Plan B

Patrik Engellau

Jag värnar om välutbildade människor eftersom det i allmänhet är jag som i egenskap av skattebetalare har finansierat deras meritlista. Jag vill inte att min investering ska gå om intet till följd exempelvis av naturkatastrofer eller bara av ren oförsiktighet.

En av Sveriges mest välutvecklade kunskapsindustrier består av alla dem som forskar om klimatet. Här är Sverige, tror jag, närapå världsledande. I varje fall var det svenska forskare som lade branschens grunder. Den svenske forskaren Bert Bolin var den förste ordföranden, under åren 1988 till 1997, i FNs klimatpanel IPCC som är branschens centralorgan (eller kanske bara dess forskningsutskott om man definierar branschen lite bredare och tar med sådana som Greta Thunberg och miljöminister Isabella Löwin och företag som inställsamt påstår sig vara klimatsmarta för att tjäna lite mer).

Jag fruktar att klimatforskare lever farligt. Det är inte alls omöjligt att temperaturerna börjar gå ned som de gjorde under perioden 1940 till 1970. För klimatforskarna vore detta just en naturkatastrof. Om de inte lyckades skrämma folk med avkylning i stället för uppvärmning skulle nog de för forskningen och för forskarnas överlevnad så viktiga statliga anslagstilldelningarna ganska snart torka in. Det är detta jag oroar mig för ty i så fall skulle ju min investering i deras avancerade utbildning vara helt förfelad. Därför har jag utarbetat en Plan B att iscensätta vid en sådan tragisk händelse.

Min ambition har varit att försöka hitta ett forskningsområde som är viktigt men framför allt så likt klimatforskningen att forskarna ska kunna klara omställningen med ett minimum av stress och friktion. Jag anser att jag har funnit ett sådant forskningsfält. Det handlar om att forska fram det rätta svaret på frågan ”Finns Gud?” och därmed sammanhängande följdfrågor.

Att frågan är viktig är uppenbart. Om Gud finns och är beredd att gripa in till mänsklighetens fromma är det naturligtvis vansinnigt att satsa på socialpolitik i stället för att bygga katedraler för att göra honom vänligt stämd och benägen att hjälpa till att tillrättalägga de drabbades öde. Här råder nästan total brist på vederhäftig kunskap. Till exempel har vi ju egentligen ingen aning om vilket koppling som råder mellan orsak och verkan, det vill säga mellan människornas beteende och Guds utslag (om han nu alltså finns, vilket är oklart).

Det är sådant som gör klimatforskarna så idealiskt lämpade för vetenskapliga undersökningar om Guds existens och avsikter. Deras hela uppgift går ut på att utreda den eventuella kopplingen mellan orsaker och verkningar och att konstruera hypoteser om hur saker och ting eventuellt hänger ihop, till exempel om kornas pruttande leder till att isbjörnarna dör ut eller om jag kan skjuta på jordens värmedöd två dagar genom att ta tåget i stället för bilen när jag nästa gång reser till Örebro.

Min idé är att Sverige återigen ska ta en ledarposition i en fråga som på lite sikt har goda utsikter att bli FNs mest framskjutna. Jag kan själv tänka mig att som Bert Bolin bli den förste ledaren för ett internationellt vetenskapligt organ som utvecklar de grundläggande teorierna i frågan och som därigenom, genom att agera som förebild, kan styra alla verksamheter hos alla motsvarande forskningsinstitutioner i hela världen som naturligtvis också skulle bli oroade av en global avkylning och därför frenetiskt leta efter ett värdigt substitut för sitt engagemang.

Du kanske inte fattar djupet hos min plan. Du kanske tror att det där med Gud redan är avklarat och att det är bevisat att Gud ej hör bön och därför, vad människorna anbelangar, kan avfärdas vare sig han, ungefär som jultomten och närområdespolisen, finns eller inte. Men så är det inte ty det enda vi vet med säkerhet är att Gud inte reagerade särskilt starkt på de incitament mänskligheten genom århundradena tidigare prövat, det vill säga böner, offer av getter och får, katedralbyggen och mord på hedningar och sådant där. Men världen har gått framåt. Tekniken framsteg har landat oss i en helt annan värld. Här är möjligheterna oändliga. Kan Gud mobiliseras till mänsklighetens fromma med artificiell intelligens? Får Gud plats i en app? Kan man ladda ned Honom till sin egen mobil och är det i så fall mer effektivt än att ha Honom i molnet?

Herregud, säger jag bara, möjligheterna är just gränslösa. Här behövs mer forskning och jag är stolt över att ha finansierat och glatt fortsätter att finansiera den nödvändiga personalen.

81 reaktioner på ”Plan B

  • Kalle skriver:

   Vi har ju gudomliga varelser som Greta Thunberg och Isabella Lövin. Vad vi behöver nu är en ny trend. Missionera. Dessa gudomliga varelser börjar och missionera runt om i världen. Dom kan börja med Kina och åka runt där. Därefter i Indien. Troligen hamnar dom i omskolningsläger i Kina. Då slipper vi dessa i allafall.

   Gillad av 1 person

 1. brrr skriver:

  I don’t agree.
  Jag tycker de ska avprogrammeras, vilket torde vara betydligt lättare att genomföra än vissa andra avprogrammeringar som nu diskuteras. Sedan ska de omskolas till något nyttigt och behövligt.

  Gillad av 2 personer

   • brrr skriver:

    Jag menade de ”forskare” jag uppfattade att Engellau skrev om. Jag kanske missuppfattade texten…?
    Eller om du tänkte på ”svårare att avprogrammera” så syftade jag på den livliga debatten om att avprogrammera de ”återvändande aktivistresenärerna”.

    Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Haha. PE som ledare för utvecklandet av nästa heliga fråga, efter klimatfrågans krackelerande, som ska kunna styra människors liv och plånböcker i västvärlden. En gudomlig app. Är det mänsklighetens dilemma, att kunna tänka om sig själv och om det oundvikliga slutet? Ger det ett så starkt religiöst behov att man sväljer vad som helst? Det verkar inte bättre. Lycka till i alla fall med en vetenskapligt bevisad gud som kan tillbes via mobilen. Ligger nog rätt i tiden om man skyndar sig innan islam har tagit över.

  Gillad av 3 personer

 3. A skriver:

  Jag förstår vad du är ute efter P.E, men det var ett uselt exempel du valde. Varför ge dig på det vi behöver mest av allt. Obs jag är inte religiös, men tror att jag börjat ana vilken fantastisk sak detta är. Just nu uppfattar jag det som människans bästa vän. Tyvärr står svensken nu helt ensam, berövad kunskaper och logik om livet. Medan muslimen är fullutrustad. Logiskt så kan detta bara sluta på ett sätt, men visst sen kan ju bananskalet ha nån roll också.

  Mvh A

  Gillad av 9 personer

 4. lenam skriver:

  Är det dags för en ny Gud? Vilken värdegrund ska behaga denna Gud? Varför gillar vi Gud och varför gillar vi inte Gud? Ett bra forskningsfält. Är det höger, vänster eller mitten som gillar Gud mest?Vems Gud är bäst för samhället? Forskningsmöjligheterna är oändliga. Kanske kan metoderna som används på Genusforskningen tillämpas här?Kan Gud kallas Hen?

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Mja, kanske inte leda kampen utan vara dess frontfigurer. Just eftersom man inte får tala illa om barn och sinnessjuka. I kulisserna styr dock helt andra, icke barn och dårar.

   Gillad av 3 personer

 5. Bo Adolfsson skriver:

  Jag tror på Robert Lind i Kramfors!
  Kan inte Stefan Löfven med fru i tro och solidaritet besöka honom nästa gång de är i sommarstugan?

  Gillad av 1 person

 6. Egon skriver:

  Helt ot…..
  Varför finns det inga Beppe Wolgers eller Povel Ramel längre?
  Åh vad jag saknar dem………
  De satte fingret på oss.
  På ett fint sätt.
  Idag är allt plumt ,tillrättalagt och tråkigt…….
  Äsch!
  Man är väl för gammal………….

  Gillad av 2 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  PE kan rekrytera klimatfrågans ledare i Sverige, Johan Rockström, som nu börjar retirera offentligt från IPCCs klimathotshets. I en artikel i SvD igår lovprisar han kor och får som nödvändiga i en hållbar livsmedelsproduktion. Mot hans tidigare köttförbudspropaganda p g a pruttande kossor som bidrog med metangas till klimatkatastrofen. Vi kan inte vänta oss några avböner och ursäkter förstås, utan just små svängar i riktning mot nödutgångarna. Det kanske inte blir någon gudstro som är nästa projekt. Det kanske blir jordens livsmedelsförsörjning eller energiförsörjning eller befolkningsfrågan eller något annat som globalistfascismen kan skrämma upp folk med och få dem att känna sig frälsta och duktiga med? Kanske kan man hitta på någon ny variant på ozonhål eller dylikt? Flera förslag? Att globalisterna vill fortsätta styra oss och berika sig kan vi i alla fall vara säkra på.

  Gillad av 13 personer

  • O.T. skriver:

   adikala muslimer mördade mer än 32 kristna i Nigeria förra veckan. Det var den senaste i en rad attacker utförda av muslimer mot kristna i landet.

   CBN News rapporterade förra året att hundratals kristna dödats i strider med det muslimska herdefolket Fulani. Enligt Global Terrorism Index, har Fulaniherdarna dödat över 60 000 människor sedan 2001.

   Realistiskt sett är kristendomen på gränsen till att utrotas i Nigeria. Framväxten av shariaideologin i Nigeria är dödsstöten för den nigerianska kyrkan, sa Emmanuel vid ett forum.

   Arvet vi lämnar efter oss.

   Gillad av 5 personer

 8. Båt i sand, mot röka byter hand, med hinduisk man, suget från horisontens rand, för stark han fann, åter på böljans salta vand, detta han kan, bättre än att rida elefantiand, bakfram skriver:

  Ja för frågan om klimatet är avgjord, det vi ser är den största vetenskapliga svindel någonsin och det gör mig otroligt deprimerad. Svindeln är ju inte ens välgjord, IPCC ignorerar helt enkelt effekten av solen, hur kommer man undan med det? Det är ju för dumt. Även Lennart verkar lurad, jag har åtminstone inte sett honom bemöta eller bekräfta Nir Shavivs argument.

