Bitte Assarmo: Socialdemokraternas 1 maj-demonstrationer är ett spel för gallerierna

Bitte Assarmo1 maj närmar sig och som alltid känner jag någon sorts pirr i hjärtat vid tanken på denna röda vårdag. Det har mer att göra med mina upplevelser som barn än mina politiska åsikter, för socialdemokraterna har för längesen lämnat den ideologi som jag i viss mån kunde känna igen mig i. Men när jag var barn så var 1 maj en verklig högtidsdag för hela familjen. Pappa klädde upp sig i finkostymen och mamma i en nystruken vårklänning och sedan promenerade vi ”ner till stan”, som vi sa för att delta i sossetåget. Efteråt gick vi hem och åt söndagsmiddag (inte sällan kalvstek med potatis och gräddsås) och kaffe och tårta. Det var så det var att leva i en stad där en överväldigande majoritet av invånarna arbetade i fabrik och röstade socialdemokratiskt.

På den tiden föll det mig aldrig in hur märkligt det var att det regerande partiet var ute och demonstrerade. Jag ställde aldrig frågan vad det egentligen var de demonstrerade mot, eftersom de ju själva satt vid makten. Och det gjorde inte mina föräldrar heller. Som uppvuxna i ett fattig-Sverige med statsystem, vägglöss och sex dagars arbetsvecka vid fabriken såg de det socialdemokratiska partiet som arbetarklassens räddare. 1 maj var en större högtidsdag än julafton.

Jag klandrar dem inte. Jag har tvärtom full förståelse och all respekt för deras åsikter, liksom jag har respekt för hela den arbetarrörelse som växte fram under det tidiga 1900-talet. Män och kvinnor som slet hårt i sitt anletes svett och som fick kämpa till tänderna för att få igenom reformer som vi idag ser som självklara. Hur kan man inte respektera deras hårda arbete?

Samtidigt är det ju ytterst märkligt att socialdemokraterna, som suttit vid makten under större delen av 1900-talet och som regerat mellan 1994 och 2006 och därefter från 2014 och in till dags dato, är ute och demonstrerar. Vad demonstrerar de emot, när de själva har makten? Vad demonstrerar de för?

Varför i hela friden demonstrerar socialdemokraterna överhuvudtaget på 1 maj?

Av samma anledning som kommunisterna i det forna Sovjet demonstrerade på 1 maj. Fasaden ska hållas uppe, helt enkelt, även om varenda människa ser igenom den. Och lika viktigt som det var för kommunisterna i det (enda) valbara partiet i Sovjetunionen att visa sin folklighet, och sin förankring i arbetarrörelsen, lika viktigt är det för socialdemokraterna. Det marscheras i takt, till tonerna av Internationalen, det viftas rött och det ropas slagord. Men det är bara ett spel för gallerierna. Socialdemokraterna har inte längre några band kvar till sitt förflutna, hur mycket de än försöker ge sken av det.

På vinden hos min morfar fanns mängder med gamla tidningar, som vi tog hand om när morfar fick bort 1979. Årgångarna spände från sent 1800-tal och framåt och genom att bläddra i dem kan man se arbetarrörelsens utveckling över tid. Bilderna på de stolta arbetarna, som i sina slitna men rena och välstrukna finkläder, marscherade med sina krav på rättvisa fick mig alltid att känna en djup solidaritet med mitt förflutna, med dem som gick före och som byggde upp den välfärd som jag och min familj nu tog del av. Mina mor- och farföräldrar och deras samtida.

Det händer fortfarande att jag tar fram dem och tittar lite i dem ibland, inte minst när det drar ihop sig till 1 maj. Men numera blir jag mest beklämd när jag bläddrar i dem. För vad hände egentligen med det parti som fördes fram av arbetarklassens stolta samhällsbyggare? Var finns deras respekt för de hårt arbetande män och kvinnor som gick före och banade vägen? Var finns respekten för det egna kulturarvet?

Den respekten är förlorad. Under decennier har socialdemokraterna varit stolta företrädare för den pk-ism i vilken det ingår att förringa och förneka den svenska kulturen och det svenska kulturarvet – och därmed förringar och förnekar de även arvet från arbetarrörelsen. Socialdemokraterna kan med andra ord vifta hur mycket som helst med sina röda fanor på 1 maj, men sanningen är att de helt har tappat sina rötter. Och om mina mor- och farföräldrar vaknade upp ur sina gravar idag skulle de aldrig sälla sig till socialdemokraternas demonstrationståg. De skulle kräva bot och bättring och ett slut på hyckleriet.

