Ny podd! Gustaf Vasa och reformationen

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden pratar Eddie (Mohamed Omar) med den lutherske teologen Lars Borgström om reformationen på 1500-talet. Gustaf Vasa, som genomförde reformationen i Sverige, ska ha fötts den 12 maj på Kristi himmelsfärdsdag år 1496. Förr anordnade man stora fester denna dag. Gustaf Vasas dag var till exempel en av de fyra stora akademiska festerna i Uppsala.

Borgström börjar med att berätta att reformationen inte började med Martin Luther i Tyskland. Före honom hade vi engelsmannen John Wycliffe, som översatte Bibeln från latin till engelska, och tjecken Jan Hus i Böhmen. Hus brändes på bål år 1416.

I Sverige blev inte den protestantiska reformationen helt genomförd förrän 1590-talet då den katolske kungen Sigismund slogs vid Stångebro 1598, klostret i Vadstena stängdes och Uppsala möte år 1593 deklarerade att ”Nu är Sverige vordet en man och alle hafve vi en Gud”.

Borgström berör också läget i Svenska kyrkan idag som kallar sig luthersk men befinner sig mycket långt ifrån Martin Luthers lära.

Lyssna på podden i spelaren nedan: