En hjärntvätt som skadat generationer

Bitte Assarmo

Härom kvällen, när jag zappade bland TV-kanalerna, råkade jag hamna i filmen Lyftet, byggd på Kennet Ahls bok med samma namn. Den handlar om Kennet, som åker in och ut på fängelse och som har svårigheter att anpassa sig till samhället när han väl kommer ut och ska försöka bli hederlig. Få arbetsgivare vill anställa en missbrukare och kåkfarare, och när Kennet till sist lyckas få ett arbete klarar han inte trycket utan återfaller i kriminalitet.

Kennet Ahl var en pseudonym, eller snarare ett författarkollektiv, där bland andra Lasse Strömstedt, själv med ett kriminellt förflutet, och Christer Dahl ingick. Liksom de flesta andra av Kennet Ahls andra böcker är Lyftet en skönlitterärt utformad debattbok med tyngdpunkt på att det svenska samhället i princip bär skulden för att vissa människor väljer ett kriminellt liv.

Tanken är, förmodar jag, att man ska känna empati för huvudpersonen Kennet och hans kriminella kompisar Bromsbandet, Sundsvalls-Jesus och allt vad de heter. De har det minsann inte så lätt när samhället pressar dem med sina oförsonliga normer och när medelsvenssons inte förstår dem, liksom. I själva verket är det dock huvudpersonerna själva som är oförsonliga och föraktfulla mot skötsamma, hederliga medborgare.

Ändå var det just Kennet Ahl-mentaliteten, om man får kalla den så, som blev sanning i 1960- och 70-talens Sverige. De kriminella var det synd om, eftersom de aldrig fått en chans och den som inte förstod det var en usling och en borgarbracka. Ingen stannade upp och frågade sig om de föraktade medelsvenssönerna verkligen hade fått så många fler chanser än de omhuldade kriminella. Det togs bara för givet att den som skötte sig och levde i harmoni med samhället var särskilt privilegierad medan den som blev kriminell hade haft det särskilt svårt.

I samma anda tilläts vänstersinnade proggrockgruppen Nationalteatern turnera i landets högstadieskolor med pjäser som dissade den så kallade ”borgarklassen”, och mata tonåringarna fulla med texter som:

”Ni slår vakt om er ruttna moral
Ni skyddas av press och polis
Men det är ni som gjort oss till drägg”
(Sveriges styvbarn, 1971)

och

”En del får sin betydelse i livet
På grund av pengar, makt och tradition
Andra blir små nollor det är givet
som får leva mest på hopp och illusion”
(Veronika, 1977)

”Er ruttna moral”. Underförstått ”den där ruttna moralen som får folk att jobba och betala skatt och kräva att andra ska göra detsamma, så att vi som vill vara fria att göra vad vi vill får en massa press på oss”.

Jag växte upp med den moralen. Det var den moralen som fick min morfar att arbeta hårt som dräng och på byggen ända från tolv års ålder, innan han till sist kunde skaffa sig en egen gård där hans familj kunde växa och leva. Som fick min far att varje dag, i ur och skur, cykla till fabriken och mamma att arbeta i hemtjänsten tills hennes rygg inte orkade mer. Som fick svenska folket att med gemensamma ansträngningar förändra Sverige från ett fattigt och ojämlikt land till ett välfärdsland.

Ändå lyssnade jag som tonåring till Nationalteaterns ytliga generaliseringar. Svor över borgarklassen och ömkade missbrukare och kriminella tillsammans med dem. Och jag var inte ensam. Det pågick en hjärntvätt utan like, en hjärntvätt som skadat generationer som många ännu inte lyckats frigöra sig från. Den utgör grunden för dagens bisarra samhälle där det förutsätts att varenda kriminell gärning har sin grund i utsatthet och utanförskap. Bilbränder, rån, mord, hot mot blåljuspersonal – allt förklaras med utsatthet och allt ska hanteras med dialog och fler fritidsgårdar.

Sanningen är att ytterst få föds med ”pengar, makt och tradition”. Dock har de allra flesta i Sverige ändå relativt goda förutsättningar för att leva ett hederligt liv, och så har det varit i decennier. De allra flesta väljer också studier och jobb och ett skötsamt liv framför kriminaliteten. Det är därför på tiden att Sverige vaknar ur den röda slummern och slutar tro på myten om de kriminella som underprivilegierade offer för borgarklassens uselhet.