61 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Socialdemokraternas 1 maj-demonstrationer är ett spel för gallerierna

 1. Bo Svensson skriver:

  Men det var aldrig ”arbetarrörelse” som gjorde skillnad till det bättre. – Det ser man i tigerekonomierna i öster där även de utfattiga fick vara med om att tävla om jobben genom lägre lönekrav. – Tramsa till den fria lönebildningen skapar samma sorts problem som att försöka reglera prisbildningen på varor.

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   En delorsak till romarrikets fall var en skenande inflation (andra länder betalade högre sold) och då infördes prisstopp för att plebejerna skulle överleva. Olof Palme införde också en rad prisstopp. Historielös!?

   Gillad av 1 person

 2. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Bitte: ”bot och bättring och ett slut på hyckleriet”. Dvs det Socialdemokratiska.
  Verklig bot och bättring och slut på hyckleriet är inget som föds ur yttre krav. Utan endast en mer förfinad form av hyckleri, skrymteri.

  Därför är det lönlöst att hoppas på denna sinnesändring, ja andebyte hos Socialdemokratin. Och dess företrädare. Ty de TROR alltjämt att de står för det högsta goda och sanna för alla människor, varför de inte heller skyr några medel att genomdriva sin politik, oavsett folkviljan.

  Sinnesändring kommer av en genomgripande upplevelse av förkrosselse. Man ser sin skuld utan skygglappar, utan försvar. När ens tankebyggnader raseras av den genomgripande insikten att man är skyldig till något och felet ligger inom en själv. Först då är verklig bot och bättring möjlig.

  Socialismen, ja Socialdemokratin är ytterst ett väsen, en form av andlighet, bland andra religioner. Enda skillnaden är att Socialdemokratin är sin egen gud, sitt eget högsta goda.

  Gillad av 14 personer

  • Christer L skriver:

   ”Sinnesändring kommer av en genomgripande upplevelse av förkrosselse. Man ser sin skuld utan skygglappar, utan försvar. När ens tankebyggnader raseras av den genomgripande insikten att man är skyldig till något och felet ligger inom en själv. Först då är verklig bot och bättring möjlig.”

   Detta är alldeles rätt och mycket väl formulerat. Och därmed blir det svårt att föra en sådan här diskussion på allvar. Carl Jung menar att så snart en person blir uppladdad av affekt så försvinner självkritiken. Det går inte att diskutera under affekt. Och affekt följer konflikt. I konflikt söker man styrka i affekten. Att stå klar och lugn och modig är antagligen bättre, men vem klarar det när tillmälena viner i debatten? Insinuationerna hugger en i hälarna. När grunden sviktar under fotsulorna. I vår tid är det inte så akut, vi ropar inte på Gud hjälpe oss längre. Men vi sitter här vid datorerna och laddar. Då kommer erinringar som denna från Kolosserbrevetkap3 ”som ett brev på posten”, en säker påminnelse. Fast inte Post Nord.

   Gillad av 2 personer

 3. Målare Björn Ingvar Söderstedt skriver:

  Socialdemokratins ”uppdrag” var i huvudsak att förhindra kommunismen och ”proletariatets diktatur” något ”arbetarparti” har socialdemokraterna aldrig varit.

  Gilla

 4. Aurora skriver:

  Den arbetande gräsrotsrörelsen dög för att bygga sin makt på. När det var klart och makten säkrad och genom ny valboskap dumpades de. Jag har svårt för din beskrivning av 50 ock 60-talets 1a maj-tåg att dina morföräldrar inte redan då kunde se igenom att de bara var den röda maktens verktyg. Och ännu svårare för din märkliga nostalgi att vilja återgå till det du nog menar ursprungliga. De har aldrig varit till för dinas bästa.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Nja, så längre Erlander var kvar så värdesattes det svenska näringslivet högt och Sossarna förde en skapande dialog med näringslivstopparna för att få ut mest nytta ur politiken och produktionen. Det tog tvärstopp under Olof Palme som förklarade krig mot näringslivet i bästa Fidel.Castro-stil; alla större företag skulle annekteras av fackföreningsrörelsen (lol) genom de så kallade Löntagarfonderna. Företagen slutade investera 1977-78 när de insåg att sossarna faktiskt menade allvar, IKEA flyttade till Holland, ASEA till Schweiz, och så vidare. Det tog kanske tre år efter 1978 innan hjulen började snurra sakta igen, men det dröjde mycket länge in på 90-talet innan sossarna drog tillbaka hotet. Och utvecklingen stannade av en tid, konkurrenter i andra länder kom närmare. Vi kan aldrig ta tillbaka de förlorade åren. Namn som Volvo och Hasselblad ägs nu av kineser. När kunderna har vant sig vid den tanken, så kommer snart produktionen att läggas i Kina också. Det har redan börjat, men kineserna har tålamod och rusar inte fram snabbare än tanken (som sossarna).

   Hamlet III:3 (1601)

   Gillad av 8 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Som ung var jag socialdemokrat, likas värde och allt det där. Försvar ”Jag fattade inte bättre”.
  Lite äldre och kanske klokare, så inser jag att dom säljer fultjack, en enkel lösning för att slippa smärta bara. Det dom säljer är en stor lögn, lögnen består i att man är ett offer och erkänner man sin synd och stämmer in i kören så ligger världen öppen. Titta på deras organisation i toppen sitter ”intelligens reserven” och snor Toblerone, tillbaka får vi korruption och världens förmodligen högsta skatter.
  Personligen så tror jag Sverige hade blomstrat utan socialdemokratin, utvecklingen har kommit och gått längre utan procentare och billiga charlataner i ledningen.
  Men det är bara min ödmjuka åsikt.

  Gillad av 10 personer

  • Björn skriver:

   Jag var också sosse under en period av ungdomligt oförstånd , men tröttnade när jag insåg att alla fuskande bidragstagare levde ett mycket bättre, bekvämare och rikare liv än jag själv gjorde som lågbetald brevbärare, 6(!) dagar i veckan! Det var extremt lätt att ”sjukskriva sig” på den tiden, något som jag själv aldrig kom på tanken att ”utnyttja”! Jag hade väl nån slags medfödd heder och anständighet på det området! Nu så här efteråt förstår jag att strategin från Palme o Co var att ”knyta upp” så många väljare som möjligt, genom att dela ut landets ekonomiska överskott som bidrag till höger och vänster! Överskott som annars skulle gått till infrastruktur och den gemensamma framtida välfärden i landet! (Vilket föredöme i världen Sverige kunde ha blivit!) När sen antalet svenska bidragstagare ändå inte räckte till för att helt säkra makten, bjöds alla världens potentiella in som ”förstärkning”! Mest välkomna var analfabeter och andra dysfunktionella som med garanti aldrig skulle bli självförsörjande, och livet ut kvarstå som tillbedjare av det ”generösa och goda” (S)! NU har vi ”facit”…….

   Gillad av 7 personer

  • Linden skriver:

   @GH
   Bra där, men tyvärr delar inte alliansen din åsikt. Hela sjuklövern verkar vara stöpta i samma form.
   SD ska jag tro på när jag sett vilka förslag de lägger och hur de röstar i riksdagen.
   Jag tillåter mig att vara skeptisk.

   Gillad av 2 personer

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Den svenska socialdemokratin är en del av vår historia inte minst för de av oss som växte upp i den svenska industrisamhället. S tillhör det förflutna ungefär som det gamla bondesamhället. De har blivit ett maktparti ungefär som högern för 100 år sedan och saknar förmåga eller intresse att ta sig an de frågor som är viktiga idag. Genom att med sina stödpartier driva fram en extrem och okontrollerad migration har de bidragit till att lösa upp nationen och förvandla den till en global enklav där allt färre känner sig hemma. Naturligtvis har 1 maj firandet förlorat sin mening. Under andra världskriget var 1 maj firandet också en nationell samling mot hotet utifrån. Idag gör man tvärt om – importerar hotet och tar sig an krigsförbrytarna.

  Gillad av 14 personer

 7. brrr skriver:

  Jag betraktar inte företrädarna för de olika partierna som sossar, moderater, centerpartister o.s.v., utan bara rätt och slätt som maktlystna giriga broilers. Vem som helst av dem kunde ha hamnat i vilket som helst parti. De företräder inte ”folket” eller sverige, de företräder sig själva och varandra och dem som har makten att låta dem stiga i graderna.
  Tror vi att de ska företräda någon idé eller ha något mål med hur sverige ska fungera, kommer vi bara att känna oss lurade.
  De använder ungdomsförbunden som språngbräda till att nå Riksdagen, och Riksdagen som språngbräda till att nå högstatuspositioner ute i världen. Det är bara de mest samvetslösa som ”lyckas”, de som slickar uppåt och sparkar neråt.
  De som tänker själva sorteras bort på vägen.

  Hög tid för total utrensning och omgörning från grunden. Tro inte för ett ögonblick att dessa hyenor plötsligt ska ”se ljuset” och lägga om kurs till något som är bra för sverige.

