Richard Sörman: Varför jag skrev om svenska mäns våld mot kvinnor

Richard Sörman

Jag skrev nyligen ett inlägg här på Det Goda Samhället om svenska mäns våld mot kvinnor.

Texten väckte en viss förundran. Har Sörman blivit vänster-pk-ist? Varför talar han om ”svenska mäns våld mot kvinnor” när även kvinnor slår sina män (dessutom finns den psykiska misshandeln) och när problemet med mäns våld i nära relationer antagligen är större inom etniska grupper där kvinnan har lägre status än i den svenska? Har Det Goda Samhället sällat sig till flocken och börjat jaga vita heteromän?

Så här är det. Jag skrev om ämnet för att jag tillåter mig ha förväntningar på den svenske mannen. Jag skrev om ämnet för att den svenske mannen, eller den svenska manligheten genomgår en kris och eftersom det faktiskt är skärpning som gäller.

Texten handlade inte så mycket om mäns våld mot kvinnor som om nödvändigheten för svenska män att rikta sin kraft mot rätt mål. Och rätt mål är definitivt inte egna kvinnor och barn. Visst, vi har ”hedersvåldet” inom vissa invandrargrupper, men i grund och botten kan jag känna att det inte är mitt problem. Det är de berörda invandrarnas problem och de får se till att lösa det själva. Vi kan inte ta hand om hela världen och vi kan heller inte göra om hela världen. Vi kan säga att i Sverige kommer män som kastar ned sina döttrar från balkonger att spärras in i fängelse och att vi helst inte vill ha människor här som gör det, men det är inte ett problem jag känner att det ligger på oss att ta itu med. Hedersvåld är ett fenomen som inte har någonting med mig och mitt liv att göra och jag tänker inte göra det till mitt huvudbry. Som svensk har jag min egen historia att ta hand om. Det är den som oroar mig. Låt oss se till våra egna problem. Låt oss först ta hand om the man in the mirror.

Jag har redan skrivit en text om den svenske mannen där jag uppmanar honom (uppmanar oss) att ta ansvar för vårt land. En gång förknippade vi svenska män med redlighet och kraft. Hur är det nu? Är man stolt över att vara svensk? Jag vet inte.

Det är lätt för oss svenskar att förlita oss på historien: saker och ting brukar ordna sig. Patrik Engellau har i flera artiklar här på Det Goda Samhället skrivit om hur moderna svenskar reflexmässigt tänker att allt till slut blir bra. Kanske för att vi haft det bra så länge, för att vi är fredsskadade eller för att vi är vana vid att överheten och statenordnar allt till det bästa. Men kan vi verkligen luta oss tillbaka den här gången också? Handlar det bara om en tillfällig kris? Jag tvivlar.

Det är sant att många redan agerar. Många tänker själva. Många har sedan länge slutat lyssna till den sövande sagan om Sveriges strävsamma resa framåt mot jämställdhet, jämlikhet och rättvisa. Alla kommer bli bra bara vi drar åt samma håll och inte gör någon skillnad mellan människor! Många har slutat lyssna på den så destruktiva utopin, men inte tillräckligt många. Så hur ska vi göra för att fler ska vakna ur hypnosen?

Hur befriar vi våra unga pojkar ur den indoktrinering de utsätts för i skolan? Hur rycker vi upp unga killar som passiviserats framför dataspel och pornografi och som aldrig kommer göra militärtjänst eller ta körkort? Hur skakar vi om alla de män som fortfarande formar sin världsbild utifrån monotonin på SvT och Sveriges Radio? Hur får vi alla välmenande unga män som vill göra det rätta att förstå att Sverige inte kan rädda världen vare sig från klimatförändringar eller ondska och lidande? Hur får vi välutbildade och kloka män att inse att vår manliga stolthet inte bara kan bestå i förnumstigt överseende med alla de andras svagheter men att även vi måste sätta gränser? Det är sant att en bra man praktiserar generositet, överseende och gästfrihet, han är inte snar att döma, men ibland måste även han markera sin integritet.

Som sagt. Många försöker. Vi får alla bidra efter talang och förmåga. Men just nu känns det som att det inte räcker. Vi behöver hitta tillbaka till redbarhet och stolthet. Och framför allt måste vi få fler av alla dem som mest följer flocken och gör som alla andra att känna att det återigen är integritet och självaktning som gäller. Vi måste få tänka på oss själva.

Men återigen: Hur ska det gå till?

Ärligt talat har jag ingen aning. Det är väl bara att kämpa på. Var och en på sitt sätt. Alla som har goda idéer är välkomna att dela med sig av dem.