  INGEN har kunnat bevisa det kvantitativa sambandet mellan CO2 och temperaturen, snarare är det så att det man kan se är att om det finns en effekt, så är den liten. Varför har man inte ens kunnat göra experiment, med alla dessa resurser man har, som visar effekten? Det man däremot kan se är en nästan perfekt korrelation mellan solen och mängden kosmisk strålning och jordens temperatur, över årmiljonerna. Dessutom så kan man se samma korrelation över solcykler som är 11 år långa, så att solen driver klimatet står utom allt tvivel, det som saknades var en förklaring av amplituden, för endast variation av solstrålningen räckte inte för att förklara den värme som togs upp av världshaven. Denna mekanism är sedan ett par år funnen av dansken Svensmark, det är joniseringen i atmosfären skapad av kosmisk strålning, där flödet styrs av solvinden och vårt solsystems placering i Vintergatan som i sin tur skapar vita moln som reflekterar solljuset, och man kan se en perfekt korrelation mellan molntäcket och solcyklerna.

  Gillad av 11 personer

 9. educaremm skriver:

  Roligt skrivet.
  Men, men det är tro i sig, (samt hopp och tillit), som är det viktiga i religions- sammanhanget? Och alls inte några bevis (för Guds existens)?

  Om bevis funnes så skulle ju ingen tro behövas?

  Och det skulle då inte vara i överensstämmelse med vad människor behöver för att fungera väl?
  Människor vill både tro, hoppas och känna tillit i tillvaron?

  Inte tvärtom.

  De flesta människor vill inte alls känna trolöshet, hopplöshet eller brist på tillit. Det är nedbrytande tillstånd som kan påverka både moral, livsvilja och värdighet. Det kan skapa mycket negativ anda både inom familjer, inom föreningar, inom partier, församlingar och också inom hela nationer.

  Gillad av 3 personer

 10. Dandersan skriver:

  Jag förstår inte frågan?
  Förnekar ni att Gud finns?
  Jag har ett blad som kommer från JW som talar om Gud och evigt liv.
  Vi lever allt längre. så om vi tar kurvorna över detta så blir livet evigt om någon generation-
  En annan kurva från SMHI visar att vi fått 0,8 timmar mer sol på 40 år.
  Evigt solsken om ytterligare några generationer alltså.

  Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Det är därför barn tror på det. Jorden skapades för hundra år sedan, eller hur? Vi som gick i skolan på den tiden när man fick lära sig nåt vet ju att jorden är äldre än så. Dessutom att klimatet varierat. Hur långt ska detta spektakel pågå? Tills nåt barn säger, men han är ju naken.

    Gillad av 2 personer

 11. Stjärnstoff och artegoism skriver:

  Såg nyligen att man via djupa analyser av Hubbelteleskopets bild, Deep Field image, räknat ut att det finns 120 miljarder galaxer i det observerbara universum. Men att man nyligen tvingats revidera upp denna uppfattning med en faktor 10. Man uppskattat att vår egen galax, vintergatan, innehåller runt 200 till 400 miljarder stjärnor. Lås oss förmoda att det runt varje stjärna kretsar ett större antal planeter. Och runt dessa ett antal månar. Och att fysiken och kemins lagar är generella för galaxer, stjärnor och månar. Då lär nog evolutionen av liv tagit fart på rätt många ställen. Och många olika livsformer bör då ockuperar ett högt antal nischer i universum. En av dessa livsformer vet vi existera i dag, på ett litet stoftkorn kallat Tellus, som kretsar runt en ordinär gul stjärna, halvvägs genom livet, en bit ut i en av vintergatans armar. Denna varelse har själv betecknat sig som tillhörig en intelligent art och namngett den till Homo Sapiens Sapiens. I detta universum ser vissa av denna art en enda gudom. De ser den i allt. Men mest i sig själv. I en Gud som huvudsakligen tycks vara intresserad av just henne. Hur egocentrisk kan egentligen en varelse bli? Kan man fråga sig. För denna typ av navelskåderi har någon myntat begreppet artegoism. Ett allt för smalt uttryck i mitt tycke. Mänsklig närsynthet och religion hör nog samman på ett mycket djupare sätt. Så ser nog det mänskliga klimatet ut. Stabilt och uthålligt genom åtskilliga årtusenden. Oavsett hur det fysiska klimatet gestaltat sig på detta lilla obetydliga stoftkorn. Men inte för henne själv, rent mänskligt sett. Och stoft blir vi alla med tiden. Till nytt stjärnstoff. I nya konstellationer. Med nya stjärnor och planeter. Tills universum expanderar ut till ovänlighetens stora mörker.

  Gillad av 3 personer

  • A skriver:

   Stjärnstoff, jag tror du missat hela grejen totalt. Frågan gäller inte det som du tror. Tror jag. Som jag börjat se det är bibeln totalt relevant för människorna, myterna är relevanta. Alltihopa är mitt framför våra ögon just nu, även om någon förnekar det. Det gör ingen skillnad, livet pågår oavsett. Vi är lika mycket i händerna på livet som om du skulle formulera gud som en skäggig gubbe som styr allt. Förstår du vad jag menar? Frågan är fel ställd och inte relevant. Det är min uppfattning per nu. Bibeln handlade inte om det jag trodde, alls. Men jag ser liksom två funktioner, en för de som tänker och en för de som inte gör det. Liksom två världar fast samma syfte. Att överlista ondskan i människan. Per nu alltså.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Alltså för att tjata vidare: Jag menar att själva tron kan ses som ett verktyg, för att hålla tillbaka ondskan som finns inom alla människor. Varav tex socialismen är ett sätt att rättfärdiga ondskan på en ytligt sätt rationell grund. Men i själva verket är en väv av mycket försåtliga lögner. Att tvivla på gud (sanningen, livet, alltet) blir då samma sak som att avväpna sig själv. Att bli ett löv för vinden: Det är inte jättefiffigt. Att då människor är helnöjda när de tror att de ”genomskådat” tex kristendomen blir en lite speciell upplevelse. Jag tror muslimerna kliar sig lite i huvudet, något förundrade men nöjda.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Kronblom skriver:

    Min tanke kring detta är att de flesta letar efter en Gud på fel ställe. Gud finns i dig själv för den som vill, i form av sunt förnuft, eget ansvar och god självkänsla. 10 Guds bud eller som idag, Jordan Petersons 12 livsregler: ett motgift mot kaos. Förstår man det här behöver man inte gå i kyrkan eller lyssna på falska profeter.

