Egocentriker och följare

Jan-Olof Sandgren

Någon gång i somras bestämde sig Elin Ersson för att bli hjälte. Hennes plan gick ut på att ”kapa” ett trafikflygplan, fyllt av förstående västerlänningar och inför rullande mobilkamera rädda en utvisningshotad flykting från en säker död. Vad kunde gå fel?

Man kan säga att ganska mycket gick fel. För det första gjorde hon dålig research. Den man hon försökte rädda visade sig vara en dömd våldsbrottsling som misshandlat kvinnor och barn, och han riskerade inte att dödas, bara flygas till Afghanistan. Människor på sociala medier blev heller inte så glada över att deras skattepengar nu skulle tvingas bekosta ännu en onödig rättsprocess.

För någon vecka sen blev rättsprocessen färdig och Elin dömdes till mildast tänkbara straff, dagsböter på 3 000 kr medan skattebetalarna fick punga ut med migrationsverkets omkostnader på en kvarts miljon, plus rättegångskostnader och advokatarvoden. En av de få som hyllade Elins hjältemod var lägligt nog advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.


Kristianstadsbladet skrev på ledarplats att ”Elin är egoist – inte hjälte”. Jag skulle vilja uppehålla mig en stund vid Elins psyke, eftersom hon påminner mig om en del personlighetsdrag man allt oftare ser hos unga kvinnor. De kan kalla sig influencers, politiker, artister eller journalister på Aftonbladet men alla verkar ha något gemensamt. Jag vill inte kalla det ”egoism” i vanlig mening – snarare en form av infantil självcentrering, där en aggressiv attityd får kompensera bristen på ett genuint ”ego”.

Jordan Peterson brukar säga att de farligaste männen är de svaga männen och enligt samma logik borde de farligaste kvinnorna vara de svaga kvinnorna. Den som saknar djupare självkänsla, riskerar oavsett kön att bli destruktiv.

I Elins fall har vi ett unikt material att utgå från, nämligen hennes egen mobilinspelning. Kanske är jag partiskt – eftersom jag ogillar hennes aktion rent politiskt – men bakom hennes blossande röda kinder ser jag inte ett spår av empati eller medkänsla. Hon verkar knappt ens medveten om den person hon föresatt sig att rädda. Allt jag ser är en bräcklig personlighet som hungrar efter bekräftelse.

Låt oss göra experimentet att dela in mänskligheten i ”egocentriker” och ”följare”. De flesta av oss har förstås lite av båda, men vad som utmärker en egocentriker är att han befinner sig i universums mitt. Runt honom cirklar andra människor som satelliter (ej att förväxla med ”egoist”, som betyder att man gynnar sig själv på andras bekostnad). En följare å andra sidan upplever sig själv som ”satellit”, och söker efter en sol att cirkulera kring. Vilket av dessa alternativ stämmer bäst överens med Elin Ersson?

Egocentriker är (enligt min erfarenhet) starka personligheter med stort ego. Från sin position i universums mitt vill de styra och ställa, ta saken i egna händer och följa sin egen väg. De kan vara kommunalråd, artister, diktatorer eller hjältar, beroende på läggning. Den störste egocentrikern av alla var nog Jesus. Att tro sig inneha all makt i himmelen och på jorden, placera sig själv på Guds högra sida och därefter tro sig kunna upphäva människors synder vittnar om ett ego av astronomiska dimensioner. Det utesluter förstås inte att han var god, eller ens att han hade rätt. Inte skulle väl Gud skicka sin enfödde son till jorden utan att utrusta honom med ett kraftfullt ego.

För en följare är egot tvärtom en belastning, eftersom han hämtar sitt ljus från andra. Likt en satellit cirklar han kring en person, en guru, en profet eller en idé. Muhammed omgav sig med följare, men också PK-ismen omger sig med en armé av följare, som formerar sig runt ett urval heliga principer av typen: ”allas lika värde”, ”mänskliga rättigheter”, ”hållbar utveckling” eller ”ingen människa är illegal”.