En sak vet jag dock. Och det är att detta är vår kris, det är vi som fallerat, och det är vi som måste ta oss ur det här. Vi behöver styrka och mod, men också klarsynthet, redlighet och förnuft. Man ska alltid ösa ur sina egna tillgångar, utnyttja sina egna fördelar.

I det perspektivet är det rimligt att uppmana de svenska män som slår sina kvinnor (och de finns) att rikta sin kraft mot något annat, att bevisa sin frihet och manlighet på annat sätt än att misshandla dem man egentligen ska beskydda.

Självskadebeteenden har vi haft nog av i Sverige.

48 reaktioner på ”Richard Sörman: Varför jag skrev om svenska mäns våld mot kvinnor

 1. Fredrik Östman skriver:

  Aha. Så du försöker beskriva ett fenomen som du inte får omnämna med ord. Det är en silhuett. Meddelandet är det som du inte har skrivit, det som omskrivs av din text.

  Att svenska fäder konstigt nog inte tar ett allvarligt samtal med sina döttrars utländska våldtäktsmän.

  Det var också en silhuett, bara något tajtare tillskuren.

  Gillad av 4 personer

   • Dnam skriver:

    Exakt, denna man befann sig inte i fiendeland som vi gör, där förrädare styr, att uppmana till dylikt i Sverige idag är naivt över alla gränser. Vi hade ett fall nyligen där ett MC-gäng tog saken i egna händer, men straffet var ändå milt och förövaren överlevde och staten kommer så klart att använda sina fulla resurser att komma åt de som gav den pedofila våldtäktsmannen en läxa. Att en vanlig familjefar eller ett par fäder skulle ge sig på detta, ja det är ju bara dumt. Sådant kräver erfarenhet, träning och organisation.

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag menar förstås att detta är oväsentligt. Man måste göra det man måste göra. Konsekvenserna är andras ansvar. Om jag stillatigande låter min dotter våldtagas har mitt liv ingen mening längre. En man måste göra det en man måste göra. En annan jänkare som mördade en våldtäktsman fick livsstid eller dödsstraff. Han är likväl nöjd, och det är den riktiga attityden.

    Gillad av 7 personer

   • Dnam skriver:

    Jo Fredrik, a mans gotta do, men det kräver som sagt träning för att inte bli fullständigt patetiskt, mitt exempel från barndomen, att i ilska över att de dumma barnen kastade isbollarna i snöbollskriget springa rakt in i svärmen och få nyllet fullt.

    Det kräver förberedelse och träning och samarbete.

    Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   Fredrik Östman och Holger Danske, ni försvarar er mot Sörmans uppfordran. Varför inte bara hålla med och förstärka, det är frågan?

   Gilla

 2. brrr skriver:

  Ja, heder betyder något HELT annat för européer än för dessa klankulturer, och deras hedersvåld mot varandra är inte vårt ansvar. Däremot är deras hedersvåld mot oss ett stort problem.

  Beträffande svenska ungdomar, kanske främst killar men även en hel del tjejer, vore kanske ”sommarskola” en möjlighet? Att komma samman under gott ledarskap och ges kunskaper och insikter som gör att man kan gå med rak rygg och rent samvete vore en god början.

  Gillad av 2 personer

 3. gmiksche skriver:

  Jag tror att uppfattningen om hur många svenska män som slår sina kvinnor är nog rätt så överdriven. Men det en ren gissning från min sida. På samma sätt som antalet våldtäkter som numera innefattar när någon (ingen nämnd, ingen glömd) vidrör en kvinnas lår under bordet. Å andra sidan tror jag att uppfattningen om antalet kvinnor som psykiskt terroriserar sina män är nog rätt så underskattad. Men det är en ren gissning från min sida,

  Utifrån mitt antagande blir den skara svenska män som ska rikta sin kraft mot något annat än sina kvinnor således inte den styrka man kunde önska sig. Vad göra? Givetvis att uppmana alla svenska män att rikta sin kraft mot något annat, oavsett om de har vanan att slå sina kvinnor eller ej. Samt uppmana de kvinnor som under #MeToos fana ger sig på den svenska manligheten att sluta med sitt självskadebeteende.

  Gillad av 2 personer

 4. Aurora skriver:

  Tanken är nog god. Men vissa aspekter saknas. Jag har ofta märkt att information riktas till de grupper som redan vet och som inte är de som begår felaktigheter. Ev.vis envisas men hela tiden att tala om för svenne hur fin religion islam är. Varför? Tala om det för de hatande jihadisterna, hedersmördarna, homofoberna eller svennesegregationsförespråkarna. Ja. svenska pojkars utveckling vad avser kvinnovärderingar är i fara. Jag ser bland skolungdomar hur invandrade islamkulturella inslag tillåts ta allt större utrymme. I jargong och ’macho’/’respekt-uttryck som eviga handskakningar varje gång man träffas. Ibland nästan maffialiknande ceremonier. Och allt vanligare bland svenska svenne-ungdomar är uttrycken walla, bror och insallah.

