Ny podd! Gustaf Vasa och reformationen

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden pratar Eddie (Mohamed Omar) med den lutherske teologen Lars Borgström om reformationen på 1500-talet. Gustaf Vasa, som genomförde reformationen i Sverige, ska ha fötts den 12 maj på Kristi himmelsfärdsdag år 1496. Förr anordnade man stora fester denna dag. Gustaf Vasas dag var till exempel en av de fyra stora akademiska festerna i Uppsala.

Borgström börjar med att berätta att reformationen inte började med Martin Luther i Tyskland. Före honom hade vi engelsmannen John Wycliffe, som översatte Bibeln från latin till engelska, och tjecken Jan Hus i Böhmen. Hus brändes på bål år 1416.

I Sverige blev inte den protestantiska reformationen helt genomförd förrän 1590-talet då den katolske kungen Sigismund slogs vid Stångebro 1598, klostret i Vadstena stängdes och Uppsala möte år 1593 deklarerade att ”Nu är Sverige vordet en man och alle hafve vi en Gud”.

Borgström berör också läget i Svenska kyrkan idag som kallar sig luthersk men befinner sig mycket långt ifrån Martin Luthers lära.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

5 reaktioner på ”Ny podd! Gustaf Vasa och reformationen

 1. Dnakramas skriver:

  Roger Scrutons bok ”Our Church” avhandlar den anglikanska kyrkans utveckling. Boken hjälpte mig att förstå varför folk var och är motiverade att döda över liturgi, jag tror det har självklara lärdomar för vår tid, inget, eller lite har ändrat sig. Tror man på något på allvar så måste delarna hänga ihop, ingen kan själv identifiera en liten kärna av tro i mitten och säga, allt annat kvittar, utan det hänger ihop. Kärnan är det viktigaste dock, Gud, och minsta angrepp på vad icke-troende uppfattar som perifera företeelser, kvittar det inte om oblatet verkligen är Kristi kropp, eller hur man gör korstecknet, uppfattas som angrepp på kärnan i ens tro. Så är det så klart för muslimerna i allmänhet och så ser man att det alltmer blir för de troende inom pk-ismen, med klimatet som det kanske senaste tillägget. Denna basala insikt saknar de som talar om integration av muslimer, deras tro är ju långt djupare än någonsin de klimatroendes, och det är ju tydligt att deras tro redan är stark, även utan en kyrka och fast liturgi.

  Gillad av 3 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Va kom inte Gustav Vasa från Syrien? Trodde ju det, han räddade väl även landet från barbari och brända julgranar.
  Och fixade pensioner till samtliga på en gång.
  Lugn bara, När PK reviderar historien på sitt vis, kommer dessa ”små felaktigheter” att se bleka ut.
  Mot deras version av,”Sanningen, det enda dom kommer foka på är att vita män är vidriga och står bakom allt ont .
  Mian Lodalen Nina rung, #jag är här. och många flera med kakan och andra Infuencers, filar på nutidens historia. Inte kommer den vara vacker eller sann, men mer statligt stöd kommer dom få.

  Gillad av 1 person

 3. Lars Neander skriver:

  Jobbigt att lyssna på då ljudet är väldigt dåligt.
  Knaster samt att Borgström låter som han prata genom ett rör.
  Annars är ämnet mycket intressant.

  Gilla

 4. Christer E skriver:

  Allt handlar om makt och makt allena. Gustav Wasa såg möjligheten att begränsa eller helt omintetgöra Kyrkans makt (och därigenom också deras rikedom). Reformationen kom lägligt i tiden, vare sig som det var Luther, Hus eller Zwingli som uttolkare, så passade det Gustav precis.

  Det förtjänar också att nämnas att religionen i sig aldrig spelat någon större roll i politiken, endast Makt har räknats. Varför skulle annars protestantiska Sverige och katolska Frankrike ha slagits på samma sida under 30-åriga kriget om inte maktfördelning hade varit (och fortfarande är) den största och allenarådande stjärnan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.