Myten om den fattiga förorten

Jan-Olof Sandgren

Som ung reste jag en del i Latinamerika. Det var ofta lätt att avgöra om man befann sig i ett överklassområde eller ett underklassområde. Överklassen brukade bo i välordnade villakvarter, med blankputsade bilar på garageinfarten och prydliga barn i skoluniform gick omkring på gatorna som var relativt välsopade.

Fattiga människor bodde i ruckel, hade rostiga bilar eller inga alls. Barnen kunde vara glada, men de lekte barfota och såg inte lika prydliga ut. Sophämtningen verkade inte ha fungerat på ett tag.

Blev man hembjuden till folk var skillnaden ändå större. Fattigas hem bestod mest av sovplatser, medan måltider, umgänge och hushållssysslor försiggick utanför huset. Det fanns helt enkelt inte plats för så mycket möbler. Rika människors hem hade däremot helkaklade badrum, generöst tilltagna umgängesytor och en hushållerska som serverade kaffe när man kom på besök.

Förflyttar man sig till Sverige 2019 består skillnaden mellan överklass- och underklassområde mest i graden av skadegörelse. I underklassområden är slitaget på offentliga miljöer mångdubbelt större. Skolor och bibliotek måste renoveras oftare. Klotter är vanligare, liksom bilbränder, inbrott och sönderslagna hållplatser. Det brukar vanligen förklaras med fattigdom, men övriga fattigdomskriterier är inte lika tydliga.

Låt oss ta P-platserna till exempel. Det är sällan man ser en rostig bil i ett utanförskapsområde. De flesta bilar är relativt nya och av ungefär samma modeller som i ett svenskt
medelklassområde. Märken som BMW, Cadillac eller Ferrari är förstås sällsynta, men dom är inte vanliga någonstans.

Klasskillnader avspeglas heller inte i hur folk klär sig. Begagnade, trasiga och omoderna kläder är inte påtagligt vanligare i förorter än på andra håll. Människors cyklar, mobiltelefoner och barnvagnar håller ungefär normalsvensk standard.

Jag utesluter inte att det finns lägenheter där man sover på golvet och där det varken finns möbler eller mat i kylskåpet, men det är i så fall undantag. De hem jag har besökt ser ut ungefär som vilket IKEA-hem som helst. Också i förorten händer det att folk renoverar sina kök och tvättmaskiner byts ut när de blir trasiga.

Den amerikanske journalisten Tim Pool blev chockad när han kom till Sverige och såg bostadsstandarden i Rosengård. ”I’ve been to some parts of Chicago, and other places… and if this is the poorest part of Sweden, WOW!”.

Fattigdom kan förstås yttra sig på mer subtila sätt. Ett ofta anfört exempel är att många invandrarfamiljer inte har råd att skicka sina barn på skolresa, eller delta i skolutflykter. Men det finns alternativa förklaringar. För många svenska familjer är det en hederssak att deras barn ska åka på språkresor, ha tillgång till de bästa fritidsaktiviteterna, medlemskap i hockeyklubbar etc. För många invandrarfamiljer är det en lika stor hederssak att skicka pengar till släktingar i hemlandet, sponsra någon kusins bröllop eller göra en donation till ett buddhistkloster. Olika kulturer gör olika ekonomiska prioriteringar. Svenskar kan till exempel vara ganska njugga när det gäller att hjälpa fattiga släktingar, eftersom man tycker att man redan betalar tillräckligt mycket i skatt.

Utlandsresor är en annan klassmarkör som stämmer dåligt med den svenska förorten. Många vanliga familjer reser regelbundet till andra länder för att hälsa på släktingar.

Inte ens medelinkomst är ett tillförlitligt mått på fattigdom. Svenskar brukar anses vara de mest samvetsgranna i världen när det gäller att redovisa inkomster till myndigheter, medan arbete inom den grå sektorn är vanligt förekommande i förorten.

Förorten toppar statistiken när det gäller utbetalade bidrag och borde rimligtvis också stå för en större del av bidragsfusket. Många menar att bidragsfusk är det vanligaste brottet i Sverige och bara under 2018 har antalet anmälningar fördubblats. Många uppfattar det inte ens som ett brott, utan mera som ett sätt att vara ”smart”. Försäkringskassan har små möjligheter att upptäcka alla fall, vilket borde göra förortens samlade ekonomi betydligt bättre än sitt rykte.

