Patriotiska fraser

Patrik Engellau

Om du sitter i ett flygplan tillsammans med en amerikan så be gärna att få studera hans pass. Jag gjorde det för ett tag sedan och eftersom amerikanen är en vänlig och fridsam typ, utom när han uttalar sig för eller emot sin president, så lät han det ske med ett vänligt leende.

Sedan mer än tio år tillbaka är amerikanska pass nämligen försedda med patriotiska fraser, en fras per uppslag, totalt 25 stycken. USA:s utrikesdepartement, den passutfärdande myndigheten, har kommit på att passen är gratis reklamplats för att påverka USA-bilden. Skulle kunna vara något för motsvarande svenska myndighet att ta efter.

Det är inte nog med en fras per uppslag utan det finns dessutom en pampig patriotisk bild. En pampig bild kan föreställa en örn som verkar läsa inledningen till landets självständighetsförklaring. Frasen på den sidan är ”Frihetens syfte är inte att främja en ras eller en sekt eller ett parti eller en klass – syftet är mänsklighetens, människans medfödda rättighet”. Man anar vad det ska betyda och det är extra fint för att det är skrivet av Anna Julia Cooper, en svart 1800-talsförfattare.

På ett annat uppslag finns en vacker bild av ett ånglok med texten ”Må Gud säkra föreningen av vårt land som järnvägarna förenar jordens två stora oceaner”.

De flesta sentenserna har tydlig idealistisk prägel. ”Låt oss höja vår standard till vad de visa och hederliga kan uppnå”, säger George Washington över en bild av en klocka från självständighetskongressen i Philadelphia.

Min favorit är nog Dwight D. Eisenhowers diktum: ”Vadhelst Amerika vill åstadkomma i världen måste det först åstadkomma i sitt eget bröst”. Om man till exempel ska exportera iPhones är det bäst att först pröva dem hemmavid så att man vet att de fungerar. Rådet kan naturligtvis tolkas in absurdum: man borde inte ha krossat Iraks ledare Saddam Hussein innan man först krossat sina egna för att undersöka vad som skulle hända.

Nu kommer en tävling utan pris. Vad skulle motsvarande svenska pass innehålla för att polera Sverigebilden? Hur skulle Sverige vilja presentera sin storhet?

Ett viktigt ögonblick i Sveriges moderna liv som bör förevigas är Annie Lööfs chockerade och nävdängande uttalande ”Hur uttrycker du dig?” till Jimmie Åkesson i slutdebatten vid valen i september förra året, gärna med en tecknad bild av kontrahenterna.

En annan möjlighet är ”Mitt Europa bygger inga murar” med en passande bild av statsminister Löfven som sparkar Donald Trump i baken (Referensen till ”murar” kommer att gå hem stort i USA.)

”Humanitär stormakt” kan det stå över en bild av Greta Thunberg med änglavingar som en kerub i en barockkyrka.

Finns det något mer vi svenskar är särskilt stolta över? Jo, att Pippi Långstrumps pappa avancerat från negerkung, vilket inte anses särskilt fint i Sverige, till Söderhavskung, vilket svenskarna uppenbarligen betraktar som ett slags upphöjelse eftersom de jämt påpekar det.
Har du ännu bättre tips för svenska pass för att främja Sverigebilden?

47 reaktioner på ”Patriotiska fraser

 1. smestyck skriver:

  Ja varför inte Kronblom när han sover på soffan och då menar jag Reinfeldts det sovande folket eller kanske lite industri historia men det finns en man som enligt den tidens mått mätt var en av historiens största och även nu. Gustav II Adolf!
  Han är stor i hela Europa o hyllas men här i
  socialismens högborg känner en del bara om hans namn.

  Gilla

  • Kronblom skriver:

   Tocka orning dä ä uti väla nu
   dä grunnar ja mycke på,
   för di slôss å se’n jobbar di värre än sju,
   dä dära ä svårt te förstå.
   Men en aen en har fôll bra lite vett
   å hôve dä ha’n fôll fått
   för te kli sej uti när dä ä nôge lett,
   sôm när fôlk till exempel har brått.

   För ja ä tôrpare ja å ja har dä så bra,
   å ja ligger på sôffa för så ska dä va,
   å gräse dä växer å rôgen han gror
   å mor ho mal kaffe å grisen blir stor!

   Skriven av brorsans folkskollärare.

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Patriotism är strävan att få olika folkslag att glömma vem de är för att uppgå i en ny gemenskap mellan alla som hamnat innanför med vapenmakt dragna gränser.

  Som när katalaner och basker förbjöds tala sina egna språk och tyrolare i Italien dessutom tvingades byta till namn som lät mera italienska.

  Idén ”ett land – ett folk” är den sortens nationalism som leder till massmord, krig och inbördeskrig. – Den rätta ordningen är att man skall tillåtas fortsätta vara sig själv och odla samhörighet med sina likar oberoende av de med vapenmakt skapade gränsdragningarna.

  Formeln för normalitetens etablerande är direkt makt för skattebetalaren över resursernas fördelning över skattefinansierade ändamål varvid man skall tillåtas och uppmuntras att gynna dem och de ändamål man känner för. – Skatt blir liksom en klubbavgift man erlägger till valfri gemenskap för förmåner man bjuds på som medlem.

  Statsgränsernas innebörd blir sedan mellan rättsordningar som blir allt mera likartade i takt med sin fortskridande perfektion.

  Gillad av 1 person

 3. Aha skriver:

  Jag bidrar med några floskler när det gäller förslag till texter i svenska pass;
  – allas lika värde
  – grupper kan inte ställas mot varandra
  – gilla olika men ändå tycka lika (politisk korrekthet)

  Gillad av 3 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  Jag har förslag till några inkluderande, öppennationalistiska fraser på uppslagen till passen utfärdade av Den Humanitära Stormakten: Allas lika värde; Ursvenskt är bara barbariet; Det finns ingen svensk kultur; Tomma lador och öppna hjärtan; EU-migranterna byggde Sverige; Ju mångfaldigare desto berikare; och en enigmatisk slutkläm: Finns egentligen svenskar?

  Gillad av 6 personer

 5. p kohlin skriver:

  Några förslag; Sveriges beredskap är god, Vi har varit naiva, politik är att vilja men inte kunna,En svensk tiger alltid, alla är offer

  Gillad av 1 person

 6. Riksbankskanslern skriver:

  ”Vad skulle motsvarande svenska pass innehålla för att polera Sverigebilden? Hur skulle Sverige vilja presentera sin storhet?”

  Det blir väl som med de nya sedlarna, där den från Polen härmstammande Leif Pagrotsky et consortes under parollen ”Kulturresan” kastade Sveriges historia på sophögen och ersatte våra kungar med kulturarbetare, globalisten Dag Hammarskjöld och så alla svenska politikers främsta förebild, Pippi Långstrump, så klart.

  Gillad av 2 personer

 7. Kasthamandapa han fann, hus som träd, likt yggdrasil minsann, byggt av Gunakama deva, ädel mand, högt han klättrar för att se nepaliland, fyra djur med horn i tornet däribland, jak, och jak och naken jak, och get, vafan? skriver:

  Ja varför inte en IKEA-kniv som sticks i bröstet på en oskyldig mamma? Det kan stå: nu har du råd med gafflar också. Eller en bild på en vit van som mejar ner folk? Det kan stå, nästa gång, välj en Scania! Eller kanske någon som flyger från en balkong? Bildtext: i Sverige bygger vi för folket. Eller en bild på en ensamkommande 30-årig våldtäktsman med en IphoneX framför 300 flyktingar i läger. Text: Sverige stänger inga gränser. Stryk det förresten, sätt ditt en IS-terrorist som håller ett huvud i handen, samma text.

  Gillad av 8 personer

 8. Lorentz Brydolf skriver:

  Mitt förslag: Fredrik Reinfeldts berömda ”Tack för att ni valde Sverige!” illustrerat med en bild av ett gäng s.k. IS-återvändare.

  Gillad av 6 personer

  • Linden skriver:

   Tyskland har nu enats om en plan för att riva upp medborgarskap för IS-terrorister. Det förklarar en talesman för inrikesministeriet, rapporterar Reuters.

   I Storbritannien har man redan börjat frånta IS-terrorister deras medborgarskap, som IS-kvinnan Shamima Begum, som anslöt sig till terrorgruppen i Syrien 2015 när hon bara var 15 år gammal. I Sverige har statsminister Stefan Löfven (S) vägrat införa liknande regler, då han menar att det strider mot grundlagen och internationell rätt.

   Den humanitära stormakten. Terroristernas himmelrike. Straffrihet lägenhet körkort fri tand och sjukvård och livstids försörjning.

   De lär komma i en strid ström.

   Gillad av 3 personer

   • Alexander Svensson skriver:

    Sverige kommer gå till historien som folket som utrotade sig själva. Framtida historiker kommer ha svårt att förklara detta. Vad är det förresten för ”internationell rätt” Löfven refererar till? Är det något bara Sverige behöver följa men alla andra skita i?

    Gillad av 3 personer

 9. Thomas Ek skriver:

  Engellau är tyvärr här oinformerad

  Vinster med George W. Bushs Irak krig
  1. Saddams oacceptabla säkerhetshot mot oss i Väst stoppades, och upphörde. (Samtliga länder i FNs säkerhetsråd var helt överens om att säkerhetshotet var oacceptabelt).

  2. Saddams konstant oföränderliga evighets-mördar-maskineri stoppades, och upphörde. Saddam som använde kemiska WMD/massförstörelsevapen mot sin egen befolkning samt Iran hann faktiskt med att bli ansvarig att ca 1-3 miljoner människor dog. (Det är svårt att få fram en träffsäker siffra här men det är i vart fall mångfalt fler dödsoffer än vad G.W. Bushs Irak-krig i sig gav till följd. ”Iraq-body-count-database” uppgav 2014-01-08 att Irak kriget hade krävt ca 120 000 civila dödsoffer. Ca 5 000 döda amerikanska soldater tillkommer; 1milj. dödsoffer : 8 år = ca 125 000 dödsoffer/år, dvs. nära nog lika många dödsoffer som Saddam regimen VARJE ÅR, gav upphov till).

  3. George W. Bushs Irak krig blev en framgång. Det var president Obama som klantade till alltihopa. I DGS artikeln IS är Obamas fel kan du läsa om vad som i själva verket ägde rum.

  4. Al-Qaida fick sin medspelare krossad.

  5. USA erhöll parkett plats för synnerligen angelägen militär underrättelse information.

  6. Muammar al-Gaddafis kärnvapenmateriel togs bort.

  7. Svarthandelns leverantörer av kärnvapenmateriel togs bort.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Kriget startades på minst en felaktig förutsättning.

   Kriget ledde till att NSA kunde legitimera den övervakning av alla amerikaner de ändå redan höll på med.

   Kriget ledde till att PNAC idén om regimskifte i sju länder kunde börja genomföras till en kostnad i mänskligt och ekonomisk lidande som vida överstiger det Saddam lyckades åstadkomma.

   Kriget ledde till att USA skapade ISIS och utlöste invadringskrisen i Europa.

   Kriget ledde till att petrodollarn inte fick någon konkurrens. I stället har världen lyckat skuldsätta sig med c:a 5 ggr GDP under tiden (200 trrilliner dollar/50 trillioner)

   Gillad av 2 personer

 10. Antipoden skriver:

  Tänk så olika nationer förhåller sig till sig själva. USA och Sverige befinner sig på var sin motpol. USA är byggt på invandring. De har tillsammans lyckats bygga upp en samlande nationell identitet. Nationalismen är påtaglig och alltid närvarande på andra sidan Atlanten. Och stoltheten stor. Flaggan hissas med allvar. Man anser att man skapat något föredömligt och eftersträvansvärt. Och visst har man lyckats.

  Sverige å sin sida talar illa om nationsbegreppet. En svensk flagga i ett fönster anses numera som suspekt. Skolavslutningar från förr finns inte längre. Ingen tillåts bejaka det rent svenska. Blå-gula attribut tas medvetet bort. Helst skall en nyhetsuppläsare bryta på ett främmande språk. Vi anses även bära på stor skuld för äldre tiders slavhandel. Mycket skuld blir det. Skuld för manligt historiskt förtryck. Skuld för vit hud. Skuld gentemot fattiga länder. Skuld för gud vet vet vad. Överallt skuld och en svenskhet som viker ned sig.

  USA och Sverige har valt två skilda vägar. USA vill ena nationen och alla människor inom landet. Hos oss nedgraderar vi nationsbegreppet. Här ökar vi på kulturella, etniska och religiösa skillnader. Förstärker dem aktivt. Då förvandlas automatiskt majoritetssamhället blå-gula flagga till något suspekt. Betraktas rentav som ett uttryck för farlig nationalism.

  Sverige och USA – väljer två skilda vägar.

  Sverige väljer splittringens väg. USA samlingens och och gemenskapens väg. Sverige skulle aldrig – aldrig någonsin våga skylta med dessa olikheter i ett svenskt pass. För här värnar man de papperslösa. Helst de som också slänger sina pass.

  Sverige själv har passerat en gräns. Upplösning och nedbrytning av vår nationella identitet understöds på bred front, också från officiellt håll. Även i vår grundlag. Man ser rentav ned på svensk kultur. Förnekar den. Medan andras kultur lyfts till skyarna. Bara för att de tillhör en minoritet.

  Sverige och USA bor inte på två olika planeter. Men på två helt olika poler. Där Sverige valt att samlas på antipoden.

  Gillad av 8 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Det verkar inte som om du följt utvecklingen i USA de senaste tio åren. Splittringen är ju enorm. Nu senast med ytterligare försök att avsätta sin presidentPolariseringen breder ut sig i alla delar av samhället.

   Gillad av 1 person

  • Bo Adolfsson skriver:

   De enda som samarbetar är yrkesnätverket av toppolitiker för att säkra sina positioner vid köttgrytorna.

   Gilla

 11. Nils Dacke skriver:

  I svenska pass är det nog självklart, på varje sida står det att den humanistiska, moraliska och feministiska stormakten kräver följande av dig,
  – tänk på värdegrunden
  – allt till alla
  – yttrandefriheten gäller enbart för de goda människorna och de rätta tankarna

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Tydligen blev det lite fel i din korta lista. Det ska vara: Allt till alla som inte är svenskar, betalt av svenskar som sliter tills de stupar. Så, då är det korrekt.

   Gilla

 12. Dandersan skriver:

  I Sverige har vi full frihet att låta staten ta sitt ansvar.

  Fast det som är typiskt är ju detta:

  Fattigdom kan bäras om det sker på ett jämlikt sätt.

  Gilla

 13. Göran Holmström skriver:

  Lätt bitter, så bidrar jag med, ”Född fri skattad till döds”.
  Lyd staten och media ty, dom sitter med sanningen.
  För Klimatet i tiden.
  Sudda ut nationen, åk tunnelbana istället.
  Att bli våldtagen är en ädel uppoffring för det nya Sverige.
  Med pizza och Netflix räddar vi världen.
  Barnlösa ledare visar vägen.
  Bilen är en fossil.

  Gillad av 3 personer

 14. Alex. skriver:

  I Sverige har alla människor lika värde.
  – Ingen är särskilt hedervärd. Du skall hedra alla, inte bara din fader och moder.
  – Att säga att någon är älskvärd är kränkande mot alla andra. Det står skrivet att du skall älska din nästa, och nästa, och nästa ..
  – Ingen är klandervärd. Det är bara positiv kritik som gäller.
  – I Sverige förtjänar ingen att bli kallad avskyvärd, inte ens om han är Sverigedemokrat

  Gilla

 15. Hosianna skriver:

  Åh, Patrik, vad ska man välja? Jag inspireras av Loffe Carlssons märgfulla uttryck och föreslår:

  ”Nu har de [illröda pajaspolitikerna] skitit i det blå skåpet, nu är det krig [mot svenska folket]!”

  Illustrationen borde utföras av Lars Vilks; en nödig rondellhund, som matte Svea oroligt vakar över utrustad med en extra stor, IS-svart bajspåse i högsta hugg, tänker jag…

  Gilla

 16. Arbeits- und vernichtungslager "Schweden" - EU-bezirk NordMitte. skriver:

  Förljugenhetens och hyckleriets stamort i världen är och förblir Sverige som dessutom drakoniskt styrs av en infernalisk EU-elit som befinner sig i ett ständigt utrotningskrig riktat mot den lilla återstående rest av etniska svenskarna som fortfarande finns i landet…En befolkningsrest som denna infernaliska EU-elit vill som det heter demografiskt ”fasa ut”.En sådan förljugenhet och ett sådant himmelsskriande hyckleri som ses i den stinkande kloaken Sverige kan ej uppletas ens i USA där fortfarande vissa krav på anständighet i det politiska livet finns.Ett svenskt pass med ”patriotiska” deviser skulle genast polisanmälas av de resursstarka och centralt placerade krafter som i kloaken Sverige inte bara bedriver hetsjakt på just ”patrioter” och ”nationella” utan också där i just Sverige med frenesi och fanatism leder det av EU högprioriterade denationaliseringsarbetet.Patriotism?Något för USA och Israel men absolut ej något för kloaken EU-Sverige.

  Gilla

 17. Ilya skriver:

  ”Patriotiska fraser..”.Fraser och ingenting annat dvs till intet förpliktigande fraser och utgjutelser.Ja.Men då blir det ju med ens mera begripligt förljuget elitärt kloaksvenskt.Något som kanske ändå skulle kunna passa förljugna och ständigt hycklande EU-svenska frasmakare?Frasmakeri är ju något vi i sanning behärskar.Ständigt hycklande och himmelsskriande förljugna EU-frasmakarsvenskar.Ja!Ja!Men då så.

  Gilla

 18. Östrahult skriver:

  Apropå fraser, någon som läst budskapet från Macron? Här kan man tala om falska fraser, inte om ett land, men om Europa.

  ”Den europeiska modellen baserar sig på individens frihet, en mångfald av åsikter och kreativitet”. Den här modellen tänker han behålla genom att inför censur på Internet och i media så inte väljarna påverkas otillbörligt.

  UK ska han stänga ute från den inre marknaden men förklarar inte varför andra icke-medlemsländer har tillgång till samma marknad.

  ”Inte sedan WW2 har Europa varit så hotat” och det sägs av en man från ett land som vid sidan av Sverige fegade ur mest under WW2.

  Trovärdigheten är noll för hans budskap och hans med rätta utsatta position i hemlandet lär inte förbättras av detta, av en man som begär av sin polis att skjuta med farliga gummikulor mot oliktänkande.

  Gilla

 19. annagustin2@gmail.com skriver:

  Inget är uppbyggligt längre. Förr var mycket gjort enkom för att påverka alla, inte minst det uppväxande släktet att sköta sig, vara en god kamrat och en god medborgare samt god mot sina föräldrar osv.

  Inga av de föreslagna deviserna kan beskyllas vara patriotiska. Tvärtom…sarkasm som ibland gränsar till ren ondska (jag vet att de alla är plockade från journalister och politiker).

  Det politiska frälset har ju svikit sina samhällsmedborgare. De kallar Sverige för humanitär stormakt (och det har absolut ingenting med 16-åriga Greta att göra).
  I den humanitära stormakten ingår det att skänka bort landets medborgares skattepengar och låtsas göra gott överallt där andra kan se hur duktiga och fantastiska de är – de svenska politikerna (de ser karriärmöjligheter senare i utvecklingen).

  Vi kommer inte att gå till historien som folket som utrotade sig själva – utan till folket som alla; i sin godtrogenhet, TRODDE att deras politiska företrädare arbetade för dem – eftersom detta folk betalade deras löner och feta pensioner. In i det längsta VILLE VI tro att de arbetade för oss!

  Gilla

 20. Gulag skriver:

  Det är verkligen stor skillnad på ”fraser” och deviser och sentenser.Fraser är till intet förpliktigande men deviser och sentenser kan användas av Makten med olika syften oftast syftar de till att höja den sk moralen men de kan naturligtvis även användas för att demonisera eller förlöjliga en tänkt motståndare till Makten.Tänkbara deviser och sentenser i det förljugna EU-Sverige:1.Alla är lika.2.Olika är dumt och dåligt.3.Tillsammans är vi tillsammans.4.Alla är Coca Cola-burk.5.Coca Cola åt alla som är lika tillsammans.6.Allting är allting.7.Något är någonting för alla tillsammans.8.Dumt och dåligt är otillsammans.9.Dumt och dåligt är dumt och dåligt.Etc.Etc.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.