Bitte Assarmo: Inget förenar kändisarna lika mycket som en protest mot Israel

Bitte Assarmo

Eurovisionsschlagerfinalen närmar sig och lika säkert som amen i kyrkan kommer nu protesterna från ett stort antal mer eller mindre kända svenskar. Finalen äger nämligen rum i Israel, och vad kan väl vara värre? Israel – den enda demokratin i hela Mellanöstern och det enda landet i världen vars blotta existens ifrågasätts när utrikespolitiken inte faller omvärlden på läppen. Det räcker med att Israel försvarar sig mot raketattacker från Hamas och Hizbollah för att svenska medier, politiker och kändisar ska ställa sig på barrikaderna.

Det är också ett av få länder, om inte det enda, som beskrivs som anfallare även när de försvarar sig. När tidningarnas rubriker lyder ”Israel attackerar Gaza” så man kan ge sig den på att det längre ner i brödtexten (högst motvilligt) framgår att Israels ”anfall” kom efter två dygns ihållande raketattacker från Gaza mot civila israeliska mål.

Nu vill en drös svenska artister med flera att Sverige ska bojkotta Eurovision på grund av att finalen hålls i Israel. De ”kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket” nämligen.

Att Israel skulle delta i Eurovision för att de har en levande musikkultur med mängder av duktiga artister finns alltså inte på kartan. Nej, när Israel deltar i en sångtävling gör de det för att ”dölja sina brott”.

Finns det något annat land i världen som omtalas på ett så kategoriskt och oförsonligt sätt? Som döms ut så till den milda grad att man förutsätter att allt som pågår i landet, även inom underhållningsbranschen, är ett enda stort mörkande för att dölja nationens illvilja och ondska? Knappast. Men när det gäller Israel så får man göra så här. Då är det okej. Det spelar ingen roll att de omgivande arabländerna vill utplåna Israel och de judiska folket från jordens yta, eller att Hamas ständigt skjuter mot civila mål – Israel är ändå alltid storskurken.

Artikeln är inte lång, bara några rader med de vanliga formuleringarna om ”apartheidpolitik” och annat som ingår i standardmallen för hur Israelkritik ska utformas. Men listan av undertecknare är desto längre. Hela 171 personer har skrivit under det de kallar ”debattartikel”, som i själva verket är kortare än en kort insändare.

Bland dem finns förstås saxofontutande Dror Feiler, känd Ship to Gaza-aktivist och islamismförsvararen Mattias Gardell. Även Athena Farrokzhad är givetvis med på ett hörn, ni vet den kända extremisten som propagerar för våld mot den så kallade ”borgerlighet” som hon inte inser att hon själv, i egenskap av hyllad aktivist med landets största medieplattformar till sitt förfogande, är en del av. Mannen bakom hennes favoritlåt Beväpna er finns förstås också på listan, för var ska Thåström vara om inte i grytan liksom?

Själv har Athena Farrokzhad också ställt frågan när Palestina ska vara med och tävla i Eurovision. Uppenbarligen har hon inte tänkt på att detta skulle kunna ske den dag då palestinierna kickar ut terrorregimen och börjar odla demokratin.

Gamle kommunisten Sven Wollter får naturligtvis inte heller fattas i ett sådant här sammanhang. Som mångårig medlem i Kommunistiska partiet tillhör han en av de mest extrema rörelserna i Sverige. I partiets tidning kan man bland annat läsa att ”Israel måste upplösas”  och att Israel och deras försvarare stämplar ”alla och allt som antisemitism” Samtidigt kan man i samma tidningarnas läsa hyllningstexter till diktaturer som Nordkorea och Kuba.

Gamle proggaren Mikael Wiehe stämmer också in i klagosången. Det finns inte mycket som kan pigga upp de gamla kommunistgrabbarna i lika hög grad som just en protest mot Israel. Och ingenting förenar kändisarna i lika hög grad. Det enda som skulle kunna tänkas dra fler kändisunderskrifter till debattsidan är väl en protest riktad mot SD. Men det kommer kanske när Eurovision är slut för i år.