Drogförsäljning och kriminalitet omsätter också stora belopp. Magnus Ranstorp är en av de forskare som slagit larm om hur Sverige blivit ett ”ekobrottsparadis”, där enbart handel med falska identiteter vuxit till en mångmiljonindustri. Han pekar också på att stora belopp flyter in i landet från gulfstater som Quatar och Saudiarabien för att finansiera religiös och i många fall tveksam politisk verksamhet.

I dagsläget är alltså inte fattigdom något jätteproblem i svenska förorter. Det finns betydligt allvarligare saker att ta itu med. Såsom bristande respekt för lärare i skolan, skadegörelse, kriminalitet, sexuellt våld, politisk och religiös extremism, konflikter mellan olika etniska grupper etc. Och det är antagligen bråttom att lösa dem – innan konjunkturerna vänder och Sverige på allvar blir fattigt.

53 reaktioner på ”Myten om den fattiga förorten

  • Fredens och kärlekens finansiär skriver:

   Jag studsade också till där. Man kan verkligen se skribenten sitta framför tangentbordet och sudda fram och tillbaka…”moské…nej, buddhistkloater…moské…buddhistkloster…moské…nej, buddhistkloster får det bli! Då kan vänstern inte anklaga mig för att vara rasist!”

   Gillad av 10 personer

   • Kalle skriver:

    Undrar vad S och deras Tro och Solidaritet drar för slutsatser av de fakta som här redovisas.
    Är det månne, Makten och Härligheten, det tager vi först. Det övriga tar vi i en utredning.

    Gillad av 2 personer

   • Muammar skriver:

    ”Undrar vad S och deras Tro och Solidaritet drar för slutsatser av de fakta som här redovisas.”

    Att allt går som planerat fast ännu bättre, kanske? Tids nog byter de nog namn igen, ska du se, denna gång till det nygamla namnet Muslimska Broderskapsrörelsen.

    Gillad av 2 personer

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Jag undrar hur många moskéer som är finansierade med donationer från invandrare. När det gäller moskéer har jag en naggande misstanke att kapitalet ofta kommer utifrån (t.ex. Saudiarabien), eller sponsras av någon ”inkluderande” myndighet eller genom insamlingar från godhetsposerande överklassvenskar inom media och politik.

   Gillad av 5 personer

 1. Aha skriver:

  Frågan är hur länge förorterna behöver massivt försörjningsstöd. Vad skulle kunna vara en förändring till det bättre? Att förortskidsen plötsligt börjar plugga så att de blir efterfrågade på arbetsmarknaden? Att återvändningsprogram tar fart?
  Nä, väljare som röstat för detta får nog finna sig i att enorma belopp som skulle kunna ha gått till deras välfärd fortsatt kommer att gå till försörjning av flera hundra tusen till miljonen arbetslösa invandrare. Dessa väljare och deras barn, äldre och sjuka får finna sig i att resurserna är ansträngda. Dessa väljare kommer t.o.m. att dö i vårdköerna. De måste dessutom i ökande grad oroa sig för sina barns och kvinnors frid.
  Många har, visserligen duperade, röstat för detta. Det kostar att inte tänka självständigt.

  Majoriteten av Sveriges väljare har verkligen gjort dumma val då de tillät tillväxten av så många och omfattande utanförskapsområden. Tillväxten pågår än idag så väljarna agerar fortfarande mot sitt eget bästa.

  Problemet är att det finns väljare som inte röstat för den här utvecklingen.

  Gillad av 12 personer

  • Gulag skriver:

   ”Dessa väljare” vilseledda och försatta i vad som liknar hypnotisk trance kommer också att i ganska stor omfattning få se sina söner demoraliseras och bli till alkoholistvrak eller knarkvrak-söner som kommer att få se sig bortträngda ur en arbetsmarknad där den brottsliga EU-eliten nu sedan lång tid applicerar det sydafrikanska sk Bee-rekryteringsprogrammet där vita ynglingar till 100% apartheidas bort ur arbetsmarknaden.”Dessa väljares” döttrar går ofta ett liknande öde till mötes men behandlas av EU-förbrytareliten något mildare eftersom de alla tänks framföda EU;s ”idealmänniska”-Neumensch,Den Nya Människan-den allra heligaste hybrid- och rasbastarden.”Dessa väljare” kommer även att med största sannolikhet få tillbringa sin ålderdom i yttersta misär och få det tveksamma nöjet att minsann tillhöra de mest fattiga av EU:s helt utblottade fattigpensionärer.Om de till äventyrs äger fast egendom kommer denna självfallet att exproprieras och konfiskeras och som en akt av äkta innerlig ”humanitet” av staten och kommunen bortskänkas helt gratis till afrikaner och araber-de nya EU-bosättarna som är EU-Maktens utvalda gunstlingar.