38 reaktioner på ”En hjärntvätt som skadat generationer

 1. Kjell Rehnström skriver:

  Kan föraktet för knegarna möjligen komma från föreställningen om bohemen, som vad jag förstår kom från borgarklassen. Arbetarna hade få möjligheter att bli bohemer. Min hypotes är då att föraktet för knegarna övertagits från bohemerna av de kriminella.

  Gillad av 1 person

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta behöver sägas mer än en gång. Själv uppvuxen i värld där framåtanda och flit var ledord. Var utgångsläget mindre fördelaktigt var det bara att ta itu lite extra. Detta gav resultat och stärkte självförtroendet. Så fungerar ett meritokratiskt samhälle. Värderingarna var typiska för de som funnits i det västerländska samhället sedan upplysningstiden. Fanns inte den intellektuella stimulansen hemma fick man den skolan och på statsbiblioteket. När 68-galenskapen tog vid var jag redan stärkt i detta slags värderingar vilka var typiska för de som verkligen växte upp i en traditionell svensk arbetarmiljö. Jag kunde utan alltför mycket stress motstå eländet och när det blev alltför påfrestande flyttade jag helt enkelt utomlands. Så hade flera av mina äldre släktingar gjort tidigare genom att utvandra till Amerika.

  Gillad av 14 personer

 3. A skriver:

  Det vore mycket intressant Bitte om du kunde berätta hur det gick till när du bytte sida. Hur långt innan såg du att detta inte håller? Jag själv har aldrig haft den processen, utan såg det som fragment redan som liten helt själv utan direkt påverkan att dessa var fel. Därefter har det varit som en progressiv kurva som accelererat oerhört kraftigt vartrefter. Nu inser jag att vi är födda in i en grotesk omänsklig lögn. Vid en punkt när jag insåg hela vidden, önskade jag på allvar att detta var en mardröm. Men tyvärr är det inte så.

  Mvh A

  Gillad av 14 personer

   • En get skriver:

    Håller också med om detta, de enda som uttrycker sig öppet verkar vara de som tidigare varit vänster, det är som om de själva tror på att de, vilken position de än intar, har hjärtat på rätta stället, när det uppenbarligen är så att nästan ingen av dessa offentliga röster stöder SD öppet och antagligen aldrig röstat SD, utan, återigen, ”blivit förd bakom ljuset” av valfritt önskeparti. Det är inte botgöring som är intressant utan exakt vad A skriver, vad triggade kursändringen, finns det något man kan använda och generalisera?

    Gillad av 4 personer

 4. Laggar skriver:

  De sociala förhållandena angavs som orsak till brottsligheten. Lösningen var förstås socialismen där det inte mera fanns sådana sociala förhållanden som skulle orsaka brottsligheten. Det såg ut som om det i Sovjet inte fanns dylik brottslighet, därför att orsaken inte fanns! Det fanns inte någon rapportering om brottsligheten från Sovjet, däremot såg det ut som om de som satt i fängelse var antingen politiska fångar eller kanske ändå kriminella av något underligt slag. Så om brottsligheten inte orsakas av de sociala förhållandena så var landar vi då?

  Gilla

 5. Aha skriver:

  ””Er ruttna moral”. Underförstått ”den där ruttna moralen som får folk att jobba och betala skatt och kräva att andra ska göra detsamma, så att vi som vill vara fria att göra vad vi vill får en massa press på oss”.

  Bra skrivet. Gäller än idag. Vänstern i ett nötskal.

  Gillad av 8 personer

 6. Shutzhäftling im arbeits- und vernichtungslager Schweden,EU-bezirk NordMitte. skriver:

  I ett EU-Sverige som drakoniskt styrs av en liten exploaterande förljugen och kriminell Elit genom skräck,fasa,angiveri och ett sofistikerat utformat grupptryck och där det på varje skola och institution finns den tyranniska utsugarstaten allseende öga måste varje ärlig människa konstatera att de verkligt farliga yrkeskriminella inte är de patetiska småttjuvarna,småbedragarna och småfifflarna utan de konspirerande samvetslösa och durkdrivna högkriminella som lyckats tillvälla sig den politiska och ekonomiska makten i Sverige genom svindel,skamlösa lögner och ständigt pågående bedrägerier mot i synnerhet de etniska svenskarna-en folksptllra som de ständigt förtalar,utsuger och förföljer med alla till buds stående medel,

  Gillad av 11 personer

 7. Aurora skriver:

  Det är denna socialistiska hjärntvätt som pågått sedan Palmes 70-tal. Som vi alla, som var med då, växt upp med. Det började med 68-rörelsen också. Det fanns nog en social dimension då som hade ett positivt syfte. Problemet är att Sverige aldrig kommit ur denna fas och tagit steget vidare. Medan tiderna och omgivningen förändras så står Sverige kvar i förstenat bibehåll, och envist försvar, av denna nu föråldrade syn.