    Gillad av 1 person

 12. Lars Thylen skriver:

  Mycket bra! Och träffande!
  Dagens klimatdebatt har stark anstrykning av ”Finns Gud”.

  Men ideerna i denna riktning har funnits länge: ty under medeltiden försökte man bevisa Guds existens. Citerat från NE: ”gudsbevis, filosofiskt resonemang som avser att bevisa eller göra sannolikt att Gud existerar, se Gud” ( det sista lättare sagt än gjort, men det står faktiskt så )
  Eller enligt Wikipedia: ”Gudsbevis är logiska resonemang som på filosofisk väg försöker argumentera för existensen av en eller flera gudar”. Här tar man till flera Gudar. Kanske vi kan ha flera, alla lika katastrofala, ufall när det gäller klimatreligionen? Allt detta bäddar ju för fantastiska forskningsutmaningar och fundamental existentiell forskning!! Inte dåligt!

  Gilla

 13. Göran Holmström skriver:

  Dagens bästa ” I Guds fotspår”.
  Plan B är självhushåll, bra mycket roligare och mer givande, om tid finnes så kanske jag kan söka efter gud, lade ner ett helt ledigt år på att bygga Mc ,verkstad
  grilla och söka efter Gud. Kan berätta att han är svår att få grepp om den där Gud,
  vag är bara förnamnet, i tre religioner så är han ensam och en han,
  i andra så finns han/hon överallt och och i flera tappningar .
  I några så saknas Gud och ersätts med människans kamp om att bli fri från jordiskt lidande, i den Tibetanska dödsboken så nämns ” att leva så renlärigt det bara går leder till den renaste av dödar”. Och med det menas att reinkarnationerna upphör och man blir en del av Gud.
  I den Egyptiska dödsboken så, talas det även där om reinkarnationer, samt om helvetet cirka 1000 år före Gamla testamentet. och då är inte det historiens första Copy Cat.
  Dom vediska texterna är en bit äldre ändå där nämns Gud som flera och olika nivåer av himmel, typ ett förhistoriskt pyramidspel.
  Ja Gud är intressant att studera, men bråka över är han inte värd.
  Frågan är om han finner oss lika intressanta, en ras bland miljarder i ett kaotiskt universum!

  Gillad av 1 person

 14. Jaxel skriver:

  Detta var väl ändå en fånig krönika.

  Vetenskapsföraktet som ständigt kommer till uttryck på denna blogg är tröttsamt. Det minskar dessutom trovärdigheten för bloggen mer generellt.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Jaxel — Du menar föraktet mot den av makthavarna sanktionerade kollektiva psykos som prånglas ut under beteckningen ”vetenskap” (klimatvetenskap; genusvetenskap, osv.)?

   Makthavarna är bra på EN sak: att försöka distrahera massorna med ständigt nya huvudlösa religionsliknande sekter, som alla förväntas tro på eller annars bli fördömda.

   Jag har själv arbetat som naturvetenskaplig forskare inom biokemi, och kan bara skaka på huvudet åt den onda parodi på ”vetenskap” som numera tvingas på oss…

   Gillad av 8 personer

   • educaremm skriver:

    Om man vill bekämpa en folkstam, en nation, en stad eller kanske även då en hel planet (?), så kan där nog ingå olika metoder? Både psykologiska, både subtila, indirekta och direkta metoder för försök till nedbrytning av alla former av motståndsförmågor?

    Motståndsförmågor i form av kultivering av hopp, tro, tillit, värdighet, och därmed motstånd i form av livsvilja är då inte önskvärda?

    Att försöka skapa misströstan, misstro, hopplöshet och trolöshet ingår istället som strategiska erövringsmetoder av folkstammar, befolkningar och nationer? Att också försöka skapa allmän skräck och förvirring? Att förnedra, bespotta och förödmjuka kvinnorna i folkstammen? Dupera allt och alla genom allt möjligt? I all oändlighet?

    Kanske även försöka berusa med hjälp av olika berusningsmedel? Därtill försöka förvirra genom musik, konst och teater, för att bryta ned moral, värdighet och livsviljor hos den besegrade folkstammen, nationen eller kanske också då hela världen, hela planeten?

    Dessa fenomen av både psykologiska och fysiska nedbrytningsstrategier och metoder vid krigföringar, kan ju ses som just uråldriga krigsmetoder som har ansetts tillåtna för att just kunna bryta ned alla former av motståndskraft hos besegrade folkstammar, befolkningar eller nationer?

    Att framskapa lydnad och underordning genom att skapa hopplöshet, misströstan, rädsla, förvirring och dödsvilja hos fiendestammen eller fiendenationen ansågs viktigt?
    (Kanske detta då anses viktigt även över hela världen? Över hela planeten? Väder, vind och klimat berör ju just hela planeten?)

    Och detta kanske då för att kunna manifestera total kontroll?

    Eller kanske ett utplånande av alla former av motståndskraft menas behövas, för att kunna triumfera segrar?