  Gillad av 6 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Aurora — Visst. Och för övrigt är ju islam alls ingen fin religion, utan tvärtom en hatisk mordlysten sekt.

   Endast förrädare kan påstå något annat — sådana usla förrädare som numera styr över det som var vårt land, och som hela tiden söker hjärntvätta oss med sina onda lögner.

   Gillad av 3 personer

 5. Elof H skriver:

  ” En gång förknippade vi svenska män med redlighet och kraft. ”

  Ok, men vad är det en man med redlighet och kraft förväntas göra mer exakt och kan det ge något resultat?

  Min teori är att landets offentlighet tagits över av svaga och veka män och kvinnor som genom ett långt gnetande lyckats rigga systemet till sin fördel. Redlighet och kraft betalar sig i det privata näringslivet, där återfinner du de människorna. I politik och offentlighet gäller helt andra premisser. En person med kraft och redlighet stoppas effektivt av de svagas sammansvärjning.

  Gillad av 10 personer

  • Dnam skriver:

   Precis så, jag har i min karriär agerat med redlighet och kraft, och haft rätt, med stora vinster och positiv utveckling för den organisation jag var aktiv i som resultat, bara inte för mig själv, för de hycklande grupptänkande egoisterna styr, och de uppvisade stor kreativitet och stor uthållighet att ignorera, smutskasta, sätta krokben och på alla sätt skada budbäraren och hans allierade. Vi lever en tid där de som har redlighet och kraft motarbetas från statsministern och nedåt, se bara vad Löfven gjorde med Janouch.

   Gillad av 8 personer

 6. I en rank båt skriver:

  Ofta råder samstämmighet här på DGS. Får man för en gångs skull bli lite provokativ. Så där lagom primitivt och manligt.

  Jag tillåter mig ha förväntningar även på den svenska kvinnan. Skärpning gäller. För både män och kvinnor. Om nödvändigheten att rikta kraften mot rätt mål.

  En gång förknippade vi svenska män med redlighet och kraft. Rentav mannamod. Men det är nu länge sedan. Nu har den svenska kvinnan fått den man hon så länge trängtat efter. Den tämjde mannen är äntligen här. Han med nappflaskan i ena handen och skiftnyckeln i den andra. Men det är inte bra ändå.

  Nu delas en del sämre råd ut i texten ovan.
  Att kvinnor som far ut från höga balkonger, inte alls utgör vårt problem. Att hedersvåld bara är ett fenomen, bland övriga i marginalen. Samtidigt efterfrågas hur vi får välutbildade och kloka människor att inse att vår inställning till andra människor inte bara kan bestå i ett förnumstigt överseende?

  Jag får inte riktigt ihop detta. Likgiltighet ena stunden. Starkt engagemang i nästa ögonblick.
  Är det så det mångkulturella samhället måste se ut?

  Att vi sitter på vår egen lilla filt, och dricker kaffe och saft, tillsammans med de egna barnen, medan en främmande kvinnokropp dunsar ned intill oss på gräsmattan invid. Att svenska män skall peta ut navelluddet ur den egna naveln, medan allt detta sker?

  Varför alls skilja på män och kvinnor, om det enbart hör hemma i en svensk kontext?

  Sveriges strävsamma resa framåt mot jämställdhet, jämlikhet och rättvisa inom ett multikulturellt samhälle, verkar ha blivit oss helt övermäktigt.
  Både för kvinnor och män. Vi sitter nog i samma ranka båt.

  Gillad av 5 personer

  • Dnam skriver:

   Precis, likgiltighet ena stunden, starkt engagemang nästa.

   Ett ämne som jag anser vara diskuterat för lite är det om kvinnors märkliga inre symbios mellan grymhet, hyckleri och egoism. Mäns grymheter är ofta explicita och män bär skulden för allt våld och alla krig säger vi, men vi är ju samma art, vi har samma gener, så hur manifesterar sig kvinnors grymhet? Varje man är född och uppfostrad av en kvinna. Är det inte ett allt sämre samhälle vi ser ju mer makt kvinnor får? De anmälda våldtäkterna har gått från 400-7500 från 1975-2018 och våldtäktsgrafen kan läggas över grafen för allt mer explicit kvinnlig makt och militant feminism.

   Jag har aldrig sett det beskrivet men det verkar på mig som om kvinnor alltid sätter sig själv överst, och anpassar sin logik efter det, och inte lastar sig själv med självanklagelser, och det är denna kvinnliga princip, inte manlig redlighet och kraft, vi ser manifestera sig i samhället idag.

   Gamla mormor älskar katter och bryr sig så om sina småfåglar och matar dem hela tiden, med resultatet att fler småfåglar stryker med i hennes trädgård än alla andra grannar lagt samman. Ser hon det sambandet?

   Gillad av 5 personer

   • En katter bland ... skriver:

    DNAM – Jag tror du närmat dig något väsentligt, men som är svårt att samtala om – i den polariserade värld vi råkat hamna i – i och med feminismens stora segertåg.

    Var man än, i tid och rum, undersökt olika samhällsförhållanden, så har kvinnor och barn satts i centrum. De har alltid utgjort den viktigaste länken mot framtiden.

    Men samtidigt har detta centrum aldrig svävar fritt från ett yttre skalskydd. Även om det funnits kvinnliga försvarare har de fallit på männen lott att bygga ett aktivt yttre försvar, runt det mer moderliga.

    Även om gener kan uttryckas rakt och enkelt, så uttrycks gener oftast i samklang med varandra och miljön.

    Men det innebär inte att manlig och kvinnlig disposition blir likvärdig. Hormonsystem påverkar val och inrikting, i vad man tar sig för. Trots personlighetsskillnader.

    Det emotionella spektret spelar inte riktigt samma melodi inom de båda könen. Särskilt ses olikheter i beteenden och känslor som riktar sig mot barnen, och övrig kvinnlig närhet.

    Männen rör sig friare längre ut än i ett centrum. Lär sig lita till kvinnlig kontinuitet, när de befinner sig långt bort.

    Men både närhet i ett centrum, och det yttre perifera behövs. De utgör en slags siamesiska tvillingar. Och är i praktiken hårt bundna till varandra – i ett ömsesidigt beroende. Vars samlade innehåll bildar något enhetligt. Men som inte är lika fördelat.

    Könsskillnader är så tillvida ingen fri konstruktion. Som består av modellera, som man knåpa till vad man vill. För att passa in i en ideologiskt väl utarbetade teoribildning.

    En tidstypisk Postmodernistisk teoribildning tar sig aldrig in i mer basala hormonsystem. De gör sig blinda för den. Postmodernisten acceptera enbart miljömässiga konstruktioner. Och ställer sig därför utanför ren vetenskap.

    I ett försvar av ett centrum kan kvinnlig dådkraft gå minst lika långt som männen i sitt förvar. Men med andra medel. Kvinnlig styrka inom en by är väl så stark som männens. Kanske även starkare.

    Men att skifta plats genom att sätta kvinnorna i den yttersta försvarsposition, och männen tätt intill barnen, har i princip inga mer ursprungliga samhällen någonsin gjort.

    Självklart har genetik, hormonsystem bäring även på chefskap i vår tid. Lägg gärna märke till hur barnens perspektiv numera lyfts in i våra nyhetssändningar. Det går inte en dag utan att intervjuer görs med barn, på bästa nyhetsplats. Inbillar sig någon att detta inte har något samband med att många journalister är kvinnor och mitt uppe i barnafödande ålder?

    Preferens slår igenom eftersom där finns ett emotionellt och hormonellt samband. Detta slår naturligtvis igenom även i andra sammanhang.

    Med hundra procent kvinnliga chefer inom polisen lär vi nog gå mot ett mer vänligt bemötande av manlig hårdhet och kriminalitet. Ombytta roller lär få konsekvenser.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Men pedofrastin har till huvudsakligt syfte att splittra familjen. Förr skyddade man egna och andras barn från publicitet. De var helgedomen mitt i privatlivets helgd.

    Nu är de statens mordinstrument.

    Gillad av 2 personer

 7. Dnam eksnad skriver:

  Det blir ändå fel. Jag försöker alltid hålla en linjal vid fenomenet man diskuterar, 0-100cm, eller i detta fallet, 0-100 smockor i ansiktet på frugan, fast det är väl snarare 0-1000. Vem och vilka grupper delar ut 100 eller 1000 och vilka ligger närmast noll av alla män på jordklotet? Jag vill hävda att svenska män ligger så nära noll vi någonsin befunnit oss, i någon tid, och någonstans. De som slår och tafsar och så vidare är ju nästan alltid vänstermän, så om man tar Patriks svenska medelklassare, och rensar bort vänstermännen, så har det nog aldrig funnits en grupp som slår kvinnor så lite. Detta blandas nu i Sverige med kulturer där man slår kvinnor och barn som man alltid gjort, det är normalt, och den kulturella stressen, där ens kvinna och barn skall röra sig i en kultur som anses depreverad adderar säkerligen ett ytterligare stort antal smockor. Man ligger istället väldigt nära 100-1000 och denna avgrund är omöjlig att hantera öppet idag, men skall vi hålla oss till sanningen på DGS så kan detta inte diskuteras utan att ta denna avgrund mellan kulturerna med i beräkningen.