  Gillad av 11 personer

  • M Boberg skriver:

   Så är det rätt o slätt men minns en jobbare som sa att han kan tillhöra vilket parti som helst.
   Han som fixade Ikea till Hpa. Om det sedan var belöningen med en ministerpost? Blev väl även utnämnd till årets svensk i något sammanhang. Sen skickade dom 60 åringen på engelska kurs för en kvarts miljon. En rättvise fråga? Annars var det väl bra för stunden det han gjorde för sin (gles) bygd. Men dom som inte har kvalifikationer eller ett extremt rymligt samvete vet vad de ska satsa på. Svårt att hitta någon man inte föraktar men det är dessa kvalifikationer som är ett krav som ovan nämns om man ska platsa och inte bara i politiken.

   Gilla

 8. Röda ladugårdar utan ström och rivna fabriksskorstenar skriver:

  Det börjar inifrån och växer utåt. Vi ser det överallt. Växande ambitioner som tar över. Första steget blir den egna arbetsplatsen, och så orten. Man vill se framåt. Mer av utveckling. Högre lön. Bättre villkor. Inte bara en grusplan att spela fotboll på. Nu behövs även en idrottshall, som fungerar året om. Och fler sporter att utöva. Fler fabriker till orten. Mer inflyttning av människor. Vi behöver även ett köpcentrum. Varför inte också ett badhus. Med vattenrutschbana. Som lockar hit fler turister. Inventera alla sevärdhet i trakten. Och exploatera dem till det yttersta. De ger klirr i kassan. Varför inte också en egen flygplats med direktförbindelse till Stockholm? Vi måste bli mer lönsamma lille vän. Vi måste engagera oss i det riktigt stora, för att bli tagna på allvar. Vi behöver en motorväg. Ett snabbtåg. Annars går inte utvecklingen tillräckligt fort. Vi har inte tid att vänta på det uppväxande släktet. Att de skall ta över. Vi behöver därför importera utländsk arbetskraft. Sverige börjar bli väl trångt. EU måste få kraftigare muskler. Få växa till sig. Men utan att förringa Sveriges växande ambitioner. Som ett föredöme för andra. Det är vi som visar vägen. Går före alla andra. Där Palme slutade tar vi andra över. Även om det råkade vara en Moderat som utropade Sverige till en humanitär stormakt. Nu måste vi kämpa för hela mänskligheten. På varenda levande fläck på jorden. Vi är alla lika. Var vi än föds. Varför inte öka på migrationen. Det mänskligt gemensamma rötterna ligger ju i Afrika. Vi är egentligen alla afrikaner. Och alla kulturer är helt likvärdiga. Och bäst är det multikulturella samhället. Att hävda egna rötters överläge är besläktat med rasism. Att känna mer för det svenska förvandlar dig till nazist. Att hissa en svensk flagga utgör ett tecken på populism och högerextremism. All nationalism är farlig. Särskilt den svenska. Utvecklingen tuffar nu på. Ut och demonstrera. Helst mot hela världen. Vägen framåt består enbart av rättigheter. Skyldigheter hinner vi inte med. Vi trivs bäst i en rotlös värld. Säger förstå-sig-påarna. I ett land där Alice i underlandet idag överträffas med råge av Greta. Med sin klimatskam. Som ivrig som en bäver flyger mellan olika evenemang. Flygskammen får hållas tillbaka. Vissa offer måste ju ändå göras. Men de röda flaggorna har vi kvar. Dom tar vi fram 1 maj. Det är internationellt och solidariskt, på ett rättframt sätt. Vi har numera fått en annorlunda närmiljö. Att ta tag i. Nu engagera vi oss för IS-återvändare. Och deras barn. För hur skjutningar på öppen gata skall minska. Om det stigande sexuella våldet. Om man är inte är politiskt korrekt. Vår oro sträcker sig långt ut i världen. Oro över kriser som journalister rapporterar hem om – från världens alla hörn – skall även bli till ditt bekymmer. Gamla tiders slavhandel är numera en skuld du själv ärvt. Rent personligt. Arvsynden har återuppstått i modern tappning. Vi har numera kommit långt från valkiga nävar i äldre tiders fabriker. Och från råmande kor som ropade ut att juvren var spända och mjölkstinna. Från kor stående i gamla tiders röda ladugårdar. Utan elektricitet. Om allt ovan har de nya migranterna ingen kännedom. För dem är Sverige ett ny-starts-land. Ett historielöst land. Fyllt av enbart rättigheter. Ett nydukat smörgåsbord. Det nya Sverige är här. Vi har fått som vi vill.