   Gillad av 1 person

   • S Eriksson skriver:

    Förtydligande. Jag tror att ingen någorlunda lagllydig person önskar den här utvecklingen. Tyvärr har de flesta politiker valt att tona ner problemen . Flera andra länder men långt ifrån alla väljer det kloka att ta upp och diskutera problemen.
    Varför vet inte jag , men jag lyssnar gärna.

    Gillad av 1 person

 2. Aurora skriver:

  Fattigdom har inte med pengar att göra längre. Bidragstagande familjen drar in mera nettoinkomst än många som försörjer sig med hederliga jobb (inte svartjobb). De mera uppmärksamma kan notera hur mycket som slängs överallt på marken i s.k utanförskapområden. Man skulle t.ex tro att människor med mindre pengar skulle vara mer benägna att ex.vis återvinna sina läskburkar till pant. Men så inte. Jag tolkar det som att pengar är ingen bristvara. Och tar de slut är det bara att hämta mer hos socialen. Och, kolla gärna in hur många lyxbular som står parkerade i dessa förorter.

  Gillad av 13 personer

   • Thor skriver:

    Tja, hursomhelst, i Malmö ägs runt 10 000 bilar av målvakter. Varken p-avgifter, p-böter, besiktning, fordonsskatt eller försäkring betalas.

    Gillad av 2 personer

   • W skriver:

    Thor
    Oh så vitt jag vet har myndigheterna stillatigande låtit detta fortgå år ut och år in.
    Etniska svenskar granskas med lupp

    Gillad av 1 person

   • W skriver:

    S Eriksson
    Du är en typisk pkist som blundat och hållit för öronen under hela 2000 talet. Tyvärr är ni alldeles för många.

    Gilla

  • Aurora skriver:

   Och de som verklligen är fattiga i Sverige är svenska fattipensionärer som slitit och byggt landet och som nu får räkna sina småpengar och handla när matvarukedjorna ger pensionärsrabatt och köpa från ’äta snart’-hyllan och varken har råd med mediciner eller tandvård medan våra FINA nya invånare får garnityret fixat för 50kr.

   Gillad av 12 personer

 3. S Eriksson skriver:

  Jag befarar och betvivlar att problemen utmaningarna inte ens kommer att nämnas erkännas innan lågkonjunkturen kommer.
  Och det är väl minst ett steg innan man eventuellt kan börja lösa det.

  Gilla

 4. lenam skriver:

  Vi har en underlig förmåga att tro att våra politiker ska lösa problem. De har skapat problem som de inte kan lösa. Det är lättare att skapa problem än att lösa desamma.

  Gillad av 5 personer

 5. JL skriver:

  Bra skrivet, det gamla vanliga svenska.

  Alla som inte lyckas i livet bör skylla på samhällets oförmåga och dra på sig stora offerkoftor. MEN, fintrimmar vi bara den sociala ingejörskonsten liiiiite till (=skjuter till xx skattemiljarder till ännu fler meningslösa projekt och bidrag), då kommer t.ex. Somalier bli högutbildade, nettoskattebetalande protestanter som föder 2.1 barn per kvinna.

  Påpekar något jag fann lite komiskt:

  ”Märken som BMW, Cadillac eller Ferrari är förstås sällsynta, men dom är inte vanliga någonstans.”

  Hmmmm, BMW? 🙂

  Åk till valfri förort och räkna BMW.

  Den numera nedlagda sidan yttermera hade en kul parodi på detta tema i sin ”webshop”. Gissar de blev anmälda för hat mot folkgrupp. Internet glömmer dock aldrig:

  ”Spagge-Kit
  Är du invandrare? Då har vi det perfekta startpaketet för dig. Ett komplett
  Spagge-Kit sitter säkert som handen i handsken. Alla måste ju se lika ut och
  vi på Yttermera gör allt för att hjälpa dig som är ny i det spännande landet
  Sverige.

  Med stolthet kan vi presentera detaljerna i kittet för dig:
  BMW 528i med fet stereoanläggning. Givetvis är bilen sänkt! Extra
  värmeanläggning gör att du kan köra med rutorna nere långt in på hösten.
  Skjorta som inte går att knäppa över navelhöjd.
  Grow-up, bröstkorgslotion som ger dig överdriven hårväxt.
  Guldkedjor för både handled och hals. 25 karat guld!
  Fem polare att fylla bilen med. Killarna kan bytas en gång per år mot en
  avgift på 495 SEK + expeditionsavgift och porto. Alla levereras med
  Adidasbyxor och skinnjackor.

