ComicsGate och kulturkriget

Mohamed Omar

Kulturkriget pågår överallt, inte minst inom underhållningsindustrin. Författaren Göran Palm skrev ner sina tankar om kulturkriget i boken Indoktrineringen i Sverige från 1968. Det var både en beskrivning av vad han uppfattade som ett borgerligt etablissemang och ett manifest. Han ville vrida utvecklingen åt vänster.

I vår tid är det högern som utmanar etablissemanget, men vissa saker har inte förändrats. I varje samhälle, konstaterar Palm, förekommer indoktrinering. Hans uppgift var att avslöja den ”borgerliga indoktrineringen” och ”västpropagandan” i skolornas läroböcker, filmer och teveserier och reklam.

Det här är en observation som står sig:

”Först när man börjar tvivla på sitt samhälles grundvärderingar inser man till fullo hur starkt och omfattande indoktrineringen är.”

Om man inte tvivlar, så ser man inte alla påverkansförsök. Man uppfattar det bara som det normala och naturliga tillståndet. Palm menar att just kulturen är den viktigaste arenan för ”indoktrinering” eftersom mottagarna har garden nere. Man slappnar av och tänker inte på politik.

Palm tar på sin tids spionfilmer som exempel på hur han man genom underhållande berättelser kan vinna sympatier för väst och antipatier mot kommuniststaterna.

Ja, han tar upp filmer, teveserier och reklam, men inte serietidningar (trots att Kalle Anka förekommer på omslaget, en symbol för ”amerikansk fördumning” förmodar jag). Serietidningarnas värld är dock inget som bör negligeras. Framför allt inte idag, då filmer som bygger på serietidningsfigurer blivit en enorm industri.

Just nu pågår en konflikt inom serievärlden som fått namnet ComicsGate. Det kan sägas vara en fortsättning på GamerGate som utspelade sig 2014. Då var det gamers, datorspelsspelare, som slog tillbaka mot inkräktande rättvisekrigare som försökte skaffa kontroll över spelindustrin och gamerkulturen. I både GamerGate och det pågående ComicsGate har du ett ultrapolitiskt, auktoritärt vänsteretablissemang som inte kan uthärda mångfald som står mot de vanliga fansen som bara älskar att spela eller läsa serier.

De stora seriejättarna Marvel och DC har rört sig allt längre vänsterut och deras anställda består numera till stor del av rättvisekrigare som inte missar en möjlighet att flytta fram vänsterns positioner. Inte sällan svarar de på fansens kritik genom anklagelser om ”fascism”, ”sexism” och ”rasism” för att skrämma dem till tystnad samtidigt som de tar deras hobby ifrån dem och gör om den till ett verktyg för vänsterpropaganda.

Men GamerGate innebär alltså att serieälskarna gör motstånd. Manusförfattaren Richard C. Meyer har tillsammans med tecknaren Jon Malin och färgläggaren Brett R. Smitt skapat serien Jawbreakers – Lost Souls. De ville göra en serie utan vänsterpolitik, på det klassiska sättet. För att finansiera projektet använde de crowdfundingsajten Indiegogo. Jawbreakers samlade in otroliga summor! Senast jag tittade, den 18 juli, hade den samlat in 364 269 dollar! Det finns onekligen ett sug efter icke-politiskt korrekt underhållning!

Meyer har gjort sig ett namn som YouTuber under pseudonymen Diversity & Comics där han kritiserar det auktoritära vänsteretablissemanget inom serievärlden. Vänstern pratar gärna och ofta om diversity (mångfald) men kräver i själva verket konformitet. Kanalen har blivit väldigt populär och har fler än 80 000 prenumeranter. Det ser ut som om makten håller på att glida de stora vänstervridna bolagen ur händerna. Uppstickare kan, genom att göra något bra som folk vill ha, skapa sig en egen marknad utanför deras kontroll. På sin YouTube-kanal recenserar Meyer nya serier och hjälper många att genomskåda det som Palm skulle ha kallat ”indoktrinering”.