  Gillad av 20 personer

 9. Hortensia skriver:

  Förringa, förneka och förnedra svensk kultur har socialdemokraterna sannerligen lyckats med, Bitte, men tack för din berättelse som frammanade lyckliga barndomsminnen med solglitter i daggvått gräs och tonerna från bruksortens morgonpigga musikkårs förstamajtåg på avstånd.

  Gilla

  • Dnam skriver:

   Vidrigt. Så måste indoktrineringen ha börjat, man approprierade vårsolen i daggen. Med en sådan start, daggen blir politik, kan man förvånas över att vi nu är på väg mot ett vänsterislamskt 1984?

   Jag ryser.

   Gillad av 4 personer

 10. elfyma+ skriver:

  Arbetarrörelsen behandlades i begynnelsen på samma sätt som nutidens opposition SD och AfS.
  De fick då hålla sina möten utomhus eftersom ingen borgare ville hyra ut sina lokaler åt dem.
  De byggde då egna samlingslokaler, Folkets Hus, som numera är skattefinansierade och ska därmed vara öppna för allmänheten.
  https://www.corren.se/nyheter/motala/sd-stangs-ute-fran-folkets-hus-om5825027.aspx

  Idag får politiska meningsmotståndare inte hyra offentliga skattefinansierade lokaler i kommuner som styrs av den forna arbetarrörelsens svans Socialdemokraterna.
  AfS får inte ens stå vid en tom parkeringsplats och tala om S-regimen får bestämma.

  Och som om inte detta är nog.
  S-regimen försöker dessutom stänga ner det fria ordet på internet för sina meningsmotståndare genom att skattefinansiera åsiktspoliser och genom att kräva censur på nätet, samtidigt som de har mage att anklaga Kina och Nordkorea för samma sak.

  Socialdemokaterna har utvecklats till en maktkorrumperad organisation som bara gynnar sig själva. Vi som deltog i Folkets Demonstration mot S-regimen blev ständigt utmålade som ”nazister” , ”extremister” etc istället för att bemötas med sakliga argument.
  https://varjager.wordpress.com/2016/03/20/kommer-folkets-demonstration-att-overleva/

  Gillad av 14 personer

 11. Jan Andersson skriver:

  En sossepamp från en liten bruksort fyllde femtio. Någon kvicktänkt kontaktade musikkåren för att de skulle uppvakta med Stars and Stripes tidigt på den stora dagen. Det gjorde de gärna, men tyvärr en dag försent eftersom de med avsikt hade getts fel datum…

  Gilla

 12. Aha skriver:

  Sossarnas resa från arbetarparti till bidrags- och invandringsparti är sorglig. Istället för att följa med arbetarna när de växlade uppåt till tjänstemän kom man att fastna hos de som inte var statsbärande. Dessa borde man ha släppt till andra partier.
  Med facit i hand borde de också ha släppt de rigida lönekraven som kom att slå ut våra basindustrier till låglöneländer, låglöneländer som nu ägnar sig åt högteknologisk tillverkning. Så är det åtminstone inom varvsindustrin.
  Sverige var en gång ett unikt ingenjörsland med mångfald av industrier. Arbetarrörelsen lyckades inte vara del i detta så att industrierna utvecklades för att klara låglönekonkurrens.

  Kvar står nu skelettet av en mäktig organisation som gör sig större än den är. Många av deras arbetaranhängare har flytt och röstar på andra partier. Partiet företräds av politiska broilers. T.o.m. LO har valt en ordförande som ingen arbetserfarenhet har, en ordförande som dessutom är globalist. Är det något som påverkar arbetarnas villkor till det sämre så är det global låglönekonkurrens.

  Det verkar som om sossarna har gjort sitt, åtminstone har de med råge passerat zenit.

  Gillad av 2 personer

 13. Dnam eksnad skriver:

  Östman noterade att jag aldrig varit svensk, jag tror det träffade prick. För det Bitte beskriver har ALDRIG varit min verklighet. Jag har alltid uppfattat Sverige från sidan utan att förstå det fullt ut eftersom man inte kunde läsa eller höra mitt perspektiv någonstans. Det fanns en sanning, statens. Jag minns när jag skulle rösta som ung att INGEN representerade mig, men allra minst socialdemokraterna, det jag såg var konformism och ett bugande för makten och framförallt, ofrihet. Det var nog därför jag blickade mot USA och dess myter och lämnade Sverige så snart jag kunde, #jagstodinteut.

  Idag är det ännu värre, men jag ser en helt rak linje från det Sverige jag växte upp i på 70-talet och idag, ett land fullt av nickande robotar eller arbetsmyror som inte tänker själva och när nu arbetsmyrorna blandas med soldatmyror så går svenskarna lik förbannat där med sitt barr till stacken.