  Hej konsument! Visste du att även du från landsbygden kan köpa ett Spagge-
  Kit under en kortare introduktionsperiod? Kontakta oss på Yttermera så
  hjälper vi dig med pappersexercisen. Ett Spagge-Kit kostar otroligt låga
  319 000 SEK”

  Gillad av 7 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   BMW är en kvalitetsbil, som även jag äger. Dock den enklaste modellen.
   Det börjar bli tröttsamt att den kopplas ihop med invandrargetton.

   Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Jag har lärt mig att BMW ägare kan delas upp i tre grupper. Förortens företrädare med guldkedja, Östermalmsbrats med backslick samt en tredje mindre grupp, de som inte har koll på vilken bil man inte ska ha.

    Gilla

   • En get skriver:

    Oroa dig inte, Audi är på väg om, ses som mer pålitlig vid rån. Ferrari 458 är en knarklangarbil.

    Gilla

   • Aha skriver:

    Jag har också en BMW och lever i preinvandringstid då BMW stod för sportimage.

    Det har blivit ett helvete att alltid ligga först på vägen.

    Gilla

  • S Eriksson skriver:

   JL
   Det fanns någonting med lyse under bilen för X år sedan, vad det kallades vågar jag dock inte skriva ut.
   Men du kanske kan Googla?

   Gilla

 6. Lky skriver:

  Att BMW skulle vara sällsynta i ”utanförskapsområden” är en direkt lögn. BMW är i allra högsta grad en typisk ghetto-bil, i alla fall om det gäller äldre modeller.

  Gillad av 1 person

 7. Elof H skriver:

  Bidrag + svartjobb ger garanterat högre standard än en normal svensk skattad lön. Finns många sätt att få pengar om man inte är så svenskt blygsam.

  Gillad av 6 personer

  • Aha skriver:

   Angeläget att det utreds hur pass lurade vi svenskar är i förorterna när det gäller bidrag, svartjobb och annat finansiellt fusk.
   I detta inkluderas alltså bidragsfusket som kan vara gigantiskt. Varannan man i en särskild folkgrupp lär vara frånskild. Staten bidrar då med ökad intäkt genom att betala mannens underhållsskyldighet.

   Att utreda fifflandet är en politiskt korrekt omöjlighet. Men det är precis sådant som behöver göras. Då härsknar svensken till. Krav sätts på invandrarna att skärpa till sig. Det blir tydligt för invandrarna vad svensken tycker. Den allmänna pressen kommer att leda till mindre bidragsfusk. Svartjobbsutredare vågar sig in i förorterna. Biståndshandläggare, socialsekreterare och motsvarande blir rakare i ryggen. Statskassan kommer att bibehålla miljarder. Välfärden kan ökas för de ärliga, för de som betalat in skatt för välfärden. Fifflarna får det sämre i motsvarande grad.

   Det politiska etablissemanget skuldbörda att inte agera är enorm. Sverige måste räddas från dem.

   Gillad av 3 personer

 8. Elof H skriver:

  Svensken tror att de är rika jämfört med andra länder men det är en så enorm andel av BNP som inte kommer dem till del. Bara biståndet är 10.000 kr per år per förvärvsarbetande, EU-avgiften 8.000 kr.

  Gillad av 5 personer

  • S Eriksson skriver:

   Tittade lite på scweizerfrancen, fram till 1970 så fick man ge ca 1.20 skr för en chf
   nu 9.27 skr för en chf

   Det är egentligen samma som lönesänkning eller i alla fall att värdet på den svenska kronan har rejält försämrats.
   Ett sätt att mäta rikedom och fattigdom på.

   Gillad av 2 personer

 9. Östrahult skriver:

  Jo så här kan man se det, men det kanske inte är hela sanningen. Man får nog lägga till att en komponent i sammanhanget är att medelklassen mer och mer smälter ihop med bidragstagarna medan överklassen blir smalare och mer exklusiv. Och också mycket bättre på att inte synas, inte väcka uppmärksamhet. Överklassen har också lärt sig att hantera media så man blir aldrig ifrågasatt. Överklassen är också till viss del en annan än vad folk tror vara överklass, till viss del är dagens överklass en följd av det moderna samhället och den politik som råder.