    Vem vet…

    (”De gudarna vill förgöra gör de först galna”. )?

    Gillad av 1 person

   • Jaxel skriver:

    Jag har en högskoleexamen i teknisk fysik och har varit med och arbetat fram ett fyrtiotal artiklar som publicerats i peer-granskade vetenskapliga tidskrifter. Det senare dock ej inom fysik. Tvivlar ändå på om jag med den tid jag har kvar skulle klara av att sätta mig in i klimatforskningen.

    Inte för att jag har någon egen konkret erfarenhet av endera, men är det inte lite grovt att jämställa klimatforskningen med s k genusvetenskap. Jag hoppas alla fall att det är det.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    J. Axell, det beror väl lite på villken ”klimatforskning” man avser? Nir Shavivs forskning är förstås naturvetenskap, men det som har presenterats av Ehrlich, Hansen, Gore, NASA, NOOAH och IPCC är ju snarare likställt med genustrams.

    Gilla

 15. Göran Holmström skriver:

  Forts som en mycket klok person som skriver här, påpekar, så är det vår obligatoriska dödsångest, som driver fram alla galenskaper som människan hittar på, från klimatångest till överdrivet vänstertänk.
  Personligen så är jag inte säker att den kopplingen är helt sann, sannolik ja
  men är verkligen alla så rädda för att dö?
  Kanske är det så? Jag kan ju bara svara för mig. Nej inte ett dugg 54 år, ibland urgammal så väldigt nyfiken på vad som väntar på andra sidan, min älskade kusin säger maskföda och kolsvart. Det är ju inte så upplyftande, jag misstänker dock att han har fel.
  Göran Grip har skrivit en hel del böcker om just döden, som läkare så har han sett sin beskärda del och han pratar om minnen från tidigare liv, utan att lägga värderingar om dom existerat.
  Andra som med hypnos forskat, har svängt från ateister till troende då så många patienter berättar unde hypnos om både tidigare liv och en existerande kraft Gud i brist på bättre ord.
  Nästan alla som sysslar med magi hävdar bestämt att det finns ett liv efter detta,
  i många religösa berättelser så hävdas det med.
  Jag har under mitt konstiga liv, varit ytterst nära döden många gånger, nej inte som när en bil nästan körde över mig. Utan på riktigt, dels via astma och allergi
  läkarna trodde inte att jag skulle fylla 10 ens, från det till att inte vara det längre,
  bara det är fantastiskt.
  En av alla gånger så fick jag 400 volt genom bröstet på en blöt gräsmatta vilket är lika med bra jordning en fas i varje hand ger cirka 400 volt i lilla hjärtat.
  Och det är det omöjligt att pumpen klarar. Men det gjorde den ändå.
  Ja jag tror på en sammanhållande kraft, ja jag tror på ett liv efter detta.
  Dö snyggt önskas dock gärna som gubben som dog på en endurotävling
  somnade in mot ett träd.
  Näe dö är nog inte så märkvärdigt, det är svårare att acceptera skattesystemet det stör mer.

  Gillad av 4 personer

  • Tankebrottslingen. skriver:

   Finns det verkligen någon död i egentlig mening?Reinkarnationstanken fanns även av allt att döma bland de tidiga kristna men övergavs sedan eftersom den ställde till en del teologiska problem.Men buddhister och hinduer som utgör en stor del av mänskligheten tror alla på reinkarnation.Buddhisterna har t o m utvecklat ett helt tankesystem-en troslära- vars mål är att undgå att bli reinkarnerad.Hinduernas tankegång är faktiskt på sätt och vis snarlik.En engelsk religionsvetare vid namn Stephenson har även hävdat han själv kunnat påvisa reinkarnationens faktiska existens genom att undersöka reinkarnationsfall i Indien.För en hindu och en buddhist är reinkarnationen något självklart som ej ens behöver diskuteras.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Hej sorterade in säg cirka 15-20 böcker om just reinkarnation idag i det halvfärdiga biblioteket, rätt mycket minnen om dom böckerna sköljde över mig. Konstigt att omslagen räcker oftast för att minnas innehållet,
    Indicierna är mycket starka för att vi återföds om och om igen, detta glädjer mig en hel del, oddsen är mycket goda att
    Pk-idioterna kommer få genomleva ett ytterst slitsamt liv som ”utbildning” för alla liv dom förstör i detta nu.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Dödsångest är betydligt mer en rädsla för att leva än för att dö. Livet är jobbigt, krävande. Kan man inte bara stoppa jorden och stiga av? Det är milleniarismens grundtanke. Socialismen är det tusenåriga lyckoriket där ingen handling mer krävs, inget beslut, ingen analys, för där finns ingen ondska, inget fel, ingen svaghet, ingen motstridighet, ingen kamp. Därför utkämpar socialismen kampen som skall avsluta alla kamper, utrotar allt som är svagt, allt som är fel, alla som är besatta av ondskan. Sedan skall det bli fint, när det är färdigt. Man måste knäcka ägg för att göra omelett.

   Gillad av 4 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Socialisterna har missat en sak anser jag, livet är en kamp, och det är av den man lär sig saker.
    Att av feghet önska sig enkla vägar och snabba lösningar passar för svaga själar.
    Men då ska dom inte styra andra och försvaga deras liv.
    Borde det inte heta livsångest då?

