Bitte Assarmo: En högtidsdag för terrorister

Bitte Assarmo

Efter att regeringen sent omsider – inte i elfte timmen utan snarare i trettonde – lagt fram ett förslag om att det ska bli straffbart att delta i en terrororganisation kommer nästa slag i ansiktet på de svenska medborgarna. Lagrådet underkänner nämligen regeringens förslag då de gör bedömningen att det strider mot den grundlagstadgade föreningsfriheten.

Nu var förstås regeringen så sent ute med förslaget att det ändå knappast skulle ha gjort någon skillnad i nuläget eftersom man aldrig hade för avsikt att tillämpa lagen retroaktivt. De terrorister som anslutit sig till IS skulle alltså aldrig ha drabbats av den, ens om den gick igenom lagrådet.

Ett spel för gallerierna, helt enkelt, och en högst motvillig respons på medborgarnas och skattebetalarnas legitima krav på ordning och reda. Men det hade kunnat vara effektivt i framtiden, för ingen tror väl att IS-terroristerna är de sista i sitt slag.

Nu säger alltså lagrådet nej. Och trots att jag borde vara van vid absurditeter, eftersom jag lever i ett land där det absurda är det nya normativa, är jag förvånad över lagrådets ställningstagande. Det har liksom aldrig fallit mig in att terrorgruppen IS är jämförbar med hembygdsföreningar, syföreningar och idrottsföreningar. Nu vet jag bättre. Grundlagen är alltså tänkt att skydda inte bara rätten att brodera och spela fotboll i grupp – utan även rätten att tortera och mörda i grupp. En sådan högtidsdag för alla de terrorister som redan befinner sig i, eller är på väg tillbaka till, vårt sköna land!

Justitieminister Morgan Johansson säger till Ekot att lagrådets synpunkter väger tungt och att regeringen nu måste analysera det hela för att se om det finns något sätt att komma vidare. Kanske måste man hitta ”andra vägar”, säger han.

Men varför plötsligt denna respekt för lagrådets bedömning? När man ville driva igenom gymnasielagen körde man ju över lagrådet helt och hållet, med resultatet att landets skolor fyllts av vuxna män som fått asyl trots att de inte bara saknar asylskäl utan dessutom i många fall inte ens kan styrka sina identiteter.

Det handlar förstås om den politiska viljan. Viljan att ge 9000 icke asylberättigade afghanska unga vuxna asyl var stark och obändig, alltså slog man dövörat till för lagrådets sågning av gymnasielagen. Centerpartiet stödde förslaget och Annie Lööf förklarade att ”de medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det”. Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin jublade och förklarade att det var en dag då ”vi humanister” kunde andas ut.

Frågan är då hur det är med viljan att skydda det svenska folket från terrorister. Är den lika stark, den? Känner ”humanisten” Fridolin samma omsorg om de svenska medborgarna som om de asylsökande afghanska männen? Gör Annie Lööf det?

Jag är tveksam. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om regeringen rentav drar en kollektiv suck av lättnad över lagrådets ställningstagande så att de slipper ta i med hårdhandskarna med de islamistiska terrorister som deltagit i folkmord. De har åtminstone inte visat någon nämnvärd ambition att skydda medborgarna från dessa drägg hittills, trots att det är de skattebetalande medborgarna som bär upp hela samhället. Ända sedan de första terroristerna återvände till Sverige har det fokuserats mer på deras rättigheter än på deras skyldigheter.

Jag är helt införstådd med att lagrådet ska tas på allvar. Men folkets väl måste också tas på allvar. Och när lagrådet jämställer terrorgrupper med syföreningar har de tappat all sans och allt förnuft, och måste köras över. För de svenska skattebetalarna är värda bättre – och de ska kunna fortsätta att aktivera sig i sina föreningar utan att jämställas med folkmördare och terrorister.

En ansvarsfull regering måste därför gå i klinch med lagrådet i det här fallet, och starkt ifrågasätta påståendet att terrorgrupper verkligen ska jämställas med vanliga fridsamma föreningar. Och riksdagspartierna måste ställa sig bakom lagen.

Gör de inte det har de med all önskvärd tydlighet visat att de inte bryr sig om den hand som föder dem.