Att döma av de fragment av serien som jag har sett är Jawbreakers inte särskilt märkvärdig. Den har blivit så stor som den blivit på grund av dess roll i kulturkriget – att stödja Jawbreakers är att sätta sig upp mot det auktoritära vänsteretablissemanget och försvara glädjen, lusten och kreativiteten.

20 reaktioner på ”ComicsGate och kulturkriget

 1. Lilla fröken P skriver:

  ”vänstern pratar gärna och ofta om diversity (mångfald) men kräver i själva verket konformitet.”
  Ja, så beter sig varje styrande klick, såväl inom kulturen som i politiken. Åsiktskorridoren har många ordningsvakter och ett felsteg kan få ödesdigra konsekvenser för den som trampar utanför, rakt ut i minfältet. Mångfaldskravet gäller bara ytan, t ex hudfärg, inte innehållet. Public service bjuder snart sagt dagligen på exempel.

  Gillad av 3 personer

 2. Petrus skriver:

  Omar är en skarpsynt observatör som ofta hittar bra poänger. Jag hoppas att han läser vad jag kommer att skriva nedan. Men först vill jag alltså upprepa att jag inte håller med honom när det gäller attityden till islam, i alla fall när det gäller personer som till skillnad från honom själv inte kan peka på ett de har en iransk biologisk pappa och vuxit upp med en afrikansk social pappa. Vet heller inte om jag håller med honom i samma grad om att ”vänster” är det politiska problemet. Utan Hans Hagnell (s) är det tveksamt om Sverige stoppat arbetskraftsinvandringen 1971. Moderaterna ville inte stoppa arbetskraftsinvandringen.

  Men, men, åter till det jag vill säga. Och det är att utvecklingen av alternativa medier är otrolig viktigt. Här tror jag att Omar skulle kunna spela en viktig roll genom att sätta frågan på folks agenda. Om han vill. En viktig komponent som saknas är något skulle göra folk oberoende av lokaltidningarna. Idag måste man nästan ha en lokaltidning för att veta vad som händer, typ var nya fartkameror skall sättas upp och var nya bostadsområden eller skolor skall byggas. Samtidigt vore det otroligt enkelt att eliminera behovet en lokaltidning för de enskilda individerna genom att gratis, eller nästan gratis, genom volontärers insatser, informera om de viktigaste lokala grejerna på lokala editioner av olika nätsajter. Folk skulle kunna bidra helt anonymt. En signatur på Flashback, som bekräftar volontärs-aspirationerna, skulle t ex kunna vara tillräckligt.

  Gillad av 1 person

 3. jvkkk skriver:

  Fortnite är ju läskigt pk, barnen fås att spela svarta och tjejer som är klädda som klottrare, det är sjukt, självklart identifierar man sig med de som ser ut som en själv, ett bra exempel på detta är de psykiska problem som många adopterade får, och kan ses i mild form i all de program som spårlöst och liknande. Det är så uppenbart när syftet är multikulturellt och feministiskt indoktrinering, man skapar Daredevil och Punisher, men sedan så kom en kvinna och en svart som alibi. Det är så urbota dumt, hela kulturen är fokuserad på en sak, att vi inte skall se att världens kulturarv och hela det paradigm vi lever efter är skapat av vita västerlänningar, de andra stora kulturerna har funnits i Asien, inga i Afrika på 3000 år:

  Mina barn blir istället korvstoppade med Wakanda, den nya Svarta Pantern filmen, de kommer att förstå att allt är lögn i denna film, inget av värde har kommit ur Afrika är närmre sanningen än något annat, alla svarta som blir korvstoppade med sin överlägsenhet kommer däremot bara att landa i ännu mer bitterhet, de svarta som kommer med det hårda budskapet att deras förfäder inget byggt är mycket mycket få, pastorn ovan och Larry Elder exempelvis, Thomas Sowell är också ärlig. Obama var den värsta presidenten vid den värsta tidpunkten, hans presidentskap byggde helt på rasism och att det Evan Sayet talar om, att rationellt diskriminerande tänkande har blivit tabu, diskriminerande i meningen att vissa saker är bättre och vissa sämre. Etablissemanget målar sig längre och längre in i lögnets hörn, som Kalle Anka. I Sverige så är nu Annie Lööf Kalle Anka mest av alla.