  Så mitt råd är att alltid försöka kvantifiera det fenomen man beskriver. Skall man uppmuntra män att ta ansvar för sina liv och sin omgivning så rekommenderar jag istället Jordan Petersons metod, han har tänkt efter väsentligt längre och djupare än de flesta, och längre än Sörman. Han accepterar nästan aldrig att man vänder pilen av anklagelser mot ett västligt patriarakat och vår egen kultur, utan ser att förtjänsterna i vår kultur och oss vida överstiger allt man kan jämföra med. Han tar inte steget fullt ut ännu och attackerar de externa kulturer som hotar oss utan nöjer sig med de interna, men detta kan man ägna sig åt hela dagen lång.

  Artikeln var ett feltramp även om den var välment, vi måste följa Jordan Peterson och Trump och slå in på vår egen väg och inte mäta vår position relativt det rådande vänster och pk-paradigmet.

  Gillad av 6 personer

  • Dnam skriver:

   Så nej, du har fel, din tanke är socialistisk utopi, ALLA svenska män vet redan att det är ett brott mot vår kultur och våra seder, du söker perfektion på vår sida när den största ondskan jorden känner är på väg att växa fram, en symbios, medföljande kommer också det största och våldsammaste kvinnoförtrycket. I stort sett inga kvinnor blir tafsade på där klassiska svenska män rör sig, hårdrockskonserter eller en träff med amerikanska bilar exempelvis. Där får tafsare på käften.

   Du skäller vid helt fel träd, det finns det hycklande amoraliska vänsterträdet, vänstermänniskor vet att de gör fel men deras personlighet, som är hycklarens och egoistens, ursäktar alltid deras eget beteende. Sedan finns det finns det importerade trädet. Skäll vid de två träden, inte mitt. Framhärda inte mer om detta, du har fel.

   Gillad av 5 personer

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    DNAM: Bra!
    Tillägg: Undrar om Polisen eller vakter ens behöver finnas närvarande vid arrangemang av kristna konserter eller konferenser som pågår året runt och kan samla 100-5000 deltagare?

    Gillad av 3 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    DNAM
    Just så, skäll vid de två andra träden, vilket även vi (icke-feministiska) kvinnor självklart inser är det rätta. Balansen inom varje människa mellan ont och gott beror på både genetik, fostran och kultur och själva sammanhanget. De fina sidorna av västerländsk kultur uppmuntrar män att bli målmedvetna gentlemän sida vid sida med kvinnor, som uppmuntras till att ta plats bredvid männen och dela ansvaret utan att föneka sin kvinnlighet.
    Medan den importerade kulturen ser kvinnor som boskap utan rättigheter och vänsterkultur präglas av infantil härsklystnad där alla andra alltid är fel och har fel och där man internt hjälps åt att släta över de egna lögnerna och förneka manlighet och kvinnlighet och andra skillnader som skulle kunna stärka individen och ett sunt samhälle med jämbördigt samarbete.

    Gillad av 3 personer

  • gmiksche skriver:

   Vi måste inte följa någon. Det är just det farliga, att följa. Jordan Peterson och Trump i all ära, men deras väg än inte nödvändigtvis med vår egen, som vi måste kunna modifiera för att anpassa oss till omständigheterna. Viss bör vi lyssna på Jordan Peterson. Men vi ska gå vår egen väg och var och en bör själv bestämma sin.

   Gillad av 3 personer

 8. malinkim skriver:

  Richard Sörman, jag gillar budskapet, men tror att du har valt fel ingångsport till ämnet. Det stämmer att manligheten i Sverige genomgår en kris och det känns lovande att du försöker definiera vilka förväntningar man bör kunna ställa på en svensk man, men kopplingen till just kvinnomisshandel är svag. Du sparkar du in öppna dörrar. På samhällsnivå råder redan konsensus i frågan. Att misshandla en kvinna ses inte som ett uttryck för manlighet i det moderna svenska samhället – vi har kommit längre än så. Kvinnomisshandel betraktas snarare som omanligt, svagt och pinsamt. Den misshandlande mannen är ingen karlakarl, utan en omogen avart. Om en man försökte skryta med att ha klått upp sin fru skulle han bli socialt utfryst (utom möjligen ute i förorterna, där mer föråldrade normer råder).