23 reaktioner på ”Bitte Assarmo: En högtidsdag för terrorister

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Fantastisk

  Gör tankeexperimentet att Anders Behring Breivik hade varit svensk medborgare eller smitit över gränsen till frihetens land efter sitt illdåd. Vem vet vad som hade hänt då? Kanske horder av empati drivna kvinnor hade öppnat sin famn för den olycklige och juristerna slitit sitt hår av osäkerhet..

  Nog är det väsentligt att ett lands lagar baseras på de fundamental värderingar som finns i landet

  Gillad av 19 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Alternativa lagförslag för att hantera läget:

  Alla skall få möjlighet att kolla om någon närboende deltagit i folkmordsorganisation.

  Man skall ha rätt att vägra någon som helst kontakt med sådan individ.

  Arbetsplatser får inte besudlas med deras närvaro.

  Eller så släpper man på förbudet mot retroaktiv lagstiftning. – Det gick ju bra med nazistiska folkmördare.

  Gillad av 2 personer

 3. Aurora skriver:

  Det finns dessutom redan undantag för föreningsfriheten; om den hotar rikets säkerhet. Men absurditeten når nu ännu en högsta punkt. Gissar att advokatsamfundet Ramberg är nöjd. Idag skriver både Samhällsnytt och Samtiden om vansinnet i svensk politik. Men poliikerna är blinda och döva. Sverige har medvetet valt att inte erkänna flera organisationer som terrororganisationer som klassats som sådana av både av EU och FN. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är från dessa områden som den största gruppen ny valboskap kommer. Så nu är världens terrororganisationer välkomna att öppna kontor i Sverige. Vem ska hjälpa oss?

  Gillad av 14 personer

 4. Henric Ankarcrona skriver:

  Slagkraftig argumentation! Tack.
  Först nu förstår jag att syföreningen och IS egentligen är samma sak: en smula skillnad i mål, verksamhet och klädedräkt kanske …

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Även syföreningar har vassa föremål. Saxar, nålar och annat som kan vara farligt. Dessutom, medlemmarna är ofta pensionärer, en grupp som polisen har extra koll på efter som de ibland skriver hatiskt om våra nya medborgare. Så självklart förstår jag lagrådets invändningar här.

   Gillad av 3 personer

 5. Lars-Olof Svensson skriver:

  Det absurda ligger inte i att man funderar över föreningsfriheten sådan den ser ut utan att man inte frågar sig hur den bör vara. Ingen hade väl tänkt sig en situation som denna. Men nu får vi realistiskt tänka oss Förenade IS-terroristers Union (undra om namnet går att registrera, förresten?). Man kan fråga sig vad de kommer att diskutera på sina årsmöten eller studiecirklar. Något för Cantwell, Lindberg och Orrenius att fundera på.

  Gillad av 3 personer

 6. lenam skriver:

  Föreningsfriheten som Is tillåts hotar landets säkerhet. En statskupp är inte långt borta. En mycket naiv idé att ge medborgarskap så frikostigt till människor som absolut inte delar vår värdegrund. När får vi högre krav för att bli Svensk medborgare? Riskerar vi att bli kallade rasister, nazister, fascister för att vi kunde förutse denna katastrof för Sverige?

  Gillad av 7 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  Bra, bra, hamra på. Inget nytt, men hamra på.

  Det här tramsandet har ett namn: lidbommeri. Det har sossarna praktiserat åtminstone sedan sextiotalet. Men rättspositivismen som sådan är ju ännu äldre, och den är grundvalen för lidbommeriet.

  Lagrådet är en finurlig konstruktion. Dess existens mer eller mindre tvingar hederliga personer att stödja det, vi vill ju ha lag och ordning och institutioner och att den bestående ordningen upprätthålls. Men utifrån vilken grund, i vilket lagrum dömer lagrådet? Inget alls! Här ser vi det nihilistiska i rättspositivismen träda fram i all sin uselhet och gapande tomhet.

  Så nej, lagrådets ukaser skall INTE åtföljas. Denna praxis är redan stadfäst och den skall åtföljas. Vi måste inse att lagrådets enda existensberättigande är att bakbinda alla rättsstatligt hederliga oppositionsförsök.

  Gillad av 8 personer

  • olle reimers skriver:

   När HD bestod av självständiga jurister fanns det en berättigad respekt för dess uttalanden. Numera vet alla att det är en politisk församling som kan användas av politikerna som det passar dem.

