Ekonomiprofessor: Skillnad på falska och äkta samhällen

När vänstermänniskor lägger fram politiska förslag säger de ofta att det är för samhällets bästa. Men det är skillnad på äkta och falska samhällen, och skiljelinjen går vid den punkt där man med politiskt tvång där oliktänkande hotas med bestraffningar.

Det skriver den amerikanske ekonomiprofessorn Robert Higgs i en artikel på Independent Institute.
Higgs menar att ett äkta samhälle kännetecknas av att människor erkänner och respekterar varje människas naturliga rättigheter. De växer fram spontant och fungerar på frivillig grund medan falska samhällen kännetecknas av att vissa grupper använder politiska medel för att diskriminera människor utanför gruppen och därmed kränker deras rättigheter.

13 reaktioner på ”Ekonomiprofessor: Skillnad på falska och äkta samhällen

 1. Jari Norvanto skriver:

  Är all diskriminering alltid kränkning av rättigheter? Är rättigheter oändliga? Vem ska avstå frihet, eller tvingas till uppoffringar, för vems rättigheter? Är det skillnad på medborgare och icke-medborgare beträffande rättigheterna i en stat? Är staten allas förälder eller är det föreningen och förvaltningen som ska tillvarata medborgarnas intressen?

  Gillad av 3 personer

 2. Aurora skriver:

  Det här är viktigt. Det är människorna som bildar sina samhällen. Alla samhällen som ’skapats’ genom politiskt tvångsstyrnoig är dömda att misslyckas. Det hjälper inte att skrika rasister och nazister om folk. Lika bar har lekt bäst i alla tider.

  Gillad av 2 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Ah! Nu har jag läst originalet och förstått bättre vad professorn vill säga, kanske. Det han beskriver är de tankegångar som när de utarbetas i detalj blir den kristna, eller för den felen buddhistiska eller judiska, humanismen, tanken att man inte kan eller skall motivera våld med hänvisning till transcendent förmedlade uppfattningar, alltså högre ideal, eftersom vi alla är samma slags människor och potentiellt har samma transcendenta förmåga, som likväl förblir intern och obevisbar. Många vägar bär hit. Man kan ställa samma krav på sig själv som på andra, det kallar vi heder. Man kan vara rädd att själv hamna på andra sidan om övergreppen, det kallar vi riskhantering.

  Gillad av 2 personer

 4. olle reimers skriver:

  Vänstern bygger på tvång. Tvånget att foga sig i en färdg mall som inte får ifrågasättas . I det avseendet liknar vänstern islam. Inte undra på att de finner varandra (tills de slår ihjäl varandra fast just nu passar galoscherna).

  Vänstersamhällen bygger således på tvång och kan mer liknas vid fängelser elller militärkaserner.

  Gillad av 1 person

 5. li br skriver:

  Min frihet är beroende av din frihet.

  Har vi ett samhälle som drivs av en ideologi som hetsar medborgare mot varandra där en är god och den andra ond. Där staten igen och igen redovisar ojämlikhet bland befolkningen, där grader av socioekonomisk orättvisa beror på rasism och sexism/könsroller så är vi alla både fångar och förövare. Ingen är fri och ingen blir fri. Min framgång och lycka är beroende av hur mycket du ska dela med dig av och grader av att du ska stå tillbaka i förmån till mig. Jag själv ska bara ha men just du ska bara ge.

  Har vi ett samhälle där alla får skapa grader av sin egen framgång och lycka och bära det ansvaret och konsekvenserna av det ansvaret själv så kan vi inte anklaga och skylla på varandra för egna misslyckanden. Alla måste ge för att kunna få något för om ingen ger så kan heller ingen få något. Då uppstår ett frivilligt samarbete.

  Gilla

 6. Göran Holmström skriver:

  Det bästa är att med skaplig sannolikhet, så kommer jag få uppleva det äkta samhället rätt snart!
  När glasyren faller och det civiliserade läggs bakom oss, så kommer vi få se ett par konstellationer. Dom som skapar och mår bra. Dom som plundrar och lever på andra.
  och dom som suger för överlevnad!
  Vi är snart där, kan faktiskt inte vänta på den dagen, 2/3 delar som är överflödiga och tämligen meningslösa individer, ledsen att vara så kategorisk, men tyvärr så ser jag verkligheten så.

  Gilla

 7. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Vänster-ryttarna är agiterande och avundsjuka till sin natur, eller ande. Det finns alltid en uppsjö av ”orättvisor” att bekämpa – tills de kommer till makten; alla medel tillåtna i kampen.
  Lyckas de skapa sitt ”paradis” så måste alla fiender till denna lyckostat obönhörligen krossas. Och de ofta otacksamma medborgarna förhindras lämna lyckostaten.
  Så pågår ”livet” där tills i princip hela den territoriella befolkningen slutligen kastar av sig sina vänster-ryttare/välgörare innan fullständig anarki bryter ut.
  Då kan livet börja om på nytt igen, byggas upp på annan grund, med andra incitament och en på riktigt bättre tillvaro återskapas. Tills det ånyo blivit så bra att en grupp (som åtnjuter det goda) får för sig att börja navelskåda igen och agitera med avseende på alla orättvisor som ”grasserar”.
  Då kan de förklä sig till ljusets änglar-än en gång. Ty då har det fötts en ny generation som kan duperas med samma självrättfärdighet, som dessa apostlar alltid uppträder.

  Gilla

 8. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Helt klart hade man ju ”lyckats” ex i DDR att utjämna skillnaderna, orättvisorna, för alla fick ju vänta/köa lika länge (15år) på att få köpa sin nya Trabant,
  Helt klart eftersträvansvärt, och mönstergillt. Tänk bara vilken lycka när leveransen var ett faktum. Den lyckan gick vi bilköpare i väst beklagligtvis miste om när vi utan detta dröjsmål (15år) kunde köpa bilar från en dag till en annan.
  Synd bara att samma öde nu drabba(n)t de forna DDR-medborgarna. Men man kan inte få allt här i världen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.