag Granskning försökte ju med Özz Nujen (länken nedan), som en följd av granskningen av muslimske terroristen Akilov.

   Gillad av 1 person

   • li br skriver:

    Tja tingsrätten konstaterade ju att han hade betalat ut pengar.

    Vad gjorde svensk media då? Jo alla stöttade Özz och hyllade honom överallt att han var en god människa, en redig person, etc.

    Mitt dåvarande fackförbund SSR bekostade en hel sommarturne med Özz. Där han skulle prata om vikten med att arbeta fastän han själv blivit avslöjad att betala ut svart lön.

    Jag skrev till SSR och frågade varför en som blivit offentligt avslöjad att betala ut svartlön ska stå som förebild för en fackförening med skattebetalande medlemmar och jag blev typ nazist stämplad som svar tillbaka på mina frågor.

    Som alltid i sverige den som inte ser den naturliga logiken som bara vissa förstår eller inte ser de uppenbarliga fördelarna som andra verkligen förstår utan man kanske behöver fråga en fråga om varför och en förklaring till varför så man själv förstår det som är så uppenbart så blir man utpekad som en förrädare och svikare. Det är du som frågar som gör fel och ingen annan !!

    #Youtoo

    Gillad av 2 personer

 9. UlfH skriver:

  Demokrati förutsätter saklig och tydlig diskussion om sakfrågor där man tydliggjort sina åsikter. Idag brunsmetar man istället sin politiska motståndare med ord som hat och populism – som borde förklaras. Det raserar demokratin, den lilla bit som finns kvar.

  Gillad av 3 personer

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Den så kallade ”vänstern” har ju verkligen inga andra motargument än ”calling names”! Om logik och sunt förnuft verkligen är ”rasism” ”xenofobi” ”homofobi” ”faschism” så måste allt detta vara hedervärda begrepp! Alltså, i denna speciella vänster-betydelse! Jag är en stolt rasist! Eller skall man säga ”it*s ok to be rasist”! Då blir ju vänsterfolket plötsligt mållöst!Trots att man inte har det minsta mot främmande raser! Åtminstone så länge de inte startar en storskalig invasion mot oss!

   Gillad av 1 person

 10. larsbernhoff skriver:

  Det är ju lite skillnad på att vara bäst i klassen och vara ”bästa” land. Likheten är att de som tycker att de är bäst lätt blir hånade när de inte är det i något sammanhang. Det sägs att tyskarna har tyckt Sverige varit duktiga att bygga ett fungerande samhälle medan de kämpade för att återskapa ett eget välstånd. Idag blir vi mer kritiserade och kan kallas ”die dumme Schweden” efter ett antal misstag i vårt samhällsbygge som blivit uppenbart de senaste decennierna.
  Vi är uppenbart på fel spår om vi tror att vi ska lära ut till andra länder om det mesta tex moralisk stormakt som förstås gränsar till naivitet. Klart att vi blir kritiserade när vi agerar som om vi begriper allt men att andra förstår att vi inte gör det. Att svartmåla Ungern pga Orban är säkert en förenkling lika väl som att svartmåla USA för att det ät Trump som styr.
  De flesta länder har något att lära ut, och ingen kan allt.

  Gillad av 3 personer

 11. Fredrik Östman skriver:

  Just detta med att missbruka duktiga personers duktighet för att bekämpa dem är en integrerad del i socialismen, som ju till sin helhet består av kognitiva artifakter och felslut.

  Karl Marx kritik av det han kallade kapitalismen bygger till sin helhet på de så kallade blå böckerna, rapporter om missförhållanden i den tidiga industrialismens England som utarbetats av det kapitalistiska systemet självt, av staten. Dessa missförhållanden hade också sedan länge åtgärdats redan när Karl Marx satte sig ned i British Museums källare för att läsa dem och sedermera felcitera dem och ljuga om dem.

  Gillad av 3 personer

 12. Björn skriver:

  Tack för en bra krönika. Vår familj har tyvärr insett att det har gått för långt i Sverige. Även om man om ett antal år inser sina misstag så går inte utvecklingen att stoppa. Därför lämnar vi landet och hoppas på en bättre framtid i ett annat land långt ifrån moderjord.

  Gilla

 13. garlbanke skriver:

  En förskönadande bild av Sv. Ett land som allt igenom liditet och fortfarande gör det genom ett klart demokratiunderskott. Tage E satt 23 år!!!! vid makten – tala om att korruption och nespoti utvecklades. Och till råga på allt har D Harryson mage att skriva en biografi med titeln ”Jag har ingen vilja till makt.!Hyckleri. Det enda som har ett skydd i Sv är grundlagen, för övrigt kan vilka lagar som helst stiftas. Som ett galleri mot allmänheten finns något så meningslöst som lagrådet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.