  Den svenska manligheten har i dagsläget större behov av att diskutera helt andra frågor, som hur man ska förhålla sig till att bli kollektivt skuldbelagd för skenande sexualbrottslighet, att våga stå upp för att diskriminering av män är lika illa som diskriminering av kvinnor och hur man kan ta avstånd från en urspårad feminism utan att framstå som kvinnofientlig.

  Gillad av 5 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  Strindberg skrev en dåres försvarstal, är detta ditt? Förlåt mig kunde ju inte låta bli bara, du lade ju bollen precis framför fötterna på mig, och har man som jag inget vett eller hyfs så blir ju resultatet detta!
  Men helt allvarligt talat, Svenskens mesighet och brist på rejäla kulor är ju inte att likställa med problemet att ”Män slår Kvinnor”.
  För att få igång en riktig debatt så bör vi skilja på frågorna och hålla isär dom!
  Rickard jag gillar dina texter mycket, och läser dom mer än gärna.
  Är helt enig med dig att kvinnomisshandlare är lågt stående varelser.
  Mer än så behövs egentligen inte sägas om det.
  Åter till bristen av Pungkulor, där finns det mycket mer att säga, jag personligen anser att, Dra på mössan attityden och hålla käften in i det längsta. Är en av orsakerna till att det spårat ut så rejält som det gjort.
  Svensken är lojal och strävsam, det kan en manipulativ människa/stat använda mot honom, kombinerar man det sedan med ett skolväsende som aktivt gjort allt i sin makt för att baktala och förtala mannens positiva sidor, är det väl ungefär där vi är som är resultatet.
  Mvh Göran.

  Gillad av 10 personer

  • Dnam skriver:

   Hej Göran,

   Jag tror inte du inser det men dina inlägg är en enorm tillgång för DGS. Ditt anslag och din historia är mer autentisk än de flestas, många och många som nog inte läser DGS än kan känna igen sig i dina synpunkter som jag uppfattar springer ur din egen erfarenhet av Sverige, av riktiga människor, du är motsatsen till alla de mjukhändade kycklingnackade hycklarna som sitter på tidnings och TV-redaktioner i Sverige. Alla dessa som låtsas vara arbetarklass och för de svaga. Jag tycker du skall fundera på att bli skribent på DGS, om denna blogg verkligen skall nå ut så behövs en bredd och du har något ingen annan har på bloggen. Du verkar helt enkelt vara en trevlig prick också, till skillnad från vissa andra vresiga typer här, mig själv inkluderad… Hör av dig till Patrik.

   Gillad av 7 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Tack för komplimangen, den värmer riktigt mycket, och både gjorde mig glad och rörd på samma gång. Tack så mycket.
    Javisst kan jag skriva om intresse för mina tankar finns, och om någon några vill läsa mina tankar.
    Nej du är inte vresig, tvärtom, jag finner dig , Fredrik, Eva och många andra här ytterst skärpta och väldigt kunniga med ytterst intressanta tankar.
    Jag är väldigt glad att jag hittade DGS, detta guldkorn, som verkligen vågar tänka och skriva om frågor andra duckar för.
    Ps lite rädd är jag nog alt om Patrik skulle vilja publicera några av mina tankar.
    Dels för att mitt skrivande inte ”Duger”, dels för om jag likt Gaugain är har smittsamma tankar på samma vis, som dom som gjorde Vincent Van Gogh galen efter en hård sommar med Gaugain.

    Gilla

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    DNAM: Det behövs ”grovarbetare” för att bana väg och kanske röja upp bland all bråte. Kanske de vresiga (som jag antagligen tillhör) kan sällas till denna skara?

    Men även en mjuk sida, som vill sända en broderskram till DNAM som länge kämpat och kämpar den goda kampen, sannolikt ofta utan något annat stöd än den inre vissheten att någon måste göra detta.

    Herren löne dig för din nitälskan, sanningsmänniska.