  Gillad av 10 personer

   • min Kalle Anka på en strand skriver:

    Tänkte mest på att måla in sig i ett hörn även om rösten är lite lik också, båda är också mycket aggressiva.

    Gilla

 4. Lilla fröken P skriver:

  Ser man till utbudet i public service, så är det mycket nu om migration och nationalism -som ett förstadium till nazism, kan man ledas att tänka. ( Jan Björklund säger sig vara livrädd för nationalismen). Idag visar t ex TV1 och TV2 filmatiseringen av Utvandrarna, och Erik och Lotta som utvandrare i Bye, bye Sverige. Kunskapskanalen bjuder på ”Hitlers Hollywood”.
  Samtidigt går en serie om första världskriget och dess rötter i nationalismen.
  Igår såg jag en dokumentär, minns inte i vilken kanal, om ockupationen i Norge och ”Min mor var tysketös”.
  Det finns förmodligen fler exempel, men dessa får räcka.
  Subtil påverkan inför valet? Man merkt die Absicht, som tysken säger.

  Gillad av 2 personer

   • 5ven55on skriver:

    Du och jag ser påverkan och säger ”Hur dumma tror de att vi är?” men många blir fortfarande indoktrinerade av deras onda agenda. Det kommer att ta lång tid innan den stora massan är avprogrammerad och det snabbar inte på processen att de fortfarande sitter på en så stor del av propagandamakten i form av SVT och de stora tidningarna.

    Gillad av 3 personer

   • O.T. skriver:

    Nu försöker MSM, SVT få det till, att Trump ”litar” mer på Ryssland än USA och att han sitter i Putins knä. De vill hellre ha en distinkt fiende man aldrig pratar med, än någon man pratar med. Det är nästan som att media vill att man ska ha krig med Ryssland som man aktivt försökt skrämma med under många år. Det är helt sjukt, hur långt detta medieklimat har gått. Det är nästan att man tappar hoppet för mänskligheten. Svensk media är så äckligt polariserad, att man faktiskt blir rädd på riktigt.
    http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/

    Gillad av 1 person

  • olle holmqvist skriver:

   visst,
   fint bara att vi andra är ”normala” jag var en gång i Klippiga Bergen, Rocky Mountains,
   och frågade hur långt det var till Mt McKinley som jag trodde var nära

   Gilla

 5. lookslikeanangel skriver:

  Hej Eddie,

  Tänkte svara på ditt intressanta inlägg om culture disruption.
  Jag är faktiskt lite intresserad av kultur & kreativitet.
  (Mat och vin oxå), men här får man passa på!!
  Nykterhetsrörelsen är i alla fall ockuperad av islamister,
  och är super-duper-haram (enl. Westerholm).

  Men, det var så varmt så jag tänkte att jag måste bada först!

  Venus dök i och Venus dök upp – och luktade som en böckling.
  Dessa skogsbränder! Måste vara flyget till Thailand.

  Granarna brinner upp men (förlåt Fablernas land) det FINNS
  inga guldkulor på granarna i alla fall. Vart tog dom vägen?

  Gillad av 1 person

 6. olle reimers skriver:

  Jag är just nu inblandad i flera projekt som går ut på att syndikera bloggare. Tanken i dessa projekt är att hitta vägar för personer att kunna prenumerara på ett brett utbud av bloggsajter via ett Spotifyliknade system, via Crowdfunding, insamlingsstiftelser och liknande . intresset är stort!

  Gilla

 7. Klas Göran skriver:

  Mohamed Omar, det chockerar mig faktiskt att din artikel ger uttryck för ett såpass snävt, provinsiellt, anglosaxiskt, USA-perspektiv! En sjuttiotalistisk serieälskare borde känna till europeiska serier som Johan Vilde och Buddy Longway som tog upp rasism, kolonialism och förtryck ur ett vänsterperspektiv, utan att ge avkall på höga konstnärliga anspråk. Och det 20 år före PK och mångkultur. Det är inte vänsterhållningen som är problemet, det är ensidigheten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.