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det som stör dem är eländet. Överallt elände, orättvisa, ond bråd död, korruption, sjukdom, våld, olycka. Detta ger dem ångest. De är överväldigade. Om vi betraktar socialisterna som observatörer, så kan vi kalla det livsångest. Så är det kanske för oss. Vi ser, vi lider, vi försöker göra något praktiskt åt det. Men om vi betraktar socialisterna som aktörer, så är det viktiga för var och en av dem hur allt detta elände påverkar dem, vilka risker de löper. De kan drabbas av olycka, elände, korruption, sjukdom, ond bråd död. Då är det en dödsångest. Om vi skulle kalla deras ångest livsångest, skulle vi göra oss skyldiga till projektion. Vi har livsångest, men accepterar livet och ser förtvivlan som en synd. De förtvivlar. De kapitulerar för sin dödsångest.

    Gillad av 1 person

 16. Södermalmsrealisten skriver:

  EGON 17 mars, 2019 kl. 08:43
  frågade efter Povel Ramel

  var det bättre på den tiden ? bara en (1) polisman !

  Gilla

 17. Yvonne Rosenthal skriver:

  PE lär bli tagen på allvar. Ledarskribenter på Sveriges största dagstidningar , journalister på samma tidningar och P1 anser att de som protesterar mot skolskolk är högerradikala och fascister. Därför på gudomliga frågeställningar för blivande forskare att s.a.s. beforska (!) om igen : Är solen guds ansikte? När det regnar- är det gud som gråter eller änglar som kissar? Hjälper regndans mot torka? Facit finns.. Gud hör bön.

  Gillad av 1 person

 18. Tankebrottsling.Kategori A. skriver:

  Det finns redan en sedan flera tusen år väletablerad industri som söker svar på frågan om det finns en Gud eller möjligtvis flera.I utkantslandet Sverige kan man t o m bli snudd på legitimerad statstjänsteman genom att avlägga ”Finns-Gud-examen”.Eller rättare ”Gud-finns-examen”.Inom ramen för”Gud-finns-examen” kan man t o m läsa en gnostisk delkurs som hävdar att den Gud som råder över vår fallna värld heter Demiurgen och inte alls är så snäll som många inbillar sig.En del av dessa delkursare har dessutom fräckheten att påstå att Demiurgen är Hin Håle själv ,vilket förefaller inte helt otroligt.Stagnelius och de svenska romantikerna delade uppenbarligen denna tro.En del konstifika kufar menar t o m att de tror på Lucifer-Ljusbringaren-som även han är riktigt,riktigt elak.Baal tror även en del konstiga kufar på-bland dessa konstiga kufar kan sannolikt Frau Merkel och hela EU-etablissemanget inräknas ,eftersom de kollektivt rätt nyligen deltagit i en verkligen avskyvärd offentlig svart Lucifer eller Baal-mässa vid öpningen av den tämligen nyss färdigbyggda St Gotthardstunneln.Baal är också väldigt elak och äter brinnande småbarn som offras till honom.Jätteäckligt.Så den kombinerade Lucifer-kulten och Baal-kulten är faktiskt redan en av alla EU-europeiska undersåtar finansierad industri.Så det där som Patrick efterlyser finns faktiskt redan ,men med en Gud och en församling som han kanske ej räknat med.Patricks resonemang är emellertid roligt och upplysande på ett provokativt sätt som stämmer till eftertanke.EU-undersåtarna betalar alltså redan det som kanske kunde kallas Lucifer-skatt eller Baal-skatt -den skatten betalas dock ej vad man vet direkt till den Svenska Kyrkan som utöver att välsigna det som kanske skulle kunna kallas barnamord (abort) på ca 40.000 barn per år i EU-Sverige också är ett propagandaorgan underställt Jean Claude Junckers och hans insvurna EU-banditer och hängivna Baals dyrkare och tillbedjare.

  Gillad av 1 person

 19. Rikard skriver:

  Hej.

  Diversifiering är en möjlighet: vilken gud är den rätta för dig, just nu? Välj rätt gud – vi har hela listan!

  Dags att plantera i trädgårdslandet? Med vår Demeter-app är du garanterat andligt stöd!
  Problem med ohyra och dylikt? Astarte-emblemen håller råttorna väck!
  Orolig för var barnen är? Asa-appen Tor skyddar dem!
  Ebb i kassan? Ladda ner ‘Hermes’ för ökad penningflöde!

  Eller varför inte satsa på heltäckande gudomlig försyn med vår ‘Panteon’-försäkring? Välj bland mer än ett dussin kulturers gudafamiljer med full kontroll över hur just ditt personliga panteon skall vara sammansatt utifrån dina behov!

  Alla våra gudar är ekologiska, rättvisemärkta och arbetar i HBTQ+-certifierad inkluderande själavårdsstruktur – certifiering finns!

  AB Gud – tro på oss; vi tror på dig!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

 20. Axel skriver:

  Gud fader i himmelen, så börjar många böner. Om detta stämmer så borde präster och andra kristna ledare ta en lång flyresa med fönsterplats. Man flyger numera på ca 12 000 m. Det bör ju betecknas som himmelen.
  Får man då se Gud, eller få en uppenbarelse med närkontakt, ja då ligger det något i detta med, Gud fader i himmelen.

  Gillad av 1 person

 21. Erik Björn-Rasmussen skriver:

  Som så mycket annat inom naturvetenskaperna var det upplysningstidens forskare som byggde den solida grund som dagens välfärdssamhälle vilar på. Vad gäller hur koldioxid och klimatet samverkar var det svensken Svante Arrhenius (1859 – 1927) som först beskrev den sk växthuseffekten. Här är titeln på hans arbete: Über den Einfluss des atmosfärischen Kohlensäuregehalts auf die Temperatur der Erdoberfläche (1896).