  Gilla

 8. S Eriksson skriver:

  Ytterst intressant och tragiskt det här med blåljuspersonal och bilbränder , och att det skulle bero på socioekonomiska faktorer, då skulle det bara vara aska runt ålderdomshem o annat.
  Nej jag blir väldigt ledsen av den utvecklingen.

  Gilla

 9. Jari Norvanto skriver:

  Notoriska (”recidiverande”) brottslingar har förmodligen genetiken som viktigaste förklaringsfaktor. Det gäller i synnerhet notoriska våldsbrottslingar. Har de psykopatdrag med hänsynslöshet, avsaknad av empati, sadistisk läggning och inte låter sig hämmas av bestraffning så är det starka prediktorer för [fortsatt] antisocialt beteende som kriminalitet.

  Gillad av 4 personer

 10. Drutten skriver:

  Kanske är tiden mogen att komplettera FNs deklaration om mänskliga rättigheter med en deklaration om mänskliga skyldigheter. Skolplikt och totalförsvarsplikt skulle då för Sveriges del kompletteras med andra plikter, till exempel att vara laglydig, försörja sig själv efter förmåga och ta hand om sin avkomma.

  Gillad av 4 personer

  • lassemanblog skriver:

   Såsom varande arbetsgivare har jag noterat att folk kan rabbla alla sina rättigheter som ett rinnande vatten , men frågar man om eventuella skyldigheter så kan de inte komma på en endaste en .Och då har jag tänkt samma som Du Drutten Mänskliga skyldigheter vore häftigt att knäsätta

   Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Och det där med laglydighetsplikten finns ju i FN:s flyktingkonventions andra artikel, som rättighetsaktivisterna alltid utelämnar och de så kallade journalisterna endera inte känner till eller nogsamt undviker att påpeka:

   ‘Every refugee has duties to the country in which he finds himself, which
   require in particular that he conform to its laws and regulations as well as to
   measures taken for the maintenance of public order.’

   Denna artikel föregås av första artikeln som reder ut flyktingdefinitionen, så den andra artikeln med ‘general obligations’ står ju onekligen högt i turordningen, men tillmäts ju i realiteten inte motsvarande respekt.

   Gilla

 11. Östrahult skriver:

  Det pågår väl minst lika mycket manipulation och hjärntvätt nu som då, med ännu mera sofistikerade medel. Enda skillnaden är att ämnena växlar, nu är det homosex och klimatångest som gäller. Mänskligheten är lika skröplig nu som då och många går på dessa dumheter och blir en del religionen i brist på eget tänkande.

  Gillad av 5 personer

  • En get skriver:

   De två senaste böckerna som min dotter tvingats läsa av skolan handlar om ”flyktingar”. Det krävs mycket avprogrammering och frun vill inte ha middagen förstörd.., hon håller med men vill inte höra det. Jävla skitland.

   Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Ge dottern en lektion om flyktingar som hon sen kan dra för sina klasskamrater. Vill du att hon ska bli en tuff tjej som står emot PK? Eller ska hon tvingas på knä av buset?

    Gilla

   • lassemanblog skriver:

    Att sätta citationstecken runt ”flyktingar” som exempelvis ”En get” gör visar att Du är skärpt i tanken och INTE går på ordets makt över tanken som MSM ständigt jobbar med

    Gillad av 1 person

 12. Elisabeth skriver:

  Men vart går vänstern nu ?
  Många har väl följt utvecklingen i Göteborg när AnnSofie Hermansson lyftes ut i kylan. Roten till det hela anses främst vara hennes tydliga ställningstagande mot hedersförtryck. Läs gärna länkade artikeln av Johan Hakelius. Han analyserar bråket och sammanfattar så här : Om något allmänt ska dras ut av konflikten i Göteborg är det nog detta. Den underliggande konflikten mellan en bred, populär, pragmatisk och folklig vänster av gammalt snitt och en ideologisk, identitetspolitisk, radikal vänsterrörelse sprungen ur akademisk medelklass Detta kommer att fortsätta att plåga S. https://www.fokus.se/2019/03/friktion-pa-sveriges-framsida/
  Jag läste nyss att Annika Strandhäll hämtar sin nya politiska sekreterare från vänsterextrema organisationen ”Inte rasist men….”. Detta illustrerar mycket bra det som Hakelius skriver.