  Gillad av 1 person

 10. Gulag skriver:

  Den kriminella svenska EU-eliten prioriterar idag EU-bosättarna-de gör detta eftersom denna kriminella pseudosvenska sk elits i särklass viktigaste projekt är genomförandet av Kalergi-planen med vars hjälp denna förbrytarelit som har valfusk som en av sina specialitéer kan i grunden bryta ner den svenska nationen och utarma och marginalisera de etniska svenskarna.Ett viktigt men i den likriktade och helt styrda svenska debatten helt förbisett faktum är den förmögenhetsackumulation som sker dag för dag ,månad efter månad, år efter år i inte bara i de sk no-go zonerna utan även i andra EU-bosättarkontrollerade områden.Bortskämda som överklasslynglar förfogar nu dessa av den svenska EU-statsmakten favoriserade över mycket stora belopp som oftast är helt skattebefriade och kan plöjas ner i kriminell verksamhet:Narkotikahandel,prostitution,beskyddarverksamhet,människohandel,spel etc etc.Där ute i de föregivet ”marginaliserade” EU-bosättarområdena ackumuleras bara denna vecka miljarder ”svarta” pengar.Pengar som i förlängningen används till något som de EU-förbrytare som idag bl a genom valfusk,grova lögner och en styrd media-apparat lyckats tillvälla sig den politiska och ekonomiska makten alla tycker är en i särklass nobel sak nämligen upplösandet av staten Sverige och förintandet -på sikt- av den etniskt svenska folkspillran.Förbrytarna ”däruppe”-inte bara de i riksdagshuset,”Tårtan”-utan även de som är placerade på andra strategiska ställen i det svenska samhällsmaskineriet har slutit en allians med förbrytarna och de kriminella ”därnere” som i praktiken nu styr EU-bosättarområdena.Deras gemensamma fiende men också deras gemensamma kassako:De vilseförda och kuvade etniska svenskarna som nu för en överlevnadskamp på liv och död mot sina slugt konspirerande , välorganiserade och durkdrivna kallhamrade dödsfiender,

  Gillad av 2 personer

 11. Conlon skriver:

  Snacka om att peta i bålgetingboet, svära i värdegrundskyrkan och allt det andra. Förklaringsmodellerna ovan är så långt från den officiella svenska att jag tror att många har svårt att första vad ordföljderna implicerar.

  Kvadrupeltouché……!

  Gillad av 1 person

 12. Kasthamandapa han fann, hus som träd, likt yggdrasil minsann, byggt av Gunakama deva, ädel mand, högt han klättrar för att se nepaliland, fyra djur med horn i tornet däribland, jak, och jak och naken jak, och get, vafan? skriver:

  Jag är lite trött på,artiklar som denna, som slutar med en lista över DE VERKLIGA problemen och en uppmaning att nu borde vi lösa DEM. Alice Teodorescu eller Anna Dahlberg skulle inte kunna uttryckt det bättre. Tänker de aldrig, och Sandgren med dem: hur? Hur skall vi lösa problemen? Detta är just denna tids skadligaste myt, hörnstenen för pk, nämligen myten att det GÅR att lösa dessa problem. Det går nämligen inte, det är omöjligt. Är dessa människor här, så blir det så här. Är människor av en mångtusenårig och aggressiv kultur här, och möter en undanfallande pervers version av politiserad kristendom som pk-ism är, så är det än värre än att det inte går, det är en häxbrygd, allt man gör förvärrar problemen. Därför så tycker jag att det är direkt skadligt att fortsätta skriva artiklar som ovanstående, för det lämnar folk med intrycket att detta är lösbart, men var i världen kan helt väsensskilda kulturer leva sida vid sida utan repression? Det går helt enkelt inte, och eftersom vi i Sverige lever efter vänsterprinciper, där de värsta uppmuntras, så går vi med fasta steg mot kollaps och lågintensivt inbördeskrig, för folk måste lösa detta själva, bäst de kan. Detta GÅR INTE, samexistens är omöjlig, och återvandring nödvändig, alla som skriver i ämnet, som Sandgren, har ett ansvar att förhålla sig till detta. Om de inte anser att återvandring är en nödvändig förutsättning så anser jag att de måste göra troligt att de funnit de vises sten hur inkompatibla kulturer skall kunna samexistera i fred för första gången i världshistorien.