    Gillad av 2 personer

 10. Gösta Johnsson skriver:

  Grundorsaken till gagens svåra problrm emanersr från riksdagens beslut i februari 1975 ayt Sverige dkulle bli mångkulturellt. Ett ödesdigert och felaktigt beslut som snarast bör omprövas. Bättre blev det inte heller när vi gick med i EU 1995. Då tappade vi rätten att kolla gränserna och hindra lycksöksre att vsndra in och ut i landet utsn nämnvärd kontroll. In med kriminella ambitioner och ut med våra surt förvärvade materiella dyrgriper…utan en fungerande gränskontroll som stoppade företeelserna. Nu ger man dig på inskränkningar i yttrande och åsiktsfriheten på oöika sätt med de små stegens tyranneri som metod. Nu hoppas jag att svenska folket röstar rätt i EU-valet för att bromsa tokigheterna och heldt påbörja en total reträtt för åtrrställelse. Nästa möjlighet kommer vid nästa val till vår riksdag…då gäller det på allvsr ockdå!

  Gillad av 4 personer

  • Gösta Johnsson skriver:

   Ursäkta dålig koll på ivägsä nd text. Skyller på samsungs textprogram…och på min dåliga syn utan glasögon…på näbben. Hoppas ni förstått budskapet ändå!

   Gillad av 4 personer

 11. Conny Lundberg skriver:

  Och folket slogs mot varandra medan de med verklig makt fortsatte med sina agendor som helt klart kommer att leda till en totalitär stormakt styrd av fascism i toppen med de eftergivna som tjänstefolk i en utslätande kommunism.
  Mannen mot kvinnan är en skendebatt som inte gynnar samhället utan istället eliten.
  Människor borde samlas kring bestående värden som fred, frid och självständighet och en frånvaro av galna psykopater som ledare.

  Gillad av 2 personer

 12. Jaxel skriver:

  Krönikan saknar redogörelse för våldets funktion i relationer. Det låter nästan som om det nämnda våldet blir något sorts slumpmässigt utlopp för kraft och energi. En kraft och energi som rent av skulle kunna riktas åt något annat håll. Så är det knappast.

  Förmodligen har alla, både män och kvinnor, både svenskar och icke-svenskar, ett behov av kontroll i betydelsefulla relationer. Hos män som tar till fysiskt våld har detta behov spårat ur.

  Skillnaden mellan olika kulturer ligger i hur omgivningen ser på sådant urspårat våld. I vissa kulturer anses det hedrande att använda våld för att kontrollera kvinnan, medan i den svenska kulturen anses sådant våld vanhedrande. (Och givetvis olagligt.)

  (Detta är denna uppenbara skillnad vissa debattörer, med hänvisning till svenska mäns våld, inte vill se.)

  Gillad av 2 personer

 13. Erik2 skriver:

  Det här är en väldigt bra text. Vi måste börja om från början. Vi måste inse att vi etniska svenskar alla idag är uppvuxna i en mentalt totalitär miljö. Vårt tänkande är allvarligt skadat och av det följer skadad personlighetsutveckling. Vi behöver stärkas som individer och det är absolut likartat med det som man i det tidiga BRD gjorde. Vi behöver motsvarande avnazifieras. Det kommer inte komma någon hjälp uppifrån därvidlag, desto viktigare att alla var och en börjar gräva där man står. Alla har sin unika historia och det är den som ska synliggöras och stärkas. Vi får göra det själva. Så nu rätar jag på ryggen och slutar skämmas för den jag är. Jag ska bli bättre på att bygga min historia. Sedan håller jag med i kommentaren om att det är både kvinnor och män i detta landet som gått fel.

  Gillad av 2 personer

 14. Erik2 skriver:

  Jag försöker igen. Väldigt bra text. Alla uppvuxna i detta landet efter ww2 är uppvuxna i en mentalt totalitär stat. Visst har manligheten kollapsat, så även kvinnligheten. Det finns ingen annan väg ut ur detta än att alla försöker hitta sitt sanna jag, sin egen historia. Räta på ryggen och gräv där du står. Det finns i vår moderna historia flera exempel på hur människor kan ta sig ur totalitära tillstånd, men det kan bara ske underifrån.

  Gillad av 2 personer

 15. Christer L skriver:

  Jag börjar förstå nu varför åttio procent av svenska folket sover. Det är för att tjugo procent inte väcker dem. Istället uppstår detta dillande och blockerande och tjafsande som detta kommentarsfält idag blommar av. Sörman formulerar sig inte alldeles antisocialistiskt korrekt, det är det viktiga? Svenska män vet redan allt som behöver vetas?

  Det står klart att åttio procent sover, och inte reagerar på signalerna. Media tonar ner och krönikörer som Guillou leder förnekelsen. När Sörman vaknade och hur är väl en oväsentlighet! Anledningen till att åttio procent sover är att tjugo procent inte väcker dem. Istället bevakar ni reträttpositionen och eldar upp er om det omöjliga i att SD ska föra en politik som räddar landet undan PK och globalism. Aldrig en positiv vinkel, alltid denna bombastiska retorik, som i själva verket är sövande, bedövande, ägnad åt att dölja reträtten.

  Gilla

  • Christer L skriver:

   Jag skrev att media tonar ner och Aftonbladet med krönikörer som Guillou leder förnekelsen. Är då inte ”hedersvåldet” värre än det svenska familjevåldet? Visst är det värre. Sörman skriver att det svenska våldet är vår sak att ta itu med, då har vi en klar position mot det så kallade hedersvåldet. Men så sker inte. Guillous ordkrig dominerar över hela fältet. Han anser sig förstå Mellanösterns mentalitet lika bra som svensk. Det handlar om manlighet. Manlighet är en känsla. Det handlar om att slippa känna ansvar, att ”sova”. Svenska män som slår eller slår inte sina fruar. En del har gjort ”white flight”, andra är på gång. Själv har jag positionerat mig så gott jag kan inom riket. Det räcker inte mot vad som hotar. Precis som Sörman vet jag inte vad jag ska göra. Det blir ju bara mer av samma, varv efter varv, vi kommer inte ur fläcken. Hur tar vi tillbaka vårt ansvar? Det är vad Sörman skriver om. Det enda jag kommer på är att rösta på SD. Sluta tjafsa.

   Gillad av 1 person

 16. kaphorn57 skriver:

  Hej

  Igår kväll i min verkstad blev jag till en maskulinist.

  Återkommer såsmoningom till vad detta innebär för mig.
  Bara så mycket: Jag vägrar att bli betraktad som vårdtagare och patriark bara för att jag är man…så som Linda Snecker gör.

  Som maskulinist har jag friheten att be henne flyger och fara….

  Gillad av 1 person

 17. Klas Göran skriver:

  Argumentets utgångspunkt missar målet.

  Utgångspunkten är att ”svenskar”, dvs ”etniska svenskar”, ”pursvenskar” är i någon slags dominerande majoritetsposition som är så stark och oantastbar att dessa ”svenskar” inte behöver tänka på vad de ”andra” i Sverige har för sig i sina paralellsamhällen.

  Denna utgångspunkt är helt enkelt fel. Den bortser helt från demografin. Den befolkningsgrupp som författaren anser vara ”vi” blir proportionellt mindre för varje år som går. I årskullarna omkring 15 år utgör barnen till gruppen ”vi” mindre än 50 % i många städer. Samtidigt invandrar tiotusentals människor från andra grupper till Sverige årligen. Pew Research räknade härom året ut när islam kommer vara det största trossamfundet i Sverige. Det handlar om några få decennier.

  Ifall författaren tror att gruppen ”vi” kan isolera sig från alla andra grupper och antingen härska över dem eller konkurrera med dem om makten i samhället, har han fullkommligt fel.

  Om gruppen ”vi” vill fortsätta existera måste den intressera sig för andra grupper. Den har dessutom ett intresse av att det inte finns vattentäta skott mellan mellan grupperna i samhället. Gruppen ”vi” måste expandera eller gå under. Politiska sekter som AfS har ingen kontakt med verkligheten. Inbördeskrig, apartheid eller etnisk rensning (”återvandring”) finns inte på kartan.

  Att i detta läge predika etnisk isolering och sekterism är kontraproduktivt, ja, destruktivt. Framtiden är inte en dröm om etniskt ”rena” Emil-i-Lönneberga-kloner som lever i bantustans separerade från andra grupper. Inte heller någon slags herrefolksfantasi där gruppen ”vi”, disciplinerade och starka, härskar över de andra grupperna.

  ”De” är här för att stanna och ju fler av ”dem” som kann förmås att lämna andra grupper som individer och inkluderas i gruppen ”vi” desto bättre för ”oss”.

  Gilla

 18. olle reimers skriver:

  Bara den som ställer sig på torget och säger vad han gör här är värd respekt.

  Om man inte kan börja med att få respekt kommer man heller inte att få något gjort. Rikard Sörman har rätt så tillvida att vi inte ens är där ännu.

  Make DGS great!

  Gillad av 1 person

 19. Nils Lindholm skriver:

  Tyvärr så fängslas inte den som låter sin dotter ‘flygträna’ förrän hon slagit ihjäl sig, alltså 1-person dör alltid vilket väl inte är så lyckat ?
  Sen då svenskar och etniska svenskar, uppemot 2/3-delar av flyktingarna söker svenskt medborgarskap, så OM en flykting som fått svenskt medborgarskap våldtar, slår ihjäl, så blir det att en svensk medborgare våldtagit, mördat, fastän det är en icke svensk.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.