Följare hemfaller lätt åt fanatism, eftersom de förankrar sina beslut i en ”högre instans”. Det ankommer inte på satelliten att ifrågasätta solen. Så länge man följer sin bana behöver man varken bekymra sig om konsekvens eller moraliskt ansvar. För hur skulle solen kunna ha fel?

En egocentriker måste däremot fatta besluten själv. Det är ensamt i universums mitt, och svårt att inte då och då bli smärtsamt medveten om sitt eget ansvar. Även om han lyckas genomföra sina planer måste han sannolikt brottas med en del tvivel. Till och med Jesus tvivlade, vilket kanske är en av de faktorer som gör honom till hjälte.

Men Elin Ersson och hennes medsystrar tvivlar aldrig. Därför är de varken äkta egocentriker eller äkta hjältar. De är följare. Lika trosvisst övertygade om sin egen renhet, som de unga kvinnor som lämnade sina trygga medelklassmiljöer för att följa männen bakom Islamska Staten.

50 reaktioner på ”Egocentriker och följare

 1. Lars skriver:

  Egoist är så allmänt, oftast kännetecknar det moderater och borgerliga väljare generellt. De bygger helt på egenintresse och motiverar det med ”incitament” för utan ”incitament skulle de inte arbeta. Mot det kan vi ställa Rawls syn på att rimlighet föregår rättvisa och att denna rättvisa implementeras i statens institutioner som kan utformas idealt genom att man ställer sig frågan hur man skulle se på rimlighet om man inte visste något om sina egna möjligheter och tillkortakommanden i förväg. Frågan är förstås om Rawls hypotetiska idealinstitutioner är rimliga, om inte rimlighet måste vägas i en rationell process med olika synsätt från en position utan egen bias ger en slags sammanlagd objektivitet. Rawls förde ju dessutom in incitament som en av olika nödvändiga ”goda”, vilket är märkligt om nu institutionerna utformas idealt och upplevs rimliga.

  Men frågan nu är tvådelad, dels om Elins handlande var rimligt och dels om det var rättvist. Likaså om institutionen domstol dömde rimligt och rättvist. Inte är det rimligt att med lagtrots orsaka så stora kostnader och man undrar över varför inte polisen lyfte av Elin så att flyget fick fortsätta?

  Men Elins psyke och frågan om egoism? Kanske det snarare handlar om narcissism?

  https://blogs.psychcentral.com/narcissism-decoded/2017/05/13-ways-being-raised-by-a-narcissist-can-affect-you/

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Vad rörigt det är i din knopp. – Min motivation att engagera mig i samhällsfrågor är en tänkt ordning, där jag efter mitt frånfälle reinkarneras slumpmässigt var som helst på jorden.

   (- Fast jag egentligen tror mera på att man stannar kvar bland dem man känner gemenskap med och inte nödvändigtvis som reinkarnerad.)

   Jag vill leva, där det går den redlige väl och det gör det, där man har väl fungerande regler för ekonomi och samvaro. – Det kallas rättsordning/marknadsekonomi och är en samling incitament som gör att det som är bästa val sett i stort, även är det fördelaktigaste från det trängre perspektivet.

   Gillad av 3 personer

   • Kalle skriver:

    Självklart att Anna Ramberg stöder sådana aktiviteter.Uppstutsiga medborgare som kräver offentlig försvarare, det genererar välfyllda ordeböcker för landets jurister.
    En del av dessa går ju även på vatten, så rättsväsendets förmåga övertyga dessa att deras klienter har begått brott kostar oss skattebetalare ofantliga summor.
    Det är vad vi bla får för våra skatter.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Rawls anses som den främste rättsfilosofen under 1900-talet, så det har bäring på vad som är rätt och fel. Han får kritik av bl.a. Amartaya Sen. Kritiken är ungefär som den kring ditt tänkande, den ideala rättsstaten/rättsordningen kan inte konstrueras.

    Gilla

 2. En grotta av is, en tunnel så Grand, större än kejsarens hus i kinaland, danske mand han fann, traskar på med jakar i band, under is blåare än bölder man fick av dåligt vand, som flöt under taklamakan skriver:

  Jag tycker en mycket farligare fanatism är den som alla de som upprätthåller den alternativa verkligheten uppvisar, Elin är ju lurad av dessa. Ta dagens Peter Hjörne i GP, vilket bottenlöst hyckleri denne man besitter, han skriver om att det nog inte är så illa, att politikers förtroende kan byggas upp. Han förstår inte att alla de som vaknat föraktar och hatar etablissemanget och 7-klövern, jag hatar dem djupt. Hjörne lyckas skriva om Hermansson utan att en enda gång nämna att det var för att hon gick emot den växande islamismen i S som hon tvingades bort, jag finner inte ord. Vad är detta om inte landsförräderi?

  Gillad av 15 personer

  • Bölder man fick skriver:

   Vad beträffar kvinnliga IS-terrorister så uppfyller de ju sitt syfte nu, gråtmilda vänster-artiklar skrivs, och får dessa kvinnor stanna så bli tröskeln så mycket lägre för också de som skurit av halsar. Personligen så tycker jag att man kan släppa in dem om man dömer dem till döden. Annars inte.

   Denna taktik används alltid med islam, de små stegens politik.

   Gillad av 16 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Peter Hjörne är en extrem hycklare.
   Hans Göteborgsposten skulle inte ha levt vidare om inte vi skattebetalare tvingats efterskänka 700 mnkr till hans bolag Stampen. På detta sätt kan kan och Alice fortsätta att skriva ett par meningslösa artiklar i veckan och kvittera ut 80 000 kr i månadslön.
   Vad har alla insiktsfulla bloggare som skriver varenda dag för lön?

   Gillad av 4 personer

 3. svenne skriver:

  ”Egocentriker är (enligt min erfarenhet) starka personligheter med stort ego. Från sin position i universums mitt vill de styra och ställa, ta saken i egna händer och följa sin egen väg. De kan vara kommunalråd, artister, diktatorer eller hjältar, beroende på läggning. Den störste egocentrikern av alla var nog Jesus.”

  Men nu har Jesus fått en stark konkurrent, och då tänker jag närmast på Annie Lööf.

  Gillad av 5 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  Mycket bra sammanfattning!

  Det värsta är väl att kvinnor med svaga tendenser åt det här hållet får dem bekräftade och förstärkta så snart karriärkvinnor med visst ansvar samlas. Då pratar de gärna om saker ”som inte män förstår” och även om vi lyssnade skulle vi inte ta detta snack på allvar (även om vi förstod vad det gick ut på, vilket vi sällan gör).

  Finns det en stark ledare i kvinnogruppen så är det lätt för en ung kvinna att hamna i fällan speciellt om det också lutar mot bättre jobb och mer betalt.

  Förhoppningsvis har Elin lärt sig läxan nu och börjat tänka själv.

  Gillad av 5 personer

   • Axel skriver:

    Hans. Du glömmer att vi har en feministisk regering. Då vänder man även den andra kinden till och alla blir omvända till den godgoda feministiska läran. Halleluja!!

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Att Elin har lärt sig läxan är jag helt enig med dig i. Alltså att hon kan bete sig hur som helst och komma undan med det. Lite böter bara, sen är det att fortsätta som vanligt. Att hon skulle kunna tänka själv tror jag dock inte på då hon saknar de nödvändiga förutsättningarna. Alltså hjärna. Tänkandet hos henne försiggår i den aktre delen av kroppen, den där vi som tänker nyttjar för att släppa ut det vi inte vill ha kvar.

   Gillad av 4 personer

 5. Bo Svensson skriver:

  Kontentan är alltså att hittar man ingen att följa, får man tänka själv.

  Det där med att man inte får utvisa någon dit där man hotas av något obehagligt, har ju en enkel lösning som tillämpats under millennier: Att man utvisas från och inte till. – Poängen med utvisningen är att bli kvitt den oönskade individen, – vart den sedan tar sig, är egalt.

  Förpassningen skall alltså vara till en bevakad enklav intill internationell flygplats, varifrån de utvisade sedan får ta sig vidare till någon avlägsen destination. – Trivselnivån i denna enklav avstäms på rätt nivå, så att det blir flyt och inte stockning.

  Gillad av 10 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Och hon nämner grundlag och konventioner i samma mening som om de vägde lika tungt.

   Konventioner skrivs visst under lättvindigt t o m av en expeditionsministär och utan konsekvensanalys. – Grundlagar skall det vara mera noga med, fast det hafsas till där också numera.

   Vi behöver inte låta oss tyngas av dessa lättviktiga skrivelser längre. – Likhet inför lagen oavsett till vilken kategori man kan räknas, ignoreras sedan länge och mer behövs ju inte för normalitetens återställande.

   Gillad av 3 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  Själva vitsen med Jesus är ju att han var människa och INTE hade några speciella krafter eller någon speciell makt, som inte tillkommer var och en människa. Detta är poängen! Vi är alla en gudagnista! Varje människa har samma transcendentala förmåga som en annan.

  Gillad av 6 personer

   • Matts Ekman skriver:

    Nu är ju Elin dömd som brottsling även om det är en mild dom. Rimligen borde det väl tillkomma ett civilmål avseende den skada hon åsamkat flygbolaget Det borde ju i alla fall kosta en del.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Som modern vetenskap visar kan man uppnå mycket utan trolleri om man observerar och studerar världen ärligt och med ett öppet sinne. Detta är Jesus budskap. Förklätt i mytologi, det är nödvändigt för att få med också de dummaste på framstegets väg. Vi andra genomskådar den lätt, kanske alltför lätt.

    Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Sanningens ögonblick är när man vet vad det rätta är just då. Det gudomliga ligger i att göra det trots att man utsätter sig för en personlig risk av något slag som man inte kan förutse följderna av.

   Gilla

 7. Göran Holmström skriver:

  Egentligen så är inte Elin Ersson den intressanta figuren i detta trista drama!
  Utan efterföljande rättskipning, min tanke är lek med tanken att vem som helst annars hade stoppat flygplanet , av andra än aktivistskäl.
  Exempelvis fylla och störigt beteende så det skrämde resten av planet, det är ju ungefär likadant beteende som Elin drog till med.
  Jag törs sätta hela mitt garage i ett vad på att 3000 spänn hade inte den lilla ”Scenen” kostat! Utan Transportstyrelsen hade ifrågasatt lämpligheten till körkort, Polismyndigheten beslagtagit alla eventuella jaktvapen, där hade cirkusen börjat till det alla som vart försenade och fick extrakostnader där hade nästa sak krävts, till det så förmodligen fängelsestraff ett par månader.
  Varför ska Elin Ersson ursäktas som ett litet offer i detta fall, hon förtjänar samma straff som hårt skulle drabba vem som helst annars, egentligen ett värre. För hon kalkylerade med att bli känd som en hyvens aktivist med alla förmåner det ger!
  Gör om gör rätt Grova böter och fängelse!

  Gillad av 13 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, den aktivistiska domarkåren är ett av de svåraste problemen i Västvärlden. Det är precis samma mekanism som användes i Tredje riket för att straffa judarna utan att några nya lagar med detta innehåll behövde stiftas. Domarna vred och vände på de befintliga lagarna och tillämpade dem orättvist och ojämlikt för att smickra sig in hos makten — rättspositivism i praktiken. Precis som i Sverige.

   Vi måste för att bekämpa rättspositivismen inte bara etablera ett nytt paradigm inom juridiken, utan också t. ex. underkasta alla domare folkets dom, införa en möjlighet att organisera avval inom respektive valkrets, alltså att domare tillsätts inifrån systemet, men kan avsättas av folket om de inte sköter sig.

   Gillad av 8 personer

   • olle reimers skriver:

    Larry Klayman, grundaren av Judicial Watch och kanske den mest orädde företrädaren för rättvisa i USA idag, sätter nu upp vad han kallar ”Folkets Grand Jury” vars uppgift blir att bedöma bevisning i olika fall som passerat den tyvärr nästan helt korrumperade domarkåren i USA och sedan redovisar den offentlig. Det ska bli intressant att se hur många av MSM medierna som uppmärksammar på detta (kanske inte så intressant ändå!)