  Gillad av 5 personer

  • Anders skriver:

   Det finns två sätt att ordna återvandring, antingen med mutor eller med tvång. Båda alternativen fordrar förstås en rejäl ekonomisk insats. Vad skulle det då kosta? Det fordras nog en muta om minst en halv miljon per vuxen och halva summan per barn för att få en MENA-invandrare att frivilligt lämna Sverige. Och sedan en viss summa till de mottagande länderna för att emot sina landsmän. Att bli av med 2 miljoner invandrare går då på minst 1000 miljarder, dvs 1/5 av BNP. Det är mycket, men det skulle gå att låna upp pengarna eftersom statsskulden är rätt liten, och det skulle vara värt varenda krona. Det andra alternativet är med tvång. Även det fordrar förstås en muta till det mottagande landet, men här är problemet att vi inte ha tillräckliga våldsresurser själva utan behöver hyra in utländska legosoldater, typ Academi (f.d. Blackwater). En 50 000 soldater därifrån skulle nog kunna göra jobbet, men notan blir knappast lägre än med mutor till migranterna. Man kan förstås också tänka sig en kombination av muta och tvång. Man börjar med mutor, och de som inte accepterar erbjudandet deporterar man med tvång.

   Gillad av 1 person

   • Palle9 skriver:

    Anders: Skulle vara tacknämligt om det gick att arrangera, men allra först måste i så fall en verkligt fungerande gränskontroll upprättas. I annat fall riskerar vi att en hel del ”klienter” tacksamt skulle inkassera pengarna, men så småningom återvända … Som nummer två måste kontroll över befolkningen återupprättas så att myndigheterna har kontroll över vilka människor, som vistas här för att identifiera illegala (”papperslösa” på PK-svenska).
    Hoppas ditt förslag därefter kan vara genomförbart.
    Med tanke på överbeläggningarna i våra fängelser och häkten skulle vi kunna lägga till att vi hyr platser för dessa delinkventer (gäller fängelsekunderna) i lämpliga länder med lägre kostnader och motsvarande lägre standard.

    Gilla

   • Jan Andersson skriver:

    Det kostar mycket litet, det är bara att sänka bidragen till det svider så mycket att de åker hem frivilligt. Vi kan bidra med en lågpris enkelbiljett.

    Gilla

 13. V for Vendetta skriver:

  Vi tycker i regel att vi har det så bra så att alla som har det sämre har det dåligt. Vi tycker också att alla som har det sämre än oss själva är utsatta men vi vet nog inte för vad men vi vet att det är vårt fel. Just så verkar folk resonera. Gettona i Sveriges största problem är inte deras ekonomi utan att deras ekonomi beror på att ala andra måste arbeta för den utom de själva. de kan ägna sig åt svartjobb, moskébyggen och upprättande av diverse diffusa föreningar som syftar till att dra in bidrag från en blåögd stat. Nu håller dock hjulen på att vända och om 15 år kanske gettona är de ekonomiska komfortzonerna och nettoskattebetalarnas villaområden är de man skall undvika.

  Gilla

 14. Göran Holmström skriver:

  Log lite åt artikeln, den känns inte helt genomtänkt i sin logik som jag ser det.
  Det absolut viktigaste utelämnades, nämligen att det är vi vanliga som finansierar både dom styrandes och den ”Utsatta” förortens materiella standard.
  En av världens högsta skatter ser till det.
  Man kan stilla undra hur ett Sverige skulle sett ut om det fått fortsätta utveckla sig som från guld åren 1950 då varje samhälle hade fungerande industri och jordbruk! Visst fanns brukspatron, men jag tror han var nästan alltid mindre girig än det som allt ersatts med idag.
  Jag tror hade alla dessa industrier och jordbruk slagit ut av ständigt stigande skatter och en idiotisk centralisering så hade vi som land haft ett enormt välstånd och idag varit självförsörjande på det mesta.
  Näe vi är grundlurade.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Jag är helt övertygad om att du har alldeles rätt. Men så kom demagogen Olof Palme, och KFML(r) vars värsta gaphalsar på den tiden idag är stolta över sin insats.

   Gillad av 1 person

 15. Jan Andersson skriver:

  Om nivån på den kommunala sophämtningen är en värdemätare på ekonomisk status så har vår välmående tätort sjunkit flera snäpp sedan åttiotalet. Det verkar omöjligt att hitta en entreprenör som tömmer soptunnan och sedan ställer tillbaka den den den stod. Nu få de hemmavarande på gatan genom en slags ny grannsamverkan gå runt och åtminstone ställa tillbaka tunnorna på respektive tomter, eftersom de lämnats ute i körbanan överallt.

  Fråga till kommunledningarna: Vad skulle det kosta att göra detta rätt?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.