Myten om den amerikanska meritokratin

Tanken att USA är en meritokrati, där eliten har förtjänat sina höga positioner eftersom de är bättre, starkare och smartare än resten av befolkningen är en myt, skriver den amerikanska journalisten och författaren Barbara Boland i American Conservative. Landet styrsav en liten och privilegierad elit utan förankring hos folket, menar hon. Hon jämför USA med en oligarki och menar att det är dags att agera mot samhällsinstitutionernas falska löften.

6 reaktioner på ”Myten om den amerikanska meritokratin

 1. Jan Wallenberg skriver:

  Man ska nog se meritokratin som något relativt och inte absolut, dvs i jämförelse med andra länder och inte som ett realiserat ideal. Då kanske ändå USA ligger väl till. De flesta andra länder är nog mer oligarkiska med ännu mindre möjligheter för en människa utan förbindelser att ta sig upp.

  Gillad av 2 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är säkert så i de flesta länder är jag rädd. Helt säkert så i dagens Sverige. Meritokratin fungerar till viss del i perioder av snabb utveckling. Som i Sverige senast under 20-års perioden 1948- 1967

  Gillad av 2 personer

 3. laogong2018 skriver:

  Detta är helt sant. Efter mer än 30 år i USA har jag kommit till samma slutsats. Det är med stor besvikelse jag ser att USA blir mindre och mindre en demokrati, det gick utför ganska långsamt ett tag, men nu har detta accelererats till skrämmande fart och dimensioner. Det verkar som USA är på väg in i det socialistiska träsket. Demokratiska partiet använder samma taktik som kommunister, ”the end justify the means”, fuskar i val, ljuger och lurar folket (liknande som i Sverige), motarbetar alla förslag på att minska valfusk med ursäkten att det är rasistiskt. Illegala invandrare kan rösta, man behöver inte visa legitimation för att rösta (men om du ska flyga, köpa en öl, bo på hotell, etc., så måste du visa legitimation). Man vill höja skatter på arbete. I USA motarbetas goda förslag som man kanske har jobbat för i åratal bara för att fel person föreslår samma sak som du jobbat för och t.o.m. begärt donationer för. Detta gör stor skada (men det bryr man sig inte om, man tror att landet inte kan skadas, eller att det är värt skadan). De konservativa ”never trumpers” som motsatte sig skattesänkningen är bara ett exempel, Mitt Romney är ett annat typexempel på denna falskhet när han röstade mot att Trumps förslag på mur.

  Gillad av 4 personer

 4. olle reimers skriver:

  Hur många känner till Senior Executive Service (SES) som startades av Jimmy Carter på inrådan av dåvarande CIA bossen GWH Bush. Genom det systemet är c:a en procent av alla statstjänare. 25 000 personer framför allt domare, folk på justitiedepartementet och utrikesdepartementet, garanterade en livslång anställnng med amiralslön om de jobbar för att bevara elitens dominerande inflytande i samhället. Snacka om elit!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.