Mohamed Omar: Serienördarnas uppror

Mohamed Omar

I en krönika den 19 juli förra året rapporterade jag om utvecklingen på en av fronterna i kulturkriget: serietidningsvärlden. ComicsGate, som började bli ett begrepp då, var en fortsättning på GamerGate som utspelade sig 2014. Då var det gamers, datorspelsspelare, som slog tillbaka mot inkräktande rättvisekrigare (social justice warriors) som försökte skaffa kontroll över spelindustrin och gamerkulturen.

I både GamerGate och det pågående ComicsGate har du ett ultrapolitiskt, auktoritärt vänsteretablissemang som inte kan uthärda mångfald som står mot de vanliga fansen som bara älskar att hålla på med gaming och serier. Om GamerGate var spelnördarnas uppror, så är ComicsGate serienördarnas.

De stora seriejättarna Marvel och DC har rört sig allt längre vänsterut och deras anställda består numera till stor del av rättvisekrigare som inte missar en möjlighet att flytta fram vänsterns positioner. Inte sällan svarar de på fansens kritik genom anklagelser om ”fascism”, ”sexism” och ”rasism” för att skrämma dem till tystnad samtidigt som de tar deras hobby ifrån dem och gör om den till ett verktyg för vänsterpropaganda. De politiskt korrekta budskapen i serierna blir allt mer påklistrade och krystade och tar bort uppmärksamheten från andra aspekter, vilket leder till minskat intresse och minskad försäljning.

Men GamerGate innebär alltså att serieälskarna gör motstånd. Manusförfattaren Richard C. Meyer har tillsammans med tecknaren Jon Malin och färgläggaren Brett R. Smitt skapat serien Jawbreakers – Lost Souls. De ville göra en serie utan vänsterpolitik, på det klassiska sättet. För att finansiera projektet använde de crowdfundingsajten Indiegogo. Jawbreakers samlade in otroliga summor! Då, den 18 juli, hade den samlat in 364 269 dollar. När jag tittar nu ligger slutsumman på hela 404,913 dollar. Det finns onekligen ett sug efter icke-politiskt korrekt underhållning.

Meyer har gjort sig ett namn som YouTuber under pseudonymen Diversity & Comics där han kritiserar det auktoritära vänsteretablissemanget inom serievärlden. Vänstern pratar gärna och ofta om diversity (mångfald) men kräver i själva verket konformitet. Kanalen har blivit väldigt populär och har nära hundra tusen prenumeranter. Det ser ut som om makten håller på att glida de stora vänstervridna bolagen ur händerna. Uppstickare kan, genom att göra något bra som folk vill ha, skapa sig en egen marknad utanför deras kontroll. På sin YouTube-kanal recenserar Meyer nya serier och hjälper sina tittare att genomskåda vänsterpropagandan. Om högern ska kunna utmana det politiskt korrekta etablissemanget kan de lära sig av 68:ornas kulturkritik. För det gäller att bli medveten om hur olika kulturprodukter vill påverkas oss.

Att döma av de fragment av serien som jag har sett är Jawbreakers inte särskilt märkvärdig. Den har blivit så stor som den blivit på grund av dess roll i kulturkriget – att stödja Jawbreakers är att sätta sig upp mot det auktoritära vänsteretablissemanget och försvara den rena glädjen, lusten och kreativiteten. Jawbreakers är en vanlig superhjältestory, både konventionellt tecknad och konventionellt berättad. Vänstervridningen har gått så långt att det bara avsaknaden av vänsteragenda gör ett verk kontroversiellt. Det behövs ingen högeragenda för att rättvisekrigarna ska bli triggade.

Serieboken Jawbreakers Lost Souls trycktes i januari i år och har fått ett varierat mottagande. Det är inte alla inom ComicsGates-rörelsen som är charmade. YouTubern Dylan, som kallar sig TheRealComicBookGamer, blev utkastad ur en serietidningsbutik i maj förra året för att han stödde Jawbreakers. Han hade inte betett sig illa, utan blev alltså portad enbart för sina åsikter. Seriebutiken gick sedan gått i konkurs, vilket är talande. Vänstervridningen, där man sätter politisk korrekthet före allting annat, är som sagt inte bra för branschen. Här kan du se Dylan berätta vad som hände:

Men trots att Dylan bidragit till tryckningen och tagit stryk för sin support, så är han inte uteslutande positiv i sin recension. Det tyder på integritet, tycker jag, att man inte ger kreatörer bra recensioner bara för att de tillhör samma politiska läger. Se hans recension från den 24 februari nedan: