Patriotiska fraser

Patrik Engellau

Om du sitter i ett flygplan tillsammans med en amerikan så be gärna att få studera hans pass. Jag gjorde det för ett tag sedan och eftersom amerikanen är en vänlig och fridsam typ, utom när han uttalar sig för eller emot sin president, så lät han det ske med ett vänligt leende.

Sedan mer än tio år tillbaka är amerikanska pass nämligen försedda med patriotiska fraser, en fras per uppslag, totalt 25 stycken. USA:s utrikesdepartement, den passutfärdande myndigheten, har kommit på att passen är gratis reklamplats för att påverka USA-bilden. Skulle kunna vara något för motsvarande svenska myndighet att ta efter.

Det är inte nog med en fras per uppslag utan det finns dessutom en pampig patriotisk bild. En pampig bild kan föreställa en örn som verkar läsa inledningen till landets självständighetsförklaring. Frasen på den sidan är ”Frihetens syfte är inte att främja en ras eller en sekt eller ett parti eller en klass – syftet är mänsklighetens, människans medfödda rättighet”. Man anar vad det ska betyda och det är extra fint för att det är skrivet av Anna Julia Cooper, en svart 1800-talsförfattare.

På ett annat uppslag finns en vacker bild av ett ånglok med texten ”Må Gud säkra föreningen av vårt land som järnvägarna förenar jordens två stora oceaner”.

De flesta sentenserna har tydlig idealistisk prägel. ”Låt oss höja vår standard till vad de visa och hederliga kan uppnå”, säger George Washington över en bild av en klocka från självständighetskongressen i Philadelphia.

Min favorit är nog Dwight D. Eisenhowers diktum: ”Vadhelst Amerika vill åstadkomma i världen måste det först åstadkomma i sitt eget bröst”. Om man till exempel ska exportera iPhones är det bäst att först pröva dem hemmavid så att man vet att de fungerar. Rådet kan naturligtvis tolkas in absurdum: man borde inte ha krossat Iraks ledare Saddam Hussein innan man först krossat sina egna för att undersöka vad som skulle hända.

Nu kommer en tävling utan pris. Vad skulle motsvarande svenska pass innehålla för att polera Sverigebilden? Hur skulle Sverige vilja presentera sin storhet?

Ett viktigt ögonblick i Sveriges moderna liv som bör förevigas är Annie Lööfs chockerade och nävdängande uttalande ”Hur uttrycker du dig?” till Jimmie Åkesson i slutdebatten vid valen i september förra året, gärna med en tecknad bild av kontrahenterna.

En annan möjlighet är ”Mitt Europa bygger inga murar” med en passande bild av statsminister Löfven som sparkar Donald Trump i baken (Referensen till ”murar” kommer att gå hem stort i USA.)

”Humanitär stormakt” kan det stå över en bild av Greta Thunberg med änglavingar som en kerub i en barockkyrka.

Finns det något mer vi svenskar är särskilt stolta över? Jo, att Pippi Långstrumps pappa avancerat från negerkung, vilket inte anses särskilt fint i Sverige, till Söderhavskung, vilket svenskarna uppenbarligen betraktar som ett slags upphöjelse eftersom de jämt påpekar det.
Har du ännu bättre tips för svenska pass för att främja Sverigebilden?