  Detta är vad jag alltid associerat med 1 Maj:

  Gillad av 6 personer

  • Ofrivillig svenska skriver:

   DNAM, det du beskriver är precis som jag alltid har känt ang. riket & folket, tack för att du så elegant och kortfattat satte ord på min egen upplevelse av detta land ! Pga ovanstående har jag mkt svårt att förstå alla dessa nostalgiska skrivelser om Sverige under tidigare decennier, oavsett vid vilket årtionde nostalgikern drar gränsen.

   Gillad av 2 personer

 14. Claudia de Longueville skriver:

  Första maj skall dumheten och enfalden återigen begära förtroende.
  Maktmissbrukarna vill ha aktning och respekt.
  Det galna slöseriet och misskötseln av landet skall förlåtas.
  Folket skall hysa fortsatt förtröstan och tillit för dem, som leder nationen.
  Undersåtarna skall ha överseende med förfallet, fadäserna och klantigheterna.

  Riksöverhuvudet vill att folket solidariskt ställer upp för att reducera följderna av vanstyret och de irreparabla missgreppen.
  Samma gravt inkompetenta gäng, som orsakade kollapsen vill nu få folkets tillit, att reda upp allt igen.

  De invällande massornas tryck på rikets alla institutioner är redan nu formidabelt.
  Systemkollapsen och integrationsfiaskot är sedan länge här, men man fortsätter likväl, att vråla för full hals, om det underbara med obegränsad folkimport.
  Försöken med att mörklägga följderna av den galna migrationspolitiken blir allt mer desperata.

  Asylkatastrofen är en vettlös ockupation, som sorgligt nog plågar och bryter ner riket även etniskt och kulturellt och över vilken de styrande förlorat herraväldet.
  Den högst ansvarige uppträder, som om det inte skulle finnas minsta moln på hans himmel.

  Man kan inte bli annat än bedrövad och upprörd över sakernas tillstånd i detta stackars plågade land.
  Klantarna, som styr riket kan naturligtvis varken stava till ekonomi eller matematik.
  Värre är dock, att de tycks helt renons på vanligt bondförstånd.
  Det är för sorgligt, men Sverige står att finna i en belägenhet, som är absurd.

  Att det skall vara så svårt, att skåda verkligheten och inse sanningen.
  Följderna av det djävulska invandringsexperimentet blir bara värre.
  Det finns ingen hjälp att få.
  Det finns ingen lindring, ingen tröst och inget skydd för det marterade folket, så länge som de politiska ogärningsmännen vägrar att se de ödesdigra och för nationen närmast dödliga realiteterna.

  Det finns ingen lisa för svenskarna, vare sig till kropp eller själ, så länge som verklighetsförfalskarna styr nationen.
  Klåpare och fuskare, som inte vill förstå allvaret eftersom de inte har minsta aning om hur rikets gigantiska problem skall lösas.

  Olusten och våndan är ständigt närvarande i det blödande konungariket och det är nog många, som kämpar för att behålla åtminstone ett uns av hopp.
  En ringa förtröstan i, att de politiska skurkar som drivit Sverige till avgrundens rand, en dag skall få sitt rättmätiga straff.
  Att enfalden och inskränktheten inte skall segra

  Gillad av 10 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   CLAUDIA DE LONGUEVILLE: ”Första maj skall dumheten och enfalden återigen begära förtroende.
   Maktmissbrukarna vill ha aktning och respekt.
   Det galna slöseriet och misskötseln av landet skall förlåtas.
   Folket skall hysa fortsatt förtröstan och tillit för dem, som leder nationen.
   Undersåtarna skall ha överseende med förfallet, fadäserna och klantigheterna.”

   Dina ord är ikoniska. Tack!

   Gillad av 1 person

 15. Fredrik Östman skriver:

  ”Män och kvinnor som slet hårt i sitt anletes svett och som fick kämpa till tänderna för att få igenom reformer som vi idag ser som självklara. Hur kan man inte respektera deras hårda arbete?” — Det är ju just det. Världen skapades inte den dagen Arbetarerörelsen uppstod. Män och kvinnor slet hårt i sitt anletes svett för att få till det fantastiska lyxsamhälle som Bitte Assarmo beskriver som elände, statarväsen och betalda osjälvständiga arbeten i en industri som skapar rikedom och konsumtionsvaror. Men arbetarrerörelsen valde att INTE respektera deras hårda arbete. Den valde att göra dem, och hela mänsklighetens historia, och verklighen själv, till sina svurna fiender.