    Dags att sätta upp Folkets domstol i Sverige och låta dess nämndemän få döma i fallet Elin Ersson!

    Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Hon är ju en tjej som grät av hela sitt hjärta, som sitter till vänster. Alltså är hon ursäktad. Förmodligen kände hon sig kränkt av att inte få sin egenmäktiga vilja igenom, varför väl hon borde få ett skadestånd som plåster på¨de själsliga såren och en offentlig ursäkt från regeringen. Eller regeringarna i en rad länder, för detta är ju en fråga för hela vääärlden. Om allas rätt att ha rätt. Om bara hjärtat känner tillräckligt mycket. Åsikt är sanning, gränser är patriarkal ondska. Nånting sånt.

   Gillad av 3 personer

 8. killeri skriver:

  Vitsen med civil olydnad är ju att man skall ta sitt straff och bli martyr. Erssons martyrpoäng rök all världens väg när hon inte ville ta konsekvenserna.
  Inget straff – ingen civil olydnad.

  Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Men vilket jäkla stolpskott, som tog den våldsbrottsdömde afghanen i försvar. Han hade väl misshandlat både barn och hustru. Och Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, twittrade uppskattning för den *host host* civila olydnaden. Skitsjukt.

   Gilla

 9. Leif Nilsson skriver:

  Här är en variant av Elin Ersson och hennes medsystrar som aldrig tvivlar. ”Trosvisst övertygade om sin egen renhet…” Shamima Begum, känd som ”the ISIS Bride”, är en av de många följare, som lämnade Storbritannien för att följa männen bakom Islamska Staten.

  Nu när hon vill återvända, översvämmas naturligtvis PK-media av hycklande snyftreportage. Hyckleriet skildras träffande av Paul Joseph Watson:

  Gillad av 2 personer

 10. Kristina skriver:

  Lilla sextonåriga Greta, med sina väl uttänkta Gretchenflätor, hamnar givetvis i samma kategori av ”följare” som trosvisst och fanatiskt förankrar sina beslut och sitt agerande i en ”högre instans” – (mamma?).

  Gillad av 1 person

 11. Elof H skriver:

  Det sjuka är att i ett vettigt land hade piloten omedelbart kallat på väktare som burit ut Elin, hade tagit max fem minuter. Incidenten hade gett noll mediautrymme och alla hade bedömt det som en händelse orsakad av en förvirrad ung kvinna. Hon hade sedan dömt att stå för alla kostnader hon orsakat samt fått ett antal månader i finkan. I ett vettigt land alltså.

  Gillad av 7 personer

 12. Errol skriver:

  Elin Ersson är narcissist. Erssons handling är dessutom förutsägbar i ett samhälle som infantiliserat uttrycket ”det är rätt att göra uppror”, samt inflaterat begreppet civil olydnad.
  Många likt Ramberg förstår inte den milsvida skillnaden mellan att utöva civil olydnad inom ramen för ett demokratiskt samhällsskick med yttrandefrihet och civil olydnad i t.ex Venezuela.
  Det är mer än patetiskt hur lättvindigt de narcissistiska utövarna av civil olydnad i Sverige tror sig vara del i en tradition av personer som tog verkliga risker och verkade för ovedersägliga mänskliga rättigheter. Om inte inte de bortskämda medelkassrevoltörerna får som de vill så obstrueras flyget, det genomförs inbrytningar på säkerhetsklassade militära eller andra skyddsobjekt. Efter dessa hjältedåd av självgoda dagisrevoltörer går man raskt vidare i karriären. På Svt arbetar journalisten som demolerade grävmaskiner, eftersom han naturligen hade den rätten att protestera och i regeringskansliet arbetar den milöaktivist som hade hjältemodet att bryta sig in på kärnkraftsverk.

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   På SvT jobbar de som själva importerade ”flyktingar” kvar. Och slår man på TV:n på fel tid så kan man mötas av deras självbelåtna flin. Ja, jag vet man ska inte kolla på SvT.

   Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   De bryter sig dessutom in hos bönder, som förser oss med mat och hotar dem och deras barn till livet.
   Sedan får de jobb inom MSM och får propagera för köttfri måndag och veganism. När de ”jobbar” på SR och SVT tvingas vi betala deras löner för dessa extremiståsikter.

   Gillad av 1 person

 13. Jens skriver:

  K-O Arnstberg: Det är en långsam död som sker utan att folkmajoriteten riktigt förstår vad som händer. Stegen mot det totalitära samhället är små och tagna var för sig kan de ofta försvaras politiskt. Det är det som nu händer i Sverige, som ett av flera länder.

  Lars Bern konstaterar att socialdemokraterna, som var en folkrörelse när de tog makten i början av 1930-talet, numera är ett yrkesnätverk för politiker som vill göra karriär.

  Särskilt tydligt syns det i den svenska riksdagen. De som sitter där ska representera folket. Det gör de inte längre – det är inte överord att beteckna ledamöterna i Sveriges riksdag som sina respektive politiska partiers slavar.

  I dag är kvinnorna de mest lurade – en majoritet av Sveriges kvinnor är godhetsreligiösa.

  Men samhällets förfall för dem obönhörligt mot ett uppvaknande. När de inte längre går säkra på gatorna.
  Ett sådant uppvaknande kan komma snabbt och för i så fall också med sig att många av Sveriges feminiserade män äntligen förstår vad som händer.

  När den koloss på lerfötter som brukar kallas för det välfärdsindustriella komplexet, trillar omkull och folk som lever på bidrag inte längre kan göra det, då blir Sverige ett farligt land att leva i. Många, kanske majoriteten av de människor som har sina rötter i riktiga rövarstater och politiska härdsmältor, kommer att försörja sig på alla de sätt som står till buds. Plus att staten förlorar sitt våldsmonopol.

  Gillad av 8 personer

 14. Karl Johansson skriver:

  Tillvägagångssättet när någon döms till fängelse och utvisning är enligt min mening bakvänt.
  Först avtjänas fängelsestraffet, därefter genomförs (i bästa fall) utvisningen.
  Den proceduren borde vändas så att den dömde utvisas omedelbart, och upplyses om att ifall han eller hon någonsin återvänder skall fängelsestraffet avtjänas. Om brottslingen ändå återkommer skall personen efter fängelsetiden utvisas igen för den tid som eventuellt återstår av utvisningstiden.
  Vinsterna med den ordningen är två:
  Brottsoffer och vanligt folk slipper i bästa fall möta brottslingen igen.
  Kostnaden för Kriminalvården blir sannolikt lägre.

  Gillad av 2 personer

 15. styggestig skriver:

  En bra och intressant drapa Jan-Olof!
  I detta sammanhanget – eller som det heter idag ”i denna kontexten” – är du egocentrikern och jag följaren. Ditt påpekande att vi alla har lite av egocentrikern och lite av följaren i oss är viktigt. Jag vill emellertid hävda att båda företeelserna är relaterade till personens mogenhet, och att de mer hör ungdom än mogen ålder till. Jag läste någonstans att de tre senast utsedda partiledarna i Sverige har varit under 30 år. Med dagens sena inträde i vuxenvärlden, i form av arbetslivet, efter att ha tillbringat de första 30 levnadsåren i olika kollektiva institutioner som daghem, skola och högskola/universitet, blir naturligtvis egocentrismen särskilt påtaglig för att inte säga skadlig.

  Gilla

 16. Carl Svensson skriver:

  Hej Jan-Olof!
  Du skriver: ”…Att tro sig inneha all makt i himmelen och på jorden, placera sig själv på Guds högra sida och därefter tro sig kunna upphäva människors synder vittnar om ett ego av astronomiska dimensioner. Det utesluter förstås inte att han var god, eller ens att han hade rätt. Inte skulle väl Gud skicka sin enfödde son till jorden utan att utrusta honom med ett kraftfullt ego.”
  Som Guds son har Jesus exakt det ego som krävs. Vad har du för problem med det?
  Jag bruka gilla dina inlägg, men detta var tveksamt tycker jag.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.