   Gilla

 8. GK skriver:

  Den allmänna uppfattningen är att muslimer, som hänger sig åt extremism och jihadism, kommer från områden där jihadistgrupper, likt Islamiska staten, har fästen. Men forskning vid Uppsala Universitet visar nu att så inte är fallet.

  Man fastslår att muslimer födda och uppvuxna i västvärlden, i högre grad än de som emigrerat till västvärlden, stödjer extremism. Forskningsresultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science.

  En förklaring kan vara att muslimer som är födda och uppvuxna i Sverige känner sig missgynnade, utpekade och diskriminerade av samhället. Socioekonomiska faktorer kan inte ligga bakom skillnaden mellan grupperna, menar forskarna.

  Gillad av 3 personer

 9. Aha skriver:

  Istället för att lagrådet avråder för att föreslagen lag även skulle ha drabbat syföreningar borde man väl rimligtvis ha förklarat hur man lagligt skulle gå till väga för att lösa just denna juridiska konflikt, kanske på kort och på lång sikt.
  Jurister (och skattemasar, kommer till det se’n) gör det bekvämt för sig själva genom att vid avslag inte peka på lösningar. Man kan göra det ännu bekvämare genom att säga att vi inget säger med mer än att vi har ett konkret fall att ta ställning till. Så sade skattemyndigheten då jag tillställde dem en skattefråga om hur man kunde agera.

  Godag yxakaft kallas sådan myndighetsutövning.

  Tack för en spänstig krönika.

  Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Skattefrågor avgörs genom förhandsbesked. De är inte så lätta att få. Den ordningen har vi haft i mer än 50 år.

   Gilla

 10. Flax och flax och flax, räv som kråka utan krax, märkligt land, minsann, så tänker danske mand, i tät palmdjungel tar sig fram, nej nu!? som i Kathmandu, i djungel många bakar föröver fram, bruna, stora som fan, tur skall man ha ibland skriver:

  Det är en resa av insikter, min har varat i 12år, Bitte befinner sig fortfarande på någon av de första stationerna, i fjärran ligger stationen som heter: de vill ha det så här. Innan man inser det så inser man det inte, och resonerar om lagråd och annat. När man väl insett och accepterat att de vill ha det så här så behövs inte dessa analyser, av någon anledning så har man bestämt sig för att muslimer, så många som möjligt, IS-folkmördare eller inte, skall befinna sig i Sverige. Man förstår att det inte spelar någon roll hur många man våldtagit eller mördat, etablissemanget med Morgan Johansson och de andra, gör allt för att de skall vara här.

  Jag är experimentell teoretiker, teoretisk fysik intresserade mig mer än experiment men jag kom att uppskatta disciplinen i experiment, observationerna kommer först. Jag tror många, som Bitte, är dåliga experimentalister, de låter sina egna förutfattade meningar komma först, och ser inte vad de ser, inte ens när det ligger framför deras fötter. Den experimentella observationen är: de politiker ni röstat på i alla år, de främjar folkmördare och våldtäktsmän. De främjar ondskan, och därmed så är Bitte och andra som hon, medskyldiga, detta är så svårt att ta in att man inte kan acceptera den självklara slutsatsen: de vill ha det så här.

  Så lycka till på den fortsatta tågresan Bitte, du kanske möter Teodorescu, Heberlein, Kyeyune, Ganman, Boström, Arpi, eller Westerholm i restaurangvagnen? Ni blir inte våra allierade innan ni passerat stationen De Vill Ha Det Så Här.

  Gillad av 13 personer

  • kaphorn57 skriver:

   Hej ”Flax”

   Det tog mig tre år av mycket funderande att kommer till samma slutsats.
   Det finns ingen annan förklaring utan styrande krafter VILL ha det så!
   Med detta som grund funderar jag precis som du om frågan: varför?

   Finns inte mycket att välja på…
   tvungen av en större makt/pengar
   för egen vinnings skull av makt/pengar
   en blandning av båda.

   En ledtråd för mig är: varför är de ytterst rika i West, Öst. Mena inte synliga i sammanhanget?

