Bitte Assarmo: Våldet har inte ökat, har inte ökat, har inte ökat…

Bitte Assarmo

Det är något nästan rörande över svenska mediers ständiga försök att släta över den ökande brottsligheten. Nu senast hade Expressen TV full sjå att försöka få de upprepade knivattackerna som ägt rum i London senaste tiden, och som vi skrev om i det Goda Samhället den 28 mars, att framstå som något bagatellartat. Att Londonpolisens talesman pratat om en epidemi nonchalerades i inslaget – istället tog man rikskriminolog Jerzy Sarnecki till hjälp och lät honom berätta den ”sanning” som vi ju alltid får oss till livs av våra svenska medier.
Med hjälp av ledande frågor från reportern kom kriminologen naturligtvis fram till att det moderna samhället faktiskt blir mindre och mindre våldsamt. Visst, det händer saker ibland, små ”vågor” av brott. Men snart återgår allt till det normala, förklarade Sarnecki.

Ungefär som skjutningarna i Malmö, alltså. Vi fick en våg av dem för några år sen men nu är allt bra igen och skjutningarna blir allt färre. Nu är det jättesällan någon blir skjuten. Jo tjena.

Att människor ändå reagerar när sex unga knivhuggs inom loppet av en timme ena dagen och fyra knivhuggs på lika kort tid ett par dagar senare, som skett i London den senaste tiden, förklarade Sarnecki med att samhället idag är så fridsamt att folk blir chockerade när det verkligen händer något.

– De förväntar sig inte att utsättas för våld och sen när det händer så blir man chockad, sa kriminologen pedagogiskt, som om han riktade sig till en grupp sexåringar.

Om det skulle vara så att du tror att du läste fel så ska jag gärna upprepa vad herr kriminologen sa: Vi är så bortskämda i det lugna och våldsbefriade moderna samhället att vi blir chockade de få gånger något händer.

Tänk på det nästa gång din bil brinner, eller när din gamla mormor blir rånad av en rumänsk stöldliga, när din son blir knivhuggen för att han har ett par nya sneakers som en kriminell skitstövel vill åt, eller när din dotter blir våldtagen av fyra ”pojkar” mellan 19 och 29. Din upprördhet är helt enkelt en reaktion på din egen bortskämdhet. Våldet har inte ökat, har inte ökat, har inte ökat och hör sen!

På frågan om vad det är som triggat igång just knivattackerna i London kunde kriminologen inte svara. Han är trots allt bättre på den svenska brottsligheten, medgav han. Och när han till sist började linda in sig i något slags förklarande resonemang sänkte jag volymen på TV-n och satte på musik istället. Jag tror inte jag missade särskilt mycket. Jag har hört Jerzy Sanecki orera tillräckligt mycket om kriminalitet för att veta att han sällan hittar förklaringar någon annanstans än i de socioekonomiska ojämlikheterna. Och jag är, ärligt talat, lika less på dem som på hans ständiga blåljugande om att kriminaliteten minskar.

I England har kriminaliteten ökat stadigt de senaste åren. Antalet knivattacker i England och Wales har ökat från lite drygt 30 000 2011 till när 40 000 2018. Antalet mord ökade med 14 procent från 2017 till 2018, enligt brittiska Office for National Statistics. Antalet knivbrott ökade med åtta procent och våldsbrott med 19. 2018 dog 135 personer till följd av knivattacker i London, den högsta siffran på mer än tio år. I år har hittills 24 personer – den yngsta bara 14 år – blivit knivmördade och ytterligare tre kämpar fortfarande för sina liv.

Precis som svennebananerna ser våldet öka ser också britterna samma sak. Och även om Jerzy Sarnecki lever i en idyll där det blir ramaskri om någon stjäl ett bubbelgum i Pressbyrån är de flesta av oss inte fullt så privilegierade. Vi blir inte chockade utan anledning och vi skriker inte utan orsak. Vi lever i verkligheten. Vi ser våldsökningen med egna ögon. Och vi blir heligt förbannade när medier och myndighetspersoner försöker bagatellisera vår verklighet genom att överösa oss med floskler.