  Med hjälp av sin teori kunde han förklara hur växlingen mellan istider och varma perioder samvarierade med växlingar i atmosfärens koldioxidhalt. Detta var långt före industrialismen och vårt ekonomiska fossilberoende.

  Sedan kom meteorologiprofessorn Bert Bolin på Kungliga Vetenskapsakademien in i bilden. Eftersom han råkade vara kompis med Olof Palme var det tämligen lätt för detta radarpar att föra upp frågan på FN-nivå och vidare till ett specialarrangerat klimatmöte i den amerikanska kongressen. Därefter skapades IPCC och utvecklingen bort från vetenskap och mot en alltmer religiöst präglad rörelse kunde påbörjas.
  Klimatångest-sekten är förmodligen den största mänskligheten hittills skådat. Men likt alla andra undergångssekter kommer den gå under när domedagen envist, decennium efter decennium vägrar infinna sig.

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Naturvetenskapen skapades av de gamla grekerna och av renässansmännen och de viktigaste genombrotten gjordes under barocken. Dessa naturvetenskapliga genombrott under barocken var så genomgripande att en samling dumhuvuden startade den så kallade upplysningen som gick ut på att låtsas att man automatiskt och utan ansträngning skulle kunna uppnå liknande genombrott när det gäller kunskap om mänskliga ting som sociologi och politik. Under denna vanföreställning lider vi än. Edmund Burke redde ut alla missförstånden i den intellektuella sörja som låg till grund för revolutionerna i Frankrike redan 1790 och förutsåg helt riktigt den jakobinska terrorn som inträffade tre år senare. Det är upplysningens missuppfattningar och hybris vi måste befria oss ifrån. Vi måste finna vägen tillbaka till barocken och renässansen, skapa en andra renässans, befria människan från socialismens och liberalismens ok och elände.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Arrhenius missade att koldixoiden släpade 800 år efter temperaturen. Kausaliteten var den omvända. Ångström visade i experiment 1901 att koldioxidhalten i atmosfären INTE påverkar växthuseffekten, som i stället drivs framför allt av vattenånga som utgör en 100 gånger större andel av atmosfären (3% mot 300 ppm) och dessutom har ett bredare absorptionsspektrum.

   Gilla

  • Kronblom skriver:

   Hela klimatångestsekten är som Scientologi. ”You hold on to the tin cans and then this guy asks you a bunch of questions, and if you pay enough money you get to join the master race. How’s that for a religion?”

   Gilla

 22. Sixten Johansson skriver:

  Likheterna och kopplingarna mellan klimatalarmism, naiv tillit till en omhuldande och tankegodkännande stat och traditionell kristen gudstro är uppenbara. Och hur galet det än ser ut på ytan finns där både glasklar logik och ett existentiellt djup. Det vore faktiskt klokt om t ex en del av genusanslagen i stället satsades på debatt och folkupplysning just om de här överlevnadsfrågorna.

  Om vi analyserar gudsbehovet inser vi att en helt atomiserad människas psyke blir vansinnigt, kastas mellan godhet och ondska, självförakt och hybris, ångest inför ensamheten, vånda inför tomheten i varje tankes förlängning. Självmord blir den naturliga lösningen.

  Nu upplever de flesta ingen sådan existentiell ensamhet, därför att de ännu ingår i grupper och sammanhang, som håller psyket någorlunda friskt. Men eftersom varje individ lever i sitt eget mentala universum måste något gemensamt välvas som en kupol över varje grupp. Globalisterna måste alltså skapa en mental kupol över hela mänskligheten. Klimathotet är bättre än en invasion från rymden: Alla berörs, kan dra sitt tänkta strå till stacken och sköna pluringar till hotarna.

  Om klimatet drar sig ur leken måste något lika handlingsinriktat och vinstgivande uppfinnas. Allah är en sistahandslösning. Hans anhängare gillar inte att han gängar sig med sina abrahamitiska kompisar, som Svenska Kyrkan vill. De klimathotande behöver alltså inventera teologin och andra globala kupolalternativ, om de inte önskar böja knä med rumpan bar i klimatkylan.

  Gillad av 2 personer

  • Preben skriver:

   Människor mäste ha något att kanalisera sin latenta skräck och fruktan emot.Ett slags emotionellt laddad tankefigur.En i människors psyke stabilt förankrad sådan tankefigur kan s a s stabilisera den psykologiska driftekonomin.Behovet av fiender-verkliga eller inbillade-är alltid mycket stort.Det av eliten frambesvärjda klimathotet med sin klimatångest fyller mer än väl detta behov.Människorna behöver . tycks det ha något eller någon att frukta.Så blir deras latenta ångest riktad mot något påtagligt konkret ,vilket kan vara en fördel för manipulatörer som kan exploatera denna ångest för att nå sitt mål vilket alltid är att mjölka människoboskapen på ytterligare energi-energi i form av kontanta pengar och guld i form av en kollektiv klimatskatt.En klimatskatt för övrigt som har vissa likheter med den katolska kyrkans avlat.

   Gilla

 23. Elof H skriver:

  Sanningen är dock att Sverige har väldigt få klimatforskare, kan någon ens nämna en enda framstående förutom Lennart Bengtsson?

  Vad vi dock har är kadrar med forskare som forskar om vad som skulle kunna hända OM teorin om katastrofala klimatförändringar pga mer co2 stämmer.