  Gillad av 10 personer

 13. Göran Holmström skriver:

  Väl skrivet Bitte, men du glömde en viktig faktor, många väljer kriminalitet av det skälet att deras framtid inte erbjuder det dom önskar.
  Både samhälle och skola sviker bra många och sedan så kommer ett sjukt skattesystem och slår undan fötterna för en.
  NEJ man ska inte dalta eller ursäkta brottslingar!
  Men onödigt tjyvaktiga och lögnaktiga system bygger tyvärr kriminella med.
  Är Löven värd sina pengar, eller Mona Sahlin. Där finns dom riktigt kriminella.
  Med över 7000 våldtäkter och cirka 150 skjutningar per är på sina samveten,
  Har dom dåliga samveten?
  Tror inte det.

  Gillad av 2 personer

 14. Patria Amissa skriver:

  Mycket bra skrivet Bitte. Jag håller med dig och vill ytterligare betona att jag tror att den negativa samhällsutvecklingen går hand i hand med förfallet av begreppet ansvar. Det finns idag ytterst få som propagerar att man själv är ansvarig för sitt eget liv och leverne. Ett undantag är Jordan Petersson och jag tror att det är en av förklaringarna till hans nuvarande storhetstid bland de som klarar att läsa mellan de ideologiska textraderna.

  Ansvarsförfallet är fullt synbart på i princip alla fronter, inte minst inom politikervärden där ämbetsmannaidealet är fullständigt förött. Att ta ansvar har snarare blivit något ont och istället propageras själviskhet – det finns ju skattemedel att leva på för sjutton hen! Medborgarlönskonceptet, om det nu införlivas, är för mig inget annat än ett finare ord för socialbidrag; det underliggande syftet är att det skall kännas bra att leva på andra. Med rådande vansinnesideologi är det helt enkelt inte rättvist att känna skuld för parasitleverne; det är ju det nya progressiva.

  Sveriges utveckling påminner faktiskt väldigt väl med Platons beskrivning av Atlantis undergång – frågan är inte om, utan när undergången sker.

  ”Atlantiderna kunde inte längre bära sin välmåga med jämnmod. För skarpsynta iakttagare var djupet av deras förfall klart nog. Men för sådana människor, vars uppfattning om den sanna lyckan är bristfällig, föreföll atlantiderna i sin otyglade strävan efter makt ännu vara på höjden av framgång och ryktbarhet. Den allseende överguden Zeus beslöt då att straffa dem och återföra dem till ordningen.”

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Ja du har rätt, Patria Amissa, det är inte trendigt med ansvar. Läser/hör/ser man rapporter om hur barn far illa, vanvårdas eller dör , ja, då hittar media alltid någon socialsekreterare/lärare eller fritidsförvaltning att förhöra. Vinklingen är i regel, det är samhällets fel. Man går sällan in på föräldraansvaret / skulden. Och är modern ensamstående och beklagar sin ekonomiska situation frågas aldrig var fadern håller hus. När det gäller IS-barnen i Syrienlägrena mår jag illa av att höra att Sverige ansvarar för deras välfärd. Däremot undgår inte Sverige ansvarighet för att man i sin naiva och enorma enfald beviljat alla dessa medborgarskap och då är vi skyldiga att se till att de inte utgör säkerhetsrisker för andra. Och det är en huvudvärk. Bäst vore om kurderna skötte rättegångarna på plats.

   Gillad av 1 person

 15. lookslikeanangel skriver:

  Pratade lite med några tonårstjejer. De kände sig väldigt
  stressade av att vara toppstudenter PLUS kravet att vara perfekt
  smala och vältränade.

  Man kan lite grand undra om den trendiga ”klimatångesten”
  är någon slags ventil eller ”scape-goat” för helt andra problem….!

  Finns samma prestations- och klimatångest hos invandrade grupper
  – som jämförelse….?

  Gilla

 16. Vaknauppnu skriver:

  Var de än tar sig in trojanerna i på olika myndighetsnivåer så undermineras vårt samhälle.

  Nu kan blåljus prata med grupper i nogo-zonerna , men de har själva en bruten svenska. Sägs vara ett lyckat projekt. Men är de inte landsmän som nu kommer ? Inte lika irriterande som vita blåljus -gammelsvenskar…. Är det framgång på riktigt eller är det att visa att det är bara när våra egna får styra som vi kan sansa oss i ”våra nogo-Zoner”…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.