   Tyvärr hamnar man lätt i olika konspirationsteorier…

   Gillad av 3 personer

   • Flax och flax och flax skriver:

    Varför är viktigt men det viktigaste är att man accepterar faktum. Då slutar man med dessa nödrop i öknen som artikeln ovan är ett exempel på, man inser att det finns ingen mottagare för en diskussion med rim och reson, ett rop i öknen. Annat måste till, vi är som två arméer som formeras, man måste välja sida och sedan finns ingen pardon. Motståndarna har agerat efter denna devis länge, de hånar våra lik och våldtagna barn: brinner julgranen?

    Gillad av 3 personer

 11. Björn skriver:

  Har inte ”lagrådet” synpunkter på att en dryg miljon svenska medborgare, öppet ”klassificeras” som ”nynazistiska främlingsfientliga högerextremister”, av företrädare för Regering, Statstelevision och övrig MSM?!

  Gillad av 5 personer

 12. Thomas Ek skriver:

  Riktigt bra krönika, som vanligt av Bitte.
  Att köra över lagrådet som Bitte säjer, känner jag mig dock skeptisk till. Den där (orättfärdiga) modellen är ju vad våra meningsmotståndare använder sig av. Jag är av uppfattningen att ”vi” måste använda oss av lagliga medel för att nå vårt mål. Jag ser inget annat medel än att i nästa val rösta på ett parti som har hajat innebörden av de problem som Bitte här tar upp. Och parallellt med detta, som Bitte gör, kontinuerligt göra medborgarna uppmärksamma på att det finns mänskligt rättfärdiga alternativ till den invandringspolitik vår regering för.

  Gillad av 2 personer

 13. Göran Holmström skriver:

  Jag fastnade för sista raderna ”Gör de inte det har de med all önskvärd tydlighet visat att de inte bryr sig om den hand som föder dem”.
  Denna självklarhet, är ju sedan länge bevisad och överbevisad in i absurdum.
  I efterspelet som råder så handlar ju hela processen om hur man ska vingklippa skatteslavarna så hårt att dom inte kan eller vill fly.
  Frälset bryr sig inte ett dugg om några IS anhängare som klippt hår eller kört ambulans, eller för den delen spelat fotboll med ett avhugget huvud, det enda dom bryr sig i är sina förmåner och makt.
  Just nu är det troende muslimer som säkrar den via Imaner och löfte om en Prius till alla.
  Att Socialdemokraternas mest hatade figur Adolf Hitler lovade en Volkswagen till alla tyskar, den ironin har tydligen passerat obemärkt.
  Vi lever i sannerligen konstiga tider.

  Gillad av 9 personer

 14. Willy Lindqvist skriver:

  Muslimer i Sverige har i flera år radikaliseras med hjälp av bidrag via skattemedel till Islamiska organisationer. Tas dessa bort som följd av ny lagstiftning riskerar ett antal vänsterpartier förlora en betydande del av sitt väljarunderkag. Det är nog där skon klämmer. Och som leder till att terroristiska massmördare hälsas välkomna av politiker.

  Gillad av 4 personer

  • Flax skriver:

   De är redan radikala med eller utan bidrag men självklart så blir det ännu lite värre med bidragen. Vi har samma situation överallt där muslimer finns, från Kanada till Filippinerna.

   Gillad av 2 personer

 15. Sanningssokare skriver:

  Dessa 8000 “Afghanbarn” som ar kvar I Sverige tack vare Annie Loof’s “insats”, hur manga av dem “studerar” verkligen. Hur manga av dem har begat brott, t.ex. valdtakt, misshandel eller stold.

  Sanningssokare

  Gilla

 16. Arthur skriver:

  Jag tror att det är klokt att lyssna på lagrådets varning om att föreningsfriheten kan vara i fara. Det behövs ingen lagändring för att straffa samtliga den Islamiska Statens hantlangare för sina väl dokumenterade och gemensamma brott. Likväl sker det icke. Våra ledare är helt enkelt inte särskillt intresserade av att skydda oss till liv och egendom. De har länge förnekat eller bagatelliserat det skenande våldet här hemma.

  Däremot är de rädda för den hederliga medborgarens yttrandefrihet. Att stämpla kritiker och granskare i det demokratiska civilsamhället som terrorister vore julafton för någon som hittar på något som till exempel den nya lagen on utrikesspionage.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.