  Arbetarrörelsen ställde sig och de arbetarskaror den engagerade på ondskans sida.

  Gillad av 3 personer

 16. Hovs_klipphällar skriver:

  Bra synpunkter. Det går inte att föreställa sig Sverige under 1900-talet utan socialdemokraterna. De har haft en enorm makt — på gott och ont. Numera mest på ONT.

  Sossarna har fyllt funktionen att ge folk en religionsliknande rörelse att tro på — i konkurrens med Svenska kyrkan och olika frikyrkor.

  Ur detta har sossarna hämtat sin kraft, att de tämjde kommunismens eldsprutande drake och gjorde den relativt ofarlig. Men ändå kraftfull, något att hänga upp folks drömmar på. Himmelriket på jorden, liksom.

  Genom den tekniska utvecklingen har vi numera bekvämligheter som inte ens kungar hade förr.

  Sossarna tar gärna åt sig äran för detta.

  Personligen har jag aldrig gillat sossarna. Tyckte de hade för mycket makt, kort sagt. Föraktade deras naiva framstegstro och deras uppkomlingsmentalitet.

  Och nu… vill de förstöra vad vi byggt upp, som när ett barn roar sig med att rasera ett torn byggt av Lego-klossar…

  Gillad av 2 personer

 17. W skriver:

  På senare tid har två debatter om organisationsförbud rasat parallellt. Det har gällt Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Islamiska staten (IS). I praktiken har dock IS-terrorister fått fri bostad och försörjning, samtidigt som NMR i allt väsentligt förbjudits.
  https://www.nyatider.nu/nmr-kan-forbjudas-men-inte-islamiska-staten/

  I Sverige är det omöjligt att kriminalisera deltagande Islamiska staten, eftersom den i svensk lagstiftning klassas som en förening. Och eftersom det är föreningsfrihet kan bara individuella brott straffas som begåtts i IS tjänst. Det är därför alla IS-krigare som nu vill (åter)invandra påstår att de bara bakat bröd eller kört ambulans.
  Det är lätt att se inkonsekvensen. Det blir än mer slående med tanke på det bestialiska barbari som IS med frenesi ägnar sig åt, samtidigt som NMR-medlemmar anses begå brott på grund av att den organisation de visar sympati för vill ”att raser ska hållas åtskilda”, som det står i polisens förundersökning.
  Det är uppenbart att den avgörande skillnaden är att medan IS ”bara” mördar vanliga civila – i Mellanöstern och Sverige – så riktar sig NMR direkt mot makthavare och pekar ut dem som folkförrädare.

  Gillad av 1 person

 18. Christer L skriver:

  Mitt intryck: Första maj-tåget blir mer och mer som ett begravningståg. Något stort i ett dimmigt förflutet som firas. Trummorna säger sanningen, lyssna på trummorna. Strikt formaliserade politiska tal om rättvisa och jämlikhet, och ett ledargarnityr som utstrålar en längtan bort härifrån. Våningen på Manhattan, huset i Massachusetts, villan i Viken, sommarslottet på skärgårdsön…

  Gilla

 19. Samuel af Ugglas skriver:

  ”1 maj närmar sig och som alltid känner jag någon sorts pirr i hjärtat”? Konstigt ställe.
  En av de få dagar på året jag kan arbeta ostörd.
  Glad Påsk innan dess!

  Gilla

 20. Rikard skriver:

  Hej.

  Du har inte fel, men du glömmer en annan faktor för varför man skall demonstrera: det finns en scen, och en huvudperson i dramat, så varför riskera att den platsen fylls av någon annan om den lämnas ledig?

  Därför demonstrerar det nationella socialistiska arbetarepartiet SAP, LO:s politiska gren.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 21. akelaslair skriver:

  Härligt med gamla tidningar. Ett arv jag önskar att jag hade. Nästa gång du bläddrar i dem, kan du då titta efter hur vanligt det var med bränder på parkeringar (för skrindor och andra hästdragna fordon antar jag), våldsbrott mot kvinnor, rånade barn och ungdomar etc. Detta med tanke på kommentaren ”det har alltid varit så här” som dyker upp då och då.

  Gilla

 22. Dnam eksnad skriver:

  För mig är det helt surrealistiskt att läsa Bittes artikel, allt jag hatar och alltid hatat har hon alltså älskat, och nu när allt manifesterat sig som socialdemokraterna ville, som Bitte okritiskt älskade, så skall man ena dagen klaga på konsekvenserna som man själv röstat på och marscherar för, andra dagen skall man välja och vraka, och tredje, ja så skall vi vara nostalgiska över själva upptakten till det helvete vi nu ser. Vi har mycket litet gemensamt tror jag om det enda som puttat Bitte och andra som hon i en uppfattat ”konservativ” riktning är att hon inte vill vidkännas resultatet av sina egna ideal. Det är liksom inte nog att inte gilla IS och våldtäkter, de kommer någonstans ifrån.

  Surrealistiskt. DGS blir nostalgiskt vid första maj.

  Gillad av 2 personer

 23. Östanskog skriver:

  Låt mig ändå nämna en sosse som tjänar min uppskattning: kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, Eskilstuna. Han vågar trotsa Hells Angels -gubbar, vågar försöka stoppa tiggeriet, motsätter sig partiledningen i frågan om IS-gubbar. Nästa S-statsminister om vindarna vänder? Göran Bigg-Boss Persson kom ju från grannstaden Katrineholm.

  Gilla

 24. BjörnS skriver:

  Socialdemokraterna har i allt högre utsträckning präglats av maktinnehav än ideal. Deras förmåga att kraftfullt hå i opposition mot sig själva är legendarisk. Att Thorvaldsson är LO-ordförande och går i täten 1:a maj är hysteriskt – sällan har någon haft mjukare händer och rundare mage än ”Poppmätt” Thorvaldsson.

  Jag är själv konservativ men har djup respekt för det gamla S. Där fanns ett bildningsideal, gör plikt innan Kräv din rätt och en socialkonservatism. Dagens S har inget av detta. De är makthungriga politrucker utan känsla för, eller kontakt med, sina väljare. Det är ett patetiskt skådespel.

  Gillad av 2 personer

 25. Jan Andersson skriver:

  Min kompis var ute på torget i stan för många år sen, riksdagsvalet närmade sig och två figurer från en S-valstuga prejade honom. Det var år helsike fel på på de mesta, men om han röstade på sossarna så skulle de minsann fixa alltsammans till hans och alla andras stora glädje.

  Han frågare: ”Vilka är det som har regeringsmakten?”.

  De kråmade sig och svarade belåtet: ”Det är vi !”.

  Han svarade: ”Va fan gör ni inte åt problemen då för, varför har ni inte redan löst dem?”.

  De blev mycket ilskna då.

  Det är typisk sosseretorik: alla problem skall de lösa I NÄSTA mandatperiod, bara vi röstar fram dem. Men det händer inget mer än att pensionerna urholkas, skatten stiger och nya problem tillkommer.

  Gilla

 26. P I Persson skriver:

  En vanligt förekommande fråga hos högern. ”Varför demonstrerar sossarna när de redan har makten”. Men frågan ingår i det politiska spelet. Alla vet ju varför. Det demonstreras för att man vill att samhället och levnadsförhållandena ska bli bättre oavsett vem som ”har makten”.

  För resten, vem har makten av idag ? Det är ju de borgerliga. C och L fick igenom nästan allt i Januariavtalet. Låt vara att det var S som skänkte dem det, men det är ju fakta. Detta om den politiska makten.

  Vem har den ekonomiska makten ? Ja inte är det sossarna iaf. Det är storfinansen och kapitalisterna. Den makten har de alltid haft, även när S var socialdemokrater.

  Sedan så känner jag ändå igen mycket av det som TS skriver. Hur det förr var självklart att det arbetande folket stödde S, som var arbetareklassens parti. Men att situationen är annorlunda idag. Och hur det svider. Inte för att motståndarna ärligt slagit dem, utan för att partiet självt har givit upp sina ambitioner och mer eller mindre skänkt bort sin makt. Löfvén säger ju själv rent ut att S ska vara ett mittenparti.. Och han har fått sin vilja igenom.

  Något hände åren efter mordet på Palme. Kanslihushögern, nyliberalerna eller vad man vill kalla dem tog över. Och partiet förborgerligades. Helt plötsligt skulle man börja på att avreglera och privatisera, vi skulle in i EG, Folkhemmet skulle monteras ned osv. Samhällsomdaningen i borgerlig mening har gått längre än i nästan alla andra länder, t o m de uttalat borgerligt styrda, det ser man inte minst på synen på vinster i välfärden, där vi är närmast unika.

  Men vi som lider av detta går ju naturligtvis inte ännu längre till höger, vi söker naturligtvis vårt hemvist till vänster om S. Något annat skulle vara helt obegripligt.

  Vi går till vänster, inte för att de flesta av oss skulle vara kommunister, utan för att vi, i motsats till partiet, fortfarande är socialdemokrater.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.