  Gilla

  • Erik Björn-Rasmussen skriver:

   Temperaturekologiska regleringen av vår biosfär inbegriper så många fler vetenskapliga discipliner än dynamisk meteorologi som är Lennart Bengtssons ämne. För att förstå de faktorer som påverkar klimatet på lång sikt måste du känna till grundfakta om solfläckars variation som beror på solens magnetiska dynamoeffekt, hur kosmisk strålning sedan tidernas begynnelse påverkar molnbildningen i luft med vattenånga och hur magnetosfären styr bort delar av den kosmiska strålningen från vår ekosfär. Dessutom tillkommer hur jordaxel över tiden ”vobblar”.Detta kallas på vetenskapligt språk ”precession”. Man måste också känna till grunderna i glaciologi och oceanografi. Om du har en hyfsat god vetenskaplig allmänbildning och en stor portion nyfikenhet har du inga svårigheter att plocka upp den kunskap som gör dig immun mot den utbredda åkomman ”klimatångest”

   Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    En van och intresserad läsare behöver heller inte ha fackkunskaper för att kunna göra hyfsat bra bedömningar av trovärdigheten och konsistensen i facktexter, som inte innehåller en massa oförklarade specialtermer.

    All denna polarisering och degeneration även inom vetenskaperna har haft det goda med sig att det dels finns stor efterfrågan på sådana fackkunniga som kan skriva och förklara logiskt och pedagogiskt, dels att olika skribenter får träning i att bemöta invändningar och saklig kritik även från lekmän och rätta till missförstånd.

    Vi har fått helt nya möjligheter till dialogiskt lärande t ex via kommentarsfälten och nästan en sorts personkontakt med resonerande folkbildare via youtube. Allmänt har jag i kommentarsfälten lagt märke till att dissidenterna genomsnittligt är ovanligt vana att läsa mellan raderna och sammanställa och bedöma information. Den vanan och kritiska inställningen är till stor nytta vilket ämne man än vill lära sig mer om.

    Gillad av 2 personer

   • Elof H skriver:

    Min poäng var att det inte finns några framstående svenska klimatforskare som stödjer teorin om katastrofala följder av mänskliga utsläpp av växthusgaser.

    Gilla

 24. Jari Norvanto skriver:

  Ja, klimatet inbjuder onekligen till tvärvetenskaplig forskning: samhällsvetenskap, media och journalistik, kultur- och religionshistoria, ekonomi, sociologi, psykologi mm. Kanske har jag glömt något mindre viktigt… Härligt att så många röster och förgreningar kan omfamna samma helhetsbild och uppnå konsensus. The science is settled!

  Gillad av 1 person

 25. Jag bara undrar skriver:

  O, vad jag tackar klimatreligionen, för den ger mig ett underbart exempel på vad den kristna läran är och inte är. Kristendom (kd): Skapelsen är fallen och vi med den. Vi och skapelsen lever i ett syndigt tillstånd och måste därför döden dö. Tiden kommer att ta slut någon gång. Klimatreligion (kr): Skapelsen är syndfri, men vi är syndiga, det är vårt fel att vi måste döden dö, än värre, vi dödar även skapelsen. Kd: Kristus tar på sig vår synd. Den som tror på honom, får inte känna på syndens konsekvens, helt oförtjänt. Av tacksamhet, utan tvång, kan han/hon göra det goda. En ny himmel och jord skapas osynligt, de träder fram när tiden är inne: Kr: Barn och ungar tar på sig vår synd och skuld. De måste rädda jorden själva. Av ångest och rädsla ska de göra det goda. Om inte, så måste vi döden dö – rewind. Det finns ingen nåd.
  Med detta inte sagt, att vi inte ska värna vår natur.

  Gilla

 26. Folke Lidén skriver:

  En angelägen uppgift – Att ta reda på om Gud finns.
  Blir många utredningar som ska vara klara till 2023, i god tid efter valet. Många avdankade och/eller misslyckade politiker och högre tjänstemän som kan få ohemula ersättningar för att producera rapporter som kastas i papperskorgen. Kanske en FinnsGudKansler?

  Vill dra mitt strå till stacken.
  Han finns/fanns inte i min morfars skottkärra. Min morfar hade ingen skottkärra!

  Gilla

  • Folke Lidén skriver:

   Breaking news!
   Ryktet går. Utredningsregeringen har eventuellt redan tillsatt en utredning om att tillsätta en FG-utredning. Stödpartierna är med på noterna. Utom L som tog tåget till Piteå för att kraftsamla inför EU valet (jajamensan, det fanns ett ledigt Atterfallshus)

   Vi fick en intervju med Statsministern.

   Vi – Har ni redan tillsatt en utredning?
   S – Låt mig vara tydlig. Vi måste bekämpa högerextremismen och nättrollen. Åkesson
   uppmanade nyligen folk att rösta på Arvingarna i mellon! Det är inte okej.

   Vi – När ska utredningen vara klar?
   S – Åkesson har bjudit in Fridolin att käka Pizza i Sölvesborg. Det är inte okej.

   Vi – Men nu gäller det utredningen?
   S – Du får fråga Greta.

   Vi – Greta?
   S – Greta Thunberg!

   Vi – Men hon sitter väl inte i regeringen?
   S – Nu ja, men så for hon fått Fredspriset kommer hon ombord:

   Vi – Har du pratat med hennes mamma om det?
   S – Jag älskar Carmen och Carmen älskar mig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.